babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ombudsman a Holdról

2009.11.25. 19:46 sasika61

 

Nem vitatva Szabó Máté, ombudsman jó szándékát, meg kell erősítenem a címben írtakat: úgy beszél a magyar valóság egy szeletéről, az iskolákról, mint aki a Holdról csöppent ide.
Mint aki nem látott még működő iskolát. Mint akinek egyetlen gyermeke sem járt önkormányzati iskolába. Tilosnak tartja az osztálypénz szedését, s leszögezi a közoktatási törvényre hivatkozva, hogy az iskoláknak még azt is „állniuk” kell, ha a gyerekeket múzeumba, kirándulásra viszik.
 
Mit tud ez a kedves ember az iskolák, óvodák stb. működésének feltételeiről? Nem kellett még sosem bevinnie WC-papírt, papírzsebkendőt, színes ceruzákat óvodába, gyümölcsöt, tisztasági csomagot általánosba, nem szedtek még be hozzátartozójától vagy tőle másolópapírra, sportkörre, diákkörre pár száz forintot? Csak hogy tudja: ezek majdnem minden önkormányzati iskolában, óvodában meglévő példák. S nem azért, mert a nevelők, tanárok, óvónők zsebre dolgoznak, hanem mert nem futja. Ezekre sem. Nemhogy kirándulásra, múzeumra.
 
Szerinte tehát tilos dolgot művelünk mi mindannyian, akik ilyen-olyan közösségi célra osztálypénzt szedünk. Én is ezt teszem, tehát törvényt sértek.
Törvényt sértek? Nem azt kellene-e hangsúlyoznia az ombudsman úrnak, mekkora gyalázat, hogy a közoktatási törvény úgy szab meg előírásokat, hogy annak egyáltalán nem biztosítja anyagi feltételeit? S nem is biztosította soha, egyetlen kormány alatt sem, mióta a törvény hatályban van.
Nem az a gyalázatos, hogy szinte rákényszerítenek bennünket, tanárokat a törvényszegésre? Mert egyik oldalon diákok, szülők, vezetők elvárják, hogy legyenek tanórán kívüli együttlétek, foglalkozások, ugyanakkor ezek valamiféle hozzájárulást igényelnének, amit egyetlen iskola sem tud kigazdálkodni. Még egy csomag színes kréta is problémát okoz olykor év végén – csak a digitális táblára van pénz…-, nemhogy egy osztálykirándulás. És itt ne gondoljon senki a tanárok bérére: ingyen megyünk, minden fizetség nélkül, többnyire hétvégén, szabadidőnk terhére, s legtöbbünk örömmel. Én legalábbis így. De hogy még ezek után fejemhez vágják, hogy törvénytelenül is, na, ez már sok.
 
Megmondom én mi a megoldás, hogy mit kellene tennie Szabó Máténak. Vagy határozottan követelnie kellene, hogy kifejezetten tilos legyen minden közösségformáló, tanórán kívüli rendezvény (nemcsak a kirándulás, hanem olyanok is, mint pl. egy érettségi bankett, tabló stb.), vagy ugyanilyen határozottan követelnie kellene, hogy minderre biztosítsanak forrást.
 
A többi nem néma csend, hanem fölösleges beszéd.
 

15 komment

Címkék: oktatás közélet iskola ombudsman osztálypénz

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr241552371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kulalak 2009.11.26. 02:23:55

Az ombudsman egyeztetne a torvenyt a gyakorlattal. Csakhogy melyik torvenyt milyen gyakorlattal.
(Hofi: egyutt lottuk a parthazat! Mikor, melyiket? Hat, mikor melyiket!)
Nincs politikai erzeke a szerencsetlennek. NEM ezt kell elovenni most. Biztos o is tudja, hogy ez ongol, keptelenseg. Talan a hirekbe akar kerulni, talan csak akkora mamlasz, hogy masok mondjak meg neki mikor hozakodjon elo ilyenekkel.
Kis orszag, kis ombudsman.

kissertés 2009.11.26. 13:14:59

Ingyen mentek, a gyerekek pénzén. A kirándulás a pedagógusnak nem kerül pénzébe.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.11.26. 13:22:57

@kissertés:
csak idejébe meg felelősségébe. Hagyjuk.

Mérges gomba 2009.11.26. 15:09:11

ez megitn ugyanaz mint a legutóbbi mizária a kéttannyelvű sulikkal (tényleg, arról van valami hír?) ...hogy mivel a magán nyelvórákat csak "gazdagék" tudják kifizetni, szüntessük meg a kéttannyelvű sulit is....ha egyvalakinek szar akkor mifelénk az az esélyegyenlőség hogy akkor legyen mindenkinek szar, gratula. Ezt érzem valahol itt is.

Chalabre (törölt) 2009.11.26. 19:22:13

Az ombudsman idealista és mer nagyokat álmodni.

sesshomaru 2009.11.26. 23:29:30

@kissertés:

Én pl. a saját pénzemen megyek, magam fizetem a magam jegyét, és kajáját, eseteges belépőit, miközben 5-10 gyerekkel megyek 20-50 km-es túrákra.

A régi fajta osztálykirándulás kilőve.

Kissé fiatalabb vagyok, mint sasika61. ezért ifjonti felindulásból megírom azt is, hogy kretén vagy.

kulalak 2009.11.27. 00:58:40

Volt valaha eredoje (eredmenye) az ombudsman pattogasanak?
BTW ezt is a kiskozossegek kiscsoportok szetveresenek igenye hajtja. Hiaba az ordog nem alszik. Tudjatok milyen ero egy iskolakbol, sportklubokbol, egyhazakbol, gitt-egyletekbol allo autonom szemelyisegeket tomorito valtozatos csoportosulas? Tarsadalom-osszetarto ero.

drkovax 2009.11.27. 10:40:04

Sasika, minden szavaddal egyetértek. Ombudsmanunk vagy nem itt él, vagy a társadalom szövetének szétszakítására törő ideológiát követ. Egyik sem jó ajánlólevél a pozíciójához.

kissertés 2009.11.27. 22:43:04

@sesshomaru: akkor üdítő kivétel vagy.
Legjobb tudtommal nem kötelező osztálykirándulásra vinni a tanárnak senkit, ha annyira nem megfelelő a potyaút vagy túl nagy a felelősség.
Kretén meg a hadd ne mondjam, hogy kid.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.11.27. 23:38:52

@kissertés:
süt belőled a rosszindulat: az osztálykirándulás nem kötelező, de elvárás minden irányból, és miféle potyaútról beszélsz. Inkább ne írj semmit.

Tündér_Lala 2009.11.29. 19:43:29

Ez a szokásos és egyre több dologra vonatkozó álszent tragikomédia. Törvényeket hoznak, amelyek köztudomásúan beterthatatlanok és amelyeket így senki nem is tart be. Viszont ha valakibe akarnak, akkor természetesen bele tudnak kötni (tisztességében megtámadni). Régi még a szociálizmusból ismert technika.

Agyalap 2009.11.30. 12:55:05

@kissertés: Kérdezd már meg a gyerekeket, hogy szeretnének-e osztálykirándulásra menni!
Tipikusan olyan emberként írsz, akinek abszolút semmi fogalma sincs a dolgokról, de mindenképpen bele kell szólnia.
Ezek szerint a tanárok csak azért szervezik a tanórán kívüli programokat, mert egy potya múzeumlátogatást - vidéki utazást szeretnének nyerni az osztályukkal, ahelyett, hogy a családjukkal töltenék az időt délutánonként - hétvégenként...

Looloo 2009.12.01. 13:50:54

Agyalap: a kölykök bizonyára mennének kirándulásra, jóhogy!
De nálunk pl. középsuliban volt olyan osztályfőnök, aki kerek-perec megmondta, h ő nem viszi az osztályát sehova. Általánosban meg az én osztályfőnököm rendszeresen hordta magával a férjét meg a gyerekeit osztálypénzen.
Úgyhogy, ha van is némi sarkítás abban, amit a sertés mond, nem teljesen légből kapott.

IZs 2009.12.01. 19:27:08

@kissertés: A mi sulinkban az utiköltséget és a szállást kifizetik, a kajámat én állom, még némi ügyeleti pénz is kapunk, mert van rá keret, de a felelősség a kisérő tanáré, a közösségformáló hatás felbecsülhetetlenül jó dolog, ezért csináljuk és nem a potyaútért. És hát egyre nyögvenyelősebb a dolog, mert fontos szerintem, hogy megfizethető legyen mindenkinek, és egyszerű körülmények közt néhány elkényeztetett vagy puhány gyerek nyafogásával kell foglalkoznom, ahelyett hogy beszélgetnénk vagy játszanánk szabadon.
Aki osztállyal kirándulni megy az nem "nyereségvágyból" sokkal inkább kalandvágyból és valami régről itt maradt elhivatottságból teszi azt. Vagy azért, hogy 10-20 év múlva eggyel több emléket idézzünk fel az osztálytalálkozón.
Looloo: 40 éve voltam ált.iskolás szeinted tudtam én az ofőm miből kirándult velünk? szuper, több napos országjáró utakra emlékszem, múzeummal énekléssel, közös éttermi ebédelésekkel, néhány fotó is maradt. ha ma kiderülne osztálypénzből jött számítana az valamit? És azt remélem a maiaknak is az élmény a fontos.
Sasika: a mire futja az iskoláknak kérdéshez, egy kicsit messziről indítok: a bölcsödei állami normatíva kb.750 000 Ft/ év/ gyerek + önk.kiegészítés nálunk( XVIII.ker) 1 200 000/év/gyerek+ a szülők kajabefizetése= 2 000 000 Ft/év/gyerek de pzs.. szalvéta, alma stb csak akkor van ha visznek a szülők, mire megy el az a rengeteg pénz? nem a gondozók fizetésére az biztos. A másik kérdés hogy ha a gyes kb, évi 300 000 Ft akkor miért éri meg a bölcsödét forszírozni?

lapointe 2009.12.07. 01:16:11

Diákkorom legszebb emlékei az osztálykirándulásokhoz, közös mozi és színházházlátogatásokhoz kötődnek( a 80-as évek elején voltam Egerben gimnazista).Istenem, mennyit hülyültünk, milyen jó volt az osztállyal(sőt a kisérő tanárokkal!) együtt lenni...Szerintem ezeken a programokon kovácsolódtunk igazi közösséggé...Most Budán élek, a gyerekeim olyan iskolába járnak, ahol a szülők minimum a felsőközéposztály tagjai, de vannak sokkal gazdagabbak is.
Mégis, amikor az erdei iskola, vagy a múzemlátogatás költségeire terelődik a szó, az osztályfőnök szinte bocsánatkérően hívja fel a figyelmet a befizetendő összegre.Ami a töredéke annak, amit a mellettem ülő mama a ruháira költ havonta.Vagy az általam fölösleges hülyeségnek ítélt számítógépes játékokra.Ezek a családok évente 4-5ször üdülnek, többnyire külföldön, vagy hazai wellnesshotelekben...De szerencsére, az erdei iskola (faházakban) olyan jól sikerült, hogy a kölykök még most, 2 hónap után is emlegetik...Ők még átélhették ezt a közösségi élményt, amiben nagy szerepe volt az osztályfőnök kreatív és áldozatvállaló hozzáállásának.De meddig lesz ez így???
süti beállítások módosítása