HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A Magyar Tragikomédia Napja

2008.09.21. 10:13 sasika61

 

 1883. szeptember 21-én volt Madách Imre: Az ember tragédiája ősbemutatója. 1983-ban, a századik évforduló alkalmával rendezett ünnepségén jelentették be, hogy ezentúl szeptember 21-e a Magyar Dráma Napja.Itt, Egerben az évforduló közeledtével a színház sokszínű programmal készül a méltó megemlékezésre, pénteken én is elvittem az osztályomat A velencei kalmár nyilvános próbájára, élvezet volt látni, hogy a kiváló rendező, Zsótér Sándor miként instruálja színészeit: alig mond valamit, de szemvillanásait, apró kéz-és fejmozdulatait is érzékelik, s eszerint cselekszenek.
 
 Azt hittem, ezzel számomra be is fejeződtek az ünnepi színházi akciók, tegnap azonban rá  kellett jönnöm: Budapesten nagyobb szabású rendezvénnyel készültek. Ha már a Duna kivételével egyetlen tv-csatorna sem emlékezik meg az ünnepről, a közélet túlmozgásos szereplői vállalták fel a kezdeményező szerepet: úgy gondolták, megtartják a Magyar Tragikomédia Napját. Az előadás fényesen sikerült, jöhetnek a kitüntetések.
 
 A főszereplő (rendező?) természetesen az ország első színésze volt, a miniszterelnök. Most éppen a „nagy magyart” adta elő. Ha még hosszabbak lennének kezei, keblére ölelt volna mindenkit, beleértve azokat a jobboldaliakat is, akiktől nincs egy hete, hogy óvta az országot: igaz, az más szerep volt. Elévülhetetlen érdemei vannak az esemény kezdeményezésében és időzítésében is, hiszen tudta jól, ha ő meghirdet egy ilyen akciót, mint amilyen a Charta, s erre nagygyűlést szervez, akkor az utcákon meg fognak jelenni a ”hurrogók” is, akiknek egyetlen előadás sem tetszik, de bármely színházat szétrombolják esztelen dühükben.
 
 Ki látna bele a kulisszatitkok mindegyikébe? Minden rendezőnek megvannak a titkai, így aztán én sem tudom, hogy minő véletlen folyományaként került egy napra Kolompár segédszínész és társulatának előadása a Charta rendezvényével, azonban olyan szerencsésen választották meg a maguk helyszínét, hogy idővel a két bemutató összefolyhatott. Kolompárék a „jó cigány” szerepét játszották, szinte maguk fölé emelkedve sikerült az országnak felmutatni, hogy ők milyen kulturáltak, milyen fegyelmezetten tudnak viselkedni egy jó rendező kezei alatt.
 
Szerepük egyben ellenpontot képezett a feketeruhás csikósok által betanított csürhe-csordával szemben: akiket állatidomárok irányítanak, persze hogy állat módjára viselkednek. Többségüket rég ketrecbe kellett volna zárni, de hát akkor hiányos lenne a szereposztás, s nem lenne olyan mély a katarzis. Így azonban szép előadás sikeredett, igaz, hogy a költségek valószínűleg több milliósak, de ki nézi a pénzt, amikor a Magyar Tragikomédia Napja méltó megünneplése a tét?

5 komment

Címkék: közélet csőcselék charta cigánytüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr65673892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kardinálispinty 2008.09.22. 17:22:17

1. Az ember tragédiája jó.
2. A velencei kalmár gyenge (Shakespeare általában is elég banális történeteket ad elő, de ez borzasztóan gyenge)
3. A velencei kalmár mitől magyar dráma?
4. Az ember tragédiáján kívül hány db. értelmes, előadható és a mai embert is érdeklő magyar dráma van?
5. A fentiek alapján kell erre egy külön nap?
6. Az bíztató, hogy van legalább még egy ember az országban, aki képes mindkét oldal (vagy akár mindhét) ökörségeit a maga helyén kezelni. Grat.

vasló 2008.09.22. 17:47:23

Miért csürhe egybôl az, aki a "nagy magyar" ellen tüntet? Kösz a választ.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.22. 17:50:53

Vasló,
a nagy magyar ellen lehet, sőt, kell is tüntetni. De az, aki rendőrökre támad, autót gyújtogat, kukát borogat, na az az én szemeben csürhe-módra viselkedik, s éppenséggel a nagy magyar kezére játszik.

Neo 2008.09.25. 17:23:25

Pintyőke

1. Az ember tragédiája tényleg jó
2. A velencei kalmár nem gyenge (szerintem, de az nem baj, hogy neked az :)))
3. Senki nem mondta, hogy magyar dráma lenne
4. Na ez olyan tipikus konrád-utálom-a-magyarokat-györgy féle köpködés
5. Lásd 4.
6. Szerintem van még vagy majd' tízmillió ilyen ember az országban, csakhát '89-ben a hétfejű sárkány ezer évre bebetonozta magát a parlamentbe
süti beállítások módosítása