HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Tarka magyarok - vakvágányon

2008.09.22. 16:42 sasika61

 

 A magyar közélet szereplői alighanem új témakör megnyitására fogják kényszeríteni a Guiness-rekordok könyvének kiadóit: már lezajlott a „legnagyobb” roma demonstráció, most pedig készülődik a Tarka Magyar! mozgalom tüntetése, mely 100 ezer főt vár október 4-én az Andrássy útra és a Hősök terére: http://index.hu/politika/belfold/eroszak0921/ .
Felhívásukban az Alkotmány 70/A paragrafusának 1. bekezdésére hivatkoznak: „A Magyar Köztársaság biztosítja a területén tartózkodó minden személy számára az emberi, illetve állampolgári jogokat bármely megkülönböztetés, nevezetesen faj, szín, nem, nyelv, vallás, politikai vagy más vélemény, nemzeti vagy társadalmi származás, vagyoni, születési vagy egyéb helyzet szerinti különbségtétel nélkül.”
A szervezők a megfélemlítés és a kirekesztés ellen készülnek demonstrálni, szigorúan félretéve a párthovatartozást, a pártpolitikát.
A jó szándékot nem vitatva lenne itt azért néhány kérdés.
 
 Kinek az elsődleges feladata az Alkotmány betartatása? Az államhatalomé. Ki a felelős, ha az Alkotmányban rögzített jogok nem érvényesülnek? Elsősorban az állam. Ki lehet tehát a legfőbb célpontja egy ilyen kezdeményezésnek? Az állam. Az állam tehetetlensége miatt tüntet-e a mozgalom? Nem, fő célpontjaik azok az egyébként valóban megfélemlítő, kirekesztő szélsőséges közösségek, amelyek valamilyen rejtélyes ok miatt szabadon szervezkedhetnek. Van-e elég értelem a mozgalom szervezőiben és a hozzájuk csatlakozott civil közösségekben, hogy mindezt ők is belássák? Mi az hogy, nagyon is! Akkor miért nem azt követelik, hogy az állam a rendelkezésre álló eszközökkel kényszerítse ki az Alkotmány betartatását, s hatékonyan lépjen fel mindazokkal szemben, akik azt megsértik?
 
 Itt az én válaszaim elfogynak, de egyben megmagyarázatlan rés keletkezik a szervezők érvrendszerében is. Amíg erre nem kapok valamilyen logikus választ, azt kell gondolnom, a mozgalom talán mégsem annyira politikamentes, mint azt állítják. Megkérdezhetem-e, hogy csak nem azért nem akarnak tüntetni az államhatalom ellen, mert az azt megtestesítő párt (pártok) közelebb állnak hozzájuk, mint mások?
 
 Továbbá: miért nem tesznek fel kérdéseket a miniszterelnöknek, a belügy- és a titokminiszternek? Például azt, miként történhet meg, hogy olyan kiváló titkosszolgálat, amely nem létező „terroristáknak” is nyomára bukkan, miért nem tud megakadályozni egy hetek óta nyilvánosan szerveződő szélsőséges demonstrációt? Miként lehet, hogy amikor százak támadnak rendőrökre, rendőrautót gyújtanak fel, felfordítják a várost, több milliós kárt okoznak, alig néhány embert vesznek őrizetbe, s azokat is kiengedik másnap? Miért nem lépnek fel pl. Budaházy - Toroczkai ellen hatékonyan, miért szabadíthatnak rendszeresen randalírozó csőcseléket Budapest utcáira? Miért engedik meg, hogy ők és társaik - akár a giliszták - minden rájuk omló szarkupac alól sértetlenül másszanak ki, s folytassák tovább „harcukat”? Ki az a vak, aki nem látja, hogy bár ők soha nem vernek szét rendőrautót, nem támadnak rendőrökre, újságírókra, nem törik szét a tűzoltó-vízcsapot, valójában akik ezeket teszik, az ő uszításukra cselekszenek? A sort és a példákat számtalanul lehetne szaporítani, sajnos.
 
 Nem olyan ez, drága tarka magyar „testvéreim”, mintha demonstrálnánk a Lipótból kikerült közveszélyes elmebetegek ellen, de nem kérdeznénk rá: ki eresztette szélnek őket? Vagy mintha tiltakoznánk a nátha és torokfájás miatt, de azt azért tűrjük, hogy jégre vigyenek bennünket?

28 komment

Címkék: közélet tüntetések tarka magyar

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr75676054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kardinálispinty 2008.09.22. 17:14:42

A tolerancia látszatát kikényszeríteni (ha van ilyen), állami feladat. (pl. bizonyos kirekesztő gondolatok nyilvános megjelenése, nyíltan diszkriminatív munkáltatói magatartás esetén büntetés, stb.). Az állam feladati ugyanis a törvények betartatása. Az igazi megoldás viszont az, ha a fejekben rend lesz. Na, ennek elérése viszont civil feladat. Gyanítom, ez a rendezvény ez utóbbit célozza inkább.

forro 2008.09.22. 17:29:44

Mélyen egyetértek Kardinálispinty bejegyzésével. A civil társadalom nem kell, hogy átvállalja az állam feladatait, viszont joga és kötelessége az esetleg feladatai ellátásában elbizonytalanodó állam (vagy annak részét képező szervezetek) figyelmének fölhívása, vagy - mint adott esetben - a cselekvésben való megtámogatása. A civil (polgári) kezdeményezések dolga nem a törvények átírása vagy átértelmezése, viszont tevőleges részt vállalhatnak abban, hogy a közvélemény ne hihesse el, amit egyesek sugallnak, miszerint pl. tegnap "a nép" állt szemben az állammal. Ez ugyanis nem mindig világos, ha valaki csak a sajtóból tájékozódik...

TheBigMuzzy 2008.09.22. 17:39:15

"Civil társadalom" ... Ugye pl. a szervezők egyike a Szeretem Magyarországot Klub az egy echte "civil", "politikamentes" szerveződés ? Nem. Egy MSZP alapítású kampányszervezet, ami nem először jelenik már meg. Szóval jó lenne, ha a "civil" akció lenne, deez nem az.

User1 2008.09.22. 17:42:19

"A civil társadalom nem kell, hogy átvállalja az állam feladatait, viszont joga és kötelessége az esetleg feladatai ellátásában elbizonytalanodó állam (vagy annak részét képező szervezetek) figyelmének fölhívása, vagy - mint adott esetben - a cselekvésben való megtámogatása."

Beszédet mond GYurcsány Ferenc, aki nyilván meg fogja jegyezni, hogy ha Orbán lenne, már sorakoznának a zsidók és a cigányok a rakparton.

Újabb ballib megmozdulás, lesztek vagy hatszázan, ha csak megint nem buszoztatják fel a cigányokat 1300 Ft/fő honorárium fejében.

A Nép Te vagy 2008.09.22. 18:15:13

Sasika61,

A föltett kérdéseidre adható válasz lehet az az értesülésem (csak közvetett, de hitelesnek tűnik és bevallom, nekem beleillik a képbe), hogy a közlő akit valamiért egy MSZP raktárba küldtek, ott látott fölstószolva egy adag árpádsávos zászlót. Válasznak ígértem, de kérdés, vajon miért tárolták ezeket ott?

Más megközelítésben egy írás ami egyebek között arról szól, hogy miért ugrasztják össze önmagával a pártok az ország általuk megosztott népét:

www.kibulizottorszag.net

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.22. 18:17:44

A Nép,
egyáltalán nem lennék meglepve, ha ez igaz, nagyon is beleillik a képbe.

Azzari 2008.09.22. 18:26:48

Kedves sasika,
mindenhol kifejezetten hangsúlyozzuk, hogy a Tarka Magyar demonstrációval elégedetlenségünket akarjuk kifejezni, mert politikusaink nem képesek megállítani a gyűlöletkeltő, és erőszakos folyamatokat, pedig rendelkezésükre állnak azok a demokratikus eszközök, melyekkel hatékonyan felléphetnének.
Ezért a civilek összefogtak, és egy minden eddiginél nagyobb és széles tömegeket fölvonultató demonstrációval kívánnak hangot adni elvárásaiknak. Békés, törvénytisztelő, magyar állampolgárokként meggyőződésünk, hogy tenni kell a kisebbségeket érő atrocitások és a kirekesztés ellen, ahogy az elharapodzó erőszak minden más formája ellen is. Szeretnénk, ha a Tarka Magyar demonstrációhoz a politikai nézetkülönbségek ellenére minél többen csatlakoznának. Csökkenteni igyekszünk, nem pedig elmélyíteni az országot sújtó megosztottságot. Szerintünk a nemzeti közmegegyezés minimuma az erőszakmentesség és a jogállam követelése.

Hangsúlyozzuk azt is, hogy nem tartottuk tiltakozásunkhoz megfelelő eszköznek az erősen átpolitizált Chartát. Ezért döntöttünk úgy, hogy 2008. október 4-én szombaton, közel az ENSZ által, Ghandi születésének évfordulója alkalmából meghirdetett Erőszakmentesség Világnapjához, békés vonulásra hívjuk mindazokat a honfitársainkat, akik erőszak- és megkülönböztetésmentes Magyarországon akarnak élni.

Sokan egyetértünk abban, hogy az elmúlt időszak sorozatos, erőszakos és megfélemlítő eseményei után, és a megfelelő demokratikus válaszlépésekre képtelen politika magatartás miatt, egy soha nem látott tömeget felvonultató tüntetéssel tudjuk kifejezni, hogy a Magyarok elsöprő többsége egymással békében kíván élni, és ennek megteremtését választott politikusaitól várja.

Hisszük, hogy egy alulról jövő, széles, civil összefogásnak van ma esélye arra, hogy nemes célok mentén újraegyesítse megosztott társadalmunkat.

A demostráción nem lesznek beszédek, és kifejezetten felszólítjuk a politikusokat, hogy ne kommentálják a Tarka Magyart, ne használják fel pártpolitikai célokra, és kérjük tartsák tiszteletben a rendezvény civil tisztaságát.

Október 4-én várjuk a fiatalokat és az időseket, a jobb- és a baloldaliakat, a hívőket és az ateistákat, mindenkit, akik emberibb, élhetőbb, elfogadóbb és erőszakmentes Magyarországot akarnak.

Bódis Kriszta

román patkány 2008.09.22. 18:40:11

Ez az egész tolerancia-téma rég hiteltelen, mert a baloldal politikai demagógiájává vált, erre hivatkozva uszítják a népet.
Ennek eredménye az, hogy már nem lehet toleranciáról beszélni úgy hogy az ember nem politikai érdekekre gondol közben. Ezért viszont egyértelműen a baloldal meg a Geszti-félék a hibásak.

Magyarországon van két párt amely az antiszemitizmusból politikai tőkét kovácsol: az MSZP és sz SZDSZ. Nyilvánvaló hogy ennek csak a zsidók fogjág meginni a levét. A szocikat nem érdekli, a szadeszesek - akik maguk is zsidók - meg tényleg ennyire hülyék, vagy a pillanatnyi hatalomért tényleg odadobják a saját nemzetüket.

D.C. 2008.09.22. 18:48:52

Tarka Magyar. Milyen beteg név ez? Ez a tüntető brigád meg inkább tüntessen a kormány ellen aki felhasználja őket, ők meg amilyen intelligensnek hiszik magukat, mint a birkák a kolompot, követik őket. Szánalmas banda. Ha meg a magyar nép utálja őket, ez van. Nem kell lopni, csalni, erkölcstelen életet élni és már is senki nem fog titeket utálni.

A Nép Te vagy 2008.09.22. 18:51:19

Kedves Bódis Kriszta!

Lehet, hogy a tüntetés szervezői ez pont így is gondolják, de legalábbis tévelygés föletenni, hogy a jelenségek melyeket a tünetők a legindokoltabban marasztalnak el, elválaszhatóak a politikától. Ezeket a jelenségelet a pártok szítják. Lehetetlen ellenük úgy küzdeni mintha a létük független volna a pártokétol. Az összes pártot kellene eltávolítani ahhoz, hogy a jelenségek megszűnhessenek. Csapda helyzet van.

Nem célom és nem is lehet önt politizáásra bírni de azt nagyon ajánlom, hogy a föntieket gondolja át. Az átgondolásban sokat segíthet az írás amit már ajánlottam De az ön kedvéért. újból:

www.kibulizottorszag.net.

Ebből, bár elsődlegesen nem arról szól, jól kiderülnek az összefüggések a jelenségek és a rendszer között.

Nagyon sokat tehetne ügyük előmozdítására, ha a kisebbségek elleni erőszak tűrhetetlenségét hangsúlyosan kötnék össze annak a rendőri erőszaknak a tűrhetetlenségével amit az álampolgárok ellen két éve alkalmaztak és ezért felelősségrevonást is követelnének. Ha ez benne van a programban, úgy elnézését kérem, hogy nem követtem. Ha nincs, vagy nincs világosan kimondva, akkor nem nem fognak sokak szemében hiteleseknek tűnni. Barátként mondom.

Törekvéseikhez sok sikert kívánok mert dícséretesek. Tényleg. De félek, hogy a kezelés amit kínálnak, a legjobb esetben tüneti. A legrosszabban, nem az önök hibájából, és ha amit föntebb ajánlottam nem része a követeléseknek, sajnos olaj is lehet a tűzre.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.22. 18:53:52

Kedves Krisztina!
Köszönöm, hogy reagált.
Az Ön jó szándékában nincs okom kételkedni, zet azonban a tegnap látott "húzónevek" mindegyikéről nem mondhatom el.Ön elhiszi, hogy pl. Bródy János (akit zeneszerzőként egyébként tisztelek) vagy Geszti Péter "politikamentesen" adta a nevét a mozgalomhoz? Nekem szegényesebb a fantáziám: ahol őket hasonló rendezvényen láttam, azok bizony mind egy irányba mutató politikai alkalmak voltak. Olyan ez, mintha Szörényi Levente hirdetne politikamentes megmozdulást, mondjuk általában a közéleti hazugságok ellen. Ki nem tudná beazonosítani, hogy melyik fél hazugságaira gondol?
Ezenfelül nagyon is hiányolom azt, ami a poszt megírására ösztönzött: az államhatalom felelősségének hangsúlyozását.
Sok sikert:Sasika61.

cukorfalat 2008.09.22. 18:58:28

Kedves Bódis Kriszta!

Kérem, ne foglalkozzon Sasika írásaival. Az egész egy torzkép. A túlzottan megfelelni akarás kényszeréből fakad, hogy mindent csak ilyen formában lát. Olyan mintha egy képzelt világban élne. Remélem, esténkét legalább szépeket álmodik. Néha álmában megjelenik O. V. egy angyal képében és megdicséri. Tanár úr ma is jókat írt, csak így tovább, a győzelem egyre közelebb van.

Az Index szerkesztői egyszerűen szórakoztatónak tartják, ezért teszik ki időnkét a címlapra. Kb. olyan teljesítmény, a hírportáltól, mint a jobb napokat látott részeg riporternőt mutogatni a nézettség érdekében

Legokosabb lenne, ha senki nem válaszolna Sasika írásaira.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.22. 19:10:06

Cukorfalat, akkor te miért is reagálsz?
Egyébként hogy megnyugtassalak: nem szokott álmaimban O.V. megjelenni, továbbá ha figyelmesebb lennél, találnál jó néhány posztot, amit nemigen köszönne meg O.V., még álmaimban és az ő álmaiban sem. Jó bogarászást hozzá.

cukorfalat 2008.09.22. 19:17:05

Sasika, tudomásom szerint nem Bódis Kriszta vagy.

Stílusod és világlátásod (az elvbarátaidhoz hasonlóan) a rákosi és a hitleri idők újságírási technikájára hajaz. A valósághoz és a tényekhez köze sincs. Egy vélt cél érdekében minden mocskos eszközt legitimnek tart. Csak remélni tudom, hogy valójában nem ilyen, hiszen gyerekeket oktatsz egy középiskolában.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.22. 19:22:02

Cukorfalat,
nincs időm minden hányás feltakarítására, említs egyetlen mocskos eszközt, amit alkalmaztam, de bizonyítsd is, ne csak a megérzésedre hagyatkozz!

A Nép Te vagy 2008.09.22. 19:28:00

cukorfalat 2008.09.22. 18:58:28,

Vagy hasadraütésre alapítva állítod, amit, az Index szerkesztőivel kapcsolatban, ez esetben hazug vagy, és rágalmazó, vagy belső információid vannak amikkel visszaélsz.

Ez esetben a terminus technicus az, hogy geci.

Persze életszerűtlen a rágalmad. Hihető, hogy az Index kitegyen valamit cikizésből, olyasmiből ahogyan beállítod, egyszer. Talén kétszer is, ha nagyon vad. De semmi esetre sem hihető, hogy rendszeresen.

Sasika 61-nek igaza van amikor rávilágít a logikátlanságodra. Ha mást arra bíztatsz, tartsa magát távol, te magad miért nem teszed ezt? Miért vagy itt?

Egyáltalán, miért nézed le annyira Bódis Krisztát, hogy fölteszed nem tudja levonni saját következtetéseit?

Vári György 2008.09.22. 19:46:33

Kedves Sasika!

A tünetésnek semmi köze az MSZP-hez azon kívül, hogy az MSZP meg az SZDSZ is valóban fel szokta használni, manipulálni a szorongásokat, a FIDESZ pedig - szintén manipulatív okokból - viselkedik sokszor kétlelkűen alapvető erkölcsi kérdésekkel szembesülve is. ( Egei Antal a Magyar Nemzetben azért piszkálja Pokornit, mint megbízhatalan liberálist, mert bevezette a Holocaust-emléknapot, Orbán Viktor demonstratíve együtt szeleteli a tortát Bayer Zsolttal, Demokrata-előfizetésre szólít fel, azóta sem vonja vissza stb). Ez NEM azt jelenti, megelőlegezve esetleges kommenteket, hogy veszély fenyegetne fizikailag bárkit Orbán kormányzása alatt, nem erről van szó. Arról van szó, hogy Orbán nem viselkedik rendes politikusként, ahogy Semjén sem (homofóbia, drogproblémák kezelése, kisegyházak) ls az egész, szörnyűséges KDNP. Továbbá az MSZP és az SZDSZ sem, éppen ezért akarják a szervezeők kicsavarni a kezükből ezt a játékszert. Mindkettejük kezéből. Az egyik csatlakozó szervezet prominense, Schiffer András (Védegylet) például pár napja épp az Indexen írta: " Gyurcsány Ferenc nem demokrata". A rendőri erőszakról beszélt 2006 októberében. Ez, remélem, meggyőzi Önt, hogy nem MSZP-s segédcsapatokról van szó. Persze, alighanem vannak a csatlakozó szervezetek közt, ahogy a kilátogatók közt is bizonnyal lesznek MSZP-szimpatizánsok. Remélhetőleg mások is. Bár csatlakozna minél több jobboldali szervezet. Ha az Ön logikáját követve a "cui prodest" elvén gondolkozunk, akkor éppenséggel beleragadunk abba a mocsárba, ami minden lépést taktikailag tud csak értékelni, vagyis nem azt kérdezzük, igazuk van-e, helyes-e, amit tesznek, hanem azt, hogy jó-e ez Gyurcsánynak vagy Orbánnak, aztán eszerint ítélünk. Az Ön logikája szerint akárki akármit csinál, FIDESZ vagy MSZP-szimpatizáns igazából, csak el akarja titkolni, hogy jobb hatásfokkal dolgozzon. Szerintem ez téves hipotézis, hiányzik belőle a szabadság lehetősége, így maga a gondolkodásmód is szzabadsághiányos, ahogy - persze - mindnyájunk gondolatai, ha nem figyelünk minden pillanatban (és ki tud minden pillanatban figyelni) ebben a szabadsághiányos térben.
Üdvözli:
Vári György

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.09.22. 20:06:40

Kedves Vári György!
Hozzászólásával igen nagy mértékben egyet tudok érteni, Semjén vagy Orbán pl. sok tekintetben - noha nem mindenben - közelebb áll hozzám, mint Önhöz, de ez lényegtelen részletkérdés. Remélem, igazuk lesz. Külön köszönöm a kulturált hangnemet.

Watchman 2008.09.22. 20:12:13

T. Vári Úr

Én elhiszem, hogy a szervezők nem akarják az mszp malmára hajtani a vizet, de elég a segédcsapatok részvétele, hogy engem a rendezvényüktől távol tartson. Pont ugyanúgy, ahogy a csikós nindzsák és a sumér sámánok meg bármely kormányellenes tüntetéstől tartanának távol. Van egy-két társaság, akikkel nem fogok karöltve végigsétálni a belvároson.

A Nép Te vagy 2008.09.22. 20:53:24

Kedves Vári György!

Hozzászólása rokonszenves, de engedje meg, hogy továbbra is nyugtalanítson az amit Bódis Krisztához címzett saját hozzászólásom egy fölvetése részleges megkerülésének tűnik. (Amennyiben az ön hozzászólását tekinthetem úgy, hogy az a szerveződés nevében az ezen a poszton kifejtettekre általában válasz - ez így tűnik- akkor is ha konkrétan Sasika61-nek címezte.)

Nem gondolom azt, hogy tüntetésük valamelyik „oldal” támogatását szolgálná. Mégis látnia kell, hogy az érintett dolgok a politikával mennyire összefonódnak. Nem csak esetleges ráfogás miatt, aminek kapcsán meggyőzőzően érvel. Ha igazán képvieslni kívánják azokat a szempontokat is melyekkel mint írja egyes prominens résztvevők, mint Schiffer Andrés azonosulnak, sokkal jobban képviselnék fölvállalt ügyüket ha annak a szempontnak az önök által történő elfogadására nem csak így megengedően utalnának (Hogy de hiysezn ő is köztünk van) hanem azt éppen úgy erőszak ellens zászlajukra tűznék, mint a kisebbségek elleni erőszak elutasítását. Biztos vagyok benne, hogy pártatlan emberjogi megközelítésben ez nem csak vállalható, de vállalandó is, sőt hangsúlyozottan vállalandó nem csak elvi meggondolásból, hanem, hogy éppen olyan körök előtt is hitelesebbnek mutatkoznak akiknek megynyerése az önök szempontjából alapvetően lényeges.

Vári György 2008.09.22. 23:20:50

Kedves A Nép Te vagy!

Amennyire én tudom, ámbár nem vagyok szervező, csak szimpatizáns, erről is szól a dolog. Minden erőszak elutasítása magába foglalja a rendőri erőszakét is, egyúttal. Végül is Bódis Kriszta hozzászólása éppen ezt mondja:
Mindenhol kifejezetten hangsúlyozzuk, hogy a Tarka Magyar demonstrációval elégedetlenségünket akarjuk kifejezni, mert politikusaink nem képesek megállítani a gyűlöletkeltő, és erőszakos folyamatokat, pedig rendelkezésükre állnak azok a demokratikus eszközök, melyekkel hatékonyan felléphetnének.
Ezért a civilek összefogtak, és egy minden eddiginél nagyobb és széles tömegeket fölvonultató demonstrációval kívánnak hangot adni elvárásaiknak. Békés, törvénytisztelő, magyar állampolgárokként meggyőződésünk, hogy tenni kell a kisebbségeket érő atrocitások és a kirekesztés ellen, ahogy az elharapodzó erőszak minden más formája ellen is.

Mivel az MSZP-SzDSz koalíció volt az utóbbi időkig többségben a Parlamentben és kormányon, ők azok, akik nem tették meg ezeket a lépéseket, noha épp ők megtehették volna, elsősorban nekik szól a kritika. A kisebbségek mellett "az elharapózó erőszak minden más formája" is szerepel, ezt sem hagyhatjuk. Továbbá jogállam követeléséről beszél a mozgalom szóvivője, ezzel sem egyeztethető össze a 2006 októberi rendőri fellépés.
Üdvözlettel:
Vári György

A Nép Te vagy 2008.09.23. 12:46:46

Kedves Vári György!

Köszönöm. Az érzésem sajnos ezzel együtt megmarad, hogy valami hiba van a tiltakozásuk hangsúlya kürül. Ez legalábbis félreérthető és biztos vagyok benne, hogy lesznek tömegek akik félre is fogják érteni. Én, ha azonosulok az általánossal nem a specifikust hangsúlyoznám, hanem fordítva. Magyarul, hacsak nem a kormánnyal szembeni óvatoskodásból (ami probléma lenne) nem értem miért nem elsősorban az erőszak ellen a tüntetés és csak ezen belül a kisebbségek kapcsán, miért fordítva?

Nem tartozok azok közé akiket zavar a kisebbségek védelme. De ha nagyon megnézem a dolgokat úgy látom, hogy az ország problémái sajnos szélesebbek és megoldásukat nem lehet a kisbbségek védelmén kezdeni. Hanem fordítva. Szimptóma a kisebbségek körüli összes nehézség, nem ok. Normálisan működő országban, úgy gondolom, hogy esély van arra, hogy a kisebbségeket érintő problémák, de legalább egy részük, többé kevésbé maguktól megoldódnának. Tüntetésük lehet a legjobb, bocsánat ha így fogalmazok, legkegyesebb szándékú, de nyugtalanító amennyiben egy mégiscsak önkényesen választott, bármennyire is súlyos egyetlen tünetre helyezi a hangsúlyt. Emiatt félő, hogy nem fog semmiféle eredménnyel járni, legalábbis a hírdetett cél vonatkozásában nem. Nagyon fontos ha az ember küzd, hogy jól válassza meg a célpontot. Ez a társadalom már nem engedheti meg magának, hogy fecsérelje az erőfeszítéseit és további kudarc élményekkel szegényítse a közérzetét.

A tüntetés céljait támogatom, magával a tüntetéssel szemben sajnos komoly fönntartásaim maradnak. Azt hiszem az várható, hogy örülnek neki azok akik eddig is azonosultak céljaival és közömbösek maradnak azok akik eddig közömbösek voltak vagy rosszabb. Az ember ne saját jó közérzete érdekében tüntessen, hanem eredményért. Ha általában tüntetnének az erőszak ellen, magára az erőszakra helyezve a hangsúlyt és érezni lehetne, hogy nem a kisebbégek, hanem az össztársadalom ügye dominál, természetesen benne a kisebbségek érdekeivel, sokkal szélesebb lenne a visszhangja. Erről biztosítom.

Szeretném, ha rosszul látnám.

Üdvözlet

dodo 2008.09.26. 19:24:08

Milyen kisebbség elleni erőszakról van itt szó? Kedves magyar tarkák, Önök fordítva ülnek a lovon! Költözzenek a Cserehátra vagy Dél-Hevesbe és még sorolhatnám. Ott megtudnák, hogy mi az az erőszak meg rettegés. Ha problémájuk van a kisebbség elleni erőszakkal, akkor beszéljenek a kisebbségi uzsorásokkal Piricsén, Tamásipusztán, stb., hogy fejezzék be a lövöldözést.

Szalahadin 2008.09.27. 18:08:04

Kedves Bódis Kriszta és Vári György!
Nem kételkedve az Önök személyes jóhiszeműségében, muszáj megkérdeznem:
Mi a meglátásuk arról az erőszakról, amelyet egy kisebbségi csoport paleolit szinten élő tagjai gyakorolnak, néha egymás, sokkal gyakrabban az egyelőre még többségi társadalom tagjai ellen?
Ha lenne valaki, aki elég bátor ahhoz, hogy mondjuk ezen a megmozduláson nagy nyilvánosság előtt kinyilvánítja, hogy elítéli, amikor például Anarcson az Önök szerint rettegésben élő kisebbség tagjai bestiális módon agyonverik a krumpliját megvédeni próbáló öregembert, onnantól lenne hiteles a dolog. Amíg a megmozdulás csak arról szól, hogy zokogjunk a saját vállunkon a Magyar Gárda miatt, akiket ugyan folyamatosan démonizálnak, de akik eddig konkrétan senkihez egy ujjal nem értek, és ne szóljunk a "liberális" kisebbség által hihetetlen számban, ténylegesen elkövetett brutális erőszakról, addig semmi értelme nincsen az egész hajcihőnek. Addig nem egyéb az egész, mint egy az egyénként megszokott, struccpolitikát képviselő kutyakomédiák sorában. Ha önök tényleg az erőszak ellen szeretnének tenni, nem tehetik meg, hogy nem foglalkoznak a "hétköznapi erőszak" legnagyobb szeletével.

Szalahadin 2008.09.27. 18:15:47

egyénként=egyébként, elnézést.

prolee 2008.09.27. 19:28:24

Nyilván cukorfalat is e bájos és békés, főként pedig politikamentes (Tarka Magyar) kezdeményezés buzgómócsingja.
Na, az ilyenek miatt nem fogunk odamenni.

borzimorzi 2008.09.29. 10:18:04

A célok szépek.

Mégis nagyon kevesen fognak odamenni. S nem azért, mert a célokkal nem sokan értenek egyet. Sőt, akik a leginkább egyetértenek ezekkel a célokkal, azok fognak a legkevésbé odamenni. Mint például én is.

Miért? Azért, mert már nagyon elegem van belőle, hogy ezen szép célok örve alatt csakis a saját politkai pecsenyéjüket sütögetik egyesek.

Ennek a demonstrációnak semmilyen eredménye nem lesz a deklarált célok tekintetében, hiszen a szervezők még arra is lusták, pontosabban abban is ellenérdekeltek, hogy pontosan megmondják, személy szerint kivel elégedetlenek. Per "a politikusok" hivatkoznak az elégtelenül teljesítő, alkotmányos alapjogokat garantálni sem képes állami vezetőkről.

Nos, ez a mismásolás nem vállalható. Itt egy bizonyos politikai csoportosulás van hatalmon 6 éve. Ha valaki az állam működésével és működtetőivel elégedetlen, de ki sem meri mondani, személy szerint kivel (kikkel) elégedetlen, az vagy gyáva, vagy hülye, vagy megfizetik érte, hogy csak úgy általánosságban legyen elégedetlen. És még csak véletlenül se keresse, ki a felelős azért, hogy mára ez a társadalom erőszakosabb, elégedetlenebb és dühösebb, mint a rendszerváltás óta bármikor.

Na, ezért hiteltelen ez az egész. Már önmagában az is nevetséges, hogy per definitionem politikai célok elérésére hangsúlyozottan "politikamentes" demonstrációt szerveznek. Ha ki se merik mondani, hogy amit tesznek az politizálás, akkor mit várjunk tőlük?

Ez a demonstráció egyetlen célt szolgál, de az nem szerepel a kiírásban, és titkolják is, ahogy csak tudják. Azt a célt szolgálja, hogy azok a politikusok vagy politikai szerepre készülők, mint pl. a frissen pártot alapított Schiffer úr, elhitessék a médiafogyasztókkal, hogy nekik nagy tömegtámogatottságuk van. Ők politikai tényezők. Netán "megkerülhetetlenek" is. :-)

Nos, nem. Nem azok. Még akkor sem, ha minden erejükkel igyekeznek ezt elhitetni magukról. És még akkor sem, ha jobban megérdemelnék, hogy tényezők legyenek, mint sokan, akik - ma még - azok.

De ehhez előbb bizony politizálni kéne. Nem ködösíteni, hogy így politikamentes, meg úgy civil. Hanem kimondani, hogy politikai alternatívát akarnak jelenteni, és ennek megfelelően fellépni. Belépni a politikai küzdőtérre. Ja, hogy abban a ringben nagy pofonokat is osztanak? Ilyen a box.

Egy dolog azért a box mellett szól. Egyetlen, a politikai ringben péppé vert boxoló sem lehet annyira nevetséges, mint az álcivil megmondóemberek, akik a hatalomra csak ácsingóznak, de a boxhoz már túl kényesek. Sapienti sat.

Csót:
b
süti beállítások módosítása