HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Retro

2008.12.09. 08:03 sasika61

 

„Nem találom a szavakat”- kezdte Esterházy annak idején híres regényét. Én is így vagyok ezzel, több szempontból is. Néhány napja az Index közzétett egy videót a VIII. kerületi rendőrkapitányság munkájáról. A felvétel 47. másodpercében az alábbi kép látható:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Miután ezt megláttam, írtam egy rövidke bejegyzést                                           http://sasika61mondja.blog.hu/2008/12/07/csak_nem_szemelyesen_lenin_elvtars,
azt hittem, vannak olyan helyzetek, a felháborodásnak van olyan szintje, amikor nem kell bőséges magyarázat, a látvány önmagáért beszél. Reméltem, hogy címlap lesz belőle, s özönleni fognak a méltatlankodó bejegyzések.
 
Egyik sem jött be.
 
Valamiért vagy elkerülte a szerkesztők figyelmét, vagy annyira rosszul volt megírva az a néhány körítésnek szánt mondat, hogy egészében nem volt alkalmas a vitára. Vagy valami más ok játszhatott közre, amiről nem tudok.
 
Néhány hozzászóló azonban még ennél is jobban meglepett. Leginkább azzal, hogy mentegetik a helyzetet. Mindez retro csupán, semmilyen politikai tartalma nincs; Lenin nem azonos Sztálinnal – mondják. Vagyis mintha normálisnak fogadnák el, hogy ma, csaknem 20 évvel a rendszerváltás során egy rendőrségi iroda falán Lenin arcképe lóg, akármilyen megfontolásból.
 
Egyikőjük még azt is megengedi, hogy akár Hitler is lóghatna ott, ha az csupán „retro”.
Na most vagy én vagyok teljesen hülye –ami könnyen lehetséges, bizonyítani nem tudom az ellenkezőjét-, vagy valami hihetetlen kuszaság, értékzavar van a fejekben.
Azt viszont állítom, hogy ha azon a felvételen Hitler arcképe lenne látható, a kapitányságvezető aligha kerülhette volna el a felelősségre vonást. Lenin ugyanis éppúgy diktátor volt, mint Sztálin és Hitler. Az ő lelkén is milliók halála szárad.
 
Mi értelme volt itt bárminek a 20 év alatt, ha ez visszhang nélkül előfordulhat ma Magyarországon?

12 komment

Címkék: retro közélet lenin arckép

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr70812546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VLaci 2008.12.09. 13:04:33

Sasika!

Lenin nem diktátor volt, hanem forradalmár, aki jórészt irányította a cári rendszer megdöntését. Remélem abban egyetértünk, hogy a cári rendszer diktatúra volt.

Na most: aki megdönti a diktatúrát, az forradalmár. Tiszta sor? Ezután bevezette a "proletárdiktatúrát". Azt, hogy valójában hány proletár gyakorolta a diktatúrát, hosszasan csócsálhatnánk, de hogy nem egymaga diktátorkodott, az biztos, és hogy viszonylag kevés volt a báró és gróf a vezetők között, az is biztos, vagyis az egyszemélyi (cári) diktatúra megszűnt.

A saját személyi kultuszáért nem rajongott különösebben.

Sztálin viszont kifejezetten megkövetelte a személyi kultuszt, és lényegében a cári rendszerhez hasonlót kreált, illetve még rosszabbat.

Kb. olyan a különbség Lenin és Sztálin között, mint Kádár és Rákosi között. Nem szerencsés elsiklani a közvélemény-kutatás eredménye felett, amely I. István és Mátyás király után harmadiknak Kádár Jánost találta a legnépszerűbb történelmi személynek.

Visszatérve Leninhez: Nem tudom hány forradalomról tanultál, ahol a forradalom után közvetlenül békés választásokat tartottak, és semmi erőszak. Én nem sokról. Így e tekintetben Lenin legfeljebb annyira ítélhető el, mint bármely forradalmi vezető.

A Sztálin képen vagy a Hitler képen én is felhördültem volna, de nem többet. Ha ez volna a a rendőrök legnagyobb mulasztása, kívánnám, hogy nagyobb soha ne legyen.

VLaci 2008.12.09. 13:14:29

Ja! Bocsi! Mert fontos!

A Hitler és Sztálin képet csak mint "retrót" kezelném nagyvonalúan. Ha a rendőrökön kitörne az velük párhuzamos magatartás, akkor persze nálam is elszakadna a cérna.

Jonas-R 2008.12.09. 14:32:57

engem sem vág földhöz a Lenin kép.

Két dolog ugrik be róla, az egyik, hogy mind a mai napig szoktam forgatni lenin műveket, mert borzasztóan értelmes figura volt, és nagyon jó aforizmái voltak.

Másik, meg hogy addig nincs baj a lenin képpel, amíg nem csuknak le senkit, aki leveszi miután leszarják a legyek.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.09. 14:58:04

VLaci,
a cári rendszer kevésbé volt diktatúra, mint a lenini-sztálini volt.
Továbbá: egy dologban tényszerűleg tévedsz: Oroszországban volt választás közvetlenül a foradalom után, alkotmányozó nemzetgyűlési választásokat tartottak, ahol a bolsevikok kisebbségbe kerültek, majd erre erőszakkal feloszlatták a nemzetgyűlést, nagyrészt ez előzte meg közvetlenül a polgárháborút, amelyben milliók haltak meg. Továbbá: Hitler, Sztálin sem egymaga diktátorkodott, nyüzsögtek körülüttük is jó néhányan, de az bizonyos, hogy ettől még diktátorok voltak, éppúgy, mint Lenin.
Nincs mentség az utóbbi számára sem.

Corry 2008.12.09. 15:11:05

"Nem szerencsés elsiklani a közvélemény-kutatás eredménye felett, amely I. István és Mátyás király után harmadiknak Kádár Jánost találta a legnépszerűbb történelmi személynek."

Ez egy ferdítés, tudod ugye?
Majd ha Kádárt 2050-ben is az egyik legnagyobb embernek fogják tartani, az lesz a valami. Most ő még nem teljesen történelmi személy, annak ellenére sem, hogy már meghalt.

misc · http://misc.blog.hu 2008.12.09. 18:18:34

VLaci

csak hogy tudd: ez az egész Lenin-jó-Sztálin-rossz gondolatvilág Hruscsov találmánya. Sztálin halála után nyilvánvaló volt, hogy nem maradhat fenn a személyi kultusza, és szembe kellett nézni a sztálini diktatúra számos hibájával. Az SzKP 20. (ha jól emlékszem) kongresszusán Hruscsov erősen kritizálta a sztálini rendszert, innen származik az a gondolat, hogy a rendszer minden hibájáért Sztálint kell okolni. Azt találták ki, hogy Lenin valójában egy csodálatos rendszert alkotott, amit Sztálin a gonosz elrontott.. de majd ők megjavítják.

Hruscsov szerintem még nálad se a történelmi ismeretek legbiztosabb forrása, ez nyilvánvaló hazugság. Lenin ugyanazt csinálna, mint Sztálin, csak kicsiben.. ugyanis nem volt elég ideje. Az októberi forradalom (ahol ugyebár a nép többségének támogatását élvező ideiglenes kormányt döntötték meg, nem a cári rendszert...) és a polgárháború után alig 3 éve maradt, hogy kiteljesítse uralmát. Sztálinnak mindehhez több évtizede volt.

Locassen 2008.12.09. 21:17:27

Ez így van. A nagy Ljenyin alatt jött létre a Cseka, aminek kései vadhajtása a gázcsapoknál meg a piros gomboknál üldögél. Úgyszintén a GULAG első szigetei az ő regnálása alatt jöttek létre; idézeteknek pedig se szeri se száma, amelyben utasítja az alárendeltjeit, hogy miként kell elbánni az ellenforradalmárokkal, és az ő rokonaikkal, családtagjaikkal. Sztálin et. csak egy kis ázsiai stichet adott az egésznek.

Invictus 2008.12.09. 23:19:54

Az oroszok meg Lenint tartják most is az egyik legnagyobb embernek, a kínaiak meg Maot. És ez mit bizonyít? Ha a németek nyerték volna a II. világháborút, akkor nyilván Hitler lenne a legnagyobb német.
Lenin „humanizmusát” kiválóan érzékelteti az alábbi kis történet. Bertrand Russel angol filozófus, aki 1920-ban találkozott Leninnel, ezt jegyezte fel beszélgetésükről: "Lenin szűklátókörű megszállottnak és olcsó cinikusnak látszott. [...] Nem keltette egy nagy ember benyomását, amint vártam volna. A legmélyebb benyomást vakbuzgósága és mongolos kegyetlensége tette rám. Egy kérdésemre a szocializmusról a mezőgazdaságban, nagy élvezettel beszélte el, hogyan uszította a kulákokra a szegény parasztokat és - folytatta - hamarosan felkötötték őket a legközelebbi fára - hahaha! - A hideg futkározott a hátamon hahotázásától, amely a tömeggyilkosság gondolatára tört ki belőle."

janos 2008.12.10. 06:31:13

Sasika! A spanyoloknál meg Franco képe van felakasztva sok ház és épület falán.Pedig ö sem egy kispályás diktátor volt, mégis sokan tisztelik.Mint ahogy az oroszok Lenint istenitik, vagy a gruzok templomi ikonra festik rá Sztálint és a szentek közé sorolják,akár a németek (bár kicsit szégyenlösen, és szemlesütve) de még mindig emlegetik Hitlert, a mai napig is, és a birodalom térképein magyarázzák el a "nagy Németország" harcait-megemlitve saját családi kötődésüket(ki mikor hol harcolt,hol esett el a bajtárs, meddig volt munkatáborban, stb).Ez már a történelem része, amit nem szabad elfelejteni.Igen, igazad van-diktátor volt Lenin, Sztalin,Hitler.Emberek millióit küldte a halálba,de a saját országukban pedig mégsem ugy vélekednek róluk mint mi, Magyarországon. De miért? Talán valamit nem tudunk, vagy valamit megpróbálunk megmagyarázni-amit soha nem értünk meg--hogy bár mindannyian diktátorok és gyilkosok -mégis hösök?De mint emlitettem, ez már történelem.Nekünk is megvan a magunk keresztje. cipeljük és ne felejtsük, tanitsuk,hogy mégegyszer ne történjen meg a mult!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.12.10. 07:59:14

Én azt se' bánnám, ha maga Gyurcsány Ferenc lenne személyesen felakasztva a rendőrségen. Hiszen, mint tudjuk, a rendőrök egyesével, civilben jó, vidám, értelmes, megértő emberek, szervezetben, pláne alakzatban meg hivatalból idióták.

oatbxl · http://oatbxl.blogspot.com 2008.12.10. 08:51:17

Az az érzésem, hogy a "fiatalok" maximum bulvártörténelmi háttért ismernek, és ezért hiszik azt, hogy Lenin olyan lánglelkű, tiszta forradalmár volt aki a gonosz cárt megdöntötte, de a gonosz Sztálin elrontott mindent. Nem ez a tény.

A tény az, hogy Lenin a szovjetdiktatúra megalkotója, teoretikusa és legnagyobb "szentje" semmiben nem különbözött az előtte és utána lévő elnyomóktól. Az általa kiépített rendszer a totalás diktatúra volt, emberrek _millióinak_ haláláért felelős, és nem az őt követő Sztálin tettei miatt. (Sztálin, becslések szerint, több mint százmillió, igen SZÁZMILLIÓ(!!) ember elpusztitásáért felelhet), Lenin talán "csak" 10-20 millió ... viszont az ő "érdeme" Sztálin sikere, hiszen Lenin dolgozta ki mindazokat az elveket és módszereket, melyeket utódai követtek.

Úgy gondolom, hogy a világ egyetlen országának hivatalos helyiségében (főleg nem az állami rendfertartó szervezet bármely helyiségében) sem lenne szabad a múlt diktátorainak a fényképét kitenni. Lenin és elődei/utódai a múzeumba valók, de emléküket - nem a kommunista frázis szerint - meg kell őrizni, lehet, hogy tanul belőle az utókor. A kép és a kommentek tanulsága szerint: nem (tanult). Talán még nem késő.

kissertés 2008.12.10. 10:23:23

oatbxl: demográfiailag ennek utánanéznék a helyedben, mert jó nagy baromság.:P
süti beállítások módosítása