babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A véreb és a pudlikutya

2008.06.05. 17:32 sasika61

 

Valakinek a véreb szerepét is el kell vállalnia, és én nem riadok vissza a felelősségtől” – mondta a német belügyminiszter 1919 januárjában, mikor parancsot adott a forradalomcsináló bolsevik zavargások leverésére.

Nos, Gyurcsány Ferenc az Idősügyi Tanács soron kívüli ülésén (a szervezetnek ő az elnöke) láthatóan nem vállalkozott erre a feladatra, inkább pitizett, mint egy félelmében „becsinált” pudli. A nyugdíjasoknak udvarolt, hátha „dobnak” még egy szavazatot a kellő időben számára. A svájci indexálást egyenesen „nemzetstratégiai” kérdésnek nevezte, mintha ezen múlna a „köztársaság” fennmaradása, ismertette a nyugdíjasok számára valóban imponáló intézkedéseket (13. havi nyugdíj, a nyugdíjkorrekciós program, a méltányossági nyugdíj és az egyszeri segély bevezetése), melyek eredményeképpen az elmúlt tíz évben a nyugdíjak reálértéke összességében közel 60 százalékkal nőtt, és a tíz évből csak a tavalyiban esett vissza, s ígéretet tett, hogy kormánya nem kíván változtatni a nyugdíjpolitikáján az ország és a nyugdíjasok érdekében. Mindez persze aligha a nyugdíjasok iránti olthatatlan szeretetből jutott eszébe: beszéde beilleszkedik a szerencsétlen Orbán-beszéd elleni fellépés-sorozatba.

Fájdalom, így nekem jut a hálátlanabb feladat: a véreb szerepe.

Előre figyelmeztetek mindenkit, ne gondolják, hogy nyugdíjasainkat általában gyűlölöm: nekem is voltak szüleim, nagyszüleim, igaz, egyikőjük sem él már, s bár egyre kevésbé valószínű, de ha megélem az X évet ( X>65), én is lehetek még nyugdíjas. Nem, nem gyűlölöm őket (sem), de a helyükben elgondolkodnék néhány dolgon.

Például azon, hogy valóban az ő helyzetük-e a nemzetstratégiai kérdés? Mert szerintem sokkal inkább az, hogy hány gyerek és hová születik ma és a közeljövőben! (Ezért a „hová”-ért már látom, mint indulnak be a jó szimatú antirasszisták, de akkor is vállalom.) Leendő nyugdíjasként úgy gondolom – s ezt ajánlom a mostani „szépkorúak” ( már a szó is milyen hamis) figyelmébe -, sokkal inkább arra kellene a szűkös forrásokat irányítani, hogy minél több gyerek szülessen. Valahol olvastam egy találó hasonlatot a nyugdíjasok és a gyermekek „közgazdasági” kapcsolatáról. Ha Robinson egyedül marad a szigetén, s minden évben egyre több fontot rak félre, öregkorára gazdagon hal majd éhen, mert nincs, aki segítsen neki. Ha viszont Péntekre költi pénze jelentős részét, soha nem gazdagszik meg, de attól sem kell félnie, hogy öregkorában nem lesz, aki gondját viselje.

A hasonlattal persze nem állítom, hogy nyugdíjasaink tömegeikben meggazdagodtak, de tény: minden más társadalmi szegmenshez képest jobban jártak az elmúlt évek során. ( Megbocsáthatatlan bűne a Fidesz-vezérkarnak a 2006-os kampányban elővett 14. havi nyugdíj ígérete: még most is ég a pofám miatta, helyettük is.)

Elvárnám, hogy nyugdíjasaink látnák: lányuk, fiuk, unokáik jövője már fontosabb; hogy szocialistáink csak azért fordulnak feléjük, mert nagy tömegben lehet szavazatot szerezni tőlük (ezt kívánta gyalázatos módon a Fidesz is 2006-ban elérni); hogy 2002-ben lényegében ők segítették hatalomra Medgyessyt, aki eszeveszett osztogatásával elindította a lejtőn az országot, s ezért bizony nyugdíjasaink is felelősek; látnák, hogy Gyurcsányék valójában mélyen lenézik, gyermekként kezelik őket, s ez a gyermeki gondolkodásmód nagy tömegekben már valóban jellemző is rájuk: minden kell és most azonnal!

Egy vigaszom van: a szervezeteik talán nem tükrözik teljesen az egyes személyek gondolkodását. A felelősségük akkor is fennáll: miért nem zavarják el vezetőiket?

1 komment

Címkék: nyugdíjasok nyugdíj tanács idősügyi

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr61505421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.05. 20:12:28

Nem egyszerű a dolog: mert a nyugdíjasoknál a korral járó leépülés is benne van a pakliban. Tőlük nagyon átgondolt önzetlenséget várni nemigen lehet - meg aztán ott a "végigdolgoztam az életem" érv, illetve az, hogy nem szívesen szorulnak saját gyerekeik támogatására. Továbbá az öregkori beszűkülés sokaknál savanyodásba, illetve direkt önzésbe és minor üldözési mániaszerűségbe megy át...

No meg mint szavazók, a legbefolyásosabb réteg, hiszen mindig elmennek, és de facto ők döntenek. Akkor most hogy?
süti beállítások módosítása