HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Bábeli egysorosok

2008.07.28. 20:12 sasika61

 

Régóta izgat egy matematikai probléma.
 Borges, a zseniális író egyik novellájában (Bábeli könyvtár) leír egy olyan könyvtárat, mely 25 ortográfiai jel minden lehetséges kombinációjából álló könyveket tartalmaz, tehát az összes verbális struktúrát. Ezek a könyvek 410 oldalasak, s bár a művek száma beláthatatlanul nagy, de mégsem végtelen.
 
Alig hiszem, hogy ha még a mostani fejlett számítástechnikára alapoznánk is az egyes darabok létrehozását, el lehetne készíteni a könyvtárat, hiszen úgy gondolom, a lehetséges megoldások száma szinte a végtelent súrolja.
 
De létre lehet-e hozni egy sornyit e könyvekből? Ez az, ami izgat. Ha például alapul vennénk a magyar ábécét, lehetne-e olyan szoftvert készíteni, amely a betűk összes lehetséges kombinációját tartalmazná egy sorban. Természetesen a szoftvernek azt is figyelembe kellene vennie, hogy egy-egy betű többször is ismétlődhetne, mint pl. az alma szóban az „a”.Továbbá: ha a szoftver elkészíthető volna is, nem haladná-e meg a lehetőségek száma itt is az emberileg felfogható nagyságot? Valószínűleg, a kombinatorika tudna a kérdésre választ adni, de ahhoz nem értek. Örülnék, ha valamely olvasóm tudna erre válaszolni.
 
Biztos (?), hogy a sorok mintegy 90%-a értelmetlen zagyvaság lenne. De ami efölött van, az lenne igazán érdekes. Mert az értelmes sorokban benne lenne a valaha leírt, az elkövetkezőkben megfogalmazott s a soha senki által meg nem írt összes magyar szöveg első sora. Újrateremthetnénk elveszett szövegeinket, nagy felfedezések, tudományos szenzációk kelhetnének életre – egy sor erejéig. Megtudhatnánk, miként kell jó irányba elindulni a rákkutatásban, jövendőbeli íróink, költőink – akiket mi már nem fogunk megélni - nyitó soraiba olvashatnánk bele, mintha Balassi korában ismerték volna azt, hogy „Mert elhagyatnak akkor mindenek”. Beleláthatnánk a jövőbe, megtudnánk, hogy száz vagy ezer év múlva milyen történelem fog elkezdődni (csak éppen el kellene tudnunk dönteni, hogy mi igaz a leírtakból s mi nem, mert nyilvánvalóan mindent és minden állítás ellenkezőjét is tartalmaznák a sorok): a lehetőségek tehát beláthatatlanok.
 
Tisztában vagyok persze azzal, hogy az ötlet amennyire szép, annyira értelmetlen. De a kivitelezhetőség érdekel. Hogy valami, ami realitásként elgondolható, az megvalósítható-e? Elgondolható persze az is, hogy pl. egy hajszálammal fölemeljek egy vonatszerelvényt, de az nyilvánvalóan nem megvalósítható. Ezt a problémát azonban nem ilyennek látom, mert a megoldásnak nincs fizikai akadálya, nem ütközik a valóság törvényeivel.
 
Természetesen a sorok között lenne az is, amivel kezdtem s amivel zárom is ezt a posztot: Régóta izgat egy matematikai probléma.

4 komment

Címkék: irodalom borges kombinatorika

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr84589844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazságos.izom.tibor 2008.07.31. 16:27:54

Tegyük fel, hogy a magyar mondatokhoz kb. 40 karaktert használhatunk (az angol ABC 26 betűje, 9 ékezetes betű, 4 írásjel (pl. '.,!?') és szóköz). A "Régóta izgat egy matematikai probléma." mondat 38 karakteres, vegyük egy sor hosszát így szintén 40-nek. A mondat minden karaktere 40 féle szimbólum lehet, így összesen 40*40*...*40 lehetőség van, ami röviden 40 a 40.-en, azaz 40^40. Ez egy nagy szám, alulról becsülhető a 10^64-nel. 10^64 pl. egymilliószorosa a 10^58-nak, ami egy bő felső becslés a Naprendszert alkotó atomok számára. Röviden a teljes ellenőrzéshez szükséges számítási kapacitás szerintem nem áll rendelkezésre itt a Földön. Azt megbecsülni, hogy kb. hány százalék az, ami a szavak szintjén szintaktikailag értelmes, már jóval nehezebb, ez a becslés nem is annyira pontos, mint az előző. Tegyük fel, hogy a hatszavas legfeljebb 40 karakteres mondatokból van a legtöbb, valamint, hogy a magyar nyelvben kevesebb, mint 1000000 (10^6) szó van (pl. egy ige ragozott alakjait külön szónak számolva) és nem engedélyezünk korábban nem ismert szavak definícióját az egysorosok között. Ekkor a szavanként (de mondat szintjén nem feltétlenül) értelmes sorok száma legfeljebb 10^2*(10^6)^6=10^38, ami az összes lehetőségnek legfeljebb 10^(38-64)-szerese, azaz 0,000000000000000000000001százaléka.
Látszik, hogy igen kicsi az esély arra, hogy valaki tényleg véletlenszerűen felírjon betűket egy üres lapra és az így kapott szövegnek akár az első sora értelmes legyen. Ez alapvetően nem baj, mert itt nem egy megoldhatatlan problémával állunk szemben, csupán egy megközelítési móddal, ami a világunkban nem tűnik használhatónak.
Úgyanígy pl. elvileg egy papírlapot 50-szer félbehajtva az elérne a Holdig, de annak, hogy ez a gyakorlatban sikerül-e vagy nem, nincs köze a Hold elérhetőségéhez.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.31. 17:13:23

Kedve igazságos,
köszönöm a számítást, ezek szerint a megoldások száma még egysoros mondatok esetében is csaknem a végtelent súrolja.
Kicsit elszomorít, de jó tudni, milyen kimeríthetetlen ugyanakkor a nyelvi jelrendszer.
Köszönöm a hozzászólásod.
Sasika

Crile Fisher (törölt) · http://crilefisher.blog.hu/ 2008.07.31. 20:04:14

Képzeljük el, hogy sikerül ez az információhalmazt létrehozni és megtalálni benne az értelmezhető részeket - mondjuk rendelkezünk egy Iain M. Banks-féle Elmével, vagy egy asimovi Géppel, nagyjából itt indul az esélyesek tábora :) Az emberi agy ebből a játszmából mindenképpen kimarad.

De még mindig ott van az elemzés problémája. El kell döntenünk, mi igaz és mi nem, írod. De nem ám csak két lehetőség közül, az igazság és az ellentéte nem meríti ki az összes variációt. Egy valóban minden eshetőséget tartalmazó egysoros az "egy meg egy az kettő"-től az "egy meg egy az kifli"-ig mindent tartalmazna - közel végtelen megoldási lehetőséget kínálva bármely feltett kérdésre. Ha leül a tudós és kotyvaszt valamit a hűtőben talált maradékokból, abból nagyobb eséllyel lesz rákgyógyszer, mint hogy ebben a halmazban leljen rá a megoldásra.

Lehet, hogy szerencsétlen majom előbb-utóbb lepötyögi Shakespeare összes művét, de együtt fogja átnyújtani neked a végtelen kombinációkban előforduló hibás verziókkal, hogy válaszd ki, melyik az eredeti - ebben az esetben úgy, hogy nem is tudnád ki az a Shakespeare.

Volt matektanárom mondta egyszer, hogy ha Isten netalán létezik, akkor nagy valószínűséggel ilyesféle matematikával múlatja az idejét :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.07.31. 20:14:04

Kedves Crile Fisher,
megerősítetted, amit igazságos.izom.tibor írt: a feladatot még egy sor esetében sem érdemes megoldani. Azért a probléma szép:)
süti beállítások módosítása