babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A turul és a cipők

2009.06.15. 16:13 sasika61

 

Várható volt, hogy nem fog következmények nélkül maradni Liane Lane fotósorozata: a magát művésznek valló hölgyemény többek között a turult örökítette meg, csőrében egy feltehetően gumiból készült alkarral, természetesen "minden politikai felhang nélkül".
 
A kisasszony nevét akkor hallottam először, amikor nevezetes akciójáról olvastam, s bár nem ismerem történelmi felkészültségét, nagy összegben mernék rá fogadni, hogy nem önszántából választotta a turult. Kizártnak tartom, hogy ismerné a magyar hiedelemvilágot, valószínűleg ostoba senkiházi, aki látványos-botrányos akcióival képes hírnevet szerezni, miután másra nem futja tehetségéből, nála csak a súgói aljasabbak, akik felhívták a figyelmét, mivel is tudna a hírekbe bekerülni: így esett a választás a turulra. Aki pedig az alkarban nem veszi észre a Szent Jobb imitációját, az egyszerűen hazudik. Hogy aztán „művészünk” tudta-e vagy sem, mibe tenyerel bele, szinte mindegy:súgói tudták, tehát provokáltak.
 
A közélet és a média azon része, amely irtózik a turul látványától, és legszívesebben azonnal nekiesne a Samunak nevezett kalapáccsal, jól szórakozva tálalta a sajátos performance-ot, művészetként értékelve az akciót. Senki nem tiltakozott ellene, hogy azért ezt talán mégsem kéne, azért ez bántó lehet sok ezer-százezer ember számára: cinkosan hallgattak, talán még jót kuncogtak is magukban.
 
Ugyanezek a körök most antiszemitizmusról beszélnek, hiszen egy másik „művész” disznócsülköket rakott a Duna-parti holokauszt emlékmű cipőibe, a rendőrség  közösség elleni izgatás miatt nyomozást indított, Suchman Tamás pedig egyenesen cipőpucolásra hívja fel a „haladó közvéleményt” az akció miatti tiltakozásul.
 
Szögezzük le, hogy természetesen botrányos dolgokról van szó. Két egyformán botrányos dologról. Jó érzésű embernek mindkettőt el kellene ítélnie, tudva, hogy mindkettő fájdalmat okoz nagyon sokaknak. A turulon végrehajtott művészkedés éppúgy fájhat sokaknak, mint a Duna-parti emlékmű meggyalázása: a kettő közt semmi különbséget nem látok. Ehelyett a legrosszabb (és szokásos) forgatókönyv szerint mennek az események: a turul miatt tiltakozik a jobb és szélsőjobb, a másik miatt pedig a ballib tábor, továbbá hol rejtettebben, hol nyíltan vigyorognak a másik „kárán”. Járjuk a régi táncot, és senki nem hajlandó átérezni a másik sértettségét, fájdalmát, egy csöppnyire sem.
 
Tegyünk egy tétova kísérletet, jelentsük ki itt a blogon, hogy elítéljük mindkét akciót, s nem örülünk az emlékművek meggyalázásának akkor sem, ha az egyikhez szorosabban kötődünk, mint a másikhoz, és még akkor sem, ha egyikhez sem kötődünk érzelmileg.
Mert mindkettő egyformán a miénk, magyaroké.

42 komment

Címkék: közélet turul holokauszt emlékmű szoborgyalázások

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr51186923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.15. 17:10:01

A poszt minden szavával egyet értek.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.15. 17:37:41

"Két egyformán botrányos dologról"

sasika, már ezen mondat miatt is (min. burkolt) "antiszemita" leszel sokaknál, tudod-e ?

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.06.15. 19:28:37

@sasika61: Na igen, meg még ezer minden más dolgot is tisztába kellene tenni. Nem csak itt, mindenhol.
De ehhez egy új világrend kell. De azt én sem érem meg sajnos.

Corry 2009.06.15. 21:15:12

@BálnaUhr:
Pedig a dolog egyszerű. Lenne.
Minden embernek meg kéne tanulnia, hogy a mások számára szimbolikus jelentőséggel bíró dolgokkal nem viccelődünk, nem csinálunk performanszot semmilyen formában sem körülötte és belőle.
Ennyi.

Corry 2009.06.15. 21:19:05

Sasika egyébként maximális riszpekt ezért a posztért.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.15. 22:07:03

@Corry: Sok "művész" kerülne így utcára... Még csak az kéne, hogy Tóta W. és Farkasházy közösen üssenek le a mobilomért, mint megélhetési bűnözők. :P

"rendőrség közösség elleni izgatás miatt nyomozást indított"
Egyébként ez mitől közösség elleni izgatás? (És a másik akkor miért nem?) Szerintem a legaggasztóbb ebben az egész sztoriban az, hogy a rendőrség ilyen szinten kézivezérelt. (És fogadni mernék, most most senki nem fog ajvékolni, mint pl a Jobbik-TMRSz együttműködésnél.)

Apika001 · http://www.pofa.blog.hu 2009.06.16. 09:55:42

Csatlakozom sasika 61! Ne húzzuk fel egymást feleslegesen!

Corry 2009.06.16. 18:02:50

@TaTa86.: Azokat a "művészeket" akikre gondoltál le kell sajnálni, a név szerint említettekről én nem alkotok véleményt.
Egyébként meg fel kell a turul esetében is jelenteni a "művészt" olyan mértékben már nem figyeltem az eseményeket, hogy ez megtörtént -e.

sesshomaru 2009.06.16. 22:14:23

Minden szóval egyetértek.

_Anand 2009.06.16. 22:42:51

Elítélem.

Elkeserített mindkét "esemény", az pedig különösen, hogy a megítélésük a közvélemény felől nem volt valami erőteljes.

Corry 2009.06.17. 08:12:20

@_Anand:
Igazad van, de a közvéleményt is meg lehet érteni, mert ők ismerik a "Kukurikú itt a farkas" mesét és hát mindkét tábor eléggé hangos volt az elmúlt években, akár indokolt volt, akár nem. Várható volt, hogy a nép ezt az ügyet az n+1. hasonló, következmények nélküli kinyomozatlan esemény közé fogja sorolni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.17. 09:22:40

@Corry: Jó de, mivel lehetne feljelenteni? A bunkóság az nem büntethető karhatalom által.

Lesajnálni meg elég nehéz, amikor a (2.) legolvasottabb hírportálon publikál rendszeresen az illető, ha milliós nézettségű műsorban szórja az igét...

nullával való osztás 2009.06.17. 14:44:11

BTK - Közösség elleni izgatás
269. § Aki nagy nyilvánosság előtt
a) a magyar nemzet,
b) valamely nemzeti, etnikai, faji, vallási csoport vagy a lakosság egyes csoportjai ellen
gyűlöletre uszít, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

_____________________________________

A disznólábak cipőbe rakása mitől uszítás?
Persze ettől még irgalmatlan nagy bunkóság..A turul kézakciójával egyetemben.

Corry 2009.06.17. 17:43:16

@TaTa86.:
Erre szokták azt mondani, hogy láttam én már éjjeliőrt nappal meghalni. Meg azt, hogy türelem, rózsát terem. Meg azt, hogy ennek ellenére nem az a választási eredmény született, amit ők szerettek volna.
Én egyébként nem akarok feljelenteni senkit, az elébb leírtak nekem elégtételt szolgáltattak és fognak szolgáltatni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.17. 18:33:33

@Corry: Feljelenteni én sem akarok senkit, csak mondtam, hogy nem is lehet.

Corry 2009.06.17. 19:13:11

@TaTa86.: Mégegyszer végigolvastam az egészet.

Tehát, ha a disznólábekért "közösség elleni igzgatás" címszóval nyomozást indított, akkor a turul esetében is megteheti, hiszen egy szimbólumot figurázott ki itt is az illető.
Itt egy mondatot azért hadd szúrjak közbe arról, hogy mást jelképez a turul és a cipők, nem lehet őket összehasonlítani, mert teljesen más síkon működnek. A jelkép és megemlékezés beszennyezése vagy kifigurázása, mint cselekmény viszont hadd váljon le valamelyest a bemocskolt jelképről, pontosabban arról, amit az adott jelkép jelképez. Esetünkben másról van szó, a turulnál, mert közben olvastam, hogy a turult egy angol megélhetési "művész" figurázta ki aki vagy nem vette a fáradságot hogy kiderítse, milyen madárról van szó, vagy egyszerűen bunkó volt, és ennyit a "művészetéről". Csak azt szerettem volna jelezni, hogy ha sasika magát a bemocskolás tettét párhuzamba állította, azzal még nem relativizált semmit szerintem, mert magát a kétféle közösségnek ártó szándékot állította párhuzamba.
Azt nem tudta, hogy az egyik "művész" volt és külföldi, ez némi mentséget jelenthet akár, de ezen lehet vitatkozni. Én valószínűleg inkább megbocsájtanék a tudatlansága miatt az angolnak.

nullával való osztás 2009.06.17. 20:21:46

@Corry: Amennyiben az angol nem nézett utána, mit csinál, és ettől a cselekedet már nem isközösség elleni izgatás, akkor vajon a cipők telerakása esetén a nyomozásban külön nézik majd, hogy Gipsz Jakab elkövető vajon azért rakta a cipőkbe, mert tudta, hogy egy csoportot sért vele? Amennyiben kiderül, hogy műveletlen, az mentesíti? Honnan lesz majd izgatás, és meddig taplóság? A jog majd olyan eszköz lesz, amely lehetőséget ad megbüntetni azt, akit nem szeretünk?

wladyslawsky (törölt) 2009.06.17. 20:45:41

@Corry:

A) közösség érzékenységének megsértése - közösség érzékenységének megsértése

B) bunkóság - bunkóság

C) posztmodern művészet - posztmodern művészet

én ezt csak így tudom nézni! ;)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.17. 21:18:02

@Corry: Én tényleg nem akarom, hogy ebben az ügyben rendőrség járjon el. Teljesen fölösleges, és ez is csak szilárdítja bennem, azt a képzetet, hogy Magyarország nem jogállam...

A Turul az ott nem egyszerűen egy Turul, hanem a Budapest ostromának civil és katonai áldozatainak az emlékműve. Pont ugyanúgy mint a cipők.

A helyzet, hogy lehet, hogy az angol(?) hp nem tudta, hogy mit csinál, de én sokkal valószínűbbnek tartom, hogy valaki kiokosította. (Miért nem a Vár-beli Turult (egyébként a Turul vagy turul?) "értelmezte át".) Ha nem akkor bizony, nagyon beletenyerelt...

Viszont megjegyzem, hogy még ha tényleg ártalmatlan véletlenről van szó, a "rossz történelmi tapasztalatok miatt", akkor is jó lett volna, ha lett volna itt egy 5párti elhatárolódás, cinkos vigyor helyett.

ezt egyébként olvastátok: index.hu/velemeny/jegyzet/2009/06/17/a_disznolab_nem_gyalazat_hanem_hulyeseg/

Földes úrnak úgy látszik sikerült beletaposni az érzékenységébe. Csak tudnám, miért nem jelennek meg libsi portálokon hasonló hangnemű cikkek, mikor magyar nemzeti jelképeket gyaláznak...
Kedvenceim:"nem a hungarizmussal és a nyilasterrorral, aminek jelképe a turul"
"A turul ugyanúgy egy darab fém, mint a cipők"

Corry 2009.06.18. 08:51:48

Egyetértek mindhárom előttem szólóval, lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de nagyjából én is ezt akartam mondani.
Én sem szeretném azt, ha ez rendőrségi ügy lenne én csak arra hívtam fel a figyelmet, hogy ha az egyikben igen, akkor a másikban is kéne. Az más lapra tartozik, hogy itt egy hiteles és erőteljes elhatárolódás hiteles emberek részéről sokkal többet jelentett volna.

Lehet, hogy helytelen dolgot tettem, de én már csak ilyen maradok, hogy az angol hp. -nál elmeállapotbeli enyhítő körülményként vettem, hogy posztmodern művész :-)
Ez lehet, hogy hiba volt, elismerem.

Olvastam még egy érdekes cikket e témában:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=170821

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.18. 11:18:02

@Corry: 2 szürrealista művész beszélget a századfordulón (XIX-XX) egy bécsi kávézóban.
-Te beleszarjak a zongorába?
-Áhh, hagyd! Úgyse értenék.

XD

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.18. 11:24:22

@Corry: Bayerrel vigyázni kell. Rafkós a csávó. :) Nagyon szépen beleszőtte ebbe is az összeesküvés-elméletet. Ez egy ügyes jobbik-ellenes cikk, csak jobban van álcázva, mint a kuruc fidesz-ellenes kirohanásai.

Corry 2009.06.18. 11:35:06

@TaTa86.:
Na, pont ezért voltam megértő az angol hp. -vel szemben. A bolondokat sem szokták elítélni...
A Bayer esetében én is kiolvastam a Jobbik ellenességet, ha a kurucon sikerül túllépni a "Wer Jude ist, bestimme ich!" jellegű dolgokon, akkor bizonyára olvashatóbb lesz az egész és a Bayer sem fog ilyeneket irkálni...

Walter Melone (törölt) 2009.06.18. 12:29:21

Szomorú lennék, ha a művészetet, a művészeket korlátoznák ebben az országban pusztán azért, mert amit csinálnak, az sért másokat....

Corry 2009.06.18. 13:47:45

@Walter Melone: Tudod mit, akkor a Te zongorádba szarjanak bele :-) Lásd vicc fentebb.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.18. 14:23:27

@Walter Melone: A művészeket és a művészetet minden normális államhatalom korlátozza.
Ha valaki egy vátesz, akkor az a felszínre fog kerülni, akkor is ha elnyomják. Legfeljebb csak halála után ismerik el a nagyságát. Ilyen a művész élete, mindenkinek viselnie kell a keresztjét.
A cukrászt meg mindenki szereti, de senki nem emlékszik rá halála után...

Pl se Ferenc Jóska, sem Horhty Miklós nem volt valami nyitott a modern, kortárs művészetek irány. (Erre van is egy jó példa Horhty emlékiratában, amikor FJ kidobja a festőt mert az zöld színűre festi a tengert, mikor az kék.)
Abban viszont azt hiszem nincs vita, hogy ez az időszak volt a legtermékenyebb a magyar művészet szempontjából.

f.m.j. 2009.06.20. 16:40:14

Én mélységesen elítélem mindkét tettet, az összes lehetséges motivációkkal,-mindkét oldalon, az elkövetők rejtélyességével, az összes következményét, minden hozadékával együtt, többet ártott, mint "használt", a kettős mércét, szóval az egészet... meg az érzéketlenséget, amit mindkét oldal megjelenít a másik oldallal szemben...

De engem ennek az angol nőnek a nyilatkozata is ledöbbentett: ő alkotásnak nevezte ezt a nullának is alig nevezhető szinvonalat, mintha az egész szobrot ő csinálta volna. Tudom jelentéktelen, de én inkább valami elnézéstkérést vártam volna tőle... semmint hogy azt bizonygassa, hogy ő most csinált egy alkotást :)

kepgyar.blog.hu/2009/06/19/sokkolta_a_turulos_muveszt_a_magyarorszagi_hiszti

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 17:56:49

@fmj: "meg az érzéketlenséget, amit mindkét oldal megjelenít a másik oldallal szemben..."

Én érzéketlenséget csak az egyik oldalon láttam. (A kuruc meg kuruc.) A másik oldalon olvasd el Bayert, a MN erre vonatkozó cikkét, vagy itt van Sasika cikke, és Zero is elítélte a Csülök-hadműveletet, pont azért mert jobboldalon mindenki átérezte, hogy ez milyen sértő.
(A rettegő haknin persze csak nevetni lehet, de az más.)

f.m.j. 2009.06.20. 22:32:44

@TaTa86.:

Igazad van, megpróbáltam pc lenni, de nekem ez nem megy:) most olvastam Parti Nagy Lajos egy szösszenetét a cipőkről a nol-on, és olvastam a minden liberális által kiátkozott Bayer Zs. írását a Hírlapban... Igazad van, a Bayeré az emberibb, a hozzám közelebb álló... (még ha feljebb írtad is, hogy Jobbik ellenes, gondolom az a dolga :))

Parti N.L.:

nol.hu/lap/hetvege/20090620-a_disznolab_keze

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.20. 22:40:42

@fmj: Parti írása állatorvosi ló, keményebb mint az indexes cikk. Kösz, hogy belinkelted. :)
A zsidó értelmiség tényleg olyan mint a Bourbonok; nem felejtenek semmit, és nem tanulnak semmiből.

Azért meglepődni nem kell, Parti már akkor lelkesen rettegett, és aláírt, amikor megalakult a Gárda.

cpandacsoki · http://isis.blog.hu 2009.06.22. 00:44:46

Nem értek egyet. Szerintem hülyezsidózás, hülyemagyarozás, büdöscigányozás, faszjenkizés verbálisan vagy szimbolikusan, de a szólásszabadság része még ha nem is szép dolog. Ha emlékmű becsmérlésről van szó, akkor nagy tasli jár érte, esetleg pénzbüntetés vagy ha komolyabb veszélyeztetés történt (mondjuk lángralobban a zsinagóga) akkor persze börtön. A cipőkbe rakott disznólábak viszont (miután kiderült, hogy nem l'art pour l'art polgárpukkasztott a neveletlen Pistike, akinek fogalma nem volt az egészről, hanem válasz volt a Turulcsőrbe rakott kézre) pont arról szóltak, hogy valamikor régen disznókat lőttek ott a Dunába. Ezért sem jár több, mint tasli, de szerintem lelkileg ez egy nagyságrenddel mélyebben van, mint mindeféle előítéletes gyalázkodás.

És ezek után lehet szidni a hazai/európai baloldalt, aki mindenre egyből antiszemitázik, csak annak viszont köze nincs ehhez, mint ahogy a két esetnek sincs egymáshoz. Annak ellenére sincs, hogy valaki válasznak szánta az egyiket a másikra.

remetebal 2009.06.22. 05:23:30

"...ha egyikhez sem kötődünk érzelmileg.
Mert mindkettő egyformán a miénk, magyaroké."

Nos, én konkrétan egyikhez sem kötődöm. Mindkettőt túlstilizált, túlhajtott ostobaságnak tartom.

Egyet értek azzal, aki szerint a XII. kerületi vércse közelébe sem jön a tatabányai emlékműnek, és azzal is, akinek a Duna-parti cipőkről a lábszag jut eszébe. orpheus.blog.hu/2007/06/26/015_1

Inkább visszább kéne fogni a nagy pátoszt, mint egymás túlhajtott hülyeségei előtt tisztelegni.

Pelso.. 2009.06.22. 09:09:41

A két eset indítéka, oka között akad "némi" különbség.

Könnyebb nem észrevenni, ugye.

nullával való osztás 2009.06.22. 15:01:14

@Pelso..: Persze, hogy van, de ettől ez még nem közösség elleni izgatás. Persze bunkóság volt a cipőkbe sertéslábat rakni, de az sem jó dolog, hogy ha valakinek a tette nem tetszik nekünk, azt megpróbáljuk erőltetett jogalkalmazással elmeszelni.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.06.22. 23:28:16

Én azért valahogy nem érzem azonos súlyúnak a két esetet.

Az egyik olyan, mintha azon viccelődnének, hogy milyen hülyén áll rajtad az a kockás szoknya férfi létedre, a másik meg olyan, mintha azon, hogy milyen nagy kurva is volt az anyukád, aki egyébként tavaly halt meg.

Te melyiken sértődnél meg jobban?

f.m.j. 2009.06.23. 13:30:09

@promontor:

az attól függ, hogy melyik oldal mellé gondolod a kurvát, és melyik mellé a skót szoknyát...

na, akkor úgy tedd föl a kérdést...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2009.07.13. 12:28:37

látom sasika rendes vagy, jó írás, minden szavával egyet is érthetnék 99%-ával egyet is értek, csakhát az a fránya kristálytiszta logika. ugyanis egy nem apró, hanem jelentős mozzanatról azért nem szóltatok:
az egyik válasz a másikra.
a csülök-hadművelet nem lett volna turul-akció nélkül.
ezért nem is tekinthetjük egyenrangúnak a kettőt.
mivel tényleg semmi se történt volna, ha nincs turul.

régóta semmiféleképp nem reagált a magyar nép a magyargyalázásra, most ez megtörtént. egy teljesen adekvát akcióval. ellencsapással :P .
máshogy soha nem fog leesni az szdsz-szavazóknak, h egyeseknek fájt a turul.
süti beállítások módosítása