HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ocsmány manipuláció a Heves Megyei Hírlapban

2008.05.29. 16:48 sasika61

 

A sajtóban, de az élet bármely területén is a nagy hazugságok kevésbé veszélyesek, mint a látszólag kicsiny, de annál aljasabb manipulációk, mert míg az előbbiek könnyen fölismerhetők, az utóbbiak beépülhetnek tudatunkba, s észrevehetetlenül hatnak.

Mindez a Heves Megyei Hírlap mai címlapját olvasva ötlött fel bennem. Kiemelt helyen tudósítanak a HospInvest és a vele szemben fellépő dolgozók hónapok óta tartó küzdelmének újabb állomásáról. ( Csak emlékeztetőül: egy Fidesz-színekben megválasztott, de időközben „megvilágosodott” képviselő segítségével a megyei önkormányzat szocialista többségű lett Sós Tamás vezérlete alatt, s a HospInvest-nek adták át a megyei kórház működtetési jogát. A kórházi dolgozók többsége, mintegy 800 fő nem kíván a HospInvest „alatt” dolgozni – az okok most nem érdekesek.)

Az inkriminált cikk egy csúsztatást és egy aljas manipulációt tartalmaz. A múlt héten kiderült, hogy a dolgozókkal nem is a HospInvest szerződne, hanem egy frissen gründolt ismeretlen kft., s ez ellen az orvosok, nővérek tiltakoztak, nem írták alá a szerződéseket, de mindhiába. Ámde Sós Tamás levelét megírta, „előzött”, amint olvashatjuk, sőt még béremelést is kért a dolgozóknak. Nos, ez az „előzés” csúsztatás, mert Sós Tamás akkor „előzött” volna, ha még a dolgozók tiltakozása előtt megakadályozza egy harmadik fél, a kft. közbeiktatását. Ezt azonban nem tette. Ezek után hiába fényezi a Hírlap a megye szocialista potentátját: Sós Tamás nem előzött, hanem látva a HospInvest kudarcát most úgy akarja magát feltüntetni, mint aki megérti a „dolgozó nép” szavát, s kész a kompromisszumra. Hát nem. Sós Tamás ugyanis ha valóban a dolgozók akaratát képviselné, eleve nem privatizált volna velük szemben, akaratuk ellenére.

Ám az egyébként névtelen újságíró nem itt követi el a legnagyobb hibát, hanem a cikk lezárásában. S ez már nem is hiba, nem is csúsztatás, hanem a legaljasabb manipuláció, amiért tisztességes újságtól azonnal elbocsátanák. A beszámolóhoz egyáltalán nem tartozó módon ugyanis odabiggyeszt egy megjegyzést arról, hogy a 800 dolgozó képviseletét „az a Gaudi Nagy Tamás biztosítja, aki (…) többek között szélsőjobboldali csoportok, (így, vesszővel!) és Budaházy György képviseletét is elvállalta.”

Na ez az a mondat, amiért az újságtól való eltávolítás sem lehetne méltó elégtétel. A Hírlap/ az újságíró egyrészt gyáva: nem merik kimondani nyíltan, hogy a volt megyei KISZ-király, Sós Tamás döntése ellen tiltakozók szélsőségesek, egyenesen szélsőjobboldaliak, mindegyikőjük egy kis Budaházy-klón – ehhez nincs bátorságuk. Másrészt a két állítás egymás mellé helyezésével mégis ezt az érzetet akarják a tájékozatlanabb olvasóban kialakítani. Megbélyegeznek tehát 800 dolgozót –akik között esetleg baloldaliak is lehetnek – a legocsmányabb módon. Kimondatlanul is azt sugallják, hogy ne támogassa senki az egyébként nagyon is tiszteletreméltó elszántságukat, mert ezek az orvosok, nővérek, ápolók stb. mind szélsőségesek.

Nem tudom, hogy pl. Bárándy Péternek, egykori igazságügyi miniszternek volt-e már gyilkossággal vádolt védence. Vajon mit szólna hozzá, ha legközelebb egy sérelmet szenvedett ügyfelét a sajtó úgy nevezné, hogy egyébként „az a Bárándy védi, aki többek között gyilkosok képviseletét is ellátja”. Vajon le merne írni egy ilyen mondatot a Hírlap? A válasz nem kétséges.

3 komment

Címkék: sajtó hírlap nagy sós heves tamás hospinvest megyei gaudi

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr5493706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mária 2008.05.29. 17:29:47

Fel a fejjel Sasika, az Axel-Springer megyei napilapjait úgysem olvassa senki, a "hírportálokat" meg még kevesebben.

Ha nem hiszed, olvasd el nálam ezt:

maria.blog.hu/2008/05/26/ki_olvassa_ma_a_videki_hirportalokat

Bloggerük is egyetlen egy van az országban, a kormányközeli beállítottságú Főszerkesztő Úr, aki a teljes új online hálózatban nyomul a címlapon a vacak írásaival.

Nálatok pl a heol.hu oldalon...

Kalap szar az egész... igyál egy kávét :)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.05.30. 01:22:54

Bort inkább, az magyarabb és finomabb is:-)

neduddki 2008.05.30. 10:57:36

De hova tűnt Damon Hill?.... akarom mondani...a volt hevesi FIDEL(SZ) elnök...csak eszembe jutott...véletlenül.
süti beállítások módosítása