babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Sztrájk előtt: a kórházvédők megbomlott egysége

2008.10.05. 12:08 sasika61

 

 Nyolcadikos koromban egy ideig futballoztam egy falusi csapatban, máig emlékszem az edzőm egyik gyakran emlegetett mondására: csapatot úgy is lehet erősíteni, ha valakit kihagyunk, s inkább kevesebben játszunk.
 
 Muszáj volt erre gondolnom, amikor a helyi sajtóban olvastam arról, hogy nyílt vita robbant ki a polgármester, Habis László és Szíki Károly között arról, mi a kórházvédők helyes lépése a Hospinvest ellen. Az ellentéteket az robbantotta ki, hogy Szíki, a kórházvédők önjelölt vezetője, le akarta zárni a Megyeházához vezető utakat, amit a polgármester ellenzett, mondván, a lépés inkább árt, semmint használ az ügynek: http://heol.hu/index.php?apps=cikk&cikk=179815.
 
 Régóta érlelődik bennem, hogy Szíkiről elmondjam a véleményem, ez idáig is csak azért tartózkodtam, mert magam is inkább a kórházvédők álláspontját osztom, s nem akartam semmilyen módon megosztani őket. Mindez azonban már tárgytalan, hiszen az ellentétek nem palástolhatók tovább.
Szíki Károly eredetileg színész, még debreceni egyetemista koromból ismerem, ott volt pályakezdő, néhány év alatt nevet szerzett magának, a határon túli magyar irodalmat bemutató előadóestjei nagy tömegeket vonzottak, s ezzel kétségtelenül tett bizonyos szolgálatot a magyar irodalomnak. Magamutogató hajlama ekkor még nem tűnt fel, különben is: szinte természetes, hogy egy színész szerepelni akar. Aztán, mint ahogy én, ő is idekerült Egerbe, színészkedett, bábszínházat vezetett, s valószínűleg onnan származik talajvesztése, hogy az akkori szocialista városvezetés botrányos körülmények között leváltotta. Ettől kezdve minden alkalmat megragadott, hogy – színpad híján – kiélhesse szereplési vágyát, s ezzel együtt a maga módján „bosszút álljon” menesztéséért. Minden jobboldali rendezvényen megjelent, szervezkedett, megpróbálta a maga képére formálni azokat a szervezeteket is, amelyekhez korábban nem sok köze volt. Senki nem merte neki megmondani, hogy az a stílus, azok a módszerek, amelyeket alkalmaz, inkább taszítják az embereket, mintsem vonzzák.
 
 Így volt ez a kórház ügyével is. Követhetetlen, hogy miként, de azt vettük észre: ő viszi a prímet a kórházvédők között, viszont módszerei, pl. az, hogy egy kismalacot engedett szabadon a kórházról döntő megyegyűlésen, egyszerre keltettek felháborodást és közröhejt: mindenki a malacról beszélt, nem pedig a közgyűlési döntés mikéntjéről. (Helyi szófordulattal: a kismalac elterelte a figyelmet a nagy disznóságról...)
Az én felháborodásomat azonban nem ez, hanem egy augusztus közepén tartott, általa (is) szervezett demonstráció váltotta ki. Nézzük meg ezt a képet! (Forrása a heol.hu.)
 Ebben benne van mindaz, ami rá jellemző, s ami miatt sokan nem szívelik még a jobboldalon sem. Nem állítom, hogy a mellette lévő plakátokat ő készítette, de azt igenis, hogy ez a szellemiség (és butaság) jellemző rá. (Különben megtehette volna, hogy nem szónokol ilyen plakátok között.) Kezdjük azzal, hogy tisztességes ember nem kíván csákányt vágni senkibe, Gyurcsányba sem, s nem is szólít ilyenre senkit. Aki ezt teszi, az egyszerűen ostoba (ha jóindulatúan ítélem meg...) A végeredmény szempontjából mindegy. Szíki nem veszi észre azt, amit a polgármester helyesen lát: ilyen eszközökkel nemcsak nyerni nem lehet, de az ember (a kórházvédők) tisztessége is megkérdőjeleződik. Ugyanez a valóságvesztés jellemzi aktuális javaslatát, a Megyeháza körbezárást. A „vitéz úr” (merthogy az is: Vitéz Szíki Károly) nem ismeri a közvéleményt, nem látja, hogy legalább annyian helyeslik a HI egri megjelenését, mint ahányan ellenzik, s nemcsak baloldaliak! A meggyőzésükre általa választott eszközök éppen fordított eredményre vezetnek. Ha egy hétre megbénul a belváros közlekedése, a legtöbben imádkozni fognak, hogy jönne már a Hospinvest, s takarítaná el a kórházvédőket!
 
Megítélésem szerint a művész úr csak árt azoknak az ügyeknek, amelyeknek melléáll. Jobb lenne kirakni a csapatból.

44 komment

Címkék: hospinvest kórházvédők egri közélet szíki károly

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr63697059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Anand 2008.10.05. 16:49:57

...ami igaz, az igaz.
Nehéz szívvel megyek holnap "dolgozni" a kórházba...
Borzalmas érzés, hogy idáig fajulhatott ez a dolog, pedig csak a józan eszét kellett volna elővenni minden heves megyei embernek, (főleg annak az egynek, akin bukott az ügy) és akkor fügét mutatni a HI-nek, amikor még könnyebben lehetett volna. A cipész pedig maradjon a kaptafánál és kész. Nem kétlem a jó szándékot, de tény, hogy a pokolba vezető út jelen esetben egy jó szándékú kismalaccal került kikövezésre.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.05. 17:15:17

Anand,
ezek szerint érintett vagy? Elkeserítő ez az egész, de nem kevésbé a közvélemény hozzáállása.
Üdv, jó "munkát!" Szorítok értetetek!

_Anand 2008.10.05. 17:29:05

Nagyon is érintett :(
Sajna mind dolgozóként, mind pedig betegként.
Végtelenül jól esik az együttérzésetek, a küzdésetek, különösen örülök, hogy rátaláltam a blogodra, mert végre valaki nem "véresszájú" módon, hanem értelmesen, emberi módon próbál a dolgok mélyére nézni, és épelméjű véleménye van. Köszönöm! (ha nem haragszol terjesztem a blogodat :)))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.05. 17:40:09

Anand,
ezt meg én köszönöm.
Üdv.

sarasvati (törölt) 2008.10.05. 18:06:27

erre a pasira én emlékszem és ez lett belőle?
annyira zavaros már az egész HI ügy nálatok, hogy nem bírom követni, de az biztos, hogy ez az ember keményen kivágja a biztosítékot mindenhol, az ilyen megnyilvánulásokkal.
üdv
egy szomszéd

gidabiga 2008.10.05. 18:09:41

sok-sok dolog amiatt válik ellenszenvessé, mert bizonyos emberek azzá teszik. van rengeteg jó ügy, ami mellé oda lehetne állni, de mindenhol akadnak hasonló emberek, akivel nem vállal az ember közösséget, mert az elvvel egyetért, a megrendezési módjával nem.

neduddki 2008.10.06. 10:44:00

Rögtön a legelején leszögezem, hogy már csak a családi indíttatás miatt sem tartom magam jobboldali érzelműnek. Annak idején én is fociztam egy kis falusi csapatban. :) A mi edzőnk egyetlen mondattal (ami a taktikai utasítás is volt egyben) küldött a pályára bennünket.

4-2-4 nem tágítunk.. :)

Most ez pont illene Szíki Vitéz Lóbányai Kismalac Károlyra. Mindegy milyen hadrendben áll fell a csapat, csak NEM TÁGÍT. Pedig igazán észrevehetné, hogy komolyan lejáratja saját magán kívül azt az ügyet amit más ÉRTLEMES, OKOS, INTELLIGENS ember a sajátjának érez.

Lehet hogy nincs igazam, csak okoskodtam innen a partvonal mellől, hiszen nem vagyok egri. Már.

A hevesi beteg, akit senki sem érrdekel 2008.10.06. 10:49:56

Tisztelt kórházvédők!

Sajnálatos módon most jár le a hozzátartozóm féléves gyógyszerfelírás engedélye.
Már néhány nap kimaradása után is súlyos tünetek keletkeznek.
Mi tegyek? Hatvanba vagy Gyöngyösre menjek egy igazolásért?

_Anand 2008.10.06. 12:26:06

Kedves hevesi beteg, tessék menni Sós Tamáshoz reklamálni...
(Egyébként az osztályon nagy valószínűséggel lesz, aki felírja a gyógyszert:. Az élet nem állt meg, csak átalakult...)

Cukorfalat 2008.10.06. 12:40:13

A kedves, antipatikus kórházi dolgozó is Sós Tamáshoz megy reklamálni, ha beteg? Érdekelne egyébként valami racionális magyarázat. A többi HI intézményben, aki dolgozik magasabb fizetést kap, jobbak lettek a munkakörülmények szervezettebb lett a betegellátás. Azon kívül, hogy nem a fideszhez kötődik a HI mi a probléma?

Cukorfalat 2008.10.06. 13:07:48

A poszt eredeti tartalmát tekintve nagyjából egyetértek Sasikával, amin persze magam is meglepődtem. A csákányozás, kötelezés (stb.) elég gyakori azon az oldalon. Még számomra is kellemetlen, hogy több "élenjáróval" együtt mutatkozik az, aki a következő miniszterelnök akar lenni. A hívőknek ez persze mindegy, sőt talán tetszik is néhányuknak a "csákányozás". Mit tegyek én vagy a hozzám hasonlóak? Az MDF elnöknője pl. simán leugatta élő tévévitában a többi szereplőt, a focihoz meg nem ért. Rá tehát nem szavaznék. A másik jobboldali párt erősen hagyja magát összemosódni a "csákányozókkal". Gondolom nem véletlenül. Ellenzékben is, egyelőre még csak szóban tettlegességre utalnak (Lógni fogsz!). Mit tesznek vajon, ha hatalomra kerülnek? Szavazhatok így rájuk? Nem. Szóval Sasika, tudom, hogy nem a Te dolgod, de a "csákányozók" inkább ártanak. Ha valóban nyerni akartok, ettől meg kellene szabadulni mielőbb. Meg valami konkrét programra is nagy szükség lenne lassan. Amire azt mondhatom, ez igen. Addig csak szomorkodni lehet az elveszett lehetőségeken.

_Anand 2008.10.06. 13:09:36

Cukorfalat, én nem bántottam Önt, nem hisztériáztam, nem háborogtam, pedig lenne miért. Sok-sok probléma van a HI-el, többek között a beszűkült látókörű, önző emberek miatt.
(milyen jó emberismerő Ön, én annyi beszélgetésből nem tudtam volna eldönteni, antipatikus-e vagy sem...:)))

neduddki 2008.10.06. 13:46:23

Kedves Érdekeltek!
Én egy csekély értelmű medvebocs vagyok. Amint azt már korábban is jeleztem, nem ismerem napi szinten az egriek gondjait. El tudná nekem valaki értelmesen mondani hogy mi itt a probléma? Politikai felhangok nélkül (NEM ÉRDEKELNEK A SÓSTAMÁSOK, SZÍKIKÁROLYOK, KILÉPETTFIDESZESEK), szeretném megsimerni a tényállást.
Jelen ismereteim alapján a kórházi dolgozók a közalkalmazotti státuszt féltik.
Javítsatok ki ha tévednék.

Cukorfalat 2008.10.06. 13:46:34

"Kedves hevesi beteg, tessék menni Sós Tamáshoz reklamálni ..."

Ön egészségügyi dolgozó. Vitája, ha jól értettem Sós Tamással van, és nem az idős beteg emberrel. Engedje meg nekem, hogy az legyen a véleményem erről, hogy nem szimpatikus a megodásjavaslata.

Info 2008.10.06. 13:56:58

neduddki:

A lényeg röviden: Az országban sok egészségügyi intézmény ÜZEMELTETÉSI JOGA van már magánkézben. Vannak fideszesek, meg nem fideszhez közeliek a városok és az üzemeltetők között is, Heves megyében is. A fő gond az, hogy a HI nyerte a pályázatot és nem a fideszhez közeli cég. Ezért a hangadók igyekeznek feltüzelni az érintetteket, hogy hiúsuljon meg a mostani tranzakció és lépjen helyébe a másik.

Az eü. intézmény dolgozói az új üzemeltetőtől magasabb (kezdetben 15%) fizetést kapnak, és jobb munkakörülményeket. Ez azonban mi sem ér, ha nem a számukra kedves párthoz kötődik az új üzemeletető. Igen nagy üzlet lehet a dologban, ha a betegek érdekét is felrúgva ekkora harc folyik érte.

_Anand 2008.10.06. 14:10:36

Cukorfalat 2008.10.06. 13:46:34
Talán nem volt teljesen érthető, amit írtam, de valóban, semmilyen problémám nincs egyetlen idős, beteg emberrel sem. Elég sokkal vagyok kapcsolatban, még eddig senki nem panaszkodott a hozzáállásomra. Megértem, ha nem szimpatikus a megoldásjavaslatom, de attól még nem tudok mást javasolni. Sajnos sem én, sem pedig egyetlen kollégám nem tehet a most kialakult helyzetről, aki tehet róla, az nem aggódik a saját megélhetése és a megye eü. ellátása miatt, hanem kuporgatja a frissen kapott millióit. Még ez sem zavarna, mert én bizony szeretek jól aludni, tehát nem irigykedem. De az, hogy hozzá abszoulte nem értő emberek olyan fenomenális igazságokat bömbölnek szerte a médiában, aminek a valós igazságtartalmáról halvány segédlila füttyük sincs, csak mennek a többi háborgó birka után, na az elszomorít. (akinek nem inge, szépen kérem, ne vegye magára.) Mondom ezt úgy, hogy nagyon békés ember vagyok, nem szeretnék senkinek a hátában csákányt látni, de nem szeretném elveszteni a közalkalmazotti státuszomat, nem szeretnék a megyének egy sok sebből vérző, tisztességtelen eszközökkel manipuláló cég vezette kórházat, és nagyon szeretnék olyan helyen élni és dolgozni, ahol az emberek nem egymást marják tökéletesen felesleges módon, hanem összefogva (nem valaki ellen, hanem egymásért) küzdenek.

Info 2008.10.06. 14:27:51

_Anand/ 3003:

Abból a székből biztosan nehéz elképzelni, de a járókerettel megjelenő 6 hónappal korábban sorszámot kért beteg nem Sós Tamást fogja okolni, hanem azt az orvost, akinek már sok (tíz)ezer forintot kifizetett (a fizetése mellé) a többi betegtársához hasonlóan és mégsem látja el.

(Már 40 évvel ezelőtt a tankörünkben csak egy egri orvos fia kapott maximális szociális segélyt. Igaz az egész évfolyamon neki volt csak saját autója. )

neduddki 2008.10.06. 15:04:32

> Info. Köszönöm. Akkor ez azt jelenti hogy ha mondjuk az XY lenne az üzemeltető akkor abbahagynák a sztrájkot? Ha más lenne az üzemeltető akkor több lenne a pénz?

> _Anand/ 3003 A kérdésem ugyanez. Akkor ez azt jelenti hogy ha mondjuk más lenne az üzemeltető akkor abbahagynák a sztrájkot? Ha más lenne az üzemeltető akkor több lenne a pénz?

Csak remélni merem, hogy nem arról van szó, mint amit a volt főnököm mondott annak idején az örök elégedetlen kollégáiról: "Ezeknek a sz@r se jó ha nem büdös." Magyarán mondva ha a HI csinál valamit az automatikusan ROSSZ, ha ugyanazt csinálja az XY az meg automatikusan JÓ.

Meghalt Mátyás király, oda az igazság!

Egri szemészeti kaland 2008.10.06. 15:24:30

Évek óta inkább fizetek az esedékes szemvizsgálatokért. Kb. 10 évvel ezelőtt kivártam a soromat, hogy megtudjam, pontosan milyen szemüveget kell rendelnem. Már a belépéskor szúrós tekintet fogadott, különféle válogatott megjegyzések kíséretében. Minden szépítés nélkül, nyugodtan mondhatom, hogy szabályosan ordítozott velem, a magát szemész orvosnak gondoló hölgy. Az asszisztense szemlesütve követte az eseményeket. Később sem derült ki, mivel szolgáltam rá a megkülönböztetett elbánásra. Egy szóval sem említettem, hogy az időpontot három héttel azelőtt kellett kérni, másfél órával később jutottam be, mint amire előjegyzés vonatkozott. Hallgattam arról, hogy előttem négy ismerős is bement. Nem tettem szóvá, hogy néhányan munkaidőben köszöntötték. Biztosan nálam telt be a pohár. Az ordítozást is elviseltem, legfeljebb egy kicsit leh, csak legyen meg, amiért jöttem. Idegességében (remélem csak véletlenül) rossz adatokat írt, ezért a szemüveg használhatatlan lett.

gidabiga 2008.10.06. 16:41:17

Én azt hiszem, ha a HI-nek jó referenciái lennének, kisebb lenne az ellenállás. A közalkamazotti státusz gondolom, csak az egyik ok, ami miatt az eredeti állapotot szeretnék az ott alkalmazottak.
A másik az, hogy a hatvani kórházban átvették az ott dolgozókat, ahogy ígérték, majd fokozatosan elkezdték a leépítést. És ahogy kis országunkban lenni szokott, nem biztos, hogy a legjobb orvosok maradnak. Legtöbbször az, akinek a leghosszabb a nyelve és nincs gerince. A munkáltatót nagyon gyakran nem érdekli a szaktudás, cak a bólogatás.
Ezért nem biztos, hogy jobb szemészt kap valaki, de olcsóbbat biztos.
Ez a poszt pedig nem a kórházvédőkről vagy az aláírókról szól.
Itt egy bizonyos emberről szól, aki egy kezdeményezést, ami nem az övé volt eredetileg, magáévá tesz és ezáltal ellenszenvessé válik az egész dolog.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.06. 16:44:36

Neduddki, Info!
Fő tételetek, hogy amennyiben más lenne az üzemeltető, akkor minden rendben lenne, egyszerűen hazugság. Demagógia.
Itt már a megszületésnél voltak jelenségek, amelyeken nem lehet keresztüllépni:sasika61mondja.blog.hu/2008/10/02/hianyossagok_az_index_hospinvest_cikkeben
Továbbá: a HI gyöngyösi ,hevesi működése sem aratott osztatlan sikert, a kórházvédők pedig miért nem védhetnék közalkalmazotti státuszukat? Csak azért, mert a kommentelők nem azok? ha irigyled őket, lépj be egy kórházba: mindig van üres ápolói hely (csak valamiért a fene nagy jólétet eredményező közalkalmzotti státusz ellenére sem tolonganak...)
Úgyhogy, hajrá kórházvédők!

neduddki 2008.10.06. 17:01:09

Hahóóó! Már elnézést. Én csak kérdeztem. Pont azért mert tényleg nem tudom a fene van ott. Attól még hadd ne legyek demagóg, hogy kérdezek. A válasz kb ugyanannyira volt demagóg mint az én hozzászólásom. Nem áll szándékomban közalkalmazott lenni. Minden tiszteletem az övék. De nem lenne nekik is jobb a magasabb fizetés? Ha igaz amit Info mondott.
Mindenki védje a saját érdekét, de ne mások kárára. Ha lehet. Erre jelen pillanatban csak a közalkalmazottaknak (és a vasutasoknak :) ) van elég érdekérvényesítő képessége.
Én nem tudok sztrájkolni, mert kirúgnak a pixába. Ilyen egyszerű.
Nem mondom hogy a közalkalmazotti bértábla kolbászból font kerítést eredményez. Sőt. De csak azért, mert valaki közalkalmazott, még ne tekintse magát kiválasztottnak. UFF.

neduddki 2008.10.06. 17:30:17

Tanár Úr! Elolvastam a hivatkozott postot. Sajnos "csak" ismét a politikai felhangok jöttek elő. (NEM ÉRDEKELNEK A SÓSTAMÁSOK, KILÉPETTFIDESZESEK). Szakmailag alátámasztja valami azt hogy a jelenlegi kórházvezetés vigye tovább a boltot? 500 Millió forint hiányt nem a HI hozott össze, ha jól értelmeztem minden kereszthivatkozást. Ha eddig ilyen rosszul gazdálkodtak, mi a garancia arra hogy a megye pénzével ezek után jobban gazdálkodnak. Ha olyan jól tudják a megoldást, akkor eddig miért nem úgy dolgoztak. Hirtelen elkezdtek érteni hozzá? Komolyan kezdem felidegesíteni magam. :)

gidabiga 2008.10.06. 17:35:41

neduddki, ne idegeskedj! :D
A HI pénzére sincs garancia, mert hitelből invesztálnak, úgy tudom. Mi van, ha nem tudják törleszteni a hitelt?
A költségeket valahol le kell faragni. Lehet, hogy olcsóbb zsömlét vesznek, olcsóbb mosodával mosatnak, de ezek nem százmilliók.
A legnagyobbat a munkabéreken lehet spórolni.
Ahhoz pedig, hogy a rezsiköltségek csökkenjenek nagyot kell invesztálni. Nagyon nagyot. Még egy családi háznál is, nemhogy egy nagy komplexumnál.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.06. 17:39:21

Neduddki,
oké, ha csak kérdeztél. Bár én éreztem némi csúfondáros állítást is a kérdésedben.
A HI valóban beígért 15%-os béremelést, hogy legyen elég jelentkezője (szavazója? ugye ismerős), majd amikor végleg átveszi az intézményt (remélem, sohanapján) megkezdi a szálankénti visszaszedését, az elbocsátásokat (ismerős valahonnan?). Az előbb hivatkozott posztomban olvashatod Sós elvtárs nyilatkozatát, mi ez, ha nem annak előrevetítése, hogy el kell bocsátani bizonyos számú dolgozót? Ó nem, nem mondanak fel (ekkor végkielégítés járna) csak mondjuk egyik nap itt, a másikon Gyöngyösön, a harmadikon, Hevesen kell dolgozniuk, teljesen rendszertelenül, és ne mondd erre, hogy sok munkahely ma is így működik!
Nem kétlem, hogy lenne mit változtatni egyes orvosok magatartásán is, szigorúbban ketté kellene választani a magán -és a közrendelést, az előbbiért fizessenek, ha a kórház eszközeit, infrastruktúráját használják. De az is meggondolandó, hogy ilyen fizetésért, amit kapnak, ki fog itt maradni az országban orvosként? El fog húzni, aki csak teheti, s nem éppen azok, akiknek egyébként el kellene. Téged, engem, a többieket meg majd gyógyítják a szudáni menekült orvosok vagy Gyurcsok (nem elírás).

Info 2008.10.06. 18:00:07

Az utóbbi öt évben kísérőként az egri kórház szinte minden területén megfordultam. A jelenlegi állapot nem éppen ideális. Ehhez ragaszkodni szimpla butaság. A dolgozók státuszának meg nem a neve, hanem a tartalma határozza meg az értékét.

Az meg lassan kiveri a biztosítékot, hogy a HI írásbeli 15%-os ígérete semmi. A 14. 15. havi nyugdíjat ígérgető meg még soha sem hazudott.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.06. 18:01:05

Neduddki, a hiány csak részben a rossz gazdálkodás eredménye, a kórházak nagy része csődben van az alulfinanszírozás miatt. Mondhatnám: a szándékos alulfinanszírozás miatt. A kormányzat további 50-60 milliárdot von ki jövőre az ágazatból, hogy tovább növelje a bajt, mert ekkor bizony azt lehet kommunikálni: nem segít itt már csak a magánosítás (meg a piócás ember).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.06. 18:02:41

Arról már nem is beszélek, hogy a lehetetlen pénzügyi helyzet mennyire következménye annak, hogy a felnőttkorú lakosság milyen nagy százaléka nem fizet TB-t, de az ellátást megköveteli, nézz csak végig egy szülészeti osztályon...

Magyar 2008.10.06. 18:09:12

A helyzet bonyolult, most minden katasztrofális. Hamarosan jön a messiás elvesszük a HI féle népnyúzó ballib cégektől a mézes bödönt. Minden az igaz magyaroké lesz. Akkor jön a Kánaán.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.06. 18:16:36

Magyar,
ilyet rajtad kívül senki nem állított. De hogy jobban értsd, itt egy mai idézet:
"A Magyar Kórházszövetség elnöke, Varga Ferenc úgy látja: a hatályos tvk-rendszer rossz, sürgető a változtatás. Ugyanis amíg egy kisebb városi kórház – ha úgy látja, kifogyott az OEP-től kapott tvk-kerete –, továbbküldheti a beteget a súlyponti kórházakba, ahol 24 órás szolgálatban kell fogadni a betegeket, nekik már nincs hová küldeni őket. Így a számukra kiosztott tvk-keretet túllépik, pedig az engedélyezett gyógyítási mennyiségen fölül nem fizet az egészségpénztár, így halmozódik a veszteségük, ez tavaly országosan meghaladta a 60 milliárd forintot." (MNO)

_Anand 2008.10.06. 18:50:13

info, szimpla butaságnak én azt nevezem, amikor valaki beveszi ezt a nevetséges dumát, hogy 15% és a többi. (elnézést kérek) Én kaptam üres szerződést aláírásra a HI-től, tehát vegye első kézből származó infónak, de érdekes módon nem volt benne szó béremelésről. Még arra sem volt benne ígéret, hogy a jelenlegi béremet tartósan megkapom. Csak annyi volt benne, hogy ezentúl nagyobb óraszámban kell ugyanannyiért dolgoznom ott, ahol ők mondják. (ami önmagában nem baj, nem félek a több munkától, eddig is fillérekért lógott ki a belem, ezután is megoldom valahogy, az más kérdés, ha holnaptól más városba vezényelnek.)
Tényleg nem ez a fő baj, hogy a HI baloldali, sem az, hogy magáncég. A baj a módszereikkel van. Nem sok jót ígér, ha valaki úgy mutatkozik be, hogy hiteget, zsarol, hazudozik és egymás ellen uszít.
Jelzem, az elmúlt öt év belülről sem volt ideálisnak mondható, de a megoldás nem a HI. Szerintem.

Pelso.. 2008.10.06. 20:21:27

Sasika, üdv.

Az a bizonyos "alulfinanszirozás" módfelett relativ, a kellő finanszirozás meg szubjektiv tud ám lenni....
(Többek közt az eü nyügeivel kinlódok foglalkozásszerűen)

neduddki 2008.10.07. 09:36:27

Tisztelt Mindenki! Attól tartok, hogy az egészségügy finanszírozási problémáit nem mi fogjuk megoldani itt ezen a helyen. Sajnos. Az egész úgy rossz és működésképtelen ahogy van. Azt kellene, hogy senki nem fizet TB-t meg ilyen hülyeségeket, de ha megbetegszik akkor vagy zsebből kicsengeti a lóvét a kórháznak (amit most az orvosnak ad az ingyenes gyógykezelésért) vagy köt egy betegségbiztosítást, aztán ha baj van, fizet a biztosító. (Ha addig csődbe nem megy :) )

neduddki a Piócás ember 2008.10.07. 09:55:21

Akkor mindenki most azonnal fogjon a hóna alá két gerezd fokhagymát, kenje be az arcát pipamocsokkal, gyújtson rá egy pipára (vagy nótára) aztán fusson két kört a ház körül. Jobbra át, vagy balra át (nekem mindegy, amerre szimpatikus) futólépés indulj!

neduddki 2008.10.07. 13:03:19

Hehe, csak egy mellékszál. :) Ma felhívott egy fejvadász cég, hogy ügyvezetőt keresnek a HospInvesthez, és hogy érdekelne-e a dolog. :))))))))
Mit mondjak?
Fizetés megegyezés szerint, nem közalkalmazotti besorolás szerint. Cégautó, laptop, mobil, flexibilis munkaidő, kihívásokkal teli munkakör - darálta a fejvadász.
Amikor visszakérdeztem, hogy ARRÓL a HospInvest-ről van e szó, akkor csak annyit mondott ennek semmi jelentősége a jövőre való tekintettel. Ha nem Egerben, akkor máshol fognak terjeszkedni, az idő nekik dolgozik. sic.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.07. 13:18:56

Kedves neduddki,
és? Mit mondtál?

gidabiga 2008.10.07. 13:47:11

neduddki
gyanítom, az időn kívül más is dolgozik nekik.
de ne dőlj be!
biztos forrásból tudom, hogy hazudnak, mint a vízfolyás.

neduddki 2008.10.07. 13:57:49

Tanár Úr! Nem vagyok hülye. Ha nem ismerném az előzményeket akár még érdekes is lehetne az ajánlat. De így nem. Pedig ha szigorúan csak az elvégzendő teendőket nézem, akkor tényleg van benne fantázia. Az a baj, hogy ha valaki ezt most elfogadja, az Isten nem mossa le róla, hogy a politika tette oda ejtőernyősnek.
Egyébként kértem írásos ajánlatot munkaköri leírással, csak arra válaszolok. Nem vagyok amatőr. :)
Sokban nem térne el a jelenlegi munkámtól. Itt is azért vagyok felelős, hogy az éves tervet (nem ötéves :) ) tudjuk hozni árbevételben, költségekben és ha marad akkor nyereségben. Ezt várják el csak nagyobban mint ahol most dolgozom. Ami egy gazdasági társaságtól teljesen racionális elvárás.
Hogy a kedélyeket megnyugtassam, ÉN nem fogom elvállalni. :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.07. 17:25:54

Neduddki,
ennek örülök, csak annyi hozzáfűznivalóm lenne, hogy egy kórháznál nem feltétlenül a gazdaságosság a fő szempont, de lehet, ebben tévedek.

is 2008.10.07. 22:43:27

ok, a HospInvest nem megoldás, a jelenlegi helyzet sem. akkor mi lenne? hallahatnánk egy alternatívát, ami pénzügyileg is, meg szakmailag is rendben van?

is 2008.10.07. 22:47:39

@sasika61: "egy kórháznál nem feltétlenül a gazdaságosság a fő szempont,"

a pénzt sehol, senki nem fossa. a kórház ha pénzbe kerül, akkor adóba kerül. ha szó nélkül fizet bármennyi adót, akkor senkit nem érdekel se az oktatás, se az egészségügy költségszintje. fizet? nem az a dolga a kormánynak, hogy megnézze, hogy az adóforintok jól hasznosulnak-e?

elmondom, mert ezt egy 20 éve a kórházak körnéykén dolgozó szakértő mondta: ma Magyarországon a kórházak egyszeres könyvvitellel dolgoznak, fingjuk sincs a költségszintjükről. ha egy 15 milliós fűtésszmlából kifizetnek 3 milliót, akkor ezt lekönyvelik, a 12 millió tartozást nem. a kórházak tartozása nem ismert, indokoltsága pláne nem. és a kórházigazgatók ebben érdekeltek, mert így tudják a jónépet, a munkatársaikat, meg a fenntartó hitegetni, pumpolni.

neduddki 2008.10.08. 13:02:48

Bocsanat az ekezet szavakert, de kulfoldon vagyok ahol nincs magyar karakterkeszlet. :) Szoval nem vallaltam el. Csak a pontositas kedveert, nem az egri korhaz vezetesere keresnek embert, hanem az egesz HospInvest elere. Tehat maganak a HospInvestnek kell nyeresegesnek lennie.
Reszemrol ennyi.

looser 2008.10.08. 16:25:52

Friss:

Tovább bonyolódik az ügy
Az egri kórház vezetése levélben tájékoztatta az intézmény valamennyi dolgozóját, hogy október 31-én megszűnik a közalkalmazotti munkaviszonyuk - tájékoztatta az Egészségügyi és Szociális Dolgozók Demokratikus szakszervezetének helyi vezetője szerdán az MTI-t.

neduddki 2008.10.14. 16:27:11

Nekem semmi közöm az egészhez... :) úgy látszik megtalálták az új ügyvezetőt. :D

süti beállítások módosítása