babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Az alagútban

2007.11.23. 18:38 sasika61


A ma hajnali történetet mindenki ismeri: két autót igazoltattak a rendőrök az Alagút bejáratánál, az igazoltatottak, mint kiderült Kósz és Petőváry, ellenálltak, végül az idővel „meggyőző” többségbe kerülő rendőrök leteperték őket és bevitték.

Kószt és Petőváryt is tisztelem, sokszor szereztek mint sportszeretőnek örömet nekem. A rendőri igazoltatásnak való ellenállás a jelenleg ismert körülmények közt azonban nem volt jogos, bár a szonda amennyire tudom, többször sem jelzett ittasságot.

Amiért írok az esetről, az a videón jól hallható valakinek a bekiabálása a rendőrök? felé, miszerint „Gyurcsány szabadon garázdálkodik”, miközben a rendőrök olimpiai bajnokot bilincselnek meg.

Szögezzük le még egyszer: az olimpiai bajnokra is ugyanazon törvények vonatkoznak, tehát az igazoltatásnak nem állhat ellen.

A bekiabálás és az erőszakos ellenállás azonban jellemző kortünet. S e téren igaza van az illetőnek: a törvényesség annyira erodálódott igen nagy részben a miniszterelnök mindezidáig büntetlen hazugsága, a rendőrség politikai célokra való felhasználása miatt, hogy milliók érezhetik úgy, hogy a rendőr nem a közhatalom képviselője, hanem megrendelésre, politikai célok mentén dolgozik, ezért intézkedésével szembe lehet szállni.

A rendőrség kapkodását, bizonytalanságát brutalitása is jelzi. Nem a tavalyi októberi 23-i eseményekre gondolok, azokért még fizetni fognak reményeim szerint, hanem pl. a napokban  az újságírók többszöri indokolatlan vegzálására ( Index, HVG, RTL Klub ). A tekintélyvesztésüket, erőtlenségüket jelzik ezek az esetek. Mindezek mögött, nem is olyan messze az a kialakuló közérzet áll, hogy ha a miniszterelnök szemérmetlenül hazudhat, a rendőrök büntetlenül viselkedhettek állatmódra, akkor nem vagyok köteles engedelmeskedni nekik. Esetleges balos olvasóimnak nem kell hörögniük, mert biztos vagyok, hogy ha körükben nem is, a társadalom széles tömegeiben ez az érzet fennáll, s a kormány minden további napjával, a rendőri túlkapásokkal egyre erősödik. S ekkor még nem beszéltünk Szilvásy, Veres, Kóka stb ügyeiről.

Nem mentem fel a sportolókat, de hogy ez megtörténhetett, abban bizony ez a közérzet is belejátszott. Az alagútban vagyunk.

6 komment

Címkék: gyurcsány rendőrség kósz petővári

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr20239636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Varga Nóra 2007.12.18. 10:10:24

Kedves tanár úr!

Ami engem illet, cseppet sem vagyok balos. De még távolabb áll tőlem az a fajta elkötelezettség is, amit a tanár úrnál tapasztaltam/tapasztalok. Ez nem is fontos, csak azért mondom, hogy tiszta legyen, most nem egy balos olvasó hörög.
Úgy gondolom, a békés tüntetők nem kevésbé viselkedtek állat módra, mint a kényszerintézkedéseket foganatosító rendőrök. És a végén a rendőrök közül sem egy szorult kórházi ellátásra. Nem kis károkat okoztak már a kedves tüntetők állami vagyonban és magánszemélyek vagyonában sem. Sajnos a tüntetők nagy része cseppet sem tekinthető tudatosnak. Minden esetre javasolnám mindenkinek, hogy mielőtt kimegy a Kossuth térre, vegye a fáradságot, és olvassa el a gyülekezési jogról szóló törvényt! Ott találhatók meg a békés tüntetés szabályai, a szervező kötelességei a rendfenntartással kapcsolatban, és nem utolsósorban a rendezvény időtartamára vonatkozó szabályok, az időtartam lejárta esetén a feloszlás kötelezettsége és a rendőrség feloszlani nem hajlandó tömeggel szemben érvényesülő jogosultságai.

dr. Varga Nóra

Illés Zsuzsanna 2007.12.19. 18:30:04

Kedves Tanár úr!

Noha az Ön blogjára írok, elsősorban mégis inkább Nórihoz intézném a szavaimat, aki reagált erre a bejegyzésre. Igazat adok neki annyiban, hogy a tüntetők közt mindik vannak olyanok, akik csak a bajt keresik, és erőszakot szítanak. Mindazonáltal úgy gondolom, nem helyes a valóban békés tüntetőket -és véleményem szerint ezek vannak többségben - összemosni a randalírozókkal. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy - amennyire emékszem - egyetlen nyugat-európai ország jogrendje sem teszi lehetővé, hogy a tüntetőkkel szemben olyan oszlatási eszközöket alkalmazzanak mint a gumilövedék, vipera, vízágyú.
A rendőri túlkapásokról pedig csak annyit, hogy nem az a baj, ha a tényleges rombolókkal szemben fellépnek, hanem hogy mindezt azonosító nélkül teszik, fellépésüket az elhaladni szándékozókra, a munkájukat nem akadályozó és ártatlan személyekre is kiterjesztik. Ha a franciák mindenért tüntetnek, ami nekik nem tetszik, vajon mit lépnének az ilyen rendőri magatartásra?
És végül: az embernek nagy a türelme, de nem véges. Hiába megyünk ki tüntetni, hiába van ügydöntő népszavazás - és azt hiszem, pont Nórinak nem kell magyarázni, hogy ez mit jelent -, a kormány nem lép semmit. Minket képviselnek (képviseleti demokrácia), mégsem hallgatják meg a kéréseinket. Igen, néha elkeseredik az ember, amint azt látja, hogyan teszik tönkre ezt a gyönyörű és lehetőségekkel, tehetséges emberekkel teli országot. És ha már más lehetőség nincs, ha hiába szól, nem figyelnek rá, fegyvert ragad. Vagy csak kukát és autót gyújtogat...
Nem támogatni akarom ezt a magatartást, szó sincs róla. De mielőtt éles bírálatba kezdenénk, Nóri, tedd félre a jogászi nézőpontot, és lásd át az események mögött megbúvó lelki folyamatokat. Itt nem egyszerű, fekete-fehét helyzetről van szó, hanem az ország jövőjéről. A Te jövődről.

Illés Zsuzsanna

Acsai Krisztina 2008.01.08. 19:41:33

Kedves Tanár Úr, Zsuzsi, Nóri!

Ismertek engem, nem hiszem, hogy illetnétek olyan jelzőkkel, mint randalírozó, zavargó, stb. Pedig ott voltam pár tüntetésen, többek között ott voltam azon a bizonyos október 23-án is, 2006-ban, Budapesten. Erről különféle véleményeket hallani, elmondom hát, hogy én hogyan láttam, látom.
Azért mentünk oda (öten voltunk, a hugom is például), hogy megemlékezzünk 1956-ról, és hogy hangot adjunk tiltakozásunknak, amiért egy hazug ember ül az országunk élén. Mert nem arról van már szó, hogy ő milyen párthoz tartozik, hanem arról, hogy hazudott, úgy, hogy tudta is, hogy nem mond igazat. Azt gondolom, ilyen ember nem lehet egy ország vezetője, képviselője. Hogyan tegyük a kezébe a jövőnket annak, aki becsap?
Tehát elmentünk Budapestre, fővárosunkba, mert őszintén hittük, hogy jelenlétünkkel változtathatunk, hogy ha annyi ember összegyűlik, akkora akaratnak engedni kell majd. Mi nem dobáltunk, nem gyújtogattunk, nem ordibáltunk, csak álltunk, ahogyan az összegyűltek 95 százaléka. Voltak ott fiatalok, igen, de rengeteg idős ember és kicsi gyerekek is. A tömeg állt, várt, bizakodott. Jobban mondva időnként futottunk, menekültünk, mert már az elején előkerültek a vízágyúk, amivel egyre hátrébb nyomták a népet. Aztán egy helyen megállt mindenki. Pár méterre attól a helytől, ahol nagy betűkkel ki volt rakva: BUDAPEST A SZABADSÁG VÁROSA. Vicces nem? Helikopter repült a fejünk felett, onnan látták, merre állnak emberek-és lőttek. Lőtték a könnygáz gránátokat. Valaki mondhatja erre, hogy igen, mert a tömeg nem akart feloszlani, és ez a rendőrség megengedett tömegoszlató eszköze. Csakhogy erre is vonatkoznak szabályok, mint például az, hogy nem szabad fejmagasságban kilőni. S mit mondtak volna, ha látták volna, amit mi, hogy egy ember az arca elé tartott kezekkel szalad, a fejéből folyik a vér, az emberek mentőért kiáltanak...mert eltalálta egy gránát. S ez csak egy példa. Egyik sajtós ismerősünket gumilövedék találta el, holott viselte a sajtósok láthatósági mellényét.
Alig láttunk már a könnygáztól, alig kaptunk levegőt (akkor már az új, csipős könnygázt használták), mégis ott álltunk, hogy majd csak látják, mennyi ember nyílvánítja ki akaratát a puszta jelenlétével.
Az emberek álltak, szemben a rendőrök egy falban, mozdulatlanul. S akkor valaki elkezdte a felirat betűit elmozdítani, és kirakták a rendőri fal orra elé, hogy jól olvasható legyen: SZABADSÁG. Hogyan lehetne leírni, mi minden rejlett abban az üzenetben? Hogyan lehetett volna ennél érthetőbben üzenni?
Aztán egyszerre a rendőri fal megbomlott, s a rendőrök elindultak, rendezetlenül, rá a tömegre. Nem folytatom tovább, pedig csak az tudja, mi történt, aki ott volt, mert utána láttam, mi jelent meg a sajtóban, és el sem hittem, hogy így félre lehet vezetni az embereket.
Tudom, sok rendőr is sérült, s azt is, hogy sok közülük inkább állt volna a másik oldalon. Az összegyűlt emberek közt is voltak erőszakos, agresszív emberek, akik valóban zúztak, törtek. De nem ez volt a többség! Nem lehet azt mondani, hogy egyik félnél csak ilyen, a másiknál csak olyan emberek voltak/vannak. De tény, hogy a tömeg nagyon nagy többsége békés volt, ott voltam, láttam! A megtorlás vagy inkább elnyomás pedig brutális.
Közben pedig olyan pillanatokat lehetett megélni, amiket nem lehet elfelejteni. Most nem a könnygáz gránátok kilövésének vagy a menekülő tömegnek hangjára gondolok, hanem a szabadság üzenetére vagy arra, amikor egy mellékutcában egy ott lakó idős bácsi lehozott egy tál vizet, hogy mossuk meg benne az arcunkat, hogy végre ki tudjuk nyitni a szemünket, amit addig annyira csípett a könnygáz, hogy már alig láttunk. Ez a bácsi még annyit mondott nekünk, hogy ő ott volt 56-ban, de akkor nem könnygázzal lőttek...
Nem értem, hogy ha az emberek tisztelettel gondolnak a márciusi ifjakra, azok gyülekezésére, a forradalomra, miért nevezik a közelmúlt eseményeit holmi csőcselék, zavargók randalírozásának? Igen, volt az is. De a többség nem tartozott közéjük. Egyszerűen odaállt, hogy megmutassa, hisz abban, hogy az emberek akarata érvényre jut, s abban, hogy az ország mégis az őszinteségre, igazra vágyik.

Acsai Fanni 2008.01.08. 20:26:52

Kedves Tanár Úr (és többiek)!

Nos először is szeretném elmondani,hogy büszke vagyok a 2 nővéremre akik ott voltak október 23-án és tüntettek! Sajnos a média a tüntetők közül kiemelte azokat,akiknek nem az volt a lényeg,hogy miért is van a tüntetés, hanem az,hogy ők kiélhessék agresszív hajlamaikat és ebből általánosított az összes tüntetőre! Egyik ismerősömmel beszélgettünk egyszer erről a egészről, és ő is mondta,hogy nézte a tv-t, amiben a helyszíni tudósító épp azt ecsetelte,h a tömeg milyen agresszív, csak éppen az volt kicsit ellentmondásos, hogy a háta mögött ott volt az "agresszív"tömeg akik mindössze annyit csináltak, hogy álltak és lengették a magyar lobogót. A másik pedig, hogy amikor a "megvadult "tüntetőkről mutattak a hírekben képeket, mindig ugyanazt a pár videót ismételték, amit rögzíteni tudtak erről az "agresszív" viselkedésről. Szerintem ez jól tükrözi az egésznek a lényegét...
Nem olyan rég Kriszti egyik este mesélt nekem arról,hogy mi is volt ezen a tüntetésen (amiről persze már nem szól a fáma). Arról például, amit ő is említett a kommentárjában, hogy egy ember fogta a vérző fejét, és úgy menekült,és még hasonló esetekről..Szerintem ez borzasztó! Mindig arrók beszélnek,hogy "jaj a rossz tüntetők így,a rossz tüntetők úgy"de nem az lenne a lényeg,hogy miért csinálják ezt?? Hogy mi indította el ezt az egész folyamatot?? Lehet,hogy ehhez én még fiatal vagyok, de mégis, én sírni tudnék, amikor rádöbbenek, hogy mivé lett ez a szép nagy ország, ill. mivé tették..!:(

Acsai Tünde 2008.01.08. 21:49:58

Kedves Tanár Úr, Zsuzsi, Nóri, Tesók!

Én csak egy rövid kommentet írnék mos az eddigiekhez, miszerint nézze meg mindenki (az eddig kommentálók közül most főleg Nóri) Pesty László Megsebzett Ünnep című videóját! A neten is fent van, könnyen megtalálható. Azt hiszem ez mindent elmond és nem is nagyon kíván hozzáfűznivalót... sajnos...

Marci 2008.02.17. 16:39:34


Ha a békés tüntetők voltak többségben, akkor miért nem akadályozdták meg a többi embert, hogy randalírozzon (nem vonom kétségbe, hogy több volt békés ember, de pont ezért kellett volna föllépni a randalírozókkal szemben)?

Nem vagytok rendőrök (én sem), nem tudjátok, hiába voltatok ott, hogy ők mit láttak.
A randalírozók valszeg legelől álltak, mivel gondolom, hogy nem az utolsó sorból dobáltak, ezért ők voltak a feltünők. És erre pakolt még rá a politikai hatalom.

A vízágyú teljesen legális eszköz, a gumilövedék már nálunk sem az, viperából meg nem kap az, aki elkullogott, mikor látta, hogy nem feltétlen biztonságos ott lenni, ha egyszer randalíroznak és ebből következőleg oszlatnak is. Ettől függetlenül persze nem legális, ez tény.

süti beállítások módosítása