babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Nemzeti csúcs Egerben

2008.10.19. 06:21 sasika61

 

   Szombaton munkanap volt, sokan dolgoztunk, így aligha értünk rá, hogy élő adásban kövessük a nemzeti csúcs fejleményeit. Magam pedig azt gondoltam, hogy ez az egész csak színjáték, annak viszont mélyen antidemokratikus, így hát akkor sem néztem volna, ha történetesen ráérek. Átolvasva a híradásokat, összefoglalókat: semmit nem vesztettem.
 
 Egyébként pedig a nemzeti csúcs szombaton nem Pesten volt, az csak annak nevezte magát, az igazit itt rendezték, Egerben, a Dobó téren, ahol a kórházvédők tartották utolsó nagygyűlésüket a HospInvest készülődő „hatalomátvétele” ellen.
 
 Nem vagyok jártas a tömegbecslésben, annak idején én Philipnek is elhittem, hogy kétmillióan vagyunk, úgyhogy számokat nem mondanék, hányan voltunk. Az biztos, hogy a Dobó tér megtelt, holott nem kis területről van szó: aki járt már Egerben, az tudja. Ez volt az első alkalom, hogy részt vettem a kórházvédők rendezvényén (noha mindig is közel álltak hozzám törekvéseik), most úgy gondoltam, félre kell tenni esetleges kifogásaimat (amelyekről többször is írtam), mert lényegét tekintve egyetértek velük, s meg vagyok győződve, hogy az igazság az ő oldalukon áll.
 
 November elsején a HospInvest át akarja venni kórházunk működtetését 20 évre, s bár látszólag csak a működtetést privatizálták, ki fogja tudni 20 év múlva eldönteni, hogy mi a HI-é, s mi az, ami még a miénk? Ez kérem, bárhogy takargatják, valóságos privatizáció.
Abból pedig vannak tapasztalataink. A téren nem a társadalom legszegényebbjei voltak, nem a legműveletlenebbek: érdemes lenne egyszer meghallaniuk politikusainknak – akármely oldalon állnak -, hogy mi is az átlagember véleménye a magánosításról. Ez a köznyelvben az államilag biztosított szabadrablás szinonimája. S nyilván a kb. 1988-tól zajló folyamatok többnyire igazolják is ezt a vélekedést.
Különös hangsúlyt kap ez az álláspont az aktuális válság kapcsán, amikor az eddig az állam kivonulását, leépítését hirdetők követelik leghangosabban az állami beavatkozást világszerte. Heves megye tehát „jókor” privatizálja közkórházunkat, az már csak hab a tortán, hogy az egész folyamat törvényessége is nagyon kétséges.
 
 Ettől függetlenül elképzelhető, hogy a HI „győz”, s november 1-től mégis a HI-é lesz a megyei kórház. Az erő, a hatalom egyelőre az ő oldalukon áll. Meggyőzni azonban nem tudnak. Ahhoz ugyanis olyasmire lenne szükségük, amivel híján van mind a HI, mind a megye szocialista vezetése: önmérsékletre, némi belátásra, döntésük megkérdőjelezhetetlen igazságosságára. Ezek egyike sem jellemző, aminek egyenes következménye, hogy a városban a feszültség akkor sem fog tompulni, ha a privatizációs folyamat az ő szempontjukból sikeresen zárul.
 
 S hogy miért is ez volt az igazi nemzeti csúcs? Most patetikus leszek: mert itt a nép szólalt meg és nyilvánította ki akaratát: az a nép, amit Budapestről kizártak, aminek a feje fölött és amelynek kárára kívántak döntéseket hozni a gyurcsányi csúcson és itt helyben is, s amelyből néhány ezren most azt mondtuk: elég volt, ebből tovább nem kérünk. S torkig vagyunk azokkal a politikusokkal is – akármelyik oldalon állnak is -, akik képtelenek ennek meghallására.
 
 Pedig nem ártana néha a saját érdekükben belehallgatniuk néha, miként vélekednek róluk szélsőségesnek egyébként egyáltalán nem mondható polgárok is: mondataik annyira tele vannak utálkozással, gyűlölettel, hogy az már-már riasztó. A törökökről beszélhettek így nálunk 1552-ben…

48 komment

Címkék: közélet hospinvest kórházvédők nemzeti csúcs

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr44721005

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boka · http://csaszu 2008.10.19. 09:05:43

A nép tulajdonát meg kell védeni ( Marx, Engels, Lenins ) ! Az orvosok meg járjanak Trabanttal Szocsiba ! A tőkés meg: Monnnyon le !

domboroczky sándor 2008.10.19. 09:39:43

A nép bölcs, igazságos és mindig tudja mi a hosszútávú érdeke!
Éljen Hannibál! Éljen Nyúl!

boka · http://csaszu 2008.10.19. 09:46:52

Újra él a mozgalom ! Éljen a megbonthatatlan konzerv doboz !

Dr.Doktor 2008.10.19. 09:52:22

" Egyébként pedig a nemzeti csúcs szombaton nem Pesten volt, az csak annak nevezte magát, az igazit itt rendezték, Egerben, a Dobó téren, ahol a kórházvédők tartották utolsó nagygyűlésüket a HospInvest készülődő „hatalomátvétele” ellen."

Egyébként a kórházvédők sem kórházvédők csak annak nevezik magukat, a hálapénzvédőnek, meg magánpraxisban a kórház tulajdonával mutyizás védőknek nevezni magukat kicsit kínos lenne.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.19. 09:55:12

Dr,
s erre megoldást kínál a magánosítás?
Most a HI fog mutyizni a kórház tulajdonával.

boka · http://csaszu 2008.10.19. 10:00:54

Soha ne engedjünk magánkézbe semmit, mert akkor még végül az emberek megtanulják mi a magántulajdon felelőssége. Brrrrrrrrr. Belegondolni is rossz !

morph 2008.10.19. 10:04:43

amúgy épp most tanulok az első közgazdaságtan zh-mra. mi az egyik legfontosabb dolog? 1. a tulajdonjogok tisztázottsága 2. ha nem tudjuk, hogy ki a maradéköszeg jogosultja (vagyis ki kapja meg a maradék pénzt, elég intuitív a kifejezés), akkor nem fog jól működni a dolog. ld. állam hospinvest nemtudom melyik igazgatója.

az eü. pénzbe kerül, sokba, ezt nem értik (vagy nem szeretnék érteni) az emberek

Pelso.. 2008.10.19. 10:06:46

Sasika, mik azok a tények, amik meggyőztek arról, hogy az igazság a kórházvédők oldalán áll?

Ez csak funkcionális privatizáció, mert az üzemeltetés jogát kapta meg a H I, az épületek, telek stb ezen szerződés alapján soha nem lesz az ő tulajdona.
A nép egy kis része szólalt meg, nem a nép.

A körmendi kórház üzemeltetése rég ki van adva, érdekes, ott nem voltak kórház"védők"...

NN 2008.10.19. 10:10:38

sasika,
ezek szerint te mar voltal abban a korhazban? es ennek ellenere meg mindig a "mienk a korhaz"-ot harsogod...? szamomra ez teljesen erthetetlen. hat nezz mar kicsit korul, menj mar mondjuk egy rendelesre(amire ugye amugy is min. 2-3honapot kell varni, aztan a hazafias korhazvedok miatt nem lesz belole semmi, hiszen a sztarj nagyon fontos,pff)
mindegy, az en velemenyem az,hogy ennel mar csak igenis,jobb johet. ugyh esetleg a sok felesleges energiat,amit arra hasznaltok,h sztarjkoltok meg peticio meg miegymas, talan bele kene gondolni, h az a romhalmaz(minden ertelemben) kinek kene...naugye.

csb 2008.10.19. 10:15:57

két láb rossz, négy láb jó.

egyet értek dr Doktorral, lehet hogy az oszt.vez főorvosnak rossz lesz hogy a magánrendelésen levett mintát nem a kórház laborja vizsgálja állami pénzen, de ez legyen az ő baja.

de hová teszi a Hippokratészi esküt, amikor az ő sztrájkja miatt műtétek maradnak el???

Dr.Doktor 2008.10.19. 10:16:39

sasika61 magánosításnak te nevezed, eredetileg nem az. A HI pedig valószínűleg jobb nyilvántartást fog vezetni, mit a jelenlegi magán és közpraxist keverő orvosok, ezt elve a bérbeadónak kellene ellenőrizni, hát azért tessék hőbörögni, hogy csinálják is keményen, mert nem bíztok a HospInvestben.
Én már jó ideje csak magánfogorvoshoz járok, azóta nincs semmi bajom a fogaimmal.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.19. 10:16:55

NN,
mindig az a kérdés, jobb lesz-e vagy rosszabb.
Én azt látom, hogy egész osztályokon nem lesznek orvosok, ebből következik, hogy jobb aligha lesz.
Pelso,
írtam, hogy 20 év múlva ki fogja tudni különválasztani a tulajdonjogi részeket? A körmendi kórház pedig nem ilyen körülmények közt magánosítva, mint nálunk.
Boka,
talán demagógia, de a pénzügyi válság fényesen mutatja, mennyire gondos gazdaként jártak el a magánbankok.

boka · http://csaszu 2008.10.19. 10:19:54

Dr, Pelso, NN, csb ! Nem jártok a Kossuth térre, az a bajotok ! A profitot és versenyt alkotmányellenessé kellene nyílvánítani, a magyar zászló fétist meg kötelezővé ! Hippokratész monnyon le!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.19. 10:22:08

Dr,
én pedig a fogorvosi szakrendelésre járok, s szintén meg vagyok elégedve.
S még valamit: a mutyizás, hálapénz szerinted meg fog szűnni? Akkor miért van az, hogy szinte csak a nőgyógyászok írtak alá teljes létszámban (EGY KIVÉTELÉVEL)?

boka · http://csaszu 2008.10.19. 10:23:46

"talán demagógia, de a pénzügyi válság fényesen mutatja, mennyire gondos gazdaként jártak el a magánbankok. "

Bankokat is államosítani kéne !

Jegyezzünk Béke-kötvényt !

egyenlítő 2008.10.19. 10:27:12

Sasika: "20 év múlva ki fogja tudni különválasztani a tulajdonjogi részeket?"

A nemrég megszüntetett kórházaknál a főorvos urak szépen a hónuk alá csapták az alapítványok adományaiból vásárolt műszereket, és csak az ágytálakat meg a vaságyakat hagyták ott.

Az állami kórházakban hűbéri rendszer működik. Ez ugye elvileg szép, hogy csak a hippokráteszi eskü és a lovagiasság szabályai közötti párhuzamot említsem. Na de a gyakorlat?

NN 2008.10.19. 10:34:42

jaj, mert ne lennenek orvosok? ezek megint ilyen remisztgetesek...ha az itteniek sztarjkolnak, akkor jonnek orovosok az orszag mas reszeibol (Eger amugy is vonzo varos sokaknak) szoval en ettol nem felnek. komolyan nem is ertem ezt az egeszet. nyilvan nem a kanaan jon, de ennel a mostani helyzetnel tuti,h jobb! a korhazvedok meg a sok felesleges eneriajukkal inkabb elmegetnennek szerepjatekozni ha ennyire tulteng bennuk a "Dobo nepe vagyunk" effektus.
az mindnekinek jobb lenne...

Pelso.. 2008.10.19. 10:36:27

Sasika,

Csak megnyugtatási szándékkal irtam, arra, hogy "ki fogja tudni 20 év múlva eldönteni...". Egyébként: a szerződés, illetve annak mellékletei.

Az igazság, az meg ideát van, ugye.

boka · http://csaszu 2008.10.19. 10:38:36

A legjobb lenne, ha úgy működne a kórház, mint a fodrász. Van egy franchise gazda, tőle bérelnék az orvosok, egészségügyi cégek a " székeket " , vagyis a berendezéseket. Somody Imre hogy kikelt a lombikbébi programban érdekelt orvosok ellen, hogy a pénz miatt nem engedik elsőre teherbe esni a nőket. A baj, hogyha most a Fidesz javasolta volna a magánosítást ( mint 1999-ben ) , akkor mszp küldte volna ki a szakszervezeteket. Ezért lenne jó, ha a politika kivonulna a gazdaságból és mindenki a kockáztatásnak megfelelő intenzitással dolgozzon ( ez bonyolult mondat lett, én sem értem , elmagyarázná nekem valaki !) .

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.19. 10:43:52

boka,
Gordon Brown éppen most vetette fel, hogy az angol bankokat államosítani kellene. Ő is Marxon nevelkedett szerinted?

boka · http://csaszu 2008.10.19. 10:48:34

"angol bankokat államosítani kellene. Ő is Marxon nevelkedett szerinted? "

Ezt akkor kérdezd meg légyszi, ha államosították !

Még, ha munkáspárti lenne is az említett illető, akkor is úgy gondolta, hogy az állam megbízást ad az ottani jegybanknak, hogy vásároljon fel bizonyos részvényeket, bizonyos árfolyamon, majd adja el .

Azért abban ne reménykedjünk, hogy a tőkés világot végre felváltja a Proletár Forradalom !

billabong 2008.10.19. 10:54:48

mindenhol azt hallani hogy nem lesznek orvosok...hogy miért nem?
mert ők nem irnak alá...az más kérdés hogy miért, ki tudja...de nekik meg van az a biztonság hogy ha nem dolgoznak az egri kórházba vagy máshova mennek vagy dolgoznak a magánrendelőjükben...csakhogy ezt az ápolók nem tehetik meg...

Korházvédőbb 2008.10.19. 11:04:17

Egy baj van az egri kórházzal jelenleg és régebben, mindenki fontosabb a betegnél... a szajkózott ingyenes egészségügyet meg hagyjuk meg a gyerekeknek esti mesére. Tavaly a gyerkőc születése kb 150e-be került Egerben. Mert ugye az nem képzelhető el itt, hogy nincs választott orvos. Ha meg van annak magánrendelésére kell járni, meg persze fizetni is kell a szülésért. A vizsgálatokat persze az orvos bent végzi az sztk-ba állami pénzen. Ja persze fizetni kell a szülésznőnek is, meg a nővéreknek is.
Érdekesnek tartottam, hogy mindenkinek sír a szája, hogy milyen kevés nővér van, és milyen sok a dolguk. A sok dolguk között volt idejük állandóan a nővérpihenőn ülni, de a friss anyukáknak segíteni arra sajnos a sok elfoglaltság között nem.
Annyi lézengő fehér köpenyes embert már rég láttam. Takarítóból is annyi volt mint a szemét, és mégsem mertem leülni sehová mert féltem, hogy a kosztól hozzáragadok.
Ha esetleg mint újdonsült apuka a nap bármely szakában be szerettem volna menni a gyerkőcöt megnézni, az napi tizenezer forintomba fájt volna, hogy külön szobát kapjanak.

A kórházvédőknél, meg azoknál akik nem írják alá a szerződést, nagyobb lúzereket el sem tudok képzelni. A legegyszerűbb módon oldják meg az egri kórházban lévő k**va nagy túlfoglalkoztatást. Egyszerűen kirúgják magukat. Így könnyű lesz a Hospinvestnek, hogy egy ideig nem fog kirúgni senkit. Az orvosokért kár (de érdemes azt is számításba venni, hogy néhány orvos azért nem megy át rögtön, mert igy tetemes végkielégítést kap, és csak papíron januártól dolgozik a maszeknak).
Az orvosok eddig sem és ezután sem fognak éhezni, maximum néhány órával többet magánrendel. Nem nekik van veszteni valója, hanem a magukat korházvédőknek nevezett barmok által feltüzelt kórházi kisegítőknek, akik helyet bármikor találni mást. (beteghordó, konyhai személyzet, ápoló, etc.)
Egyébként meg ott rohadjon meg a büdös Hosp., hogy szegény orvosok at ide akarja csábítani potom (hírek szerinti, nem tudom, hogy igaz e) félmilliós nettó fizuért. Ezt a rohadék kapitalista kizsákmányolót.
Viszont azt nem tudom elhinni, hogy az a magasabb fizu a bennlévő orvosoknak nem lett beígérve. Ezt egy munkáltató sem engedheti meg magának, mert a későbbiekben bérfeszültséget szül.
Csak mindenki a mutyizást félti.
Sajnos Mo.-n az orvosok állami bértábla szerint keveset keresnek és mennek külföldre. Egy állami kórház ez ellen nem tud mit tenni, mert köti a bértábla (max az orvos tud ügyeskedni, magánrendelés stb.). Az egri esetben a Hosp. rá tud ígérni, és tud magasabb bért fizetni. Ez olyan rettenetesen rossz dolog?
Ja kérem, hogy takarítót havi 40eFt-ért is talál? Nem az Ő gondja.
Sajnos rá kell, jönni, hogy ahol nem a piac diktál Mo.-n ott nyakig ér a szar. Lásd: MÁV, egészségügy, BKV, nyugdíj, önkormányzatok.

Egyébként mennyivel lesz nekem rosszabb ha átveszi a HOSPINVEST a kórházat?
Neki abból van pénze, ha gyógyít, és nem abból ha kiutálja a betegeke hosszú várakozási idővel, és azzal, hogy sz*rba se nézi az embereket.
Esetleg még előfordulhat az is, hogy az orvos nem közli velem, hogy ha gyorsabban akarok végezni, akkor szívesen lát a magánrendelésén? (sajnos megtörtént)
Esetleg tisztább lesz a kórház, és nem ragadok hozzá mindenhez? És végre tíz ember helyett egy végre elvégzi azt a munkát külön díjazás nélkül amit a tíz nem csinál meg?

Shore 2008.10.19. 11:10:01

"itt a nép szólalt meg és nyilvánította ki akaratát"

Pontosítanék:

A nép egy része szólalt meg. A másik része meg lehet, hogy pont pártolja a dolgot. Lásd az itt hozzászólók egy része.

Bírom az ilyen tömeggyűlésre járókat, csak azért mert _láthatóan_ van még néhány ezer/millió körülötte, aki ugyanazt gondolja, mint ő, akkor az már a NÉP véleménye.
Pl. el kéne gondolkozni azon a tényen, hogy 2002 óta a FIDESZ-nek csak bukott választásai és hihetelen sikerű nagygyűlései vannak. A látszat néha csal.

boka · http://csaszu 2008.10.19. 11:13:39

"2002 óta a FIDESZ-nek csak bukott választásai és hihetelen sikerű nagygyűlései vannak. A látszat néha csal."

kettő kivételével mind megnyerte! És a következőket is meg fogja nyert ! Erre jobban mernék fogadni, mintaz OTP részvényre ! A Lehman Brothers meg monnyon le.

boka · http://csaszu 2008.10.19. 11:14:37

nyert = nyerni, mert jövő idő és automatikus tárgyeset, mint az orbit .

Z 2008.10.19. 11:15:21

Shore 2008.10.19. 11:10:01
"2002 óta a FIDESZ-nek csak bukott választásai és hihetelen sikerű nagygyűlései vannak."

Ja ,az atv ,vagy Nyakó úr mondta ezt? Amit a fidesz nyert meg az nem számít! Ühüm :):):)
(unios választás , önk. választás, népszavazás)
------
Az a gond a kórháznál ,hogy az ideológia győz a józanság felett. Az egyik neoliberális ,a másik marxista... Szép:):):) (2 sikeres szép irányzat)

tanú 2008.10.19. 11:15:32

Magyarországon jelenleg nincs helye a működtetési privatizációnak. Azért, mert a tevékenység alulfinanszírozott. Az intézmények nem kapnak annyi pénzt, amennyi a működésükhöz szükséges, így abból profitot termelni csak valaminek a kárára lehet. Jó néhány olyan intézmény, amely már átesett azon, ami Egerre vár, már negatív példává vált.
Meddig kell várnunk, amíg saját kárunkon megértjük, hogy a kórházakat, de általában az egészségügyet az orvosi társadalomra kell bízni? Ha ezt a hatáskört elveszik tőlük, az egészségügy egyre drágább, pocsékolóbb lesz, és a lakosság egészsége egyre rosszabb állapotba kerül. Éppen az ország szegénysége és romló egészségügyi állapota nem engedi meg azt a luxust, hogy azzal a pénzügyi bürokrácia kísérletezzen. Legalábbis addig, amíg nem tudnak példát mutatni arra, hogy ott javult az egészségügy helyzete, ahol az orvos helyett a piac lett az úr.

Z 2008.10.19. 11:19:28

boka

Ha egy intézményt pénz és felügyelet nélkül hagyunk ,persze hogy szétrohad. Így lehet kiabálni ,hogy az állam rossz tulajdonos . Igen az. De olyan ,hogy állam nincs vezetési értelemben . Mindig van személyi felelős .( ja hazánkban nincs , bocs:) )

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2008.10.19. 11:19:56

Ki az, aki elhiszi, hogy a magántőke azért fektet be egy veszteséges (alulfinanszírozott) vállalkozásba, hogy abból ne kivegye, hanem beleölje a pénzt?

És hogyan lehet az, hogy az utóbbi időben divat lett veszteséges cégek magánosítása (pl. MÁV)?

Az államnak vajon mindegy-e, hogy az OEP egy állami kórháznak vagy egy magánkézben üzemelő intézménynek fizeti ki az ellátás díját? És ha mindegy, melyikben fogják nagyobb eséllyel megnyirbálni az egy betegre adott támogatást? Nem ott, ahol ebből mégiscsak nyereséget szeretnének látni?

Tehát nyilvánvaló, hogy a HI olyan magáncég, amelyik meglépi azokat a kellemetlen személyzeti és gazdasági lépéseket, amelyeket az állami kézben lévő kórház ugyanúgy megléphetett volna, sőt meg is kellett volna lépnie, de mégsem tette.

Kérds az is, hogy vajon az IMF-től akkor is megkapta-e volna a kórház a sokszázmilliós támogatást, ha a HI nem jön a képbe, hiszen nyílt titok volt, hogy az EU 2008-re az egészségügybe jelentőst támogatást kívánt pumpálni, tehát nem mindegy, hogy ekkorra ki tudja a zsebét odatartani, az állam-e vagy egy magánvállalkozás.

Az hogy a HI lesz az üzemeltető, egyáltalán nem jó. Van realitása annak, hogy egyes betegek szerint majd magánkézben talán javul az ellátás színvonala, de mint mondtam, magam szkeptikus vagyok, hiszen a tőke a nyereséget keresi...

A "kórházvédők" sajnos rosszul taktikáztak, ráadásul koncepciójuk gyaníthatóan nem volt, hiszen akkor valószínűleg nem úgy próbálják az állampolgárokat maguk mellé állítani, hogy tessék-lássék látják el, a sztrájkra hivatkozva előjegyzett betegeket elküldenek és műtéteket elhalasztanak.

Én bizonyosan megpróbáltam volna elmagyarázni, hogy a több hetes-hónapos előjegyzési rendszer nem a kórházi dolgozók hibája, hanem annak a hibás támogatási rendszernek, amelyik - szándékoltan vagy dilettáns módon - nem ad elegendő kvótát arra, hogy a szükséges betegmennyiséget a kórház képes legyen ellátni.

Ez a hajó tehát elment, a kórházvédők szívnak saját ostobaságuk miatt (ugye, már a kezdet kezdetén felosztották a főorvosok maguk között a majdani vezető helyeket, egymást közt is viszályt szítva ezzel), az alá nem író dolgozók szívnak a kórházvédők - pontosabban doktorok - miatt, akik kiközösítették azokat a dolgozókat, akik vonakodtak elutasítani a HI-vel a szerződést. Most sorra kapják a felmondást kézhez, a főorvosok kész koncepcióval várják a végkielégítést, azzal a nem titkolt vággyal, hogy majd később újra szerződnek vállalkozó orvosként a HI-vel. De mit csináljon az az asszisztens, akit orvosa vett rá arra, hogy ne írjon alá? Őt nem várja vissza vállalkozóként a kórház...

Kétségtelenül rosszul érinti az orvosokat az is, hogy magánrendeléseikhez nevetséges térítési díjért vehették igénybe eddig a kórház teljes technikai berendezéseit, illetve a gyógyszerkísérletekkel hihetetlen pénzeket kaszáltak a gyógyszercégektől - ezek most meg fognak szűnni, a HI nem tűri a konkurrenciát.

Hogy ki hibázott? Hibás a politikai, amelyik sorra kijátszotta saját érdekeltségi körébe az egészségügyi intézményeket. Hibásak az egészségügyi dolgozók, mert önösen hanyagolták a betegeket, nem véve tudomást arról, hogy valójában csak ők lennének képesek megfelelő nyomást gyakorolni ahhoz, hogy egy már politikai téren lejátszott eseményt megakadályozzanak. És hibásak a kórházvédők, mert ha már tehetségük nem volt mindezek figyelembe vételével megakadályozni a funkcionális privatizációt, hagyták hogy a nyerészkedésre játszó orvosok magukkal rántsák azokat a nem-orvosokat is, akiknek esélye sem lesz arra, hogy tudásukat máshol kamatoztassák, lévén ők kevésbé pótolhatatlanok.

Shore 2008.10.19. 11:23:01

z

Nem ez volt a lényege a hozzászólásomnak, de valóban, a FIDESZ sok választást nyert meg. Bár valami azt súgja nekem, hogy Viktor és a hívek ennek ellenére egy kicsit frusztráltak:)

(A népszavazás, meg mint a neve is mutatja _nem_ választás.)

boka · http://csaszu 2008.10.19. 11:25:14

"egészségügyet az orvosi társadalomra kell bízni?"

Rávan bízva ! Azért belerúgni a terhes nőbe, mert már úgyis vannak fájdalmai, szerintem felelőtlenség.

Azt a mondatot kell elfelejteni, hogy "Az intézmények nem kapnak annyi pénzt, amennyi a működésükhöz szükséges " .

Ki adja a pénzt ? Miért, mennyit? Miért nem éri meg befektetni az egészségünkbe ? A profitot azon fogja a kórház elérni, amin extra szolgáltatást nyújt, és talán a jövő generáció egy kicsit visszafog az életvitelből. A telki magánkórházban 400 ft egy vérvétel, az államiban 1200 ft -ot írnak, mert a takarító személyzet éppen szabadságra eső részét is ki kell fizetni, a telkinél pedig csak akkor fizetnek a beszállítónak, ha megcsinálta a munkát.

Ezért nem akarja feladni senki sem a közalkalmazotti státuszt

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.19. 11:26:05

Unter Bahn,
eben a posztban nem akartam részletezni, de máskor megtettem már: nagyjából ez az én álláspontom is, amit írtál.

Z 2008.10.19. 11:26:18

Shore 2008.10.19. 11:23:01

Tényleg nem tartozik ide. Frusztráltság ,aha :) Jajj öreg, neked jutott eszedbe ,hogy odavágd... És még hol van a 2010-es kampány . Te jó ég... Kérlek Shore lazíts addig picit :)

boka · http://csaszu 2008.10.19. 11:32:23

"Ha egy intézményt pénz és felügyelet nélkül hagyunk ,persze hogy szétrohad"

A Nagy Testvér figyelje ?

Van egy visszatérő rémálmon :

A BKV, a MÁV az utasokról szól, nem a sofőrökről.
A kórház a betegekről szól, nem az orvosokról, ápolókról .
Az RTL-klub a nézőkről szól, nem Bálint Antóniáról.


Ébresszen fel valaki.

Végre kulturált hozzászólók vannak, mennem kell, továbbra is ilyen higgadtan !

Szibarita 2008.10.19. 11:34:00

Az atlagember meg a kozeposztaly, kozos szinonimai a proletarnak.

Kit erdekel, mit gondol az atlagember? Az elit dolga, hogy elhitesse az atlagemberrel, hogy o is azt akarja, amit a fentiek es kozben kerjen meg. Ha ezt az elit nem csinalja jol, akkor az elit hibazik.

Az atlagember igazabol csak a hitelesiteshez kell, donteni szerencsere sosem ok dontenek.

Szep is lenne.

megfigyelo 2008.10.19. 11:34:37

A HI megszunteti a korhazainkban uralkodo feudalis rendszert, az orvosok nem egymas ala, hanem egymas melle vannak rendelve. Ez hatalmas elorelepest jelent. Most, ha a foorvos teved, az alorvos (aki tenylegesen kezeli a beteget!) nem javithatja ki, koteles tudomasul venni a foorvosi diagnozist, es aszerint kezelni a beteget. Igy fordulhatott elo egy pesti korhazban (evekkel ezelott) , hogy a foorvos szerint a felesegem terhes volt, pedig valojaban egy ciszta volt a meheben. A kezeloorvos ezt tudta, de nem tehetett semmit....

Korházvédőbb 2008.10.19. 11:35:43

Z & Shore

Érdekes, minden cikk kommentelői között van 1-2 olyan, aki hűséges alattvalóként a lényegtől teljesen elvonatkoztatva csak a zászlókat tudja lengetni, és a begyakorolt szövegetet szajkózni.
Gondolom már nektek előre megírt szövegetek van Word-ben, amit aztán csak ctrl+c és Ctrl+v és kész a dicshimnusz... ami lehet szegfűs vagy narancsos...

Z 2008.10.19. 11:38:30

Korházvédőbb 2008.10.19. 11:35:43

A, függetlenséget hazudhatsz :)
B, pont ezt írtam ,hogy nem ész érvek mellett akarják legtöbben az állami ,vagy magántulajdont ,hanem ideológigai alapon

Shore 2008.10.19. 11:47:33

Korházvédőbb

"a lényegtől teljesen elvonatkoztatva "

A cikk címe "Nemzeti csúcs Egerben", valamint eléggé hangsúlyos volt a "mert itt a nép szólalt meg és nyilvánította ki akaratát" gondolatmenet.

Én ezekre reagáltam.

Ha úgy gondolod, hogy ennek semmi köze a lényeghez, akkor tévedsz. A poszt fele szól a HI-ről és a magánosításról, a cím és a maradék pedig a "nép akaratáról".
A FIDESZ és a tömeggyűlések pedig már a posztoló által bele lettek keverve. Bocsánat azoktól akiknek érzékeny pontjára tapintottam:)

Pelso.. 2008.10.19. 11:50:21


Tanú,

Mihez képest is alulfinanszirizott? -a pazarláshoz, az orvosok (nagy tisztelet a kevés kivételnek) közpénzen való maszekolásához képest persze igen.
A HBCS alapu finanszirozás egyértelmüen megmutatja, hogy adott diagnosztizációra,kezelésre stb., hány forint kell hogy jusson.
Gyakorlatilag az eü az orvostársadalom kezében van, azért tart ott, ahol.

Pelso.. 2008.10.19. 11:51:28

Boka,
biztos, hogy fel akarsz ébredni?..:)

morph 2008.10.19. 17:20:33

tanú 2008.10.19. 11:15:32

Magyarországon jelenleg nincs helye a működtetési privatizációnak. Azért, mert a tevékenység alulfinanszírozott. [ezt pontosan honnan gondolod?]
Az intézmények nem kapnak annyi pénzt, amennyi a működésükhöz szükséges, így abból profitot termelni csak valaminek a kárára lehet. Jó néhány olyan intézmény, amely már átesett azon, ami Egerre vár, már negatív példává vált. [példák?]
Meddig kell várnunk, amíg saját kárunkon megértjük, hogy a kórházakat, de általában az egészségügyet az orvosi társadalomra kell bízni? [szerintem meg pont csak azt ne!]
Ha ezt a hatáskört elveszik tőlük, az egészségügy egyre drágább, pocsékolóbb lesz, [ennél aztán nehezen! milyen az, amikor nem bírnak egy leletet átküldeni egyik osztályról a másikra, és inkább újracsinálnak n vizsgálatot?]
és a lakosság egészsége egyre rosszabb állapotba kerül. Éppen az ország szegénysége és romló egészségügyi állapota nem engedi meg azt a luxust, hogy azzal a pénzügyi bürokrácia kísérletezzen. Legalábbis addig, amíg nem tudnak példát mutatni arra, hogy ott javult az egészségügy helyzete, ahol az orvos helyett a piac lett az úr.

és még valami: ha már magánkézben van az üzemeltetés, elképzelhetőnek tartom, hogy ha nekem történetesen van rá pénzem, akkor egyágyas szobában legyek, ahol van wifi. meg normális kajákat kapjak. A többiek meg négyágyasban, A/B menüvel, de tisztán, tiszta WC-vel stb. Nekem ez a képem a működtetés privatizációjáról.

egyenlítő 2008.10.19. 19:51:28

Egy dologban talán megállapodhatunk: az egészségügy mindenhol alulfinanszírozott.

Ugyanis az egészségért semmi sem drága - ha más fizeti.

noob 2008.10.19. 21:24:18

Nem fogom én ezt soha megérteni...

Miért lenne egy REGIONÁLISAN MONOPOLHELYZETŰ magánfinanszírozású korház jobb mint egy REGIONÁLISAN MONOPOLHELYZETŰ állami???

A magánkorház profitmaximalizált. Az állami kapcsolatrendszer/tömegellátás-optimalizált. Egyik sem fog egy kummát sem változni, míg nem kerül VERSENYHELYZET-be. - (Talán az államinak van egy kis bónusza az előrelépésre, mert ott még mindig vannak elhivatott gyógyitók, nem csak doktorok. A rendszer lazasága lehetővé teszi a próbálkozást, a szakmai igényességet IS)- .

Szóval: súlyos hiba ( minimum) ha egy területen megszüntetem a versenyt. A HI megyei monopolhelyzete öngól.

Ahhoz, hogy a korházban tisztaság legyen nem kell magánosítani.
Ahhoz hogy a korházba extra kaját lehessen redelni: nem kell magánosítani.
CSUPÁN be kell tartatni az előirásokat.Kőkeményen.

A profitorientált magánkorház standardizálja a processzeket. Fúnyíró elv. El lehet térni, de az orvos bónusza csökkenhet. A megtakarításban érdekelt. A kórház ne takarékoskodjon hanem gyógyítson: ha kell Kalmopirinnel, ha kell CT-varázslattal. EZT az orvosra kell bízni.
" Nem fog kinn is, benn is egeret"...

Legyen verseny. Tessék zöldmezősen szép kórházat építeni, szolgáltatásokkal versenyhelyzetbe kerülni. De ne tessék az állami (adófizetői) pénzt profitba forgatni kockázat nélkül. Azt az állami pénzt, ami az állami (adófizetői) rendszerben maradhatna 1, helyi fejlesztésre 2. bővítésre 3. tartaléknak.

Hogy legyen szemeteszsák, meg éjszakai nővér. " A magukat korházvédőknek nevezett barmok által feltüzelt kórházi kisegítőknek, akik helyet bármikor találni mást" -al kapcsolatban:

1. Az orvos diagnosztizál és előirja a kezelést. A "barmok által feltüzelt kórházi kisegítők" meg végrehajtják. Még Napoleon sem nyert gyalogság nélkül...
2. Igen nagy a baj, amikor a betegszállítóst, mútősnövért, laboránst stb. bármikor az utcáról vesznek fel....

Nem fogom én ezt soha megérteni, hogy összekeverjük a rosszindulatú frusztráltságot (mert végül is ki adja a hálapénzt??) a rendszer hibáival, miközben azt hiszik sokan, hogy a Schwarzwald-klinik meg a Dr.House korháza vár az út végén.

Föl kéne ébredni mán..

Proszektura · http://proszektura.blog.hu 2008.10.20. 15:21:47

Kedves disznók!
Azért ez az írás megérdemelt volna több színvonalas kommentet is, nem csak a szokásos röfögést.

neduddki 2008.10.20. 16:33:38

Kedves Proszektura, ki dönti el hogy mi számít színvonalas kommentnek? Szerintem akié a blog. :)
Juteszembe... melyik is a Te kommented?
:D
süti beállítások módosítása