HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Politikailag elkötelezett gyümölcsök

2008.07.23. 09:40 sasika61

 

  Az elmúlt hetekben a hazánkra oly jellemző politikai megosztottság tovább mélyült, s  átlépte az emberi világ határait: hülyeségünk a természetet is megbolondította.
 
  A folyamat már a 90-es években elkezdődött, de akkor még minden idők legnagyobb (szájú) agrárminisztere, Torgyán doktor sikeresen hatástalanította a baloldali búza-bombát – a saját értékelése szerint.
 
 Napjainkban viszont csak a leghülyébbek nem látják, hogy a nyári gyümölcsök már politikailag elkötelezettek.
 Történt, hogy beérett a meggy néhány hete. Az én fámon két szem termett (a megszokott öt helyett), azt is megették a rigók, így érthetőnek találtam a 400 Ft-os piaci árat. Aztán kiderült, hogy van azért meggy, s nagyon alacsony áron veszik át a termelőktől, ezért tiltakozásul a Magosz szervezésében néhány tízkilót a Parlament elé öntöttek, illetve elosztogattak.
 
 Van meggy, de nem mindegyik fajta okoz gondot. Mert az „érdi bőtermő”, az „újfehértói fürtös” stb. mellett új típus is meghonosodott, a „baloldali alacsony átvételi árú” meggyfajta. Hogy a meggy baloldali, onnan lehet tudni, hogy csak a Fideszhez közelálló szervezetek tiltakoztak, tehát csak velük lett itten kicsellózva, a többiek nyilván a hagyományos fajtákat használták.
 
 Aztán jött a dinnye. Egyértelmű, hogy nagyrészt jobbos elkötelezettségű gyümölcs. (Már az sem véletlen, hogy milyen kéjjel lékelik egyes balosok!) Politikai rokonszenvét a battonyai polgármester leplezte le, aki közismert MSZP-s képviselő, s ahogy Ady írta Móriczról: „Egymaga felér egy forradalmi szabadcsapattal.” Karsai úr nyomban szívére vette a dinnyeügyet, s először megszórta az Auchan parkolóját vele, majd blokádot hirdetett a felvásárlók ellen. Igen ám, de a Magosz tiltakozott az eljárás ellen, mondván, hogy így az ő dinnyéik nem találnak piacra!
 
 Tegnap mit olvasok? A Magosz bejelentette, hogy blokád alá veszi az almafelvásárló telepeket, az alacsony átvételi ár miatt. Az alma ugyanis szintén balos. Addig exportáltuk a Szovjetunióba, hogy véglegesen megfertőződött. Karsaiék ez ügyben egyelőre némák –hallgatásuk mindennél többet mond el almáink politikai hovatartozásáról. A Magosz pedig, amely nemrég még tiltakozott a felvásárlók blokád alá vonása ellen, most – abszolút következetesen – maga hirdeti meg azt.
 
 Hát itt tartunk, s még nincs vége a nyárnak, s jön még az őszi betakarítási időszak is: búza, kukorica, szőlő még hátra van – hogy csak a nagyobb tételeket említsük. Vajon ezek melyik oldalnak teremnek?

12 komment

Címkék: közélet mezőgazdaság magosz karsai józsef

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr16581204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meggy kedvelő · http://blog.hu/goldmine/hedgehog.php/581204 2008.07.23. 13:34:20

Már bocs ,de a 400ft-os megyet 20 ft-ért felvásárolni aljasság!
Beleröhögnek a termelők képébe és azt mondják nekik vagy ennyi vagy vidd más hová!Ott is annyit adnak érte(20fr).
Lehet ,hogy a menő városiaknak ez politika a termelőknek viszont az életük.
A családjuk megélhetése,egészéves gürcölésük.
Nyugodtan mondhatják ez nem érdekel,ő bajuk,kérjenek hitelt ,kölcsönt ,kegyelmet egyenek kenyeret meggy-gyel.......
Ha majd a termelők úgy döntenek mielőtt öngyilkosok lesznek ,mint a liba tenyésztők Bajnai Gordon miatt,magukkal visznek egy bomba segítségével jó sok embert a reggeli mertón akkor majd a városi és a politikus úrak sem veszik őket félválról!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.23. 15:10:25

Meggykedvelő,
igazad van, de a poszt nem erről szól.

másik néző 2008.07.23. 16:28:07

Kedves Tanár Úr!
Hogy is van ez?
A meggyet húsz forintért felvásárlók szemetek, de aki a cigányban nem lát embert, nem ad neki munkát és legszívesebben elzavarná az országból, rendes ember?

noob 2008.07.23. 17:08:00

A képlet relativ egyszerü: a helyi termelés ellehetetlenitése, majd monopolhelyzet kialakitása és szabad árképzés, a la: eszed nem eszed, ennyibe kerül. Jelenségek, előzmények: - húsfeldolgozó- és a növényolajipar privatizációja (ma Németországban olcsóbb a napraforgóolaj mint Mo-on, vagy Bulgáriában, akik a legnagyobb termelők Eu-ban) - cukoripar privatizációja - bogyósgyümölcsök termelésének ellehetlenitése ( Szob és környéke: málna szeder, epres) - vörösnagyma Egyiptomból :( - idén: meggy, dinnye, alma Félő hogy a helyes árarányok varázsütésként helyreállnak a 2011-es földeladási moratórium lejárta után:( Teendők: - állami = fogyasztóvédelmi ellenörzés: véletlenül nem dömping- ill beszerzési ár alatt adják a termékeket?? :( - fogyasztói felvilágositás: reklámspot (közérdekű közlemény) amiben pl. rámutatnak, hogy a dinnye minimálsi előállítási költsége kb. 45-50 Ft kg + szállitási költség + kereskedői kockázat: azaz a görögdinnye reális ára 90-100 Ft/kg, ha az akarod, hogy jövöre - jóizű hazai terméket ehess, - ellenörzött hazai terméket ehess - csökkentsd a környezet terhelését (Marokkóból Mo-ra vs. Csány-Budapest ) - ha nem akarod, hogy 3 év mulva a tönkrement gazdálkodóktól relativ bagóért megvegyék a földjét, - ezzel csökkentve a falvak megtartó erejét, - nehogy holnap egy másik hazádfia az ÁLTALAD GYÁRTOTT termék helyett hasonlóan árazott külhoni cuccot vegye s ezért a TE MUNKAHELYED szünik meg, röviden:" a magyar dinnye ára beruházás gyermekeid jövőjébe"

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.23. 18:28:04

Noob,
tökéletesen igazad van. A poszt ennek nem mond ellent, a termelőket semmiképp nem állt szándékomban megbántani, de feltűnt, mennyire megosztottak, ezért írtam.

mind2 (törölt) 2008.07.23. 19:16:15

Ebben az ügyben tanácstalan vagyok. Amit a józan paraszt ész diktálna, az az lenne, hogy fogjon össze egy kistérség több termelője, és vegyék saját kezükbe a sorsukat. Megyeszékhelyen élünk, több lakóteleppel és méregdrága zöldséges boltokkal ellátva. Csak úgy átfutott az agyamon, ha több termelő összefogna, és területhasználati engedélyt kérne pár napra ( vagy pontosan nem tudom a megnevezését ) eljöhetnének egy pótkocsis teherautóval és közvetlenül árulhatnák az idényjellegű gyümölcsöket. Nem hiszem, hogy nem lenne rá kereslet. Mórahalomról konkrétan tudok, mint önerős szövetkezetről... és ahogy látom, elég szépen kinőtték magukat. Néha úgy érzem, hogy többet kéne tenniük, és a kiutat keresni. Sajnos a médiából az jön le, hogy csak sírni tudnak, hol az aszály, hol a jég, hol az aktuális kormányzati intézkedések miatt. Tudom, hogy gondok vannak a támogatásaikkal, illetve azzal, hogy korántsem olyan erős a hátuk mögött a politikai kiállás mint a nyugat- európai társaiknál, de összefogás nélkül úgy látszik nem megy. Hát magad Uram, ha szolgád nincsen.
noob : persze, hogy egyszerű a képlet. Iktass ki egy ERŐS konkurenciát , aztán jöhet a vegyszeres marokkói - egyszer olvastam egy tanulmányt, hogy a fejlett országokban fel nem használt és betiltott növényvédő szereket a fejlődő országokba, vagy a harmadik világ országaiba terítették a vegyipari cégek. Mert drága lett volna a raktárkészlet megsemmisítése, ezést aztán pumpálják Ázsiába, Latin - Amerikába és Afrikába. Mindig a DDT jut eszembe, ha marokkói cuccot látok. De ha spanyolt, akkor is, mert ők Marokkóból szállítják át bagóért, és terítik Európában.
Egyébként 2 meggyfánk van, és tényleg alig termett az idén :)

mind2 (törölt) 2008.07.23. 19:23:46

Egyébként a lovakat lelövik, ugye ? :(

neduddki 2008.07.25. 12:35:14

A búza és gabonatermelők most miért nem hőbörögnek??????? Amikor van rajta haszon bőséggel, akkor méla kuss van...de ha nem megy a bolt, akkor segítsen az állam...most segítsenek ők. Fizessenek be extra adót az extra profit után.

noob 2008.07.25. 15:18:24

1. Index: beszerzési ár alatt adták a dinnyét az Auchanban.

2. A búza termelők most kapnak elúször annyi pénzt, ami a bővitett újratermelésre elegendő. Ezt nem az állam adja, hanem az EU. A régi EU-s termelők támogatásának igy is csak 25-30%-t kapják az új tagokországok (koppenhágai egyezség).
Ennyivel jobban az adottságaink, hogy ezzel is elélünk egy jó évben

Egyébként még ezt is sajnálják ( lásd: agrárbüntetés Mo, bulgáriai eu-s pénzek visszatartása)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.25. 16:02:12

neduddki,
ahogy az időjárás alakul, nem úgy néz ki, hogy a búzatermelők fel fogják profitjukból vásárolni a Gazprom részvényeit

Mürci 2008.07.27. 13:10:08

Na azt már gyerekkoromban megtanultam (nem tegnap volt), hogy "a paraszt az mindig sír".

neduddki 2008.07.28. 10:44:51

noob... Félreértés ne essék. Nem sajnálom tőlük. SŐT. Csak azt akartam jelezni, hogy a mezőgazdasági termelők sem jobbak, vagy többek mint bárki más. Engem támogat az állam? (Mondjuk igen: a csalá(r)di pótlékkal :) ) de csak azért nem kapok külön pénzt, hogy bemegyek a munkahelyemre és elvégzem a munkámat. Arról nem is beszélve, hogy nem kapok TÖBBET ha be se megyek és leállok a melóval.

süti beállítások módosítása