HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Hogyan verjünk át külföldieket?

2008.08.21. 17:27 sasika61

 

 Mindig elszomorít, ha arról olvasok, hogy magyarok buktak le valahol külföldön lopással, csalással, nemkülönben ha itthon vernek át külföldieket éttermekben, taxiban stb. Ezen a nyáron azonban a csalásnak egy nyilván máshol is használt, de általam csak most megismert módjával volt szerencsém szembesülni.
 
 Gyakran járok le a gyerekekkel a helyi strandra, amely tényleg kiváló, rengeteg külföldi vendéget is vonz, mint egyébként az egész város. Úszás és játék után általában azzal fejeződik be a program, hogy beülök a meleg vizes medencébe, kicsit áztatni magamat. Itt csend van, halk beszélgetés, nincs nagy mozgás, az itt ülök jelentős része idősebb külföldi.
 
 A belépőjegyek árai attól függően is különböznek, hogy valaki helyi lakos vagy „idegen”. Azonban nemcsak az árak, hanem a cserében kapott karszalagok is mások, a helyieké narancssárga színű (és természetesen olcsóbb néhány száz forinttal). Ahányszor lent voltam az idén, nem volt olyan nap (egy idő után kifejezetten figyeltem), hogy ne láttam volna a gyógymedencében néhány külföldit – helyi karszalaggal. Német, lengyel, szlovák nyelven beszéltek, innen gondolom, hogy nem a helyi nyugdíjasklub tagjai tartottak nyelvvizsga-felkészítést egymás számára.
 
 A strandra belépő külföldieknek nyilván fogalmuk sincs, hogy milyen karszalagért mennyit kellene fizetni, kipengetik az „idegenekre” kiszabott összeget, s megkapják az egri karszalagot. A különbözetet pedig valaki/k lenyeli/k.
 
 Nem állítom, hogy mindenkivel ezt csinálják, a csalás méreteiről sincsenek ismereteim, de hogy a dolog működik, azt rendszeresen tapasztalom.
Egy nagy bűnben mindig van valami, ami nemcsak visszataszító. Ez viszont szánalmas. Ilyenkor utálom magunkat. Meg magamat is, hogy visszariadva a macerától, nyelek egyet, de mást nem teszek.

10 komment

Címkék: csalás

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr65626385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

User1 2008.08.21. 18:14:28

Mi a gond? Sok strandon olcsóbb a helyieknek.

Nem a külföldieket verik át, hanem a helyiek kapnak kedvezményt.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.21. 18:24:17

User1,
nem ezzel van a gond, szerintem helyes, hogy a helyieknek olcsóbb a strand. Viszont a helyzet, amit leírtam, arról szól, hogy helyi belépőt adnak, de nem helyieknek szóló pénzt kérnek.Valójában nem is a külfüldieket verik át (csak kicsit), hanem bennünket (mármint a közösséget).

jabloko · http://Jabloko 2008.08.21. 18:26:31

user1, szövegértelmezéssel látom, még komoly gondok vannak. Nem az a baj, hogy a helyiek kapnak kedvezményt, hanem az - mint ahogy az elég érthetően le volt írva - hogy a külföldiek, akik nyilván nem a kedvezményes áron kínált belépőt fizetik meg, a kedvezményeset kapják meg, csak ők persze ezt nem tudják. A kasszában azt csekkolják, hogy kedvezményes jegyeket adtak el, azt az összeget keresik a pénztárban. De a pénztáros többet kapott, hiszen a külföldieknek drágább, na azt a különbözetet teszi zsebre. Vili?

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.08.21. 18:45:42

Bocs, mindenki. Értelmetlen azt vizsgálni, hogy a külföldinek drágább, vagy a helyinek olcsóbb. A lényeg az akárhogyan megközelített vagy igazolt megkülönböztetés (diszkriminálás). Abszolút rossz, tűrhetetlen. Ha egy szolgáltatást valamilyen összegért megéri a szolgátatónak nyújtani, akkor nyújtsa annyiért, nem az igénybevevő lakhelye, anyanyelve, netán bőrszíne szerint. Ha vannak esetleg olyan csoportok, akiknek szociális alapon kedvezni akar a szolgálat kínáló, akkor azt lehet, de akkor ne a nemzetiség számítson, hanem mondjuk kor, vagy testi hiba. A magyaré, vagy a lengyelé mindegy. Különben rossz vért szül. Én pl. olyan helyre ahol azt veszem észre, hogy tőlem többet kérnek, mert nem helyi lakos vagyok, soha többé nem mennék, bárhogyan is állítják be.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.21. 18:56:19

A Nép,
nagyra becsüllek, (az utoljára belinkelt cikked miatt is), de nem értek veled egyet.
A helyiek adóikból hozzájárulnak egy városi intézmény működtetéséhez, mások itt nem. Így jogosnak érzem a különbségtételt.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.08.21. 19:25:54

Egymást becsülésünk kölcsönös, és kösz. Ettől még láthatunk másképp dolgokat. Most épp látunk. Értem a szempontot amire hivatkozol, de nem tartom idetartozónak. Végülis a világon mindenhol (most kihagyhatjuk a nagyon egzotikus helyeket) mindenki fizet helyi adót. Ha az árakat strandokon és mittudomén hol máshol eszerint és hasonlók alapján állapítanák meg, kisszerű előnyök (hátrányok) miatt érezné rosszul magát mindenki. Ezek a dolgok kiegyenlítik egymást és tényleg, ha ismétlem is magam, csak kereskedelni szempontok, nem előjogok szerint helyes nézni. Miért lenne lakhely, állampolgárság szerint kötelező árengedményt adni a hazainak, vagy egyszerűen megbünteti a külföldit? Abból, hogy valahogy, de nem hasznosan, igazolható, még nem következik, hogy szükséges. Gondolj pl. arra, milyen káros az idegenforgalomra! És képzeld el magad, amikor be akarsz menni egy londoni múzeumba és azt találod, hogy az ott lakóknak ingyen van, de neked fizetned kell, mondjuk csak 1500 Ft-nyit! Nem zavarna?

Biztos vagyok benne, hogy sok helyen az ilyen megkülönböztetés törvénybeütközőnek számít.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.21. 19:41:08

A Nép,
te ott élsz?Nem találkoztál ilyennel a múzeumokban pl.?

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.08.21. 20:31:13

Igen ott, illetve itt.. A múzeumok nagy része történetesen ingyen van, de nem csak az itt adófizetőknek, hanem a bármilyen érdeklődőknek, látogatóknak. Teljesen elképzelhetetlen volna a származás, lakóhely stb szerinti megkülönböztetés. És ezt jónak tartom nagyon, azzal együtt, hogy halom más természetű dolgot nem. Ahol fizetni kell, legyen az múzeum, közlekedés, még uszoda is, ott létezik, hogy valamilyen kor alatt és fölött olcsóbb legyen vagy éppen ingyen, vagy diákoknak legyen az, esetleg munkanélkülieknek, de lehetetlen volna, hogy állampolgárság, vagy ilyesmi szerint. Különben emlékezhetsz, mi is őrjöngtünk, amikor Ceausescu bevezette, hogy külföldieknek szállodában háromszor annyit kell fizetniük, mint román állampolgároknak. Mondjuk ezzel egyebek is párosultak, de pusztán ezt is kiborítónak tartottuk.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.21. 21:13:55

A Nép,
igazán nem kívánom nickedet felfedni, de muszáj megkérdeznem, hogy azonos vagy-e azzal a személlyel, aki a legutóbbi szombati MN-ben a Grúziáról szóló kiváló cikket (és térképeket) közölte?
Ez nagy megtiszteltetés lenne.
süti beállítások módosítása