babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Melyik bolygón él Kiss Péter?

2008.08.25. 19:25 sasika61

 

 Ezen a blogon nagyon ritkán fordul elő, hogy a pedagógusbérek tűrhetetlenül alacsony színvonalát szóvá tenném. Ugyanis elvem, hogy aki végvárakat véd, ne panaszkodjon a zsoldra, márpedig úgy gondolom: mi, tanárok, a kultúra utolsó végvárait védjük a leginkább „új tahóság”-nak nevezhető korban, amelyben élünk. Ez persze nem mentség sem azok számára, akik a „zsold” fölött rendelkeznek, sem azok számára, akik mindezt tűrik.
 
 Most sem ez a poszt igazi témája, ugyanakkor muszáj szóvá tennem azt, ami a VII. Nevelésügyi Konferencián történt. Az egyik előadó Kiss Péter volt, aki éppen ezt az alkalmat ragadta meg, hogy kifejtse: „2007-ben nem érte el a 120 ezer forintot azoknak a keresete, akik csak alapfokú végzettségekkel rendelkeztek, és 400 ezer forintot meghaladta az egyetemet végzetteknek a keresete” (http://www.mno.hu/portal/581046).
 
 Istenem, hol él ez az ember? Kérdezem ezt akkor is, ha a számok esetleg igazak: az átlag ugyanis csak arra jó, hogy elfedje a valós és lényeges különbségeket. És nemcsak hogy hol él, hanem azt is megkérdezném: éppen a pedagógusok előtt kellett ezt a számot elővarázsolnia? Mit ismer ez az ember a pedagógusok tényleges helyzetéről? Ha ennyi ismerete van erről a területről, remélhetjük-e, hogy az ország viszonyairól alaposabb tudása van, vagy ez a maximum, ami tőle telik?
 
 A diplomásoknak igen jelentős részét alkotják a tanárok. Én 25 éve vagyok a pályán, ebből 24 éven át osztályfőnök is voltam, két kötelező érettségi tárgyat tanítok, egyetemet végeztem, nettó bérem 120 ezer Ft. Egy orvosnak nagyjából hasonló a hivatalos jövedelme. Még egyszer: ezt nem panaszként mondom: ebből is meg tudok élni, mindenre telik, amire kell, s tudom, hogy milliók élnek ennél kevesebből. De ilyen mondatok hallatán, amiket most éppen Kiss Péter mondott, kinyílik a zsebemben a bicska. Ezek szerint vagy vannak a pedagógusokat, orvosokat meghaladó számú diplomás csoportok, akiknek bére 6-700 ezer körül mozog, vagy vannak kevesen, akik egyenesen több milliós, tízmilliós jövedelemhez jutnak. Kiss Péter vajon melyik csoporthoz tartozik? Mert ha az ő – természetesen megérdemelt – bérét és az én fizetésemet átlagoljuk, akár nagyobb számot is mondhatott volna: ketten átlagban szerintem milliós jövedelemmel rendelkezünk. A 400 ezres összeg akkor jön ki, ha az egész munkaközösséget bevesszük a buliba.
 
 Kiss Péter egyetemet végzett: gépészmérnök. Mint a gép, tudja mondani érzéketlen szövegét, az ész azonban nem mindig jár vele együtt.

140 komment

Címkék: oktatás kiss péter

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr93632566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jack Kowalsky 2008.08.25. 22:21:24

Kiss Péter a disznófejű Nagyúr és egy undorító kommunista aki senior KISZ-es korában aktatáskában vitte ki a pénzt az Ifjúsági Lap-, és Könyvkiadó Vállalatból amit a pártállam a KISZ-re bízott. Undorodom ezektől a kontraszelektált gusztustalan kommunistáktól akik a szüleim élete után már az én korosztályomét és úgy néz ki, hogy a gyerekeimét is tönkretette. Pusztuljanak a rohadékok ne is lássam őket, pfuj.

Laszlo · http://bkvfigyelo.eu 2008.08.25. 22:27:10

SASIKA 61 csak a korrekseg kedveert ,az alltalad emlitett 800 pengos tanari fizetes egy mas idoszakhoz kapcsolodik.
"Vagyonukat és jövedelmüket tekintve a nagytőke képviselői a nagybirtokos arisztokráciával együtt, az 1935. évi adóbevallásokat figyelembe véve, szinte kivétel nélkül a 150 ezer pengőt meghaladó évi jövedelmi szinten voltak, amihez vagyonként az éves bevallott jövedelem többszöröse társult. Festetics Sándor gróf 339 ezer pengő éves jövedelem mellett 13,5 millió pengős vagyonnal, Vida Jenő, a Magyar Általános Kőszénbányák Rt. vezérigazgatója és Fellner Pál gyáros 250 és 230 ezer pengő jövedelemmel és 1 millió, valamint 3,7 millió pengőnyi vagyonnal rendelkeztek akkor, amikor Budapesten egy fémipari szakmunkás heti ötven pengőt, az egyetemi tanársegéd havi 170–230 pengőt kapott. A mezőgazdasági munkások és a kubikusok napi bére pedig 2 pengő körül mozgott. A gazdasági elit legvagyonosabb részéhez csatlakoztak a miniszterek, államtitkárok, vállalatvezetők stb., havi 800–1200 pengő jövedelmük a ’30-as évek közepén a biztos megélhetés (200 pengő) több mint négyszeresét tette ki, de jelentőségük leginkább döntéshozói pozícióikból adódott."

Jack Kowalsky 2008.08.25. 22:29:09

Árpit pedig megtesszük óvodaügyi államtitkárnak, kellenek a káderek.

akárki 2008.08.25. 22:30:39

Jaj, Kowalsky, nem kéne itt kommunistázni. Az általad szeretve tisztelt Orbán-Torgyán polgárkormányban például több volt az egykori MSZMP-s és kommunista, mint a Hornéban előtte. Már bocs. Sőt. Maga Orbán Vitya is KISZ-titkár volt egykoron, a vörösfaló Kövér Lászlóról már nem is beszélve...

Jack Kowalsky 2008.08.25. 22:31:59

Ez a szegény simabeszédű Elbert Gábor volt szakállamtitkár aki a M1-en szaval az ESTE-ben, 10 éve még a budaörsi squash-klubban adta ki az ütőket, odajártam néhány évig fallabdázni, ezt nevezem karriernek.

amize 2008.08.25. 22:40:34

Kedves Árpi!

Annyi rossz élményed van már, annyira gyúlölöd a mi foglalkozásunkat, hogy nem is tudok mit javasolni. Nagyon sajnálom, hogy így van.
Ennyi negatív érzéssel nem is tudnék megbirkózni.
Az óvónő szerintem igen fontos. A mi gyerekeinknek nyagyon kedves, jó óvónői voltak.
Nem tudom mi a te szakmád? Ott mindenki annyira perfekt? Bár úgy legyen!

Jack Kowalsky 2008.08.25. 22:40:57

Nem sok, csak 2-3 ezer ember van Magyarországon akit ki kellene iktatni, és a magyaroknak sokkal de sokkal könnyebb dolga lenne. Kiss Péter köztük van.

Jack Kowalsky 2008.08.25. 22:44:53

A magyaroknak halál-biztosan meg kell szervezniök magukat, más esélyük nincsen, és lerázni magukról ezt az élősködő poszt-kommunista liberál-bolsevik bandát - lerázni, mint kutya a rühöt.
Kezdjük holnap.

Árpi 2008.08.25. 22:54:31

Jack Kowalsky!
Akkor nem annyija lenne, amennyije van. Ez tételes baromság. Mellesleg a mai politikusi bagázsból épp ő az egyetlen, akire épp úgy merném rábízni a cégem vezetését, mint az országét. Bármelyik eddigi miniszterelnökünknél jobban választja ki azokat, akikkel dolgozik.
Államtitkának meg engem akkor se tudnál megtenni, ha havi 20 milla lenne a fizum. Ugyanis a gyomrom rosszul bírja a politikusok állandó közelségét..o)

Jack Kowalsky 2008.08.25. 22:59:46

A zsidó bárót, Hatvani (Deutsch) Lajost népszerűsítik most az M1 televízión, az én pénzemből. Kikérem magamnak. És népszerűsítenek egy keleti fajt, aki tökéletes arroganciával tört előre. Minden bejött nekik. A 40-es években kicsit rosszabbul ment az üzlet, de ami azóta történt - minden képzeletet fölülmúl.
Akár gratulálhatnék is, ha nem az én (és a magyarok) bőrére menne a dolog.

Árpi 2008.08.25. 23:06:52

Kedves amize!
Tévedsz. Én nagyon tisztelem mindazokat a pedagógusokat, akik jól végzik a munkájukat. És azt hiszem, kevés olyan együttműködő szülőt találnál, mint én. De csak azokkal, akik mind szakmailag, mind emberileg alkalmasak a pályára.
Az én szakmámban sem mindenki ért ahhoz, amit csinál. Az informatikai kóklerekre is haragszom, mert az én hitelemet (és jövedelmemet) rontják. Épp ma mondtam valakire, hogy én monitortisztításra sem alkalmaznám. Nem azért, mert nem ért a munkájához, hanem mert nemtörődöm módon végzi.
Amúgy tudnék mesélni olyan tanárról is, akinek megköszöntem, amikor félévkor megbuktatta a kölkömet. De olyanról is, aki a 7 éves gyerekemmel töröltette fel a hányást,amikor a gyerek beteg volt.
"Hagyjátok! Majd feltörli, aki csinálta!" mondta a többieknek, akik segíteni akartak neki. A gyerekem hihetetlen módon antiszociálissá vált tőle. Két évünkbe került helyrehozni, ugyanis úgy élte meg, hogy valami nagyon rosszat tett. Nem a tanár,. a gyerek. És a kollégái kiálltak mellette! Hogy honnan tudom, hogy a tanítónő hazudott? Onnan, hogy bár a gyerekem nem mert róla beszélni otthon (egyszerűen nem értettük, mi van vele, mitől vált szótlanná, és miért nem akar a többi gyerekkel sehová elmenni, holott addig a közösség volt a mindene), több osztálytársa egybehangzóan mesélte el otthon. Mi hetekkel később, a többi szülőtől tudtuk meg, hogy mi is történt.
Szóval utálhatnám en bloc is a tanárokat. De az hülyeség lenne, mert akkor azokat is utálnom kellene, akik segítettek "újraépíteni" a gyerekem lelkét. Meg azokat is, akiktől olyan dolgokat tanultak, amik életük végéig ható emberséget és tudást kaptak.
Én egyszerűen különbséget teszek. A jóknak mélységes tisztelet, a rosszaknak (akik pedig pontosan tudják, hogy alkalmatlanok) mélységes megvetésem jár. Sajnos utóbbiak lényegesen többen vannak, de amíg a jók velük is szolidaritást vállalnak, sajnos nagyon nehéz bármit is elérni velük szemben. Mert sajnos van egy ilyen jelenség is, a rosszul értelmezett kollegalitás. Ez ellen viszont kívülről semmit nem lehet tenni. (Csak ezért meg nem állok tanárnak.)

babhun 2008.08.25. 23:06:58

Az Árpádok 80% agressziv, kisebbségi érzésekkel küzdő gyerek. Immár 39 éve hallom az Árpádoktól a rinyát, de komolyan mondon én ismerek tizet és abból nyolc csak egymás fúrásához ért. Az Árpádok 80%-a naplopó munkanélküli vagy a közszféra naplopó alkalmazottja, családját (macskáját ha van neki) elhanyagolja. Menjenek az Árpádok a versenyszférába, ott majd kiderül, hogy képesek-e bármire is. Sajnálom, nem akarok általánosítani. Korábban az Árpádokból csak a legjobbak lehettek mérnökök, mamár azokat az Árpádokat is felveszik az eygetemre, akik még olvasni sem tudnak.

Árpi 2008.08.25. 23:08:00

Atyavilág, kivel álltam szóba!
Jack Kowalsky, ön nem létezik.

Árpi 2008.08.25. 23:10:06

babahun!
Gyenge próbálkozás. Humor egyes, tartalom nulla. Ha 10 esetből alkottam volna véleményt, talán még igazad is lehetne. De nagyságrendi eltérés van ott...

Árpi 2008.08.25. 23:14:44

jav.:
"akiktől olyan dolgokat tanultak, amik életük végéig ható emberséget és tudást kaptak."
akiktől életük végéig ható dolgokat tanultak, és életük végéig ható emberséget és tudást kaptak..

babhun 2008.08.25. 23:19:32

Ismerőseim, akik még több Árpádot ismernek azt mondták, hogy az arány még a 80%-nál is rosszabb. Sajnálom, ezt nem akartam rögtön mondani...

Árpi 2008.08.25. 23:20:49

Na, megyek, mert bejött egy politikus. (Honnan tudom? Onnan, hogy érvekre személyeskedéssel válaszolt.)

ada 2008.08.25. 23:30:27

Egy pályakezdő gépész, villamosmérnök, informatikus kb. 400k bruttót kap.
Ez később azért növöget ám, szóval az átlag 400 simán kijöhet.
Angoltanárként nettó 90et pedig gondolom iskolában tanítva keresel. El lehet menni magánpraxisba, a várost járva nettó 300at ott is meg lehet keresni. Ja, hogy nem olyan kényelmes, ha nincs 3-4 hónap szünidő. Na kérem, valamit valamiért.

zol 2008.08.25. 23:44:08

mar regebb ota figyelem, hogy az megy tanarnak akit mashova nem vettek fol. ez a legnagyobb baj. persze ez ongerjeszto folyamat, hisz jobb kepesegu gyerek nyilvan inkabb elmegy mernoknek havi 500ert, mint matektanarnak 100ert.
a gond csak azzal van, hogy mostanra az oktatasban (leszamitva egyetemit) 95%-ban csak a "maradek" van, vagy olyan oskovuletek akik eppen csak le akarjak tudni az orajukat, es varni a tobb honapos vakaciot. ezt a szintet pedig ennel azert nem sokkal kell tobb penzel honoralni az en megitelesem szerint. tudom, hogy ezert itt megkovezes jar, de sajnalom, nekem ez a velemenyem. meg lehet probalkozni a versenyszferaval, de azert a tanarok zome meglepodne, hogy egy nap nem 6-8 x 3x perceket kell letanitani, hanem 8-9 orat, es nyaron orul az ember, ha egy hetre er bir szabadulni.

Cpt. Flint 2008.08.26. 00:09:39

ada 2008.08.25. 23:30:27
"Egy pályakezdő gépész, villamosmérnök, informatikus kb. 400k bruttót kap."
Azért ez szerintem nem általános. Bár nincsenek ilyen irányú tapasztalataim. De gépész- és villamosmérnöknek nincs akkora túljelentkezés, ami ezt hihetővé tenné. Az informatikus az más tészta, de ott is csak a felsőfok. Középfokúval már Dunát lehet rekeszteni.

amize 2008.08.26. 00:19:09

Kedves Zol!
Egy igen régi vita folytatója vagy. Aki annyira irigyli a szabadságunkat, menjen el tanárnak. Én is munka mellett végeztem el minden diplomámat, mivel a szüleim nem bírtak taníttatni. Tarts velünk, íratkozzál be egy tanári szakra. Próbáld ki!

Junius utolsó napjain fejeztünk be mindent az érettségivel együtt. Aug 11-től már be kellett járni, mert elköltöztették a sulinkat. Amúgy is be kell már járni aug 20-tól nálunk.
Tudom sokaknak nincs ennyi, sokaknak meg ennél is több van, s ők nem tanárok. Én ezt az időt továbbkézésekkel és a családommal töltöm itthon. Nincs külfüöldi utakra pénz.
Én a kevesebb fizetést úgy érzem a nyárral ellensúlyozzák. Minden fizetésnél többet ér, hogy látom felnőni a saját gyerekeim. Nyáron együtt lehetek velük. Nem kell este hatig másoknak vigyázni rájuk, mert én egy cégvezető Árpi vagyok.

Sokan mennek közülünk a versenyszférába, rengeteg iskolát zárnak be. Nem vagyunk ott sem szaremberek, sokan jól megállják a helyüket.
Én mindig tanárnak készültem, szeretem csinálni. Bűn?

ada 2008.08.26. 00:24:58

400000 bruttó az sajnos csak 213500 nettó. Szerintem ezt felsőfokú végzettséggel (mondjuk én kifejezetten BME egyetemi diplomára gondoltam) a többség azért megkapja (sokant többet is, úgyhogy az átlag biztosan megvan).
Jó szakember is megkeresheti ezt (pl. hegesztők pofátlanul jól keresnek, föleg ha hozzászámolod, hogy egy mérnök még 5-6 évig nem keres, csak a tanulmányaira költ - nem is keveset). Vagy elég csak megcsináltatni autót, vagy a lakásban akármit. Azért elég jó órabérben dolgoznak ezek az emberek is.

Cpt. Flint 2008.08.26. 00:26:15

Azért azt persze tegyük hozzá, hogy ha a lomha többségnek nem felelne meg az oktatás jelen helyzete (is), csak akkor lenne változás. (Illetve hát ugye ez nem is az oktatás helyzete, hanem inkább az arról való társadalmi elképzelés, idea, vagy mi a szösznek nevezzem... szóval hogy mire is való, kik is végzik, mit is várunk tőle, úgy nagy általánosságban; meg hasonló kérdések/érzések.) Szóval ha a zöm tényleg úgy gondolna a tudásra, hogy az érték... pedig ugye manapság már nem az; legalábbis önmagában nem. Mivel nem hasznos. És nem csak nálunk; mint mondottam korábban. Na meg persze ha ezt nem bemagoltatni akarnák... És ha a "zöm" megint csak nem arra gondolna, hogy szegény Józsikát mit szivatják azzal a hülye irodalommal, mikor úgyis autószerelő v. ács-állványozó lesz... neadjisten gépészmérnök. Aztán még a szakközépben is mindenféle másodfokú egyenletek meg műveltségi tárgyak... nem marad idő a szakmára. (Egyébként tényleg, mit szivatják; gyöngyöt a disznók elé...)
Nokérem, ha ez a követelmény, mellé az általános rossz hangulat, korrupt és értelmetlen ország meg stb., az be tud tenni az okulásnak. Az a kevés, aki ennél jobbat szeretne/engedhet meg magának; nem a rendszer megjavításán fog erőlködni, hanem kikaparja magának a gesztenyét mindenféle magánkezdeményezésű/fizetős skólákkal. A férgese meg hadd hulljon.
És valóban, az ilyen szintű társadalmi kontraszelekció kitermeli a hozzá való pedagógusréteget is.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.26. 00:26:35

keveset keresnek a tanárok, az orvosok, nővérek, tűzoltók, rendőrök, útépítő munkások, közben meg a világ legdrágább autópályáin repeszthetünk.
közbeszerzéseken, pártfinanszírozáson, energiapazarláson, adókerülésen elúszik az ország, és azon megy a gittrágás, hogy akkor most orbán vagy gyurcsány inkább a hibás.
azt kéne felfogniuk a zelótáknak, hogy a játék általuk van, nem pedig értük.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.08.26. 00:30:03

de hogy a posztra is: a ksh adatsorai on-line megtekinthetők. a költségvetési szerveknél magasabb az átlagkereset, mint a versenyszférában, pedig a csányi meg a demján is a versenyszférában vannak, továbbá a kenőpénzek nem kerülnek elszámolásra, ahogy az elcsalt adók és járulékok sem.
vajh ki keres a közszférában olyan elleneállhatatlanul jól, ha egy kezdő tanár tokkal-vonóval hazavisz havi 90-et? csak nem kis péter, a kancelláriaminiszter személyesen? akkora ország vagyunk, hogy a miniszterelnök titkárának miniszteri fokozatot adunk!

zol 2008.08.26. 00:33:14

felreertettel. nem bun, orulok, hogy szereted csinalni. nem is mondtam meg azt sem, hogy nincsenek jo tanarok, de _szerintem_ sajnos nem ez a tendencia.
de te is azt irod, hogy a szunido azert kompenzalja kevesebb penzt. nem veletlenul nem lettem tanar. pont anyagi megfontolasok miatt. de igy en kb csak almodhatok arrol, hogy a csaladommal legyek. en sem panaszkodom, csak azert a tanarok tobbsege ezzel nem dicskszik, mikor a berezeserol van szo, hogy nem kell megszakadnia a munkatol ugy, mint a versenyszferaban.
u.i.: gondolom az iskola azert nem koltozik minden evben, juli.1.-aug. 20. meg tobb, mint masfel honap. nem egyben nem lattam ennyi szabadsagot meg, de talan meg oszesen se az elmult x evben.
megyek aludni, mert valakinek holnap dolgozni kell. :D

Cpt. Flint 2008.08.26. 00:34:16

ada 2008.08.26. 00:24:58
Én viszont nem csak a BME-re és nem csak pesti és nem csak multi elhelyezkedésre gondoltam. Gépészmérnököt sejtéseim szerint ma legalább 5 helyen képeznek. Gondolom még azon belül is van több szak. De vegyünk csak évi 250 végzőst; nagyon kétlem, hogy akár csak 30 %-uk is el tudna helyezkedni itthon olyan kezdőfizetésért, amit te emlegetsz. Villamosmérnökből tán kevesebb van, de még akkor is... (valszleg kevesebb is kell; meg megint itt a kérdés, hogy pl. erős- v. gyengeáramú, mer' az se mind1).
Szvsz nem a mérnökként dolgozó egyetemi végzettségűek tornásszák fel az átlagot.

ada 2008.08.26. 00:44:30

Villamosmérnök csak BMEn van, úgyhogy arra nagy tételben mernék fogadni, hogy átlag 400 megvan. Erősáramúakat is jól megfizetik, főleg mióta nem nagyon szertik ezt a szakot a hallgatók. :)
Informatikus még vidéki intézményekkel is hozza az átlag 400at. Egyetemet végzett, jó informatikus 5-10 éven belül nettóban kell, hogy ennyit keressen.
Gépészmérnök. Hmmm. Nem tudom. Nagyon keresett szakma mostanában. Biztos Karakószögcsögön is van valami gépészmérnöknek csúfolt képzés, lehet azzal nem lehet olyan jól keresni, de én érzés alapján így is 400 köré raknám.

ada 2008.08.26. 00:48:29

"Szvsz nem a mérnökként dolgozó egyetemi végzettségűek tornásszák fel az átlagot."

Ebben viszon biztos van valami, mert vagy be vannak ezek a bérek jelentve, vagy nem.
Államigazgatás azért meghúzhatja ezt rendesen.
De manager se nagyon keres 0.5-1M alatt.

Aadaam · http://adamnemeth.hu 2008.08.26. 00:51:29

Azt gondolom, a tanárok többsége peremértelmiségi.

Ez egy elég erős szóhasználat, tudom. Én is sokat köszönhetek - pedig mérnök vagyok - az irodalomtanáromnak, komolyan azt gondolom, fontosabb volt az, amit adott, mint a gimnáziumi matek. De nekem szerencsém volt.

Azok a közéleti viták, amiket visszahallottam a tanári szobából kifele jövő tanároktól, így utólag rettenetesen rádöbbentett arra, mennyire nem olyan emberekkel voltunk körülvéve, akik képesek értelmiségi módjára viselkedni és gondolkodni.

Semmi bajom a tanárok 10-20%-os elitjével, akik képesek értéket teremteni. De azt gondolom, a jelenlegi oktatási rendszerben, és a helyzet szerint a 20 évvel ezelőttiben is a legtöbb nebuló, aki tanárként kötött ki végül, azért ment annak, mert területén tehetségtelen, vagy mert ötlete nem volt, mihez kezdjen az életével.

Míg én nagyon szívesen vitatkozom bölcsész, jogász, közgazdász és matematikus barátaimmal egyaránt a magyar közélet különféle jelenségeiről (a "gyurcsányahibás"-tól az egészen kis tartományban mozgó dolgokig), vagy épp egyes művészi megnyilatkozásokról (gondolok itt a "shakespeare szerelemképének szerepe a 21. századi ember gondolatvilágában" - pont mai téma;szerintem ember nincs, aki fel tudná mérni, mennyire égette belénk, mennyire van benne a párkapcsolataink megitélésében, a mindennapjainkban - kezdve Siklósi Mária Nemzeti Színházán át aktuális tárlatokig), addig ezt a legtöbb tanárral egyszerűen képtelen lennék megtenni, mert egyszerűen nem lenne azon a szinten.

A baj az, hogy adott esetben tényleg a gyerekeimet akarja "nevelni". (Ez a tanárra vonatkozik;tanítóban picit mások a szempontjaim.)

Nem lehetne valahogy kiválogatni őket, és a tetejének értelmiségit megillető fizut adni? Nem szeretnék tehetségtelen, útvesztett embereket támogatni olyan tevékenységükben, ami szerintem egyszerűen káros.

dara 2008.08.26. 01:05:53

"Aadaam

Azok a közéleti viták, amiket visszahallottam a tanári szobából kifele jövő tanároktól, így utólag rettenetesen rádöbbentett arra, mennyire nem olyan emberekkel voltunk körülvéve, akik képesek értelmiségi módjára viselkedni és gondolkodni."

Ez nem csak rájuk igaz, a választásokkor a MTA tagjai egymást hülye kommunistázták, meg nácizták a folyosón...igen.Ezzel az erővel peremértelmiségiek ők is.

Kiss Péteren nem lepődök meg. Gyurcsány két éve azt mondta, hogy hazánkban egy diák havi 100.000 forintot szépen meg tud keresni. Kétségem sincs, hogy az ő fia meg tudja keresni, vagy a vele hasonló szinten élő és működők gyerekei meg tudják keresni, nekem valahogy két szak mellett 60-nál többet még sose sikerült.

A magyar oktatásról meg annyit, hogy édesanyám immáron 25 éve tanít, gyógypedagógus. Két év múlva bezárják az iskolát, már két éve nem indult elsős osztály. Az értelmi fogyatékos gyerekeket integrálják a normál iskolákba az esélyegyenlőség jegyében. Akármerről nézem, ez a három fél közül(tanár, normál képességű diák, értelmi fogytékos diák) egyiknek sem esély egy normális munkára, tanulásra.

Aadaam · http://adamnemeth.hu 2008.08.26. 01:05:53

(A fenti alapvetően arra reakció, hogy a Tanár a kultúra végvárait védi.

Nem megyek bele annak a szociológiai elemzésébe - pedig volt már rá példa - hogy a nyelv éppen úgy jól megvan nyelvvédők nélkül, mint a kultúra a kultúravédők nélkül, sőt, a nyelvvédők hatása kimerül az Édes Anyanyelvünk nyomtatási költségeiben, valószínűleg a kultúravédők, ha így állnak hozzá, se tehetnek sokat.

Csak azt szeretném megértetni, hogy itt már réges rég - 20 éve! - nem arról beszélünk, hogy van egy Hochkultur, amit a Tanár véd. A Tanár éppúgy a társadalom része, és otthon jóeséllyel nem Bachot hallgat, vagy ha igen, talán kivagyiságból.

És ez nem azt jelenti, hogy a gyereknek nem kell Emberségtan (irodalom, bár most már jó lenne, ha a film is belekerülne a fogalomba végre), nem kell neki a Világműködés (matematika, fizika, kémia, biológia), nem kéne neki annak az ismerete, hogy a világ ismétli önmagát, vagy hogy mik vezettek oda, ahol most vagyunk (már ha a történelemoktatás erre képes rámutatni még)

De ezt egyrészt csomagoljuk már Hochkultur halandzsába, másrészt lássuk végre be, hogy a Tanár az esetek többségében ezzel a feladatával - hogy Ember legyen a gyerekből, jobbhelyeken pedig Értelmiségi (gondolkodó, kétkedő ember) - elbukik, és hogy azoknak, akik azért buknak el, mert maguk is csak szakmunkások ezen a területen, nem jár a szakmából gondolkodó, szakmából kreatív embereknek szánt fizetség, a többieket pedig végre el kéne választani, én nem szeretném, ha a magániskola lenne erre a megoldás, de valahogy muszáj lesz, mert ami most van, csak degradálódni fog.
)

Aadaam · http://adamnemeth.hu 2008.08.26. 01:21:37

@dara:

Az, hogy az MTA tagjai az elmult 40-60 évben körbeigazolják egymást, tagságuk egy része pedig kívülről nézve nem méltó erre, senkinek nem újdonság, és ahogy kilátok nemzetközi szintekre - szakbizottságok, kommüték, egyéb tudományos és szakmai testületek - még csak nem is magyar sajátosság, bár kellőképpen szomorú.

Nyilván lehet vitatkozni azon is, mennyire vicces az SNI jelzés a naplóban, és hogy mennyivel, kinek hoz ez többet a konyhára, itt is nyílván jobb lenne valamiféle szeparáció sokszor.

A téma másik oldala talán az, hogy a pszichiátria nem egy annyira egzakt tudomány: az a rendszer, amiben az embereket bizonyos kritériumok alapján leírják, sem minden esetben egészséges. Továbbá az is lehet, ezen intézmények kapacitása kihasználatlan.

Azt gondolom, hogy a magyar oktatás nem ott van elrontva, hogy intézmények megszűnnek. Ennél sokkal mélyebben gyökeredzik a baj. Az, hogy ez a konkrét intézmény megszűnik, egy téged személyesen érintő probléma, egy szakmailag nem feltétlenül helyes döntés, de ezt ennyiből nagyon nehéz leszűrni.

Kevesebb gyerekhez, kevés jó pedagógussal valószínűleg kevesebb iskola kell, és ez bizonyos mértékig így racionális. Nyílván az egyes döntések mindig megkérdőjelezhetőek, de személy szerint jobbnak tartanám, ha nem ennyire közeli példákkal dobálódznánk, mégha erről is van a legerősebb- személyes - tapasztalat.

Cpt. Flint 2008.08.26. 01:23:08

Pedig a magániskola lesz a tudás bölcsője, ahogy mindig is az volt és most is így van máshol. Vegyük észre, hogy az utolsókat rúgja a szocializmusból örökölt állami oktatási rendszer. Vagy legalábbis annak a kizárólagossága és magas színvonala.
Ahogy fentebb is írtam: akinek van lehetősége/igénye magasabb szintű képzpsre, az kialakítja magának a megfelelő kiszolgálást. Az elit felsőoktatásba majd zömében az elit magániskolákból kerülnek be a gyerekek. Persze lesz valamennyi az államiból is, a tényleg kiemelkedő képességűek, meg lesz némi alapítványi meg ösztöndíjas. De az állami alsó- és középfokú oktatás zömében megmarad azoknak, akik nem akarnak/tudnak feljebb lépni. Ennek megfelelő (ennek tudatában levő) tanári gárdával. Ez most még nem alakult ki, ezért nagy a zűrzavar meg a sikongatás, de majd letisztul.

kiskukac 2008.08.26. 02:03:54

hááát... érdekes... roppant érdekes Kedves Tanárkolleginák és Kollégák, miket Kegyedék itt kummuláltak.

Kényszeres bélműködési zavaraim támadnak, ha politikára kerül a sor (kerülöm is az ezzel foglalkozókat, mint a bűnt), de ugyan ki a fészkes fene választotta ide ezt a mai érzéketlen csürhét... e díszkretényt is... kiről a czikk szól ? Vagy kékcédulákkal nyertek. Neeem... ördögöt.

A kedves " hozzaszolo 2008.08.25. 19:48:25"-nak üzenem: rossz helyen van, rossz időben. Magántanítvány ! Ez a kulcsszó. Havi 450-600 netto. Ha ráhajt, több. Ha iskolát hoz létre (8-10 év), kicsit még több.

Érdemes Marx "A tőke" c. munkájának legalább az első kötetét kézbe venni: "amíg mások munkájának gyümölcsét ki nem sajátítjuk, bizony szükségképpen alacsony hatásfokra kényszerülünk, mint munkapiaci résztvevő". Magam legelébb ezt olvastam ki belőle. (Köszönöm: nem kérek kritikát. Az említett szerző nem hitsorsosom és semmi nem áll távolabb tőlem, mint - egyéberánt - mérgező eszméi, s azok szárba-szökkenései a XX. században.)

Ez nem "ügyeskedés", Kedves Sorstársaim. Nem is "meggymagozás", és egyéb szörrrnyűségek. Nem.

Ez az élőtér (az ökológiai niche) törvényeinek
felismerése és konzekvens alkalmazása. Ezen élőtérben ugyanis az élőlények erőforrásokért vetélkednek. Már így van e bolygó berendezve.

Próbálkoztam ugyan magam is panaszt benyújtani e törvények ellen, de panaszomat senki sem hallgatta meg. A meghallgatásommal megbízottak ugyanis éppen erőforrásokért vetélkedtek az élőtérben :)

Nyugodalmas jóéjszakát Minden Kedves Hozzászólónak :)

Armalite 2008.08.26. 05:02:05

Senki nem kényszerített annak idején arra, hogy bölcsészkarra menjek. Tudtam, hogy tanárként nem leszek különösebben jól fizetve. Nem siránkozom, csak magamra vethetek, ha kevesebb a pénzem, mint szeretném.
Az utóbbi 100 évben az egyetlen valamirevaló fizetésemelést a Medgyessy-kormány hajtotta végre. Ma már látható, hogy jókora baj lett belőle. Az ellenoldal (Orbán és pártja) a kampány idején még többet ígért, mint a szocik, következésképp ha ők kerülnek hatalomra, és betartják, amit ígértek, most még nagyobb lenne a baj.
Nekem ne ígérjen senki semmit. Idestova 20 éve olyan világban élünk, hogy mindenki ott és úgy értékesítheti a tudását, ahol és ahogy akarja, illetve sikerül neki. Annyit keresek, amennyit a piac a tudásomért adni hajlandó. Gondolom, más is így van ezzel. Aki - tanárként - elégedetlen a bérével, esetleg alapítson magániskolát. Ha piacképes a tudása, bizonyára magas tandíj esetén is válogathat az okosabbnál okosabb jelentkezők között. Ha meg nem piacképes a tudása, akkor magára vessen.

gravy_t 2008.08.26. 05:10:51

Cpt. Flint 2008.08.25. 22:11:23
"Ja, és még egy: mondhatnak, amit akarnak, de azért a fizetésért csak (legalább) két hónappal kevesebbet dolgoznak egy évben."

ada 2008.08.25. 23:30:27
"Ja, hogy nem olyan kényelmes, ha nincs 3-4 hónap szünidő."

Váááhhháháháháháááá. Te meg akkor mész szabira, amikor akarsz, a tanár max betegszabira mehet év közben. A 3-4 hónap meg simán hazugság.

gravy_t 2008.08.26. 05:17:56

zol 2008.08.26. 00:33:14
"nem kell megszakadnia a munkatol ugy, mint a versenyszferaban"

Ja, igen, mert a tanár az kettőkor leteszi a naplót, és onnantól kezdve másnap nyolcig a munka felé sem szagol, ugye, így gondoltad? Na, akkor halvány lila gőzöd sincs a dologról. A papírmunka, felkészülés, dolgozatjavítás stb az meg magától elkészül, igaz? Plusz ha a tanár több pénzt akar, akkor van még neki másodállása is (vagy magánórákat ad), és így máris többet dolgozik, mint te a versenyszférában.

A stresszt is megemlíteném, amiből egyre több éri a tanárokat, ugyanis nekik kell elviselniük, tanítaniuk, és megpróbálniuk nevelni azt a sok pökhendi neveletlen gyereket, akiket a versenyszférás szülei képtelenek / nem hajlandóak / nem tudnak megtanítani semmire (emberi viselkedés, ilyesmi).

gravy_t 2008.08.26. 05:26:24

Aadaam · adamnemeth.hu 2008.08.26. 00:51:29
"Azt gondolom, a tanárok többsége peremértelmiségi."

Mégis mitől _ne_ lenne peremértelmiségi? Ahhoz, hogy "igazi" értelmiségi lehess, tényleg sok energia és szabadidő kell - persze pénz is - koncertekre, kiállításokra járni, kikapcsolódni, utazni, kutatómunkát végezni, publikálni. Az kéne, hogy ne a mindennapi megélhetés legyen a központban.

Ilyen szempontból a mérnök pl. még peremebb értelmiségi, mert neki pénze akár lenne is ilyesmire, mégis elég keveset ismerek, aki tényleg értelmiségiként él.

A valódi értelmiséginek levéshez az is kell még, hogy hallathasd a hangod, és hogy meg is hallgassanak. Ez pedig ma nincs így. A tanárokra nagy ívben szarik szinte mindenki. Meg az értelmiségre is, szóval tökmindegy.

wagabound 2008.08.26. 06:24:12

Kiss Pétert ki nem állhatom azóta, amióta kifejtette, hogy az emberek a munka elől (!) menekülnek az előrehozott nyugdíjba, de a közismerten elfogulatlan és objektív Magyar Nemzetből kiragadott idézet miatt nem törnék fölötte pálcát. Nyilván nem azt akarta kommunikálni, hogy a magasabb végzettségű pedagógusok úgy élnek, mint Marci Hevesen, hanem azt akarta érzékeltetni, hogy a magasabb végzettség magasabb jövedelmet jelent(het) a pályán. Az átlagszámokkal mindig baj van, főleg akkor, ha azok elég nagy szórás eredményei. Aki jóval az átlag alatt van, az persze rögtön kardot ránt.

Azért Kiss Péter _annyira_ nem hülye, hogy éppen a pedagógusok előtt mondjon olyasmit, aminek köze sincs a valósághoz.

chavezbox 2008.08.26. 06:35:05

Egy példa:

orvos (ahhoz ugye még egyetem kell?), 2 munkahely, havi 260 óra munka, 110 nettó!!!!!!!.

A büdös mindenségit ezeknek a vakegereknek. Tőkés, nagybirtokos, mi pénzünkön élősködő szemét az összes politikus.
Beszáll budán milliós hájbrid kárba, legurul a Parlamenti parkolóba, felmegy a bársonylépcsőn és a Parlamentben 300 forintért eszi a menüt, a gyerekek a sorbonne-on, meg a Harvadon tanulgatnak.

A népnek meg lassan élelmiszerre és gázra sem telik. Nem lesz ennek jó vége elvtársak.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.26. 06:42:14

Összefogalnám:
-a kommentelők (a társadalom?) jelentős része utálja a tanárokat, alkalmatlannak a hivatásukra, így bérük megfeleltethető végzett munkájuknak.
Ilyen közhangulatban csoda-e, ha tényleg csak a leggyengébbek és a (kis számban) a megszállottak választják a pályát? Kialakul egy ördögi kör, melyet pedig valahol meg kellene bontani, mert az azért senki nem hiheti, hogy a magániskola a megoldás.

kartunboj · http://kartundoboz.blogspot.com 2008.08.26. 07:15:43

Jack Kowalskyk pedig léteznek, kedves Árpi. Csak szét kell nézni a komment rengetegben.

georg 48 2008.08.26. 07:29:07

Nesztek! Ezt a pacni, nyál Kiss Pétert áhítozták a GyF leváltójának. Ebben reménykedtek, azt mondták, ö a belső ellenzéke az mszp-nek. Pfuj! Egyébként nem kell siránkozni, le kell váltani a kornányt, il. az mszp-t eltüntetni. Ennyi, meg egy bambi. Valószínü, ezek lesznek még 6 év múlva is, mert ez kell a népnek. Akkor meg minek a műbalhé?

Kovács János 2008.08.26. 07:30:11

Táncsics Mihály (akkor nem volt sem Fleto ,sem Vitya stb.,) a pedagógusokat a nemzet napszámosainak nevezte. S tudvalévő, a napszámos éhbérért dolgozott, dolgozik ma is, és nem csak az iskolákban. Azóta eltelt cca. 150 év. Mondja meg már valaki, hogy mikor, mely korban, milyen államformánál és milyen politikai rendszerben voltak a nemzet napszámosai a nemzet anyagilag megbecsült polgárai?! Szerintem soha... És így felesleges a dolgokat úgy túlpolitizálni, hogy Fleto vagy Vitya... Szerintem egykutya...

Cpt. Flint 2008.08.26. 07:34:04

Igen sasika. Lehet, hogy most húdenagyon sarkos akartál lenni, de nem sikerült. Ugyanis nagyjából úgy van, ahogy mondod. (Jó, talán az "utálat" nem pontos, azért ilyen szintű érzelem nincs jelen a tanárok iránti attitűdben. De közszeretetnek nem örvendenek, az biztos. A legtöbbünk talán a saját régi általános iskolai tanítónénijei valamelyikére gondol még valami nosztalgiával elegyes kedvességgel, de a maiakra...)
Miért (és mire) is nem megoldás a magániskola???

hulyemagyar 2008.08.26. 07:34:51

" states 2008.08.25. 21:07:24
Ami a pedagógus szférában is történik, azért tragikus, mert a jól képzettek, otthagyják, már otthagyták a pályát,"

Az agyadat, kispajtás.

Csibész 2008.08.26. 07:46:29

Még mindig nincsenek annyian, hogy az ilyen Árpikat akik a borjút az anyjából kibeszélik, ellensúlyozzák.
Mivel kitiltották egy fórumról, most itt fejti ki áldásos tevékenységét.

GZoli 2008.08.26. 07:47:16

Lehet, hogy azokra gondolt Kiss Péter, akik évi 12 hónapot, és napi 8 órát dolgoznak. A pedagógusok nagy része nem. Pályát kell váltani.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.26. 07:50:06

Cpt,
azért nem megoldás, mert a társadalom többségét ez kirekesztené a jó színvonalú oktatás megszerzésének lehetőségétől.
Megjegyezné még, hogy ez közszeretet alacsony volta talán nem is olyan alacsony, s a tanárok sem annyira hülyék még, amint ezt sokan gondolják.Nem az elvtelen kollegalitás mondatja velem: tanártársaim közt nagy részben olyanok vannak, akik szakmailag és emberileg is közszeretetnek örvendenek.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2008.08.26. 07:58:00

"400 ezer forintot meghaladta az egyetemet végzetteknek a keresete"
De jó ezt tudni, mindjárt megyek is reklamálni...

Barnabás 2008.08.26. 07:58:12

Sajnos ezen a bolygón él.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.08.26. 08:00:01

Itt kilépek, mennem kell dolgozni.
Bocs.

gravy_t 2008.08.26. 08:02:27

GZoli 2008.08.26. 07:47:16

lásd

gravy_t 2008.08.26. 05:10:51
gravy_t 2008.08.26. 05:17:56

GZoli 2008.08.26. 08:05:55

gravy_t 2008.08.26. 08:02:27

Ott a pont. (nem olvastam végig, bocs :D.)

states 2008.08.26. 08:09:34

Nem Kis Péterrel van itt baj, még csak nem is Gyurcsánnyal, hanem azzal a zombival, amelyik itt maradt a szocializmusból és minden választás előtt meg lehet vásárolni 2000 forinttal és egy kis lejárt szavatosságú tésztával a szavazatát. Nélkülük Kis Péter valahol egy hentesboltban mérné a csirkefarhátat...

lacipapa 2008.08.26. 08:10:30

Csak a saját tapasztalatomat mondom el. Nálunk az iskolában a 43 "pedagógus" közül két éve egy szakfelügyeleti ellenőrzés 5 "pedagógust" alkalmatlannak - ALKALMATLANNAK! - talált a tanításra. Azóta egy nyugdíjba vonult, négy még mindig az iskolában emeli a színvonalat! Egyébként bármilyen rendezvény van a városban, legyen az akár gyereknapi is, egyetlen iskolai pedagógust sem lehet látni. Régen a pedagógus a település értelmiségéhez tartozott. Biztos vagyok benne , hogy a 43 pedagógus közül max. 2-3 tudna a versenyszférában megélni. Talán először a pedagógusi hivatás becsületét kellene visszaállítaniuk maguknak a pedagógusoknak, és csak azután feszegetni a jövedelem kérdését. Sokuknál még a jelenlegi fizetésüket is soknak tartom!

SCHWACHTA SZÓKRATÉSZ vagy KNAPP - (ahogy tetszik) 2008.08.26. 08:12:59

Nem értem a felháborodást. Hiszen Kiss Péter politikus, muszáj hazudnia! Ez benne van a munkaköri leírásában.

Én inkább azt nem értem, minek engednek be egy Népnevelésügyi Konferenciára egy politikust. Egy gombgyártó kisiparosnak több köze van a jövő alakításához, mint egy politikusnak!

states 2008.08.26. 08:21:39

lacipapa
Talán Magyar Bálintéknak nem kellett volna odazülleszteni a felsőoktatást, ahova sikerült, és akkor nem ilyen pedagógusok kerülnének ki belőle, amiről te beszélsz. Amúgy pedig bizony meg kell fizetni a minőségi oktatásban érdekelt pedagógust, így lehet visszaállítani elsősorban a pálya becsületét...

rolika 2008.08.26. 08:42:07

nem mondta ez a bucifejű, mire gondolt. nettó, bruttó, szuperbruttó bérre?
tényleg, az olimpikonok jutalma nettó? nagyon nem mindegy

Aropa · www.finnisztan.blogspot.com 2008.08.26. 08:43:21

A jó oktatás a jólét alapja.

Lásd: betonba-üvegbe áldozó görögök (és magyarok, stb.) vs. oktatásba és kutatásba áldozó svédek és finnek.

Ennyi. Kérdés?

Teddy pompom 2008.08.26. 08:48:15

Az annyira vicces hogy egyesek rögtön a Fideszt kezdik kommunistázni ha valaki felemlegeti az Mszp utódpárt voltát.
A Kövért meg az Orbánt pártitkározzák, amikor az Apró klántól Kapolyiig, Lendvaitól Szekeresig minden léhűtő tolvaj kontraszelektált janicsár az mszpében nyalogatja a Gyurcsány falloszát.

states 2008.08.26. 08:56:33

Teddy pommpom
Legalább tényleg utódpárt lenne. A néhai MSZMP-ben még volt egy-két tisztességes ember, aki megpróbált az árral szemben tenni valamit, lásd Pozsgay, Németh Miklós, Szűrös, de ebben az MSZP-ben egyetlen tisztességes figura sincs, Gyurcsány, Veres, Draskovics stb, tehetségtelen, dilettáns banda, közönséges tolvajok, köztörvényes bűnözők gyülekezete...

zsemle 2008.08.26. 08:58:27

states: "Ami a pedagógus szférában is történik, azért tragikus, mert a jól képzettek, otthagyják, már otthagyták a pályát, akik meg maradnak, maradtak, azok legfeljebb arra alkalmasak, hogy újratermeljék a Gyurcsnyt újraválasztó fogyatékos választópolgárt..."

Ugye nem gondolod, hogy ez veletlenul tortenik?

elrugaszkodott 2008.08.26. 09:04:54

Volt szerencsém (fotóriporterként) küldöttséget kisérni Kiss Péterhez. Az előszobájában vártuk a megbeszélés végét. Ott trónolt egy öreg, borzalmas banya, a titkárnője. A gonoszság kiült a fejére, megmérgezte a légkört. Még mi sem nagyon virgonckodtunk, mert azonnal szólt, hogy zavarjuk a "munkájában". Kopogás után bedugta a fejét egy lányka és megszeppenve mondta, hogy valamit alá kell iratnia. A banya rádörrent, "tegye le az asztalra". Ez még kétszer fordult elő, a közvetlen munkatársak is egy hatalmaskodó, ostoba nőn keresztül jutnak be. A Kis Péterre meg csak rá kell nézni. Élete nagy részét a szobájában töltötte, ugyanolyan öltönyben, mint 30 éve. Szürke alak, de remélem soha nem lesz eminenciás.

Mária · http://maria.blog.hu 2008.08.26. 09:05:36

Sasika, lazíts!

Ezeket az embereket a legkevésbé sem érdekli az, ki, mennyiből, hogyan él. Leszarják. Magánügynek tekintik, ki mennyiért adja el magát és jó bizniszt csinál-e a munkaszerződésével.

Élik fel az ország vagyonát azért, hogy még egy ideig pozícióban maradhassanak. Egykutyák azzal a cégvezetővel, aki a cége vagyonát darálja be éppen, azért, hogy ő maga cégvezetőként még pár évig jól keressen, mielőtt nyugdíjba vonul. Mikor megkérdeztem tőle, mire számíthatnak öregkorukra azok a szintén nyugdíjközeli alkalmazottai, akiknek pár évvel a nyugdíjazás előtt is minimálbérrel szúrja ki a szemüket, azt felelte, ez nem az ő gondja, ez a munkavállalók magánügye. Menjenek máshová dolgozni, ha máshol többet kapnak.

Az élet ilyen. Aki félreáll és más ötlete nincs a panaszkodáson kívül, azt még jobban félretolják.

A pedagógusok pedig, ezt el kell ismerned, a panaszkodáson kívül másban idáig még nem nagyon domborítottak...

nemecsek ernő áruló 2008.08.26. 09:05:52

Orban valoban 6 eve "nincs" de az onkormanyzatok jelentos resze az o kezukben van, es sokkal tobb dolog dol el helyben, mint orszagos szinten, ezt be kene latni!

Tehat ha szarban a haza, arrol nem csak egy ember tehet.

Hogy a bejegyzeshez is szoljak:
Kiss Peter szerintem az _osszes_ diplomas atlag brutto berere gondolt, amibe beletartoznak a mernokok, IT, es gazdasagi szakemberek, satobbi, ahol azert a belepo fizetes is brutto 300 ropi korul mozog, tehat pofatlanul magas bereket tudnak am kiosztani! Ezek felfele huzzak az atlagot.

wagabound 2008.08.26. 09:07:33

"de ebben az MSZP-ben egyetlen tisztességes figura sincs,"

Mint ahogy egyetlen magyar pártban sincs. Ha valamiben, akkor ebben tökegyformák. Az Orbán-imádóknak se legyenek illúzióik: az a banda sem különb, csak a dizájn más. Amúgy a politika és a tisztesség a világon mindenhol egymástól távol álló fogalom, de ennyire csillagászati távolságra, mint nálunk, csak a dél-amerikai diktatúrákban van.

zsemle 2008.08.26. 09:19:45

AAdaam: "Nem lehetne valahogy kiválogatni őket, és a tetejének értelmiségit megillető fizut adni? Nem szeretnék tehetségtelen, útvesztett embereket támogatni olyan tevékenységükben, ami szerintem egyszerűen káros"

Ez ugy-ahogy megtortenik. Ugy hivjak maganiskola, meg elitiskola.

zsemle 2008.08.26. 09:26:34

gravy_t: "Ilyen szempontból a mérnök pl. még peremebb értelmiségi, mert neki pénze akár lenne is ilyesmire, mégis elég keveset ismerek, aki tényleg értelmiségiként él."

Ez ugy marhasag ahogy van. Az atlag muszaki ertelmisegi sokkal inkabb benne van a human dolgokban, mint az atlag human a muszakiakban.

gravy_t 2008.08.26. 09:31:33

GerzSonka · gerzsonka.wordpress.com 2008.08.26. 09:05:52

az önkormányzatok vajon kitől (nem) kapják a pénzt, amit szétoszthatnak? a bértáblát is mintha a kormány / parlament döntené el...

az önkormányzat max bezárathatja az iskolát, ha nem kap rá pénzt.

gravy_t 2008.08.26. 09:33:28

zsemle 2008.08.26. 09:26:34
nem arról beszélek, hanem hogy ki mennyire teheti meg, hogy értelmiségiként éljen. egy mérnök legkésőbb harmincpár évesen saját házat épít, és ott elmélkedhet az élet dolgairól.

garand 2008.08.26. 09:40:34

Elég súlyos kórkép ez itt megint... Úgylátom sikerült "valakiknek" eredményesen a társadalom olyan rétegeit egymással szembeállítaniuk akiknek nem, hogy támogatniuk kellene egymást de a valóságban függnek is egymástól, társadalmi struktúrán belüli viszonyuk elválaszthatatlan. Manapság ugyanis a fiatalok 16-20 év okatatásra is szorulnak, hogy felvegyék a létezés fonalát és megállják a helyüket az éhhalálon belül. Ehhez azonban a megélhetésért, a neveltetésért és urambocsá' a kisebb mértékű anyagi prosperálásért dolgozó szülők ideje és energiája szükségszerűen kevés, ezért is jött létre az iskolarendszer (a csak manapság ipari méretekben élősdinek tekintett csúnya tanarakkal). A mai magyar realitáson belül persze távol álljon tőlem is, hogy a tanárokat ajnározzam (tisztelet a kivételnekl természetesen mert az is van ám) de a sok szakértő huhogónak azért a figyelmébe ajánlanék pár tényszerűséget:
1. Ugatunk itt folyton a szentséges versenyszféráról amelynek lényegét magyar újkapitalista "aggyal" pontosan a történelmi és kulturális sajátosságainkra tekintettel képtelenek vagyunk átlátni és ennek következtében alkalmazni is. A világ sorsának mai alakítói (tőlünk nyugatabbra) szemében a jelenlegi státuszunk egy kulturális periférián tengődő kufárgyarmatnak felel meg. Erről már így is sok-sok könyvnyi irodalom létezik ezért mélyebben nem mennék bele, de a lényeg, hogy a sorsalakítók az eszköztárukon (nevezhető magánszférának, versenynek, multiknak stb) keresztül pontosan meghatározzák azokat az igényeket amelyeknek nekünk, mint a fenti kategóriába besorolt pofozógépnek meg kell felelnünk. A lényeg pedig itt van: a TUDÁS MANAPSÁG (de akár évtizedekre visszamenőleg) KÜLSŐ KÉNYSZER HATÁSÁRA NEM KURRENS ÁRU! A z ún. versenyszféra a foglalkoztatottak számához képest nagyon csekély mértékben alkalmaz olyanokat akik munkájára tényleg a képzettsége, szaktudása, szakmai színvonala miatt van szüksége. A "resztli" ott is az alacsony végzettséggel (igen, ez értendő a kis papírországunkban megszerzett büfé-ruhatár szakos popsitörlőkre is, nem kell háborogni) és lehetőleg ugyanilyen színvonallal rendelkező és tetszés szerint formázható réteg akivel a munkafolyamatban betöltött szerepéhez képest kijáratják a gyorstalpalót, máshoz nem kell értsen, a tudás és a végzettség meg kifejezetten veszélyes, hiszen akkor még valamit át is láthatna a háttérben folyó ok-okozati összefüggésekből (és, hogy ez hova vezethet...? számunkra egy jobb világba, számukra meg kevesebb profitba).
2. Fentiekből levezetve joggal kérdezhető: minek ehhez a jó tanár a társadalomban...? Válasz: ehhez nem is kell! Komolyan gondolja bárki is, hogy néhány szegény fanatikus munkája felér a szakma rettentő mértékű lerontásához, meg a gyerekek egész napos agymosásához...? Na meg ahhoz, hogy a nemgondolkodók minden aggály nélkül nekiesnek bárkinek akire a "nagykéz" éppen rámutat (orvosok, pedagógusok, köztisztviselők és egyéb szemét népellenségei akiket a 15 éve segélyből élő, a minimálbérre bejelentett de X5 BMW-vel cirkáló vállalkozó, vagy a hosszú évekig adómentességet élvező megváltó multik tartanak el saját bevallásuk szerint és akik nem termelnek semmit amit megzabálni, megb...ni, vagy amin szórakozni és elkábulni lehet pfujj a mocskos pofájuknak)...? Lehetne folytatni de egyenlőre ennyit erről...

CCCP 2008.08.26. 09:58:45

Tapasztalatom szerint a pedagógusok nagyon nagy többsége (95%) alkalmas a feladatának az elvégzésére és azt lelkiismeretesen el is végzi. Teszi mindezt a demoralizáló anyagi megbecsültsége ellenére.

Ha megkérdezünk egy gyereket hogy akar-e tanár lenni, a válasz kb. a következőképpen hangzik: "Majd ha hülye leszek, a frászt foglalkozok annyi hülye kölyökkel". Ha már maga a gyerek elismeri hogy, ők maguk a hülyegyerek kategóriát is kimerítik, akkor talán nem lesz vita kérdés hogy piszokul nehéz a pedagógusok dolga.

Kiss Péter részéről érzéketlen baromság volt magas bruttó jövedelmek emlegetése, de a két nagy párt egyike sem azért nem ad pénzt a pedagógusok bérére mert nem akar, hanem egyszerűen azért mert az ország kb. ennyire képes. A szocik megcsinálták azt a baromságot hogy 2002-ben 50%-os emelést adtak, bele is rokkant az ország gazdasága. (meg volt a minimál bér adómentesítése, meg 13. havi nyugdíj, stb) Várni kellett volna, vagy 25%-ot adni, akkor most tényleg oda lehetne adni azt, amit a szlovákok, vagy a csehek oda tudnak adni.

nemfura 2008.08.26. 11:03:39

Kiss Péter érzéketlen. A pedagógusok meg olyan érzékenyek! Például pontosan érzik, hogy aki szól, hogy baj van velük, az mennyire téved. Hiszen a tanárok a világ legtökéletesebb emberfajtája! Az a 95% is alacsony becslés ám! A tanárok 102%-a végzi tökéletesen a munkáját! (Sőt, a tavalyelőtti adatokban kistérségi átlagban 137.8%-is előfordult, de ez már valóban kiemelkedő volt.) A társadalom meg buta, tanulatlan és műveletlen, hogy ezt nem képes felfogni. Mert a társadalmat az érzéketlen politikusok tanítják már 150 éve.
(Csak azt nem tudom, akkor mit csináltak a tanárok ez idő alatt.)

KÁJZERSZÓZE 2008.08.26. 11:14:57

Nem feltétlen illik ide - egy tanár blogjában a tanárokról véleményt formálni - de kövezzetek meg, vagy vessetek a mókusok elé!

Voltak jó tanáraim. Sok iskolában, több városban tanultam. volt akit szerettem, volt akit nem. Ennek ellenére, mint emberre, fel lehetett nézni rájuk. Egy tanárom volt, akit utáltam, de ez csak válasz volt az ő hozzáállására.

30éves vagyok. Az engem tanító tanárok lassan mind nyugdíjba mentek, leépítették őket. Fiatalok maradtak, akik között sok évfolyamtársam van. Szinte kivétel nélkül azok akik a gimnáziumban 3-as átlaggal evickéltek. Nem feltétlen azért, mert hülyék voltak, lehet, hogy lusták voltak. Ez még nagyobb gond. Ma ők alkotják a tanárok zömét: '74-es korosztály és az azt követőek.

Bemennek, lenyomják az órájukat, aztán futás haza. Semmi önként vállalt munka, semmi olyasmi, ami gyerekekkel foglalkkozást takarna. Miért? Mert nem fizetik meg érte...........

Engem sem fizetnek meg. Senkit sem jóformán. De ettől még lehet annyi igénye saját magával szemben, a HIVATÁSÁVAL szemben az embernek, hogy a tőle telhető legtöbbet megteszi. Ez sajnos hiányzik a legtöbb esetben.
A legjobb barátom angoltanár. Nincs 100ezer a nettója. A felesége gyesen az első gyerekkel. Vegetálni tud. A szülei néha tudják segíteni. Nyáron - ha már ráér szinte végig - felvásárló mellett dolgozik, gyümölcsöt pakol ládákban a teherautóra este, éjszaka. Mert kell a pénz. Mert szeret amúgy dolgozni is. Mindenkinek kell egy kis fizikai munka kikapcsolódásnak is a sok ülés, és papírmunka után.

Nem ezt látom általánosnak. Általános a panaszkodás. Mert kevés a pénz. Szerintem a munka is az. Nemcsak a hosszú szünet miatt, hanem hétközben sem fél nyoltól négyig van meló........

Nem bántani akarom a tanárokat. A feleségem is az elvileg. Most pénzügyőr - két nyelven beszél, felsőfokú vizsgával - és mellette, meg az egyéves gyerek mellett egyetemre jár. Nem kell elfogadni ezt a helyzetet egyik tanárnak sem, lehet mást, többet is csinálni. Ha meg nem akar, vagy nem képes: tessék önvizsgálatot tartani...............

Mégegyszer: akinek nem inge, ne vegye magára.
Sziasztok!

Cpt. Flint 2008.08.26. 13:33:33

Megint baromira zavar, hogy az újonnan jöttek java része már lusta volt elolvasni a kommenteket (esetleg az eredeti blogbejegyzést is). Hogy miért??? Aki writeonlyban van, az nem értelmes vitát művel, hanem kinyilatkoztat.
Szóval sasika, ne gyüjjék mán' keed ezzel a "társadalom többségét ez kirekesztené a jó színvonalú oktatás megszerzésének lehetőségétől" demagogosz és valóságtól elrugaszkodott szöveggel!
Miféle "jó színvonalú oktatás"??? Hisz' épp arról beszél mindenki, hogy az már az államiban nincs! És nem is lesz, mert tömegigény nincs is rá. Van igény jó oktatásra, de azt már állami keretek között nem lehet, mert ott az egalitáriusság alapkövetelmény, az meg ellene van ugye mindenféle szelekciónak. A magániskoláknál meg pont ez a szelekció és különfoglalkozás működik/működhet. Azok részére, akik meg tudják és meg akarják szerezni ezt a "jobb" okatatást.
A tömegnek meg marad annyi, hogy az élethez minimálisan szükséges alapismereteket elsajátítsa egyre jobban lepusztuló közösségi intézményekben. Meg persze gyerekmegőrző. Mert vegyük észre, hogy a végig bukdácsoló, minden mással foglalkozó, soha továbbtanulni nem akaró kölkök jó részét csak azért járatják iskolába, hogy ne otthon vagy az utcán legyen (meg mert persze kötelező, de részben pont ezért kötelező is).
Lehet, hogy ez nem jó irány. Biztos, hogy magas általános műveltséggel; színvonalas közoktatással egy ország sikeres lehet. Csak lássuk be, hogy mi nem erre haladunk. Az a skandináv országok útja. Nálunk (és nem csak nálunk, fejlettebb országokban is!) egész egyszerűen másfelé mozog a társadalom. Kezdjük az alapoknál; hogy nyista szolidaritás, nyista empátia. Innentől kezdve bármilyen jó irányú fejlődést várni reméyntelen. Viszont ha ezt elfogadom, akkor én igenis akarom a jó magániskolák megjelenését, mert én jó oktatást akarok a gyerekeimnek és azt az államiban _nem fogják megkapni_! Lehet, hogy van egy-két jó tanár minden iskolában, de a zöm nem az. És mivel állami, nem követelhetek rajtuk közvetlenül semmit.
Arra, hogy a tanárok közszeretetnek örvendenek, miből következtetsz? Mert én, mint egyszerű állampolgár, ennek semi jelét nem látom. Szerintem manapság semmivel sem kedveljük őket jobban, mint pl. a szociológusokat v. az esztergályosokat. Viszont mivel nagyon sok embernek van velük személyes konfliktusa a gyerekén keresztül (még ha akár soha nem is találkozik az a bizonyos tanár és szülő), ezért valszleg jóval több a fenntartás velük, a munkájukkal szemben, mint a korábban említettek esetén. Az eredmény tehát inkább negatív.
Ezt a "szeretjük és tiszteljük a tanárokat" attitűdöt már szinte csak régebbi könyvekben (pl. Gárdonyi, Fekete István, Móra) találod meg (és talán ott se véletlen; a szülő(k) mindhárom esetben pedagógus(ok) volt(ak)).

Cpt. Flint 2008.08.26. 13:47:14

gravy_t 2008.08.26. 05:17:56
Aki itten az otthoni dolgozatjavítással meg felkészüléssel magyarázza, hogy a tanárok hogyan is töltik ki a rendes munkaidőt (sőt többet!), attól megkérdezném, hogy hány órája van átlagosan naponta egy tanárnak? Mert szerintem ötnél több nem nagyon. Úgyhogy a fennmaradó 3 órában lehet minden nap dolgozatot javítani meg készülni (bár ez utóbbit egy rutinos tanárnál már kötve hiszem).
Túlórája, másodállása meg stressze másnak is van, ez megint csak nem érv.
Hogy én akkor megyek szabadságra, mikor akarok... hát ez elég nagy hülyeség, gondolom indulatból mondtad csak. Főnökről még nem hallottál, mi? Meg hogy 30 %-ával a szabadságodnak ő rendelkezik, és amúgy is jól teszed, ha a maradék 70-ben sem nagyon mondasz ellent neki. Nekem van 35 napom évente. Ha ezt egyben venném ki (amiről nem is álmodhatok), akkor se jönne össze az a több mint 2 hónap, ami a tanároknak van. (És akkor még őszi-téli-tavaszi szünet.)

Cpt. Flint 2008.08.26. 13:50:29

gravy_t 2008.08.26. 09:33:28
"zsemle 2008.08.26. 09:26:34
nem arról beszélek, hanem hogy ki mennyire teheti meg, hogy értelmiségiként éljen. egy mérnök legkésőbb harmincpár évesen saját házat épít, és ott elmélkedhet az élet dolgairól."

Hát én biztos lúzer vagyok, mert mérnök létemre qrva messze vagyok ettől a "harmincpár évesen saját házat épít" dologtól. De azért igyekszem értelmiségiként élni. Lehet, hogy azért nem fussa házra?

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.08.26. 14:01:09

Ezt a poszt egy gyönyörű iskolapélda. Ezen szépen végigkövethető, levezethető, miért is tartunk ott ahol tartunk. ( Már látom előre, hogy fognak belekötni szavaimba ahelyett hogy az érdemi részére reagálnának)

Adva van egy poszt, mely arról szól hogy egy vezérürü megint kinyilatkoztatott egy bődületes baromságot. Erre mit szednek ki ebből a hozzászólók? Így a pedagógusok meg úgy.

Sok agyamosott barma egyszer felébredhetne, és rájöhetne arra hogy kire kell haragudnia.

ada 2008.08.26. 14:06:26

anti_troll

fejtsd már ki ez légy oly jó bővebben is, mert én pl. nem értem.

ada 2008.08.26. 14:11:28

Cpt. Flint, ha nem nagy titok (és nem azért mert túrkálni akarok a zsebedben) elárulhatnád, hogy milyen mérnök vagy, kb mennyiért dolgozol, meg az ország melyik tájan.
Ezek a stasztikák amiket följebb idéztél azért csalókák, mert gondolom ebben a pult alatti "bérkiegészítés" nincs benne.
Én is mérnök vagyok, és ennek fényében (az ismerőseim fizetését is körülbelül ismerve) továbbra is azt hiszem, hogy reálisak az általam leírt számok.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.08.26. 14:30:07

Kifejtem:

Ha a Kiss Péter szerű állatok kevesebbet lopnának el :
4-es metró címén
autópálya címén
pártfinanszírozásra
busztender címén
biciklitender címén
Kulcsáron keresztül
Tocsikon keresztül
Ezüsthajó által
Országimázson keresztül
Fejlesztési Bankon keresztül
stbstbstb

Sokkal sokkal több maradna a pedagógusok, és az összes többi dolgozó polgár zsebében is.

Egy példa: Ha egy autópálya szakaszt veszünk:
Abból ellopnak kb 50 milliárdot. ( A tv-ben úgy dobálóznak a milliárdokkal, gyakorlatilag belénk ültetik, hogy 1 milliárd, 10 milliárd az semmi)
50 milliárdból ,30 ezer pedagógusnak, 5 éven keresztül kb 30 ezer forinttal tudnának több fizetést adni havonta!

Ezt kellene felfogni, hogy pont az ilyen barmok mint kisspéter az okai annak hogy nincs pénz.
És ha megjelenik egy poszt, akkor nem a pedagógusokat kellene fikázni, hanem őt.

Loga 2008.08.26. 14:30:27

eszembe se jut, hogy majdan a gyerekem állami iskolába irassam.

látom, hogy az oktatás nem igyenes (itt sem), tehát fizetek érte, az ingyenes szociális foglalkoztatótól meg nem várom el, hogy bejutassa a kölköt az egyetemre.

ahol mindenki számára ugyanúgy ingyen elérhető minden földi jóság, az az szisztem már megbukott '89-ben, és pont azok követelik vissza, akik hangosan komcsiznak.
most akkor legyen mindenkinek egyenlő ingyé sör vagy ne legyen kommunizmus?

én nem hibáztatom a tanárokat, igazából tiszteletet érzek, hogy ennyiért ezt a munkát ellátja valaki. egyszerű, mint a pofon: ennyiért ilyen szolgáltatás jár, többért jobb.

1 x 1

az állami iskolában dolgozó tanár meg akkor legyen felháborodva, ha valaki kényszeríti, hogy az államnak dolgozzon.
ennyiért ez a munka jár, cserébe "csak" ennyi az elvárás.
"B"-szint, csökkentett mód, takarékos üzem.

az ilyen kiss péter-szerű izéket meg simán újra fogják választani, meglátjátok, erre van igény, mind az 5 választás (plusz az 5 önkormányzati) ezt mutatta.

Cpt. Flint 2008.08.26. 14:30:38

anti_troll 2008.08.26. 14:01:09

Nem tudsz olvasni, vagy nem akarsz?
Itt van a korábban is belinkelt Világgazdaság cikk:
www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=184423
Ebben is a K.P. által említett számok vannak; akkor miért is hazugság?
Pedagógusokról meg azért értekezünk, mert a blogíró pedagógus és pedagógus szemszögből kezdte feszegetni az egészet.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.08.26. 14:37:12

Ja, hogy megjelentek a számok a Világgazdaságban?
Bocsáss meg tudatlanságomért, így már biztos igaz....
Nem is mernék álmodni sem róla, hogy egyesek olyan statisztikákat vesznek elő amilyet akarnak, a saját koncepciójuk alátámasztására....

Cpt. Flint 2008.08.26. 14:37:56

ada 2008.08.26. 14:11:28

Erdőmérnök, köztisztviselő, osztályvezető, Duna-Tisza-köze, családi pótlékkal 450 bruttó+egyebek. De hát ez bértábla ugye.
Persze, minden statisztika csal, ez meg főleg; mert nem elég nagy és valszleg nem is reprezentatív a minta. De az _elvárt_ fizetés azért szerintem már lehet mértékadó (csak ismerik a saját szakmájukban uralkodó viszonyokat), és az sincs annyi, mint amit te írtál. Ráadásul kezdőfizuról beszéltünk, és hivatalos adatokról, mert nyilván K.P. is csak hivatalos adatokon alapuló átlagot mondhatott.
De adok másik linket is:
www.haszon.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=707&Itemid=27

Cpt. Flint 2008.08.26. 14:38:52

anti_troll 2008.08.26. 14:37:12

Az "anti_"-t nyugodtan elhagyhatod a neved elől.

anti_troll (törölt) · http://senkinemmondja.blog.hu 2008.08.26. 14:40:02

Vidd el a linkedet vásárolni is, hátha adnak érte tankönyvet, esetleg élelmiszert. Esetleg próbáld meg kifizetni vele a fűtésszámládat :-)

ada 2008.08.26. 14:45:46

anti_troll

Van abban igazság amit mondasz, sőt, de szerintem a legnagyobb baj a néppel van, mert ezeket a folyamatosan megválasztják.
Ha nem erre lenne igény, akkor nem ez lenne...
Az, hogy folyamatosan az folyik a csapból is, hogy szétlopják az országot, meg gyakorlatilag csődbeviszik a 4 millió nyugdíjast választások előtt már nem fogja érdekelni, csak az, hogy havi 400Ft-tal megemelik a nyugdíjukat. Amelyik népnek ilyen a "memóriája" az jobbat érdemel szerinted?

ada 2008.08.26. 14:57:00

Cpt. Flint

Állami alkamazottként jár 13. fizetés, meg karácsonyi pótlék is, esetleg egyéb juttatások is, nem? Azért ha azt is hozzáveszed megdobja egy kicsit gondolom.
A link amit írtál főiskolai képzés, én egyetemiről beszélek. Ezek a számok amik a linkelt cikkben szerepelnek nagyon alacsonyak (nettó 120 körül). Én ezeknél sokkal nagyobb számokat tudok magam körül, de, ha valaki ennyiért is elmegy dolgozni szíve joga, de ezért szerintem messze nem éri meg egyetemi diploma megszerzésével bajlódni, inkább legyen gépesztergályos...

Cpt. Flint 2008.08.26. 15:09:52

Azért írtam, hogy +egyebek. de ha a csp-t meg levonom (mert az végzettségtől, munkától független), akkor megintcsak ott vagyok. Ráadásul ezt azért 41 évesen és 9 év (vezetői beo.) után kapom ám.
Honnan veszed, hogy az főiskolai képzés??? Mindenhol diplomáról ír. Azt fősulin nem adnak. A fősulit végzettet üzemmérnöknek hívják. Meg akkor mi az a 7+4 félév?
De ez már végülis tök mellékvágány. Én továbbra sem hiszem, hogy általános lenne a mérnököknél a bruttó 3-400 eFt-os kezdőfizetés.

johnny-b 2008.08.26. 15:21:33

Kíváncsi lennék, honnan vette az infót a miniszter úr. Lehet, hogy rögtönzött nem-reprezentatív körbekérdezést végzett a szokásos pártdzsemborin Őszödön... Egyébként az a szomorú, hogy ezt sokan készpénznek veszik. Már hallom szinte, hogy "jajj, Bolgárúr, én nem tudom, mit vannak oda ezek a diplomások is, mikor 400 ezret keresnek havonta, meg a Zorbán szőlőbányája, bezzeg a nyugdíj....."

ada 2008.08.26. 15:27:35

Nem elvastam végig a cikket, de 3.5 évet írtak gépész szakon a képzési időre az elején.
Szerintem ma már diplomának hívják (pongyolán) a főiskolai képesítést is, legalábbis köznyelvben.
Amúgy tényleg mellékszál.
Itthagyon ezt a blogot, mert nem épül így a kapitalizmus. :)

Cpt. Flint 2008.08.26. 15:31:17

johnny-b 2008.08.26. 15:21:33
Te is a magyar oktatás dicsősége vagy... 8 kommentnyit nem bírsz visszaolvasni. Qrvára bosszantanak az ilyenek. Akkor minek írsz?
www.vilaggazdasag.hu/index.php?apps=cikk&cikk=184423

másik néző 2008.08.26. 18:14:53

Egy tanár mindig - reggeltől reggelig - tanár, sokkal többet dolgozik, mint az, aki bemegy, és 8 óra múlva kijön.
Egyetlenegyszer állj 35 darab 16 éves diák elé, és próbálj elmagyarázni nekik valamit! (Pláne egy erős iskolában, ahol a gyerekek már mindent levettek a netről!).
Képzeld csak el, mennyit kell készülnöd egy órára! Vagy azt hiszed, ha egyszer megtanultad az egyetemen, mikor volt a mohácsi csata, soha többet nem kell utána nézned, nem kell a legújabb irodalmat elolvasnod, nem kell végiggondolnod, hogy az egyik osztályban így, a másikban úgy kell magyarázni, mert itt ilyenek a srácok, ott olyanok?
MINDEN FOGLALKOZÁS KÖZÜL A LEGNEHEZEBB, A LEGSZEBB, A LEGFONTOSABB A TANÁRÉ!
Tőle függ a jövőnk. Gyurcsány, Orbán, Kiss Péter mehet a fenébe, a tanárok maradjanak és tanítsanak!
Én nem vagyok tanár, de a munkahelyemen már csak az foglalkoztat, hogy az újonnan jötteket rávegyem: élvezzék, amit csinálnak és tanuljanak meg a munkájukkal kapcsolatban mindent, amit csak lehet.

noob 2008.08.26. 19:20:34

Cpt. Flint. bár Te vissza tudsz olvasni,de abban sincs sok köszönet : (

re Cpt. Flint 2008.08.26. 13:33:33
Asszem a demagogosz te vagy." A tömegnek meg marad annyi.." Mi az hogy tömeg? Milyen jogon emeled ki magad ebböl? Ja, mert talán nemesi cimerrel himzett az ágynemüd, esetleg szorgos voltál mint a hangyatücsök, és most borrzasztóan büszke vagy, hogy a gyereked majd magániskolába adhatod? Asszem ez az amit a "egyéni kiútkeresés csapdájának" hívnak a szociológusok.Ha csak ki nem költözöl egy szigetre, ez a TÖMEG fog melletted élni, ú lesz az autoszerelöd, a péked, a doktorod, a mentosoforod, az üvegesed, a könyvszedod, színházban a világosítód.. Tudod mert ahol " hol barbárság van, ott van jelenvalóan
mindenekben." (elnézést a profanizáláséert).

Elhiszem, hogy elhiszed. És akkor hogy is van? Az állami iskola tanára hülye, de a magániskoláéra már érvényes a a "szeretjük és tiszteljük a tanárokat" attitud??? Vagy majd Te meg a többi szülo megmondja, hogy a gyerekednek 15 év mülva milyen tudásanyagra lesz szüksége? Ennek alapján ma lángossüto meg trikotage-os alapképzettséggel lenne tele az ország. "Amikor az információs társadalom korában az ipar végképp elveszíti korábbi rangját, bekerül abba a státusba, amibe a modernizáció tette a mezogazdaságot, akkor elkezd átértelmezodni az emberi eroforrás szerepe. A mezogazdaság és az ipar zsugorodása a foglalkoztatási tortán felteszi a kérdést: mi a kénköves tüzes isten nyilát csináljunk azokkal, akiknek a technikai fejlodés adta termelési szektorok nem növekvo munkaero igénye miatt már nem lesz belátható szerepük a piacon?
Az információs társadalom korszaka kb. akkora pusztítást visz véghez a piacokon, mint az ipari társadalom a természeti eroforrások kiaknázása területén"
(reszvetelidemokracia.blog.hu/rovat/információs_társadalom)
Mindezt GARAND kiválóan megfogalmazta kommentjében.

Hallottál már hasonló szintü ökörséget, hogy egy miniszter meghatározza hágy sor lehet egy oldalon és hány betü egy sorban egy tankönyvben???? És a halottál már olyan munkaadóról, akinek párás lesz a szeme, azt hallva, hogy "sajnos nem olvastam el a fontos üzleti levelet, mert több sorból állt mint amihez hozzászoktattak az iskolában" Igaz milyen nonszensz?


Szóval akkor hogy is legyen? Legyen a tanár közellenség, minden hibák okozója? Verjük szét a maradék szerkezetet is, "lássunk Uram, mire megyünk együtt"?? Fokozzuk a tanárok guzsbakötését, jelentéssekkel, felmérésekkel, stb. oszt gunyosan röhögjünk rajtuk "Nézd a marhát, tanítani akar". Vegyünk el tole valóban minden esélyt, hogy a TÖBBSÉG érdekében rendet próbáljon tartani, hogy esélye legyen arra,hogy egyszerüen meghallgassák az osztályban? Sok okostojás a Miniszteriumban meg csak az alkalmas áramlatot keresi, hogy felugorhasson rá, karrierjét építendő. Ez az EU-komform . Ne legyen házi feladat a hétvégére. Ne kelljen olvasni. Nincs számitástechnika alsóban. Ne legeyen természettudományos oktatás, mert állás nélkül maradnak a "megálhetési boszorkányok" meg a jósnők. Legyen viszont mobiltelefon, zárható reklámszekrény, márkacucc-sovinizmus, tanárverés. Mert a "diáknak jogai vannak".De nincsenek jogok kötelességek nélkül legalább is királyi-uralkodói szint alatt, és főként nincs a "munka világában". Legegyszerübb lesz árverésen meghirdetni a bizonyítványokat, így legalább a nemesek és a gazdagok megspórolhatnak egy kis időt, hiszen minek a tudás, elég a papir.

Mindenkinek van egy-két jó tanár az emlékezetében. S mivel nem vagyunk egyformák, legtöbbünknek egy MÁSIK tanár az , aki megtestesíti ezt a "jó tanárt". Igy végül is ez egész tanártársadalom valahogy le van fedve :)) És ez vhogy igy is igaz.

"Az a közösség, aki nem fizeti meg az orvosait, tanárait és papjait , hosszabb távon halálra van itélve".

süti beállítások módosítása