babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Kiss Ádám Egerben

2008.07.01. 16:23 sasika61

 

Hétvégén a helyi reklámújságban találtam az alábbi hirdetést. Kiss Ádám, a Showder Klub sztárja lép fel nálunk, amint olvashatjuk. Egyáltalán nem akarok reklámot csinálni neki, nincs rászorulva, bántani sem akarom: tehetséges, jópofa, kedves fiúnak tűnik, irigy meg végképp nem vagyok rá. Csak egy jelenségre szeretnék rámutatni, fellépése kapcsán.
 
Először is számoljunk: a színházterem valószínűleg dugig lesz rajongóival, legalsó becslés szerint is lesznek vagy háromszázan. Ha a jegyárak középárfolyamát nézzük, egy belépő kb. 1200 forintba kerül, ez háromszázzal számolva 360. 000 forintot jelent. Ez természetesen nem mind az övé, leszámítandók költségei, terembérlet stb. Nem tudhatom, mennyi marad meg végül belőle, de hogy hatszámjegyű az összeg, az szinte bizonyos. Mindez egy óra alatt.
 
Ne tételezzük fel, hogy aznap még másutt is fellép, azt sem, hogy a hét napjainak többségén is haknizik. De így is feltehetjük a kérdést: arányban van-e ez a jövedelem a tehetségével, társadalmi hasznosságával? Persze, azt is mondhatjuk: ha vevő van rá, annyit kér, amennyit akar, és annyit is keres vele, amennyit csak tud.
 
Van egy barátom. Egyetemi docens az illető, három élő nyelven beszél (plusz latin), történész, a legkiválóbb XX. századi történészek hagyatékának gondozója, könyveiknek kiadás alá rendezője, aki emellett tanít az egyetemen, könyveket ír: tehetsége, társadalmi hasznossága össze sem vethető Kiss Ádáméval. 20 évi munka után jutott el odáig, hogy megvett egy nem túl jó állapotban lévő falusi házat, ahonnan bejár tanítani.
A példákat valószínűleg a végtelenségig lehetne szaporítani, s azt is lehetne mondani: nem Kiss Ádám keres sokat, hanem mások indokolatlanul keveset, ráadásul ő meg is dolgozik a pénzéért, szemben olyanokkal, akik hasonló nagyságrendben jutnak jövedelemhez, lényegében munka nélkül. Valahogy mégis fáj és csalódással tölt el ez az egész.

7 komment

Címkék: média klub kiss ádám showder

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr100548229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aran-ka · http://aran-ka.blog.hu 2008.07.01. 17:06:30

de miert kell mindig a maset nezni?

másik néző 2008.07.02. 10:46:58

Tanár Úr!
Megint fontos részhez értünk!
Én is azt szeretném, ha egy pontos értékrend szerint meg lehetne határozni, mi értékesebb a társadalomnak. A szocializmus állította is magáról, hogy tudja: aztán kiderült, ami.
Itt van ez a másik logikájú rendszer, ami viszont NEM állítja magáról, hogy benne az értékesebb többet ér. Csak azt, hogy elvileg ugyanaz a pálya mindenkinek, érvényesüljön benne, ahogy akar (és tud).
Éppen ezért nincs olyan, hogy teremtsünk egyetemi autonómiát, de ha rosszul élnek vele Magyarország legokosabb emberei, akkor a minisztériumi hülyék bírálják fölül! (Nem is értem, hogy lehetsz ilyen állásponton!)
És ugyanígy: ez a Kiss nevű egy óra alatt többet keres, mint egy egyetemi tanár egy héten (gyanítom a művház még rá is fizet, esetleg állami támogatás is jön ehhez a baromsághoz...) Mondok jobbat: Paris Hilton magyar követői az abszolút semmiért tízpercenként többet keresnek, mint egy tanár túlórákkal egy hónapban!
Ez együtt jár ezzel a világgal. És elhiszem, hogy ilyen körülmények között nehéz a diákoknak azt mondani, ne elégedjenek meg a közepes tudással, hanem törjenek nagyra. De éppen ez a tanárok dolga. Igenis a középiskolai tanárokon múlik, elsősorban ez a feladatuk. És én azt hiszem NAGYON SZÉP FELADAT! Érdemes érte élni. Mit számít, hogy keveset keres, amikor látja, hogy egy tanítványa okosat gondol, kitalál valamit, viszi valamire a tudományban, az életben???!!!!
De hiszen ezt te is tudod! Vagy tévednék?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.02. 15:21:51

Kedev másik néző,
Nem tévedsz, de amint a legutóbbi válaszomban írtam: nem fogom magam fényezni 8már ez is az).
Az egyetemi autonómiáról írtakat kínomban gondoltam, s hajlok rá, hogy nincs igazam. Persze, abban is igazad van, hogy nincs abszolút mérce a társadalmi hasznosságra, én is csak szomorúan regisztráltam, hogy ez a világ nem felel meg azon a téren, amiről írtam, az én értékrendemnek.

ta 2008.07.21. 15:18:13

Miért nem a foci játékosok fizetését nézegetet?
( sizetés azért nem publikus mert meglincselné öket valaki )
Kiss Áddm legalább szorakoztat

gomba 2008.10.03. 14:47:00

csináld te is azt mint kissádám meg a történész docens haverod is...
ennyyi az egész...

xy 2008.10.04. 16:33:00

másik néző:"Mit számít, hogy keveset keres, amikor látja, hogy egy tanítványa okosat gondol, kitalál valamit, viszi valamire a tudományban, az életben???!!!!
De hiszen ezt te is tudod! Vagy tévednék? "

Számít, hidd el. Én 20 éve vagyok tanár, s próbálok hittel, lekiismerettel. De már hányok a magadfajtádtól, aki elvárná tőlem, hogy éhendögölve és társadalmilag-erkölcsileg földbedöngölve ilyen szinten hozzak áldozatot.
süti beállítások módosítása