babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Hegyi Gyula baloldali példaképei

2008.08.04. 11:06 sasika61

 

 Hegyi Gyula, az Európai Parlament képviselője (MSZP) is beszállt abba a vitába, amely a Népszabadságban zajlik a baloldal identitási válságáról (http://www.nol.hu/cikk/502238/).
Cikkében azonban olyan érveket használ, amelyektől nemcsak a jobboldaliaknak, hanem minden tisztességes embernek hányingere támad.
 
 Egy rövid nemzetközi kitekintéssel indítva érvel a demokratikus szocializmus felvállalása mellett, majd gyorsan rátér a hazai jobboldal minősítgetésére. Lényegében a jobboldal által teremtett szellemi és médiaközeget nevezi meg fő okként, ami miatt nehéz a baloldali értékek mellett kiállni…Mintha legalábbis a jobboldali média túlnyomó többségben lenne az országban, ez határozná meg a közbeszédet. Nem feledkezik meg a Fidesz leleplezéséről sem, amelynek antikommunizmusát a világháború előtti örökségből eredezteti, s eközben célzott csapással a mai jobboldal antiszemitizmusát is sugallja. Ez utóbbi érdekében még egy Márai idézettel is él, amelyet az író a Horthy-rendszerről mondott, de miután Hegyi korábban a két korszak jobboldaliságának szellemi rokonságát hangsúlyozta, nem lehet nem látni, hogy a Márai-idézettel lényegében a Fideszt akarja diszkreditálni. Halkan megkérdezném ennek kapcsán tőle: Márai miért is hagyta el az országot, miért is nem jött haza? Azt pedig már csak ráadásul közlöm Hegyivel, Máraitól tudnék tucatszámra olyan kitételeket idézni a zsidókról, amelyeket ha ma írt volna le, aligha kerüli el, hogy be ne szerkesszék az antiszemita közbeszéd kiadványba.
 
 A jobboldal által kikényszerített folytonos ideológiai harc az oka Hegyi szerint, hogy a baloldal elbizonytalanodott, pedig volnának vállalható példaképeik. Ezek közül meg is nevez kettőt: Che Guevarát és Lukács Györgyöt. Che Guevarát hagyhatjuk, komoly ember aligha hiheti, hogy egy terrorista tömeggyilkos bárkinek is példaképe lehet. Lukács azonban nagyobb falat. Hegyi először is azzal igazolja nagyságát és jelentőségét, hogy a Google-ra hivatkozva állítja: többet írnak róla, mint az egész magyar irodalomról, vagyis az egyetlen világhírű gondolkodónk. Ez utóbbi önmagában akár igaz is lehet. De a bizonyítéka nevetséges. Ha beütöm Hitler nevét 46.900.000 találatot kapok, míg Goethére 21.500.000-et vagyis a felét sem. Ezek szerint Hitler nagyobb alakja volt a német szellemnek, mint Goethe?
 
 Hogy Lukács nagyobb szellem lenne, mint pl. Bibó? Vagy Németh László? Vagy Illyés? Az a Lukács, aki maga is tevékeny részvevője volt a vörös terrornak, aki nála nagyobb szellemek tönkretételéért felelős, mit amilyen Hamvas Béla vagy Kerényi Károly voltak? Az a Lukács, akinek csikorgó nyelve irodalmunk őskorára emlékeztet? Akinek két könyvét kellett kötelezőként elolvasnom egyetemistaként, de ez nagyobb szenvedést okozott, mintha pl. Berkesire kényszerítettek volna (amivel nem állítom, hogy utóbbi különb lett volna, de mindenesetre olvashatóbb)?
 
 Cikke befejezésében kifejti, hogy biztos vesztes az, aki hagyja, hogy ellenfelei szabják meg, kit szabad és kit nem szabad tisztelnie a múltjából. Kedves Hegyi Gyula, én igazán nem szabom meg, kit tisztel a baloldal és kit nem. Felőlem akár Rákosit vagy Révait is tisztelhetik. Én mindössze csak annyit mondanék, hogy ilyen példaképek láttán köpök egyet, mint baloldali egy Szálasi portréra.

Szólj hozzá!

Címkék: közélet baloldal hegyi gyula

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr7599638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása