HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Egy áruló közalkalmazott

2008.11.22. 19:17 sasika61

 

Az áruló én vagyok. Talán sokan így fogják gondolni, ha elolvassák ezt a posztot. Jó ideig töprengtem, útjára eresszem-e az írást vagy hallgassak. Ez utóbbi könnyebb lenne. Talán célszerűbb is. Semmiképp nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy azonosulni tudnék a kormány álláspontjával, hogy bármiben is támogatnám őket.
A készülődő közszolgálati sztrájkról van szó. Mióta meghallottam a hírét, azóta gondolkodom, megírjam-e vagy sem, amit erről gondolok. Amint látható, döntöttem. Noha magam is közalkalmazott vagyok, ezt a sztrájkot ebben a formában, ilyen követelésekkel nem támogatom. Sajnálom. Nem tehetek mást. Nézzük, miért!
 
Egy sztrájkot akkor érdemes elkezdeni, ha:
A)    a kitűzött célok mögött van társadalmi támogatás is;
B)     van elég elszántság a résztvevőkben és a meghirdetőkben a végsőkig való kitartásra;
C)    a sztrájkolóknak van annyi megtakarításuk, hogy kompenzálni tudják a kieső bevételeiket.
Nyilván lehetne még bővíteni a listát, de én ezeket tartom a legfontosabbaknak. Hogyan állunk jelenleg? Aligha tévedek nagyot, ha úgy vélem: egyetlen feltételt sem tudunk biztosítani.
 
A)    A közszférában várható reálbércsökkenés valóban brutális. Példátlan. De brutálisan kétségbeejtő az ország helyzete is. Emberek százai lökik naponta az utcára, embereket, akik még csak tiltakozni sem tudnak, s nem védi őket szinte semmilyen törvény. Akiknek hangja nemhogy a Parlament falaiig nem jut el, de gyakran a településhatárig sem: itt 200, ott 300, amott 500 fős leépítés: egy tollvonás és kész. Nekünk, értelmiségieknek - hisz nagyrészt azok vagyunk – őket is hallanunk kell. Kell annyi szolidaritásnak lennie bennünk, hogy ilyenkor nem magunk miatt tiltakozunk, nem bért követelünk, amikor másnak talán még munkanélküli segély sem jut. Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a magyar társadalom jelenlegi állapotában aligha támogatna egy közszolgálati sztrájkot. Kellően beléjük programozták már, hogy sokan vagyunk (ez bizonyos területeken igaz is), túlterheljük az államot stb. Megítélésem szerint hatalmas tömegek még ennél is indulatosabban tekintenek ránk, s ezzel akkor is számolnunk kell, ha előbb-utóbb maguk is rájönnek: hoppá, hisz nincs is elég ápolónő, orvos, tanár, rendőr stb., vagy aki van, egyre alacsonyabb színvonalú munkára képes.
Ugyanakkor félni sem kell a társadalomtól. Sztrájk helyett tudatosítani kellene bennük: ekkora béresést szenvedtünk el, ezt kényszerből tudomásul vesszük, de ha ezt teszitek ti is, akkor végső soron ne csodálkozzatok, ha a közszolgáltatások olyanok, amilyenek. Nem kell szégyellni, hogy közszolgák vagyunk, bátran, büszkén, szemrebbenés nélkül ki kell állanunk igazunk mellett: nem élősködők vagyunk, hanem értetek dolgozunk, s aki mást mond, az vitaképtelen! Minden fórumon, minden alkalommal le kell szögeznünk, hogy az ország állapotáért nem mi vagyunk a hibásak, hanem a tiszteletre egyáltalán nem méltó vezetőink. Ki kell kényszeríteni valamilyen eszközzel, hogy a megszorításokból mindenki vegye ki a részét. Azok is, akik a nagy pénzlenyúlások haszonélvezői voltak: az ötmilliós férctanulmányokat készítőktől az alagút-, völgyhíd-, autópálya-építőkön át, a túlduzzasztott felügyelő bizottsági tagokig és a propaganda-megbízásokat elnyerőkig: az összes csókos haver. Az már minimális feltétele minden párbeszédnek, hogy ezeket a pénzcsapokat zárják el. Ne sztrájkoljunk tehát a magunk béréért, de a leghatározottabban követeljük: „Szabjunk más rendet dolgainknak!”
 
B)     Mi a helyzet az elszántsággal? Az, hogy nem hiszek benne. A PDSZ kivételével a szakszervezetekben sem. Szerintem nem őszinte a keménykedésük, s a 2007 februárjában, egy hasonló helyzetben tapasztalt magatartásuk számomra elég bizonyíték erre. Az a gyanúm, hogy valójában ők is részei a színjátéknak: a kormány bekeményít, ők eljátsszák a harcos érdekvédőt, majd megelégszenek az odavetett májjal („Toldinak máj löketik vala”). Most talán még kevesebbel beérnék.
 
C)    A harmadik feltételről ne is beszéljünk, ne nevettessük ki magunkat.
 
Ez van, kedves sztrájkra készülő kollégáim. Értem az indulataitokat, veletek is szolidáris vagyok, de dolgozni fogok,és nem azért, mert félnék. Senkitől nem félek. De magunkat féltem. Áruló lennék?

15 komment · 2 trackback

Címkék: közélet közszolgálati sztrájk

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr58783143

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: big data training 2019.04.21. 12:50:21

Kedvenceim-Lábzsák - Wiener Melange

Trackback: Blogocska 2008.11.30. 18:03:15

13. havi bér, és ami mögötte vanElőször is: a közalkalmazottak, és a köztisztviselők nem ugyanazok. Ez két külön halmaz. Előbbik a tanárok, orvosok, ápolók, addig utóbbiak az önkormányzatoknál, hivatalokban (a közigazgatásban) dolgozók. Plusz vannak az eg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lescor 2008.11.22. 19:41:44

Nem hiszem. Nekem speciel rokonszenves vagy :)
Köszönöm, hogy megírtad, és közzétetted ezt.

Pelso.. 2008.11.22. 19:44:40

Nem, nem vagy áruló.

Valószinütlennek tartom, hogy mostanában bármilyen demonstráció hatására béremelés legyen a közszférában.
Megjegyzem, nagyon sokan dolgoznak a magánszférában minimálbéren, ami brutto 397 ft.....

Corry 2008.11.22. 22:21:43

Én egy nagy szemétségnek tartom ezt az egész bérmegvonást, és tipikusan jellemző a kormányra ez a fajta improvizálás.
Hadd írjak erről én, aki nem is érintett lényegében az egész megvonásban, mert a versenyszférában dolgozom, a feleségem közalkalmazott, de csak 4 órában, mert 4 gyerekünk van, és a kicsikkel törődni kell, és én max. az altatásban tudok segíteni.
(Megjegyzem, hogy a feleségem dicséretes is, mert éppen most hallottam egy olyanról, hogy egy ismerős anyuka "elvált" a férjétől, hogy kapjon mindenféle segélyt, egyébként a "házasságuk" megy tovább mintha mi sem történt volna. Na itten kéne az önkormányzatoknak lépni kérem tisztelettel, dehát nem tudják ezt megtenni, tehát marha jó, hogy van helyben is hatóság, de minek...)

Itt ebben az országban ezek szerint nincs értelme dolgozni kérem, mert vagy úgy megadóztatják az embert hogy attól koldul (a családunkban most rólam van szó), vagy elveszik a 13. havit (ez meg a feleségem). Érdemes ügyeskedni egy sort a segélyért, amíg az IMF milliárdokat is el nem tapsoljuk, jó magyar dzsentri módjára.


Már ezer éve szajkózzák ezeknek, hogy a kiadási
oldalt kellene csökkenteni, de fülük botját sem mozgatták. A Ferink kiállt és elgondolkodva vagy a nagy felelősségtől leszedálva előadta, hogy mit is nem szabad megvonni és átalakítani.
Ezután jött a krach, ami az egyik héten nem is érintett bennünket, majd a következő héten már majdnem államcsőd lett, ha a kormányunk nem lett volna kivételesen ügyes. Ja a nem érint bennünket a válság is ők voltak...

Volt még néhány bénázása a kormánynak és az MNB-nek, a kormány teljes erőbedobással védte a devizahiteleseket, ami persze egy üzenet a spekulánsoknak, hogy a kormány sem hiszi azt, hogy lesz még erős forint, tehát hajrá érdemes a forintot támadni.
Az MNB-ék pedig pánikszerű és durva kamatemelést csináltak, amit persze a szintén pánikoló befektetők figyelmen kivül is hagytak.

Ekkor jött az IMF és ha nem jött volna, akkor most éppen kenyérjegyért állnánk sorba.
Az IMF kölcsönhöz pedig kiadási oldal csökkentést kellett csinálni, ripsz-ropsz hamar-hamar, erre még terv sem volt nyilvánvalólag, tehát improvizálni kellett. A mi Ferink ebben erős, és hát ezt a csomagot találta ki a közszféra fűnyíróelv mentén történő megszívatására.

Az előző posztban többen is leírtuk, hogy lenne a közszféra egyes részein spórolási lehetőség, itt a minisztériumi kht, pártíz lakosú falu önkormányzata meg hasonló okosságok lehettek volna a racionalizálás áldozatai.

Ehhez képest most belerúgtak azokba az emberekbe is, akik csendesen és urambocsá jól végzik a munkájukat, bravó!!.

VLaci · http://docs.google.com/View?docid=d9mtbgt_15cdthgwcz 2008.11.23. 00:47:23

Sasika! Már másodszor találkozom ilyen hozzád méltatlan, zagyva "érvvel":

"s aki mást mond, az vitaképtelen!"

Aki ugyanazt mondja, az mitől lenne vitaképes? Akkor nincs is vita.

A köz szolgái általánosságban ugyanúgy hasznosak-károsak, szorgosak-lusták, jó-rosszak mint bármely más társadalmi réteg. De ha az egész rosszul van irányítva, akkor egyéni érdemeiktől függetlenül többet árthatnak a társadalomnak bármely más rétegnél.

(Pl. Ha rosszak a törvények, és a bíró jól végzi a munkáját, akkor igazságtalan. Ha viszont igazságos, akkor törvénysértő. Persze nem ő személy szerint hibás, de tulajdonképpen nem tud nem kártékony lenni ilyen körülmények között.)

Egyébként - kicsit más megközelítéssel - azzal lényegében egyetértek, hogy most értelmetlennek tűnik a sztrájk.

caeiro 2008.11.23. 01:06:06

Amikor még az egyetemen a padokban ültem, elhangzott egy kijelentés valamelyik tanárom szájából: ez az ország mindig is a közszférán spórolt, és ez így lesz a későbbiekeben is, sok jóra ne számítsunk.
Szerencsésnek mondhatom magam, hogy sok pályakezdő társammal ellentétben én azonnal el tudtam helyezkedni, igaz be kellett vállalnom, nem egy elitiskolában, hanem egy befogadóban tanítok, elég rossz körülmények közt. A kezdő fizetésem, köszönhetően a bérkiigazításnak nem volt rossznak mondható. Aztán ahogyan az ország egyre mélyebbre kezdett süllyedni pénzügyileg, egyre jobban kezdtek spórolni rajtunk. Óraszám emelés, pályázati források megszüntetése, összevonások. Már ez is elégedetlenséget szült, de a PSZ hallgatott, csak a PDSZ tiltakozott. Sztrájkoltunk kétszer is, értelme, foganatja egyszer sem volt. A PSZ ráadásul egy olyan alkut kötött a kormánnyal amelyet bátran nevezhetünk szégyenletesnek. Most meg tüntetést szerveznek. És buzdítanak, menjünk. Hát kedves "elvtársak" , rám ne számítsatok; az utóbbi 4 évben lett légyen bármi épkézláb javaslata a pedagógusoknak a tanárverésektől az iskolai erőszak megfékezéséig, az új érettségi rendszerrel, szakképzéssel kapcsolatban stb., mind lesöpörték, sőt! időnként az volt az érzésem, hogy nem értünk, hanem ELLENÜNK dolgozik a szakszervezet. EZEKKEL az emberekkel nem vagyok hajlandó tüntetni, előre látom mit fognak tenni. Ahhoz meg köszi, engem ne használjanak fel! Az én "nevemben, felhatalmazásommal" ne kössenek megint olyan alkukat, amelynek köszönhetően tovább ülhetnek a húsosfazék mellett a haverokkal együtt! Nem kell a mese, hogy ők megpróbálták, de a válság miatt azonban nem lehet, így meg úgy...a fenéket nem! Ha ennyire szarban van a haza, "dolgozzanak" -jesszus miket mondok -szóval kapjanak ők is annyi apanázst állambácsitól, amennyit egy átlagos tanár, és meglátjuk mennyire lesznek elégedettek az életszínvonalukkal! Lassan eljutunk oda, mint a múlt rendszerben, egy tanár annyit, vagy kevesebbet keres, mint egy szakmunkás. A vége tényleg az lesz, hogy a normálisabb, értelmesebb tanárok elmenekülnek a pályáról, s csak a selejtje marad, akinek mindegy, hogy hogyan adja le az anyagot, mert nem szoroz, s nem oszt, majd a tanítás végeztével megy a másodállásába, magánvállalkozásába dolgozni, vagy feketén tanítani. Hatalmas kilátások! Az iskolarendszerünk, eredményességünk lassan meg már mérhető sem lesz!

Corry 2008.11.23. 09:12:23

Kicsit off voltam a hozzászólásommal, de megpróbáltam rávilágítani a döntésre, ami végül is a szagszervezeteknél a sztrájkfelhíváshoz vezetett.
Továbbra is off maradok, egy link erejéig:
www.bankweb.hu/cikk.php?id=205
Ez a "nyugdíjasokról" szól. A cikk dátumát és a címét vessétek össze az októberi eseményekkel. Ergó ha nem lett volna a világgazdasági krach, akkor ugyanez az egész fél-egy évvel később de bekövetkezett volna.
Látható, és ez most csak egy kiragadott példa, hogy át lehetne alakítani úgy a szerkezetet, hogy a tanárok, akiknek kezében van a jövőnk, normális fizetésért neveljék gyermekeinket.


Én egyébként nem tudom, mit tennék a helyedben Sasika. A dolog a Te esetedben azért is érdekes, mert egy munkabeszüntetéseel vagy annak megtagadásával kétfelé üzensz: a kormánynak és a diákjaidnak. Az utóbbi szempontból gondoljuk végig, hogy biztos jó -e ha nem sztrájkolsz egyáltalán. Én talán egy napot bevállalnék...

jozicsenko 2008.11.23. 09:16:53

hi!

minden tiszteletem a tanároké!

talán hvg-s cikkben írtak az "ír csoda" előzményeiről

ami megragadt bennem, mert sokkoló volt: az 50-es években és a 80as évek elején sokan léptek le (minálunk még nem: MÉG, de már látom a szűkebb/tágabb környezetemben, hogy mennek és felváltják a lengyeleket, románokat majd), volt év hogy a teljes lakosság 1%-a (4-4,5 millió emberből az a 40 ezer is sok) távozott

nálunk ez 100e Fő, ami iszonyat, ha ők kiesnek a rendszerből ki pótolja majd őket?

Ferikéék mikor állnak ki és mondják el, hogy a teljes rendszer nem tartható tovább?

végre lett volna egy lehetőség, hogy korrigáljanak, de nem, a savazóbázishoz nem szabad nyulni

könyörgöm, kihez? az adózókhoz? veletek együtt lépünk le majd mi is?

Simor Andrásék féléve mondják, hogy 3000 MRD Ft ot kellene megtakarítani a kiadási oldalon, de esély sincs rá, mert vagy a pártcégektől vennék el, vagy a nyugdíjasoktól, ahh, félek olyan válság jön a választás környékére, ami itt mindent szétszed...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.23. 09:17:09

Corry,
a kétfelé való üzeneted nagyon igaz. 2007 februárjában -szakszervezet híján - én szerveztem nálunk a készülődő sztrájkot, eléggé köztudott volt a diákok között is. Minden elő volt készítve, kiértesítettük a gyerekeket, szülőket, megszerveztük a tanítást annak a két kollégának, aki nem csatlakozott, sok vita, fölösleges energia elfolyt, mert a szakszervezet megkötött egy gyalázatos egyezményt az utolsó pillanatban. nyakam rá, hogy most is ez fog történni.

Corry 2008.11.23. 11:46:18

Most sajnos én is úgy látom, hogy gyorsan kellett lépni és innen lehetett hamarjában pénzt elszedni. Minden egyéb lépés hosszútávú folyamat kéne legyen, amiben nagy vonalakban a teljes politika egyetért.
Arra persze még várhatunk, amíg a politikusok egy-egy alap dologban egyet fognak érteni.

Most sem látom azt, hogy a szakszervezet valami komoly dolgot tudjon kiharcolni, pont a külső kényszer miatt, mert most nem lehet a dolgot felpuhítani, mint azt ilyenkor tenni szokták.

Pelso.. 2008.11.23. 16:01:49

A szakszervezetek mindkét politikai oldal játszmáinak eszközei. Ezenkivül elsődleges céljuk: önmaguk fenntartása, ill egyik ciklusbol a másikba történő átmentése. Mit is vártok tőlük valójában?

Konegafi (törölt) 2008.11.23. 23:25:55

Sztrájk? Miféle? S mikor? S legfőképp: mi közöm hozzá? Sztrájkoljon az, aki rájuk voksolt, akár 2-ben, akár 6-ban! Semmi közöm az elkúráshoz. Ez a ballib szavazók felelőssége. Bűnösök. Nem sztrájk kell ide, hanem fe-le-lős-ség-re-vo-nás. Remélem, így lassan mondva még Lendvai főcenzor asszony is megérti.

Corry 2008.11.24. 07:13:22

Azért mondjuk a kormánytól elvárnám, hogy bemutasson egy hosszabbtávú stratégiát a probléma kezelésére. Hosszabbtávú alatt max másfél évesre gondoltam, mert a másfél év az orrunk hegyéhez képes kifejezetten hosszú táv.

Kéne legyen egy olyan kiadási oldalt csökkentő elgondolás, amellyel ezt a 13. havi illetményt ki lehetne váltani, legalább jövőre.

hhh. 2008.11.30. 09:58:36

alapvetéseid kicsit sántítanak.
A) sztrájkhoz nem kell társadalmi támogatottság. sztrájkolni dolgozók sztrájkolnak, hogy nyomást gyakoroljanak a munkaadóra. közalkalmazottak - dolgozók, állam - munkaadó. ez persze bonyolultabbá teszi a képletet, de társadalmi támogatottság politikai kérdésekben-nyomásgyakorlásban kellene.
B) igaz, de C)?
Ha így gondolod, az gyakorlatilag azt jelenti, hogy szerinted a legkevesebbet kapó dolgozóknak, mondjuk "éhbéren" nem érdemes sztrájkolni, hisz nincs elég megtakarítás. Erre azt mondanám, hogy a sztrálk még mindig kultúráltabb formája a tiltakozásnak-nyomásgyakorlásnak, mint egy forradalom, gyárfoglalás, ilyesmi.
Talán nem kéne azt megvárni.
A többihez nem igazán tudok hozzászólni. Állami nagyvállalatok szakszervezeteiben nem negyon bízom, mert szerintem kb anyira "függetlenek" a kommunista éra szakszervezeteitől, mint az mszp az mszmptől.
siralmas, ami itthon folyik.
mellesleg, az "elvtársaknak" egy "remek" ötlete volt valamikor, hogy "13. havi" bért fizessenek egy kb 10%-os béremelés helyett. Hiszen ez agy sokkal bőkezűbbnek hangzik. És most meg mennyire "magától értetődő", hogy csak 12 hónap van az évben, és mindenki a 13. hónapon csodálkozik, meg jön a versenyszférával...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 10:04:58

hhh,
a C)-t illetően valóban elgondolkodtató, amit írsz.

Kodomo 2008.12.06. 00:28:22

A sztrájkolók számát is a politika fogja megmagyarázni. Minden oldal a saját szája íze szerint, ami nem biztos, hogy tetszeni fog neked.
Ki/fel/használnak bárhogy dönts is.

A 140 eFt-os limit (hasonlóan a 80 eFt-os nyugdíjhoz) a kormány igyekezete a megosztásra. Ilyenképpen, még hízelgő is, szvsz nincs ilyen nagy érdekérvényesítő képessége a szférának.

Nem tartom jónak a célt. Nekem kevés, az hogy ne vegyék el a 13.-at. Legyen racionális átalakítás (kisebb, kevesebb önkormányzat; tiszteletdíjak csökkentése; családi pótlék csak bizonyos jövedelemszint alatt stb.) és adom a 13. havimat is.
süti beállítások módosítása