babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Nyílt levél a nácivadászokhoz

2008.07.20. 11:36 sasika61

 

Legutóbbi posztomra                                                                                              (http://sasika61mondja.blog.hu/2008/07/18/naci_vadaszok_es_nacivadaszok_szatirikus_novellakiserlet) magánlevélben reagáltak (elismerésüket kifejezve) a nácivadászok. Azt hiszem, nem értették meg teljesen szándékaimat. Esterházy írta valahol, hogy az a jó jellemzés, ha úgy mutatunk be egy jezsuitát, hogy egy kommunista is találva legyen. Ilyesmi volt a célom, vagyis a novellakísérletben „kétfrontos harc” zajlott: mindkét oldal fonákságaira rá akartam rámutatni. A nácivadászok álláspontjának tarthatatlanságára is.
 
 Valószínűleg tanári szerepemből (és nyilván egyéniségemből) adódik, hogy először meggyőzni szeretném a más véleményem lévőket nézeteik elfogadhatatlanságáról, ezt tettem a kurucok esetében is: nekik is írtam, először olvasói levélben (amit természetesen nem közöltek) sorolva fel, miért rossz, amit művelnek, miért nem érhető el ezzel a módszerrel céljuk, még akkor sem, ha bizonyos általuk felvetett problémák valósak. Miután (szintén magánlevélben) lényegében visszautasították kifogásaimat, lemondtam róluk: menthetetlen hülyék.
 
 Éppen ilyen előzmények miatt úgy érzem, adnom kell egy esélyt a nácivadászoknak is. Ezért szól hozzájuk ez az írás. „ Nyomorult, testi-lelki gazemberek”, „beteg lelkű, uszító, takonypóc”, „sárban fetrengő kifejlett hízós nőstény disznó”, „senkiházi féreg” – ilyen jelzőket lehet olvasni nácivadászaink honlapján – a szerintük nácikról. Emellett a „nácik” családjairól szóló teljesen magánjellegű információkat: lakhelyük, lakásuk bemutatása, gyermekeik, szüleik adatai stb. Ismerős a módszer? Igen. Ez a kurucok módszere. Sajnos.
 
 Ha azt mondtam a kurucokról, hogy bizonyos általuk felvetett problémák valósak, el kell ismerjem: akinek valamely hozzátartozója a nácizmus áldozata lett, annak félelme lehet jogos, még akkor is, ha indokolatlan. De nekik is fölvetném: ilyen módszerekkel lehet-e bármilyen ügyet szolgálni? A cél nem szentesíti az eszközt, legalábbis az én erkölcsi rendemben nem.
 
 Azon is érdemes lenne elgondolkodniuk, hogy választott nevük milyen premisszákon alapszik. Ha ők nácivadászok, az azt jelenti, hogy vannak nácik, akikre vadászni kell. Melyek voltak az eredeti náci gondolatok? Néhány ezek közül: faji felsőbbrendűség, fajelmélet, antiszemitizmus, élettér-elmélet, szociális és nemzeti demagógia, a vezér-elv, az összes német egy államban való egyesítésének gondolata – nagyjából ezek így együtt. Megvannak-e ezek –még egyszer hangsúlyozom: együtt!- a mai magyar közéletben? Nincsenek. Itt-ott persze fellehető belőlük néhány, mint a kurucoknál az elvadult antiszemitizmus, s nem állítom, hogy a Gede-testvérek munkássága egyenrangú mondjuk a Püskiékével – ezek kezelése egyszerű rendőri kérdés lenne, ha a rendőrség tenné a dolgát. Izgalmasabb kérdés azonban, hogy miért nem teszi? De hogy Gonda László, Tomcat, Vona náci lenne? Velük sem értek egyet szinte semmiben, módszereikben különösen nem, de nácik? Nem, nem és nem! Ha őket is azoknak tekintjük, akkor a kör szinte korlátlanul bővíthető: előbb-utóbb bele fog férni mondjuk Kövér, aztán Orbán, sőt talán még én is köztük leszek szemükben. Mire jó ez?
 
Semmire. Csak a közéleti viták mellékvágányra futtatására, álvitákra, hamis helyzetértékelésre, dagonyázásra. De ez utóbbit csak a disznók szeretik.
 Úgyhogy kedves nácivadászok, nektek is abba kellene hagyni a sárdagasztást, még akkor is, ha oldalatok látogatottsági rekordokat dönt.

102 komment · 1 trackback

Címkék: közélet nácivadászok

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr70576438

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kettős mérce 2008.07.21. 01:51:07

Válasz szélsőbalra Egy buta oldalon nekem címeztek egy buta postot, mivel egy blogban írok, azt gondolom ez jó hely a válaszra.Alapvetően nem kéne foglalkoznom, ezekkel a bácsikkal és nénikkel, de butaságaik kezdenek tért nyerni a baloldalon és mivel…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eagle15 2008.07.20. 12:44:58

Ugyan már, ha nem lehetne nácit, zsidót, kommunistát stb. szidni és üldözni, akkor kénytelenek lennének azzal foglalkozni, hogy Magyarország miért van ekkora szarban!

ghavin 2008.07.20. 12:45:22

Tényleg: mi lenne, ha mondjuk egymásnak eresztenénk egy arénában fegyverekkel, páncéllal Bayer Zsoltot és TGM-et? Játék határok nélkül baszki.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.20. 12:45:39

King Diamond,
továbbra is fenntartom: a kurucok menthetetlenül hülyék. De nem a tanítványaim.

korih 2008.07.20. 12:48:11

Miért nonáci külsőt vesz fel?
A fekete ruha, kopasz fejbőr melyik magyar tradicióhoz köthető?
Tomcat provokátor. Neojanicsár. Többségi magyarok lejáratása a cél.

endi · http://endike.blog.hu 2008.07.20. 13:01:01

Aki azt mondja hogy a zsidókat vagy bármilyen népet ki kell irtani, az náci. Ilyen egyszerű. Az említett szélsőjobbosok szoktak ilyeneket mondani, illetve a sunyibbja csak sugallja.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.20. 13:04:54

Endike,
aki ezt mondja, az valóban náci. Hányan mondják is ezt? ha ezt mondják, miért nem végzi a rendőrség a dolgát?

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.20. 13:09:40

A közös ellenségkép definiálása segíti mindenki igazi ellenségeit, a kommunistafiakat a totális hatalom megszerzéséhez. Ezek azok, akik minden lehető eszközzel eltiporják a szociáldemokrata értékeket. Pedig Magyarországnak nincs más választása. Vagy ez, vagy egy diktatúra. Ferkóé, minden tévedés elkerülése végett.

irednek 2008.07.20. 13:17:21

Ti vasárnap ebédidőben ilyen súlyú témát boncolgattok? Tényleg valami baj van a társadalommal.

n-n-n 2008.07.20. 13:20:01

Amikor a nácivadászok a nácikért jöttek, hallgattam, mert nem voltam náci. Amikor a szélsőjobboldaliakat zárták be, nem szóltam, mert nem voltam szélsőjobboldali sem. Amikor a keresztényket vitték, hallgattam, mert nem voltam tagja egyetlen egyháznak sem. Amikor a magyarokat szedték össze, csendben maradtam, mert nem voltam magyar sem. Aztán amikor értem jöttek, már senki sem maradt, aki szót emelt volna értem.

Gonosz Nyuszi 2008.07.20. 13:22:24

King Diamond
Akkor te a Naív Tanár vagy ?

User1 2008.07.20. 13:23:47

Tudják ők is, hogy Tomcat nem náci, de akkor mivel foglalkozzanak?

Azzal, hogy Gyurcsányék, mennyire elkúrták?

Nem erre kapják a pénzt.

Tuszun 2008.07.20. 13:24:59

Felzarkoztunk a nyugathoz! Nemetorszagban bevett szokas, hogy egymas lakcimeit, fenykepeit kozlik a szelsojobbos es szelsobalos csoportosulasok.

Meggyozni olyanokat lehet (ha lehet), akikkel folytathato ertelmes parbeszed. A helyzet az, hogy ezekkel az "osmagyarokkal" ez nekem meg nem sikerult. Ez egyebkent jellemzoje is ezeknek az embereknek, hiszen nem eszerveken nyugszik az ideologiajuk, igy egyreszt bizonytalanok, masreszt meg nehez ertelmi alapon kozeliteni hozzajuk.
Ki a naci? Ha valaki az egyik, a posztban felsorolt fo ideologiai elvet magaeva teszi, hivhatjuk annak. Es azert nehez lenne azt mondani, hogy a kurucok akarcsak az eletter-elmeletet nem vallanak magukenak (ciganyok vissza Indiaba, zsidok Izraelbe, Erdelyt vissza, stb), vagy a faji felsobbrenduseg nem itatna at oket (lasd ujfent ciganykerdes).
A modszereken lehet vitatkozni, a hangnemen is,de lehet, hogy ebbol ertenek (vagy ugysem ertenek, de ez egy mas kerdes...)

partner56346448@aravensoft.com 2008.07.20. 13:35:26

"Melyek voltak az eredeti náci gondolatok? Néhány ezek közül: faji felsőbbrendűség, fajelmélet..."
www.freepress-freespeech.com/holhome/ltalmud/talmud.htm#r03
A gój nem ember. A gój tulajdona elvehető, a gój megölhető. A fajelméletet nem a német nácik találták fel. A fajelmélet már évezredek óta fel lett találva bizonyos közelkeleti népcsoport álltal. És még én vagyok a náci mert ezt le merem írni. Kiváncsi vagyok meddig marad kinn ez a hsz.

Waldi 2008.07.20. 13:37:57

Ha valaki ugy nez ki mint egy kacsa, ugy jar mint egy kacsa, ugy beszel, mint egy kacsa, akkor az kacsa.
Ha valaki naci ruhat olt, cigany telepen masirzok, naci modra beszel, nyilas modon koszonti Fur Lajost, nyilas zaszlot lobogtat, akkor az naci. Akarmit is mondanak magukrol ezek gyava, gerinctelen alakok. Nem vagyunk gyerekek.
Kulturallamokban, onnan lehet tudni, hogy hatar van a jobboldal es a szelsojobb kozott, hogy szoba sem allnak a nacikkal, elhatarolodnak toluk.
Hol tortenhetett volna meg meg a vilagon, hogy a jobboldal spiritulis vezere, aki egyszeruen soha sem hazudik, rettegve bujkal az egyetlen kijaratu parlamenti szobaban a garda avatas utan, azt hazudva, hogy a masik kijaraton mar tavozott az elnok ur?


faji felsőbbrendűség, fajelmélet: eleg csak az egyfore juto Nobeldijak szamanak felemlegetese, partus, sumer vonal, etc.
antiszemitizmus - majus 9.-en a Dunaparton nyilaszaszlok alatt uvolteni, hogy Mocskos zsidok a Dunaba? Morvai, Hegedus, stb.
élettér-elmélet, az összes német egy államban való egyesítésének gondolata - Nagy MaO. matricak szama a kocsikon, igenyesebbek persze arpadsavosan nyomulnak
szociális és nemzeti demagógia - hat ennek meg nyomat se latom :)
a vezér-elv - mondjak, egy 15 eve megbuktathatatlan, szemelyi kultusszal ovezett vezirt?

Magyarsag · http://muveletiterulet.blog.hu/ 2008.07.20. 13:45:01

Ahogy már párszor TC is említette, "náci, aki mondja"!
muveletiterulet.blog.hu/

ghavin 2008.07.20. 13:47:20

Waldi: szóval, ha én beöltözök galapagos-i teknősnek, és négykézláb sétálok és füvet legelek, akkor teknőc leszek? Tök-yo.

A helyzet az, hogy a Magyarországon élő kisebbségek számára kábé az összes keresztény családból származó és fehérbőrű emberke potenciális náci. Mindenki, akinek valóban van félnivalója totálisan be van szarva, hogy egyszer ez a névtelen tömeg egy egységként, megállíthatatlanul kiírtja a mi kis politikai elitünket, a Mazsihisz-szal meg cigányfajvédőkkel együtt. Az, hogy egy tök érdektelen bloggert lenáciznak csak arra szolgál, hogy megossza az embereket, hogy addig is ezen vitatkozunk és ne a kaszát egyenesítsük, legalábbis szerintük.

Péter 2008.07.20. 13:53:06

Waldi,te úgy nézhetsz ki,mint egy idióta,úgy jársz mint egy idióta és úgy is beszélsz,mint egy idióta.
"cigány telepen masirozik" spiritulis vezér" "egyfőre jutó Nobel dijak szamanak felemlegetése,partus,sumér vonal"Morvai"
"Nagy Mao matrica" ez szerinted nácizmus?
Mocskos alak vagy,biztos együtt lopsz Fletóval.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2008.07.20. 13:55:43

Az izsdb analógiájával mi is elmondhatjuk: az a náci, aki szerintünk az.

Paradoxon88 2008.07.20. 13:56:38

Waldi

Csak annyit: ha te az Árpád sávos zászlót azonosnak tekinted a náci (pontosabban magyar Nyilaskeresztes) zászlóval akkor két lehetőség van:
1. Igen műveletlen, tudatlan vagy.
2. Rendkívül rosszindulatú, tudatosan csúsztató (hazudó) ember vagy.

Őszintén nem nagyon tudom melyik a rosszabb...

Rwindx 2008.07.20. 13:57:06

Waldi:
Megtennél nekem egy szivességet?

1. Mutasd meg nekem milyen egy náci ruha pls. képen.
2. Milyen náci módra beszélni? idézetben.
3. Milyen a köszöntés nyilas módra? idézet.
4. Milyen a nyilas zászló? kép.

előre is köszi.

xanax · http://bennyhillifier.com/?id=CVTFxYMhwiA 2008.07.20. 13:58:00

"Ha valaki naci ruhat olt, cigany telepen masirzok, naci modra beszel, nyilas modon koszonti Fur Lajost, nyilas zaszlot lobogtat, akkor az naci" idióta f@sz vagy.

RTR 2008.07.20. 13:59:55

Igazat adok a poszt irojanak, nekem is ugyanez a bajom a nacivadaszokkal... hasonlo ostobasagokat irnak, mint a masik fel. Mas kerdes, hogy hozzam meg igy is a nacivadaszok allnak kozelebb, de meg inkabb igy lenne ha nem jaratnak le magukat vulgaris, obszcen, irrelevans foglamazasmoddal + terroreszkozok hasznalataval (lasd elerhetosegek kozzetetele).

Azert remelem, a 100.000 forintos felhivasukra valaki csak nyakon onti szarral a tomketet :D

bjela szila 2008.07.20. 14:03:26

kurva nagy buborék az oldal ! pár hét és kipukkan.
klasszikus netbetyárság: pár fitymátlan ragyás , allergiás belvárosi-budaizsidógyerek szájkaratézik . ennyi , ennyit érdemel .
én úgy érzem itthon vagyok . nem baszogatok senkit , de ha palesztinná akarnak tenni hazámban , már csak a gyermekem jövőjéért is odacsapok , ha kell . tőlem fossatok , szaros kis átlagembertől kis spermák , mert elegem lett , nem sok kell , hogy a maradék morális gátlásom levetkőzzem . és akkor nem a csőcselék , hanem tanult emberek vezette indulatos tömeg gázol le . ilyen kis csírák túlélési esélye ilynkor kb. 0 százalék . nem kell weimari helyzetet teremteni , nem kell bírókat utasítgatni , vagy ne sírjon senki ha csíp a zyclon b .

ghavin 2008.07.20. 14:10:35

bjela, légyszi vegyél be engem is a balhéba, hogy éntűzhessem karóra Gyúrcsi és Orbánka levágott fejét egy-egy karóra a parlament előtt :')

gángáng 2008.07.20. 14:11:27

Waldi nálad (meg sokaknál) teljes a képzavar. A nácizmus, ahogy a blogíró is leírja egy időben és helyben konkrét mozgalom, ideológia, az Adolf Hitler vezette NSDAP ideológiája.
Magyarországon lehet, hogy van néhány náci, aki hisz a német felsőbbrendűségben, az NSDAP újraszervezésében, stb.Létszámukat 10 és 15 közé tenném, átlagéletkorukat 17 évre.
A többiek lehetnek rasszisták, kirekesztők, homofóbok, irredenták, soviniszták, meg mittom még miket szoktak mondani, (ja fasziszták se, mert az pedig Mussolini vezette mozgalom ideológiája Olaszországban, ami ráadásul nem is rasszista,és nem hirdet fajelméletet), ezeket a jelzőket használd nyugodtan.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 14:13:51

Kedvenc idézetem tomkettől: "Aki kommunista, azt el kell pusztítani. Akkor is, ha csak tizenéves. Falhoz állítani és agyonlőni, és ennyi. Zsidóság súlyosbító tényező, ebben az esetben dumdumlövedékkel"
Nem, ez az ember tényleg nem náci, én kérek elnézést.

vakablak 2008.07.20. 14:14:01

Egyetértek a szerzővel abban, hogy a "nácivadász" site hangvétele szinte pontos másolata a kuruc.info-énak, és mint ilyen tarthatatlan. Ugyanez igaz a személyes adatok közzétételére ill. az erőszakra való felhívásra. Ami tűrhetetlen az egyik helyen, az tűrhetetlen a másikon is. Praktikusan mindez az erőszak-kultúrák meghonosodásához vezet, eszkalációhoz, harchoz. Erre nincs semmi szükség.

A náci szóval kapcsolatban azonban nem értek egyet a szerzővel. Tomcatre szerintem pontosan ráillik ez a szó, alant le is írom, hogy miért.

Sokakat szemlátomást halálra irritálnak a "náci" és "fasiszta" szavak ill. ezek alkalmazása a kuruc.info rajongótáborára és általában a magukat eufemisztikusan "nemzeti radikálisoknak" hívókra, tisztázzuk röviden a fogalmakat. Kezdjük a fasisztával. A fasizmust a félműveltek, ill. legfőképpen azok, akik bár valójában fasiszták ill. legalábbis fasisztoid nézeteket vallanak, de magukat a szó lealacsonyító jellegétől mentesíteni kívánják, hajlamosak kizárólag az olasz fasizmussal azonosítani. Ez tévedés. Az olasz fasizmus csak egy a fasizmus történelmi formái közül, noha az erre az eszmeiségre alkalmazott kifejezés (fasizmus) etimológiailag valóban onnan ered ('fascismo'). Egy általános definíció szerint a fasizmus egy olyan ideológia ill. viselkedés, amelynek jellemzői a saját közösség/nemzet (vélt) végveszélyének, megaláztatásának vagy áldozattá válásának gondolatához való megszállott ragaszkodás, továbbá az ezt kompenzálni hivatott egység-, erő- és romlatlanság-kultuszok, s melynek elkötelezetten nacionalista hívei a belső ellenség elpusztítására irányuló céljaikat a demokratikus szabadságjogokat félretéve a (vélt) nemzeti megmentés érdekében elkövetett erőszakkal, etikai ill. jogi megfontolások nélkül igyekeznek beteljesíteni (Robert O. Paxton nyomán). (A wikipedia szerint ezen kívül a fasizmusnak (mint államformának) legtöbbször integráns része a patriotizmus, a nacionalizmus, az államelvűség, a militarizmus, a totalitarizmus, a kommunista-ellenesség, a kézivezérelt gazdaság, a populizmus, a kollektivizmus, a vezérelvűség és az anti-liberalizmus.)

Áttérnék a nácira. Történelmileg a "náci" a nemzetiszocialista szó német eredetijének rövidített és pejoratív alakja. Maga a nemzetiszocializmus pedig minden idevágó forrás szerint kétségkívül egy fasiszta ideológia (volt), lásd pl. en.wikipedia.org/wiki/Fascism#Nazism ill. en.wikipedia.org/wiki/Nazi#Fascism. Az olasz fasizmushoz hasonlítva a fő különbség úgy határozható meg, hogy míg az eredeti nácizmus jobban a faji kérdést hangsúlyozta, az olasz változat sokkal inkább az államelvűségre koncentrált.

A történeti részleteket félretéve a mai szóhasználat szempontjából a fasiszta és a náci szavak szinonimaként kezelhetők, legfőképpen ami a jelenkori magyarországi alkalmazást illeti. A mai magyar szélsőjobb egyszerre rasszista és hisztérikusan államelvű, a három bekezdéssel feljebb taglalt fasizmus-definíciót pedig maradéktalanul teljesíti. Szigorúan véve tehetnénk ugyan a két szó között különbséget, csakhogy nem ismerek olyan fasiszta/fasisztoid mozgalmat, amely ne volna egyidejűleg fajüldöző is. A magyar szélsőjobb beteges fixációja a zsidókra és a cigányokra egészen klasszikus tünet.

A szavak-kifejezések idővel átlényegülnek, ez egy természetes nyelvi folyamat. Egy általános, a témához nem kapcsolódó példával élve, nem is olyan régen az "ember" szó alatt a magyar nyelvben jobbára csak a férfit értették. Ma ez igen ritkán esik meg, az "ember" fogalmába természetesen férfi és nő egyaránt beletartoznak. Egy jó politikai példa lehetne a "kommunista" szó. Ha ma valakit kommunistáznak, akkor sem arra szoktak gondolni, hogy ő tételesen valamelyik kommunista párt tagja vagy akár tagja volt, vagy akár a kommunizmusnak mint filozófiának vagy társadalom-modellnek a híve, hanem csak vulgárisan arra, hogy nem eléggé nemzeti érzelmű. Ugye mennyire más, mint a szó eredeti értelme? Ugyanígy, ha ma valakit nácinak nevezünk, akkor nem arra gondolunk, hogy 1920-1945 között az NSDAP tagja volt, a (germán-)árja felsőbbrendűségben hisz, konkrétan Hitlert imádja, stb. - ilyen értelemben valóban felváltotta a szó eredeti jelentését egy árnyaltabb új.

Összefoglalva, náci ma az, aki fasiszta-fasisztoid gondolkodással bír (def. ld fent), és még mellette fajvédő-fajüldöző is. Tomcatre tökéletesen ráillik.

nem baj 2008.07.20. 14:20:10

kedves sasika!

nézz magadba!

Miért fáj neked, ha azt a hülye náci vakarcsot nevén nevezem?

Hívhatom érdekes illatú kalácsnak a szart, attól még szar marad.

szobatars 2008.07.20. 14:26:46

Endi...

azt írod: "...Aki azt mondja hogy a zsidókat vagy bármilyen népet ki kell irtani, az náci. Ilyen egyszerű."

ha tudnád, hány izraeli barátomtól hallottam, hogy a palesztinokat ki kellene irtani... Akkor ők most nácik?? Tényleg ilyen egyszerű lenne???

nem baj 2008.07.20. 14:28:36

kedves, drága szobatárs!

ezek a izralei barátaid valóban nácik

örüljél

szobatars 2008.07.20. 14:30:23

nem baj, szerintem Te nem tudod, miről beszélsz, de nem baj...:-)

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 14:33:42

Nem, azok antiszemita zsidók, hisz a palesztín is szemita származású nép.

Paradoxon88 2008.07.20. 14:34:29

Vakablak

A fasizmus kapcsán általád leírtakkal többé-kevésbé egyetértek.

Nekem egyetemen ezt úgy tanították, hogy a fasizmus (fasiszta ideológiák) közös jellemzői (ami őket fasisztává teszi:)
1. Totális állam megvalósítására való törekvés
2. Választások helyett formális népszavazások a hatalmon lévők legitimálására.
3. A gazdaságban koorporációk, mindent és mindenkit "átfogó" szervezetek létesítése.
4. Egypártrendszer bevezetése
5. Az egy párt intézményesülése az állammal (kvázi államként való megjelenése)
6. A hatalommegosztás tagadása (tehát törvényhozó - végrehajtó - bírói hatalmi ág egy kézben (szervezetben) való egyesülés
7. Vezér-elv (Duce elv)
illetve ezekre való törekvés.

Szerintem ezek nem teljesen jellemzik a mai magyar szélsőjobboldalinak nevezett szervezeteket (bár egyes elemek kétség kívül megjelennek, de azzal vitatkoznék, hogy ezeket fasiszta eszméknek lehetne nevezni. Sokkal inkább egy erőteljes nemzeti, patrióta felfogásnak neveznék)

Másodszor, nagyon rossznak tartom ha az olyan emberek, akik pontosan tisztában vannak a különbséggel, is elfogadják az átlag ember ("plebs") szóhasználatát pl a náci vagy náci és áprádsávos zászló kapcsán. Úgy gondolom ara hivatkozni, hogy ma már a náci-fasiszta-nemzeti szavak ugyanazt jelentenék, csak egy nagyon gyenge és rossz "védekezés" a tudatlan emberek igazolására.

A nácizmusra (ha el is vonatkoztatunk az NSDAP-Hitler-Németországtól) akkor is jellemző pl a felsőbbrendűség tudat ("übermensch"), világuralamora törekvés stb (épp ezek teszik a fasizmus egyik ágáva a nácizmust) és ezen elemek egyáltalán nem jellemzik a magyar nemezti szervezeteket. Lehet hogy némely csoportosulások pl antiszemiták, vagy rasszisták, de ez egyrészt nem elég a náci ideológiához, másrészt a nácik nem egyszerűen antiszemiták/rasszisták voltak, hanem a fellsőbbrendű német fajon kívül mindenkit elutasítottak.

Harmadrészt, a legtöbb Nobel-díjas / fő vagy a legtöbb Olimpiai bajnok / fő és hasonló nemzeti megnyilvánulásokkal nem tudom mi a baj, hisz ezek többnyire tények, amelyekre büszkének kellene lennünk.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 14:38:20

A fasizmus és a nemzetiszocializmus között a legnagyobb, és legfontosabb különbség a fajelmélet. Ezért tartom helytállóbbnak a náci szót a jelenlegi széljobberekre, hisz ők állandóan azzal vannak elfoglalva, hogy ki a zsidó és ki a cigány, a többi egyelőre nem olyan fontos nekik.

hallohallo · http://britesite.blogspot.com/ 2008.07.20. 14:42:44

a fenti "talmud-idézettel" kapcsolatban: az nem hiteles fordítás, sőt.
hiteles magyar fordítása nincs a talmudnak (még).
a fenti szöveg kb 100 éves, és akkori antiszemiták kreálták. és még mindig vannak, akik beveszik.

Gery Greyhound // · http://www.bestofgyurcsany.hu 2008.07.20. 14:51:27

"Ha őket is azoknak tekintjük, akkor a kör szinte korlátlanul bővíthető: előbb-utóbb bele fog férni mondjuk Kövér, aztán Orbán, sőt talán még én is köztük leszek szemükben."

Nyugodj meg, nem csak Orbán de már te is az vagy. Legalábbis az ő szemükben biztosan.

Egyébként tényleg jó lenne már definiálni pontosan a náciság fogalmát, mert mostanában már divat lenácizni és leantiszemitázni azt is, aki csak épp nem felejti el a galgagyörki, kesznyéteni és olaszliszkai esetek kapcsán azt az apróságot megemlíteni, hogy kik is voltak az elkövetők.

A ballib sajtó hozzáállása ehhez az egész nácivadász-projekthez jellemzi hogy micsoda kettős mérce uralkodik az országban: ha a kuruc csinálja akkor fuj, bezáratni, lekapcsolni a szervert és kivégezni a szerkesztőket... De ha ellentétes előjellel csinálja valaki UGYANAZT akkor tapsvihar. Gusztustalan, jellemtelen banda.

Én 2008.07.20. 15:22:25

Bocs, nem olvastam végig mindent, csak annyit jegyeznék meg: ezek az állítólagos nácivadászok épp olyan gusztustalan görények, mint a kuruc(.in)fos szerkesztősége és szimpatizánsaik. :(
Azt csak halkan jegyezném meg: egyáltalán nem tartom kizártna, hogy ugyanazok a baromarcok állnak mindkét banda mögött.

Kangörény 2008.07.20. 15:37:49

Ha-ha-ha hirtelen milyen érzékenyek lettek egyesek. Vajon a kommunista szót miért nem definiáljátok ilyen pontosan? A kuruc, meg ez a nácivadász oldal is faszság. De abba belekötni, hogy nem is igazi nácik azok, akikbe ez az oldal beleköt, hát az is faszság. Igazi húgyagyúak vagytok basszátok meg, akik nem látják a lényeget. Minden oldalon vannak hülyék. Minden oldalon vannak szélsőségesek. Most a weben csináltak balos hülyék egy olyan oldalt, amit jobbos hülyék évek óta fenntartottak. Tutira biztos vagyok abban, ha néhány erőszakor baloldali tojással dobálná meg viktorkát, akkor morvai krisztina barátnőtök azért rinyálna, mert nem végezték ki a dobálókat azonnal. És ti, szemantikában és történelemben borzasztóan járatos emberek, ti rögtön jöttök majd a kommunista történelmi példákkal, hogy miket műveltek anno, és akkor egyáltalán nem fogtok azzal foglalkozni, hogy tényleg kommunista-e az, aki baloldali. És ez nevetségessé tesz titeket.

Rwindx 2008.07.20. 15:44:51

kangörény ezt vakablaknak írtam volna de eléggé off lett volna, de akkor most már itt van:

"Egy jó politikai példa lehetne a "kommunista" szó. Ha ma valakit kommunistáznak, akkor sem arra szoktak gondolni, hogy ő tételesen valamelyik kommunista párt tagja vagy akár tagja volt, vagy akár a kommunizmusnak mint filozófiának vagy társadalom-modellnek a híve, hanem csak vulgárisan arra, hogy nem eléggé nemzeti érzelmű."

-Ez szerintem óriási tévedés. Bár lehet hogy csak magamból indulok ki de a kommunista szó nagyon is egyértelmű. Egyrészt vannak a klasszikus kommunisták: a Lenin, Sztálin, Mao, Rákosi, Kádár, Thürmer, Vajnai, stb. Ők azok akik kommunista elveket vallottak, vallanak. Vannak azok a rétegek akik a korábbi, kommunista rendszerben kiépült kommunista kapcsolati hálózat segítségével tértek vissza a politikába, ugyan más néven, de hasonló eszközöket felhasználva a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében. Van egy harmadik réteg is, akik jobb hijján a másodikhoz kapcsolódik. Szociáldemokratának vallja magát, viszont egyértelműen tagadja, de minimum bagatelizálja a kommunista rezsim és rezsimek elkövetett bűnöket.

Én őrájuk mondom hogy kommunista, és gyanítom hogy még sokan gondolkoznak velük kapcsolatban hasnolóan. Nem abból kiindulva hogy nemzetellenesek, bár több minden más között ez is jellemző rájuk.

közlekedési bűnöző 2008.07.20. 15:56:21

King Diamond:

"Tanár vagyok én is és nincs olyan,hogy menthetetlen..csak tanári kudarc. "

Kíváncsi vagyok mennyi idő után adnád fel egy Kazincbarcika melletti telepen 20-25 etnikum fiatal megnevelését.. :-)

Csak azért kérdezem, mert a feleségem tanítónő és tapasztalatai alapján sokkal frekventáltabb helyeken is vannak gyerekek, akikkel egyszerűen nem lehet mit kezdeni. Anyám szintén (már nyugdíjas ugya) tanítónő - tapasztalat ua.

hm 2008.07.20. 16:03:38

"állandóan azzal vannak elfoglalva, hogy ki a zsidó és ki a cigány"

ettől maximum rasszisták / fajgyűlölők lesznek, nácik nem. bizonyára vannak olyanok, akik a magyarok mindenki más feletti felsőbbrendűségét és mindenki más kiirtását és/vagy elnyomását és/vagy beolvasztását hirdetik, számukat 15-20 főre tenném.

Továbbá azt vallom, hogy ma Magyarországon antifasiszta-veszély van.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 16:16:08

Lovaglás a szavakon.
Akkor mégis, hogy kéne őket hívni kedves hm? A nácin megsértődnek, a fasiszta nem jó, a nyilast kikérik maguknak, a skinheadre ferhöldülnek a valódi skinheadek(akik nem rasszisták), a csőcselékre feldühödik a morvaihisztike, szóval mégis, mi a politikailag korrekt megnevezés?

Nagy Béla 2008.07.20. 16:23:57

A világ megérett a pusztulásra. 5r4g3r

marosy 2008.07.20. 16:35:47

Miért kellett ezt a fost kitenni az indexre?

nemfura 2008.07.20. 16:38:37

"mi a politikailag korrekt megnevezés? "
Teroristák

I_De_Alista 2008.07.20. 16:43:43

"Továbbá azt vallom, hogy ma Magyarországon antifasiszta-veszély van. "
Egyetértek.
Az egész lényege, hogy félemlítik a népet. Nácik, fasiszták nincsenek. Ha egy átlagnémet elolvasná ezt a blogot először csodálkozna aztán hangos röhögéssel konstatálná, hogy Magyarországon tényleg sok a hülye. Ő lehet többet tud arról, hogy mi volt annak a szónak a jelentése, hogy náci.

vizonto48 2008.07.20. 16:46:05

Azoknak, akik valamilyen módon hasonlítják a "gárdát" a "nácivadászokkal":
A gárda legalább nyíltan a színre lép, hivatalosan bejegyeztették magukat, nem bújkálnak, nyíltan megmondják mit akarnak.
Ehhez képest a "nácivadászok" a sötétben bújkálnak, nem akarják magukat megmutatni, alattomosan "vadásznának", miként a Cseh Tamás által megénekelt KOMMUNISTÁK!!!
"Mindenük az illegalitás"!!!
Nos, nem kell mellébeszélni, komcsik ezek a javából!!!
Jó lenne tudni, vajon ki pénzeli őket?

VJack 2008.07.20. 16:56:37

A fent felsoroltak alapján a cionista zsidók nácik? Talán egyedül a "vezér" elmélet nem áll rájuk, a többi igen, az itt felsoroltakból.

VJack 2008.07.20. 16:59:46

Szerintem Paradoxon88-nak igaza van. Tomcat, meg Gonda náci... röhej

krapulax 2008.07.20. 17:01:07

Terminology

The term Nazi is derived from the first two syllables of Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, [9] the official German language name of the National Socialist German Workers’ Party (commonly known in English as the Nazi Party). Party members rarely referred to themselves as Nazis, and instead used the official term, Nationalsozialisten (National Socialists). The word mirrors the term Sozi,[15] a common and slightly derogatory term for members of the Social Democratic Party of Germany (Sozialdemokratische Partei Deutschlands).[16] When Adolf Hitler took power, the use of the term Nazi almost disappeared from Germany, although it was still used by opponents in Austria.[16]


en.wikipedia.org/wiki/Nazi

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:02:18

Gonda tényleg nem náci, csak egy idióta barom.

nostradamust 2008.07.20. 17:06:04

" patrona- · gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 16:16:08
Lovaglás a szavakon.
Akkor mégis, hogy kéne őket hívni kedves hm? "

Kedves Patróna, úgy vélem, Te bátran mindenkit lenáciznál, ha ahhoz lenne kedved. Nade,

hogy lovaglás a szavakon?

Úgye azért az nem volna , ha egy pár szó annyira nem használódna el, hogy 10 év múlva is tudnánk, hogy valójában mire is gondolunk, amikor azt használjuk..

hm 2008.07.20. 17:10:10

rasszista csoport, cigánygyűlölők, randalírozók, jobboldali szélsőségesek, dobálózó tömeg, rongáló futballhuligánok, antiszemiták, széldőjobboldali csoportosulás -- mindig a szituációhoz illően. vagy lehet őket a nevükön is nevezni: kurucinfósok, magyargárdások, csángó brékesek, vajdasági falfirkászok, zsíros deszkások.

felőlem nevezheted nácinak őket, de én akkor is tudom, hogy nem azok. akkor inkább már neonácik (sok skinhead lett neonáci a 80as években, ezért a kavarodás), bár az sem feltétlen passzol egy az egban.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:15:22

Nálam az olyan élőlények definiciója a náci, akik agresszívek, gyűlölködők, kirekesztők, és mindenféle zavaros széljobber eszméket vallanak. Lehet ezzel nem egyetérteni, de amíg valaki nem mond egy ennél találóbb megnevezést ezekre a csoportocskákra, én ezt fogom használni. Ráadásul sokkal közelebb áll az igazsághoz, mint a fasiszta.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:17:49

hm, ha megfelel a neonáci, akkor simán a nácival mi a baj? A valódi nácik már kihaltak, tehát egyértelmű, hogy nem lehetnek azonosak a maiakkal. Vagy esetleg pont az ő emlékükre nézve érzed sértőnek a jelenkori széljobber csürhe lenácizását? Komolyan nem értem mi a problémád.

hm 2008.07.20. 17:17:52

nyugodtan hívd őket nácinak, megszoktuk már, hogy a művelt értelmiség helytelenül használ hétköznapi fogalmakat. legfeljebb majd nem figyelünk oda rád.

vakablak 2008.07.20. 17:18:14

Paradoxon88 és mások: a fasiszta szó jelentése kétségtelenül vitatott, azaz nincs egyetlen, egységes, mindenki által elfogadott definíció. Erről egyébként a wikipedia szócikk is értekezik, vö: en.wikipedia.org/wiki/Fascism#Definitions és en.wikipedia.org/wiki/Fascism#Post-war_misusage. Én készséggel elfogadom, hogy van, aki valamilyen alternatív definíciót fogad el inkább, azaz pl. olyat, amilyet te említettél, s ami a fasizmus II. vh-beli formáit írja le precízen. Ebből következően mindig lehet és lesz is hivatkozási alap, hogy a nekünk épp rokonszenves "radikálisok" miért nem fasiszták, holott másoknak pedig azok. A konklúzió az, hogy a meghatározási kérdést kár is erőltetni, épp a definíció bizonytalansága és a szó mértéktelen túlhasználata miatt.

(Közbevetőleg, az általad leírt fasizmus-jellemzők listája a fasizmust mint államformát írja le. A fasizmus szónak ez az egyik jelentése. A másik jelentés az eszmeiség, amelynek művelői nem kell hogy konkrétan egy fasiszta államszervezet részei legyenek - és mégis fasiszták.)

Ugyanennek az éremnek a másik oldala viszont, hogy a szó mégiscsak leír valami fontosat, egyébként nem használnák ennyien. Továbbá szemlátomást tagadhatatlan, hogy van a fasiszta szónak egy olyan közkeletű és a többség által érvényesnek elfogadott értelme, amelybe pompásan belefér az összes "nemzeti radikális", szélsőséges ultra-jobbos. Lehet, hogy ez nekik vagy a szimpatizánsaiknak nem tetszik, és mint az imént írtam is, mindig elő tudnak venni egy olyan meghatározást, amiben egyes pontok nem illenek rájuk, ezért vitatni is fogják a dolgot, de attól a jelenség még jelenség marad. Van, akinek ez a bagázs tömény fasiszta/náci, és ezt lehetetlen lesz kimagyarázni.

Rwindx - rám, és sok más nem nemzeti érzelmű emberre is rendszeresen rásikoltják, hogy kommunista, pedig egyetlen általad említett kategóriába sem tartozunk, épp ellenkezőleg. Egyébként pedig az általad szociáldemokratáknak nevezett csoportra nézve is súlyosan derogáló a kommunista jelző, és még ennél is sokkal inkább, amit csak úgy megjegyzésként odavetsz, mely szerint "nem abból kiindulva hogy nemzetellenesek, bár több minden más között ez is jellemző rájuk."

atleta · http://www.atleta.hu 2008.07.20. 17:19:30

Vakablak: eleg korrekt es tenyszeru volt. Egy dolgot tennek hozza - bar az ellenvelemenyek szinvonalat elnezve tok folosleges - ha hitleri NSDAP fele nacizmust logikailag altalanositjuk (azaz kivesszuk belole azt, hogy a felsobrenduseg a german/nemet nepet jellemezne), akkor mar eleg jol illik a definicio. Marpedig attol, hogy pont Hitlernek es pont a nemetekkel sikerult eloszor ilyen sikerre vinni az ideologiat, attol valojaban meg semmi nem koti a dolgot a nemetekhez.

A torteneszek reszerol megertenem az aggodast, hu, nehogy vlaki ugy ertelmezze, hogy ezek a szimpatikus fiatalemberek valojaban 70 eve eltek, de amugy? En mondjuk nem tartom fajsulyosnak a kerdest, mert egyszerubb oket nem nacinak hivni,es akkor nem kell ilyen hulyesegekrol vitatkozni. Szelsojobbosnak azok, fasisztanak is (bar nyilvan akkor meg Mussolinit hianyolnak sokan a kepbol. de ez mindegy). A lenyeg az, hogy segiti-e az elnevezes a megertest es a kommunikaciot.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:23:48

hm, nos erre mondom, hogy lovaglás a szavakon. De talán a kötekedés, vagy az okoskodás még találóbb.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.20. 17:30:02

Kedves kommentelők,
ha ránéztek a honlapjukra, az új dosszié szerint már Molnárgörény is náci (aki nem ismeri:molnargöreny.blog.hu), ami egyszerűen amellett, hogy nevetséges, kimeríti szerintem a rágalmazás esetét is, s tekintve, hogy Görény orvos és jogász (nem betegszállító, ahogy írják), aligha fogja szó nélkül hagyni. Ezért kell pontosan használni a megnevezéseket.

hm 2008.07.20. 17:30:43

patrona-
látom, neked tényleg nem kell sok ahhoz, hogy valakit lenácizz. köszönöm kérdésedet, én valóban igazi, fajtiszta náci vagyok, eltaláltad! életem fő célja, hogy megvalósítsam a felsőbbrendű német faj teljes térnyerését, megtisztítsam a keleti sztyeppéket az alantas szláv fajoktól, és azt is szeretném elérni, hogy hazámban a fajtiszta németek kerüljenek többségbe, népemet alsóbbrendű szolgasorba taszítva. vallom továbbá a hatalmi ágak szétválaszthatatlanságát. a totalitáriánus állam mint igaz út eléréséért dolgozom nap mint nap. a szláv, finnugor, és mediterrán tisztátalan fajok kiirtásán kívül imádkozom még vezérünkhöz, hogy minden abnormalitástól - zsidók, cigányok, buzik és minden nemgermán faj - sikerüljön megtisztítani bolygónkat. amerika, ausztrália és óceánia felosztásáról mindezen célok megvalósulása után kívánok tárgyalni japánnal.

tehát mint láthatod, igazi náci vagyok. és ahogy körültekintesz kies országunkban, láthatod, hogy számtalan hasonló gondolkodású náci eszmetársam él még itt.

vakablak 2008.07.20. 17:31:44

Én egyébként hajlandó vagyok engedményt tenni, és a szélsőjobbos csürhét nem fasisztának vagy nácinak, hanem fasisztoidoknak vagy náci-féléknek nevezni, ha ez segít valamit. A fasiszta és a fasisztoid között az a különbség, hogy az előbbi nem kell, hogy az utóbbi összes képeskönyvi jellemzőjével rendelkezzen, hanem csak úgy általában baromira hasonlít. Most így jobb?

Nagyon emlékeztet ez arra, amikor bírósági ítélet született arról, hogy azok ott "fidesz-cégek", hanem "fidesz-közeli cégek", és hogy nem taggyűlés volt, hanem baráti beszélgetés, meg hogy nem egyesület, hanem mozgalom. Csűrjük csak, csavarjuk, amit bír.

Sőt, még tovább megyek. Furcsa ugyan, hogy a magyar közélet leghisztérikusabban antidemokratikus és intoleráns része, a szélsőjobb követeli ki a PC (politically correct) szóhasználatot, hiszen erről van szó. A "fasiszta" meg a "náci" túl nagyot ütnek, negatívan csengenek, szeretnék ha finomkodva másnak neveznék őket. Nem vén fasz, hanem idős bácsi, nem rohadt köcsög, hanem meleg vagy leszbikus, nem nyominger, hanem mozgássérült, nem néger, hanem afro-amerikai, nem cigány, hanem kisebbségi, sőt, lehetőség szerint nem is zsidó, hanem izraelita, nem megszorítás, hanem reform, és akkor most ide felsorakozik a gyilkos indulatokkal vonulgató, törő-zúzó banda, és magának kikéri a fasiszta vagy náci szavakat, és szeretne inkább "nemzeti radikális" vagy mifene lenni.

Tudjátok mit? Leszarom, legyen. Mindegy, minek nevezzük, a jelenség ugyanaz marad, ragaszthatunk rá bármilyen csili-vili címkét. A "nemzeti radikális" kifejezés így mindenki által közérthető szinonimájává válik a fasisztának és nácinak. Ha ez kell, legyen ez.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:33:25

hm, én nem mondtam, hogy te náci volnál, de ha úgy érzed magadra kell venned, nem tartlak vissza.

vakablak 2008.07.20. 17:34:32

Javítás:
"A fasiszta és a fasisztoid között az a különbség, hogy az előbbi nem kell, hogy az utóbbi összes képeskönyvi jellemzőjével rendelkezzen, hanem csak úgy általában baromira hasonlít."

Természetesen pont fordítva van.

hm 2008.07.20. 17:35:22

"A valódi nácik már kihaltak, tehát egyértelmű, hogy nem lehetnek azonosak a maiakkal. Vagy esetleg pont az ő emlékükre nézve érzed sértőnek a jelenkori széljobber csürhe lenácizását?"
biztos csak belemagyaráztam...

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:37:00

vakablak, egyetértem kinden szavaddal. Tényleg vicces, hogy azok siránkoznak a náci cimke miatt, akik minden további nélkül cimkézgetnek másokat hazaárulónak, judeobolseviknek/balliberálisnak, cigánynak, buzinak, és ezek random kombinációinak.

amos 2008.07.20. 17:38:23

partner56stb.!
Ez a te fordításod a tórából,vagy egy másik seggfejé?
Fogalmad,érted,fogalmad sincs a dolgokról!Csak beállsz a sorba és fröcsögsz.Tipikus!Tipikus seggfej!

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:38:30

Igen hm, belemagyaráztad. Eezzel nem arra akartam utalni, hogy te is az lennél, csupán egy direkt túlzó, abszurd lehetőséget vázoltam fel, amiért téged ennyire zavar a náci megnevezés.

Paradoxon88 2008.07.20. 17:39:35

Vakablak

Így van, a fasizmus lehet államforma és ideológia (eszme) is. De a 2 nagyon is összefügg. Aki a fasizmus ideológiáját vallja, az a fasiszta államot akarja megvalósítani (ezért pontatlan és helytelen a magyar nemzeti radikálisok, nemzeti mozgalmak fasiszta színben való feltüntetése.) Ahogyan egy demokrata sem lehet demokrata ha diktatúrát képzel el.

Továbbra is azt mondom, hogy attól, hogy plebs (köznép) összekeveri e fogalmakat és ugyanazon értelemben használja a (fasiszta - náci - nemzeti) szavakat, attól még igenis megmarad köztük a különbség. És aki tisztában van e különbségekkel, és mégis ködösít, elmossa a fogalmak elhatárolását arra hivatkozva, hogy a köznép mit tud (mit nem tud) róluk, az nem értelmiségi magatartásra vall.

Patrona, atleta
Nem akarom ismételni magam, egy korábbi hsz-emben már leírtam hogy miért nem nácik és miért nem fasiszták a magyar nemzeti szervezetek, csoportok. Olvassátok át, és az alapján folytathatjuk a diszkurzust, ám szerintem a leírtak alapján egyértelmű a különbség.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.07.20. 17:40:16

Vakapád
Te miért nem a saját hulladék blogodon osztod az észt? Azért mert levették a címlpról, és nem is kerül vissza amíg
megint jó nagy ívben ki nem nyalod a szocik seggét?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.07.20. 17:44:46

paradoxon
Igenis mindenki náci. És az a fasiszta akire ŐK rámondják.
És igen az árdápsáv a nyilaskereszttel egyenlő.
És igen a turul is náci jelkép.
Mátyés király hollója is az lesz ha holnap úgy akarják.
A menóratagadás is bűncslekmény lesz,és kartát meg naggyűlést kell szervezni minden hónapban a közel keleti palsztin agresszió ellen.
Mit szeretnél még tudnI?

hm 2008.07.20. 17:48:34

hát mondom, különösebben nem izgat, felőlem elnácizgathattok, én úgyis tisztában vagyok vele, hogy mifélék is a nácik. csak aztán akkor mit fogtok/fogunk mondani, ha egyszer tényleg nácikba botlunk? (igazából neonácikba.) tudod, pásztorgyerek és a farkas.

a fasisztázás is addig megy, hogy ha egyszer tényleg lesz egy Fasiszta Gárda, már fel sem kapjuk a fejünket.

a túlzott kommunistázást se csípem, de annak a szónak különben sincs akkora ütőereje.

ha tényleg vannak nácik, a rendőrség intézze el őket, és álljon neki a kormány már csinálni valamit, ne a seggét vakarja és csak fasisztázzon/nácizzon már x éve.

hogy idézzek ekkis clawfingert is: "you're the real niggers!"

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:48:38

Paradoxon88, én értem és tudom, hogy törtnélemi/történészi szempontból köszönőviszonyban sincsenek a nácikkal azok a hazai széljobber csoportok, akikről most szó van, de érzésem szerint a náci gyűjtőnév tökéletesen kifejezi a módszereiket, ideológiájukat, valamint a józan többség ellenszenvét velük szemben.

Madzsar_huszar 2008.07.20. 17:49:01

tom cat egy szánalmas alja magyar, ha valaki le akarja önteni szarral tegye, én csak úgy a fejére is szarnék, meg érdemli, meg a vona félék is, meg a pörzse félék is, meg mindenki aki kirekeszt bárkit, mert nem fér bele a mocskosul magas ős magyar indentitásába

atleta · http://www.atleta.hu 2008.07.20. 17:49:31

Paradoxon88: > Harmadrészt, a legtöbb Nobel-díjas / fő vagy a
> legtöbb Olimpiai bajnok / fő és hasonló nemzeti megnyilvánulásokkal nem
> tudom mi a baj, hisz ezek többnyire tények, amelyekre büszkének
> kellene lennünk.

Talan az a legnagyobb baj veluk, hogy marhasagok. Legenda. Raadasul egy olyan korban, amikor 3 perc (ertsd 180 masodperc) alatt ellenorizheto ezen allitasok valosagtartalma. Kezdjuk a Nobel dijjal. Hat az elso, ugye hogy raguglizik az ember, mielott leirja vagy elkonyveli magaban, hogy ez teny. Mondjuk igy: www.google.com/search?hl=en&q=nobel%20prize%20statistics

Az eslo talalat alapjan tizenakarhanyadikak vagyunk, mert csak harom Nobeldijat irtak hozzank. Mondjuk mi mindig tobbel szamolunk, de a tobbi orszag szamait azert erdemes megnezni, es megjegyezni. Az elso helyez Izland all 3.37 Nobeldij/fo arannyal, de hat ok nyilvan csalnak, mert kevesen vannak, es van ra egy db. Nobeldijasuk. A masodik viszont Svedorszag 3.33-os atlaggal es 30 dijazottal, a harmadik Svajc (22 es 2.92) a negyedik Dania (2.39-es atlag).

Nalunk meg a magyarorszag.hu oldal szerint van 12 db dijazott (www.magyarorszag.hu/english/abouthungary/data/famous/nobel.html), de aki akar az talalhat sokkal nagyvonalobb, es nyilvanvaloan irrealis becslest is, eszerint 18-an vannak ( www.webenetics.com/hungary/nobel.htm
), bar koztuk van Milton Friedman is, ami azert minimum gyanakodasra ad okot. Es akkor szamoljunk ujra: 1.2-1.8 nobel dijas jut egy fore, nezzuk ujra a statisztikat... hat ez az 5. vagy a 9. helyre eleg. Az elso helyhez legalabb 34 dijazott kene, ha mar egyszer 10 millioan vagyunk (meg az Izlandiak nelkul is). Milyen teny ez?

Kicsit hosszu lett, ugyhogy az olimpiai bajnokok szamolgatasa megmarad hazi feladatnak (annal is inkabb, mivel nincsenek hivatalos statisztikak). Itt van egy stat, ami szerint harmadikak vagyunk (nem tudom, hogy arany vagy minden erem): www.nationmaster.com/graph/spo_sum_oly_med_all_tim_percap-medals-all-time-per-capita
Legenda.

Paradoxon88 2008.07.20. 17:50:35

Néger (NEM=) afro-amerikai. Elismerem ez csak belekötés részemről,de ha egyszer nem egyenlő, akkor nem az.

A cigány egy etnikum, amely teljesen korrekt elnevezés ( a kisebbségi azért nem jó, mert kismillió kisebbség van pl Vasas szurkolók, vagy gomba-tenyésztők, de ha a népcsoportoknál maradunk, akkor is 11 törvényileg elismert kisebbség van magyarországon.) A roma már jobb kifejezés lehetne, de az sem teljesen szinonímája a cigánynak, ebből kifolyólag (mivel a cigánynak nincs teljes szinonímája) a cigány egy etnikum korrekt neve.

A zsidó pedig lehet vallás is és népcsoport is, tehát itt sem látom hogy miért kellene izrealitának hívni őket. A többi esetben elfogadom, hogy pl nem nyominger, hanem mozgássérült.

De itt sem a követ dobáló, tudatlan (tisztelet a kivételnek) emberek kérik ki maguknak a náci - fasiszta kifejezéseket, hanem olyanok akik tisztában vannak a különbségekkel.

amos 2008.07.20. 17:52:19

Ki a franc vagy te? Karmester,hogy vezényelsz? Ki,hol,mit,miért írjon?
Belehalnál,ha nem kevernéd a szart a közel-keleti dolgokról,amiről -a valóságról - fogalmad sincs?Pontosan te tévesztettél blogot demagóg nagypofájú.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.07.20. 17:57:00

Amos,kinek szóltál be te szépéletú? Te dumálsz, honnan tudod hogy miről van fogalmam meg miről nincs? TE aki még egy mondatot se tudsz rendesen megszerkeszteni? Tipikus nagyarcú bunkó vagy.

atleta · http://www.atleta.hu 2008.07.20. 17:58:30

Paradoxon: Olvastam, reagaltam ra. Torteneszkedo szemmel erdekes, amugy meg nem. Azt is lertam, hogy miert. Plusz lasd a gondolatmenetem a logiaki altalanositasrol. Nem erdemes folyatni, mert gondolom olvastad es mast nem tudnal ra reagalni, mint eddig (de nagyon szinpatikusan nem irtad le ujra :) )

> magyar nemzeti szervezetek, csoportok

Jo, akkor en meg azt kerem, hogy ne hivjuk oket magyar nemzeti szervezeteknek es csoportoknak. Erre ket okom van:
1., serthetne a nem szelsojobb/naci/fasiszta (izlesnek megfelelor resz alahuzando) magyar nemzeti szervezeteket es csoportokat, es unfair lenne veluk szemben, hogy egy kalap ala vesszuk oket ezekkel a SzNF (lasd az elobb alahuzott kifejezest :) csoportokkal.
2., az SzNF csoportok es emberek szempontjabol meg ez gusztustalan mosdatas lenne, terelne a vitakat es a beszelgeteseket.

amos 2008.07.20. 17:59:05

A bunkóságot te mutatod!A mondatszerkesztésből szívesen adok órát. Meg másból is.Úgy hívják intelligencia.

holokamu 2008.07.20. 18:04:54

"érzésem szerint a náci gyűjtőnév tökéletesen kifejezi a módszereiket, ideológiájukat, valamint a józan többség ellenszenvét velük szemben."

Rosszul érzed, a józan többség a napi jelleggel nácizó-vonyító libsibibsi csürhét érzi egyre jobban ellenszevesnek.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 18:06:53

holokamu, ilyen nickel talán mégsem te vagy az, aki autentikusan meg tudná foglamazni, mit is akar a józan többség.

Paradoxon88 2008.07.20. 18:06:55

atleta

Köszönöm a linket, hasznos oldal. De biztosan csak figyelmetlenségből nem vetted észre, hogy direkt úgy fogalmaztam, hogy " (...) nemzeti megnyilvánulásokkal nem
tudom mi a baj, hisz ezek TÖBBNYIRE tények, amelyekre büszkének kellene lennünk.(...)"
Nyílván van közöttük túlzás, ám azért nagyrészük tény, illetve mindegyiknek van alapja (még ha nem is elsők vagyunk.)

Szerintem egy olyan csoport amely magyar nemzet történelmi tetteinek emlékét ápolja, célja a magyar nemzet felemelkedése, a magyar áruk, magyar emberek támogatása, magyar cégek magyar kézbe (vissza)tétele, magyar nemzeti értékek megbecsülése stb... méltán nevezhető nemzetinek.
Az, hogy milyen ezközzel (pl kődobálással, ami rossz ezköz) igyekszik célját elérni, még nemzeti csoport marad (maximum rossz, káros stb csoport).

És szerintem nem csak történész szemmel érdekes a különbség, hanem felelős értelmiségi szemmel is :)

cseszneki 2008.07.20. 18:11:51

Nem vettétek észre, hogy minden magyar náci? Ezt hangoztatja gyurcsány és dobrev, no meg az antifa"sz"ista liga és a nácivadászok. ÍSzerintem meg menjenek a bús picsába, oszt' annyi.

atleta · http://www.atleta.hu 2008.07.20. 18:16:35

Paradoxon: > hisz ezek TÖBBNYIRE tények, amelyekre büszkének
> kellene lennünk.(...)"

Na ezt legyszi ne. Ha teved az ember es elismeri, _elfogadja_ akkor fejlodhet. Ha kimagyarazza, akkor marad ami volt. Tok mindegy, hogy tobbnyire vagy nem tobbnyire. A hsz-emben annyi lett volna a kulonbseg, hogy nem irom le annyiszor, hogy nem teny. Hatalmas tevedes, legenda, amit eloszeretettel ismetelget a tobbseg.

> Nyílván van közöttük túlzás, ám azért nagyrészük tény, illetve

Na de hat latod az a baj, hogy most muttattam meg legalabb egy dologrol, amit szerintem eddig tenykent kezeltel, hogy orbitalis tevedes, es erre nem az areakciod, hogy a nyilvanvaloan hasonlo forrasbol szarmazo informacioidat kritikaval kezeld, esetleg alkalomadtan ellenorizd, hanem azt mondod, hogy na jo, pont ez a ketto ez nem egeszen ugy van. Ez baj, mert a legveszekyesebb dolog magunkat becsapni (akar ember, akar nemzet szinten).

> mindegyiknek van alapja (még ha nem is elsők vagyunk.)

Hat annak, hogy legtobb, annak nincs alapja, mert nem legtobb, es lathatoan a Nobel dijasoknal meg a legtobb kozeleben sem vagyunk. Ettol nem kell eret felvagni, elkeseredni. Attol viszont kene - es ugye ezert veszelyes az onhitegetes - hogy a 12 nobeldijas haromnegyede nem itthon erte el az eredmenyet.

holokamu 2008.07.20. 18:18:55

"Ezt hangoztatja gyurcsány és dobrev, no meg az antifa"sz"ista liga és a nácivadászok."

Hűha, ez legalább 4-5 libsibibsi :D

Rwindx 2008.07.20. 18:28:00

vakablak:

Ezt írtam:
"Van egy harmadik réteg is, akik jobb hijján a másodikhoz kapcsolódik. Szociáldemokratának vallja magát, viszont egyértelműen tagadja, de minimum bagatelizálja a kommunista rezsim és rezsimek elkövetett bűnöket."
Nem értem mit nem lehet érteni ezen a mondaton. Nem a szociáldemokraták lettek lekommunistázva. Olvasd el mégegyszer pls. Nem a szociáldemokratán van a hangsúly, hanem a kommunista bűnök tagadásán, bagatelizálásán, a tények elferdítésén.

Ha te szociáldemokratának vallod magad akkor a te felelősséged is hogy ezek ne nevezhessék magukat szociáldemokratának, ugyanis lejáratják a nézeteidet. Ugyanis akár a nácik akár a kommunisták dicsőítésével nehezen nevezheti magát akárki is a demokratának.

Ha te az általam említett 3 csoportba nem tartozol bele, akkor az én véleményem szerint nem vagy kommunista. Az meg hogy téged ennek ellenére lekommunistáznak arra azt tudom válaszolni, hogy engem meg lenáciznak lépten nyomon. Ugye nem várod el hogy elérzékenyüljek?
Tedd amit tenned, kell hogy lehetőség se legyen összemosni kommunistákkal, és én is megteszem hogy engem ne lehessen lenácizni.

Sőt, ha azt nézzük én liberális vagyok (na nem szdszes) de Mo-n a szó már gyakorlatilag a szarrágó, hazug, aljas, tolvaj satöbbi szavak szinonímája lett az eredeti jelentése helyett, úgyhogy moi értékrend szerint már nem vagyok liberális. Hanem egyszerűen jobboldali, vagy egyeseknek náci.

Lehet hogy 1-2 éven belül már csak kommunista és náci lesz az országban, persze azt az állapotot akkor már polgárháborúnak fogják hívni.

nevetőharmadik 2008.07.20. 18:33:46

Akik másokat lenáciznak, azok balfaszok, akik másokat lekommunistáznak, azok jobbfaszok. Minek ezt továbbragozni?

kanbatu 2008.07.20. 18:35:52

Az a javaslatom, hogy nevezzük az egyik csoportosulást kurucnak, a másikat pedig labancnak, aki pedig nem ért egyikkel sem egyet, az oglalkozzon valódi problémákkal.
Én személy szerint mélységesen nem értek egyet a kurucokkal, de a labancokkal ellentétben azt gondolom, hogy hagyni kell őket a hallgatás mocsarában, mert a média és a hírnév élteti őket. Kamerák nélkül nincs gárda sem, róluk szóló híradások hiányában nem piszkálja a büszkeségüket az, hogy ország világ tud az úgynevezett hőstetteikről.
Szóval, aki nem kuruc és nem labanc, az egyszerűen ember, ha úgy tetszik magyar vagy akár skizofrém berci, aki valami teljesen mással van elfoglalva. Mondjuk papírhajókákkal vagy azzal, hogy mennyire szereti sáfrányosan a lencsefőzeléket.

Paradoxon88 2008.07.20. 18:37:01

Azért 12 Nobel díjassal számol a többség mert 12-en (11-en) (10-en) (attól függően, hogy pl 2 egyetemi évet számítunk-e) Magyarországon szerezték a tudást = jártak iskolába. Megvalósítani nyílván ott tudták ahol volt rá pénz.

Egyébként maximum 1 állítást cáfoltál meg i(lletve igazából egyet sem, mert a TÖBBNYIRE az többnyire és nem mindegyeik, akármennyire is próbálod elmosni a különbséget) mert te az Olimpiai érmek/fő statisztikáját másoltad be, én pedig az Olimpiai bajnokok / fő-ről beszéltem. Szóval ez elég nagy csúsztatás volt részedről (és ha már te felhívod a figyelmem, hogy olyanokat írjak le amiknek utánnajárok, akkor légyszives te se olyasmit linkelj be, ami csúsztatás lenne. De ez már személyeskedésbe csap át, ami elkendőzi és eltereli a figyelmet az eredeti kérdésről, ami nem jó)

Az alapjuk az, hogy nagyon nagy arányú a magyarok száma, szóval az alapok megvannak, legfeljebb nem a legtöbb, hanem "csak" legtöbb.

A magyarázatra hivatkozás egyébként szerintem nagyon nem méltó dolog egy értelmes vitában. Mert általában ezt úgy használják, ahogy te is tetted, tehát:
1. van egy állítás, amelyet pontatlanul közöl a másik fél (pl Többnyire) vagy teljesen hamisan közöl
2. a pontatlan/hamis közlésre reagálnak
3. majd jön a szokásos szöveg: ne magyarázkodj

:D kicsit vicces.

Eagle15 2008.07.20. 18:38:44

Vadászni akarok, mindenki náci! Megyek Bécsbe és jelentkezem nácivadásznak, igaz már lassan az igaziak mind kihalnak, de itt az új generáció! Éjjenek a nácivadászok és így legalább tőlem az őzek nyugodtan aludhatnak. :)

Paradoxon88 2008.07.20. 18:40:18

Javítás

Az alapjuk az, hogy nagyon nagy arányú a magyarok száma, szóval az alapok megvannak, legfeljebb nem a legtöbb, hanem "csak" 3. legtöbb.

vakablak 2008.07.20. 20:53:16

Paradoxon88 - ha a hozzászólásommal azt a benyomást keltettem volna, hogy szerintem méltányos az egyelőségtétel...

>(fasiszta - náci - nemzeti)

...akkor félreértés van a dologban. Én ilyet nem mondtam, és még csak nem is gondoltam. A náci ugyan a fasiszta alesete, továbbá mindkettőben túlbuzog a nemzeti érzelem, az azonban távolról sem igaz, hogy mindenki, aki nemzeti érzelmű, egyben náci/fasiszta volna. Micsoda botorság, ha valaki ilyet állít. Ez a vád, azaz hogy valamiféle gonosz magyarok ezt szokták állítani a nemzeti érzelmű magyarokról, rendszeres. Azonban még egyetlen ilyen esetet sem láttam konkrétan, soha nem találkoztam ilyen állítással. Ettől még lehet olyan bunkó fasz, aki ilyet állít, és ez elég nagy baj (volna).

Tőled még: "Aki a fasizmus ideológiáját vallja, az a fasiszta államot akarja megvalósítani (ezért pontatlan és helytelen a magyar nemzeti radikálisok, nemzeti mozgalmak fasiszta színben való feltüntetése.) Ahogyan egy demokrata sem lehet demokrata ha diktatúrát képzel el."

Bocsi, de ez teljes tévedés. A fasiszta eszmeiséget az általam idézett definíció fedi le, és nem az, hogy "fasiszta államot akar megvalósítani". A fasizmus alapvetően egy gondolkodás- és magatartásminta. Az általad felhozott kritériumok lefedik azokat az államokat, amelyekben dokumentáltan fasizmus volt egykoron (pl. a hitleri Németország, Mussolini Olaszországa, Pinochet Chiléje, Franko Spanyolországa (részben, nem végig), Szovjetunió). De a te kritérium-listád használhatatlan, ha kisbuta, izmozó, arcoskodó, hatalommal nem rendelkező helyi fasiszta mozgalmakat vizsgálunk, hiszen sosem jut el oda a dolog, hogy államiságról beszélhetnénk. Valószínűleg igaz azonban, hogy ha ezek az elemek hatalomra kerülnének pl. Mo.-on, akkor valami ilyesmit valósítanának meg. Ehhez nem kell már most a te listáddal mint pártprogrammal előállniuk.

Waldi! 2008.07.20. 20:58:39

Es arrol se feledkezzunk meg, hogy ezen Nobel-dijasok tobbsege, akikre oly buszkek melymagyar barataink, eppen az eszmetarsaik reven lettek eluldozve szarmazasuk miatt. Szoval rekesszuk ki, de a Nobel-dijukat szamoljuk ide, kedves barataim? Van talan max. 5 db olyan Nobel-dijasunk, akinek az oseinek tobbsege Vereckenel jott be az orszagba, zsido szarmazasu pedig kb. 165.

Miert kellene a magyar naciknak a nemet felsobrendusegben hinni? Hisznek azok a 9x csavarodott DNS-u sumir-magor felsobbrendusegben.

Goncz Arpad kifugyulesekor meg lejaratasnak szamitott, hogy arpadsavos zaszlo volt-e a skinheadeknel vagy sem. Elhinne valaki, hogyha a nemet neonacik horogkereszttel flangalnanak, hogy csak hindu napszimbolum? Ne vicceljunk, hogy ha valaki a Duna parton, egy holokauszt megemlekezesen arpadsavos zaszloval a kezeben uvolti, hogy zsidokat a Dunaban, az egy percre is gondol az Arpad hazra es nem azert hozta magaval, mert tudja hogy egy tisztesseges embernek ettol, akkor es ott kifordul a bele.

nostradamust 2008.07.21. 13:27:56

"patrona- · gumiketrec.blogter.hu/ 2008.07.20. 17:48:38
Paradoxon88, én értem és tudom, hogy törtnélemi/történészi szempontból köszönőviszonyban sincsenek a nácikkal azok a hazai széljobber csoportok, akikről most szó van, de érzésem szerint a náci gyűjtőnév tökéletesen kifejezi a módszereiket, ideológiájukat, valamint a józan többség ellenszenvét velük szemben. "

haha, jó vicc,
"érzésem szerint"

hahaha,
köszönyjük patróna!
süti beállítások módosítása