HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Újságszerkesztési gyakorlat Hevesben

2008.09.19. 14:10 sasika61

 

 Az újságolvasás éppúgy szakma, mint az újságírás: megtanulható, felismerhető fortélyai vannak: a figyelmes olvasó egy idő után rájöhet, miként akarja a lap manipulálni, befolyásolni. Ezek a célok nem eleve rossz szándékúak: aki akárcsak egy mondatot is a nyilvánosság elé tár, az mind manipulál: hatást akar kiváltani, el szeretne érni valamit stb. Abban sem hiszek, hogy a sajtó feladata kizárólag a semleges tájékoztatás, egy jó laptól egyenesen elvárom, hogy legyen álláspontja, csak a heréltek semlegesek. Ugyanakkor feldühít, ha azt úgy közli, hogy eközben érezhető a nyilvánvaló egyoldalúság.
 
 Az utóbbi héten a Heves Megyei Hírlap többször is feldühített.
A megye egyetlen napilapja rendszeresen közöl beszámolókat, mi az aktuális helyzet a HospInvest kontra kórházvédők „ütközetében”. Az ügy régi, az országos sajtó is ismeri, ennek részletei most nem érdekesek. Mennyiségi és szövegtani elemzéssel egyértelműen kimutatható lenne, hogy a lap a megyei önkormányzat, így a HI oldalán áll. Nincs birtokomban az e témában megjelent összes cikk, ezért csak az eheti adagra tudok hivatkozni, s egyben ezeken keresztül be tudom mutatni a nyilvánvaló egyoldalúságot, a rossz szándékú manipulációt.
 
 Kezdődött azzal, hogy szeptember 17-én, az ismert és a megyei önkormányzat számára kedvezőtlen bírósági döntés után közöltek egy beszámolót, melynek lényege, hogy „Sós nem mond le a fejlesztésről”(Sós T. a megyei közgyűlés MSZP-s elnöke). Ki vette észre, hogy ennek a cikknek hosszabb változata előző nap megjelent az mszp.hu oldalon (http://mszp.hu/interju/bovebben/a-regio-legjobb-korhazat-hozzak-letre), sőt az újságcikk bár lerövidítve, de szóról szóra a honlap által készített interjút közli, anélkül, hogy utalna a forrásra? „Kicsit” kilóg a lóláb, mert így nehéz kivédeni, hogy a lap nem az MSZP szócsöve, de a szerkesztők úgy gondolkodhattak, hogy van egy halmaz, aki olvassa az újságot, van egy, aki a honlapot, de a két halmaz közt nincs átfedés, csak kevés számú, s azok pedig úgy is hallgatnak. Tévedtek.
 
 Tévedtek, de nem akkorát, mint tegnap.
Múlt csütörtökön közöltek egy olvasói levelet, melynek írója részletesen kifejtve álláspontját a HI mellé áll, a kórházvédők ellenében. E témában ez volt az egyetlen közölt hozzászólás. A levél hangneme, balos elkötelezettsége valószínűleg több olvasót is reagálásra késztetett, így ezen a héten, 18-án leközöltek egy, a kórházvédőket támogató levelet névvel, lakcímmel. Ezt azonban úgy, hogy mellé beszerkesztettek egy név és lakcím nélküli másik olvasói reagálást is, egy magát szerelőnek nevező személytől, aki elképesztően demagóg módon száll szembe a kórházvédő orvosokkal. Rövid idézet ez utóbbiból: „Okulásként egy Svédországban esett történettel zárnám: a napokban börtönbüntetésre ítéltek egy orvost, mert hálapénzt fogadott el. Kérdés: Önök közül ki volna még szabadlábon?”
 
 Mondható persze, hogy az olvasói levél nem az újság álláspontja, én azonban úgy vélem, a nyilvánvaló baromságokat igenis kötelessége a szerkesztőségnek helyretenni, legalább egy lábjegyzetben. Itt megkérdezhették volna, hogy ezek szerint csak a kórházvédők élnek hálapénzből, az HI-nek aláírók nem? A svéd példára hivatkozva közölhették volna a „szerelővel”, hogy példája csak akkor helytálló, ha egyben a svéd orvosok munkabérét is biztosítaná az állam, egészségpénztár, valaki. Végül megkérdezhették volna, hány szerelő lenne szabadlábon, ha mindenkit bezárnának, aki nem ad számlát, adót csal stb. Csak én be tudnék a legutóbbi hónapokból 3-4-et ajánlani. Nem tették, sőt, a két levél egymás mellé szerkesztésével egyértelműen hátsó szándékkal manipuláltak: le akarták rombolni a kórházvédők mellett álló személy érveit, hangulatot keltettek az orvosok ellen általában, mert ennek az újságnak is csak addig jó, amíg van kit egymás ellen uszítani, addig sem feszegeti senki, hogy pl. miként privatizálták anno az MSZP megyei napilapjait, s mennyire váltak függetlenné tőle azóta.

6 komment

Címkék: sajtó hospinvest kórházvédők heves megyei hírlap

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr28671367

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zihológus 2008.09.19. 19:04:47

Neked mindenről csak AZ jut eszedbe. Vegyél már egy forgatós műholdas beltérit. Remek adók jönnek (pl. 3Sat, Arte, ZdfTheater, EinsFestival). Nem kell mindig a hírtévét nézni. Esetleg vigyek neked egy kutyát/macskát/tengeri malacot ajándékba, hogy tudj valamivel törődni?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.19. 19:54:30

Zihológus, nem kell van.Kutya. Toldinak hívják.
De mi köze a posztnak a HírTv-hez?

Zihológus 2008.09.19. 20:01:49

Nem találom a felháborodott írásaidat a gonosz emberekről, akik a hevesi kórházat üzemeltetik az egrivel azonos módon. Add meg a linket!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.19. 20:30:10

Zihológus
"A kórházvédők privatizációellenes álláspontját ugyanakkor gyöngíti, hogy a városi Fidesz vezetőjéről kiderült: ő is privatizálta egy egészségügyi szervezet működtetési jogát, nehéz tehát megmagyarázni, miért nem lehet az egyiknek azt, amit a másik már csinál?" sasika61mondja.blog.hu/2008/07/02/egri_korhazvedok_kontra_hospinvest
Valószínűleg az itt leírt esetre gondolsz, merthogy Hevesen nincs kórház, tudtommal.

noob 2008.09.19. 21:28:06

Ha az országban kiásott politikai árkokat össze lehetne adni, akko rminden magyar településen lenne csatornahálózat és a 4-es metró már New Yorkig járna. Na ennek a hosszó útnak az egyik állomását aztán hivhatnánk Megyei Pártsajtónak is " Figyelem, az ajtók a bal oldalon nyilnak"....Aztán, - ha lenne rá pénz - lenne Jobbik Állomás is, meg BulVér Sajtó is.

Miről beszélek?
Cuius regio ( pecunia), eius religio. Tessék tudomásul venni, hogy ez van. Meggyőz(őd)ésből is lehet bértollnok valaki. Az osztályharc fokozódik, elvtársak. A külpolitikai helyzetről nem is beszélve, Virag elvtárs.

Az Úr 2008-ik évében a Kossuth tértől a porcsalmai cigányputrin át at internetes blogokig széles árkok szelik át ezt az országot. Elkeseredett, kiéhezett, csalódott emberek állnak az árok mindkét oldalán. Lassan már csak azt értik,hogy az eleseredettség, kiábrándultság és a éhség oka az a masik ember , a MÁSIK OLDALON.

Az árkok továbbfutnak országhatárokon át, minden magyar szivében ott van az árok egyik oldala. ( Csak az igazi européerek és a Konzervgyár utcai hajléktalanok tesznek az egészre.)

Ide jutottunk 19 év alatt.

"A múltunk mind össze van torlódva". A mindennapok hordaléka egyesével peregve lassan elfoglalja helyét az árok ezen és azon oldalán. Minden rétegtől egyre magasabb. Minden réteggel egyre távolabb a másik oldaltól.

Vajon miért van, hogy legönösebb dolgainkban sem a józan eszünkre hallgatunk? Hogy nem hisszük el, hogy nekünk van igazunk a Kevéssel szemben? Hogy a macskajancsi-tojástánc a politikai szinpadon még szomorújátéknak is silány, de a demokrációhoz semmi köze? Miért, hogy a mi pénzünkön, a mi nevünkben rajtunk uralkodó pártarisztokráciát nem szórjuk ki a városháza ablakán, mint tették azt derék cseh barátaink anno Prágában?

fazekass · http://fazekass.blog.hu 2008.09.20. 15:05:37

Noob:

Jó a nyelvezete, irodalmiassága a kommentednek, de egyetéreni nem tudok vele. Az árkokat amikről beszélsz, én nem érzékelem, sőt, azt mondom, hogy az ország intellektuálisabb felének, politikai meggyőződésétől függetlenül elege van a jelenleg a porond mindkét oldalán álló brancs nagy részéből, és talán épp most lehet, hogy ezeket a mérsékelt elveket valló embereket összehozza a kiábrándultság, elkeseredettség.

Sasika61: Üdvözlet Tanár Úr! :)
süti beállítások módosítása