babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A "kancsal apostol"

2008.03.13. 16:09 sasika61

 
„Egy pillanatra meg volt lelke törve,
Kétségbeejtő eszmék ültenek
Megnehezült fejére,
Mint a holttestre a hollósereg.
„Ez hát a nép!” kiálta föl,
„Ez hát a nép, amelyet én imádok.
Amelyért élek, s halni akarok!”
A miniszterelnök népszavazás utáni reakcióiból úgy tűnik, Petőfi Szilveszteréhez hasonló módon élte/éli meg a kudarcot. Nem önvizsgálatot tart, nem mérlegeli, miben hibázott, hanem vádaskodik. Elsősorban persze a Fidesz felé, de mondatai mögött ott lapul a harag, megvetés a „nép” iránt is. Megnyilatkozásai hasonlóak ahhoz, mint amikor eszement fideszesek „panelprolizni” kezdtek: rájuk is visszaütött ez, Gyurcsány Ferenc is hasonlóan fog járni.
Van az emberi pszichének egy olyan tulajdonsága, hogyha valami hibát vétünk, magunktól könnyebben beismerjük, mintha ránk pirítanak, netán ordenáré módon. Mert akkor makacsul ragaszkodunk hozzá. Még inkább így van ez, ha alapvetően nem téves döntést hozunk, de azt úgy állítják be, mintha szégyellnünk kellene magunkat miatta.
Vasárnap 3,3 millió ember mondott igen-t a népszavazási kérdésekre. „ Meg fogjátok ezt még bánni!”- azóta ezt sugallja a kormányzati kommunikáció („Rá fogtok ti még baszni!”- mondaná Aranyszájú Horn Gábor.)
Még ez is lehet.
A kormányzatnak megvannak az eszközei olyan helyzet kialakításához, hogy a társadalom vesztesnek érezhesse magát (évek óta annak érzi, nem kellene tehát sok új energiát belefektetni a projektbe).Ellehetetlenítheti az egészségügyet, háziorvosi ellátást (eddig is ezt tette a vizitdíj előtti forráskivonásokkal); befagyaszthatja/csökkentheti a felsőoktatási ösztöndíjakat; az értelmiségihez méltatlanul viselkedő rektor urak kiadhatnak olyan finom jelzéseket, hogy a diákokat meg kell „szívatni” stb. (Itt jegyezném meg újra:micsoda hitvány alakok ezek a sajtóban nyilatkozó rektorok: annyi empátia nincs bennük, mint egy vödör homokban: milliós fizetésük birtokában nem ég a pofájuk a tandíj mellett érvelni, még a népszavazás után is!)
A fenti kormánytörekvések az említett lélektani okok miatt nem fognak célt érni. Az igen-nel szavazó több mint 3 millió ember annál inkább ragaszkodni fog véleményéhez, minél agresszívebben vetik ezt a szemére. Annál nagyobb utálattal fog a „népnevelő apostolra” tekinteni, minél inkább érzi cselekedetei mögött a bosszúvágyat. Még az is megtörténhet, hogy a legközelebbi választáson ebből a 3,3 millióból azok, akik nem kifejezetten jobboldaliak, tömegesen fognak elpártolni az MSZP-től. „Kancsal”apostol, aki ezt nem látja.
Nekem Szilveszter alakja soha nem volt egészében rokonszenves. De minden ellentmondásossága ellenére érezhető benne a tragikus nagyság. A miniszterelnök hitványabb utódja csupán. Fenyegetően villogó szeme, torz mosolya, idétlen testbeszéde, alig leplezhető agresszivitása akkor is röhejessé tenné, ha egyébként feltételezném jószándékát.
Engedjék meg, olvasóim, hogy ez utóbbit ne tegyem.

4 komment

Címkék: közélet gyurcsány ferenc népszavazás szilveszter apostol

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr72379513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neduddki 2008.03.14. 15:52:57

Tanár Úr! Többé-kevésbé egyetértek az általad leírtakkal,de egy ponton megakadt a szemem. Miért baj az, ha valaki másként gondolkodik a tandíjról? Attól még nem áruló mert másként gondolkodik. Illetve lehet, hogy bizonyos helyeken annak számít. :) Mint mondjuk Hevesen... :) ott is azért fogják kizárni a szerencsétlen helyi FIDESZ elnököt, mert meg merte tenni azt amiről OV-nak határozott véleménye hogy rossz. De máshol meg bevált. OV is elismert az INFO rádióban a múltkor, hogy bár neki SZEMÉLYESEN nem tetszik ha egy FIDESZ-es vezetésű településen privatizálnak bizonyos egészségügyi szolgáltatásokat, ha a helyi közösségnek jó lesz, akkor ám legyen. Nesze neked szesztilalom. Szóval akkor helyi szinten OK, akkor országos szinten miért nem? Nincs benne logika. Illetve van, de azzal nem lehet népszavazást nyerni. Visszatérve a tandíjra. Én 5 év alatt végeztem el egy fizetős főiskolát, saját zsebből mindenféle családi támogatás nélkül úgy, hogy mellette albérletben laktam és dolgoztam. Havi 20e forintomba került, plusz természetesen a jegyzetek. Amit közösen vettünk meg használtan majd lefénymásoltuk az évfolyamon. Ja, és a fizetésem nettó 80e Ft volt. Igen, sokszor nem ettem, de el akartam végezni. Ami a mostani felsőfokú hallgatókról nem minden esetben mondható el. Sokan csak azért mennek főiskolára egyetemre, hogy nyerjenek 4-5 évet, addig sem kell dolgozni. Tudom, most elvekről van szó, de attól még a tény tény marad. Semmi sincs ingyen. Egy ilyen kis ország mint a miénk nincs olyan helyzetben hogy önerőből (adók révén) megtermelje azokat a közkiadásokat amiket a mocskos kommunisták annak idején ingyen bevezettek a felszabadulás (?) után (nyugdíj,ingyenes oktatás,ingyenes orvosi ellátás stb) Vissza kell államosítani mindent? Akkor majd jön a tejjel mézzel folyó Kánaán és lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér. Ilyen a világon nincs. Az meg hogy van itt pénz, csak ellopják hülyeség. Lehet hogy lopnak belőle, de általában Uniós pénzekkel csinálják (mindkét fél előszeretettel) és nem az állami adóbevételekből. Az EU-s forrásokat meg egyébként sem lehet nyugdíjra, TB kasszára, gyógyszertámogatásra fordítani. Pláne nem tandíjkompenzációra. Bocsánat, kissé elragadott a hév... :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.03.14. 16:27:24

Kedves Netuddki!
Nem általában neveztem hitványaknak azokat, akik igenlik a tandíjat, itt a blogon van egy-egy állandó kommentelő, akiket smmiképp nem tartok annak, noha...
A rektor urakkal az a bajom, hogy nem tartom tisztességesnek, ha valaki ennek a kormánynak köszönhetően évi 20 millió körül keres (plusz felügyelőbizottság a Paksi Atomerőműben), majd ezután dobálózik 100-150 ezrekkel, hogy ez nem sok.Hát, neki nem, az biztos.De ha már ennyire a baloldal mellett állónak hiszik magukat, lehetne bennük több szolidaritás azok iránt, akik nem éppen ennyit keresnek, noha tisztességesen dolgoznak.
A magam részéről legjobb megoldásnak a létszám erőteljes korlátozását tartanám, s ezzel együtt tandíjmentességet, mert még enélkül sem ingyenes az oktatás semmilyen szinten.
Még annyit megjegyeznék: a kemmenizmusban is csak látszólag volt mindez ingyen, közvetett módon a nyomott fizetésekkel fizettünk érte, illetve a felvett hitelekkel, melyet azóta megtöbbszöröztek(leginkább az utóbbi 6 évben, jelenleg 17000 milliárd körül járunk). Az uniós pénzek privatizálását már csak azért sem hiszem, hogy mindkét fél egyaránt műveli, mivel az egyik jó ideje nem is fér hozzá.

Pelikán 2008.03.15. 23:11:41

Tóta W. Árpád • www.worluk.hu/ 2008.03.15. 20:27:31
Pelikán, most bizony végleg eltakarodsz te a büdös kurva anyádba.

ezért és a hasonlókért:

"hazátlan elvtelenek nyomják a rizsát"

Idegesek a libsik

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.17. 09:09:36

Ezt a tótavét nem kéne most már jó alaposan pofánvágni? Csak a tisztességes beszédre nevelés kedvéért - jusson eszünkbe a 2006. karácsonya után elkövetett "Isten fasza" című förmedvénye is...
süti beállítások módosítása