babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Nyílt levél Orbán Viktorhoz

2008.05.25. 13:01 sasika61

 

Elnök Úr!

A Nagy Imre temetésén mondott beszéde óta tisztelem Önt, az utóbbi 20 év legjelentősebb magyar politikusának tartom, kormányzásának négy évét pedig a rendszerváltás utáni időszak legjobb korszakának. Az 1990-es választást leszámítva a Fideszre szavaztam minden alkalommal, s bármi történik, soha nem leszek balliberális, így neveltek: mindezek alapján úgy érzem, jogom van szóvá tenni, ha hibázik. Márpedig Ön most hibázott.

Természetesen a Kéri-féle „szűkkörű” értelmiségi találkozóról van szó. A „kiszivárgott” információk nagyobb részéről senki nem cáfolta, hogy nem hangzottak el, legfeljebb egyes részeket finomított Ön is és a Fidesz szóvivője is, tehát nagyjából ténylegesen elhangzottaknak tekinthetők.

Mi ezzel a baj? Először is a módszer. Abból indulok ki, hogy Ön, mivel profi politikus, nem „idióta”, tisztában volt vele, hogy a beszélgetésen elhangzottak nem maradnak titokban. Közvetetten tehát akarta is a beszélgetés napvilágra kerülését. Mondjuk úgy: tesztelt. Ez az én számomra bolsevik módszer, tőlük ismerős, a kádári világból, amikor pl. elhíresztelték, hogy valamely termék ára mennyivel fog emelkedni, majd miután „csak” felével emelkedett, mindenki fellélegzett. Ha a „sokaknak sok minden fog fájni” végül „keveseknek sok minden fog fájni” vagy „sokaknak kevéssé fog fájni” lesz, akkor mi is „megkönnyebbülünk”:dejó! Mindezzel persze éppen az a hitelesség rombolódik le, amelynek hiányáért jogosan kárhoztatjuk az éppen regnáló kormányt. És ez óriási hiba.

Elnök Úr!

Önnek nyilvánvalóan konkrét elképzelései is vannak a megteendő lépésekről. Ezeket nem szűk körben, hanem a nyilvánosság előtt kellene ismertetnie, még ha azok fájdalmasak is. Különben népszerűsége a pártjáéval együtt pillanatok alatt el fog veszni hatalomra jutásuk után. (Mellékesen jegyzem meg, hogy szerintem ezekről a lépésekről illendőbb volna először az Ön híveit tájékoztatni, nem pedig általánosságokban kérni a kitartást, türelmet stb., mert azt azért senki nem gondolja, hogy Kéri László és köre többségében Önnel rokonszenvezne.)

A konkrét terveket illetően semmi kifogásom nincs. Baj van viszont a túlzott magabiztossággal, a szerénység hiányával. Mi tudjuk, hogy Ön az ún. jobboldal vezetője: minél kevésbé mondja ezt, annál inkább tudjuk. De akár még jogosnak mondható önteltsége is bántó lehet más, szintén tehetséges vezetőtársainak, meg aztán nem árt néha ránézni a népszerűségi listákra is…

Végezetül a Magyar Gárdáról. Ön egy hasonlatban fejtette ki, hogy úgy kell velük bánni, mint ahogy Horthy elbánt a nyilasokkal. Történelemszakosként cáfolnom kell Önt: nem bánt el velük: ezt mutatta a hatalomátvételük. De a hasonlat más okból is szerencsétlen. Önnek szíve joga saját magát Horthyhoz hasonlítani e téren – nekem persze ízlésem ellen való ez is-, ámde nincs jogalapja „lenyilasozni” még egy hasonlat keretében sem a Magyar Gárdát. Nem mintha rokonszenveznék velük, ezt blogomban többször is kifejtettem. De hogy „nyilasok” lennének? Ezt Ön sem gondolhatja komolyan. A „két pofon” kép pedig már csak azért sem jó, mert Ön nem adhat még képletesen sem két pofont senkinek, semmilyen szervezetnek. Nem is fog adni. A Gárda az állam működési hibáinak tünete. A kiváltó okokat nem fogja megoldani két pofon. Erre Ön is célzott.

Én sem kívánok még képletesen sem Önnek pofont adni. Annál sokkal jobban tisztelem. Vegye ezt egy baracknak a feje búbjára, de tudja azt is: egy „kokit” azért megérdemelne.

1 komment

Címkék: politika közélet orbán viktor

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr55486548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neduddki 2008.05.26. 11:09:30

Tanár Úr! Nem szeretném magamat ismételni, de megint csak az jutott eszembe mint ami kb. 2 hónappal ezelőtt. Ez a kormányrúd ilyen formában nem nagyon kell senkinek, mert csak a "nyűg" van vele. Ezt támasztják alá OV (akivel személy szerint nem szimpatizálok) fent említett szavai is. Bár legalább odáig eljutott hogy nyilvánosan elismeri, nem sok alternatíva van, legfeljebb a sok fájdalmas lehetőség közül a legkevésbé fájdalmasat kellene kiválasztani. OV pontosan 4 évnyi kormányzással és politikai kényszeralkukkal okosabb és ravaszabb Fletónál, aki nem tud eligazodni a politikai csatatéren. Olyan mint egy elefánt a porcelánboltban. Most örülök egy kicsit, mert azt látom, hogy valóban nincs más alternatíva mint a változás és erre közvetve őfelsége OV is az áldását adta.
süti beállítások módosítása