HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Pekingi Figyelő

2008.07.31. 10:28 sasika61

 

  A Pekingi Figyelő nem egy új magyar nyelvű kínai sajtótermék neve, jobb híján azt a kémprogramot nevezem így, amelynek telepítésére kötelezik a kínai hatóságok az olimpiáról tudósítóknak helyet adó szállodákat. Súlyos büntetést és a működési engedélyük visszavonását helyezik kilátásba mindazon intézmények számára, amelyek nem engedelmeskednek a hatósági utasításnak.
 
  A hírt az olimpia szervezőinek szóvivője is megerősítette, egyes tudósítások szerint a Pekingben levő újságírók már nem tudják elérni a BBC közszolgálati oldalait vagy a Tibet keresőszóval talált oldalakat: http://www.hirtv.hu/sport/?article_hid=226546
 
  Történik mindez annak ellenére, hogy a kínai hatóságok a cenzúra felfüggesztését ígérték korábban... Kevan Gosper, a NOB sajtótestületének vezetője szinte pozitívumként említi, hogy az újságíróknak továbbra is lehetőségük lesz az tudósításokra az interneten keresztül, s ez a NOB-nak elég. 8 nappal a játékok előtt nem akarnak már botrányt.
 
  Nem akartak márciusban sem, a tibeti zavargások alkalmából, mert az üzlet az üzlet, márpedig az olimpia már jó ideje nem pusztán a sportról szól, hanem a pénzről. Bár az esemény emberek milliárdjait ragadja magával (köztük engem is), lehetetlen nem látni mögötte, miként válik egyre inkább meghatározó szemponttá a minél nagyobb haszon. Az persze nem várható el, hogy a NOB bevételek nélkül finanszírozza a játékokat, baj akkor van, ha az öt karikáról kiderül, hogy valójában pénzeszsákok feneketlen szájai. Ha a zizegő dollármilliók hangja elnyomja a jogtalanul bebörtönzöttek sóhaját.
 
  A NOB nincs egyedül ebben a kissé képmutatónak nevezhető magatartásban: a nagyhatalmak vezetői ugyanígy viselkednek. Halkan, mérsékelt formában kifejezik néha nemtetszésüket a kínai emberjogi viszonyok miatt, de csak annyira, hogy meg nem sértsék a hatóságok érzékenységét. Mert botrányt ők sem akarnak. Kína óriási piac: ki kockáztatná a jó befektetési lehetőségeket? Bush sem, Merkel sem, Sarkozy sem: valamilyen formában mindannyian részt fognak venni a ceremóniákon, vagy a megnyitó vagy a záró ünnepségen, ezzel legitimálva mindazt, ami Kínában történik.
 
  Én még ezt is el tudnám fogadni. Nem vagyok olyan naiv, hogy ne látnám: a nagyhatalmak részéről az emberjogi kifogások csak akkor fontosak, ha azok nem kereszteznek üzleti érdekeket, vagyis magasról tesznek a szabadságjogokra. Csak ne kellene közben hallani tőlük is a képmutató mondataikat: én már ezzel is beérném.
 
  Most még izgulhatunk, hogy a versenyek alatt nem kerül-e valamilyen módon ismét a figyelem középpontjába Tibet, nem rohan-e be valaki az események helyszínére egy tibeti zászlóval, nem emel-e fel valamely versenyző egy FREE TIBET feliratot. A NOB ettől szerintem jobban fél, mint a kínai hatóságok, s le merném fogadni, a híres pekingi szmogot is jobban tolerálnák, mint az efféle polgárjogi aktivitást. Ferdébb szemmel néznének, mint a született ferde szeműek.

1 komment

Címkék: sport olimpia peking nob

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr20594013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madnezz 2008.07.31. 18:50:14

Ez egy arculcsapása az olimpiának a NOB-nak, de főleg a szabad országoknak. Sajnos jelen pillanatban, úgy tűnik hiba volt nekik ítélni a megrendezés jogát. Ki tudja mi fog még történni az olimpia ideje alatt. Tartok tőle, hogy az egyszerű nyugati emberek nincsenek felkészülve az elnyomás tolerálásához és ez súlyos konfliktusokhoz vezethet. Konkrétan aggódom az odalátogató szurkolók testi épségéért egy olyan országban, ahol a vezetés tankokkal és puskákkal oldja meg a számára kellemetlen helyzeteket.
süti beállítások módosítása