babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A válságért (is) a tanárok a hibásak!

2008.10.17. 13:42 sasika61

 

  Tegnap este végigkattintgatva a tv-csatornákon az Á la Carte című műsorra tévedtem, s én marha: ott maradtam. Éppen Vekerdy Tamás kapta meg a szót, és hát kíváncsi voltam, mit mond a válság kapcsán – merthogy ez volt a téma – Vekerdy úr, aki miniszteriális bizottságok örökös szakértő tagja, a modern pedagógia fölkent bajnoka, aki olyan neves szaklapokban is hirdeti az igét, mint pl. a Nők Lapja. Na, itt követtem el a hibát: azóta is lila köd gomolyog a fejemben, a tv-t kikapcsolva káromkodtam egy cifrát, de elaludni még sokáig nem tudtam.
 
 A pszichológus úr (ez volt megnevezéseként kiírva) először is konstatálta, hogy az oktatással nagy bajok vannak. Nocsak, kérdezem magamban, tényleg? Aztán elmondta, hogy túl sok mindent akarunk megtanítani, pedig pl. a kiváló államférfiakat csak olyan kiváló iskolák képezhetik, ahol - és itt Konfuciusra hivatkozott – „csak táncot, zenét, éneket tanítanak”. Ez még el is ment, miért nem lehetne az a véleménye, hogy mondjuk a biológia, matematika fölösleges. Bár halkan megkérdezném: vajon ha megbetegszik, megelégszik- e azzal, hogy egy szép tánccal gyógyítják, vagy ha házat épít, egy furulyaművészre bízza- e magát?
 
 Hanem amit ezután közzé tett, azt már nem lehet lenyelni. Hivatkozott valamilyen új kutatásra, miszerint nem igaz, hogy a pedagógusok anyagi megbecsültsége vagy az osztályok gyereklétszáma kihatással van az oktatás színvonalára, ez szerinte egy tévhit, sőt – mint mondta- 1989 óta egyenesen azt javasolta minden kormánynak, hogy a tanárok egyharmadát el kellene bocsátani! Ennek kapcsán emlékeit idézte, hogy ő annak idején 56 fős osztályban járt iskolába, s mégsem vették észre, hogy sokan vannak, amiből egyenesen következik, hogy nagyjából ekkora létszámú osztályokat tartana a pszichológus úr üdvösnek.
Hát nem. Nem és nem. Vekerdy úr hülyeségeket beszélt (szakértelmében rég nem hiszek), ráadásul ellentmondásba keveredett, amikor viszont azt követelte, hogy az elbocsátott tanárok bérét benn kell hagyni a rendszerben, s azt a bennmaradók bérének emelésére kell fordítani. Hát ugyan mi a fenének, drága tudós úr, ha – amint állította - az oktatás színvonalán ez cseppet sem javít! Akkor már lépjünk nagyot: vonjuk ki a bért is. Sőt, lépjünk még nagyobbat! Minden tanárt el kell bocsátani, ki kell használni a internetet, naponta 12 tanárt elég foglalkoztatni, mindenki beül egy kamera elé, s elsőtől 12. osztályig egy ember elmondja a napi tananyagot (természetesen: csakis zene, tánc, ének!), a gyerekek pedig hallgatják a számítógép előtt. Ez lenne csak a megtakarítás! Szövegéből és az adott témából ugyanis úgy tűnt, az ország pénzügyi válságáért a tanárok a hibásak: nem venném szívemre, ha miattam omlana össze a tőzsde!
 
Ezek után Vekerdy úr megsértett. Igen, személyesen engem. Azt mondta ugyanis, hogy mindezekkel (amiket ő javasolt) a kormányok is tisztában voltak/vannak, de nem mernek lépni, mert a tanárok a szavazójoggal rendelkezők 1,3-1,7 %-át adják, s hát ki merne kockáztatni ekkora szavazatvesztést. Ez kérem sértő: hát azt hiszi, hogy nem támogatnék egy olyan kormányt, amely ugyan nekem nem kedvez, de amelyről tudom, hogy intézkedései az ország javát szolgálják? Hát ennyire lenéz minket? Mit képzel magáról ez az alak?
 
 Reggel egyik szünetben megyek be óra után a tanáriba. Nagy zsongás, hallom, hogy valakit piszkosul és egyöntetűen szidnak, bizisten azt hittem, hogy a miniszterelnök van terítéken, ami meglepett, mert róla közösségi szinten hallgatunk, legfeljebb barátok közt emlegetik a nevét. Nem, nem Gurcsányról volt szó. Vekerdyt szidták, de úgy, hogy azt hiszem, ha meghallotta volna, hogy gondolkodik róla a tanártársadalom, többet nem foglalkozna ügyeinkkel. Ezúton tolmácsolom tehát megvetésünket, és ígérem: többet soha nem nézem, s ha a nevével találkozom, elfordítom a fejem.
 
Még annyit tennék hozzá, hogy a jelenlévők közül senki nem kérte ki magának Vekerdy állításait, sűrűn bólogattak. Íme az illusztris névsor:
Balázsovits Lajos színművész
Vekerdy Tamás pszichológus
Benkó Sándor zenész
Kósa Erika üzletasszony
Csaba László közgazdász
Kozma Orsi énekesnő.
Nekik is gratulálok.

17 komment

Címkék: oktatás közélet vekerdy tamás á la charte

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr46718615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gidabiga 2008.10.17. 18:21:21

Nem láttam tegnap a műsort.
Viszont Vekerdy úr nagy ellentmondásba keveredett önmagával az osztálylétszámot tekintve.
Mikor még picik voltak a gyerekeim, voltak némi beilleszkedési problémák a nagyobbikkal az óvodában, olvasgattam a könyveit, mert sok mindennel egyet értettem. ( amióta nagyobbak, rájöttem, hogy sok butaságot is írt )
Többek között azzal, hogy az óvodákban és az iskolákban az ideális létszám 16-18, max. 20 fő.
Akkor ezt most így hogy, kedves Vekerdy úr, hogy "klasszikust" is idézzek. Eddig is arról az oldalról fújt a szél, de most megtoldották valamivel?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.17. 18:30:13

gidabiga,
érdemes megnézni a műsort az MTV videótárában, a 28. perctől a 33. percig beszél az általam idézettekről.

gidabiga 2008.10.17. 18:35:15

megnézem, kösz.
Nálam pár éve verte ki a biztosítékot, amikor valami új alaptantervet vagy mit készítettek még Magyar Bálint minisztersége idején. Akkor került szóba a titoktartás meg óraszámcsökkentés, anyámkínja.
Akkor veszítettem el a reményt, hogy itt még fel fog nőni okos, értelmes, szorgalmas generáció.
És nekünk még szerencsénk van, vidékre annyira nem gyűrűzött be ez az elv.
Az én gyerekeim még iskolaforma iskolába járnak :D

gidabiga 2008.10.17. 18:45:40

MTV-nél hiba az oldalon.
Majd később újra megpróbálom.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2008.10.18. 08:48:44

Vekerdy több könyvét is olvastam, és sok jó dolog is le van írva. (Nem vagyok pedagógus.)

Nálam a Waldorf-módszer iránti fanatizmusa verte ki a biztosítékot. Le is írja valahol: igaz, sokkal kevesebben érettségiznek a waldorfosok közül, de ha valamelyik bejut az egyetemre, akkor ott lepipál bárkit. Kár, hogy az egyetemre csak érettségivel lehet járni, és az pár ember, aki tanulás helyett lelkileg volt edzve (elég sajátos módszerekkel) biztos nagyon nagy méltósággal viseli majd a munkanélküliséget.

Személyes waldorfos élmény: ismerős sznobságból a gyerekét beiratta Fótra, de pár nap után elhozta. Arra ment ugyanis be, hogy két nagyobb gyerek az ő kisfiát veri. Erre szólt az óvónőnek, hogy talán közbe kellene lépni, mire a méregdrága magánóvoda alkalmazottja: a gyereknek magának kell megvívnia a csatáit.
Hát tapasztalataim szerint, ha a gyerekek valakire rászállnak, akkor azt végig verni fogják, és az iskolába már lúzerként érkezik, amit aztán egész életében vihet magával.

Pippa 2008.10.19. 09:23:08

Nem azért kell kirúgni a tanárok felét, hanem azért,amilyen magyartanárom nekem volt középiskolában (SZEG).35 perc sírás, hogy milyen szarul keres, milyen szar a kormány, stb. tanítás, az semmi. Még jó, hogy idő közben megszerezte a kis jogászdiplomáját, oszt elhúzott melegebb éghajlatra(annak való, szemét ügyvédnek)így neyedéven megtanultuk az egész érettségi anyagot, és lett belőlünk valaki.

Corry 2008.10.19. 10:23:23

Nálunk is az a helyzet, hogy ha szüleim ki akarnak akasztani a gyermekek nevelését illetően, akkor a Vekerdyt idézték. Egyébkén 4 gyermekem van kettő a középiskola alsó osztályait, míg a másik kettő az általános alsó osztályait járja éppen.
Nekem bizonyos elvárásaim vannak a tanulást illetően ez nem egy irreális elvárás, a gyermek korához is igazodik, de azt se lehet, hogy a gyerek egy énekórán jól érezze magát aztán ennyi volt az iskola. Korához mérten teljesítenie kell, ezzel addig nincs baj ha ezt ő könnyedén meg tudja tenni.
Waldorfba nálunk a szomszéd gyerek járt egy évig, mert eléggé kezelhetetlen volt kiskorában. Ez a Waldorfos dolog annyira jól sikerült, hogy utána újrajáratták a szülei a hetedik osztályt ugyanabban az iskolában, ahonnan elvitték a Waldorfba. Sajnos nem vagyunk természeti nép, ahol éneklésből és körjátékokból meg lehet élni.
A magyar oktatás szervesen illeszkedik a társadalomba ezért magán hordozza a bajokat is, továbbá azokat a gyerekeket kell nevelnie, akik szintén a mai magyar társadalom tagjai. A gyermekeim száma és az oktatási múltam miatt jó kapcsolatban vagyok az gyermekeim iskoláiban tanító pedagógusokkal, akik elég sokat panaszkodnak. Vannak például olyan szülők, akiknek nehézséget okoz a jelenléti lapon az aláírás, kérdem én, hogy ezekkel az emberekkel hogyna fogjon össze a pedagógus a gyermek nevelése érdekében? A gyerek otthon azt látja, hogy apu, anyu fekszik az ágyban, mert a segélyért csak havonta kell menni és őneki (mármint a gyereknek) időre az iskolában kell lennie. Ez azért egy nagy igazságtalanság a gyerekkel szemben, lássuk be.

Így nehéz a pedagógusnak gyermeket nevelnie és eredményt elérnie. Erre rájön még a mai pszeudoliberális és politikailag korrektséget mímelő minisztériumi irányelvek, hogy pl. a gyereket nem lehet alsóban megbuktatni, meg hasonló okosságok, majd kumulálja a lemaradást ötödikig, amikor is megbukik többször is, vagy elvtelenül átengedik és akkor kezdődik az egész elölről.

Én úgy vélem, hogy a magyar iskola sajnos nem teljesít túl fényesen, de erről csak kis részben tehetnek a tanárok, a többi ok körülményekben keresendő.

Az is tény viszont, hogy a gyerekek száma csökkenőben van, ezt valahol a tanárok létszámának is követnie kell.
A legnagyobb gondot, viszont a szakiskolákban látom, mert ott sok helyen ismereteim szerint elavult dolgokra oktatják a gyerekeket, egész egyszerűen azért, mert az öregedő oktató nem ért az új dolgokhoz, ha meg értene hozzá, akkor elmenne a versenyszférába dolgozni többszörös fizetésért.

Corry 2008.10.19. 10:59:59

Mindemellett a kedvenc műsorom a királyi TV-n az Á la Carte, mert sokféle okos és/vagy sikeres embert hív össze a műsorba, beszélgetni. Az utóbbi időben már politikust emlékem szerint nem hívtak, ez viszont tovább emelte a színvonalat.

Skor_Pio 2008.10.19. 14:01:33

Vekerdy Tamást a magam részéről csak Vekerdilinek szoktam nevezni. (Már attól könnyen bedilizik az ember, ha olvassa.) Egyszer kíváncsiságból rákerestem az Interneten a tudományos publikációira. Nemigen van neki. Ennyit a tudományról és szakértelemről. A Nők Lapjában valóban hetente jelenik meg cikke. Volt idő, amikor rendszeresen olvastam őket, de egy idő után rájöttem, felesleges idegesíteni magam rajtuk. Mindenesetre többször kifejtette, hogy nálunk az oktatásban a természettudományok és a matematika túl nagy súlyt kapnak és ez a diktatúrákra jellemző. Szerintem pedig az jellemző a diktatúrákra, hogy mindig ugyanannak az embernek adunk szót egy milliós példányszámú lapban, és más - értelmesebb - pszichológusok soha nem jutnak szóhoz...

Corry 2008.10.19. 16:59:26

Na persze a Vekerdy úr mindig énekórát szeretne tartani, az elhangzottak és leírtak szerint.

A természettudományok egyébként nem csak a diktatúrákban kapnak helyet, hanem pl. Japánban is.

Volt régebben egy könyv, Made in Japan címmel a SONY volt elnöke írta, és az volt a könyv célja, hogy megmutassa az amerikaiaknak, miért is érte őket a 70-es 80-as években a japán áruk sokkja.

Sajnos csak angolul van meg az idézet:
"While the United States has been busy creating lawyers, we have been busier creating engineers."

Végül is fel lehet fogni Japánt is, mind diktatúra szerűséget, de nem érdemes.

Skor_Pio 2008.10.19. 17:29:27

Persze, de nem nagyon érdemes értelmet keresni V-nek ebben a kijelentésében. Az állítását semmivel nem támasztotta alá, inkább arról van szó, hogy egy "súlyos" kijelentést akart tenni, nehogy vitába merjen valaki szállni vele. Elvégre kevesen akarnak a diktatúra védelmezőjeként fellépni. :-) Számomra ez is a hitelességét rontja, értelmes ember nem nyilatkozik ilyeneket.
Sajnos az vitathatatlan, hogy jelentős hatása van a magyar oktatáspolitikára és sok egyéb kedvezőtlen hatás mellett ő is megtette a magáét, amelynek következtében a magyar oktatási rendszer egyre ziláltabb. Sajnos elképzelésem sincs, hogy ez ellen mit lehetne tenni, pedig kellene, minél hamarabb.

egyenlítő 2008.10.19. 20:04:40

Nos, nekem vannak ötleteim:

- A tanárszakokon felemelni a minimális felvételi pontszámokat kb. az elérhető maximum 80 %-ára.
- Megszüntetni a közalkalmazotti munkaviszonyt, és vele a bértáblázatot.
- A fokozatosan kialakuló tanárhiány felnyomja a béreket.

Ennek hatására jelentősen emelkedni fog az oktatók és az oktatás színvonala. Nem holnaptól, hanem szépen, fokozatosan, 10-15 év alatt. Gyors megoldás márpedig nincs.

Skor_Pio 2008.10.19. 22:01:43

Nos egyenlítő, akkor rajta. :-)

neutrinoo 2008.10.19. 22:13:45

Az olyan tanároknál akik csak ledarálják az anyagot tök mindegy hogy 10-en vagy 60-an ülnek az órán:)

Skor_Pio 2008.10.19. 22:43:50

Ezért üljenek 60-an mindegyiknél. Logikus.

Emerenz 2008.10.26. 08:47:49

Sajnos én se tudtam megnézni a műsort a videotárban, csak az ajánlót sikerült.
Sajnálom, ha Vekerdy ilyen nyilvánvaló ellentmondásba került önmagával a gyereklétszámmal.
Ami a táncot és éneklést illeti az iskolában, ő nem az egyetemre és a gimnáziumra, hanem az általános iskolára gondolt, és természetesen ott sem állandóan táncolni kell, nyilván.
süti beállítások módosítása