babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Igazságtétel, magyar módra

2009.12.08. 15:44 sasika61

 

A „nagytakarítás”, az „igazságtétel” a rendszerváltásnak sokak által várt, de hosszú ideig illuzórikusnak bizonyuló programja volt, lényegében nem lett belőle semmi. Egészen a mai napig. Mert most beindult a gépezet. Végre valakit elítéltek, nem is egy kis senkit, hanem a neves történészt, Ungváry Krisztiánt. Most láthatjuk, tényleg volt értelme a rendszerváltásnak: nem lehet csak úgy „besúgózni”, „ügynöközni” a vakvilágba. Különösen nem, ha a másik fél alkotmánybíró, aki tehát NEM volt besúgó, NEM volt hivatalos kapcsolat, NEM serénykedett egy ellenzéki csoport felszámolásában. Ja, hogy párttitkár volt a pécsi egyetem jogi karán? És? Te nem voltál? Lehettél volna pedig! Úton-útfélen kínálták a funkciót: Vagy neked nem?
 
Akkor peches vagy. Én is, a francba. Pedig most együtt mondhatnánk, hogy mi SEM voltunk hivatalos kapcsolatok, NEM számoltunk fel semmilyen ellenzéki csoportot, sőt, talán még segítettük is. Elmondhatnánk, amit sajnos szintén nem mondhatunk: kifejezetten azért lettünk párttagok, párttitkárok, KISZ-titkárok, hogy belülről bomlasszunk és segítsük a különféle ellenzéki csoportokat. Sőt: mi magunk voltunk az ellenzék, az adott keretek közt. Akkor most nem kellene poros levéltárakat bújnunk vagy tanárként a krétaport nyelnünk, hanem lehetnénk alkotmánybíró, miniszter valamely kormányban, szinte bármelyikben, mert hát melyikben nem volt egy KISZ - vagy párttitkár? Vagy inkább: melyikben volt más is, legalább néhány!
 
Most vehetnénk a bátorságot, és elégtételt szerezhetnénk, bíróság elé citálhatnánk minden történészt, hogy igazságtételt követelünk. Mert nekünk ez jár! S egyébként is ez volt a rendszerváltás sokak által várt, de hosszú ideig illuzórikusnak bizonyuló programja.
(Kínjában még a szöveg is a farkába harap…)

17 komment

Címkék: közélet krisztián ungváry igazságtétel

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr201583602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tündér_Lala 2009.12.08. 19:10:25

A dolog (bár nem szerencsés, de) törvényszerű. Mert:
Akik akkor vezető potícióban voltak, kapcsolati tőkével és pénzzel rendelkeztek, régóta nem zavarta semmiféle ideológiai és erkölcsi meggyőződés karier építésüket. Ennek megfelelően kialakult belőlük az új vagyonos réteg és az új politikusi gárda. Természetesen ez meg is látszik az ország állapotán.
Aki erre rámutat az bűnös, mert árt a kariejüknek.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.12.08. 20:27:57

@Tündér_Lala:
sőt, még bíróság elé is citálják, mert úriember kényes a becsületére ...

Corry 2009.12.08. 22:25:47

sasika, mi másképp fejlődtünk, belőlünk nem lenne jó politikus. A gyomrunk kényes, sok mindent nem venne be, a gerincünk meg szintén útban van.

Egyébként azzal a résszel, hogy valakit "csak úgy" ne lehessen megvádolni, egyet kell, hogy értsek. Az 50-es években működött az, hogy én valakiről kitaláltam, hogy imperialista ügynök és az illetőnek csöngettek. Ezt a vonlalat nem kéne visszahozni.

Az már más kérdés, hogy miért is nem tudjuk ügynökeinkről, hogy kis is voltak azok. Mert szerintem ebben az egész történetben itt van a kutya elásva. Az ügynökügy kezelése egyébként elmond elég sok mindent a rendszerváltásunkról és arról, hogy miért is vagyunk itt, ahol vagyunk.
A legelején az MSZMP égette az iratokat. Utána az első szabadon választott kormány nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni a listákat. Akkortájt arra gondoltam, hogy az MDF és a többiek is benne lehettek a buliban prominens személyiségeikkel együtt. Azt gennyes dolognak tartottam, ahogy pl. a Csurkáról szellőztettek akkortájt, én nagyon nem bírom elviselni a Csurkát, de ezt mondom ennek ellenére is.
Jó hát az az első kormány olyan volt, amilyen, legyen rá büszke a Dávid Ibolya.

De azóta sem tudtuk és már eltelt 20 év és még mindig nem lehet megnézni az ügynökaktákat.
Tudod egyszer volt szó a "Mások élete" című filmről, ahol az NDK rendszerváltás után besétált az ürge és megnézte név szerint, hogy ki jelentett róla. Ott ez nem sértett személyiségi jogokat?????

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.12.09. 15:35:18

@Corry:
ezek szerint ott nem, csak mi vagyunk ennyire kényesek. (Egyébként nagyon jó az a film. Már beszéltünk itt róla?)

Corry 2009.12.09. 18:14:26

@sasika61: Megemlítettük, amikor volt a tévében.

Ádámka Auditore 2009.12.15. 04:49:37

Tanár úr, majd tessék kölcsönkérni Sanyitól a büntijog Általános rész tankönyvet, és abban is van sok érdekesség a veres pockányok számlájára írható iustizmordokról, illetve a "megtorlás" lehetőségeiről.
(Újrakezdődött az elévülés, azzal operáltak.)

A magyar AB is simán alkalmazhatta volna a Radbruchi formulát, mint német megfelelője a Mauerschützen perek esetében - (azok a határőrök akik a Berlini falat őrizték és szabadságvágyó embereket agyonlőtték, vagy elaknásították a környéket, és ez végzett a szökni próbálókkal -), de ők inkább Kreónként viselkedtek, meg nekik a tételes jog fontosabb volt, mint az igazság.

Érdekes még a Korbely János ügye is. :) Ott azért már igyekeztek, csak a Strausburgi Emberi Jogi Bíróság szólt bele.

Corry, belőlem se lenne politikus, az már szent. Majd egy olyan világban esetleg, ahol egy marhára nem polkorrekt bácsit idézve "Meghal a proletár, és feltámad mint munkás (meg tőkés) - mert erről szólna egy tökéletesen versenyző piac - meghal a burzsuly (parishilton, róccsild, soros, demján, qrcsány, tollas, és egyéb két lábon járó piaci kudarcok) és soha többet fel nem támad.

A komcsikat egyébként azért gyűlölöm a legjobban, (a jog és igazság megcsúfolása mellett), mert hála nekik, ha a credit - money kapzsitalizmus alternatíváiról van szó mindíg, de mindíg ezekre a pockányokra, és működésképtelen modelljükre asszociál az egyszerű ember. Hihetetlen, hogy a maguk idejében is hány nélkülöző, jogfosztott szerencsétlen embert vzettek félre. Annál nincs mocskosabb dolog a földön, ha a gyengét és nélkülözőt kihasználod. Méghogy a Prónay "szélsőséges". Lóf@szt. Csak azt kapták tőle, amit érdemeltek. ...

(Márha nem maradunk a jog keretein belül)

Persze, miért ne, mivel az iskolában tesznek arra, hogy a Proudhon - Silvio Gesell vonalról, Adam Smithről, vagy a legendás magyar közgazdászról, Liska Tiborról beszéljenek a tanulóknak.

www.okotaj.hu/szamok/16-17/ezred2.html
Ezt például elolvastatnám minden gyerekkel. Legaább elgondolkodna arról, mi is a pénz, és onnantól nem lenne menő a drogról, gettóról, kurváról, és mammonbilettáról rappelő előadó.

Vagy a GDP - ről hall mindenki, a H(uman)D(evelopment)I(ndex) - ről pedig azt sem tudják, hogy mi. Közben meg vezető politikusok, még a Sárközy is arról hablatyolnak, hogy a GDP helyett új értékmérő kéne. Pusztába kiáltott szavak.

Nameg David C. Korten is smafu, és Szálasit sem lehet más kontextusban említeni, mint "elmebetegzsidógyilkos".:) Nehogy még megtanuljonak 1 - 2 beköpését a monetarista szemléletről, amit aztán nem átallonak Fodor Gabriella, Kóka János meg Bokros képébe ordítani.
Apropó Fodor, a tiszta, emberközpontú liberáls gondolkodást is a Szaeszről kell ma megismerni, véletlenül sem Beccariától, vagy Eötvöstől.:)
De még a Ron Pulról se halljon senki semmit, hagy merüljön ki a fiatalnál annyival a politikus, hogy "Orbán" meg "Bajnai György Gordon", nehogy lássonak egy normálisat a Vona mellett.
A végén még gondolkodnak is.
21 vagyok, de már most hányingert kapok a mamutcégek világuralmával párosuló tökéletlen, egymás pofáján taposó vadversengéstől, a "márketingmanágerektől" és a konzumidiotizmustól meg már túlvagyok egy közg. könyvön, és egy pü. tan könyvön, de valahogy még mindíg nem tudták elmagyarázni nekem, Soros "Schwartz" György miért annyival fontosabb tagja a társadalomnak, mint például egy magyar orvos, hogy milliárdokat érdemeljen a segílyes cigányéval egyenlő produktivitás mellett.
Meg a Róccsild is marha keményen megdolgozott a Waterloo utáni nyerészkedésért..D
Na mind1, majd talán a GT - nél, és értékpapírjognál meg fogom érteni.:)

Hittel és Szerettel
Ádám

Ui.:Sanyit üdvözlöm.

Ádámka Auditore 2009.12.15. 05:15:21

Én nagyon nem bírom elviselni a Csurkát
Na őt én sem. Sőt miatta taszítottak leginkább a közélet eseményei.
Jobbos voltam világ életemben.
1. Rühellem az észnélküli zsidózást. Mielőtt félreértenél, Szálasiban is mélyen elitélem, inkább a se nem monetarista kapzsitalizmus, se nem kommunizmus elképzelései miatt érdekelt.
Ilyeneket még az ördögtől is.
2. Amellett, hogy egy borzasztóan tehetségtelen ember, vannak róla olyan pletykák is, hogy jelentett. Na onnantól ne ő vezessen már egy "nemzeti" pártot, hanem mondjuk Pongrátz Gergely bácsi, Isten nyugasztalja.
3. Orbán nekem lightos.:)
Szóval míg nem jöttek Gáborék, addig nem igazán képviselt engem senki. Benne viszont már látok fantáziát.:) Nézhetsz "szélsőséges" - nek, szived joga.:D

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.12.15. 15:45:02

@F.Á:
úgy látom, ismersz, sőt, fiaimat is, sőt, sőt: tanítottalak talán?

Ádámka Auditore 2009.12.16. 12:38:05

Nem, de a Dobóba jártam, Sanyi az osztálytársam volt, meg azóta is jó barátom.Azért írtam csak, mert perpill készülök büntetőjogból, és ott elég részletesen szó volt a bejegyzés tárgyáról.
A blogot pedig szeretem olvasgatni, és ehhez a bejegyzéshez pont van egy halom extra info a könyvben. Gondoltam szólok.:)
(Az igazságtétel jogi kereteiről, a Zétényi - Takács féletv. javaslat sorsáról, meg a 4 semmisségi törvényről is.)

Szóval ha részletesebben érdekli tanár urat a téma, az sem rossz olvasmány.

Amiatt meg elnézést, ha kicsit felhúznak a vörösök. Rossz belegondolni, mennyivel különb életünk lenne ma, ha ők nem vesznek el 50 évet Magyarországtól. és maradt volna az FKGP 47 után is.

www.youtube.com/watch?v=1Hn6ad4_FzM

Ő lenne a Ron Paul.
Onnantól különösen érdekes, mikor a riporter rákérdez, hogy

- Are you saying, do you like the current system?
- I probabaly dislike it, as much as Michael Moore does, but ...

Körülbelül fedi az én véleményemet is. (Kivéve az, amit a social security - ról elmond, mert ott inkább az európai modell.)
Mikor pedig felszólal az iraki háború ellen, azt érdemes összevetni az "orbán" féle seggnya...izé óvatossággal.:)

Corry 2009.12.20. 12:04:05

@F.Á:

Figyu rákerestem az idézetedre és azért azt hadd írjam már ide, hogy azzal az emberrel akit idéztél én nem kívánkozok egy bekezdésben lenni. Ezt csak a korrektség kedvéért szeretném elmondani. Aki olvasta a hozzászólásaimat én a polkorrektség mai magyar implementációjának ellenzője vagyok, de az 1944 október 16.-án miniszterelnökké és kvázi kormányzóvá előlépett valakivel és semmilyen közösséget nem tudnék vállalni. Bocs.

Ádámka Auditore 2009.12.23. 15:18:10

Cory, miért kéne bocsánatot kérned? Én sem kívánok. Mintha 1 - 2 jó ötlet miatt meg lehetne bocsátani, amit tett? Ugyan már.

Csak ez az idézet szerintem jól kifejzte, hogy mire gondolok. Elnézést, ha úgy jött le, hogy én közösséget vállalnék vele, vagy nem itélném el. Horthy Miklós után nem volt az akkori jobb oldalon olyan politikus, aki mögé normális ember fölsorakozna. Pont.
Ha a szubjektív véleményemre vagy kiváncsi, akkor Sztójay engem mégjobban undorít.
Ez nem vitatéma köztünk.
Kontextusában nézd, amit írtam kérlek.

Egyébként bárcsak ott tartanánk már, hogy
Madoff, és Soros nevét is így reagálják le.:)

Azért linkeltem be RP - t, hogy ő az a politikus, akivel valamilyen módon közösséget tudok vállalni. Az lenne a mondanivalm lényege, meg a glob. és spekuláns problema ha figyelmesen elolvasod, nem Szálasi.

Ádámka Auditore 2009.12.23. 15:31:47

A kormányzósággal meg szerintem egy lapon se említsd azt a torz valamit, amit ő betöltött. A kormányzóság hazánkban egy komoly történelmi hagyományokkal rendelkező államfői tisztség. Nemzetünk színe - java volt, aki betöltötte.
Minden normális berendezkedés keretein belül alatt elvált egymástól a kormányfői és államfői tisztség.
Demokratikus jogállamban államfő van, kormányfő van, hibrid nincs. Ami ezen kívül esik, arról nem is érdemes beszélni.

Ádámka Auditore 2009.12.23. 15:45:16

Nekem a demokratikus jogállam az egyik vékony határmezsgye, ami elválasztja a politikust a hatalmaskodótól, és a bűnözőtől. Az nem polkorrektség / nem polkorrektség ha valaki ezt tagadja. Tényleg sajnálom, ha ez jött volna le.

"A Hitler szerette a tejet, én miért ne szeressem" effektus viszont már polkorrektkedés.

Tehát arra reagálj máskor, amit felhoztam.
Főleg azok után, hogy direkt kiemeltem, Szálasit elitélem.
pl a Korten cikk, Madoff botrány, parlamenti vizsgálóbizottság Soros vs. OTP ügyben, Soros meg 500 milliós PSZAF bírság, ami neki "bakkfitty", hyperglobalizáció, meg ilyenek. :)

Ádámka Auditore 2009.12.23. 15:46:34

*Az nem polkorrektség / nem polkorrektség kérdése, ha valaki ezt az alapértéket tagadja.

Ádámka Auditore 2009.12.23. 17:05:36

Egyébként már a tények is önmagukért beszélnek. A történelem során a szabad, demokratikus országokban megvalósuló hatalomgyakorlási formák ha nem is mindíg, de az esetek többségében sikeresnek, és időtállónak bizonyultak, élhetőbbé, biztonságosabbá, emberibbé tették az életet, és évszázadokon keresztül biztosítottak egyfajta prosperitást, ellenben a totális államokkal. Az ókori Görögország, vagy az USA demokratikus hagyományai buktak - e meg, vagy a hitleri Németország és mondjuk Rákosi Mátyás? Egyértelmű a válasz erre a költői kérdésre.:)
süti beállítások módosítása