HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Közszolgálatból elégtelen

2008.11.30. 06:44 sasika61

 

Lezajlott a közszolgálati demonstráció, a hideg idő ellenére meglehetősen nagy részvétellel. Megértem az ott jelenlévő kollégáimat, de nem tudok azonosulni velük. A szervezők nagyon is kifejező hátteret választottak, amikor Hofi Gézát tették jelképükké: az egyébként tényleg szenzációs humorú Hofi ugyanis nemcsak a közönségre kacsintott, sokkal inkább a hatalomra: alapjában véve veletek vagyok, üzente nekik.
 
Erős a gyanúm, hogy a részt vevő szakszervezetek is egyfajta feszültség-levezető funkciót töltenek csupán be (tisztelet a kivételnek, mint amilyen szerintem a PDSZ), viszont még nevetni sem lehet rajtuk. Jól tudják, hogy követeléseik irreálisak: az ország olyan helyzetbe került, amilyenbe, ráadásul a kormányt valószínűleg kötik az IMF- és az EU-hitel előírásai is: ha akarná, sem tudná mindazt teljesíteni, amit a demonstrálók elvárnak tőle.
 
Egy korábbi, szerintem fontos, de visszhangot alig kapott posztomban már írtam minderről (http://sasika61mondja.blog.hu/2008/11/22/egy_arulo_kozalkalmazott), ennek néhány elemét átemelve próbálom megfogalmazni kételyeimet.
 
Valóban példátlan reálbércsökkenést fogunk elszenvedni, ami normális viszonyok között sztrájkért kiáltana, igaziért, nem olyanért, amit egy „nagyszünetre” terveznek, majd azt is lemondják az előtte való éjszakán. De a körülmények nem normálisak. Naponta ezreket tesznek utcára, s mi a nyamvadt 13. havi bérért demonstrálunk? Súlyosbítva a 13. havi nyugdíj megtartásával? Ég a pofám, sajnos.
 
Sztrájkolni kevésbé, demonstrálni azonban még mindig lehetne ilyen körülmények között is - helyes célokért. Kifejezve a szolidaritást az egyetlen szóval elbocsátottakkal. Megteremteni azt az érzést a társadalomban, hogy nem magunkért „harcolunk”, hogy ugyanattól szenvedünk mindannyian: munkanélküliek, közalkalmazottak, nyugdíjasok, aktív foglalkoztatottak. Rámutatni egyértelműen, nem maszatolva, hogy a helyzetért alapvetően a kormány a hibás, világválság ide vagy oda. Kifejezni, hogy többé soha, de soha nem dőlünk be semmilyen ígéretnek, legyen az 13. havi fizetés vagy X. havi nyugdíj (X>12). Egyenesen ki kellett volna mondani, hogy ettől a kormánytól a magunk részére nem várunk semmit, nem követelünk semmit, tűrünk némán, de szavazatot többé nem fognak kapni tőlünk. Egyet sem.
 
Ezt kellene, kellett volna más társadalmi, foglalkozási csoportokkal is egyeztetve közösen demonstrálni. Nem az elvett bért visszakövetelni. Mert nem fogunk éhen halni. Ki fogjuk tudni fizetni, ha nehezen is, a számlákat. Gyermekeinket továbbra is nevelni tudjuk majd, zeneiskolába, különórákra járatjuk. „Csak” erről-arról le kell mondanunk. De mi ez ahhoz képest, akik élni sem fognak tudni, vagy csak alig?
 
Lett volna egy hivatásunk. Jaj, istenem, csak ki ne mondjam, hogy küldetésünk. Megteremteni ezt a szolidaritásérzést a társadalomban. Hogy ne egymás rovására keressünk megoldást. Ne essünk egymásnak, senki ne akarjon a másik pénztárcájában turkálni. Ha ezt elszalasztjuk, végső soron a mi is a kormány eszközévé válunk. Sztrájkolunk a bérünkért, hogy azok is ellenünk forduljanak, akik talán rokonszenveztek velünk, hogy megutáljanak bennünket, és nem vesszük észre, hogy ez a kormánynak baromi jó, mert addig sem őket utálják.
Ennyire buták lennénk?

427 komment · 1 trackback

Címkék: közélet szakszervezetek közszolgálati demonstráció

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr85795673

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Blogocska 2008.11.30. 18:03:14

13. havi bér, és ami mögötte vanElőször is: a közalkalmazottak, és a köztisztviselők nem ugyanazok. Ez két külön halmaz. Előbbik a tanárok, orvosok, ápolók, addig utóbbiak az önkormányzatoknál, hivatalokban (a közigazgatásban) dolgozók. Plusz vannak az eg…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabber 2008.11.30. 09:16:14

Ember, nekem meg az ilyenek miatt ég a pofám mint te, aki az agymenését blogba önti és még elégedetten hátra is dől, hogy hejjde fasza gyerek vagyok jól megírtam a frankót!

Haver lopják el a te fizetésedet, de az enyémet ne! Vállalj te szolidaritást a kormány elbaszott dolgaiért a saját fizetseddel! Egy egészséges társadalomban ilyenért hogy törvénytelenül megvonják a 13. havi bért már rég többnapos összehangolt demonstrációnak kellen lenni a kormány ellen.

Pelso.. 2008.11.30. 09:16:43

"Megteremteni ezt a szolidaritásérzést a társadalomban. " -dicséretes gondolat, viszont megvalósitása a legcsekélyebb mértékben sem fog sikerülni.

"Kifejezni, hogy többé soha, de soha nem dőlünk be semmilyen ígéretnek" - csak a jelenlegi kormány igéreteinek nem bedőlve, a másik oldal tekintetében, -mellőzve maradék realitásérzékünket-, boldogan odaikszelve, előre a 14. havi nyugdij és a 400%-os eü béremelés felé......?

moricka 2008.11.30. 09:23:47

Gabber: egy egészséges társadalomban 12 hónap van egy évben és nem13. Ennyit rólad. Haver.

Gabber 2008.11.30. 09:24:15

Te szerencsétlen, emberek 75 ezerért tüzet oltanak, és te mondod erre hogy közszolgálatból elégtelen?

Ezt a szégyentelen posztot én levenném a helyedbe de nagyon gyorsan..

Gabber 2008.11.30. 09:25:10

moricka: Egy egészséges társadalomban a törvények az irányadók. Haver.

Én 2008.11.30. 09:27:30

Ja, a kormány a hibás. Már évekkel ezelőtt le kellett volna a építeni a fél közszférát, akkor most nem lenne gond.

sanyisanyi 2008.11.30. 09:29:39

"kormányt valószínűleg kötik az IMF- és az EU-hitel előírásai"

Ki kényszerítette őket, hogy vegyék fel a hiteleket? Ők elbaszták, és te akarod nyögni a terheket? Akkor nyögjed, miért vagy felháborodva hogy mások nem olyan birkák, mint te?

Te se gondolod komolyan, hogy majd az így visszatartott pénz fogja megmenteni az országot? Naponta többet lopnak a fejesek, mint amennyit ezzel megspórolnak. De te persze szolidaritást vállalsz a tolvajokkal, és szívesen kifizeted az ellopott vagyont is??

marosy 2008.11.30. 09:30:04

Gabber: Az is irreális volt, hogy 50%-al megemelték a közszolgálatiak fizuját. Többek között ezért nőtt Magyarország adóssága.
Akkor miért nem vonulatatok utcára?
Nem normális dolog külföldi kölcsönökből fizetni a 13. havi fizetést és nyugdíjat.
Nem normális, hogy egy nyugger 13.-ik nyugdíjat kap, amikor egy munkás nem tud megélni a béréből.
Milyen nép az mely utódaira adósságot hagy? Hánynom kell.

Gabber 2008.11.30. 09:30:32

Tökmindegy, hogy 13. havi fizetésnek nevezzük, jutalomnak, prémiumnak vagy akárminek. Tőlem lehetne az alapbérbe építve is, és akkor nem kellene más jogcímen kiadni. becsületes fizetést kellene adni, és akkor nem lenne szükség 13 havi fizetésre.

AZ megint más kérdés, hogy a közszféra leépítésébe nem fogott bele senki, és nem is fog, szerintem.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 09:32:13

"Gyermekeinket továbbra is nevelni tudjuk majd, zeneiskolába, különórákra járatjuk. „Csak” erről-arról le kell mondanunk. De mi ez ahhoz képest, akik élni sem fognak tudni, vagy csak alig?"


Sasika ! Ezért a mondatért kapsz tőlem egy örök dicséretet ! Ez a szolidarítás, bárki bármit mond !

Martin Bro 2008.11.30. 09:32:27

Ez egy nagyon nehéz téma, Mint irták elöttem egy év tényleg csak 12 hónapból áll. Viszon tényleg szarul keresnek ezek az emberek. És most egy kicsit irnék a tüzoltokról. Ha tüz van, ha felmegy egy macska a fára, ha baleset van,
ha bármilyen tré van szinte mindig a tüzoltókat hivjuk. És számomra ezért ők az igazi szuperhösök!!!!!

Corry 2008.11.30. 09:34:25

Gabber,
"Egy egészséges társadalomban ilyenért hogy törvénytelenül megvonják a 13. havi bért már rég többnapos összehangolt demonstrációnak kellen lenni a kormány ellen."

Rajta, csináld meg, de akkor nem a 13. havi fog ugrani, hanem az 1-12 havi.

Van egy balfasz kormányunk, egy hasonszőrű ellenzékkel, továbbá világválság van. Az első kettő a miénk, az utolsó adott.

Gabber 2008.11.30. 09:34:32

Az 50%-os béremelésről meg annyit, hogy hangzatos hangzatos, de az enyém pld. nem 50%-al nőtt, hanem kb 15%-al.

A közalkalmazottak így is tökéletesen alulfizetett, normális bér csakis a köztisztviselők kapnak, kafetéria,70 ropi ruhapénz, üdülési csekk, anyámpicsája. De a bölcsödés néni aki a kölködet neveli meg gyerekeket 30 éve az nettó 70 ropiért gályázik!

Most elveszik a nettó 40 ezres 13. havi bérét, biztos mocskosul kint lesz tőle az ország a szarból.

marosy 2008.11.30. 09:38:30

Gabber: igazad van, de most szarban van az ország.
Engem például bármelyik nap kirúghatnak, szerinted nekem jobb? Legalább a közszférában nem lesz akkora leépítés mint a piaci szektorban.

Dr Kangörény 2008.11.30. 09:40:39

Rendben, maradjon meg a 13. havi lófasz mindenkinek. De rúgják ki a közszolgálatban dolgozók 1/3-át!
Nagyon kíváncsi vagyok, mi a fontosabb, a 13. havi, vagy az állás?
Kivel érzek együtt, egy közalkalmazottal, aki jövőre nem kap majd 13. havit, vagy a suzukiból most kirúgott melóssal?

Na, vannak tippek?
Néhány közalkalmazott szánalmasan áll hozzá a helyzetéhez. Nyugdíjas állás, biztonságos, stb, cserébe a mindenkori kormány alakítja a béreket. Erre mondják, hogy valamit-valamiért.

elu 2008.11.30. 09:41:33

Azért gondolkodjunk el, hogy hol nagy a közszféra állomány... Nálunk például (oktatás) olyan kevesen vagyunk, hogy ha valaki megbetegedik, elmarad az óra, mert más nem tud bemenni, mivel szintén órát tart. A nyár már nem lógásról szól, akkor készülnek a céges megrendelések

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 09:42:02

1) Mondja már meg valaki, melyik mondat szól a kormány mellett?
2) Azt is, melyik mondatomban említettem, hogy túl vagyunk fizetve?
3) Továbbá: mikor támogattam a 14. havi nyugdíjat s egyebeket?

johnplayer 2008.11.30. 09:43:44

"Már évekkel ezelőtt le kellett volna a építeni a fél közszférát, akkor most nem lenne gond. "
Ha nem vetted volna észre, már évek óta csökkentik, az önkormányzatoknál komoly leépítések vannak, ja azok fideszesek.... - imán ellehetelenítik öket,
És ugye akkor tele pofával ugatsz, amikor nem fogad az okmányiroda, mert nincs ember kiszolgálni?!
Volt vamikor olyan, hogy a mindenkori minimálbér szorzata lenne a köztisztviselői alap, és azt szoroznák fel... Mikor?! Mikor?!
Tisztességes közalkalmazottal kárára könnyű dumálni, vazze. Dolgozzál ennyiért, és ennyit, nem minimálbérre bejelentetett dúsgazdag vállalkozóként!

Ha szóvá teszed, dolgoztam már 10 évet vállalkozónál is!

Pelso.. 2008.11.30. 09:43:51

Gabber,

Nagyon nem mindegy, hogy minek nevezzük. A 13.havi minden dolgozónak járt, egy szelektiven juttatot prémiumnak legalább lenne némi ösztönző hatása.

marosy 2008.11.30. 09:44:01

A 14. havi nyúgdíjat a Fidesz támogatta. Ekkora böszmeséget. Normális volt aki ezt kitalálta?

Gabber 2008.11.30. 09:44:31

Én értem hogy szarban az ország, de egyrészt két éve is szarban volt, másrészt meg megint a közalkalmazottat szivatják.

Lehet, hogy a piaci szektorban nagyobb az elbocsátások arány, sőt tény, viszont ott jobban is lehet ám keresni, amikor nincs un. válság! Ott ismerik ám a prémium, és a jutalom ill. kafetéri kifejezéseket!

Mindettől függetlenül felháborít hogy közszolgálatból elégtelen címmel írt cikk kint volt az indexen. Majd mondja ezt annak a tűzoltónak, aki kifeszegeti a kocsiból ha karambolozott, vagy aki épp a házát oltja szaros hetvenezer Forintért.

Chalabre (törölt) 2008.11.30. 09:46:14

Hát az időzítés most nagyon nem jött össze vagy épp nagyon összejött minden :-). Itt már kevés a felszínt karcolgatni, alapokat kellene változtatni.

elu 2008.11.30. 09:46:22

NE KEVERJÜK ÖSSZE a szuzukis munkást a közszolgákkal. Ők a MAGÁNTÓL kapják a pénzt, NEM az államtól. Ha őket kirúgják, akkor az ÁLLAMTÓL kapja a mk. segélyt !! Ez plusszkiadás, nem?
Ha közszolgát kirugják, szintén segély...

Pelso.. 2008.11.30. 09:47:20

Aki a közszférához hozzányúl, rögtön veszit min 300 000 szavazatot....

szubjektiv 2008.11.30. 09:47:27

Ritka ostoba írás.

kohegen 2008.11.30. 09:48:58

köztisztviselő a csajom. én fizikai harmad annyit kereső vagyok. neki diplomája van amit felnőtként szerzett, tehát nem állami pénzből. ja, és van egy "átlag" mértü lakása, amire 30 éves kölcsönt vett fel. mert olyan qrva jó a fizetési mutatója. néhány hónapon belül, majd a duplája lett a törlesztő. azért a többség inkább tűr, mert soka vannak mégis kevesen.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 09:49:52

Egyébként a versenyszférában is lehetne csökkenteni a recessziót, csak rugalmasabbnak kellene lenni. Pl. ha csökken kereslet az autók iránt, akkor le kell mennie az alapanyagok árának is, tehát olcsóbban előállítható a termék, a dolgozó, a bank, ami a termelést finanszírozza szintén lead valamit , stb.stb. Átmenetileg jobb megoldás, mint hogy senki nem enged, nincs termelés, nincs munkahely .

Ahol én béreltem a raktáramat, a kiadó nem volt hajlandó engedni a bérleti díjból 20%-ot . Már fél éve nem tudja kiadni és sír, hogy recesszió van.
Igazából csak hülye volt.

Most azt mondom, a felesleges közszolgát is állásban kell tartani, mert a versenyszférában nincs több munka, ha bejár a munkahelyére, akkor fénymásol, világít, használja a közautót, fogyaszt, tehát a versenyszférának jobb, mintha otthon maradna. Tömeges elbocsátásnak csak konjunktúra idején van realitása.

Át kell vészelni.

marosy 2008.11.30. 09:49:58

Gabber: szerinted mi lenne a megoldás?

Bobby 2008.11.30. 09:52:50

ki se kellett volna ilyet találni, hogy 13. havi fizetés/nyugdíj.
Ha adni akartak, építették volna bele korrekcióval azoknak, akiknek kevés a nyugdíjuk/közszolgai bérük.

Gabber 2008.11.30. 09:53:02

Ahol én dolgozom, kilencen vagyunk. Ha egynél több ember betegszik le, akkor már baj van, mert nincs ember adott helyeken.

Chalabre (törölt) 2008.11.30. 09:53:11


Ne kritikákat tessék írni, mert azzal tele a padlás! Megoldási módokkal tessék előállni. Az teljesítmény, a fanylagáshoz bárki ért!

Bobby 2008.11.30. 09:55:28

boka · csaszu 2008.11.30. 09:49:52

7-800 ezer közszolga van egy 10 milliós országban!
Ennek legalább a negyede felesleges.

Shore 2008.11.30. 09:55:51

Gabber:
Valaki pisztolyt nyom a halántékodhoz, hogy így kényszerítsen a "közszolgaságra"?
Ha a versenyszféra tejjel-mézzel folyó kánaán, akkor miért nem mész oda?

boka · http://csaszu 2008.11.30. 09:55:55

"ja, és van egy "átlag" mértü lakása, amire 30 éves kölcsönt vett fel. mert olyan qrva jó a fizetési mutatója."

Az eladósodás inkább a saját hibánk, nem érdemes kivetíteni másokra.

Roy 2008.11.30. 09:59:37

Sajnos mindig azokat sújtják akik amúgy is keveset keresnek. Tűzoltók, rendőrök, egészségügyiek, pedagógusok ovónők jövedelme nettó 70-80.000 Ft körül van. Erre jött az a 13. havi fizetés aminek a felét elvitte az adó, és a külömböző járulékok. Így a 13. havi jövedelem nettó 35-40.000 Ft-ra jött ki. Ezt sajnálja a kormány? Béremelés a közalkalmazottaknál már évek óta nem vagy csak csekély mértékben volt. A 13. havi nyugdíj sok nyugdíjasnak a kis pluszt tudta nyújtani. Azzal, hogy 80.000 Ft- ban maximálták a 13. havi nyugdíjat azzal sem tudok egyet érteni. Ma 80.000-140.000 Ft körül van az úgynevezett magasabb nyugdíjkategória. Ritka aki ennél többet kap. Ebből a rezsit kifizeti szinte alig marad pénze. Egy panel átlagos rezsije 50-60 négyzetméter 60-70.000 Ft. Kérdem mi marad megélhetésre. A parlamentben meg semmiről nem akarnak lemondani a képviselő "urak".
Elhiszem, hogy válság van. ilyenkor nem a legmagasabb helyeken példát mutatni?

Gabber 2008.11.30. 09:59:49

Marosy: Nem tudom, hogy mi lenne a megoldás, mivel nem értek a pénzügyekhez. Csupán annyt tudok, hogy teljesen érthető reakció, hogy felhördültek azok, akik amúgy is alulfizetettek, és most törvénytelenül megvonják a 13. havi bérüket, mi több idén sem kapnak semmi béremelést.

Ugyanakkor biztos vagyok abban, hogy plusz pénzt jelenthetne az is, ha rendszeresen ellenőriznék a nyugta/számlaadást is,mert rendszeresen nem kapok nyugtát a fodrásznál,a sörözőben, és a hamburgeresnél sem. És ezek csak kispályások, de mégsem adóznak! Felülvizsgálnák a segélyezés rendszerét, felülvizsgálnák a rokkantnyugíjasokat (mert nem egy van aki kijár dolgozni külföldre..), Megszüntetném a képviselőknek a bekiabálásos alapon osztogatott költségtérítéseket. Nameghát nem csillió dollár/km-ért kellene közpénzekből autopályát építetni. Apróságok ezek, de sok ilyen van még. És ugye sok kicsi..

Dr Kangörény 2008.11.30. 10:00:15

elu, akkor most mit is írtál? Mennyivel jobb a suzukiban dolgozó munkás helyzete, akit most kirúgnak, mint a közalkalmazotté, aki jövőre nem kap 13. havit?

mendson 2008.11.30. 10:00:58

Nagyon nehéz a probléma megoldása.Az ösbünt még Antal idején követték el amikor többszázezer ember lett munkanélküli mig közalkalmazotti,köztisztviselöi létszám még picinykét nöt is.Magam láttam az akkori ipari minisztériumban, hogy a régi gárdát áttolták a ganz igazgatósági szárnyába és az új fiuk ültek be székekbe.Na most az blog témájához.Valszeg a tüzoltókkét lehetne a leggyorsabban megoldani oly módon, hogy a tüzoltás és mindenféle katasztrófamentés sikerében anyagilag érdekelt biztosítótársaságokat be kellene vonni a lánglovagok finanszirozásába.A rendörök,katonák bérét azt biza ki kell fizetni. Sajnos a tanároknál egy picinykét más a helyzet.Ott egy nagyon összetett megoldást kéne alkalmazni amibe beleértem egy minimális összegü egyenes adót körzetenként.Amolyan oktatási hozzájárulást.Ennek kapcsán megemlíteném a tandij sikeres leszavazásának "bumerángját" -na meg a 300 ft vizitdijat- ugyanis ezek a pénzek most nagyon hiányoznak.Természetesen a közigazgatásban dolgozók jó felétöl bizony meg kell szabadulni.Még pediglen a 3200 önkormányzat harmadolása révén..Még valamit a poszthoz, a mostanság elbocsájtásra kerülö 1200 suzukis dolgozó évi adója kb. 6400 közszolga 13. havi illetményét fedezte.És még valami.Kedves sasika, ne a mostani kormányon keresd a fogást, hanem az ellenzéken amely, hol a 2/3-os szabályok, hol "népi" kezdeményezés formájában akadályozta meg, hogy racionálisabb kltsvetési módok alakuljanak ki és ezzel a mostani helyzetet okozta.

csillagm 2008.11.30. 10:01:18

Úgy látom, ebben a blogban is indulatokat váltott ki a közszféra demonstrációja. Nem indulatokra, trágárságra lenne szükség (az semmivel nem visz előbbre), és nem is szolidaritásra (ez túl patetikus, és szintén nem jutunk vele semmire), hanem együttgondolkodásra, tisztán látásra. Ehhez azonban a fejekben kellene rendet rakni előbb: nemcsak a politikában, hanem a saját fejünkben is. (Másik hasonló blogban ezt már kifejtettem)

Más. Én eddig sem tudtam magánórákra járatni a lányomat, eddig is gondot jelentett a számlák kifizetése, már nincs miről lemondanom.

Bobby 2008.11.30. 10:01:29

Shore 2008.11.30. 09:55:51


Nálad a pont! Senki nem muszáj közszolgának lenni!
Pár hónapja én is bementem a főnökhöz: "figyu, +100 bruttó vagy megyek", +50, ha kevés menjél. Mentem.
Ha szar, nem sírni kell, hanem tenni ellene.
Csak egyrészt a közszolgák nagy része a versenyszférában +bukna, másrészt sírni és hőzöngeni könnyebb, mint a saját sorsát alakítania.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 10:01:33

"7-800 ezer közszolga van egy 10 milliós országban!
Ennek legalább a negyede felesleges. "

Vagy a fele, egyetértek ( a kórház fűtője,a buszvezető, vasutas miért az)

Csak most recesszió van, több hasznot termel, ha a munkahelyén fénymásolja a gyerek diplomáját, viszi haza a ceruzát, használja a cégautót, mert az a versenyszféra bevételeit növeli ( igaz, a kiadásait nem csökkenti ). Ha munkanélküliek lennének, akkor az állam nem tudna közvetve ennyi megrendelést juttatni a versenyszférának.

kohegen 2008.11.30. 10:01:54

Gabber: te tényleg elhiszed, hogy a piaci szférában komoly premizálás folyik. szívesen elmélnék egy történetet.

néhány éve egy nyomdában dolgoztam raktárosként. mikor odamentem rendbetettem mindent, megcsináltam karbantatási munkákat, ki-beszállításokat intéztem. év végén mindenki kapott kedves gazdától borítékot. nagyon örültem neki, hisz csak hét hónapja dolgoztam ott nem számítottam rá. meg arra sem, amit a borítékban találtam. kellemes karárácsonyt kívánó kézzel írt ...
két hét múlva már nem óhajtottam ott dolgozni.

ja, és 23 éve dolgozom, ebből csak 3 évet állami cégnél. egy ujjamon megtudom mutatni hányszor kaptam,-tunk PRÉMIUMOT.

borzas 2008.11.30. 10:03:02

Mindenki a pénzről beszél, arról senki, hogy ez a kormány módszeresen hangulatot gerjesztett a nettó 75-ért dolgozók ellen. Tanárok: megverni való léhűtők; orvosok: hibázó hálapénzes gecik; rendőrök: korrupt faszkalapok; mentősök: csak késni tudnak stb. És ezután még egymásnak is akarja ugrasztani őket. Ezért kell menniük, fognak is.

szamarhegy 2008.11.30. 10:03:03

Kevesebb (sokkal) állami alkalmazott (persze nem fűnyíró elven, ahogy ezt az alkalmatlan adminisztráció intézni szokta) több fizetésért. Na, meg persze segélyezés, állami újraelosztás, adóreform (áfa növelés, ingatlan adó, szja, társ.adó csökken) , állami újraelosztás drasztikus csökkentése, korrupcióra kitalált támogatási, pályázati rendszereket megszüntetni, segélyezés kizárólag feltételekkel (ha más nincs akkor a gyerek nevelés minősége mint feltétel) , politikai rotációt kötelezővé tenni (pl. képviselő max. 8 évig lehet folyamatosan valaki) , új pártok ingyenes megmutatkozási lehetősége közmédiában, minimisztérium és jogalkalmazó munkahelyek között szintén legyen rotáció, ne ülehessenek be örökre csókosok a jó meleg helyekre, közigazgatási szakmai javaslatok ne 20x-os áttéten keresztül jussanak fel a jogalkotóhoz (hogy a sok ingyenélő ilyen-olyan igazgató adminisztrálhassa magát ). Hihetetlen felháborító, hogy egy New-York méretű országra ránövesztettek egy Birodalom méreteire igazított közigazgatást és adminisztrációt, ami leginkább arra jó, hogy a két nagy párt 'holdudvarát' , rokonait, üzfeleinek rokonait és azok rokonait, ismerőseit a visszaosztó helyekre beültethessék. Uff ;)

Dr Kangörény 2008.11.30. 10:03:32

Csak halkan jegyzem meg, hogy a közsszférában magasabb az átlagkereset, mint a versenyszférában.

Most lehet jönni az éhbérért dolgozó orvossal, tanárral, de én átlagról írtam.

Bobby 2008.11.30. 10:04:16

boka · csaszu 2008.11.30. 10:01:33

és mit kezdünk 1.000.000 db lefénymásolt diplomával???
Akkor inkább ásassunk velük gödröket aztán ha kész temessék be, majd kezdjék elölről.

lalia 2008.11.30. 10:04:37

A szakszervezeti vezetők azért szervezik ezeket a tünteséseket, hogy a létüket bizonyítsák, hogy megdolgoznak azokért a fizetéskért, amiket felvesznek. Erről kár is többet beszélni.

Magyarországon annyi közalkalmazott van, mint a kicsit nagyobb lélekszámú Németországban. Hogy ennek ellnére, ahogy többen írták, kevés a pedagógus, meg a tűzoltó,stb. az csak még jobban mutatja, hogy a pénzt feleslegesen szórjuk el olyan emberek 13. havijára, akik semmi hasznosat nem csinálnak.

A közszolgálatban egyébként még fordítva ülnek a lovon, a versenyszférában ilyen már régóta nincs, hogy jár. Egyébként miért jár? Mert az Antall kormány még anno csinált egy ilyen törvényt? Mit kell azért egy közalkalmazottnak tenni, hogy 13. havi fizetést kapjon?

És az 50% emelés miért járt? Mert közeledtek a választások? Akkor nem mondta senki, hogy emögött nincs teljesítménynövekedés, mert ha tényleg ilyen hatékony lett volna a közszféra, akkor nem itt tartanánk.

Sajnos a közszolgálatban dolgozóknak is meg kell tanulni a piacgazdaság törvényeit - 20 évvel a rendszerváltás után - elosztani csak azt lehet, ami van. És csak az van, amit értékteremtő munkával előállítunk.

Nem akarom a pedagógusokat bántani, de az elmúlt két évtized nemzetközi felmérései nem támasztják alá azt a vélekedést, hogy az oktatás színvonala emelkedne, vagy akár csak szinten maradt volna Magyarországon (tisztelet a kivételnek).

Plusz juttatás csak plusz teljesítményért jár. Ezért biztos sokan elküldenek ide-oda, de ezt nem én mondom, ez sajnos így van.

Tam 2008.11.30. 10:07:00

A jó ég áldjon meg benneteket nem ugorjunk már egymásnak. Nem a közalkalmazottakkal és a fizetésükkel van baj. Azzal van a baj, hogy az egész országban átláthatatlan a rendszer. A magánszférát ellehetetlenítik az adórendszerrel, és egyéb előírásokkal. A hivatalok nem tudnak normálisan működni, mert nem adottak a technikai és egyéb feltételek. Mindeközben óriási pénzek folynak el olyan dolgokra amiket értelmesen megmagyarázni nem lehet. A korrupció virágzik. Magasabb posztokon olyan személyek ülnek, akiknek szakmai hozzáértése nincs, annál inkább kapcsolati tőkéje. Ez a baj, ezért nem működik semmi. Emellett túl magasak a jólléti kiadások és ráadásul alulszabályozottak. Befizetni pedig senki nem szeret.

Vécsei István · http://selective 2008.11.30. 10:07:01

Jó az írás!!

Grafithuszar 2008.11.30. 10:08:11

Gabber: Két éve csak Magyarország volt szarban. Most az Ország és az egész volág is (igen beleértve az EU-t is). Tudod ez nem úgy néz ki hogy a mindenkori miniszterelnök leszól a nemzeti bankba:
-Józsikám nyomjatok még néhány darab 20 ezrest hogy legyen miből kifizetnünk a 13. havi nyugdíjat.
Az államnak CSAK annyi pénze van amit a versenyszféra megtermel. KÖnyörgöm félre ne érts! nem azt akarom mondani hogy nem fontos a munkád SŐT! De ettől még nem változik az a helyzet, hogy mivel sorra zárnak be a cégek, ezért kevesebb pénz jön be a kasszába. Úgyhogy 2 lehetőség van:
1. Mindenki szívni fog, de csak egy kicsit
2. Csak 50% fog szívni, de az viszont nagyon (értsd kirugják a francba.)

kok 2008.11.30. 10:08:23

Érdekes, hogy minden közszolga ilyenkor égő házakból kisbabákat kimentő tűzoltó! Senki nem aktatologazó, akinek a munkaideje pénteken fél kettőkor lejár, ugye?
Azért nem tüntetgettek, hogy tízszer annyian vagytok arányaiban, mint Japánban, vagy háromszor, mint Németországban. Mégis valahogy mikor ott be kellett mennem egy hivatalba, nem nyűg voltam, hanem kedves polgár, akinek a gondját mosolyogva, és hatékonyan elintézték. Ja, és nem óránként 4 (azaz négy) ügyfelet bírtak fogadni (fejenként 1 perc az ügyintézés).
Ezért tüntessetek!
Vagy menjetek el dolgozni a versenyszférába (ha fölvesznek egyáltalán), és csodálkozzatok, hogy milyen a VALÓDI munka!

Chalabre (törölt) 2008.11.30. 10:08:35


Ki tudja mely országokban mekkora az aránya a közszférában dolgozóknak a lakosság számához képest? Melyik ország milyen arányokkal tudja ugyanazt megoldani? Szívesen megnéznék egy összehasonlító táblázatot. Hátha az jönne ki, mint az egy kilométer épített autópálya díja. Nálunk a csillagos eget veri, túlünk nyugatabbra pedig töredékért kivitelezhető.

csillagm 2008.11.30. 10:10:36

Kedves Bobby! Igazad van, menjen minden orvos, tűzoltó, rendőr, tanár stb., a versenyszférába vagy Nyugatra! Ne háborogjon folyton!
Te meg oltsd el a tüzet, tanítsd a gyerekedet, gyógyítsd a családodat stb. ahogy tudod! Mert - megfogadva a bölcs tanácsot - most már minden közalkalmazott jobb belátásra tér.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 10:12:04

"és mit kezdünk 1.000.000 db lefénymásolt diplomával???"

Az 50 millió ív másolópapír, legalább 500 toner, 50 másológép karbantartás, ezt megszorozni ugyanennyi gépronygyal ( plusz tíz százalék csak beszámlázva, az megy az intézmény vezetőnek zsebbe, amiből lesz wellness ).

Ellenben egymillió gödör.......

Corry 2008.11.30. 10:13:18

"Most azt mondom, a felesleges közszolgát is állásban kell tartani, .."

Ezzel most egyet kell értsek, de kéne egy program, amiben az ország megállapodik és egy program mentén elkezdi leépíteni a közszféra és a közszféra jellegű vállalatok felesleges állományát, nagyon odafigyelve arra, hogy vannak területek a közszférában is, ahol létszámhiány van.

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:15:13

Közszolgálati dolgozóból, közalkalmazottból, meg közszolgálati munkahelyből is van ilyen is, meg olyan is. Vannak, akik retek pénzért iszonytató melókat végeznek, és vannak olyanok is igen szép számmal, gyanítom, talán többen, akik igaz, hogy ugyanezért a pénzért, de kényelmes, fűtött irodában lógatják a lábukat.
Ismerek, igen közelről ismerek olyan közalkalmazottat, aki reggel nyolcra jár be a melóhelyére. Kilencig viszont nem jut el az irodájába, mert valahol kávézik.
Természetesen délben eltűnik újra, 14 óráig elő sem kerül. És ezeket természetesen nem egyedül csinálja, hanem a kollégáival. Közben közben belefér egy kis billiárd, az erre a célra kialakított szobában. És így tovább, és így tovább.
Ha ezeket a munkahelyeket felszámolnák, talán dupla pénzt is kaphatnának azok a közszolgák, akik tényleg gályáznak.

csillagm 2008.11.30. 10:15:18

Már csak 1 gondolat: Ne keverjük a közalkalmazottat a köztisztviselővel, jövedelem szempontjából (is) egészen más kategória!

Gabber 2008.11.30. 10:16:01

Nem tudom kinek jár le pénteken fél kettőkor a munkaideje, én pld. pénteken is hatig dolgozom, és szombaton is délután egyig.

1500 eurós fizetésért meg nem csodálom hogy mosolyognak a németek, bár hozzátenném, hogy azért magyarországon is vannak ám normális emberek. Nálunk pld. még sosem volt panasz arra, hogy az ügyféllel nem kellően udvariasan bánnánk. Szóval kár általánosítani.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 10:16:36

Kedves ittlévők,
ne menjünk el már abba az irányba, hogy egymást basztatjuk (bocsánat a szóért). Éppen azért írtam a posztot, hogy ne az legyen az uralkodó téma, hogyan tudna a versenyszféra a közszférán és fordítva spórolni, hanem hogy félretéve olykor jogos elégedetlenségünket egymással és a világgal szemben, mi, közszolgák mutassunk példát, s mintegy a kormány feje fölött, azt kiiktatva, mondhatni:semmibe véve, kezdjünk egymás közt egyfajta szolidaritás-hálót szőni. Nem pénzből, hanem annak felmutatásából, hogy képesek vagyunk más problémáit is átérezni s nem egymásnak ugrani.

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:16:52

Gabber, akiről írtam, például annak is.

lev 2008.11.30. 10:17:10

A 'kormány hitelei' pontosan a közalkalmazottak - köztisztviselők 50%-os fizetésemelésére, valamint a 13. havi nyugdíjra mentek el. Érdekes, 6 éve senki nem tüntetett azellen, hogy a kormány ily módon adósságot halmozzon fel.

Emlékszem, az azóta eltűnt Pokorni akkor még követelte a kampányban megígért ingyenes tankönyveket, pfff

Ezt komolyan elhitettétek, emberek?
Hogy majd 1,5 millió alkalmazott, aminek a fele közszolga és csak a fele dolgozik a gazdaságban ezt majd ki tudja fizetni?

Ha akkor nem szóltatok semmit ez ellen, akkor most semmi jogotok nincs a kormányt vádolni. Ami most történik, az igenis a világválság részeként megcsappanó pénzforrások miatt történik, különben már rég együtt örvendeznétek Orbánnal és Gyurcsánnyal a 15. havi, 120%-os fizetéseteknek!
(btw: az áthallásokból úgy tűni, a posztíró inkább Orbánnal, holott egyik kutya, másik egy híján)

Jó lenne, ha a válság eredményeképpen az emberek pénzügyi kultúrája fejlődne némiképp, és az államban nem csak kiapadhatatlan pénzforrást látnának.
Meg az is jó lenne, ha a híres magyar széthúzás és egymásra mutogatás helyett rájönnénk végre, hogy csak EGYÜTT építhetünk működő országot, egymás ellenében aligha.

Ehhez azonban mindenkinek meg kell értenie, hogy ezért a mai helyzetért ugyanannyira felelős az, aki elhitte 6 éve, hogy itt a kánaán, és megnövekedett fizetéséből devizahitelek milliárdjait vette fel felelőtlenül, és nem mellesleg ELKÖLTÖTTE azt a pénzt, mint az, aki mindezt adta (kormány és bankok). Csak összetett gazdasági struktúrák és folyamatok vannak, azokban pedig ritkán hibáztatható egyetlen játékos az egész bedőléséért.
Ha tetszik nektek, ha nem.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 10:17:42

"mint az egy kilométer épített autópálya díja. Nálunk a csillagos eget veri, túlünk nyugatabbra pedig töredékért kivitelezhető."

Volt olyan autópálya szakasz, amit az egyik hatóság vidéki kirendeltsége nem engedett átadni, mert összeveszett a " vízfejű budapesti kirendeltséggel azon, hogy a vadvédő rács sűrűsége 10 százalékkal meghaladta a tervezettet.

Azért a közszolgák között is van ellentét, kérdés kinek a zsebére ( vagy szükség van-e egy hivatalnak 10 korendeltségre? )

Selective · http://selective 2008.11.30. 10:18:44

Nevezzétek már meg nekem a 13. hónapot!!
Az az érdekes hogy ezt az intézményt annak idején a komcsiban a termelő munkások kapták!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ma pedig szinte mindenki a közszférában aki nem termel hasznot!
KOK-al egyet értek hogy ilyenkor érdekes módon mindenki tűzoltó!!
Az ő fizujukat egyébként jól megemelném másoknak pedig azt javaslom hogy ha nem tetszik az állami fizu akkor tovább lehet állni!!
És még mielőtt valaki elkezd sárral dobálózni jelzem,én kb évente váltok munkahelyet és találok hegesztő szakmával!!
Nincs diplomám nincs 13.havim nem kapok kajajegyet se utazási csekket!!!
A poszt szerintem jóó!!!!!

Közpolgár 2008.11.30. 10:19:18

Közszolgálatból elégtelen: Volt itt a címlapon egy blog tegnap éjjel, ami nem méltó az Index gyakorlatához. Olyan kirívóan közösségellenes, népellenes "rend"-védelmi szemléletet - ávós eljárást - védett, ami ellen a magyar médiának küzdeni kellene. Akkor nem itt tartana az ország már 20 éve, ebben a féldiktatúrában, ami gazdaságilag sem vezet sehová. Ráadásul, a hozzászólásokat sem engedte fel a blog tulajdonosa - legalábbis azokat, amik nem tetszettek neki. Jellemző, mennyi szólhatott mellette, ha egyet sem mert föltenni, nem volt egy megjelent hozzászólás sem! A konkért ügy pedig a mopedautók hazai vesszőfutása. Jól jellemzi a magyar állapotokat, hogy a hazai "rendőrség" legégetőbb gondjainak egyike manapság, hogy az EU-ban, így a törvény szerint nálunk is segédmotornak minősített mopedautók ellen harcoljon. Csak azért, mert négy kereke van, és úgy néz ki, mint egy autó. A törvény ellenére folyamatosan zaklatják, büntetgetik nálunk, az EU-ban mindenütt jogsi és rendszám nélkül használható, városi pöfögőket. Jellemző, hogy már jogszabálymódosítást is elértek hős "rend"őreink, körlevél formájában. Ami teljeséggel ellenkezik az EU törvénykezésével. Az állampolgári jogok biztosa lépett az ügyben, helyreállítva a polgárok jogát ahhoz, ami az EU-ban természetes: a törvény szerint használható járművet törvény szerint használni. Fölszisszent erre az összes ávós és a blog írója is. Biztonsági "érvekkel" bombázva az ombudsman állásfoglalását. Erre született egy hozzászólás, ami "természetesen" szintén nem jelent meg a blogban. Lásd lent! Még annyit:
az Index becsületére legyen mondva, a szégyenteljes blog reggelre már eltűnt a címlapról. És íme az egyik, meg nem jelent hozzászóéás:

Mert "persze" a magyar "rendőr" puszta felelősségérzetből, az állampolgárok biztonsága iránti aggodalma okán piszkálja agyon a mopedautósokat. Az ÁVH-tól örökölt - mit is "szolgál", mit is "véd" - szemléletével csak 4 kereket lát, meg egy gépkocsihoz hasonlító kasznit. "Aztán nehogymá' ezt egy mitugrász alattvaló jogosítvány nélkül merészelje használni! Még megdönti a rendszert a 45-el repesztő, azonosíthatatlan harceszközzel!" Mit számít hát a "rend" őrének az EU, meg a hazai törvények! Azokat kell az ávós "lélek"-hez igazítani! Körlevelekkel, amelyek Ávósországban fölülírják a törvényeket! Az állami, ávós mindenhatóságot sérti, hogy egy gépjármű kinézetű eszköz, mégha a törvény szerint sem az, kikerüljön az ÁVÓ fennhatósága alól.
Nevetséges, egetverő baromság ilyen közlekedési, biztonsági "kulturával" rendelkező országban, mint Magyarország, biztonsági érvekkel pocskondiázni olyan járműtípust, ami Nyugat-Európában tökéletesen megfelel arra, amire kitalálták. Végre egy állampolgári jogot védő biztos, aki szembeszáll az ÁVÓ-val! Talán még normális ország is leszünk egyszer. Hajrá Ombudsmann!

Hát ennyit a köz "szolgálatáról", 13 havi bérükért kétségbe zuhant "rend"-őrök!

boka · http://csaszu 2008.11.30. 10:20:16

Sasika, úgy érzem vesztettél, mindannyian a rögeszméinket sulykoljuk , pedig most tényleg nem bántottál senkit !

Utas Guszti 2008.11.30. 10:21:39

Köpönyegforgatásból ötös!

Egyébként meg lehet nézni az APEH honlapját:
Több mint 1500 magánszemély, hasonló számú olyan egyéni vállalkozó nevét tartalmazza, akik több mint 10 millió forint adóval tartoznak. Ha mindegyik "csak" épp 10 misivel lóg, akkor annak behajtása máris 30 milliárd forint bevételt jelent.

R01 2008.11.30. 10:22:01

Folyton szóba kerül, hogy hát menjünk el a versenyszférába.
De olyan vállalkozás nem nagyon van, ahol mondjuk tűzoltókat keresnének tűzoltásra.
Ha valaki gyógyítani akar, az se nagyon fog ilyen állást találni a versenyszférában.

Én se nagyon találnék olyan munkát, amit most csinálok... legfeljebb külföldön, 10x bérért.
El lehet menni Mo-ról?
Bukja be az állam azt a sok-sok milliót, amit a képzésemre költött?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 10:22:54

boka,
nem, nem hiszem, ha csak egy ember megérti, mit akartam elérni, már megérte, s mi több, mint egy ember?

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:24:36

R01
Én egész életemben a versenyszférában dolgoztam. Ha nem találtam olyan melót, ami a képzettségemnek, meg a kényelmi igényeimnek éppen megfelelt, tudod mit csináltam? Elvállaltam egy olyan melót, amilyen éppen volt. Nyilván a versenyszférában nem keresnek tűzoltót, de biztosan megállná a helyét az a tűzoltó mondjuk az építőiparban.

Misi 2008.11.30. 10:25:43

Selective
"Ma pedig szinte mindenki a közszférában aki nem termel hasznot"

Jóvan barátom, tehát az orvosokat, könyvtárosokat, rendőröket mind ki kéne rúgni, mert nem termelnek hasznot mi?

Félelmetes, micsoda szellemi sivárság uralkodik egyesek fejébe.

Selective · http://selective 2008.11.30. 10:27:17

Hol írtam én olyat hogy mindenkit ki kéne rúgni??????????
Misi tanultál olvasást általánosban???

klaci55 2008.11.30. 10:28:17

Februárban töltöm be az 54-et és szeptemberben lesz 40 éves a munkaviszonyom.2000-ig én is állami érdekeltségű cégnél dolgoztam-ugyan nem közalkalmazottként-majd az utcára kerültem.Ilyen korban már nem igen lehet elhelyezkedni.Maradt a vállalkozási forma.Négy év után egy állami cég nem fizetett ki.Csőd lett a vége.Azóta egyénileg vállakozom.Minden hónap nulláról indul és néha a bevétel sem sokkal több...Milyen nyugdíjam,nyugalmam lesz nekem? Nem értek egyet ,tiltakozom és gyűlölöm ami ebben az országban történik.Ki a túró hallgat meg ?
Menjek ki az utcára? Rázzam meg én is a parlamentet elkerítő vasrácsot?Még fejbe lőnek gumilövedékkel...Talán pont azok közül valaki,akik most színtén 'rázós' hangulatban vannak.

Bit Rot 2008.11.30. 10:29:22

"Lehet, hogy a piaci szektorban nagyobb az elbocsátások arány, sőt tény, viszont ott jobban is lehet ám keresni, amikor nincs un. válság! Ott ismerik ám a prémium, és a jutalom ill. kafetéri kifejezéseket!"

1. Lehet rosszabbul is keresni, nem minden munkahely ad 140 nettó felett (ennyi a köztisztviselői átlagbér kb.)
2. Prémium -- sok helyen nincs, nálunk sincs.
3. Kafetéria -- egyik helyen van, másikon nincs. Mostanában elterjedtebb, de nem automatikus.

Szóval a versenyszféra sem kánaán, bár, aki tud és akar dolgozni, az jól járhat.

Etniez 2008.11.30. 10:29:56

Sasika!

Egyet értek veled!

Régen meg kellett volna szüntetni minden 13. havi járandóságot és bevezetni a prémium rendszert.
Nálunk úgy működik, hogy év elején megmondják mit kell csinálnod. Ha megcsinálod kapsz prémiumot, ha nem akkor nem. Ha túl teljesíted akkor ők is több pénzt adnak.
Ez kellene a közszférába is, nem 13. havi.
A tűzoltók és az ápolók egy másik tészta, ott célzott béremelésre lenne szükség.
A többi irodista meg köszönje meg az államnak, hogy a munkahelye biztos. Nekem 3 hónapig ingott, rosszabb érzés, mint egy "kis" bércsökkentés.

Misi 2008.11.30. 10:30:25

Igen tanultam, pld azt is, hogy felesleges az írásjelet halmozni fórumozásnál,kommentelésnél.

Nem írtad szó szerint, csupán feleslegesen hangulatot keltessz a hozzászólásoddal, mintegy azt sugallva, hogy aki effektíve nem termel, az csak úgy kapja a 13. havi bérét, és az milyen rossz, pedig lám ne mis termel semmit.

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:30:30

A felfogásban vannak nagy különbségek. A versenyszféra általam ismert részében az emberek már nagyjából felfogták, hogy a fizetésük a cég bevételeiből származik, továbbá éber főnökök ügyelnek is rájuk. Tehát az utolsó melós is inaszakadtából húzza az igát, mert szeretne fizetést.
A közszférában ez a szellemiség azért még sehol nincs. Vannak szent őrültek, akik a munka öröméért szaggatják a betont és vannak a seggvakaró milliók.

Selective · http://selective 2008.11.30. 10:34:55

Körbemagyarázhatod a hozzászólásomat de a történet akkor is marad!!
Ami nem odaillik azt meg kell szüntetni vagy át kell alakítani!!
Akinek pedig nem tetszik keressen más állást.
Ja hogy ott eseteleg dolgozni kell?
Ez van

BlaBla 2008.11.30. 10:38:04

Peldaul Ausztriaban is ismert a 13. havi fizetes, nem csak nalunk. Kulonben is, egyaltalan: amikor a fizetesek olyan alacsonyak, egy 13. havi fizetes egyaltalan nem irigylendo. Kulonosen, hogy mas premium, jutalom nincs. (1999-tol 2007-ig voltam kozalkalmazott, es osszesen ket alkalommal kaptam jutalmat, brutto 90 ezer forint osszesitett ertekben - szamoljatok ki, ez mennyi egy evre nettoban. Aztan hasonlitsd a sajat jutalmadhoz es szamla nelkul megszerzett jovedelmedhez.) Erdekes kerdes: Te, informatikus, gepesz, penzugyi tanacsado, pincer, stb. miert sajnalod a 13. havit, amikor ugyan 12 havi fizetest veszel fel, de kapsz ra meg egy millios jutalmat, meg mindenfele utalvanyokat, meg gepkocsi-koltsegteritest, vagy netan borravalobol megvan adozas nelkul a havi fizetesed megegyszer!? En a benzint is sokszor a sajat zsebembol kellett, hogy fizessem, vagy a buszjegyemet, mikozben munkaugyben jartam el...

(Jo lenne tobb Moldovat olvasnotok, mert bar az allami alkalmazottak bererol es munkajarol evtizedekkel ezelott irt, semmi nem valtozott - na ez inkabb baj, mint a 13. havi fizetes.)

Es mit gondolsz, amikor a draga elvtarsak a koltsegvetest keszitik, nem szamolnak-e azzal, hogy 12 honapban 13 havibol lehet megelni? Es ezert akkorak a fizetesek a kozszferaban, amekkorak? Ha elveszed gondolkodas nelkul a 13. havit csak azert, mert ugatsz a tobbiekkel egyutt hulyesegeket, akkor az bizony nem egy plusz havi ber elvetele, hanem realbercsokkentes. Valaha - a masodik vilaghaboru elott - a 13. havi fizetes ugyanugy karacsonyi ajandek volt, mint ahogy a cegek kozul nem egy ma is nem kis erteku karacsonyi ajandekokat ad. Csakhogy ez mar regen nincs igy a kozszferaban: beepult a berekbe, a 12 havi ber (munkaber!) van elosztva 13 honapra evtizedek ota. Ezt jobb lenne eszben tartani es tudni, mielott bogsz! Es ne gyere nekem a miniszteriumi alkalmazottakkal, mert ok tobbnyire koztisztviselok, ami mas kategoria; azert a tuzek meg mindig el vannak oltva az orszagban, es azert az evi tobb tizezer mutetbol is csak 50-60 hibas, nemde? Azaz nem tobb tizezer halott van a mutoasztalokon, ugye? Es lehet, hogy a diakok fele nem tud olvasni, de azert ugye meg igy is jobban ismerik a Fold fovarosait, mint egy amerikai alelnokjelolt? Csinald meg ezt Te igy ennyibol! Nem allitom, hogy nem lehetne jobban, es persze minel lejjbb mesz a rangletran, annal jobban dolgozik az illeto - na de peldaul a Telekom, a Tesco vagy Suzuki nagyobb berekert jobb minoseget ad?

Ugye tudjuk mar regota, hogy milyen jo jogcimek vannak kitalalva jovedelelvonasra, amiket meg meg ugy lehet beallitani ideig-oraig meg az ilyen hulyeknek, mint kozuletek sokatok, hogy az meg raadas, meg plusszjovedelem, mi tobb, erdemtelenul kiadott osztogatas a semmi munkaert!

Es tovabba: szolidaritas? Basszus, a szolidaritas szelektiv? Csak a masik szolidaritson? Es a Te bered? Te miert nem mondasz le az eves jovedelmed 1/13 reszerol...?

Misi 2008.11.30. 10:39:03

Látod megint :)

"Ja hogy ott eseteleg dolgozni kell?"

megint azt a látszatot kelti a hozzászólásod, mintha a közszféra kánaán lenne. Azt is fel kéne fogni, hogy a közszféra sem úgy van ám hogy bemész és kávézgatsz meg lábat lógatsz egész nap! Persze le lehet így is egyszerűsíteni, csak ezzel az a baj hogy nem igaz!

kok 2008.11.30. 10:39:58

Na ne humorizáljunk már egymással.
Orvos vállalhat privát praxist, bár nem tudom mennyire kell neki, mert múlt héten volt időm a 4 órás sorbanállás !!! közben megfigyelni, hogy minden nyugdíjas 2-5 ezret jattol a háziorvosnak (aki az orvosi társadalom legalja, mert azt még egy félhülye is eltudja dönteni, hogy a füle fáj, vagy a gerince, de nem , neked beutalót kell kérni a háziorvostól. Na de hagyjuk ez egy másik történet). Szóval ez háziorvosnak 1 millió/hó-t szed össze mellékesben. Tudom közszférában csak és kizárólag etikus házi- és egyébb orvosok vannak, akik visszanyomják a pénzjegyeket. Én mióta kinyírták egyik kedves ismerősöm, mert nem jattolt valahogy hányni tudnék az orvosok 95%-ától.
Tűzoltók. Nekik több járna, de azért a számuk elenyésző a sok naplopó között.
Tanárok. 90%uk alkalmatlan arra, hogy akár csak egy kiskutyát is tanítson, nemhogy gyereket. Az esetek 98%ában az megy ma tanárnak akit más egyetemre nem vesznek föl.
Rendőr. Majd, ha betartják a szabályokat, nem ők mennek folyton öv nélkül tilosban, és úgy általában ellátják a feladatukat (pl. Budapesten kitolják a széles arcukat az utakra, és megbüntetik a sok barmot), akkor visszatérünk rá. Azért, hogy furikázzanak a városban, meg szétverjék a tüntetőket (ha épp nem ők azok) nagyon jól meg vannak most is fizetve. Ja és korkedvezményes nyugdíjat most törölném el. Minek is menjen egy irodista, vagy közlekedési rendőr negyvenévesen nyugdíjba???? Meg úgy általában is. Biztos vagyok benne, hogy nagyobb stressznek vagyok én kitéve, mint ők (kivéve a harcoló alakulatokat - akiknek a száma szintén minimális a fegyveres testületekben), és mégis másfélszer annyi ideig kell dolgoznom??? És még tüntetgetnek?!?!

Mpett 2008.11.30. 10:40:09

Gyerekek már rég nem 13. havi bérről van szó. Havonta kapjuk az 1/12 részét, ergó beépült a fizetésünkbe. Állam bácsi hallgatólagosan elismerte, hogy nem tud emelni, rendes bért adni, de ezt, mint havi fix biztosítja. Miről is mondtak le a közszolgák csak az ősszel?!
1. adóemelés ugrott ez kb. havi 4500 Ft lett volna annak, aki sávhatáron állt! OK, válság van elismerem. Másnak is ugrott.
2. fizetésemelés ugrott, még az inflációt sem követi. OK, válság van még ezt is elismerem. Bár azért a versenyszférában itt-ott emelnek.
3. de hogy még csökkenjen is a fizetésem, az azért kicsit durva.
Egyetemen dolgozok, a béren kívüli juttatás 4000 Ft-os étkezési hozzájárulással kimerül, még a munkábajárást sem támogatják.
Lehet persze csaökkenteni a közszolgák számát. Küldjünk még el orvosokat, rendőröket, tűzoltókat, tanárokat. Csak aztán ne csodálkozzunk, ha bajba kerülünk, ég a házunk, betegek leszünk és az állam nem gondoskodik rólunk, mert nem lesz ki által gondoskodnia!

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:42:31

Misi, most mondtam el, hogy a közszférában is van ilyen meló is, meg olyan is. A munkahelyek egy része igenis kánaán.

feriboy 2008.11.30. 10:42:35

Anyám általános iskolai tanár, egy full cigány iskolában tanít, ahol rengeteg a hülye (akiknek papírja is van erről) és most még a fizetését is akarják csökkenteni. Megpróbált munkát keresni de 54 éves és egyszerűen megmondták neki, hogy azért nem veszik fel mert ennyi idős.
Miért nem a segélyeket akarják csökkenteni? Annyira kéne levinni, hogy épp ne haljon éhen senki, illetve anyám a fizetésében kap kajagyet amíg a segélyt megkapják az emberek kápéban, ez milyen dolog? Pont fordítva kéne lennie.

Konegafi (törölt) 2008.11.30. 10:42:51

Semmi közöm a tüntetéshez, elhatárolódok attól. Tüntessen az, aki 2002-ben, 2006-ban ezeket a nyakunkba ültette és lehetővé tette a totális elkúrást. Ez azok felelőssége.
Bűnösök.

De az ő bűnükhöz semmi közöm, ezért semmiféle kooperációt nem tudok elképzelni. Sztrájkot sem. Sztrájkoljon az, aki a Medgyessy-Gyurcsány rezsim hatalomrajutására szavazott.
Mert ez az ő felelőssége.

R01 2008.11.30. 10:43:27

El Topo

Nem azért nem megyek el a versenyszférába, mert ott ne találnék munkát. Külföldön is bármikor találhatnék munkát.
De van amikor az ember úgy érzi, hogy valamit tehetne a közért, még akkor is, ha ezt nem annyira értékelik, és anyagilag se jár jól. Persze az ember egy idő után feladja, és akkor lesz orvoshiány, nővérhiány, tanárhiány. Vagy lesznek orvosok, nővérek, tanárok, de csak a kevésbé hozzáértők maradnak, mert a többiek máshol is el tudnak helyezkedni. Szerinted jó ez így?

Andor 2008.11.30. 10:44:54

Alapvetően egyetértek, kivéve azt az eszmét, hogy ez lenne a kisebbik rossz. Elvonjuk a 13. havi bért, hogy legalább a közszférából ne kelljen annyi embert elküldeni. Aztán ha netán konszolidálódik a gazdaság, elmúlik a válság, visszaadjuk, ezzel is kitűnően lehet majd kampányolni. De a vízfej, az elhatalmasodott bürökrécia hosszú távon fennmarad, és újratermeli a problémák egy részét. A nagyléptékű létszámleépítés most fájdalmasabb lenne, de többet és hosszabb távon segítene az ország helyzetén. Szerintem.

Nem az ápolónőkre és a tűzoltókra gondolok természetesen. A 13. havi egységes megvonása többek között épp azért szar, mert egyformán sújtja a teljes közszférát, ami aligha igazságos. Egy elbocsátási hullám rákényszerítené a döntéshozókat, hogy végiggondolják, kikre van VALÓJÁBAN szükség a közfeladatok ellátásához. Mert hogy minden jelenlegi aktatologatóra nincs, az elég valószínű.

Csak persze ez átgondolt, komplex döntéshozatalt igényelne, törvénymódosításokkal, a bürökrácia tudatos leépítésével. Több erőfeszítés, mint azt mondani, hogy nem adunk pénzt, oszt jó napot.

Fekafika 2008.11.30. 10:45:48

Sasi! Nem a tanárokkal, orvosokkal van a gond, hanem a köztisztviselői karral (hivatalnokok az önkormányzatoknál, minisztériumi dolgozók stb). Miközben neked elveszik a 13. havi fizetésed, a korrupt, inkompetens, lusta hivatalnokoknak és politikai ejtőernyősöknek még mindig jut. A minisztériumokban azon háborognak, hogy nem engedik őket első osztályon utazni a repülőn, meg csak 4 csillagos szállodában lakhatnak Brüsszelben. Van különbség.

A másik. Mindig a kormányt hibáztatod. Lelked rajta, tényleg ritka szar kormány. De ne gondold egy másodpercig sem, hogy a fideszesek jobbak lennének bármivel. Ugyanolyan korrupt, pénzéhes, gerinctelen erkölcsi nullákból áll mind a kettő.

Énbagoly 2008.11.30. 10:46:00

Az én apám tűzoltó volt, amíg nyugdíjba nem ment. (Egy ronda baleset után, korengedménnyel.) Úgy megégett, hogy hónapokig nedvedző, fájó sebekkel volt tele.
Amikor még dolgozott, ha lehet, akkor még kevesebb bért kaptak átlagban. Mindenki dolgozott feketén a szabadnapjain valamit, különben már akkor sem tudtak megélni.
Aki tűzoltó, az az életével játszik. Kaphatnának annyi fizetést, hogy a szabadnapjaiknak legalább egy részében tényleg pihenhessenek. 24 órás szolgálat után ez nem nagy kívánság. És ott nincsenek nyári-téli szünetek, de még ünnepek se.

Andor 2008.11.30. 10:47:07

A "bürökrácia" sima elgépelés volt, de nem is rossz. :)

Edmond Dantes 2008.11.30. 10:47:18

Chalabre

Ausztriában, mely méretében hasonló és történelmileg is rokon, 12-13%, Magyarországon a duplája... Adj hozzá még nagyjából 800.000 rokkantnyugdíjast.

A köztisztviselői kar öncélú, értelmetlen feladatokkal folytonosan a saját létjogosultságát és nélkülözhetetlenségét próbálja igazolni.
A legszebb azonban mégis az, hogy a befizetett adókból és járulékokból fenntartjuk az intézményrendszert, majd amikor ügyet szeretnél intézni, szabadságot kell kivenned és külön szolgáltatási díjat is kell fizetned, hogy dolgozzanak érted. Az önkormányzati ügyintéző pedig vérig sértődik, amikor elmagyarázom, hogy neki is érdeke gyorsan kiadni a múködési engedélyt, mert az növeli az iparűzési adót (is) és végülis a saját zsebének is kedvez.
Június 30. hétfőre esett idén, hétfő délután az önkormányzat adóosztálya normál esetben ügyfélfogadási időt tart. Mégsem lehetett semmit tenni, mert a másnapi köztisztviselői nap ünnepsége miatt aznap nem volt ügyfélfogadás...
Ajánlom figyelmetekbe az Igenis, Miniszter Úr címú angol sorozatot.

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:47:49

R01, majd ha akkora orvos, meg nővérhiány lesz, hogy elviselhetetlen a hétköznapi ember számára, akkor nem a saját kis túró 300 ruppójáért fog aláírást gyüjteni, meg népszavazni.
Amúgy meg nem a pénzen múlik nagyon sok esetben, hogy hogyan működik akár egy egészségügyi intézmény.
A múltkor voltam egy kórházban és ahogy mentem föl a lépcsőn, kezemben maradt a korlát. 3 db kapupántcsavar hiányzott belőle, az lehet vagy 60 Ft.

Fekafika 2008.11.30. 10:51:50

Énbagoly igen, a tűzoltóknak bíróságra kellett menniük, hogy egyáltalán azt a pótlékot megkapják ami a törvény szerint jár nekik. A minisztériumokban meg még most is osztanak prémiumot titokban, a képviselőknek meg van bőr a pofáján egyhangúlag (fidesz-mszp összeborulás) megszavazni a költségtérítés 15%-os adókulcsát.

zamek 2008.11.30. 10:52:17

beélveztél...?

"mert nem fogunk éhen halni. Ki fogjuk tudni fizetni, ha nehezen is, a számlákat. "


akkor eridj és mosd ki a szart a haldoklók alól minden nap, havi 70 ezerért az elfekvőben 3 műszakban...

és ha utána ki tudtad fizetni a számláidat..

gyere vissza okoskodni

SteveNo1 2008.11.30. 10:53:26

Azért az kicsit vicces, hogy aki dolgozik, az nem kap 13. havu bért, aki meg nem dolgozik, az kap 13. havi nyugdíjat! Ezek szerint jobb nem dolgozni...

qwert77 2008.11.30. 10:54:36

www.statistik.at
Ausztria 8 milliós ország 440 e közalkalmazottal.
(viszont ott a közszolgáltatásokban 950 ezren dolgoznak.Ergo a magánszféra is jelentős szerepet vállal a közszolgáltatásokban.(magániskolák, magánkórházak, magánbiztosítók, stb.) Hát, mi ettől még nagyon messze vagyunk. Ehhez fűnyíróelvvel nehéz közelíteni.
www.destatis.de
Németország: 4,5 millió közalkalmazott (ez az osztrák arány..)
De itt a csökkenéshez magyarázat: "the privatisation of municipal hospitals and the outsourcing of municipal services such as waste management and street cleaning." Ezt próbálná meg valaki itthon.
www.czso.cz
Csehország itt nincs külön közalkalmazott csak ktv., oktatás és egészségügy. össz. 950 000 fő. De azért a magánosításban ők is jobban állnak, mint mi.
A szlovákokat kerestem volna még meg, de őket nem találtam..
Hát, ebből vonjon le mindenki olyan következtetést, amilyet akar, én sokkal okosabb nem lettem.. Más kultúrával rendelkező országok (AUT, GER) esetében arányaiban kevesebbet foglalkoztatnak közvetlenül állami szinten, de összességében az osztrákok pl. többet, mint mi...(A magánszféra kultúrája???) A csehek meg ott vannak, ahol mi..

bakító 2008.11.30. 10:54:37

Ez a poszt is meg a kapcsolódó kommetek is mutatják, hogy itt valami félbeszakadt a rendszerváltásból. A közszféra ne várjon szolidaritást a versenyszférától, mert annak már tele van a hócipője. Mutassanak rá maguk a közszférában dolgozók, hogy kik azok akikre semmi szükség, akik csak költséget jelentenek az adózóknak de valójában semmilyen hasznos munkát nem végeznek. Továbbá találják ki maguknak, hogy lehet igazságosabb béreket juttatni, mert a 13. havai akármi az egy fölháborító hazugság.
Ismerek szép számmal közszférában dolgozó embereket (oktatás, egészségügy) és valóban van olyan aki a belét kihajtja semmi fizetésért, és van olyan aki pofátlanul, még az elvárható minimális munkát sem végzi el (pl. nem tartja meg az óráit). Persze év végén ugyanannyi pénzt kapnak, sőt a léhűtőt ki sem lehet rúgni mert az sok pénzbe kerülne. Miféle hülye rendszer ez? Hogy van képe bárkinek is ezért tüntetni?
A versenyszféra ha nem működik versenyképesen, akkor bezár a bazár, lehet menni az utcára. A közszférán viszont nincs kontroll, mert az idióta politikusaink és a hasonlóan hülye választóik mindig a nagy osztogatóknak ad bizalmat. Stabil 7-800 ezer közszféra alkalmazott, több millió nyugdíjas, és több százezer megélhetési rokkant és gyerekgyáros dönti el a választásokat egyetlen szempont alapján: ki ígér többet.
Na most már bezár az úri kaszinó, mert nincs több hitel. Tessék felnőttként gondolkozni és szavazni, a szakszervezetek meg menjenek a P***ba, az összes politikunsunkkal egyetemben.

Uff...

R01 2008.11.30. 10:55:03

"3 db kapupántcsavar hiányzott belőle, az lehet vagy 60 Ft."

Közbeszerzéssel már 120 Ft. + közbeszerzési díj. Meg még a rengeteg papírmunka ha szabályosan akarod végezni =:)

Igen, valóban sok felesleges ember van a közszférában, akik csak az aktákat tologatják (de valakinek tologatni kell, mert az a törvény).

punypa 2008.11.30. 10:55:05

"Tanárok. 90%uk alkalmatlan arra, hogy akár csak egy kiskutyát is tanítson, nemhogy gyereket. Az esetek 98%ában az megy ma tanárnak akit más egyetemre nem vesznek föl."

Hát azért ez a fajta általánosítás azért durva azt hiszem. Tudom, hogy sok tanár embernek alkalmatlan ember dolgozik ezen a pályán, de azt hiszem semmivel sem több, mint az össze stöbbi munkakörben: bunkó buszsofőr, tahó ögyintéző, tapló eladó stb. Azt pedig kijelenteni, hogy a 90%-kuk alkalmatlan a feladatára több, mit merész (f...-ság).
Másrészt még ha nehezen is lehet eléhinni, vannak olyanok, nem is kevesen akik azért mennk tanárnak, mert szeretik ezt csinálni és sokan közülük nem ois csinálják rosszul. Másrészt egy egyetemet elvégezni hidd el nem sétagalopp. Bár bizonyára Te kedves posztíró elvégeztél több tanári egyetemi szakot és más egyetemeket, hogy ezt össze tudd hasonlítani.

Üdv

csillagm 2008.11.30. 10:56:36

Kedves Kok! Engedj meg néhány kiegészítést! Én még soha nem "jattoltam" egyetlen háziorvosnak sem. Sőt, a lányom mandulaműtétjét végző főorvosnak sem. (Nem kötelező sem adni, sem kapni)
Nem ismerem a statisztikákat. Honnan származik az információd, hogy a pedagógusok 98%-a alkalmatlan a tanításra?!

El Topo (Sgt. Elias) 2008.11.30. 10:58:36

Tehát szükség lenne államigazgatási reformra, hogy meg lehessen szabadulni az aktatologató brigádtól? Szükség lenne önkormányzati reformra, hogy kevesebb önkormányzati képviselő, polgármester és önkormányzatnál vakarózó duflaseggű banya szívja a vérünket?
Persze. Csak ez is fontos érdekeket sértene.

csillagm 2008.11.30. 11:00:03

Továbbra is az a meglátásom, hogy többen nincsenek tisztában a magas bérért aktákat tologató egyes köztisztviselők és a jóformán éhbérért dolgozó közalkalmazottak munkája és életkörülményei közötti különbséggel!

Fekafika 2008.11.30. 11:01:50

Qwert, csakhogy Németországban működnek a közszolgáltatások, úgyismint van normális egészségügy, oktatás és el lehet intézni ügyeket a hivatalokban.

lalia 2008.11.30. 11:03:05

Kedves R01! Felnőttek vagyunk, meg kell éretned azt, amit többen leírtak: a közszolgálatot ellátókat, akik nem termelnek gazdasági értelemben közvetlen értéket, de ettől természetesen nem haszontalanok (azok, akik tényleg dolgoznak), abból az adóból fizeti az állam, amit a versenyszféra befizet (meg esetleg hitelből, amit vissza kell fizetni). Ezért, ha nem megy a bolt kevesebb a befizetés, hiába dolgozunk ugyanannyit, vagy még többet. Ezért a közszolgákra is kevesebb jut. Ha pedig eldöntötted, hogy te közszolga leszel, mert ezt fontosnak tartod, el kell fogadnod, hogy ez így van.

A tűzoltókkal kapcsolatban személyes tapasztalat egyébként, hogy lehet, hogy kevés a fiztésük, de a munkabeosztásuk olyan, hogy mellette tudnak még más munkát vállalni. Ismerek ilyen embert.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 11:04:03

Kok,
amit írsz egészében véve óriási baromság, rühellem ezt a fajta, megérzésen alapuló általánosítást.

Mucu 2008.11.30. 11:05:53

Az a baj, hogy jelenleg nagyon úgy néz ki, a közszolgálatot végzők nem hivatástudatból, hanem az eddig automatikusan járó illetmények, jutalmak és előjogok reményében választottak pályát. Persze mindjárt más a helyzet, ha ugyanolyan jogok, körülmények ileltik meg őket, mint a társadalom egyéb munkavégző rétegeit. Csak végig kell nézni pl. a mostani tanári generáción ahhoz, hogy bárki eldönthesse, vajon a választásnál melyik nyomott nagyobbat a latban: a hivatástudat, vagy az anyagiak, a "kétpálcás" diploma és a boldog nyugdíjaskor reménye.

Eaglewing 2008.11.30. 11:06:45

Önkormányzati sztori -
pár napja felhívott egy hölgy az önkormányzatról, hogy nem tudja küldeni a parkolási engedélyemet, mert nincs befizetve a gépjárműadóm. Nem kaptam csekket eddig - válaszolom. Igen, mondja, a hölgy, hallotta, hogy sok elveszett idén a postán. OK, küldjenek egy másikat. Nem azt ő nem tud, mert egy másik kolléganője intézni azt. Nem tudnék befáradni. ???. Elértem telefonon a másik kolléganőt, aki küldött csekket, büntetéssel kiegészítve - miért nem figyeltem én arra időben, hogy be legyen fizetve, végülis tudnom kellett volna - kérdezte? másnap megoldottam, hogy arrafelé menjek - bejutottam az adóintézéshez - ott próbáltam siettetni a hölgyet, hogy mennék - válasz: ne siessen, nyugalom, meg lesz, türelem. Felmerült bennem a válasz majd felrobbanva: ha ilyet tennék a versenyszférában, ahol dolgozom, két lábbal repülnék...de nem mondhattam, mert még intézte az ügyemet, ill tovább kellett irányitania a postára (ügyfélrendszer), amivel megszivatott...no comment...a másik, hogy du 4-kor utána még egy helyre nem tudtam már ott sorszámot kérni, mert elfogyott aznapra - nem a sok ember miatt, hanem a nyitvatartás miatt - pedig a honlap szerint 6-ig vannak....
no itt van a baj..az emberek valami furcsa rózsaszín álomvilágban élnek vagy mi...

deft 2008.11.30. 11:08:35

Én vagyok az egyik bűnös, aki kapott az 50% béremelésből. Ha nem kaptam volna, most a közalkalmazotti fizetésem kb 70 ezer lenne, kb 30 éves közalkalmazotti évem után. Ez az egyik.
A másik, kérdezem, mint tudtok az Oktatási Minisztériumban kiosztandó 80 millióról? Nem irigylem senkitől sem, de ha 13. havi nem jár nekünk, akkor a minisztériumi közTISZTVISELŐNEK se járjon.
Három. Sajnos a hazai adórendszer úgy van kitalálva, hogy ezen sem a versenyszféra, sem a közalkalmazott nem járhat jól. Csak a képviselők, ami ugye nem számít munkaviszonynak. Ilyen országban élünk, hogy ezek mindent megtehetnek, amit nem szégyellnek.
Negyedik. Hogy ezek a képviselők emelték meg 50%-kal? Ez az akkori fizetésekhez képest a közalkalmazotti illetmények szintrehozása volt.
Ma ugyanez van. 100 nettót kapok diplomásként a szociális szférában, a versenyszférában ez 130 lenne.

kok 2008.11.30. 11:10:28

Kedves csillagm!

Akkor ezután gondolkodj el, hogy adsz-e, kuülönösen, ha a lányodról van szó. A már említett ismerősöm sem adott soha (és én sem), erre egyszer kórházba került egy rutinműtétre. 1 hónap múlva halott volt. Rutinműtéét!!!! Mint később kiderül sorozatos nem odafigyelések miatt, mind orvosi, mind drága kedves nővéri miatt (akik közül ad előbb szólt be egy díszpinty). Valahogyan mikor elkezdtem szórni a kétezreseket (orvosoknak tizet), mint Mátyás király, rögtön nem kellett rányitni az ablakot minusz 10 fokban, meg rá is lehetett nézni a betegre, de akkor már késő volt. :(
Na ezóta mindíg adok pénz az orvosnak, és csodák csodájára, jobb ellátást is kapok. Akkor ez miért van szerinted?

Fekafika 2008.11.30. 11:10:47

Mucu! Ilyent megvallom most hallok először. Hogy valaki az anyagi juttatások és a jó nyugdíj miatt megy tanárnak??? Ugyan...ezt nem gondolod komolyan.

R01 2008.11.30. 11:10:59

lalia
"akik nem termelnek gazdasági értelemben közvetlen értéket"

Ez a nézet azonnal megváltozna, hogy ha a szolgáltatást igénybe vevőkkel kifizettetnék a valós (vagy a versenyszférához igazodó) költségeket.

Pl. ha kijönne a tűzoltó leszedni a macskát a fáról: 20 000 Ft, szivattyúzás beázás után: 30 000 Ft, ember kivágása rocsból: 200 000 Ft.
Mandulaműtét: 300 000 Ft
Ovoda: 16 000 Ft/Hó (hol találsz bébisittert, aki 100 Ft-os órabér alatt elválalja?)
Iskola: 60 000 Ft/Hó
Egyetem: 200 000 Ft/Hó

trembi · http://www.veviho.hu 2008.11.30. 11:12:10

8 éve tanítok középiskben. Egyetértek sasikával, tetszik ahogy többen - pl. mendson vagy szamarhegy - látja a helyzetet (mondjuk én az ellenzéknek sem fogok többet szavazatot jelenteni).
Ennek a sztrájknak és a többi hasonlónak is annyi értelme van, mint egy zsák lepkének (lepkéktől bocs). Értelmetlen a célja, az ideje. Kíváncsi leszek, mikor fogják fel Mo lakosai, hogy állam bácsi nem gondoskodik róluk, csak környezetet teremt (más kérdés, hogy ezt jól teszi-e), amihez nekik kell alkalmazkodni. Lehet hőbörögni meg lehet alkalmazkodni.
Valaki sírt a megoldás-ötletek hiánya miatt: wazz, hány újságcikk, blogbejegyzés, riport jelent már meg arról, hogy mit kellene tenni?? Azon kívül, hogy le lettek sz*rva a döntéshozók részéről, történt valami?
Valaki sírt az oktatás színvonala miatt is. Csak egy adalék: a Mat-i Kincsestár legújabb számában 5 írásból 3 fordítás. Véletlen? Hamarosan alig lesznek a kórházban nővérek, alig lesznek fizika és kémiatanárok. Legalábbis akik rendesen értenének hozzá...
Remélem a válság kicsit kisöpri a szemetet fentről, középről és lentről is, és akkor újra át lehet gondolni az állami elosztást. Bár ehhez be kéne kapcsolni egy IQ-szint emelő gépet és jó sokáig járatni...

Arra különösen kíváncsi leszek, idén hogy alakulnak a karácsonyi áruhitelek. Az IQ-emelő még nem működik: köll a hd-ready hogy jól lehessen látni pákót, amint tolja az arcba a bogarat.

csillagm 2008.11.30. 11:12:25

A hozzászólások jó részéből nekem az tűnik ki, hogy amiért valakinek kellemetlen tapasztalatai voltak az ügyintézésben, illetve bármilyen hivatalban, akkor már minden közszolga mehet melegebb égtájakra az igényeivel. Nem szabad összemosni, ezért is volt butaság együtt demonstrálni a köztisztviselőkkel. Ők - saját tapasztalataim szerint is - jóval többet keresnek, mint a tanárok, orvosok, ápolónők, tűzoltók stb. No, csak ennyit szerettem volna hozzátenni. És még annyit, hogy buta, indulatos megnyilvánulásokkal nem lehet előbbre jutni.

Bamuka 2008.11.30. 11:12:40

Kok, szerinted ki marad a közszférában, ha szar a fizetés? Hát előbb-utóbb persze, hogy az, aki másra alkalmatlan...ha jó tanárokat szeretnél, olyan fizetést kell adni, amiből meg tudnak élni és nem az a legfőbb gondjuk, hogy felvágottat vagy zsírt tegyenek-e a kenyérre....és pl. az, hogy egy magyartanár nem tud elmenni egy színházba, megvenni egy könyvet, stb, igencsak hozzájárul a frusztráltságához és a tanítás színvonalához.

Én közalkalmazott vagyok, de nem tanár. Szerintem elég komoly leépítésekre lenne szükség pár helyen, viszont azoknak, akiket megtartanak, normális fizetést kellene adni. A leépítéssel azonban van egy nagy baj, hogy nagyon sok közalkalmazottról tudom, hogy nem lenne alkalmas más munkára, sem a 30 év alatt felszedett mentalitása, sem a tudása miatt. A nagy kérdés, hogy mi lesz velük? Nem sajnálom őket, de ha a munkanélküliek táborát gyarapítják, akkor az is sokba fog kerülni az államnak. Az is tény, hogy miattuk viszont az a kevés ember, aki jól dolgozik, nem kap megfelelő fizetést és esetlegesen elhagyja a szakmát emiatt.
Ami még nagy baj, hogy az alacsony fizetések miatt sok helyen a következő generációból, tehát a fiatalok közül is azok maradnak meg a közalkalmazotti állásokban, akik másra nem jók, valamilyen emberi vagy tudásbeli, netán munkabírásbeli hiányosság miatt nem tudnak elmenni máshová. A probléma tehát újratermelődik.
Írom mindezt én magam is közalkalmazottként, tehát belülről látva a dolgokat.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 11:13:00

Sasika arra próbált rávilágítani, hogy a szakszervezeteknek nem kellett volna brutál erővel ráijeszteni a népre tegnap, mert csak felesleges indulatokat gerjesztett két alkalmazotti viszonyú csoportosulás között. Ha a szakszerv azt kommunikálta volna, hogy "nem fogunk éhen halni. Ki fogjuk tudni fizetni, ha nehezen is, a számlákat. Gyermekeinket továbbra is nevelni tudjuk majd, zeneiskolába, különórákra járatjuk. „Csak” erről-arról le kell mondanunk. De mi ez ahhoz képest, akik élni sem fognak tudni, vagy csak alig?" , akkor a másik oldal szemében máshogy jelennek meg a közszolgák. Most az értük el, hogy az azonos politikai nézetű emberek is vérig sértik egymást , szerintem családon belül is lesz kis anyázás, a maradék ember is ideges lesz a suzukiban, nem húz meg egy csavart , és.....

kok 2008.11.30. 11:14:36

Sasika drága, akkor a kedvedért végigjárom az országot, hogy összeszámoljam, jó?
Az emberi agy így működik. Általánosít, csoportosít. Ez van.
Én meg utálom a közalkalmozattak pontosan 98.566575%-át. Kvittek vagyunk?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 11:14:54

Fekafika,
a német egészségügyről nincs képem, nem tudok hozzászólni.
A német oktatás azonban korántsem olyan jó, mint gondolod. A nemzetközi felméréseken semmivel sem szerepelnek jobban (PISA), mint mi, holott nem annyit költenek az oktatásra, mint mi, s nem olyan tanári fizetésekért dolgoznak, mint mi, továbbá a társadalmi összetételük is elvileg jobb eredményre predesztinálná őket. Ennyi.

Elektro (törölt) 2008.11.30. 11:15:05

Ebben az országban k**vára semmi értelme demonstrálni. A kormány röhög mindenki háta mögött és majd 800 millióból csinál egy sikerkapányt, hogy milyen marha jól megy itt minden. És ami nem jó, azért meg a fidesz (Orbán Viktor) a felelős. Meg a rasszisták, meg a fasiszták. Erre szavaztatok, ezt kaptátok!

Fekafika 2008.11.30. 11:16:10

R01, rendben fizettessék ki, de akkor ha lehet töröljék el az adókat is. Ugyanis Montesqieu óta az az alapelv, hogy az egyszeri ember befizeti az adókat,cserébe az állam meghatározott szolgáltatásokat nyújt. Ha mindenért fizetünk, akkor nincs helye adóknak. A példa egyébként sem helytálló, mert a macskalehozatalat, szivattyúzást és hasonlókat bizony kiszámlázza a tűzoltóság a delikvensnek.

mendson 2008.11.30. 11:19:01

Valmit még mondanék, bocs irnék.Az, hogy fünyiróelv szerint ment a 13.havi illetmény eltörlése és a bérbefagyasztás egy igen komoly oka van, -az itt irogatók által is sokszor emlegetett- az alkalmatlan köztisztviselö.Ugyanis a kormányzat kiadta az ukázt, a kiadási oldalt csökkenteni kell.A két nagy csomag a közalkalmazotti illetmény és a nyugdij. Nos most lépnek be a képbe az a minisztériumi elöadók (figyelem egy egyszerü elöadók akik kormányoktól függöen ott ülnek) akik megkapják a részfeladatokat. "A" a nyugdijrendszerből visszaszivható pénzekről "B" a közalkalmazotti illetményekből lecsiphető pénzekről készit elöterjesztést.A nyugdij ügye nem kérdés, ott csak a 13-havihoz lehet nyulni a rendszer sérelme nélkül, és szépen lehet szociális érzékenységet is mutatni a "80000 ft-ig mindenki kap" felkiáltással.Na de közbér esetén már gondolkodni kéne. Az x millárd megtakarítást szépen,szakmai szempontok alapján súlyozva - de ez hétvégi munkát, utánajárást igényel- vagy egyenletesen szétosztva is be lehet szedni.Na mit gondoltok melyiket választja a kontraszelektált? A minisztériumi döntéshozatal a rendszerváltás óta igy müködik.Egyszerüen a felsöbb -és politikailag frekventált- vezetökenk nincs idejük és módjuk minden elöterjesztést végigbogarászni.Nem mellesleg ez a magánszektorban nem képzelhető el.Ott elvárt dolog a döntéselökészítöktől, a lehető legjobb és legésszerübb döntést segítő anyagaokat terjesszenek a döntéshozó elé.

kok 2008.11.30. 11:20:19

Bamuka!

Teljesen egyetértek. De mikor ki akartak rúgni pár embert ugyanúgy jöttek a sztrájkkal.
Hosszú távon pedig nincs más megoldás.
De nem lehet kirúgni, mert sztrájkol, mert neki jár minden. Ebben az országban mindenkinek csak jár, jár, kötelessége senkinek nincs.
Ha fele ennyi közalkalmazott lenne, és jól funkcionálnának szerinted sajnálná tőlük a fizetést valaki. Én nem. De azt nem vagyok hajlandó elviselni, hogy a bérem 70%-át naplopókra költse állambácsi (ÁFÁT nem beleszámolva).

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 11:20:29

Boka,
kösz a magyarázatot, tényleg ezt akartam.

Kok,
ekkora gyűlölettel-indulattal semmire nem megyünk, de ha neked ettől jobb, ám legyen. Érezd jól magad.

mendson 2008.11.30. 11:20:51

Bocs "Kormánytól függetlenül" a "kormánytól függöen" helyett

naív zoknicsipesz 2008.11.30. 11:21:45

Szerintem alapvető probléma hogy az EU-s tagságra SEMMILYEN tekintetben nem készültünk fel.Gyakorlatilag leigáztak minket mindenben(ipar stb)
Az más kérdés hogy ezt ráadásul hagyták is.
Amiben meg télleg jók lehetnénk azt meg visszafogják(mezőgazdaság, élelmiszeripar).Egy erősebb országban pedig nagyobb az összetartó erő is és több jut mindenkinek.Enni mindíg fognak még a nagyurak is odafönt.......

Fekafika 2008.11.30. 11:21:49

Sasika! Nem kifejezetten magának az oktatásnak a minőségére gondoltam, hanem az objektív körülményekre. Arra, hogy néz ki egy német középiskola, nem beszélve egy német egyetemről, és pl. hogy néz ki az ELTE némely épülete, vagy némelyik egri iskola.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 11:23:33

Fekafika,
ebben viszont igazad van.

qwert77 2008.11.30. 11:23:50

fekafika
Mivel itt többen úgy, hogy nem nézték meg a számadatokat, hivatkoztak a közszféra létszámára gondoltam utánanézek egy kicsit.
Az eredmény számomra csak annyi, hogy ott a létszámcsökkentést előre átgondolt koncepció alapján végezték el, míg nálunk odáig jutottak, hogy mennyi embert kell kirúgni, hogy annyian legyenek, mint az EU-átlag.
Racionalizálásra hatalmas szükség lenne, de az nem egyenlő a lefejezéssel, csoportos leépítéssel.
És akkor a megoldási lehetőség:
1. A felesleges adatszolgáltatást, nyilvántartást előíró, az ügymenetet lassító jogszabályokat kell megszüntetni.(Ugyanazért az eredményért miért kell 3 hivatalhoz három különböző kérelemmel rohangálni.)
2. Aztán a munkafeltételeket megteremteni: nem 8-10 éves számítógépek, nem 15-20 éves foltozgatott informatikai rendszerek, mindenhol biztosított e-ügyintézés.
3. Ellenőrizhetőség: ha az anyag elektronikus úton érkezik és nem papíralapon jóval könnyebb ellenőrizni azt, hogy hol áll az ügy. X.Y. nevéről lehúzom a nála lévő iratokat, azzal, hogy melyik nincs határozattal, igazolással stb. lezárva.
4. Akiről ezek után kiderül, hogy alkalmatlan azt eltávolítani a rendszerből. Aki viszont többet csinál, azt jutalmazni és
5. megfelelő jutalmazási rendszert létrehozni, hogy ott is maradjon.

kok 2008.11.30. 11:25:43

Sasika!

Bocs, igazad van. Kicsit elragadott a HÉV, meg a MÁV. Sorry.
Attól azert bosszant, hogy az én véremből, verítékemből tartanak el olyan közalkalmazottakat, akik azután lesz@rnak, ha valamiért velük hoz össze a sors.
Biztos vannak jófejek is, néha össze is futok egyel, kettővel, de valahogy nem ezt látom általánosnak. És úgy látom, hogy nem csak én vagyok ezzel így.

csillagm 2008.11.30. 11:27:43

Kedves Kok! Most már igazán kíváncsivá tettél. Mi lehet az oka ennek a mérhetetlen gyűlöletnek? Értelmes, gondolkodó ember nem ír le ekkora marhaságot!

kok 2008.11.30. 11:30:59

Konkrétan melyik is marhaság?
Mert szerinted az általam említett szektorokban minden ok?
Nincs mérhetetlen gyűlölet bennem, de szerintem nem normális dolog, hogy megölnek valakit, ha nem jattol az orvosnak, sem a többi leírt dolgot nem találom elfogadhatónak. A számokkal lehet vitatkozni, azok önkényesek, vállalom, sőt valószínűleg túlzók is, de akkor is van igazságtartalma annak amit írok. Szerintem.

"Can't Stop The Signal..." 2008.11.30. 11:31:02

Nem értem, ki, mit, miért csinál? (költői kérdés) Csináld úgy, hogy jó legyen. Nettó 100k-val többet adnak az új munkahelyemen, váltottam.
Egyépként meg, igaz itt mindenki dzsentri. (bocsánatot kérek azoktól akik nem)
Én mág emlékszem amikor 2hetente ünnep volt a vasárnap, mert a 4 fős családnak vasárnap sikerült rántotthúst enni, 1-1 szeletet. Hol vagyunk most ahhoz képest? Eddig Mo. sodródott az árral. Mostmár tenni is kellene. Egéséges nacionalizmussal lehetne segíteni itt mindenkin. Lassú folyamat, de könyörgöm a fáról sem 2 napalatt másztak le az elődeink.
Egéséges nacionalizmus:
Jaj arra gondoltam támogatni a magyar termékeket pl.: magyar tésztát veszek a boltban, lehetőleg kistermelőit, hagyfejlődjön, ha egy picivelis drágább akkor is. És igen hosszú folyamat ez, csak itt hosszútávon senki nem gondolkozik, mindenki azonnal akar mindent.

Bérért munkát 2008.11.30. 11:31:50

Egyetértek Közpolgár (10 óra 19 perc) véleményével (és Sasikával, persze). A "rend" éber őreinek a 45-el pöfögő kasztnik helyett, az autópályák rémeivel kellene foglalkozniuk. De nem teszik, mert ez valódi rendőri, állampolgárt szolgáló és nem szekáló (ávós) munka volna. Itteni barátaim egybehangzó véleményét írom, akik szintén mostanában vezettek Magyarországon: az autópályák nálunk inkább húsdarálóhoz hasonlítanak, sehol a civilizált világban nem tapasztalni ilyet. A 130-150-es tempónál centiméterekre a másik fenekében tolakodó, acélszörnyekkel villogó primitív őrültek kiszűrésére semmit nem tesz a magyar "rendőrség". Persze, mert az munkával járna, és valóban a békés állampolgárokat védené, nem azokat zaklatná. Hát például erről kellene beszélni a 13. havi bér ügye előtt!

nehézazélet 2008.11.30. 11:31:53

Sok a közszolga? Lehet

De...

10 milliós országban több mint 800 ezer rokkantnyugdíjas van. 8%
a 38 milliós Lengyelországban 400 ezer roki van...
1% !!!! És nincsen 13. havi nyugdíj.
Ja, nálunk több mint 3 millió nyugdíjas van, az oecd országok közül messze nálunk kapják a legtöbbet a fizetésekhez viszonyítva.
Mellesleg az átlagosan munkában töltött éveik száma 31.
Nevetséges, ilyen mutatói egyetlen országnak sincsenek
Na erre kell az iszonyat lóvé.
.
A munkbér példátlan terhekkel van nálunk sújtva, ezért is kevés az állás. 100 ft bruttó után 65-75% az adó (munkáltatói+munkavállalói).
Ezután a maradékra áfa + még kérj midnenhol számlát...

Mindez nem elég, 4 havi nyugdíj fullban hitelből (na kinek a kontójára felvéve?) megy.

Idióta ország, semmitek se marad néhány éven belül, takarékoskodni nem tudtok, mert megszokjátok, hogy ez nektek jár.
A hitelből fizetett nyugdíjakat teljesen ki is használjátok, egy visszaesésnél már nem tudjátok fizetni az erre felvett hiteleket.

Még mindig nem fogtátok fel: csődbe jutott az ország (megint), az imf hitelből ha nem tesztek csodát, nektek annyi. Évtizedekre.
És már eladtátok a családi ezüstöt is.

R01 2008.11.30. 11:32:03

Fekafika

"egyszeri ember befizeti az adókat,cserébe az állam meghatározott szolgáltatásokat nyújt"
Ezzel egyetértek. Viszont nem ártana, ha az egyszeri emberek tisztában lennének, hogy az adott szolgáltatás mondjuk mennyibe is kerülne.

A befizetett adó egyébként még fedezné is a szolgáltatásokat, csak valahogy nagy része elfolyik különböző zsebekbe, 3 milliárd/km-es autópályákra, viaduktokra, idióta pályázatokra. Ami marad az meg távolról sem elég az alap szolgáltatások fedezetére. Ez van.
Ennek egyértelműen megvan a felelőse, és nem a közalkalmazottak azok...

Mucu 2008.11.30. 11:32:06

"Fekafika 2008.11.30. 11:10:47
Mucu! Ilyent megvallom most hallok először. Hogy valaki az anyagi juttatások és a jó nyugdíj miatt megy tanárnak??? Ugyan...ezt nem gondolod komolyan. "
- Ha nem így lenne, akkor nem lenne ez a fene nagy felháborodás, hogy mostantól "csak" az a bér jár, amiért megdolgoztak (még így is több, lásd a tanárok 9 havi munkavégzését).

vajdasagi 2008.11.30. 11:32:22

BlaBla 2008.11.30. 10:38:04

"Es a Te bered? Te miert nem mondasz le az eves jovedelmed 1/13 reszerol...?"

Rendkívüli vakságról, vagy butaságról, vagy kapzsiságról, vagy nem is tudom miről tesz tanúbizonyságot, aki ilyet tud írni. De tényleg!!! Hát nem látod: világválság van, és aki a versenyszférában dolgozik, nemhogy a jövedelme 1/13 részéről fogok lemondani, örül, ha MARAD JÖVEDELME. Én pl. az eddiginek a 80 százalékával azonnal kiegyeznék. Csak hát a versenyszféra kemény, kíméletlen pálya. Ott nem lehet majd demonstrálni, meg "lemondani" valamiről, meg munkabeszüntetést tervezgetni. Majd a főnökök eldöntik, hogy KIT RÚGNAK KI (sokat fognak), aki meg marad, annak valószínűleg sem emelni nem fogják a bérét, sem csökkenteni. Marad a tavalyi szinten. Így fog a versenyszférában MINDENKI rosszul járni, csak valakik NAGYON ROSSZUL, a jobb munkások meg csak EGY KICSIT rosszul. Azért gondold el, mennyivel kényelmesebb az állami szektor helyzete e tekintetben. Ceterum censeo: a poszt minden mondatával teljesen egyet lehet érteni.

Még egy dolog: az elsőrendű baj Magyarországon a ROSSZ politikusi réteg. És sajnos nemcsak balról. Egyik kutya, másik eb, úgy tűnik. De ezt most RENDKÍVÜLI módon súlyosbítja egy VILÁGSZINTŰ GAZDASÁGI VÁLSÁG. (Mert még csak a kezdeténél tartunk ám - ez évekig megy majd egyre rosszabbul az egész világon.) Egy ekkora válságban majd pl. még egy Svájc is szenvedni fog, mi meg a balfasz vezetőinkkel fokozottan hátrányos helyzetűekké válunk...

Kitartást kívánok mindenkinek. És megértést mások iránt. Szükség lesz rá. Nagy gazdasági vihar jön.

Bamuka 2008.11.30. 11:32:26

Kok, igen, ez a nagy kérdés, természetesen tudom, hogy a közalkalmazottak/köztisztviselők nagy része nem támogatja a leépítést, az ő szemszögükből nézve érthetően, hiszen beleesnének a leépítettek körébe.

És itt jön az a probléma, amit az előző hsz-ben felvetettem, hogy mi lesz azokkal a közalkalmazottakkal és köztisztviselőkkel, akik azt szokták meg, hogy ez a munkamorál elegendő ahhoz, hogy dolgozhassanak? Hogyan találnak majd másik állást? És ezt nem azért kérdezem, mert sajnálom őket, hanem azért, mert ez is egy anyagi teher az országnak. Erre a kérdésre nem tudok válaszolni, mert nem vagyok gazdasági szakértő.

Egyébként engem, mint közalkalmazottat, mélységesen bánt, amikor a saját bőrömön tapasztalom, hogy más közalkalmazottak, köztisztviselők hogyan viselkednek velem egy-egy ügyintézés során. Mert nyilvánvalóan én is tapasztalom, hogy a hivatalokban bunkók, az orvos csak trécsel és várakoztat, stb. És tudom, hogy miattuk engem is úgy ítélnek meg, mint ennek a masszának a részét.

De mondjuk az is tény, hogy sajnos Magyarországon a versenyszférában sincs sokszor ugyanez másképp: a legjobb példa talán a UPC ügyfélszolgálata, ahol a telefont nem veszik fel, e-mailre nem válaszolnak és eddig kétszer kényszerültem személyes ügyintézésre, mindkétszer 1.5 órát vártam. Mindezt a nagy Budapesten, a központi ügyfélszolgálaton. Úgy, hogy szabadságot kellett hozzá kivennem.

Nagyon komoly általános szemléletváltozásra lenne szükség, arra, hogy végre mindenki rájöjjön az eladótól a hivatali ügyintézőig, hogy őt azért fizetik, hogy maximális teljesítményt nyújtson, és úgy bánjon az ügyfelekkel.

31415 2008.11.30. 11:32:52

Sok gondolat fordult meg a fejemben, nem biztos hogy osszeszedett iras lesz:
-Eloszoris en jolfizetett versenyszferaban melozom, baratnom tanar. Tekitve hogy 2x annyi szabadnapja van egy evben mint nekem, es 14 orakor vege a munkaidejenek, majdnem annyi az orabere mint nekem. Ehez meg vegyuk hozza, hogy otthon is folyamatosan kepzem magam munkaidon kivul napi legalabb 1-2 oraban, mivelhat a VERSENYszferaban nem engedhetem meg magamnak, hogy lemaradjak.
-Szeretnek en is tuntetest szervezni mindenkinek aki nem katona vagy tuzolto. Mi ugyanis 60valahany evesen megyunk majd nyugdijba, mig a tuzoltok es katonak negyvenvalahany evesen megkezdhetik a nyugdijas eveket. Szerintem ez nem fair! Tuntessunk!
-Aki tuzoltonak ment vagy aktatologatonak, az akkor is tudta mire szamithat. Ebbe beletartozik a (talan!) alacsonyabb ber, az adott esetben korabbi nyugdij es minden mas pozitiv es negativ dolog.
-Valaki irta, hogy a munkahelyen kozszolgakent annyira leterheltek, hogy ha 9bol tobb mint 1 beteg, akkor gondban vannak. A tobb mint 1, az ugye 2 legalabb. Ez leforditva az en munkahelyemre: 270-bol tobb mint 60-an ha betegek... akkor mi is meghaltunk. Bar mi mar 20-nal is. Ugyanis a versenyszferaban eppen annyit vesznek fel, amennyi ember szukseges a munka elvegzesehez. Semmivel sem tobbet.
-Nalunk elkuldtek egyik naprol a masikra 30 embert. Tekintve, hogy valsag van, ez a 30 ember az amugy nagyon keresett szakmajaval is alig tud elhelyezkedni. Ha ehelyett a nemletezo 13. havi fizunkat vontak volna le, nem mentunk volna az utcara... bar mi nem is tudjuk megtenni.
-Negyedik munkahelyemen vagyok, de meg sosem kaptunk premiumot egyik helyen sem. Nem tudom mibol gondoljak a kozszolgak, hogy nekunk van ilyen. Kafateria hol van hol nincs, de ha van, akkor en azt siman a netto fizumhoz hozzaadom es attol kezdve annyinak szamolom a fizumat. Ennyi.
-30 ev alatt vagyok, es a legtobb munkatarsam is ekorul van. Viszont sokuk volt mar korhazban vagy tobbhetes tappenzen, mert az idegei vagy a gyomra rament a munkara. Erdekes, kozszolga ismeroseimre ez nem jellemzo.

Ennyi jutott eszembe igy elsore a temaban.

Fekafika 2008.11.30. 11:36:07

Qwert.

1. Ez már megvan, csak senki nem tartja be. A hivatal elvileg semmilyen olyan adat bizonyítását nem írhatja elő, amely valamely állami nyilvántartásból megállapítható. Ehhez képest...

2. Ez is nagyon sok helyen megvan, a bíróságokon pl. minden bíró kapott laptopot. Csak egyszerűen nem hajlandóak bekapcsolni, mert akkor dolgozni kellene rajta. Inkább csinálják azt amit 20 éve, feldiktálják a szöveget diktafonra, Mancika meg begépeli majd. Egy kicsit tovább tart, egy kicsit több ember kell hozzá, de ezt szokták meg.

3-4-5. Erre is volt egy kisérlet, idehozták Szetey Gábort, aki egy multinál nemzetközi szinten sikeresen megvalósított egy ilyen kihasználtság- és hatékonyság- ellenőrző rendszert. A közigazgatásban is megcsinálta volna, de aztán mindenki csak azzal foglalkozott, hogy homokos, és összeröhögtek a háta mögött, a közigazgatás meg szépen elszabotálta a rendszer bevezetését, aztán egy idő után beleunt és visszament a versenyszférába.

Bérért munkát 2008.11.30. 11:36:51

Javítok 1 szót (itteni=németországi ), hogy ne legyen félreérthető.

Egyetértek Közpolgár (10 óra 19 perc) véleményével (és Sasikával, persze). A "rend" éber őreinek a 45-el pöfögő kasztnik helyett, az autópályák rémeivel kellene foglalkozniuk. De nem teszik, mert ez valódi rendőri, állampolgárt szolgáló és nem szekáló (ávós) munka volna. Németországi barátaim egybehangzó véleményét írom, akik szintén mostanában vezettek Magyarországon: az autópályák nálunk inkább húsdarálóhoz hasonlítanak, sehol a civilizált világban nem tapasztalni ilyet. A 130-150-es tempónál centiméterekre a másik fenekében tolakodó, acélszörnyekkel villogó primitív őrültek kiszűrésére semmit nem tesz a magyar "rendőrség" semmit. Persze, mert az munkával járna, és valóban a békés állampolgárokat védené. Hát például erről kellene beszélni a 13. havi bér ügy előtt!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 11:36:57

Kok,
semmi baj. Megértem én, hogy vannak negatív tapasztalataid, kinek nincsenek?Én még a saját körömből is tudnék hozni, de nem teszem, mert az általánosítás bántó.
Egy tanár általában nem teheti meg, hogy "leszar", mert erre megvannak a megfelelő és egyre hatékonyabb és egyre gyakrabban igénybe vett eljárások vele szemben, néha már átesve a ló túloldalára. Egy orvos talán, de elvileg ott is működik valamiféle felügyelet, noha tudom, hogy nem hatékonyan. A köztisztviselő más "tészta", azokról nincsenek ismereteim. Valószínű egyébként, hogy nem a közalkalmazottak vannak sokan, hanem inkább ők.

qwert77 2008.11.30. 11:37:45

fekafika!
Nem igazán értetted meg a kiszámlázás lényegét. Szerinted attól válik produktívvá, hogy kiszámlázzák, vagy attól, amiért elvégzik a munkát??? Ha közvelenül fizetsz érte termelő lesz, de ha adó formájában akkor ingyenélő??
Nem tudom mit szólnál hozzá, hogyha az adóellenőr beidézne és egy könyvvizsgáló órabéréért szabná ki neked az adóhiány miatti mul.bírságot. Én kurvára nem örülnék neki. Ráadásul akkor havonta végig ellenőrizne mindenkit, akár a nullás jegyzőkönyvért is. 100 + áfát megér. De csak neki.

csillagm 2008.11.30. 11:38:36

Kok! Az átgondolatlan általánosításaidra gondoltam. Mi, közalkalmazottak is általánosíthatnánk, hiszen vannak tapasztalataink a versenyszféra dolgozóival kapcsolatban, mégsem tesszük. Én azokkal értek egyet, akik ésszerűbb, hatékonyabb, igazságosabb működést szeretnének a közszférában. Ehhez azonban konstruktív javaslatok kellenek (volt itt néhány), nem pedig indulatok.
Kanazawa! Egyetértek a magyar termékek vásárlásával, magam is így teszek. Ennek ellenére ezt nem nevezem egészséges nacionalizmusnak. (és talán helyesen írni is megtanulhatnál - jó tanács)

31415 2008.11.30. 11:39:17

Amugy volna egy egyszeru elkepzelesem a kozszfera letszmanak normalizalasara:
NE VEGYENEK FEL TOBB EMBERT!
Ennyi. Kihalasos alapon elobb-utobb normalizalodik a letszam, akkor majd idoben el lehet kezdeni ujra embereket felvenni. Olyan 10 ev mulva mondjuk. Es lesz erdeklodes, mivel 1/3 annyi embert mar lehet normalisabban fizetni. Addig meg ha valaki elhagyja a munkahelyet (nyugdij vagy egyeb okbol), ott a tobbiek elkezdenek kicsit jobban dolgozni, es a megfelelo emberek elkezdenek gondolkodni (ha meg nem felejtettek el), hogyan lehet a mostani 20 emberes 1000 papiros folyamatokat optimalizani, hogy az uj letszam is elbirja.
Az a tobbezer szociologus meg egyeb limonade-szakos hallgato, aki meg szamitott ezekre a helyekre, meg idoben van ahoz, hogy megoldja a problemajat.

"Can't Stop The Signal..." 2008.11.30. 11:40:57

Amíg csak azért tesznek meg az emberek dolgokat, mert a szomszéd is csinálja addig sehova sem megyünk. Egyhelyben toporgunk, vagy ami mégrosszabb, visszafelé haladunk.
Gondolok itt: -jéé, a szomszéd beadta ezt a papírt, itt meg itt mást írbe és plussz x ezer forintot kap az önkormányzattól...
Nabumm.... ez a szánalamas, akinek meg járn, az meg nem kap, mert "elfogyott"
Dolgoztam közbeszerzési pályázatíró cégnél, azt a sumákolást, meg csúsztatást.....
Azon is ellehetne gondolkodni, ha a közszféra szarul keress honnan van a B250-300-ból 200millás villa? (Egri korház orvosai) megmondom, gyógyszercégek ügynökei és 3x 4x áron viszik a gyógyszert a korházukba, a csampa meg essen a beteg fejére....

Fekafika 2008.11.30. 11:42:39

R01 igaz, a közalkalmazottakra nem szóültam rosszat, sztem is a politikusok, és a hivatalnokok a problémásak.

qwert77, megértettem csak arra hívtam fel a figyelmedet, hogy vannak szolgáltatások amiért adók formájában fizetünk nem pedig közvetlenül.

Józan 2008.11.30. 11:43:38

Sasika
Köztisztviselő voltam. Szerencsére találtam egy olyan munkahelyet, ahol a bérem közel megmaradt, azonban a tükörbe is tudok nézni. Mindenki arról beszél, hogy elveszik a 13. havi fizetést a köztisztviselőktől. Ez így teljes mértékeben nem igaz. Mert vannak kivételek: MINISZTERELNÖKI HIVATAL, NEMZETI FEJLESZTÉSI ÜGYNÖKSÉG, FŐÜGYÉSZSÉG köztisztviselői. Én eddig ezek egyikében dolgoztam . De hadd folytassam. Nemcsak, hogy nem veszik el ezt a pénzt azoktól, akik egyébként is jóval többet keresnek köztisztviselői társuknál, hanem még az év végi bónuszt is megkapják. Mit jelent a bónusz? Azt, hogy mindenki értékeli a saját munkáját egy adott százalékra. Ezt ha jóvá hagyja a felettese, akkor kapja a a havi fizetésének az értékelésben megadott százalékát. Így történik meg, hogy ebben a három hivatalban nemcsak 13. havit, de még 14.-et is kapnak a köztisztviselők. Az okát ne kérdezd.

Chalabre (törölt) 2008.11.30. 11:43:50


Edmond Dantes és qwert77!

Köszönöm a statisztikákat! Bár ezt tovább kellene boncolgatni, hol mit tartalmaz pontosan, mely rétegek hogyan oszlanak el ezen belül, milyen eredménnyel stb, hogy össze lehessen hasonlítani őket. S nem minden nyugati minta vehető át változatlanul, s nem is kell. Nem erről szól. De ha akarunk valamit, nem árt felmérni a meglévő rendszereket és azokból levonni a tanulságokat számunkra.

Bamuka!

Végre nem egy a mundér becsületét védő, reálisan gondolkodni képes, közszférát képviselő. A versenyszférában dolgozók is hasonlóképp látják. Ott is csak tudással és eredménnyel lehet megmaradni, a többiek nem kellenek. És érthető is. A közszférában is hatékonyságot, eredményt szeretnénk látni teljes joggal, ahogy Te is felveted. Ha egy multi alkalmazottja úgy viselkedne velünk, ahogy a közszféra ügyfélszolgálatosai szoktak, akkor azonnal kirúgják. Miért köszön előre minden egyes vásárlónak a Tesco pénztárosa, ráadásul kedvesen, pedig aznap már 400-ik alkalommal ejti ki? És miért néznek át rajtam az illetékhivatalban? Mintha ott sem lennék. Fel sem néznek rám az asztal mögül, s úgy beszélnek velem, mint a kutyával, s nekem kell ugrálnom, ide-oda mennem, postára, másik ablakhoz, mert ők nem szervezték meg a munkájukat. Helyettük kell elvégeznünk egy részét. Ezért fizetünk? Az ilyen háztartási alkalmazottat mindenki kirúgná, ha az állami háztartást családi háztartásra bontjuk, hisz az ugyanaz, csak kicsiben. S akkor több juthatna a hatékony, hasznos köztisztviselőknek, közalkalmazottaknak, akikre szüksége van, és érdemi munkát végeznek, nem is akármilyet. Örülök a hozzászólásodnak.

naív zoknicsipesz 2008.11.30. 11:44:33

A rengeteg vidéki még munkaképes nyugdíjas simán munába állna különféle termékek (pl.:élelmiszeripari) előállításával, jó áron.
Csak kevés vagy nincs piacuk.Őket pl így lehetne bevonni munkába(több adó)De először meg kellene állítani hogy a sok külföldi, +kínai sz@rt beömlesszék az országba.Ezt kellene elkezedeni szabályozni!Erre kellene egy tökös valaki aki csipőre tesz a kezét és......

kok 2008.11.30. 11:46:14

Bamuka abban is igazad van, hogy a versenyszférában is sok helyen bunkók az alkalmazottak. Csakhogy ott tudsz váltani. Van másik bank, van másik bolt. És, ha beírsz a panaszkönyvbe, akkor ott annak következménye lesz, mert érdekük, hogy ügyfél marajd, el fognak beszélgetni a bunkó kollégával. Akármilyen hivatalban, már panaszt se tudzs tenni, de, ha lehet is semmi értelme, mert csak röhögnek rajta egyet, elgközelebb még jobban kicsesznek veled, mert rájuk vagy szorulva. Egyszerűen nincs alternatívád.
A szemléleten valóban változtatni kell. UPC-t hagyd ott, de előtte tegyél panaszt. Meglepő módon ilyenkor valahogy a versenyszférában el szoktak a dolgok simulni. Érdekes módon Pannon is komolyan tudott venni, mikor meg akartam szüntetni a számlám. Előtte 2 hónapig leveleztünk eredmény nélkül. Hiába na, ot is magyarok dolgoznak. :) Egyébként az ilyen félmonopol szolgáltatók, mint UPC, vagy mobiltársaságok szinte semmivel sem jobbak a közellátásoknál. Pont azért, mert túl kevés szereplős a piac a valódi verseny kialakulásához. Bankoknál már egész más a helyzet.

qwert77 2008.11.30. 11:48:13

fekafika!
1. Ez bizony nincs meg, mert nem azt nem kérheti, ami állami nyilvántartásban megvan, hanem azt, ami az adott szerv nyilvántartásában megvan. (Pl. próbálj meg céget alapítani. Ahelyett, hogy elektronikusan beadnád az összes adatot a cégbíróságon, amire az államnak szüksége van, külön rohangálhatsz az önkorm.-i, az állami adóhatósághoz.)
2. Egy laptop nem attól múködik jól, hogy laptop, hanem a műszaki jellemzőitől.
3. Igen, ez egy próba volt, csak a Szetey-féle mutatvány abból indult ki, hogy a vezetők alulfizetettek, az ügyintézők meg túl. Ez nem egy népszerű szempont.
Ráadásul a sorrendet amit írtam lépésről lépésre kellene végrehajtani, nem egymást átfedve. Lehet, hogy hosszabb idő, de szerintem megéri. (A két vh. között pl. a gazdasági világválság hatására kezdődött egy áralakítási folyamat 5 év alatt értek a végére...)

31415 2008.11.30. 11:50:03

vajdasagi hozzaszolasarol jutott eszembe:
Tobb ismerosomet kuldtek el ugy masik munkahelyen, hogy nagyon jol teljesitettek. Csakhat a valsag miatt megszuntek aloluk a megrendelesek. Eddig kettojukrol tudok akik elhelyezkedtek. Az elozo beruk 60-70%-aert. Ez ugy nagyobb csokkenes mint a 13. ber elvesztese. Es hozza meg 2 honapig bizonytalansagban voltak munka es fizetes nelkul. Pedig ok jol is teljesitettek!

Staubsauger 2008.11.30. 11:50:13

31415:
"30 ev alatt vagyok, es a legtobb munkatarsam is ekorul van. Viszont sokuk volt mar korhazban vagy tobbhetes tappenzen, mert az idegei vagy a gyomra rament a munkara. Erdekes, kozszolga ismeroseimre ez nem jellemzo."

Ott a pont! Sajnos!:(

qwert77 2008.11.30. 11:53:24

A felvétel-stop igenis jó gondolat, csak van olyan hely közvetlen tapasztalatból mondom, ahol egy év alatt kicserélődött az állomány. Még az ov. is. A jobbak elmentek, a rosszabbakat meg küldték. Ráadásul, ha nem lehet felvenni senkit, akkor ezek a "félbénák" most ügyfeleket boldogíthatnának...

agonda 2008.11.30. 11:54:03

Részben egyetértek veled Sasika kolléga, részben nem.Először is: a jelenlegi helyzetben valóban erkölcstelen a sztrájk.A demonstráció nem, azzal rá kéne venni a hatalom képviselőit,hogy amint stabilizálódik a gazdaság, visszakaphassuk, amit elvettek tőlünk.Mert a 13.havi bér járt nekünk:afféle elégtételként kaptuk a sok éven át elmaradt bérfejlesztésekért cserébe.Mert ugye kik is szenvedték a legnagyobb reálbércsökkenést a 90-es évek elején??Ami a versenyszférát illeti:ne általánosítsatok!Van ahol kemények a követelmények: ott +pénz is van! (13. havi, 14. havi, pulykapénz, prémium, nyereségrészesedés, stb.)Ahol laza a rigalánc ott pénz sincs, de azért annyi ott is van mint a közszférában.
Ákos

Fekafika 2008.11.30. 11:56:11

Qwert,

1. Én alapítok cégeket, ennek a külön bejelentgetésnek az értelmére én sem tudok rájönni, különösen annak fényében nem, hogy az APEH és a cégbíróság rendszere össze van kötve, látják egymást.

2. A bírósági laptopk műszaki jellemzői jók, csak nem kapcsolják be őket.

3. Népszerű, nem népszerű csak azt a rendszert akarta bevezetni, ami működik egy multinál. Igenis, a bérkülönbségek a beosztottak és vezetők között a versenyszférában jóval nagyobbak, mint a közszférában. A mai világban nincs 5 év valaminek a bevezetésére, csak ez is szokatlan a közigazgatásban, hogy valamit gyorsan kell megcsinálni és gyorsan kell alkalmazkodni az újhoz.

Staubsauger 2008.11.30. 11:57:02

"Ami a versenyszférát illeti:ne általánosítsatok!Van ahol kemények a követelmények: ott +pénz is van! (13. havi, 14. havi, pulykapénz, prémium, nyereségrészesedés, stb.)"

Szerintem te még egy napot sem dolgoztál multinál!
Nyereségrészesedés? Na, persze. :D

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 12:00:31

Staubsauger,
nem egészen, nincs ott a pont. Egyedi tapasztalatai mindenkinek lehetnek, nekem is vannak hasonlóak a közszférában dolgozókról. Sajnos.


Kanazawa,
ez megint bántó és igaztalan megjegyzés: szerinted hány egri orvosnak van 200-300 millás villája. Én egyet sem ismerek, de tegyük fel, hogy van ilyen. Tanítványaim szülei közt többen orvosok, egyik sem milliomos, mert nem éppen olyan területen gyógyítanak: úgy élnek, mint én, vagy bárki más alsó középosztálybeli. Érdemes akkor ezt így általánosítani, hogy "egri kórház orvosai"?

Edmond Dantes 2008.11.30. 12:01:06

Staubsauger
Létezik nyereségrészesedés, nálunk pl. részvényopcióban, osztalékként jól tud fizetni.

kok 2008.11.30. 12:01:40

Agonda, azért a versenyszférában is vannak olyan helyek ahol közszféra alatt keresnek emberek, és 8-9 ora alatt 1x mehetnek ki 5 percre pisilni. Gondolj bele, hogy ez milyen?
Nyilván nem főiskolai, egyetemi diplomás munkák ezek általában (szóval nem pont a tanári pályával kell összehasonlítnai), de közalkalmazottak se mind diplomások, és azért ilyen feltételek sehol sincsenek közszférában. És ezeket a gyári munkásokat valószínűleg még a satnya munkahelyéről is kirúgják a válság miatt, közalkalmazottak meg sztrájkolnak a 13. havi bérért. Aki ebben nem látja a visszásságot, az vak, vagy nem is akarja. Igen, tudom, hogy te látod, nem neked címeztem ezt, csak a hozzászólás első felét.

agonda 2008.11.30. 12:02:56

Ja, és még valami. A 13. havim eddig még sosem érte el a 70 ezret, tavaly meg lényegében már nem is kaptunk, szóval azért a veszteség sztem már a legtöbb a közszolga költségvetésébe beépült. Ami meg a "nem termelő" közszférát illeti: elárulom, hogy a többség nagyon hasznos munkát végez, és nincs agyonfizetve, a nettóm egyetemi végzettséggel 112 ezer/hó. A multinál dolgozó öcsém (egyszerű melós) ezt el sem akarta hinni....És érdekes: mostanában elég keveset olvasni arról, hogy hazánkban a vállalkozók töredéke bír magából hasznot kipréselni, az átlagos egy vállalkozásra jutó költséghányad több mint a bevételek 90%-a. Szóval javaslom közszféra béreinek átcsoportosítását a vállakozói szférába!

Fekafika 2008.11.30. 12:04:54

Agonda, lehet hogy a többség hasznos, de van egy jelentős nagyságú réteg a hivatalnoki karban, akikre semmi szükség.

lynx (törölt) 2008.11.30. 12:05:50

Ez hülyeség.

Itt az a lényeg, hogy bármilyen szorult helyzetben legyen is az ország, biztosítani kell a feltételét annak, hogy a közszolgálat működjön. Ha lerombolják a maradék rendőrséget és tűzoltóságot, ebből az országból tényleg nem marad semmi.

Ahhoz meg a hogy a magánszférából hány embert rúgnak ki, semmi köze a közszolgálati dolgozóknak.

Bárki 2008.11.30. 12:08:33

Ez egy szar, ráadásul elfogult írás. Elegem van már a mindenért Gyurcsány a hibás prpagandából. Egyetértek, hogy nem megfelelően kezelik a problémákat, de nem kizárólag ő a hibás. Részletezem:

1, Összemosod a 13. havi illetményt és a 13. havi nyugdíjat. Az utóbbi egy választási ígéret, míg az első a törvény által garantált illetmény egy része. Ennek elvétele az illetmény csökkentést jelent. A 13. havi illetmény nem holmi egzotikus dolog, ez sok országban létezik.

2, A 13. havi nyugdíjat én is hülyeségnek tartom, annál csak a 14. havi volt nagyobb baromság. Ugye? Ezt nem Gyurcsány ígérte. A nyugdíj kérdést nem így kell kezelni. S mint ez az eset is mutatja a kisnyugdíjasok részére se ez volt a jó, és megbízható hosszútávú megoldás.

3, A kormány semmi más intézkedést nem hozott. Holott állítólag a hiány az országé, nem a közalkalmazottak hozták össze. Nem nyúlt a segélyekhez, pedig a mai napig alanyi jogon jár egy csomó szociális juttatás. Egyes rétegek ezt tudatosan kihasználják. Ezekhez a törvényekhez miért nem lehet hozzányúlni?

4, A kérdést nem ez a kormány nem oldotta meg, hanem a parlament. Karöltve a tisztelt ellenzékkel. S nem oldotta meg a másik oldal sem, amikor ők voltak kormányon. A magyar parlamentben a rendszerváltás óta csak iszapbírkózás folyik a hatalomért, s közben szarnak a fejünkre. A kétharmados törvények miatt semmihez nem lehet hozzányúlni, kompromisszumok meg nincsenek. A társadalom meg felsorakozik a két vezér mögé, s egymást utálják. Ki kéne rúgni mindkettőt, s leülni végre értelmesen beszélni.

4, Nem nevesítik évek óta, hogy hol, melyik területen van sok közalkalmazott. Sok a tanár? Nem hinném, hiszen a tantárgyfelosztás, és a kötelező óraszámok meghatározzák, hogy hány tanárra van szükség. A finanszírozás meg a legtöbb helyen így is szűkös az oktatásban, nem hogy fedezetet nyújtana a túlfoglalkoztatásra. Talán sok a rendőr? Vagy a tűzoltó? Vagy kik vannak sokan? A könyvtárosok? Nevesítsük végre.

5, Évek óta beszédtéma, hogy az önkormányzati rendszerünk pazarló (lehet, hogy itt van a sok fölös közszolga?), de ehhez se lehet hozzányúlni, az ellenzék veszettül védi, hiszen oda most jól beásták magukat. Ha ők vannak sokan, akkor át kell szervezni, a felesleget leépíteni. Persze, hogy fájni fog. Miért, ami most folyik az nem fáj? Rugdossuk a problémákat magunk előtt évről, évre, s minden rúgásnál fáj. Egy nagy rugással túl lehetnénk rajta. Fals érvelés a munkahelyek megőrzése. Ami haszontalan, káros, azt fel kell számolni. Hosszabb távon mindenkinek ez lesz jobb.

kok 2008.11.30. 12:08:42

Agonda, ha lenne vállalkozásod tudnád miért nem lehet hasznot kipréselni. Mert állambácsi lehúzza a bevételeid 80%át mindenféle adóban járulékban. 100 Ftból 20 marad nálad. Ha alkalmazottad van kifizeted azt is és bejelented a csődeljárást. Aki ma vállalkozóként legálisan hasznot tud felmutatni az varázsló, vagy állami megrendelésekkel, hátszéllel operál!

Attila 2008.11.30. 12:09:13

Na tisztelt urak. Vannak itt érdekes gondolatok, csak pár dolog nem került figyelembe vételre.
Előszöris, nézzük csak meg, hogy mi is az a 13. havi fizetés, illetve mi is ez a 13. havi nyugdíj.
Megtévesztően hasonló nevük van, ami lehetővé teszi, hogy összemossák a kettőt - ezt teszik is -, pedig két teljesen eltérő dologról van szó.

A 13. havi nyugdíj messze nem olyan régi találmány, a szerencsére be nem vezetett 14. és további havi nyugdíjakkal, ami – úgy sejtem – a nyugdíjasok anyagi helyzetének javítására szolgál. Hülye egy szabály, mert aki kevés nyugdíjat kap, annak ez az összeg sem lesz sok, a magas nyugdíjat élvezőknek meg magasabb összeget biztosít, holott ők kevésbé szorulnak rá.

A 13. havi fizetést - legjobb tudomásom szerint - azért találták ki a rendszerváltást követően, mert aki az állam szolgálatában áll, az – a versenyszféra dolgozóival szemben – törvények alapján számos másodállást nem vállalhat el, összeférhetetlenség miatt (pl. egy rendőr másodállásban nem lehet biztonsági őr). Ha pedig valaki ténylegesen még hivatásos állományú személy is – rendőr, tűzoltó, katona, vámos, stb. – az már csak azért sem teheti ezt könnyen, mert bármikor előfordulhat, hogy be kell menni. Ha nem megy, az parancsmegtagadás, katonai bűncselekmény. Azt meg kevés helyen nézik jó szemmel, hogyha az ember felpattan és megy szolgálatba.
A 13. havi fizetés tehát tulajdonképpen része az éves fizetésnek, nem prémium, nem jutalom, lehet úgy is tekinteni, hogy a közszférában dolgozók éves bérét 12 helyett 13 részre osztják. Egyébként a közszférában tavaly történt egy olyan változás, hogy a 13. havi fizetést felosztották 12 részre, és havonta a bérhez csapva fizették ki. Ezzel csak az a baj, hogy ezzel fejlesztési forrás (é: év végén a pluszpénzből vesz tévét) helyett ez a pénz működési forrás lett (é: ebből fizeti a havi számlát meg a kaját). Emiatt sokkal érzékenyebb ennek az elvonása, ezért tud jobban fájni. Vélhetően ez is táplálja a felháborodottságot.

A fentiek szerint tehát a kettő teljesen más tőről fakad, együttes kezelésük, hát minimum félrevezető.

Aztán el kellene oszlatni egy másik félreértést is. (ld: Kangörény_ 2008.11.30. 10:03:32)
Miszerint a közszférában magasabb az átlagbér. Igen, persze hogy magasabb. Papíron. Aki a közszférában dolgozik, annak nincs „minimálbér + zsebbe boríték”, nincs „hozzál róla számlát”, nincs EVA, nincs EKHO, nincs BT, nincs KFT, satöbbi. A közszféra dolgozói a teljes bruttó fizetésük minden forintja után adóznak.
Ezzel szemben a versenyszférában – tudomásom szerint – hozzávetőleg a munkavállalók fele (!) minimálbéren van bejelentve, ez után adózik (illetve nem adózik, csak járulékot fizet). Kicsit nehezen hiszem el, hogy ennyien tényleg csak ennyit keresnek. Mondjuk úgy, hogy nem életszerű. Tehát ha nem a bejelentett és leadózott, hanem a tényleges fizetéseket nézzük, úgy már nem olyan biztos, hogy a közszféra vezet az átlagfizetéssel.

Tény, hogy nálunk túl nagy a közszféra mérete. Ennek – ahogy én látom – igazából három fő oka van. Az egyik a 3200 települési önkormányzat. Ha csak átlagosan 30 emberrel számolunk önkormányzatonként, ez közel 100.000 közalkalmazott. A másik probléma az eltúlzott méretű bürokrácia, aminek az üzemeltetéséhez szintén sok ember kell. A bürokrácia egyszerűsítésével nyilván lehetőség lenne lenyomni a közalkalmazottak számát. Ezzel is összefügg a harmadik ok, méghozzá az, hogy a bérezési struktúra alapja nem a teljesítmény, hanem a szolgálatban eltöltött idő. Ezen felül az alacsonyabb képzettségűek a piacinál kicsit jobban, a magasabb végzettségűek a piacinál jóval rosszabbul keresnek. Továbbá a közszolgálatban elég ritka a minőség-ellenőrzés, minőségbiztosítás. Az eredmény pedig az, hogy sok ember nem hatékonyan dolgozik a közszférában. Sok helyen lenne lehetőség arra, hogy kevesebb, de jól teljesítő, jobban fizetett, jobban megbecsült szakemberrel ugyanazt a feladatot ellássák.

Dacára annak, hogy soknak tűnik a közszféra létszáma, sok – nagyon érzékeny - területen munkaerőhiány van, amit én a megfelelő fizetés és a megbecsülés hiányára vezetek vissza. Csak két példát említve: az orvostanhallgatók túlnyomó része külföldön kíván munkát vállalni. Mert itthon nincs lehetőség megélni belőle. Orvos és ápolóhiány van Magyarországon, és előbb-utóbb a betegellátás (és a beteg) fogja megsínyleni. A másik példa a rendőrség. Csak Budapesten kb. 2000 fő hiányzik az állományból, ennyivel kevesebb rendőr van annál, mint amennyire lehetőség és szükség volna. A meglévő bp-i állomány hozzávetőleg 80%-a amúgy vidéki származásúakból áll. Vagy ott van Kiskunfélegyháza (igen, a 14. éves kislány esete), ahol nincs rendőrség, ellenben a közelben van Ráckevén, amihez 13 település tartozik, és ahol viszont az állomány csak 50%-osan van feltöltve. Mert ezért a fizetésért, ezért a megbecsülésért ma már szinte alig megy valaki rendőrnek. Mi lesz, ha tovább csökken a rendőrség állománya? Nem lesz az nekünk mindannyiunknak nagyon kellemetlen?

lalia (2008.11.30. 10:04:37) pedagógusokkal kapcsolatos gondolataira az alábbiakat válaszolnám:
A pedagógia is szakma. Az is fejlődik. Ott is kellene továbbképzéseket tartani. Ott is kellene az iskolák eszközeit fejleszteni. A módszertanokat átadni. És ezekre sokszor nincs forrás. Hát hogy a fenébe várom el valakitől, hogy fejszével ugyanannyi fát vágjon ki, mint más láncfűrésszel? Meg kell nézni azokat az országokat, amik az elmúlt időben híresen nagy fejlődésen estek át (pl. Írország, Finnország, Dél-Korea). Mindegyik kivétel nélkül hatalmas pénzeket fektetett az oktatásba. Meg is lett a gyümölcse. Pénz nélkül hatékony oktatás sincs. Más feltételei is vannak neki, de a pénz az sajnos megkerülhetetlen.

Még egy gondolat az értékteremtésről. Mert ez a vád éri rendszeresen a közszolgálatot. A Közszolgálat nevében van a jelentése, a köz szolgálata. Ez nem érték? Persze, közvetlenül nem váltható pénzre. Közvetetten azonban igen. Amit nem rabolnak el, mert van (igaz egyre csökkenő) közbiztonság, ami nem ég le, mert eloltják, aki nem hal meg, mert meggyógyítják, aki nem marad hülye, mert oktatják, vagy a beszedett adóból, aminek negyedét a nyugdíjasok kapják és kisebb eséllyel halnak éhen, amiből utak épülnek hogy közlekedjünk, amiből árvízvédelmi rendszerek épülnek, hogy a fél alföldet ne vigye el egy áradás, amiből közintézményeket, könyvtárakat, múzeumokat tartanak fenn, satöbbi. Ezek nem értékek?

zp 2008.11.30. 12:09:22

Én ezzel akkor is egyet értek, nagyon. Rendben, a túzoltók fasza gyerekek, de a legtöbb közalkalmazott/közszolga bizony azért dolgozik ott, ahol, mert a versenyszférában esélye sincs. Még anno nagyon régen az én óvónénijeim általában elvoltak azzal, hogy minden gyerek csinál, amit akar, utána lefektetnek aludni, és közben benn, ahol a gyerekek alszanak szépen rágyújtanak(!) és hangosan trécselnek. Tanárok, általános- és középiskola nagyjából ugyanez: kávézgatás a tanáriban, sírás a fizetésről a kollégákkal, 45 perces óráról 10 perc késés, utána csináljátok meg a feldatokat 1től 49-ig, a végén leellenőrizzük, és mehettek szünetre. Magántanítást, amiből lett volna jó kis mellékes is, nem véletlenül nem vállalt egy se: ilyen hozzáállással nem ment volna el hozzájuk a kutya se. Anyám is tanár, kilépett a közszférából (neki is ez volt a tapasztalata), és elég jól keres maszekban. Én is az vagyok, még pályakezdő, de nem megyek állami suliba, ha annyira pénzt akarok. Ha meg mégis, akkor elvégzem a munkát annyiért is, mert én akartam ezt csinálni. A közszolgákról már ne is beszéljünk, eleget ismerek én is, akik a nepotizmus jótékony hatása által találtak munkát pl. minisztériumokban, ahol senki de senki nem tudja róluk, hogy mi is lenne az igazi munkájuk. De a 400ezres fizu, a kafetéria, szolgálati kocsi, telefon, üdülési csekk, az jár.
Majd ha ezek az okosok mind átmennek a magánszférába kamatoztatni a hatalmas tudásukat, és hiány lesz belőlük, akkor majd megemelik a fizetést is, és lehet örülni.

Chalabre (törölt) 2008.11.30. 12:10:05

Ki is mondta? Minden mindennel összefügg.

lynx (törölt) 2008.11.30. 12:10:16

Ja hát a kávézó-trécselő irodai dolgozókra és hivatalnoki karra tényleg nincs szükség. De gondolom kell a kormánynak nosztalgia céljából.

agonda 2008.11.30. 12:11:51

A közszférát bírálók gondolkodjanak el azon:
1. Miért lehetetlen szinte szakképzett ápolónőt találni?
2. Miért halnak ki a reálszakos tanárok?
3. Miért van óriási fluktuáció a rendőrségnél?
Biztos mert remekül keresünk, van 13. havink, (volt) máshol ez "teljesen ismeretlen" fogalom:))
És szegény vállalkozókról mostanában méltatlanul kevés szó esik. Pl. a költséghányad/vállakozó 90% felett van, a döntő többség veszteséges, stb. Szóval a tőlünk elvett pénzt irányítsák át a vállalkozóknak, szegényeknek. Én szolidáris vagyok!!:)Ja, és apolitika végre VALLJON SZÍNT, LEGYEN VÉGRE ŐSZINTE!! A FIDESZ IS!!

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 12:11:52

sasika ezt nagyon mellébasztad ... ugyanis a 13. havi mizériánál elfelejtik azt a pedagógusok, rendőrök, tűzoltók ... nem egyben kapják meg, hanem a fizetésük mellé elosztva ugyanis évek óta arra hivatkozva nem volt béremelés.

zp 2008.11.30. 12:09:22

Persze csak, ha kilép minden rendőr, tűzoltó, tanár , akkor szerinted mi lesz az állammal? mire fizetjük az adót?

noirp 2008.11.30. 12:12:01

A csodás az, hogy még egy tűzoltó, mentős, nővér nem fejtette itt ki magát!! Nagy kár.
Nekik megvan az okuk az elkeseredésre. Tudtommal egyáltalán nem csak a 13. havi fizu maradozott el nekik mostanában, hanem a túlórapénzeik, pótlékaik is.
De bizony az adóhivatalokban, okmányirodában, itt-ott-amott üldögélő klumpás léhűtő bandának sokkal kevésbé kéne lamentálni, azt hiszem. Naponta 8-tól 4-ig "dolgozik", aztán vinnyog...na, ne.
Engem a versenyszférában esz a lúg, elvileg 8, gyak. inkább 10-12 óra naponta (kezdő mérnök vagyok), nemsoká megszűnik az állásom (csak időben megkaptam a fülest). Mégse megyek az utcára, hanem szórom az önéletrajzom széjjel.

Tóth-Takó 2008.11.30. 12:12:29

Kedves kok!

"És ezeket a gyári munkásokat valószínűleg még a satnya munkahelyéről is kirúgják a válság miatt, közalkalmazottak meg sztrájkolnak a 13. havi bérért."

1.) Engedd meg, hogy pontosítsak: most csak demonstráltak, a sztrájk (= munkabeszüntetés) csak később lesz aktuális.

2.) Tudom, hogy eléggé naív kérdés, de a versenyszférában nincs semmiféle érdekképviselet? (Szándékosan nem szakszervezet írok, mert az eléggé lejáratott manapság.)

tt

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 12:12:50

lynx 2008.11.30. 12:10:16

Na kimondtad a tutit, de ezek ellesznek továbbra is a gentry rétegükhöz nem nyúlnak.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 12:14:37

"Lett volna egy hivatásunk. Jaj, istenem, csak ki ne mondjam, hogy küldetésünk. Megteremteni ezt a szolidaritásérzést a társadalomban. "

A társadalmi szolidaritás az a baj megáll a tesco pénztárnál, mert ott már szolidaritás helyett a pénzt kérik a elmü, tigáz stb. szintén nem túl szolidáris.

Attila 2008.11.30. 12:15:15

Bárki, úgy látom eléggé hasonlóan látjuk a dolgokat :)

TNT 2008.11.30. 12:15:38

Szerintem a közalkalmazottaknak/köztisztviselőknek csak ne adjanak most semmilyen plusz juttatást. Jövőre ugyanis nem kevés pénzbe fog kerülni a versenyszférából kirúgottak végkielégítése.

Én a Suzukinál dolgozom, tehát van némi rálátásom erre a dologra. Az a kolléga, aki eddig autókat rakott itt ösze, hogy fog máshol munkát találni? Nekik szép karácsonyuk lesz.

Ja, és a poszt írója részéről elég meredek dolog ezt is Gyurcsánnyal összehozni. Nyilván azért vesznek kevesebb autót Németországban, mert nálunk osztogatás volt...
(Ja, és kik kaptak az osztogatásból? A közalkalmazottak/köztisztviselők és a nyugdíjasok).

agonda 2008.11.30. 12:17:56

Már most hiány van, zp.
És gyere hozzánk tanítani, havi 112 ezerért.
Nálunk 1 perces késés sincs, jelzőkor a teremben vagyunk.
Persze sok a gyenge képességű ember, és egyre több lesz. És nincs igazán kontroll, ez is igaz. És most ezt a pár dolgot szépen kösd össze a fejedben:
fizetés-elvándorlás/munkaerőfelvétel-ellenőrzés,szankcionálás esetleg elbocsátással.
De várj, segítek:
Gyenge az ellenőrzés, mert elbocsátás esetén az ig. ezért a fizetésért esetleg még rosszabbat találna.
Vagy másképp: Magas (lenne a ) fizetés, kemény ellenőrzés és szankció, verseny az álláshelyekért.
Na, mit gondolsz??

kok 2008.11.30. 12:20:37

Tudom, hogy eléggé naív kérdés, de a versenyszférában nincs semmiféle érdekképviselet?

LOL. A versenyszférában, ha nem csinálod jól a munkád elküldenek. És ez így van jól. Olyan tudás kell, amit megfizetnek, mert értékes. Vége a kommunizmusnak, amikor is minden léhűtőt alkalmazni kellett jó bérért. Én azt várom (persze nyilván hiába), hogy ez eljön a közszférában is.

Farky 2008.11.30. 12:21:10

A közszférában is különböző képességű/tudású emberek dolgoznak, ahogy a versenyszférában.
Ami a különbséget adja, hogy a köznél nem látom azt a rendszert, ami kiemelné a jó tűzoltót, mentőst, orvost, irodistát, ügyfélszolgálatist azáltal, hogy munkájának megfelelően premizálja. A kóklert meg páros lábbal kirúgja.
Nyilván sokkal nehezebb mérőszámokat felállítani, de amíg nincs ösztönző rendszer, addig a legjobbak is besüllyednek a középszerbe.

A másik dolog a közszféra marketingje. Mindenki találkozik a köz által nyújtott szolgáltatásokkal -néha gyakrabban is, mint szeretne- és nagyon könnyen vetíti ki az elégedetlenségét az egész szférára.
Nekem borzasztó rossz véleményem van egy bizonyos önkormányzat építési osztályáról és nagyon nehezemre esik ezt nem kivetíteni az összesre.

A struktúra rossz, mert nem esnek ki alul a harmatgyengék és a nagyon jó képességűeket is visszahúzzák. Akik később el is hagyják azt a szektort. Olyan ez, mint egy alul nem áteresztő ülepítő, amiből az összes víz kifolyik és a végén csak a ... marad.

Bamuka 2008.11.30. 12:21:23

Kok: off, sajnos ahol én lakom, ott valóban szinte a UPC volt az egyetlen lehetőség...de egyébként ugyanezt a bánásmóddal találkozom akkor is, ha egy cipőt, ruhát akarok venni. Általában akkor lepődöm meg, ha kedvesek velem. Tőlünk nyugatabbra pedig akkor, ha egy kiszolgáló bunkó. Ez nagyon szomrú szerintem:(

Attila 2008.11.30. 12:22:21

A hivatásos állományúak pl. még nem is sztájkolhatnak (=munkabeszüntetés). Ha megteszik, azt a BTK a Zendülés nevű katonai bűncselekmény néven alapesetben 2-től 8 évig terjedően rendeli büntetni. Tehát akkor a hivatásosokkal meg lehet csinálni bármit, akkor is dolgozniuk kell? Nem inkább megbecsülés és megfelelő anyagi kompenzáció járna ezért?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 12:24:39

Bárki, Attila,
bármilyen furcsa, egyetértek veletek, a kritika ellenére. nem kívántam ugyanis összemosni a 13. havi juttattások mindegyikét, s hidd el, tanárként jól tudom, hogyan volt beépülve a fizetésünkbe a béremelések helyett. ezzel együtt is fenntartom - elfogadva mindazt lényegében, amit írtatok - hogy az általam leírt okok miatt a 13. havi bérért jelenleg nem, de legalábbis nem így kellene "küzdeni".

Carnivora,
mint fent írtam, pontosan tudom, mi a különbség a kettő között s nem én mostam össze, hanem a tegnapi tüntetésen a szakszervezetek említették együtt a követelések között, én csakis ezért hivatkoztam rá.

kok 2008.11.30. 12:24:52

Ja, és a verszenyszférából elküldhetnek akkor is, ha te vagy a legjobb a világon, mert nincs megrendelés. Míg ez a közszférában elképzelhetetlen. Sok kényelmes oldala van a közalkalmazottságnak, de valahogy erről minden közszolga hajlamos elfeledkezni. Ha annyival jobb szerintuk a versenyszfera, nosza, meg lehet próbalni ott elhelyezkedni. De ők is tudják, ogy ott nagyon komolyan teljesíteni kell.

Tóth-Takó 2008.11.30. 12:25:58

Kedves kok!

"LOL."

Én pl. erre gondoltam:
www.uaw.com/

Csak hogy tudj nevetni azon, hogy vannak érdekpviseletek, amelyek a versenyszférabelieket védik...

tt

Chalabre (törölt) 2008.11.30. 12:26:06

Carnivora,

Nem. A Tesco pénztárnál áll meg a szolidaritás valóban, amikor végeztél, és már nincs dolgod velük. Azonban, ha előtte nem lenne segítség a sorok között, tájékoztatók kitéve, eligazító táblák, pultosok, mérlegek, pontos árak kitéve, kijelzős pénztár stb. akkor nem térnénk vissza, hanem legközelebb az Auchanban vásárolnánk, és lehúzhatnák a rolót.

Míg Illetékhivatal, Földhivatal stb. csak egy van számtalan kirendeltséggel és kizárólag hozzájuk fordulhatsz lakóhelyedtől függően. És ezzel a monopólhelyzettel élnek vissza pimaszul. Nincs választásod. Nem mehetsz legközelebb más intézményhez illeték ügyben, kizárólag oda, és kész. Mi tartjuk fenn, de cserébe nem kapunk előre tájékoztatást, mi merre, mennyi, csak egy számot, hosszas várakozást, sorban állást, irányítgatást, ide-oda küldözgetést, és kussolást. Melyik multi élne meg ezzel az ügyfélközpontú személettel? Egyik sem. Pedig a közszféra, mint benne van a nevében értünk, a köz-ért van, vagy kellene lennie.

0xFFFF 2008.11.30. 12:29:52

Jézusom sasika !

Te tanár vagy ?! ...mindent értek és most már követelem a 13. havi teljes megvonását !

noirp 2008.11.30. 12:30:03

Ja, és a verszenyszférából elküldhetnek akkor is, ha te vagy a legjobb a világon, mert nincs megrendelés. Míg ez a közszférában elképzelhetetlen. Sok kényelmes oldala van a közalkalmazottságnak, de valahogy erről minden közszolga hajlamos elfeledkezni. Ha annyival jobb szerintuk a versenyszfera, nosza, meg lehet próbalni ott elhelyezkedni. De ők is tudják, ogy ott nagyon komolyan teljesíteni kell.

Kok rátapintott egy fontos pontra.

Nyáj 2008.11.30. 12:30:14

Üzenem a beszólóknak, hogy lehet még fikázni az adót nem fizető, feketén foglalkoztató, munkabért zsebbe fizető vállalkozókat is.

A köztisztviselő-közalkalmazott nem tud adót és járulékot csalni...

Anno biztos megélhetést ígértek neki, le kellett tenni az esküt az Orbán kormány alatt.
Lojális a mindenkori kormányhoz, mert ő a közt szolgálja. Nem az XY seggét nyalja, hanem a tiéteket.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 12:31:35

TNT,
azért talán mégsem annyira meredek dolog a kormány felelősségét felvetni. Válság mindenütt van, de mindenkit érint egyformán (országra gondolok), itt ugyanis válaság már akkor is volt, amikor másutt még hírét sem halloták, s talán nem elrugaszkodott ötlet fölvetni, hogy kik is vannak kormányon 6 és fél éve?
Ez nem érinti azt, hogy a Fidesznek van vagy nincs használható megoldása. Nekem fáj legjobban, amikor hallom tőlük a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos álláspontjukat, ettől is ég a pofám.

noirp 2008.11.30. 12:32:00

A köztisztviselő-közalkalmazott nem tud adót és járulékot csalni...

Naiv lélek vagy.

TNT 2008.11.30. 12:34:38

sasika61: a legnagyobb elbocsátók (autógyártók & beszállítóik, Nokia & beszállítóik) akkor is elküldött volna ennyi embert, ha a Kárpátok Géniusza II. van hatalmon.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 12:36:53

Kok, Noirp
"Sok kényelmes oldala van a közalkalmazottságnak, de valahogy erről minden közszolga hajlamos elfeledkezni. " Nem elég cáfolat erre az állításra maga a poszt és jó néhány hozzászólás?

OxFFF,
jogodban áll, követeld, bár nem értem, mennyit változtat a helyzeten, hogy tanár vagyok.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 12:37:56

TNT,
ez igaz.És akkor ez azt jelenti, hogy 6 évig minden rendben volt?

boka · http://csaszu 2008.11.30. 12:43:03

Van olyan hivatal, ami elég emberszabású lett.

Az Apeh például már nem olyan rettenetes szervezet, mint régen. Amikor a cégemet ellenőrizték és kiderült, hogy a könyvelő valamit elrontott, akkor nem vágtak rám valami nagy büntetést, nem szedték szét a céget, hanem kértek, hogy fizessem be az összeget pótlékmentesen. Akkor azt hittem, hogy véletlen volt, de sok partnerem ( ahol minimálbéren vannak bejelentve,tehát nyilvánvaló az eltitkolás) ugyanezt mesélte, hogy megállapodtak egy alacsony befizetésben és békén hagyták. Ők is tudják, hogy ami egyik oldalon hiány, az a másik oldalon többlet.

Ha a vasutas, tűzoltó népréteg fogyasztói kosarában nem az alkohol és a cigi lenne túlsúlyban, talán hatékonyabb lenne ( meg kevesebb jövedéki adó bevétel )

TNT 2008.11.30. 12:43:37

sasika61: szerintem nem. Nem kellett volna pl. osztogatni 2002-2003 táján. Pl. plusz pénzt csurgatni a nyuggereknek, meg a közalkalamzottaknak/köztisztviselőkenk.
De ennek kevés köze van a mostani gebaszhoz. Saját példámból kiindulva: Németországban is drasztikusan visszaestek az újautó eladások. Ott is fosnak az emberek, hogy kibaxák őket a munkahelyükről. Ott is megdárgult az autóhitel. Pedig Angela Merkel a főgóré neve.

Bit Rot 2008.11.30. 12:43:48

@TNT:
"ha a Kárpátok Géniusza II. van hatalmon. "

Dehát most pontosan a Kárpátok Géniusza II van hatalmon!
Nem értem mi ez a feltételes mód!

Eddig jó volt a Feri, de most megtagadjátok a Vezéreteket? Milyen dolog ez?

boka · http://csaszu 2008.11.30. 12:44:23

Szerintetek lesz ukrán-lengyel EB ???

Bit Rot 2008.11.30. 12:44:51

Azért a 800 ezer rokkantnyugdíjas is megérne egy mesét. Akik nagy része szerintem nem lehet valós, nem létezik, hogy ennyi béna ember legyen Magyarországon.

Talán ha a kiadásokat csökkenteni lehetne, akkor több jutna a közalkalmazottaknak is!

Edmond Dantes 2008.11.30. 12:46:12

Nyáj
Valóban nem tudnak adót-járulékot csalni, mert ténylegesen nem is fizetnek. Az csupán egy virtuális erőforrás az államkincstárban. A nettó jövedelmükből a vásárlásaik után fizetett ÁFA szinte az egyetlen általuk valóban befizetett adó.

zp 2008.11.30. 12:47:11

Carnivora: akkor kilépnek. Én a tűzoltó- és rendőrhelyzetbe nem látok bele, de tanárfronton majd az lesz, hogy a jobbak dolgoznak magániskolákban, amikért fizetni kell, de jobbak, az alja meg marad a közszférában. Ez van, a civilizált világban is van ez így (ld. még pl. angliában public school-ok, amerikában ivy league, stb. ). Azzal jönni ilyenkor, hogy a szegény ember gyerekének így majd csak a szar jut, tök felesleges, mert így is sokba van az egy családnak, ha a gyerek mondjuk le akar érettségizni jól, és talán egyetemre is menne, ld. különórák, egytemi előkészítők, nyelvtanfolyamok és nyelvvizsgák stbstb. (nem is beszélve az egyetemről, ami nagyon nincs ingyen, a közhiedelemmel ellentétben). Csak most ez a színvonal miatt van így, mert a matektanár leszarja, foglalkozik a faktosaival, a többi meg mehet különórára, a nyelvtanár úgyse készít fel egy középfokú nyelvvizsgára 4 év alatt (asszem az én gimnáziumi osztályomban is letették vagy 3-4-en a 30-ból, úgy, hogy nem jártak külön mellette sehová, pedig a nyelvvizsga kell az egyetemhez, a végére mindenképp). Nem is beszélve az általános műveltségről és a kultúráról, ami főleg jövőbeli vezetőink számára lenne fontos, mert jobb körökben szakbarbárnak lenni már ciki. Kérj meg egy nemrég érettségizettet, mondja el neked a kedvenc versét, ha reálszakos, ha humán, akkor meg oldjon meg egy másodfokú egyenletet. Közhelyek ezek, de ez van, a nulla teljesítményért a versenyszférában se jár magas fizetés. Tűzoltóból egyébként szerintem jóval kevesebb kell, mint mondjuk tanárból, felőlem emelhetik a fizetésüket...
Velük egyébként még szerencsére nem volt dolgom, de ami műveltséget szereztem életemben, az javarészt magamtól ment (angoltanár vagyok most, angolt nem is tanultam gimiben, német és latin volt...), a rendőrség pedig mindig sokat segített nekem és a családomnak, barátaimnak, mikor rájuk volt szükség: ha volt valami lopás, rablás, verés, akkor általában kelletlenül felvették az adatokat, de olyat, hogy lett volna valami sikeres nyomozás, ellopott dolgok vagy akár csak a tettesek megkerítése, olyan sajnos még nem történt. Egy ismerősömet múltkor megverték és elvették a pénzét meg a telefonját a cigányok az éjszakai buszon, másnap bement elmondani a rendőrségre, mire azok azt válaszolkták, hogy ez itt nem egy statisztikai hivatal (?).
Talán ezzel is kéne kezdeni valamit, mielőtt emeljük a fizetést, mert az így csak egy pozitív visszacsatolás, jelzés arra, hogy mehet minden tovább, így ahogy van, nem rúgunk ki senkit, mert szarul dolgozik, valamint sose halunk meg. Szükség van a közalkalmazottakra, de nem mindenáron, mindenkire.

Bárki 2008.11.30. 12:47:15

Butaság ez a versenyszféra vs közszolgálat.

Megint alászaladtok a politikusok oszd meg és uralkodj politikájának.

Aki bemegy a hivatalba, iskolába, bárhova, annak az az érdeke, hogy egy felkészült, munkáját becsületesen végző (esetleg még szerető is) ügyintézővel legyen dolga. Ehhez az az út, hogy a közszolgát meg kell becsülni, anyagilag és erkölcsileg egyaránt, a munkáját jól meg kell szervezni. Ebbe beletartoznak a tárgyi és a humán feltételek is. Ha kevesebb, de motiváltabb lesz a góré, akkor jobb lesz a szervezés, több a bér, kevesebb a léhűtő, s még több az elégedett ügyfél.
Ha egy tanári állásra tízszeres lesz a túljelentkezés, akkor lesz színvonalas oktatás, és elégedett szülők. És ehhez nem csak fizetés kell, hanem megbecsülés és feltételek is. Hogy pl. a fizika tanárnak ne a kréta legyen az összes szemléltető eszköze. Hogy a szülő az osztálykirándulásra, ne mint lehúzásra tekintsen. A tanárban ne az ellenséget lássa, akit pofozni kell. Hogy a gyerekét ne úgy nevelje, hogy a tanár egy luzer, akit ki lehet röhögni, szarni kell a fejére. Akit úgyse véd meg senki, se igazgató, se önkormányzat, se törvény. Sőt, főműsoridőben röhöghetünk rajta a TV-ben egy Mónika és egy Győzike között. A végén úgy is neki kell mennie, mert a szegény ártatlan kiskorút védi a törvény.

Bit Rot 2008.11.30. 12:47:18

@Nyáj:
"Üzenem a beszólóknak, hogy lehet még fikázni az adót nem fizető, feketén foglalkoztató, munkabért zsebbe fizető vállalkozókat is.

A köztisztviselő-közalkalmazott nem tud adót és járulékot csalni..."

Bírom ezt a demagógiát!

Tessék, akkor emeljük meg a közalkalmazottak adóját (de csak az övéket!) 95%-ra!!!

A közalkalmazottak kapjanak ugyanannyi nettót, mint most, de mivel a személyi jöv. adójuk 95%, ezért sokkal több pénz jönne be tőlük adóban! Így meggazdagodna az állam!

Így simán ki lehetne húzni az országot a szarból.

Vagy hibás a fenti gondolatmenet?

vajdasagi 2008.11.30. 12:50:35

sasika: 2008.11.30. 12:37:56

Nemhogy 6 évig nem volt minden rendben. Már előtte sem volt rendben. Eddig az egyetlen olyan koherens politikai/gazdasági irány, ami nem a következő választásokat akarta megnyerni, hanem az volt a célja, hogy majd EGYSZER a gyerekeink jobban élhessenek, mint mi, az a Bokros-éra volt. El is veszítették utána a választásokat. Lehet hogy mi családon belül felelősen viselkedünk (remélem ilyen a nagy többség), de mint nemzet, vagy ha akarod, mint ország, mi hülyék és felelőtlenek vagyunk, és nem azt választjuk, ami majd jó lesz az unokáinknak is, hanem azt, ami/aki Kánaánt ígér pár év alatt, vagy inkább azonnal. Mert ez nekünk jár!!! Ez utóbbi az a mondat, amit a legszörnyűbbnek és legbutábbnak tartok.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 13:08:12

Bárki, Zp,
azt hiszem közel áll egymáshoz a véleményünk.

Vajdasági, fő vonalakban veled is, a Bokros-csomag megítélésében nem.

qwert77 2008.11.30. 13:13:07

John42
Akkor viszont felesleges is a közszféra dolgozójának adót és járulékot fizetnie. De akkor ne is tegye, aztán nézzük meg, hogy a közszférára fordított kiadások hirtelen a "fejlett nyugati országokénak megfelelő GDP 2-3 %-ra csökkentek"...
Meg akkor fizesd ki a tényleges árát minden közszolgáltatásnak.
Műtét: eszközhasználat 500 000-3000 000 Ft, személyi költség 300 000-2 000 000 Ft
Oktatás ált. iskola 400 000 Ft/diák/év, közép 600 e, egyetem 200 000 -2000 000
Ráadásul én nem szeretnék profitot termelő rendőrrel, tűzoltóval találkozni...

Tóth-Takó 2008.11.30. 13:13:37

Kedves vajdasagi!

Egyetértek Veled, bár szerintem nem csak maguk az emberek egyedül a hibásak, a rossz választásaik miatt, hanem azok a politikusok is, akik még nem nőttek fel annyira, hogy túl tudjanak nézni (és látni!) a választási ciklusokon ill. kicsinyes pártérdekeken...

Azért jó példa is akad, ha nem is a közelmúltból: érdemes utánaolvasni annak, hogy a kiegyezéstől az első~ ill. második világháborúig hogy aklakult a magyar oktatási rendszer. Többen szidják, de ez a rendszer ,,termelte ki'' többek között pl. Neumann Jánost, Wígner Jenőt, Kármán Tódort, Szent-Györgyi Albertet (s még hosszan-hosszan sorolhatnám). Az is jellemző volt akkoriban, hogy az oktatással foglalkozók (pl. az egymást követő miniszterek) építettek egymás munkásságára...

tt

gagauzz kalauzz 2008.11.30. 13:14:31

Ki lehet rúgni még több pedagógust, nővért, orvost óvónőt satöb. Sasika zseniálisan nyalsz. Remélem, megéri:-)

Közellenség 2008.11.30. 13:16:01

Én vagyok az, az utálatos, senkiházi, ingyenélő köztisztviselő. Én vagyok sokan, én nem végzem el a munkám. Én ordítozom fröcsögve, hogy ide nekem még több pénzt.

15 éve dolgozom a közigazgatásban. Jól végzem a munkám. Sok emberen segítettem, megtettem, ami tőlem tellett. Nem állok háttal a munkának, kitöltöm a munkaidőm, sokat túlórázom, ingyen.
A szabadságom egy részét évek óta csak kiírom, mert nem tudom kivenni, ki pedig nem fizetik.

Olvasom a kollektív bűnösségről szóló postokat, amiben a benneteket az ország másik végében, egészen más területeken ért sérelmekről szól.
Én nem tartom bűnösnek a Nokia gyárban dolgozó munkást, ha elromlik a telefonom, nem hibáztatom a gumigyárban robotolót, mert anyaghibás az autómon a gumi.
Mi közöm van ahhoz, hogy Mucsajröcsögén az okmányirodában fél napot kell várni? Mi közöm van ahhoz, hogy valakinek meghalt az ismerőse, mert az orvos nem foglalkozott vele?
Miért én vagyok a hibás azért, mert a versenyszférában gyakorlatilag nincs szakszervezet?
Én becsülettel elvégzem a munkám. A környezetemben élők - akik sok esetben sajnos ügyfeleim is - megbecsülnek, és tisztelnek. Nem azért, mert én vagyok a nagyságos hivatalnok - a megbecsülés az elvégzett munkámnak szól.
Azt mondjátok, ingyenélő vagyok, pedig nem látjátok a munkám.
Azt mondjátok, lopok, csalok, hazudok, pedig soha nem találkoztunk.
Nem csalok adót, nem lopok, nem vagyok korrupt.
Úgy gondolom, joggal vagyok felháborodva azért, mert évek óta csökken az illetményem reálértéke, most pedig nominális keresetcsökkenés várható. Nem én "kúrtam el", mégis fizetnem kell érte. Megint nekem. Megint azt mondják, fizessem én mások hülyeségét. Megint nekem mondják, hogy pár év múlva majd te jössz. Már 15 éve.
Én tisztelem azokat az embereket, akik becsületesen dolgoznak. Én is CSAK ENNYIT VÁRNÉK.

QWERTY 2008.11.30. 13:16:37

A következőt magyarázza már valaki el nekem, hogy a pékfaszában van az, hogy amíg nálunk van 800 ezer közalkalmazott, addig Ausztriában 400 ezer? És úgy mellékesen az ott 400 ezer emberrel jobban működik, mint nálunk 800 ezerrel.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.11.30. 13:18:10

Bevallottan kicsit fölszínesen írom ezt, mert sietve, és főként a hozzászólásokat nem olvastam el. De mintha most nem egészen értenélek, Sasika61.

Pontosan abból az alapállásból ami mellett kiállsz, hogy ugyanis szolidaritás, nem értem miért kifogásolod, hogy egyesek azért tüntetnek amiért. A szolidaritást azzal is lehet kezdeni, hogy az ember nem jelöl meg egy igazán helyes optimumot amiért (egyedül) érdemes kiállni, hanem támogat minden rendszerkritikus megmozdulást. Hadd döntsék el ők maguk, miért akarnak tüntetni. Úgy képzelem ez nem vagy-vagy kérdése, hanem és-ésé. Tehát te ahelyett, hogy akaratlanul is megosztóan bírálod az ő kiállásuk tökéletlenségét, inkább támogathatnád azt, esetleg hozzátéve, hogy legközelebb majd még többért is lehetne. Szerintem a dolgok így épülhetnek, nem úgy, hogy ha valaki csetlő-botlóan ugyan talán, de tesz egy lépést előre, azt visszahúzzák mások, hogy „nem úgy kellett volna lépned, minek léptél, lépjünk majd máskor így meg így egyszerre.” Az összefogás nem így alakul ki.

Szólj, ha elhibáztam, félreértettem esetleg valamit, de nekem így tűnik.

zp 2008.11.30. 13:19:57

Bárki:

Azért nem egészen így van ez. Sajnos azért tartunk itt, mert közszolgának (itt ld. pl. tanárnak) mindenki alkalmas most, aki rászánja magát és odamegy. Sok mindenen kéne ehhez változtatni, nem csak a fizetést kéne emelni - de pl. a jól dolgozókét lehetne, szemben a mostani gyakorlattal, hogy aki régebben van ott, az kap többet, függetlenül attól, dolgozott-e annál többet az elmúlt 20-30 évben annál, hogy éppen ki ne rúgják.
A tanárok leköpdöséséről meg a kiskorúak védelméről csak annyit, hogy volt nekem már dolgom problémás gyerekekkel, ráadásul Amerikában, ahol tényleg nem fenyíthetsz. De ha van annyi karizmád, hogy elmehess igazi tanárnak és tudsz velük értelmesen beszélni ahelyett, hogy rögtön sipítoznál és háborognál meg megaláznád őket "nevelési célzattal", akkor mindegyikkel lehet valamit kezdeni. Csak nálunk van ez a hierarchikus baromság, ahol a tanár az Tanár, neki már csak le kell adni az anyagot, a gyerekeket meg érdekelje minden, magától, az orvos az Orvos, akinek a diploma megszerzése után már nem kell semmit megbeszélnie a beteggel, hogy jön ő ahhoz, a Hivatalnokot meg hagyják békén, mit képzelnek, hogy ebédszünetben kopognak itt. Hát így nem is lesz respektje ezeknek a foglalkozásoknak sohasem, akárhogy is emeljük a fizetést. Mert ha véletlenül kirúgunk egyet, mert szarul dolgozik, akkor nem ő tehet róla, megint bántják a közalkalmazottakat, fúj.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 13:20:48

"Bokros-éra volt. El is veszítették utána a választásokat"

Azért veszítették el akkor, mert száz százalékig biztosak voltak benne, hogy megnyerik ! Emlékszem, amikor kiderült, hogy a fidesz győzött ( amire ők sem számítottak), másnap a buszon döbbent csend volt, minden hülye azt mondta, hogy azért nem ment el szavazni, mert biztos volt a szoci győzelemben. Ebből a szempontból sokat erősödtek 2002-re ( meg a kommunikációs stratégák is ) .

Valahogy úgy lehet, hogy a fidesz belehergeli a szocikat egy osztogatós csapdába, a szocik meg a szélsőséges, ordibálós emberekhez taszítja viktorékat, amivel meg a nők és a nyugdíjasok nem tudnak azonosulni. Közben meg az utcát nem takarítja senki.

Bit Rot 2008.11.30. 13:22:10

@QWERTY:
"A következőt magyarázza már valaki el nekem, hogy a pékfaszában van az, hogy amíg nálunk van 800 ezer közalkalmazott, addig Ausztriában 400 ezer?"

Na igen, és akkor a szép apróságok:
Pl. megyek ügyet intézni okmányirodába.
KAPOK egy csekket, amivel ÁT KELL MENNEM a Postára, ott sorbanállni, befizetni, majd VISSZAMENNI az okmányirodába.

Nem csoda, hogy itt tart ez az ország.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 13:23:40

A Nép,
tudod, hogy adok a szavadra.
A tüntetést a jelen helyzetben sem vetném el, más demonstrációs formát sem, de úgy érzem, éppen nekünk, értelmiségieknek kellene példát mutatnunk, hogy felül tudunk emelkedni a magunk kisszerűségén, s képesek vagyunk (?) egy politika fölötti szolidaritást megteremteni. Ezt nem várhatjuk a nyugdíjasoktól, nem a munkájukat elvesztőktől, az állásaikat féltőktől stb. Cska mi kezdhetjük el, de ha csupán a magunk sérelmeit emlegetjük, ennek az ellenkezőjét érjük el, ez a kommentekből is világosan látszik.

klárinéni 2008.11.30. 13:23:53

A jelenlegi (és jövőbeli) szomorú helyzetben, amikor a társadalom aktív tagjainak - legyenek bár közszféra vagy a magánszféra alkalmazottai - komoly terheket kell viselniük, a nyugdíjasokra is bátran lehetne e terhekből hárítani. Nekünk, nyugdíjasoknak be kell látnunk, hogy amit életünk során tőlünk levontak, ill. utánunk befizettek, a rossz rendszerben elfolyt, elveszett. Mintha egy csődbe jutott bankba tettük volna. Az OK, hogy a társadalom idős korunkban azért eltartson, hiszen mi is felneveltük őket stb. De az már nem indokolt, hogy eltartottként sokan az őket eltartók átlagfizetését bőven meghaladó nyugdíjat kapjanak (annál is inkább nem, mert aktív korukban is jól kerestek, így van vagyonuk, tartalékuk). A 13 havi nyd csökkentése helyes, de nevetségesen kevés lépés a a jó irányba. 80 ezer fölött adózzon a nyd úgy, hogy 160 ezernél többet senki semmilyen címen ne kaphasson. Bizony sok dolgozó boldog lenne havi biztos 160 ezer nettó bevétellel? Nekem 120 ezer a nyugdíjam, így én se járnék jól a fenti rendszerrel, de a jelen helyzetben igazságosnak tartanám.

zp 2008.11.30. 13:26:19

Közellenség:

Hát te meg azért szívsz, mert ilyen a rendszer. Ha jól végzed a munkádat, neked meg kéne, hogy emeljék a fizetésed, nem pedig neked és párezer ingyenélő kollégádnak ugyanúgy, ugyanannyival, ahogy követelik. Lehet, hogy a te munkádat nem láttam, de sok kollegádét igen, és úgy néz ki, te helyettük dolgozol.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 13:27:01

Gagauz,
a beírásod téged minősít.
Nem bírod elképzelni, ugye, hogy bárki saját rövid távú érdekén felülemelkedhet? Muszáj "nyalást" feltételezned... Miért is, és kinek?

Gáborka 2008.11.30. 13:28:19

Szerintem egyáltalán nem irreális bárkinek is a tüntetése és követelése,aki bérből él.Már bocsánat,de amióta újságot olvasok,úgy 11 éves korom óta,azaz 1976-tól mást sem látok,hallok,hogy júúj,most megszorítások lesznek,most az egyszer muszáj,de majd jobb lesz.Azaz 32 éve.
Én azt gondolom,hogy a világválságtól függetlenül is rosszul kormányzott ez a kormánynak alig nevezhető társaság, mint ahogy morális értelemben is többszörösen megbukott.
Sajnos nemcsak a kormány, de az egész ország belerohad a korrupcióba, és az alkalmatlanságba - vagy ha nem alkalmatlanság,akkor mégis igaz lenne az idegen gazdasági érdekek szolgálata?Mert más magyarázatot,amit ép ésszel el lehetne fogadni nem látok.
Nem hiszem el,hogy csak az örökös megszorítás,leépítés - minden értelemben - az egyetlen út. Talán le- helyett felépítés kéne,termelés,piackeresés és megtartás nem pedig ez az öngyilkos gazdaságpolitika - bár a többi téren sem állunk jól (lásd kettős mérce emberi jogok,személyiségi jogok területén).
Végül: egyetértek azzal,hogy addig,amíg legalább a számlát nem dugják az orrunk alá,hogy mi mennyibe került egy tűzoltói,egy mentős,egy rendőri intézkedésnél,addig nem is kerül a megfelelő polcra a dolog.Függetlenül attól,hogy egyébként nem ingyen jönnek,hiszen fizetünk adót.Legalábbis mi,alkalmazottak igen.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 13:28:43

A Nép te vagy !

Sasika nem akart a tömegbe lövetni ! Támogatja a közféra dolgozóit, nem támadta őket , csak felhívta a figyelmet arra hogy , milyen veszélyt rejt egy ilyen megmozdulás ! Nem hülyézett le senkit.

A fent említett Hofi Gézának volt egy " Élelem bére" c. előadás sorozata, ami egy háztető díszletben volt megtartva. kevesen figyeltek a tetőre kitett kis táblára, amire az volt írva : Vigyázz, lent emberek vannak !

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 13:29:21

Bocs,
elmegyek ebédelni, de visszajövök.

R01 2008.11.30. 13:29:48

QWERTY
"A következőt magyarázza már valaki el nekem, hogy a pékfaszában van az, hogy amíg nálunk van 800 ezer közalkalmazott, addig Ausztriában 400 ezer?"
Pl. úgy, hogy egy halom ember, aki Magyarországon közalkalmazotti álláson van, ott nem, de ugyanazt a munkát csinálja.

Itt is meg lehetne csinálni, hogy privatizáljuk az iskolákat, egyetemeket, kórházakat, tűzoltóságokat, és máris nem lesz annyi közalkalmazott.

Uninstall 2008.11.30. 13:31:21



"15 éve dolgozom a közigazgatásban. Jól végzem a munkám. Sok emberen segítettem, megtettem, ami tőlem tellett. Nem állok háttal a munkának, kitöltöm a munkaidőm, sokat túlórázom, ingyen.
A szabadságom egy részét évek óta csak kiírom, mert nem tudom kivenni, ki pedig nem fizetik"...
erre mondom: nem akkor kellENE megmozdulni amikor Gáz van.hanem akkor is amikor a Munkajogaidat MÁR 15 ÉVE megsértik!!..mert..ugye ott kezdődik a dolog, hogy HAGYOD hogy ezt tegék veled...ami Sokkal inkább húsbavágóbb Lenne mint az, hogy a 13-k havi..ami ADHATÓ, JUTALOM..kifizetik-e..

"Miért én vagyok a hibás azért, mert a versenyszférában gyakorlatilag nincs szakszervezet?" momentán VAN SZAKSZERVEZETED: KÖZALKAMAZOTTI a neve ismert nagyontanult embera vezetője..

"Én becsülettel elvégzem a munkám. A környezetemben élők - akik sok esetben sajnos ügyfeleim is - megbecsülnek, és tisztelnek. Nem azért, mert én vagyok a nagyságos hivatalnok - a megbecsülés az elvégzett munkámnak szól": A MEGBECSÜLÉST A MAGÁNCÉGEKNÉL IS MEGBECSÜLhetik, nem megbecsülik..amúgy

"Nem csalok adót, nem lopok, nem vagyok korrupt."
mégis..legtöbbünk ADÓT csal amikor nem kér számlát a kivitelezőtől egy csapjavításról, némi előnyhöz való juttatás esetén ELFOGADJUK azt amit kapunk, hiszen az a MIENK!
MEGLOPJUK mindannyiunkat amikor önáltatva azt gondoljuk: MINDEN AMI NEM SZABÁLYOSAN lett leadózva az minket privát gazdagít...

"Úgy gondolom, joggal vagyok felháborodva azért, mert évek óta csökken az illetményem reálértéke, most pedig nominális keresetcsökkenés várható. Nem én "kúrtam el", mégis fizetnem kell érte.
Megint nekem. Megint azt mondják, fizessem én mások hülyeségét. Megint nekem mondják, hogy pár év múlva majd te jössz. Már 15 éve.
Én tisztelem azokat az embereket, akik becsületesen dolgoznak. Én is CSAK ENNYIT VÁRNÉK."..NÉZD..VÉGY EGY SZIGETET, halat és vadat úgy fogj hogy szerszámra ne kelljen költened. és egyébként is...
mit akar ITT egy valamire való nagyvárosra való ember????..

megmondo 2008.11.30. 13:36:26

Grat Sasi, csak igy tovabb!
Tenyleg mekkora szemetseg volt az 50%-os beremeles a pedagogusoknal. Azzal, meg minden egyebbel, tobb diploma, 2 nyelvvizsga, PhD, meg amit akarsz, 140 korul (inkabb kevesebb) a nettóm. Ez tenyleg annyira sok, alig birom hazavinni a kicsi 3 gyerekhez.. Raadasul folyton zabalunk, fűtünk, furdunk, dozsolunk ezerrel...
Közbe persze jo lenne, ha ertenek netan ahhoz, amit tanitok, ugye? Akar konyveket is olvashatnek, meg jarhatnek szinhazba, vehetnek legalis szoftvert is?
Te meg menj el netto 100-er' tuzoltonak, vazze! Tudod, ok azok, akiket soha semennyiert nem irigyelnek.
Es hogy egy kis demagog is legyen benne:
a szolidaritas pl. ott kezdodhetne, hogy az allam nem a bankokat konszolidalna a milliardokert, meg kevesbe harci repuloket venne...
Es ha jo tanarod volt ehberert anno, emlekezhetnel valami Szechenyi nevu csakora is, aki valamit folajanlott akkoriban a jovedelembol (csak mer' tellett neki).
A magyar bankok siman osszedobhatnak a 13. havi nagysagrendejet. A 13. havira valoban nincs szukseg, dobjatok ra a maradek 12 honapra...
Csovaz!

kurvamszp 2008.11.30. 13:43:42

Kurva anyját az MSZP-nek és mindekinek aki rájuk szavazott!!!

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 13:44:21

Szolidaritás?

1. A 13. havi bér eloszlott , azon okból nem kaptak fizetés emelést a közsszférában dolgozók. A nyugdíjasok 13. havijához, miért nem mernek hozzányúlni? mi ez a 80 ezres maximálás? felénk a néptömegek 80-ért dolgoznak a gyárakban ...
Persze van a kisnyugdíjas réteg az más tészta ők kapjanak emelést viszont a nyugdíjakat maximálni kellene 150-200 ezer forint között.

2. A gyerekgyáros segélyekhez mikor nyúlnak? lásd. Szlovákia.

3. Én adómból inkább fizetném a rendőrséget, tűzoltóságot, eü. dolgozókat, pedagógusokat ... , mert elvileg ezen célból tartjuk fenn az államot. Nem a gyerekgyárosok támogatására, akik hálából kirabolnak ... nem Afganisztán újraépítésére ...

4. A gentry réteget, miért nem tizedelik meg lásd. államvezetés, önkormányzatok? A maradéknak meg szinén normális fizetést kellene adni.

5. Miért van az, hogy ebben az országban minden baromságra van pénz csak a lényeges dolgokra nincs?

qwert77 2008.11.30. 13:45:54

QWERTY
Auszria egyrészt egy 2 millió fővel kisebb ország. Ez eleve egy 20 %-os "megtakarítás."
Ráadásul a magániskolák, magánkórházak simán kiadják azt a 100 000-es megtakarítást, amivel arányaiban jobbak. Ott a közösségi szolgáltatásokban 950 000 dolgoznak, ergo 500 000-en a magánszférában végeznek közszolgálati munkát. Nálunk mikor fog bármelyik vállalkozó valamilyen közösségi szolgáltatást ellátni?? Meg biztos, hogy a társadalomnak érdeke lenne, hogy közszolgáltatást privatizáljunk??? (Csak költői kérdések)

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 13:46:51

Gáborka 2008.11.30. 13:28:19

Kérdezd meg a nagyszülőket, ha még élnek dédszülőket ... már száz éve ez a műsor megy ... még egy kis utolsó megszorítás még egy erőfeszítés vegyél téglajegyet aztán jön már végre a szép új világ. Csak sosem jön el, mert az elit mindig ellopja. -

Bit Rot 2008.11.30. 13:46:53

@Carnivora:
Jól látod.

Arról van szó, hogy lehetne itt kitől elvenni jogosabban (pl. ingyenélők, indokolatlanul rokkantnyugdíjasok vagy 40 évesen nyugdíjba menők).

De tőlül nem lehet, ők az MSZP SZAVAZÓBÁZISA!

Ennyi.

Közellenség 2008.11.30. 13:49:16

Uninstall:
- A túlóráért a közigazgatsában nem jár "bér"
- A 13. havi illetmény kötelező elem, a bér része, nem valami extrajuttatás
- Jutalom? Szóba sem hoztam...
- Szakszervezet: talán félreértetted. Korábban valaki azt hozta fel, hogy könnyű nekem, mert van szakszervezetünk. A versenyszférában gyakorlatilag nincs. Magától nem is lesz.
-Nem akkor kell megmozdulni, amikor gáz van: de, szerintem akkor kell. Még így is megkapom, hogy túl jól élek. Mi lenne, ha nem csak akkor...
- A munkát a magáncégeknél is megbecsülHETIK: én nem erről beszéltem, hanem az egymás munkája iránti tiszteletről itt, ezen a blogon. A hozzászólók lazán behelyettesítenek a köztisztviselő=ingyenélő egyenletbe.
- Nem kérünk számlát: sírni fogsz, én kérek. Vagyonbevallást is teszek két évente. Biztosan az én értékrendemmel van baj.

forestjr 2008.11.30. 13:50:34

Nekem nincs 13. havi fizetésem, de hisztizek egyet, hátha lesz. A romáknak irtózatos összegeket juttat a kormány, rajtuk is lehetne spórolni, nem csak a közszolgákon.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 13:57:15

forestjr 2008.11.30. 13:50:34

Lehet neked is, ha mindjárt levonnak a béredből havi húszezret, majd azt felkínálják egybe 13. havinak.

Kapise?

boka · http://csaszu 2008.11.30. 13:57:59

"Itt is meg lehetne csinálni, hogy privatizáljuk az iskolákat, egyetemeket, kórházakat, tűzoltóságokat, és máris nem lesz annyi közalkalmazott."

Ez a megoldás, csak ehhez egy stabil jobboldali kormány kell ! Honnan hozzunk olyat ?

Abban az óvodában, ahova jár a lányom most elküldték a karbantartót ( fűtési szezonban ) , az óvonők, dadusok lapátolnak ! Mi szülők megállapodtunk, hogy összedobjuk a karbantartó fizetését . Tanulság: lehet pozitívan is összefogni.

forestjr 2008.11.30. 14:06:54

Vagy az évekig tartó fizetésemelés-ígérgetések helyett befognák az ember száját egy 13. havival, hejj de jó is lenne...

forestjr 2008.11.30. 14:08:09

Esetleg kajajegy és ilyen-olyan utalványok.

R01 2008.11.30. 14:08:21

boka
"Ez a megoldás, csak ehhez egy stabil jobboldali kormány kell ! Honnan hozzunk olyat ? "

Egyetemen dolgozok, és tényleg könnyebb lenne, ha nem szólna bele az állam folyton mindenféle értelmetlen szabállyal, és ha pl. nem kerülne minden számítástechnikai cucc majdnem kétszeresébe...

Egy gond van csak: annyi pénzért, amit az állam ad egy szolgáltatás elvégzésére egy vállalkozó sem vállalná el.

sniper 2008.11.30. 14:17:53

sasika!

2007-ben megállapodott a kormány és az érdekképviseletek, hogy az akkori megszorításokat "benyelik", 2008-ben stagnál a fizetés és 2009-ben "érezhetően" megjavul a közszolgák (mindegyik) fizetése. Ezt a megállapodást rúgta fel most a kormány. Ennyi történt. A hozzászólásokat elnézve megint bejött a "magyar betegség". Nekünk nem jó ezért dögöljön meg a szomszéd tehene is. Hehogymá' kapjanak valamit is. Itt csak rossz példákat olvastam tisztelet a kivételnek. Ennyire azért nem hiszem, hogy rosszak lennének a közszolgák. Az un. 13. havi fizetés nyugaton is létezik, előbb volt ott mint nálunk és a mai napig folyósítják. Ha tegnap a nyugdíjasok demonstráltak volna akkor most azokról szednéd le a keresztvizet.

forestjr 2008.11.30. 14:23:07

Szerintem senki se akarja, hogy ne kapjanak 13. havi fizetést a közszolgák, csak feleslegesnek tartjuk a sírást, ennyi.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 14:25:28

sniper 2008.11.30. 14:17:53

A nyugdíjakál lehetne is mit szorongatni ...

R01 2008.11.30. 14:08:21

Ne reménykedj a legutóbbi ilyen szektornál lásd. egészségügy még szarabb lett a helyzet ...

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 14:36:34

forestjr 2008.11.30. 14:23:07

Aham én elkezdelek rúgdosni szerinted, ha nem teszel ellene abbahagyom? :D

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 14:39:23

Megmondo,
ha nem látnád, én is közalkalmazott vagyok, ráadásul 4 gyermekem van.
Erről ennyit.

Dezsőke 2008.11.30. 14:48:34

oké, vegyék el a 13-ik havit. rúgják fel a szerződést. de akkor vegyék el a segílyeket is! meg az autópálya, metró pénzeket is. és börtönbe a sok tolvajjal.

nyekk 2008.11.30. 14:54:11

Bizony. Az állami, önkormányzati szférában még nem történt meg a rendszerváltás. Hemzseg a rengeteg túlfizetett, felesleges, sőt meg merem kockáztatni; káros ember.Persze én megértem: minden ilyen ember fontosnak, nélkülözhetetlennek érzi magát. Csak ezt nem nekik kellene eldönteni. Nekem is vannak közszférában dolgozó ismerőseim, rokonaim. Mind állandóan a vállalkozókat köpködi, hogy bezzeg elsummantják az adók közterhek egy részét. Csak azt felejtik el, hogy ennek ellenére nagyon-nagyon sokat befizetnek, amit aztán az állam, az önkormányzat - egyáltalán a társadalom számára szükséges, hasznos, és ezen belül valós teljesítmény megkövetelése nélkül - , a sok haszontalan, felesleges alkalmazottjára pocsékol. Olya belső munkanélküliség van a z állami, önkormányzati területeken, hogy az elképesztő!Rendszerváltást végre a közszférában is!

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.30. 14:54:21

sniper, azért azzal ne vádold már Fletót, hogy sajnálná a pénzt a közszolgáktól meg a nyugdíjasoktól, mert eddig elég szépen bizonyította a srác, hogy rak oda zsét, ha kell, ha nem, és ettől max. az tarthatja vissza, ha pár hét távolságra már ott robog felé az államcsőd.

Ami a 2007-es megállapodást illeti, azóta történt valami, ami felülírta az akkoriakat. Úgy hívják (szótagolom, hogy biztos megértsd): GAZ-DA-SÁ-GI VÁL-SÁG.

Tudom, azt szeretnéd, ha ez téged nem érintene, de ez olyan, mintha felháborodnál azon, hogy terád is esik az eső, mint a többiekre, pedig te közszolga vagy - hát hogy képzeli állam bácsi, hogy a te magasztos fejed fölé nem tart esernyőt?

Komolyan mondom, kéne még egy 50%-os béremelést adni ezeknek a srácoknak --> forint árfolyama összeomlik, állampapírok jegyzése megint befagy, mint októberben történt, csak ezúttal végleg --> államadósság finanszírozhatatlanná válik, 2-3 hónapon belül nincs fizetés a közalkalmazottaknak, se nyugdíj a nyugdíjasoknak, se segílyke azoknak, akik abból élnek. Oroszországban hasonló helyzetben volt, hogy évekig nem kaptak fizetést a közszférában meg állami vállalatoknál dolgozók. Egy ilyen showt kellene rendezni itt is, aztán akkor majd lehet lesni, hogy mi van.

Én részemről a versenyszférában dolgozom, mindenféle anyagi gond nélkül megéltem eddig is, és meg is fogok. Az is igaz, hogy szombat délután 6-kor is nekiállok melózni, ha épp akkor hív fel egy megrendelő. Valamit valamiért.

Kaktússz (törölt) 2008.11.30. 14:54:50

Csak ámulok és bámulok. Egyrészt azon, hogy már megint összemosnak az emberek közszolgákat és köztisztviselőket. Két külön kategória. Másrészt azon, hogy jellemzően az MSZP szavazóbázis lengette ott a téren a zászlót... Tisztelem becsülöm a VONULÓS tűzoltókat, de az igazság az, hogy 90 % - uk a maszopra szavazott annak idején, Szóval furcsa látni mikor a saját bázis ferkózza le a ferit. Mikor nekik a jó kis korengedményes nyugdíjtörvényeket és az illetményemelést tolták be cumiként, akkor én önéletrajzokat irogattam évekig, hogy állást szerezzek, + munka mellett estin tanultam.... Nincs bennem elégtétel, ne tessék félreérteni..... megvettek benneteket a 19 ezerrel, meg a 13. havival, meg a sok más szarral..... Akkor jó volt nektek. Szolidárisak voltatok - e bárkivel is azokban az években ?

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 14:57:30

Zigomer Trubahin 2008.11.30. 14:54:21

Aham, de ha ég a házad örülsz, amikor a tűzoltó bácsi berobog ... vagy a kölkeidet megtanítják írni-olvasni ... vagy az ápolónéni a trotyat segged alól kiveszi a kacsát ... -

daito 2008.11.30. 14:57:50

Szolidaritás az Lengyelországban volt. Volt. :)

ejjbalgak 2008.11.30. 15:07:44

Akkor egyszerűsítsük le a kérdést. Mit szeretnétek 10-20%-os leépítést, vagy 13. bér megszünését? Valamelyik kell, mert a többi barom adófizető nem tudja összedodni a béreteket.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 15:10:01

ejjbalgak 2008.11.30. 15:07:44

Te vagy a tipikus hülye, akire Feri bátyánk építhet ...

naív zoknicsipesz 2008.11.30. 15:11:04

Egyszerűen úgy tűnik magyar a magyarnak ellensége.Ilyen nincs sehol máshol. Szlovákok, Románok jobban képesek összetartásra ha bármi gáz van.Miért pont mi esünk egymásnak?Hogy lettünk ilyen kicsinyes nép?
Miért nem a megoldásokon gondolkodunk?
Miért hagytuk megosztani saját népünket?
Miért hagytuk hogy így legyen?

sniper 2008.11.30. 15:12:04

Zigomer Trubahin!

Nem vagyok közszolga, sem Fletó, sem Hertor fan nem vagyok. Utoljára azt hallottam-tuk szótagolva: NEM LESZ GÁZÁREMELÉS....Hasonulunk? Tudod én a kisbetűt is el tudom olvasni és a válságról is hallottam valamit fél füllel. Itt senki nem szólt egy büdös szót sem, hogy hölgyeim,uraim, sajnos nem tudjuk teljesíteni az ígéretünket, csak úgy hipp-hopp nem lesz. Én az elintézési mód ellen ágálok.

Kaktússz (törölt) 2008.11.30. 15:12:10

Sok hülye, nem veszi észre, hogy egy ősrégi trükkel él mindegyik országnyomorító. Fullaszd meg a versenyszférást, öld meg adókkal, szopasd meg a hivatalokban, hogy az élettől is elmenjen a kedve, nemár attól, hogy bővüljön, beruházzon, 3 - 5 plusz embernek adjon munkát a rohadt imperialistája. Dögöljön meg a a vidéki gazdálkodó, nehogy már új kombájnt merjen részletre venni a zsíros kulák parasztja. Vedd el a tekintélyét a tanárnak, verjék csak szét a fejét a sötétben bújkáló rendszer ellenségének, nehogy már ne irigyelje mindenki a nyári két hónap szünetét. Koncoltasd fel az orvost ha nem enged be még 25 hozzátartozót a kórterembe kalányoshoz, a rasszista, megkenhető anyját neki. Kívánd a 65 ezerből nyomorgó nyugdíjas mielőbbi halálát a 13. havi szembeköpéssel együtt, és ne gondolj arra, hogy ő TÉNYLEG szalag mellett 3 műszakban dolgozott, és pechjére 1994 - ben ment nyugdíjba.
Ismerek jó embereket. Jó embert, aki orvos, jó embert aki tanár, jó embert, aki nyugdíjas. Mondjuk egy dolog köti össze őket többek között. Hogy tudják, ami itt megy azt úgy nevezik : oszd meg és uralkodj.

szívecskevirág 2008.11.30. 15:12:21

Nem olvastam a hozzászólásokat, csak a cikket. És nagyon irigyellek, ha ki tudod fizetni a számlákat. Én egyedül nevelem két gyerekemet, fizetem a lakáskölcsönt, a rezsit. Ha nekem nem lesz a 13. havi NEM TUDOK fizetni. Pedig dolgozom, és mellédolgozom, de okos gyerekeim vannak. Akik tantárgyi versenyekre járnak - ezt ma már a szülő fizeti. Akiknek ruhára, cipőre nincsenek igényei - de könyvre igen. Nagyon drága. A fiam informatikából nagyon tehetséges, ahhoz, hogy itthon is fejlődhessen, nem kapcsoltathatom ki a netet, sőt a számítógépemet is muszáj - ahogy tudom-fejleszteni.
Ráadásul ha az osztály színházba megy, bár a gyerekeim mindig megkérdezik, van-e rá pénz, hogy mondjam, hogy te nem. Tudom, amit leírtam, abból úgy tűnik, hogy luxust hiányolok.
De hozzáteszem, nekünk nincs autónk. Csak könyveink. Nem tudunk elmenni nyaralni, hétvégenként a környéken túrázunk. Új ruhát nem tudok venni, a kollegákkal cseréljük a kinőtteket.
20 éve tanítok. Szeretem . 3 diplomám van. A múlt hónapban 99870 forintot kaptam. A 13. havi részlettel.

Shore 2008.11.30. 15:13:06

"Tisztelem becsülöm a VONULÓS tűzoltókat, de az igazság az, hogy 90 % - uk a maszopra szavazott annak idején,"

Hú vazze. Eddig azt hittem a választások titkosak. Vagy neked mind elárulta kire szavazott?

ejjbalgak 2008.11.30. 15:15:36

Carnivora te bunkó paraszt! Lehülyéztelek én téged? Akkor te se tedd!
Mert szerinted ki dobja össze a te kis fizetésed? A legyek hordják össze? A versenyszférában dolgozók a 60-80%-os adójukkal te kis ostoba! Azt hiszem joggal elvárhatják, hogy végre racionalizálják a közszférát, amit az ő lenyúzott bőrükből tartanak el.
És nem, szerintem nem a 13 havi illetmény megszüntetése a megoldás, hanem a 40%-os leépítés! Akik ottmaradnak kapjonak rendes pénzt RENDES MUNKÁÉRT!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.30. 15:20:19

Szerintem sem a 13. haviért kellett volna sztrájkolni, hanem azt mondani, "Oké megy a 13. havi a levesbe, de akkor Gyurcsány takarodj, mszp-szdsz takarodj, 200 fős parlamentet, 2000 önkörmányzatot, haveri bizottságokat megszüntetni, vagy felnégyelni! Segélyeket felülvizsgálni!".
Tüntetni meg amúgy sincs értelme. 2 hónapig ne legyen betegellátás, tűzoltás, rendvédelem, oktatás, gyermekfelügyelet, és utána lehet beszélni. (Mondjuk ez sem nagy zsarolópotenciál, tűzoltáson kívül eddig sem volt egyik sem...)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2008.11.30. 15:22:51

"Kifejezni, hogy többé soha, de soha nem dőlünk be semmilyen ígéretnek, legyen az 13. havi fizetés vagy X. havi nyugdíj (X>12)."

A 13. havi nyugdíj, az esetek többségében megmaradt. Akinek nem az is kapott 80 ezret. Ami sok esetben megegyezik a 13. havi fizetés nettójával.

Kaktússz (törölt) 2008.11.30. 15:23:52

Shore 2008.11.30. 15:13:06
Véletlenül 3 tűzoltó haver is van a környezetünkben, ketten magasabb beoban. Ők mondták. A laktanyákban mindenki ismer mindenkit, sokat beszélnek, és ez az arány...Annak idején direkt elterjesztették közöttük, hogy ha a FIDESZ nyer, megszűnik a korábbi nyugdíj lehetősége , meg ez meg az. Suttogó propaganda,icipici nyomásgyakorlás.... megy ez így " néha " ilyen szerveknél ;)

Közszolga 2008.11.30. 15:23:54

Kedveseim!
Én egy közszolga vagyok, aki becsülettel dolgozik és mindezért havonta nettó 67000.- Ft-ot visz haza. Ebből megpróbálom kifizetni a rezsimet, nevelni a gyerekemet úgy, hogy esetleg külön órákra járatom, és még nem említettem, hogy kaját is kellene vennem. Hála az égnek nekem van egy férjem aki szintén ennyit keres, mert hát a közszolgálat ennyit fizet! DE mi van az elváltakkal?! Szóval aki sajnálja a 13. havi fizetésemet az gondolkodjon el rajta, hogy ő vajon ennyi fizetésből mindezeket hogyan oldaná meg?!

Bobby 2008.11.30. 15:25:53

Közszolga 2008.11.30. 15:23:54

nem kötelező közszolgának lenni. keress jobbat.
ha van valami piacképes kompetenciád, a versenyszfrérában 2-3 szorosát is megkaphatod. Ha meg nincs, akkor...
tudom, sírni a legkönnyebb.

R01 2008.11.30. 15:27:07

Szerintem a közszolgák többsége belemenne a leépítésekbe is, ha tudnák, hogy az értelmesen történik, és tényleg a felesleges embereket küldik el. Csak hogy nem így szokott menni. Fűnyíróelv: mindenhonnan elküldenek embereket, függetlenül attól, hogy szabad lenne vagy nem (ill. ott maradnak többen, ahol amúgy se dolgoznak). De mivel a munkát el kell végezni, több munka marad a maradék szolgára, még lehetetlenebb körülmények, több fizetetlen túlóra...

Közszolga 2008.11.30. 15:30:42

Bobby
Ha mindenki elmenne a versenyszférába dolgozni, akkor szerinted ki tanítaná a gyerekedet, ki ápolna a kórházban ha beteg lennél? Ezeket is végig kellene gondolnod mielőtt elhajtasz a sirámommal együtt. Amúgy egyetértek, építsük le a felesleges munkaerőt, a túl sok képviselőt....aztán majd a fizetésedből tartsd el a sok munkanélkülit és fizesd a sok segélyt.

lágymányosi kocsmatöltelék 2008.11.30. 15:31:42

Én utolsó éves egyetemistaként mondhatni a pályakezdés küszöbén állok. Ha gondolkoztam is a közszolgálati munkán ezek a tüntetések, a szánalmas követelődzés és nyafogás plussz a fejekben megmutatkozó totális sötétség teljesen elveszik a kedvem tőle.
És különben is: az év tudtommal 12 hónapból áll, szóval már a juttatás elnevezése is abszurd. Persze szükség van az annak keretében folyósított összegre de miért is nem lehet szépen beépíteni a 12 havi fizetésbe? Mondja már meg valaki!
Szóval lehetne fizetésemelés: úgy hogy nem adnak többet csak a 13.havit szépen elosztva hozzáadják a havi fizetéshez.

daito 2008.11.30. 15:32:00

Egyébként azért jó ez az ország, mert itt sok-sok nagy EGYÉN éldegél, nem pedig sok kicsi közösség... :)

Az, hogy egyik oldalnak sz*r, azt nem a másik oldal jóságának (?) leszólásával kell bizonygatni.
A magánszférában meg van a lehetőség arra, hogy zsebbe kapja a dolgozó a pénzét, meg a bt, vállalkozás, a számlás.

Csak azt tessék hozzátenni, hogy ez nem feltétlenül jó ám. Nem azért teszik ezt a kedves dolgozók, mert nekik már az oviban is dollár volt a jelük és doszta csalnak-lopnak. Ez így működik, így van lehetőség dolgozni. Persze, számos játéklehetőség áll rendelkezésre, csak nem mindenkinek s nem mindig, a szabályok folyton változnak; és ha megtalál a hatóság, akkor mocskos mód seggbe rúgnak. Valamint tegyük hozzá azt, hogy semmiféle törvényes, szerződéses garanciájuk nincs arra, hogy ez a "rendszer" (számlázás, zsebbe fizetés) jövő hónapban is működni fog.

Amikor a kedves munkaadó cég pár hónapig nem fizet; vagy késve. Nem azért, mert nincs pénzük, vagy sz*rban vannak. Hanem azért, mert megtehetik.
Pl. a kedves állami szférában dolgozók nem feltétlenül értik meg, hogy a magánszférában azok, akik tényleg ilyen félig legális megoldással dolgoznak (alvállalkozóként, zsebbe, számlára), azoknak folyton a fejük felett lóg a lókolbász. Papíron kapnak 3-500 ezer forintot is számla szerint (ha nem kevesebbet), csak ha abból leadózik az ember, akkor marad tisztán 100-150 ezer forintja, mint egy pedagógusnak. És ezeknél nincs cafeteria, bérlet, 13. havi, jutalom. Zsebbe osztott pénz meg mindig kicsi. Pont a vagyonosodási vizsgálatok miatt. Aki zsebbe kap pénzt, az ritkán jár új autóval...
Ezeket az embereket bárki seggberúghatja. A kedves állam, aki vadászik a sok BŰNÖZŐRE. A kedves "versenytársak", "vetélytársak". Az alkalmazott kollégák, akik irigykednek rájuk, mert azt látják, hogy "ezek számlát nyújtanak be kövér összegekről" vagy azt látják, hogy zsebbe kapnak pénzt. Az ismerősök, haragosok; s hát ugye válság is van, dobhatja azt is a gép, hogy a megrendelők, a munkaadó kerül sz*rba. De ez nem is kötelező; a kedves megrendelő, a munkaadó is simán lehet k*cs*g; már a munka felénél tudja, hogy a végén nem fog fizetni. Csak mert. Amikor szembesülsz azzal, hogy TE megcsináltad, elvégezted a munkát, bőven úgy, hogy ha ezt rendesen saját alkalmazott munkással végeztette volna el, akkor 2x ennyibe került volna neki, s ezek után nem fizet. Vagy fizet, csak 4-5 hónap múlva. Ehhez válság sem kell, TE meg legyél már modern, szorítsd össze a fogad, hiszen ez a dolgod és mosolyogj is, hiszen első a VEVŐ, a MEGRENDELŐ.

Tiszta sor, úgy van vele a (nagy) cég, hogy lógnak neked párszázezer forinttal, vagy 1-2 millióval. Elvégezted, őket már nem hajtja a tatár. Az a pénz amíg náluk van, nekik kamatozik; legjobb esetben neked nem éri meg ugrálni, mert "fontos" partner. Ha nem is kívánsz többet velük szerződni, a piacon elronthatják a "híred". Vagy nekiállsz ugrálni, jó esetben fél év alatt pénzedhez jutsz idegesség meg némi költség árán. Rosszabb esetben évekig tart a dolog, és a végén még rá is fizetsz. Csakmert.

A magánszféra itt így működik még jó gazdasági légkörben is, így működött 10 éve is. Ismerősöm, aki egy sima építési vállalkozó volt, 1998-ban kb. 20 milliós kintlevőséggel rendelkezett, amiből jó esetben 1-2 milliót látott viszont, ennyi jött össze 10 év alatt.

Nagyban sem sokkal jobb ám, sőt. Ha a kedves megrendelő cégnek úgy dobta a kedve, akkor minőségi teljesítésre vonatkozó kifogással visszadobta-visszadobja a számlát; aztán álljon fejre a teljesítő, pereljen, fenyegetőzzön, ügyvéd, bank, bíróság.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 15:32:48

ejjbalgak 2008.11.30. 15:15:36

Látszik hülye vagy ilyen is kell, mint te. Nem vagyok közelkalmazott, de ez magas a hozzád hasonló hülyéknek.

Van pénz nem kell elvenni az egészségügyi dolgozoktól, tanároktól, tűzoltóktól ...

Csak pl. nem kell 10 misért buszmegállót építeni a puszta közepére, 40 milliárdért völgyhídat az alföldre, és így tovább megvannak hova lesznek a milliárdok. Az állami tendereknél közvetlenül a kivitelezőket kell megbízni nem a sokadik alvállalkozó végezze el a munkát, amely okán az egy milliós munka mindjárt 10-be kerül a költségvetésnek.

Bobby 2008.11.30. 15:25:53

Te hülye, ha mindenki elmegy máshova lásd. az ápolónők már megfogadták a tanácsod ki fogja a szaros segged alól kiszedni a cuccot , mikor a kórházba mereszted a popód?

Kaktússz (törölt) 2008.11.30. 15:33:29

TaTa86. · erepublik.com 2008.11.30. 15:20:19
Igazad van. Jöhetnének a minisztériumok, azok havereltüntető háttérintézményei, a Csákmátéként viselkedő, lomha, agyonbürokratizált és minden kezdeményezést vagy rendes ügymenetet gátló ilyen olyan intézmények, hatóságok..stb.
A korrupcióval - jogtalan előnnyel - gazdasági kárt okozó ügyekkel kapcsolatos büntetési tételeket jelentősen megemelni..., volt nekünk pár okos királyunk annak idején.... pár okos törvénnyel. Ami most van az az államilag garantált korrupció, egyre csökkenő szólás és véleménynyilvánítási szabadságjoggal. Manapság gyorsabb egy parlamenti képviselőt dekára megvenni, hogy szavazzon meg egy törvényt, mint egy pöcegödör hatósági engedélyét elintézni a 15 hivatal és hatóság között keringve. Államilag támogatott itt minden olyan dolog, ami az emberek észheztérését és összefogását megakadályozza :(

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 15:34:30

R01 2008.11.30. 15:27:07

Nah jah ez Magyarország véletlenül sem azokat küldik el akikre semmi szükség , mert azok bizony a jó öreg cimbik, ismerősök ... hanem helyette a dolgozókat tolják ki, és így még minden szarabb lesz. -

qwert77 2008.11.30. 15:34:45

Találós kérdés:
Vajon hány embernek, hányszor kell leírnia az adófizetés és közösségi szolgáltatások finanszírozása közötti összefüggést, hogy mindenki megértse??? És, hogy megértse miért is áll érdekében a "bőrnyúzás"??
Tudod, orvosi vizsgálat 400 000-ért (ha csak a születéstől a 3 éves korig terjedő időszakot nézzük orvosi vizsgálatokkal, oltásokkal egy laza 10 millában benne van egy komplikáció nélküli gyerek), ált.isk. oktatás 400 000/félév, közvilágítás 3000/hó, magánnyomozás 400 000+sikerdíj.. Soroljam még???

Elektro (törölt) 2008.11.30. 15:34:49

Igen, ezt eddig nem mondtam ki: aki az mszp-ra szavazott, az szívjon faszt. ezt kaptad kommunista! a tűzoltót és a mentőst ugy-ahogy sajnálom, de a rendőrt nem. már csak pár hetem van hátra itthon, de ha meglátok rendőrt bármi szabálytalant csinálni, azonnal jelentem fel. Azonnal, legyen az bármi... És a rendőrtisztire jártam... hála isten idejében leléptem... Ezt elérték. Semmi tiszteletük. A 3/4 ország utálja őket. Csak büntetnek. A Gárda ingyen megvéd..

Bobby 2008.11.30. 15:35:16

Közszolga 2008.11.30. 15:30:42

nagyságrendekkel kevesebb a gyerek, mint mondjuk 20 éve, ergo alapból kevesebb tanár kéne (azokat viszont meg kéne fizetni).
A kórházakban sem lesz soha, amíg papíron éhbért keresnek.
Pont nem ezen a 2 területen kéne igazából leépíteni, hanem a kamu állami szervek, kamu dolgozóiból (akik nagy része tényleg nem ért semmihez).
De. Akkor is azt mondom, hogy ha nem tetszik a rendszer, akkor váltani kell. Keveset keresel, vagy valami más gáz van? Válts. Senkinek sincs géppisztoly a homlokánál, hogy "márpedig te itt dolgozoll még a köv. 30 évben is!"
Ennyi.
Ettől függetlenül ezzel 1etértek: "építsük le a felesleges munkaerőt, a túl sok képviselőt."

Bobby 2008.11.30. 15:38:14

Carnivora 2008.11.30. 15:32:48

te mit hülyézel, te senki?
a véleményedet írhatod, de ne hülyézzél, én sem hülyéztelek téged.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 15:39:02

Bobby 2008.11.30. 15:35:16

Te annyira sötét vagy ... ne mond el senkinek már ma is 30 körüli osztálylétszámok vannak errefelé nem is véletlenül van ennyi funkcionális analfabéta mivel ennyi gyereket nem lehet megtanítani semmire. Mivel a legtöbb gyermek nevelési alapok nélkül jön különöbző hátrányos helyzetű ... igazad van kirúgni minden tanárt nem kell a jövő.

daito 2008.11.30. 15:39:33

Elektro, ahová kimész, ott is a Gárda fog megvédeni, vagy ott majd amikor rászorulsz, ott jó lesz az ottani rendőrség?

Esetleg van a Gárdának "international hotline" telefonszáma a külföldön bajba jutott honpolgárok ügyére? :-)

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 15:40:07

Bobby 2008.11.30. 15:38:14

Én pedig néven nevezem a dolgokat. te pl. egyszerűen hülye vagy. Ez van.

nyekk 2008.11.30. 15:41:26

Közszolga 2008.11.30. 15:23:54 Itt vagy Te jó példa arra, hogy nem volt rendszerváltás a közszférában. A munkahelyen nem az a lényeg, hogy te mit tudsz megvenni a béredből, hanem az, hogy egyáltalán szükség van-e a munkádra, ha igen, akkor az mennyit ér a piacon (ez esetben a társadalomnak) mennyiért lehet rá embert találni, és végül te milyen minőségben végzed azt? Már megbocsáss, de itt kapitalizmus van, ha jól tudom. És ki le nem szarja rajtam kívül, hogy meg tudok-e élni, ki le nem szarja, hogy a rendszerváltás óta kirúgott sokezer bányász, gyári munkás, TSZ paraszt meg tud-e élni, elvált-e stb... És most főleg megbocsáss, de ki le nem szarja, hogy Te, ha kirúgnak meg tudsz-e élni. Az szociális kérdés. Az ország szempontjából az a kérdés, hogy bele rokkan a gazdaság az irdatlanul felduzzadt állami, önkormányzati apparátusban here-beréző (vagy güzüként dolgozó, de felesleges munkát végző) sok haszontalan ingyenélő eltartásában.

Közszolga 2008.11.30. 15:41:28

Bobby
Azon is el kellen gondolkodni, hogy miért is olyan kevés a gyerek?! Talán azért mert ennyi fizetésből örülünk ha egyet tiszteséggel felnevelünk. Elárulom, hogy dolgoztam a magánszférában is, ahol persze magasabb a fizetés, csak éppen nem vagy bejelentve! Én szeretnék nyugdíjat kapni, orvosi ellátást és még sorolhatnám, Arról nem is beszélve, hogy milyen hatásai vannak ha sok a potyautas a rendszerben.

naív zoknicsipesz 2008.11.30. 15:41:44

Carnivora:

Igen, ezt én is tapasztaltam.Soxor a vállalatnál a nyugdijas miatt nem vettek fel újakat.Pedig nem sokkal okosabb csak max több a gyakorlata a néninek.És még az öreglány oktatott ki hogy bizony te adódból fizetik az én nyugdíjamat...Tiszta vicc.

Közszolga 2008.11.30. 15:45:18

nyekk
Így van bele rokkan az állam a túlzott bürokráciába. A túl nagy létszámú parlamentbe, de legfőképp abba, hogy a ténylegesen dolgozó réteget érinti érzékenyen a 13. fizetés elvétele nem a here-berézőket. Csökkentsünk létszámot, támogatom!!! De a maradék dolgozó kapjon rendes bért.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.30. 15:45:25

Carnivora 2008.11.30. 14:57:30

"Aham, de ha ég a házad örülsz, amikor a tűzoltó bácsi berobog ... vagy a kölkeidet megtanítják írni-olvasni ... vagy az ápolónéni a trotyat segged alól kiveszi a kacsát ... -"

Kedves Carnivora. Először is: trottyadt (ha ugyan van ilyen szó). Azt nem pontosan értem, mire fel a hiszti. Mivel az államot és az összes közalkalmazottat a hozzám hasonlók adójából tartják el, és én személyesen nagyon-nagyon masszívan nettó befizető vagyok, nyilvánvaló, hogy anyagilag én csak jól járnék, ha nem kéne adót fizetnem, és minden állami szolgáltatás (oktatás, eü, tűzoltók stb.) költségeit 100%-ban térítenem kéne, de csakis azokat, amiket igénybe veszek (ami amúgy szinte semmi, az eü. életút-adatbázis szerint az eü-i kasszát vmi 30000 Ft értékben vettem pl. igénybe az elmúlt 10 évben).

Más kérdés, hogy nem szeretnék olyan rendszert, ahol mindenki piaci alapon, magáért fizet, de én bizony (és sokan mások, akik a versenyszférában, átlag fölötti jövedelemmel, adóhegyeket befizetve élnek) jól járnék vele. Szóval hátrább az agarakkal.

Elektro (törölt) 2008.11.30. 15:47:54

41 km/h sebességgel mentem a vasuti átkelőt jelző táblánál, a sínekem már csak 30-cal, 30 rugó, egy tábla erdő közepén volt egy 70-es tábla a kismillio 110-es között 13x-el fotóztak le. 160.000 ft büntetés. soha még 1 büntető pontom sem volt a 18 év alatt... ha csúnyán néznek is feljelentem őket.ez több, mit sok.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.30. 15:48:00

Mellékesen: a 30000 Ft-os eüs költségem egy jó része úgy jött létre, h elmentem egy magánklinikára megcsináltatni egy kisebb műtétet, és a doki, aki 70 rugót vágott zsebre érte, a jelek szerint - ezt csak évekkel később tudtam meg - a TB-vel szemben is elszámolt belőle ezt-azt.

janos 2008.11.30. 15:48:24

Na most cseszegethetitek egymást, mert ö a hibás, az ö fizetése több-pedig nem dolgozik annyit stb,stb.De miért nem azon gondolkoztok, hogy mit fogok tenni , ha mégis beüt a gebasz!Egymást nyirjátok, a hatalom meg örül, mert egymásnak ugrasztotta a köztisztviselöket, a közalkalmazottakat a többiekkel! Ha sztrájkolni akartok tegyétek, de ne nyirjátok egymást!Én a magam 54 évével átéltem 3 cég bezárását!(ebböl 1-et Antal, 1-et Horn GY. volt szives megtenni!) Állami cégek voltak!. Senkit,- ismétlem-senkit nem érdekelt, hogy mi lesz a 60 ezer bányász - a 85 ezer kohász-a55 ezer tsz tag ,stb ,stb családjával ! Pofázott a szakszervezet,(nekik lett munkajuk továbbra is), az üzemi tanács, de nem volt értelme!Megmagyarázták, hogy gazdasági érdek( csak azt nem tették hozzá hogy az ővék is).Nehéz volt, de nem mesélek.Tuléltem,tuléltük!Tudom a kutyát sem érdekli, mert mindenkinek a magáé a fontos és nem a másé! Igaz! De ha marakodtok az mennyivel lesz jobb?A sok léhütő megélhetési politikusoknak mondjátokhogy mutassanak példát ök és utána kérjék számon rajtatok, rajtunk az általuk elqurt rendszert! Ha van a pofályukon bör!

Elektro (törölt) 2008.11.30. 15:49:33

daito: ott nincs erre szükség. az nem kurvaország...

dr. Wilbur Swain 2008.11.30. 15:52:20

k.ra nem a 13.havi akármiért demonstrálnék, hanem azért, hogy legalább az inflációt követően emelkednének a fizetések
persze megint csak a közszférán lehet húzni, a vállalkozókhoz képtelenség nyúlni, mert ellenőrizhetetlenek
a kicsik azért csalnak, hogy megéljenek, a nagyok meg hogy jobban éljenek

qwert77 2008.11.30. 15:53:29

A teljes közszféra személyi kiadásai kb. 1800-2000 milliárd forintot tesznek ki nettóban. Meg tudja valaki mondani nekem, hogy a költségvetés maradék 13-14 000 milliárd forintjában nincsenek olyan felesleges tételek, amelyek ténylegesen ablakon kidobott pénzek??
Mert a személyi kiadások azért csak-csak visszaforognak fogyasztás (ne adj' isten megtakarítás) formájában a gazdaságba.
A piramisokra vagy a kínai nagy falra sem volt a gyakorlatban szükség...

R01 2008.11.30. 15:53:34

nyekk 2008.11.30. 15:41:26
"A munkahelyen nem az a lényeg, hogy te mit tudsz megvenni a béredből, hanem az, hogy egyáltalán szükség van-e a munkádra, ha igen, akkor az mennyit ér a piacon (ez esetben a társadalomnak) mennyiért lehet rá embert találni, és végül te milyen minőségben végzed azt?"

Valamilyen szinten igazad van. Csak hogy a közszférában nincs piacgazdaság. Megvan a bértábla, ha jól végzed a munkád semmivel se kapsz többet. Vagy megelégszel vele, vagy elmész. Na, most mi ennek a következménye?
Van egy halom nem hozzáértő ember, korrupt tisztviselő, pénzt zsebbe váró orvos, béna tanár, akik vagy máshol nem tudnak elhelyezkedni, de mivel hiány van, fel kell venni őket.
És van egy halom BALEK, aki ilyen körülmények között is próbálja jól végezni a munkáját. Ezek a balekok akik a legjobban örülnének annak, hogyha teljesítményalapú bérezés lenne, ha annyi pénzt kapnának, amennyit a munkájuk ér. De tudják, hogy még ha beszélnek is róla, az egész egy nagy átverés. Mint amikor a minisztériumi dolgozók saját magukat értékelik...
Szóval egy ideig reménykednek, aztán lehet ők is elmennek. Utána meg nem kell csodálkozni, ha szar az oktatás, korruptak a rendőrök, az orvosok meg csak akkor néznek a betegre, ha az kiköhög némi lóvét.

Kaktússz (törölt) 2008.11.30. 15:54:13

Na Carnivoa és Bobby. Az már biztos, hogy Ti sem fogtok egymás mellett menetelni, ha csak egy közös pont is adódna az életetekben, amiért küzdeni érdemes.
Ez van. Ha van kölyök, nem egy, hanem 2 3, stb. akkor melózni kell, jó pofát kell vágni, ha nem elég a pénz, akkor meg még többet kell melózni, .... nem hatot, nyolcat, hanem tizet, tizenkettőt, szombaton is...stb. Ha szocializmust akar bárki is, akkor ne akarjon kapitalista béreket, ha meg a kapitalista farkastörvényekkel találja szembe magát, ne akarjon hiánytalan szociális jogokat. Ez van. Ti hagytátok hogy így legyen. Nincs ingyen ebéd - mondja az angol. Ha meg túl nagynak tűnik már a szarkupac, takarítsatok. Nem ti vagytok az államért, az van tiértetek - mondta egy okos angol miniszterelnöknő.Mondjuk okosak is csak másutt teremnek:(

qwert77 2008.11.30. 16:00:29

Zigomer Trubahin !
Biztos vagy benne, hogy jól járnál? Nem arra gondolok, hogy most miután megszülettél, iskolákat kijártál és munkahelyed lett mennyibe kerülsz az államnak. Úgy 20-25 éves korától 40-ig egy átlagos ember nem sokba, ez nyilvánvaló
De gyerekként az orvos, a bölcsőde, az óvoda, iskolák, az út, vasúthasználat. Ha ezt egy profitalapon működő közszolgálatnak meg kellene fizetned, mondjuk egy nem is túl magas 25-50 %-os árréssel kiegészítve szerinted fedezné az eddigi jövedelmed???

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 16:00:41

Zigomer Trubahin 2008.11.30. 15:45:25

Én is átlag feletti befizető vagyok, és vicc, ha v.ki a 70 ezres fizetést sajnálja a nővérektől. Most lehet nincsen rá szükséged , de te is leszel egyszer trotyi ...

Bobby-tól meg elnézést nem hülye, hanem idióta az, aki egy nővérnek annyit ír, hogy minek nővérkedik 70 ezerért, ahelyett hogy megköszönné, hogy az embertársaival v.ki ennyiért foglalkozik hivatásból.

Egyébként a pénz megvan hova megy pl. digitális tábla milliárdokért előtte kakaóbiztos számítógépek ... és lehetne sorolni napestig a lenyúlásokat. A metró is lehet még ebben az évszázadban elkészül 10x annyiért, mint máshol ...

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 16:03:10

Kaktússz 2008.11.30. 15:54:13

Nah jah csak nézd már meg Angliában, vagy Franciaországban mennyiért dolgozik pl. egy ápolónő, és nálunk mennyiért ... a munkakörülményeket már meg sem említem ...

Mondjuk végigmehetünk az összes ágazaton ... érted előbb a népeknek pénzt kell adni, pénzt kell hagyni a zsebükben, hogy működjék a piacgazdaság ...

Slambuc 2008.11.30. 16:04:46

Ma vasárnap van. Tegnap (szombaton) reggel 6-kor mentem el dolgozni, és most értem haza. Vállalkozom. Próbálj meg valamit valamit elintézni MO-n pénteken. NEM SZOMBATON meg VASÁRNAP ! P É N T E K E N.
kÖZSZOLGÁLAT... GRATULÁLOK.

Nem kéne sírni ! Dolgozni kéne.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 16:09:00

Sajnálattal közlöm, hogy Bobby egyik anyázós kommentjét kimoderáltam (nem engem anyázott).

A lényegesebb:
semmi értelme egymás kicsontozásának, a versenyszféra és a közalkalmazottak szembeállításának.
Tata 86 (TaTa86. · erepublik.com 2008.11.30. 15:20:19 ) bejegyzése viszont értelmes, ez lett volna a jobb megoldás.

beleszolok 2008.11.30. 16:14:22

Carnivora, ez sem mindig igaz: "Mondjuk végigmehetünk az összes ágazaton ... érted előbb a népeknek pénzt kell adni, pénzt kell hagyni a zsebükben, hogy működjék a piacgazdaság ..."

Nem akarom látatlanba eldönteni, ki mennyit és mennyire jól dolgozik, de itt egy példa amit én látok saját munkahelyen

Versenyszféra, az adott munkakörben kb 200 nettó a népeknél, és iszonyat gyenge munkaerők. Átállás lenne modernebb rendszerre, de megy a sírás, hogy jaj tanulni kell, meg miért nem jó a régi. Mellesleg azt is csak egy betanított munkás szintjén ismerik, hanyagul és lassan dolgoznak, és folyamatosan zokognak, hogy bezzeg nyugaton 3x-4x annyi a fizetés hasonló munkakörben. Viszont kevés hajlandó odafigyelve, pontosan korrekt munkát letenni az asztalra, hogy egyáltalán legyen mire ugatni, hogy kevés a pézecske.

Én munkavállalóként is azt mondom, hogy baszod, először nekem kell rendesen odatenni magam, és aztán jöhetnek az igények.

Corry 2008.11.30. 16:16:07

sasika,

a közszférának első közelítésben is kétféle megközelítése van: egyrészt a közös feladatokat elláró munkavállalók (ez a nyugati modell) és a szociális munkáltató, ahol nem a munka, hanem a részvétel a lényeg (cócalista modell).
Eze felül van két kasztja: a közalkalmazottak és a köztisztviselők, ahol a javadalmazások között nagy a különbség, és a legtöbb esetben a társadalmi hasznosság meg pont fordítva van.

Corry 2008.11.30. 16:18:45

Slambuc 2008.11.30. 16:04:46

Nagyon fontos, hogy azokat kritizáld, akiket illet.
Ha már munkaidő, akkor tudd meg, hogy a nővér most is ott van a kórházban...
Ne keverd őket össze a köztisztviselőkkel és más irodistákkal, ők tényleg péntek délben hazamennek, általában.

Zigomer Trubahin · http://ertedmar.blog.hu/ 2008.11.30. 16:23:56

Kedves qwert, mégis milyen logika alapján magyarázod ilyen bőszen, hogyha mindenki piaci alapon fizetne, akkor rosszul járnánk? Lennének, akik rosszul járnának, nyilván, de ép ésszel nem gondolhatod komolyan, hogy ne lennének olyanok, akik meg jól járnának. Ebben az országban kétmillió ember tartja el a munkájával a többi 8-at: ők bizony javarészt jól járnának, a többi meg javarészt rosszul.

Carnivora, természetesen nem sajnálom a 70 rugót a nővérektől, sőt, az oktatásba, eü-be, rendőrségbe éppenséggel több pénzt kéne tolni ahelyett, hogy folyton csak kivesznek belőle. (Ugye az a zsé is, amit nagy nehezen összehoztak pluszban az egészségügyi kasszában, jövőre ki lesz véve, mintegy 100 milliárd, és megy el az egész gyedre meg a gyedesek nyugdíjjárulékára. Ezzel az egyetlen dolgot, ami az elmúlt két év dúlásában némi pozitívum volt, hogy az eü-i kassza nyereséges lett, egy az egyben kivágják az ablakon.)

Amúgy abban tökéletesen egyetértünk, hogy ezer más helyen is lehetne nyomni a spórolást, kezdve a mutyizásokon, nagy- és kisberuházásokon (széfet minden kórházi ágy mellé és társai), a sokszoros áron bonyolított informatikai beszerzéseken, a szakképzésre értelmetlenül elköltött százmillárdokon és társaikon. A nagy állami cégek vezetői lemondtak a pár tízmilliós prémiumjaikról. Hogy a faszba és minek kapnak egyáltalán prémiumot lerohadt, permanens csőd állapotában lévő, masszív veszteséget termelő cégek vezetői??

Quattroman 2008.11.30. 16:26:39

13. havi járandóságot? minden 13.hónap 13.án fizetnék!

burian 2008.11.30. 16:28:51

Annyi biztos, hogy a közalkalmazottak mögött nincs egységes társadalmi bázis. Sőt...
Közalkalmazottak! Eljött a ti időtök! Lehet belehúzni! Bizonyítani, hogy szükség van rátok, jól dolgoztok, értünk vagytok és nem ellenünk. Nem élősködtök, nem lógtok, (közintézményekben) nem tartjátok a markotokat (kórházakban, rendőrök az út mentén), nem loptok (az önkormányzatokban) és nem packáztok velünk (a hivatalokban). Most nem annak jött el az ideje, hogy hangosan kunyeráljatok, hanem annak, hogy ki-ki bizonyítsa mire képes.
És aki azt mondja, hogy eddig is ezt tette, arra azt mondom, hogy csak hiszi. Ez kevés. Az eddigi teljesítményt kettes alára értékelem. Én, a befizető, akinek egyedül van joga értékelni.
Ezt a teljesítményt a versenyszférában már rég elbocsájtással jutalmazták volna. Ébresztő! Itt a kapitalizmus.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 16:44:55

Neantropus,
bántó és értelmetlen, amit írsz, nem érdemes foglalkozni sem vele.

R01 2008.11.30. 16:47:45

neantropus 2008.11.30. 16:28:51

"És aki azt mondja, hogy eddig is ezt tette, arra azt mondom, hogy csak hiszi. Ez kevés."

Honnan a búbánatból tudod, hogy én mennyire dolgozok jól?
Amúgy meg engem szoktak értékelni a szolgáltatást "igénybe vevők", és négyesnél rosszabbat nem kapok (1-5 skálán).
(Nem mintha ennek lenne bármi következménye...)

erdei 2008.11.30. 16:50:40

Vallakozo ismeroseim mind sirnak, de 500-as mercivel jar (mert az koltseg). Ha fizetek a benzinkutnal, a legtobb kartyara megy, vagy afas szamlat ker. Az igazan gazdagok semmivel nem rendelkeznek, nincs lakasuk, kocsijuk, ruhajuk, csak vallalkozasuk (nehany), es mindegyikhez egy koltsegszamla. Ugyanez van a parlamenti kepviselokkel, koltsegeiket kulonbozo vallakozasokhoz adjak le (ahol igazgatotanacsi tagok) ezert nem lehet rendes koltsegelszamolas kovetelni toluk. Reszemrol a megoldas: toroljuk el a koltsegszamlat, nincs ceges kocsi, benzin, uzleti vacsora, ebed. Kozalkalmazottnak sincs. Ezutan alakitsunk ki egy olyan ber es adorendszert ami mindenkire egyforman vonatkozik.

erdei 2008.11.30. 17:05:18

lágymányosi kocsmatölteléknek:

A 13. havi fizetes nem jutalom, vagy plussz penz, hanem a fizetes resze. Az osztrak-nemet modell lett atemelve (ott urlaubsgeld es weinachtsgeld a nevuk, evente ketszer jar). Az indoklas pedig az, hogy a Juniusban megkapott penzbol a kozalkalmazot elmegy nyaralni, erre utazasi irodak szakosodnak. Karacsonykor meg vasarol, es ez mind jot tesz a gazdasagnak. Persze be is lehet epiteni a fizetesbe, de akkor ez a direkt stimulalasa a gazdasagnak elmarad. Hogy ezt hiszed-e vagy sem, mellekes, az osztrakok pl. igy csinaljak. A legyeg a legyeg: a 13. havi ber integrans resze a berezesnek, nem valamifele extra jutalom. Vedd ugy, hogy evi fizetes van, amit 13 reszletben adnak oda. 2007 ota amugysem igy van, havi reszletekben jon a "13.havi" fizetes, es az emlitett gazdasagi hatasa sincs meg. Szoval ha 7.7%-al csokkentik a fizudat, azert mar erdemes sztrajkolni, nem?

burian 2008.11.30. 17:07:46

Sasika, akkor ne foglalkozz. Ha akarod, moderáld. Nekem ez a véleméynem. Évtizedek óta azt mondom, hogy az ország egyik legnagyobb ballasztja a túlhízlalt közalkalmazotti állomány. Erre most azt látom, hogy amikor tényleg nagy szarban vagyunk, mi, együtt és lyan hiteleink vannak, amit még az unokám is nyögni fog, akkor épp ők kezdenek hisztizni, hogy nekik pedig jár. Hát én máshogy gondolom. Bocs.

burian 2008.11.30. 17:10:54

R01.
Onnét tudom, hogy ebben az országban élek és kénytelen vagyok nap, mint nap szembesülni azzal, hogy mi zajlik az úgynevezett közszférában. Ha te vagy az egyetlen kivétel, akkor bocs. De az biztos, hogy én még nem találkoztam veled. Viszont negatív tapasztalatom az van bőven. Érdekes, hogy akik írnak, "közszolgák", mind azt állítják, hogy ők jól dolgoznak. Szerintem inkább csak az van, hogy azt hiszik, hogy jól dolgoznak. Fogalmuk sincs ugyanis, hogy hogyan kellene. Legjobb esetben teljesítik a normát.

erdei 2008.11.30. 17:12:13

neantropusnak:

Ige? Es ki ertekeli a "nem tartjátok a markotokat (kórházakban, rendőrök az út mentén)" kozalkalmazottat? Te fizetsz, nem?

Mentel mar panaszra polgarmesterhez, hivatalhoz mert nem/rosszul inteztek el a dolgodat?

Amig Te ezt nem teszed meg, nem lesz valtozas.

Amugy packaznak velem a bankban, a T-mobilnal, a T-com-nal, a villamosmuveknel, a biztositonal, az autokereskedonel, a TESCO-ban (mez) stb, stb. A maganszfera se kutya.

A verseny persze jo - ha van verseny.

R01 2008.11.30. 17:17:42

neantropus 2008.11.30. 17:07:46
"akkor épp ők kezdenek hisztizni, hogy nekik pedig jár"

Ha te vállalkozó vagy, és mondjuk a megrendelő szerződéskötés után egyszer csak előáll, hogy rossz a gazdasági helyzet, 10 %-kal kevesebbet tud csak fizetni, de azért végezzed el a munkát, te nem rinyálnál?

burian 2008.11.30. 17:17:49

Igazad van. Ha van választás, választok. Ha van esélyem anékül reklamálni, hogy utána ne álljanak boszút rajtam megteszem. Teljesen hülye nem vagyok. A közszféraában dolgozók vissza tudnak és vissza is élnek a kiszolgáltatottságunkkal. Nap, mint nap. Ha nem találkoztál ilyennel, akkor a Holdról jöttél. Ha anyám a műtőben fekszik, nem fogok rizikózni, tolom a borítékot.
A politikust 4 évente lehet lecserélni egy ugyanolyanra. A klientúrát soha. Most itt az alkalom egy jó ritkításra. Talán lenne foganatja, talán lenne változás. A helyezt konzerválásval csak annyit érünk el, hogy harminc év múlva is lehet vinni mancikának a konyakmeggyet, hogy ráüssön egy papírra egy pecsétet, amire egyébként senkinek semmi szüksége.

burian 2008.11.30. 17:20:37

R01. Ez minden nap előfordul. És néha nem 10%-ról van szó, hanem 50-60-ról.
És nem szerződéskötés után, hanem teljesítés után fél évvel, nulla forint átutalásával.
És nem, nem rinyálok. Teszem a dolgom.

qwert77 2008.11.30. 17:23:45

Zigomer Trubahin!
Egy nagyon egyszerű példával próbálom megmagyarázni.
X. karambolozik egy főúton X. az autójában ragad, eszméletlenül. Valaki úgy gondolja (ő még nem hisz a piac mindenhatóságában), hogy tűzoltót és mentőt hív X.-hez. Telefonál, a vonal túlsó végén azonban nem a mi a baja, hol történt a baleset az első kérdés, hanem, hogy kártyával vagy készpénzzel fizet az ügyfél. Miután megtudják, hogy X. eszméletlen, ezért mint magas kockázatú "fogyasztó" nem mennek a helyszínre.
Azért nem szeretnék ilyen világot.
Amit te írsz az inkább a tb-ellátások esetén egy megoldási mód.

R01 2008.11.30. 17:26:19

neantropus 2008.11.30. 17:10:54

"Érdekes, hogy akik írnak, "közszolgák", mind azt állítják, hogy ők jól dolgoznak. "

Talán azért, mert akik nem, leszarják az ilyen topikokat, vagy elmentek tüntetni :)

Amúgy egyetértek abban, hogy vannak közszolgák, aki csak nehezítik az ember életét, nem hozzáértők, korruptak. Ezek a mi életünket is nehezítik.
De ne általánosítsunk folyton!
Ez ugyanolyan, mintha én azt mondanám, hogy az összes vállalkozó adócsaló, az összes nyugdíjas ingyenélő ...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 17:29:10

Neantropus,
nem moderállak, csak azt szoktam -néha-, aki anyázik, a más véleményen lévőket nem.
Viszont fenntartom, hogy bántóan általánosítasz, s ha elolvastad a posztot is, nemcsak az indexes ajánlót, láthatnád, hogy én és a beírók közül is jó néhány közalkalmazott nem rinyálunk, nem hisztizünk. A túlhízlalat közalkalmazott-állomány pedig szintén általánosítás: lassan nincs nővér, orvos, tanár sem elég, s aza sem igaz, hogy miközben csökken a gyereklétszám, a tanároké nő: az utóbbi években tízezres nagyságrendben csökkent az utóbbi is. Valahol sokan vannak, ez lehetséges, de nem a "frontvonalban".

Celtic 2008.11.30. 17:31:09

Le kell szokni a cigirol, eves szinten egy havi fizetes.

burian 2008.11.30. 17:33:38

R01. Az a helyzet, hogy nem kell azt mondnaod, hogy az összes vállakozó adócsaló. Ez alap. Úgy vannak megállapítva az adók, hogy a csalás bele van kalkulálva. Aki viszont nem csal, az nagyon szív.
Szóval az általánosítás él. Egyébként bizonyos számú személyes tapasztalat után az általánosítás nehogy tilos, de egyenesen kötelező, ha az ember túl akar élni. Legfeljebb udvariasságból az ember hozzáteszi, hogy tisztelet a kivételnek. Bevallom, lustaságból eddig kerültem ezt a lerágott formulát.
Tisztelet a láthatatlan törpe minoritásnak, a kivételeknek. Így már jó?

R01 2008.11.30. 17:36:12

Celtic 2008.11.30. 17:31:09

"Le kell szokni a cigirol, eves szinten egy havi fizetes. "

A francba, miért nem szoktam rá korábban... gondolom most már késő? :D


neantropus 2008.11.30. 17:20:37
"És nem szerződéskötés után, hanem teljesítés után fél évvel, nulla forint átutalásával. "

Azért gondolom érzed te is, hogy ez így nem jó. Meg nem is törvényes...
És gondolom szívesen hátbavágnád egy szívlapáttal az illetőt....

burian 2008.11.30. 17:38:00

sasika61
Nem a létszám minden. Van olyan, hogy hatékonyságelemzés. Egy ilyen elemzés után a közszféra teljesítményére nem sikerülne mérőszámot és mértékegységet találni. Nulla közeli, hibahatáron belüli semmi, ami tart a zérushoz. Persze, ezzel a módszerrel hatmillió ember is kevés. Máshol viszont sokezres hivatalok munkáját váltja ki egy tíz ember által üzemeltetett szoftver. Ugye nem kell ezt tényleg tovább magyarázni?
A közalkalmazottak nem érdekeltek semmiféle változtatásban. Bármilyen ésszerüsítés érdeksérelemmel jár.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 17:39:10

"hogy kártyával vagy készpénzzel fizet az ügyfél."

Vagy van-e biztosítása ? Ez kimaradt ! Ez már szép világ !

burian 2008.11.30. 17:41:03

R01.
A szívlapát valóban eszembe jut néha. De az is, hogy ezzel nem oldom meg a problémát, csak végképp elveszítem a lehetőségét annak, hogy egyszer pénzemhez jussak. Elkezdek gondolkodni. Megpróbálom az adóst olyan helyzetbe hozni, hogy tudjon fizetni, olyan alkut kíbnálni, ami elfogadható az ő helyzetében. Általában nem egyszerű kitolásból nem fizetnek, hanem mert nincs miből.
Minimum ilyen hozzállást várnék el azoktól, akik 100%-ban tőlem kapják a pénzüket. Ez elfogadható?

R01 2008.11.30. 17:42:15

neantropus 2008.11.30. 17:33:38

Egy idő után, ilyen körülmények között, mindenkiben kifogy a lelkesedés, és akkor már a "törpe minoritás" se fog maradni...

Corry 2008.11.30. 17:43:51

neantropus 2008.11.30. 17:38:00

Úgy nézem sikerült összekeverned a hivatalnokokat (köztisztviselőket) a tanárokkal, orvosokkal, stb. akik közalkalmazottak.
Légy szíves írj egy olyan szoftvert, ami az orvost helyettesíti!

burian 2008.11.30. 17:46:10

Én most sem érzékelem a létüket. Ez udvarias túlzás volt.
Ezért van itt az ideje a restartnak.
Ahhoz például mit szólsz, hogy bizonyos országokban azoknak a közalkalmazottaknak a munkáját, akik közvetlenül érintkeznek az adófizetőkkel, az adófizetők értékelik. És a közalkalmazott állása, javadalmazása nagyban függ a minősítésektől. Nem az eltöltött évek számától, aminősítésektől. Ezt fel lehet fogni magyar aggyal?

Corry 2008.11.30. 17:48:08

És nemcsak a közszférában tud rossz lenni a hatékonyság, pontosabban a hasznosság: mit mondanál arról a sok seggfej bokkerról, akik marhára hatékonyan építették a pénzügyi légvárat amig az össze nem dőlt?

burian 2008.11.30. 17:49:07

Corry.
Olyat tudok, amelyik kiváltja a minisztériumban dolgozók munkájának nagy részét.
Hpp! Máris több pénz maradt ápolónőkre.
Hisz ez mindenkinek jó! Kivéve az elbocsájtott adminisztratív állományt, akik papíron egészségügyisek.
Nem vagyok hülye és nem orvos robotot vízionálok, hanem jobcentereket, működő online adóhivatalt, működő online cégbíróságot stb. És arányos számú adminisztrátori állományt mindenhová. Ne jusson minden orvosra egy bérszámfejtő.

burian 2008.11.30. 17:50:26

Brókerekről most itt ne beszéljünk, mert még megsérül itt valami a környezetmben, mittomén, leverem a monitort vagy valami....

Jonas-R 2008.11.30. 17:50:57

hát pár dolgot : (csak ami megmaradt a kommentekből)

A 13. havi illetmény nem azért van, mert a kozalkalmazott összeférhetetlenségi okok miatt nem vállalhat másik állást. Ez igy konkrétan nem igaz, a rendő is lehet biztonsági őr, az tanár is vállalhat másodállást. (a rendőrnek bejelentési kötelezettsége van csak)


A gazdaságban a tradeable és non-tradable jószágok termelésében édesmind1, hogy közalkalmazottnak hívunk valakit vagy sem. Viszont azt senki nem magyarázza meg nekem, hogy miért nem működik akkor a közszolgálat, ha ennyire sokan vannak, akik papíron non-tradable jószágot állítanak elő.
Mondok adatot:
magyarországon jelenleg, bár a települések több mint 50%-a 3000 fő alatti (!) több önkormányzat működik, mint ahány település van. Több önkormányzatunk van, mint az USA-nak. A világon a legtöbb képviselő népességarányosan magyarországon dolgozik, de abszolút értékben sem sokkal maradunk el. (az USA-hoz képest durván 30%-al, de az oroszoktól csak 10%-al)

Ha valaki az állambácsitól kapja a pénzét és nem cserélhető jószágot állít elő, és mindezt szarul csinálja, akkor talán újra kéne gondolni, hogy nekem/nekünk, mint a köznek szükségünk van-e az illetőre. Én nemmel szavazok. Hirtelen nem tudok olyan közszférát mondani, ahol az erőforrásokhoz képest komoly előrelépések lettek volna (jó tény, hogy az APEH fejlődött, és ez üdvözlendő). Az oktatásunk, egészségügyünk, rendvédelmünk úgy szar ahogy van, de ami igazán aggasztó, hogy romlik.

Kontraszelekció van, amikor azzal rúgják ki a felsőoktatásból azt, aki több diplomás, jó szakember, hogy "neki a legkönnyebb állást keresni, mert neki van a legtöbb lehetősége, hisz fiatal és okos".

Le kell építeni a közalkalmazotti réteget. Mert dagályos, szervezeti feleslegekkel bír, nem hatékony, és ami a legfontosabb : szar az outputja. A tűzoltók meg sírhatnak, de a korkedvezményes nyugdíjjat ha figyelembe vesszük, akkor azért nem keresnek olyan szarul. Sőt, lehet hogy én vagyok a köcsög, de ha a baleseti számaikat nézzük, akkor a kockázati felárukat bőven megkapják. (megint más kérdés, hogy meg lehet-e normálisan élni abból a pénzből amit kapnak, pláne, hogy ugye a korkedvezmény nem realizálódik, mint elkölthető pénz, talán meg kéne szüntetni, vagy finomítani, mert ez így nem jó senkinek, csak annak aki nyugdíjbavonulás után elkezd mutyizni, az viszont ne ugráljon itt nekem, hogy kevés a pénze)

A nyudíjjasok is sírhatnak, de ezt a gazdaságot ők pakolták össze, és nem a fletó vagy a viktor, könnyű mutogatni, de valójában mindenki tudja, hogy a rendszerváltás után 1-2 millió ember a nyugdíjjba menekült a munkakeresés/munkanélküliség elől, javuk vállalkozik, lop-csal-hazudik, és követeli a jussát melette, gazdaságilag aktívok, gazdaságilag láthatatlanok, és politikai erőt képviselnek, ami egy iszonyatosan veszéllyes kombináció.

A vállalkozók is sírhatnak, mert tényleg nem fenntartható az elvonási szint, viszont az, hogy ők a másik nagy potyautas réteg, az tény. Mint ahogy az is, hogy ahogy elnézem a gépjárműparkot, ami az utakon közlekedik, nem érzem a hatalmas nyomort közöttük, sőt. Arról meg már nem is beszélek, hogy a durván 20%-ot fluktuáló vállalkozás 95%-ban ugyanabban a kézben van. (egyszerűbben: ugyanazok vállalkoznak minden esetben, a cégek viszont jönnek mennek alattuk, hisz a csődbe vitt cégnél jobb számlagyáros nincs)

És sírhatnak a multinál dolgozók is, mert ők nem csalnak az adójukkal, őnekik nyújtják be a köz terheiről szóló számlát, viszont legalább ami mellette megmarad, abből többékevésbé meg lehet élni, cserébe viszont a belüket kipaszírozzák. (és igen, belelátva jónéhány állami szerv munkájába, munkatempójába, bizton állítom, hogy elvéreznének a versenyszférában)

sírós ország. Csak közben tényleg lesz egy olyan réteg, a kisnyugdíjjas, a tisztességes kényszervállakozó, az elhivatott tanár vagy ápoló, a feleslegessé vált és kirúgott multi bérenc, akik viszont tényleg éhenhalnak, mert ez most még nem a válság. A mostani leépítések két csoportba rakhatóak, (durván 50-50 re saccolom), és a második csoport valójában azok az elbocsátottak, akikre eddig sem volt semmi szükség, és itt egy jó ürügy kirugni őket. (ne essetek nekem, nem a suzukisokra gondolok, de mondjuk a 120 OTP alkalmazottra.)

Végül sasika, úgy gondolom, hogy tényleg fontos a szolidaritas, és többékevésbé egyet is értek veled, ugyanakkor kedvenc gumicicámhoz visszatérnék. Attól, hogy lesz 13.havi, attól a versenyképessége nem fog javulni a közszférának, mint ahogy a járulékcsökkentés sem növeli a versenyképességet a versenyszférának. Pont ugyanannyit tanít egy tanár, ha több pénzt kap érte akkor is (jó persze értem a motivációt, státuszkonzisztenciát, stb) , tehát az oktatás minősége (mint ahogy az okányirodai ügyintézés, orvosi ellátás, rendvédelem stb) nem a pénztől függ elsősorban. Meglepően sok dolog nem a pénztől/elvonási szintől függ, hanem hozzáállástól, kötelességtudattól, vagy csak szimplán racionaitástól.

beleszolok 2008.11.30. 17:52:16

boka · csaszu 2008.11.30. 17:39:10
"hogy kártyával vagy készpénzzel fizet az ügyfél."

"Vagy van-e biztosítása ? Ez kimaradt ! Ez már szép világ ! "

Egyébként röhej, de gyakorlatilag minden közszolgáltatást meg lehetne csinálni biztosítás alapúra, még a tűzoltást és rendőrség egy jó részét is.

Talán egyedül a bíróságot nem és az ügyészséget nem.

qwert77 2008.11.30. 17:52:42

Ahhoz, hogy az ügyfél minősítsen egy adóhivatali dolgozót azért az adózó részéről is más morál kell. Ha még nem kapott határozatot feljebb értékeli, ha már megkapta lejjebb. Most akkor hogy dolgozott az illető??

boka
Én is elégedett lennék ezzel is, de a hozzászólás amire reagáltam azt írta, hogy milyen jó lenne, ha mindenki közvetlenül fizetne a közszolgáltatásokért.

burian 2008.11.30. 17:52:44

Jonas-R.

Köszönöm.

R01 2008.11.30. 17:53:18

neantropus 2008.11.30. 17:41:03

Egyébként nem kell aggódj, a közszolgák nagyon úgyse fognak sztrájkolni (pl. megbénítani az országot, mint mondjuk a vasutasok), mert:

a) tudjuk, hogy tényleg nincs a legjobb helyzetben az ország, igaz nem mi kúrtuk el, de ez van

b) miben tudnánk sztrájkolni?
- Nem ellenőriznénk az adózókat?
- Nem tanítanánk a gyerekeket? Vigyázni így is úgy is vigyázni kell rájuk. (Mondjuk, ha kimaradna az érettségi, az lehet hatásosabb lenne)
- Nem gyógyítanánk a betegeket? Meghalni úgyse lehet hagyni őket. Az kormány meg örülne, hogy addig se kell fizetni a műtéteket...
- Ha meg kigyullad a házad, úgyis el kell oltani...

c) ki fizetné a fizetésemelést?
Hát... a korház/iskola/önkormányzat úgyse kapna több forrást; ahhoz, hogy nagyobb fizetés legyen embereket kell kirúgni, vagy csökkenteni az eszközbeszerzést...
Vagyis ismét nem a kormány lenne rossz helyzetben.

d) úgyse lenne semmi hatása...

burian 2008.11.30. 17:55:39

qwert77
Az összes ügy átlagát tekintve kiderül, hogy hogyan dolgozott. Minden adóhitalanok ugyanolyan arányban kap sáros és nem sáros ügyfelet. Az arányokon és az értékelésen ez nem változtat.
Egyébként el tudod képzelni ez itt, Magyarországon?

zsupper 2008.11.30. 17:56:47

carnivora mekkora egy sotet zsirparaszt vagy!

qwert77 2008.11.30. 17:58:01

"Egyébként röhej, de gyakorlatilag minden közszolgáltatást meg lehetne csinálni biztosítás alapúra, még a tűzoltást és rendőrség egy jó részét is."

Meg is csinálták. A fizetett biztosítási díjat úgy hívják, hogy adó.

burian 2008.11.30. 17:59:16

Én nem aggódom a sztrájk miatt. Épp ellenkezőleg, azt gondolom, hogy sztrájkoljanak csak, mert akkor hamarabb borul a bili és hamarabb kell végre cselekedni.
A baj csak az, hogy szinte biztos vagyok benne, hogy sem ez a kormány, sem bármely következő nem fog csinálni semmit. Ha már csak üszkös romjai maradnak az országnak, valahol egy hivatalban még stemplizni fog egy adóhivatalnok és vele szemben ül majd egy bérszámfejtő, aki kettejük bérét kiszámolja.

Corry 2008.11.30. 18:01:32

neantropus,

én csak a közszféra két kasztjára akartam rávilágítani. Az az érdekes, hogy ugyan mindekettő közfeladatot lát el, de az egyik kasztot sokkal jobban fizetik. És pont ez a kaszt az, akit támadsz, teljes joggal, de őket köztisztviselőknek hívják. Itt van a legnagyobb munkaerő felesleg.
Egy réteg viszont kimaradt, ez pedig az állami vállalatok, amelyeknek egy része kht, más része formálisan például zRt. Ilyen a Posta, MÁV, BKV.

Jonas-R -el maximálisan egyetértve, példul én sem értem, hogy miért kell ennyi önkormányzat, ezt többször kifejtettem már és találtam egy 24 lelket számláló falut, amelynek van önkormányzata. Bravó.
De a MÁV se kutya, annak veszteségét már összemérik a GDP egy százalékával.

burian 2008.11.30. 18:02:03

qwet77
Azért ha biztosítást kötök, akkor tudom, hogy mit várhatok cserébe. És választhatok biztosítók közül. Sőt, megtehetem, hogy nem kötök biztosítást. És ha baj ér és a biztosító nem fizet, van hová fordulnom, a biztosítóknak nem érdekük, hogy minden bizalmunkat elveszítsük bennük.

jill 2008.11.30. 18:02:07

Nagyon érdekfeszítőnek találom, hogy mikor a közszféra sérthetetlensége mellett kardoskodik valaki, akkor minen közalkalmazott vagy orvos, vagy tűzoltó, vagy tanár, esetleg nővér.
Kicsi szíveim, ezek talán, ha negyede-ötöde a közalkalmazottaknak. Az okmányirodai aktakukacok, a vasútisínvizsgálók, fűtők, aktakukacok valahogy nem jönnek föl soha. Mert ezekből van sokkal-sokkal több, mint kellene. De ti mind vagy tűzoltók vagytok, vagy 7 doktorival rendelkező tanárok. Hát persze... 40%-os elbocsájtás (de nem ott kell megkérdezni, ahonnan kirúgnak embereket, mert még a legutolsó senki szerint se működik nélküle az ország)

R01 2008.11.30. 18:03:39

neantropus 2008.11.30. 17:55:39

Egyébként el tudod képzelni ez itt, Magyarországon?

Szerintem megvalósítható. Lehet ezért kéne tüntetni...

qwert77 2008.11.30. 18:03:46

neantropus
Becsukom a szemem, elképzelem, talán a szám is mosolyra áll közben. Aztán kinyitva azt látom, hogy b.meg ez nem Ausztria, és még mindig itt vagyok.

Én az objektív értékelést sem nagyon tudom elképzelni. A nyájos kedves, bólogatós ügyintéző lenne a jó teljesítményű, aki meg érdemben próbál segíteni és lehet, hogy 30 percig tart az ügymenet kapná a rosszat.
Plusz akkor hogy kapna a főnök kedvence 3-szoros jutalmat???:)

boka · http://csaszu 2008.11.30. 18:05:13

Az inkább bicskanyitogató, hogy a tűzoltó az adófizetők tűzoltóautójával volnultak ki az adófizetők ellen. Hozzáteszem, nem minden tűzoltó értett egyet a felvonulással, ezért hülyeség azt mondani , hogy " tűzoltók".

Pár éve a fidesz úgy próbált rajongókat toborozni, hogy a polgári körösöket megkérte, alapítsanak szervezeteket és nevezzék magukat civileknek. Amikor elböffentették magukat egy kétperces interjúig, akkor az volt a hír, hogy " Civilek elutasítják a...... " . Lehet, hogy nem kellene közszolgáznunk !

burian 2008.11.30. 18:06:06

Minden köztisztviselő közalkalmazott. Nem minden közalkalmazott köztisztviselő. Ezt mindenki érti.

Jill
Pontot ér, amit mondasz. saját maga szerint mindenki nélkülözhetetlen. Azért kérdezzünk meg erről másokat is. És láss csodát: a vélemények homlokegyenest ellenkeznek.

qwert77 2008.11.30. 18:06:41

neantropus
"Azért ha biztosítást kötök, akkor tudom, hogy mit várhatok cserébe."

Szerintem ezt a mai Mo-on is tudod...

beleszolok 2008.11.30. 18:07:24

qwert77 2008.11.30. 17:58:01

"Meg is csinálták. A fizetett biztosítási díjat úgy hívják, hogy adó. "

Igen, de a biztosításnál tudod, hogy mennyi pénzt fizetsz a szolgáltatásért, és mit kapsz cserébe. És még verseny is lehet, ami jó szolgáltatást és korrekt árat is kialakít(hat).

Az adó viszont csak egy feneketlen kút, amibe szórhatjuk a pénzt számolatlanul, és még köszönjük meg azt amit kapunk érte.

burian 2008.11.30. 18:08:03

qwert77
Úgy érted, hogy mit kapok az adómért?
Igen. Tudom. :(

Jonas-R 2008.11.30. 18:12:22

neantropus, nincs mit : ) ezt gondolom. Multinál dolgozom, közgazdász vagyok.

Bár egy fontos dolgot akartam még, valaki írta, hogy tömeges leépítés csak konjunktúrában valósítható meg nagy áldozatok nélkül, és ez így van.

Sajnos jelenleg nem megoldás a közalkalmazotti réteg leépítése, mivel akkora munkanélküliséget szabadítana az országra, ami többe kerülne, mint most fenntartani őket státuszban. Pláne, mert szarul képzettek, és egy olyan "vallalati kulturat" hoznak, ami finoman szólva sem passzol a versenyszférához. Csak így meg nyüszügnek, hogy kevés a pénzük, mert nem látják, hogy gyakorlatilag a válság "megvédte" őket jelenleg, de ez nem lesz mindig igy. Remélem.

A megoldás, a szervezeten belüli átalakítás, felkészülés a konjunktúrára, break the china, (ami jelen esetben inkább agyagköcsög) kiszervezések elkezdése, hatékonyság növelés...

És három dolog:
1. pártfinanszírozás
2. önkormányzatiság újragondolása
3. képviselők számának csökkentése (bár ők lesznek a legveszéllyesebb munkanélküliek, mert gyakorlati szaktudás nélkül, politikai kapcsolatokkal, ezzel gyakorlatilag maffiát építünk)

erdei 2008.11.30. 18:12:33

Jonas-R! Bravo, elvezetes volt a hozzaszolasod, es igazad is van!

Corry 2008.11.30. 18:17:18

Jonas-R

részben nekem is tetszett, főleg az önkormányzatiság újragondolása fejezet, az ott felszabaduló "munkaerővel" (LOL) mit kéne csinálni?

burian 2008.11.30. 18:17:27

Jonas-R
A maffia elkerülhetetlen, ezt te is tudod. Én mégis inkább kormányon kívül tudnám őket.
Én - bár nem vagyok közgazdász - azt gondolom, hogy az utolsó utáni pillanatban vagyunk, hogy tegyünk valamit. Konjunktúra, dekonjunktúra, fáj, nem fáj. Nem lesz még egy esély. Rhodézia lesz.
Minden mással mélyen egyetértek.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 18:18:06

"hogy milyen jó lenne, ha mindenki közvetlenül fizetne a közszolgáltatásokért"

Egyébként nem lenne rossz, ha lehetne választani, vagy a versenyszféra szolgáltatna, a költségvetés meg az alapellátást finanszírozná. Akkor a magas járulékot fizetők a költségvetésen keresztül kapnának versenyszintű ellátást,a minimálbéresek pedig kiegészítő magánbiztosítóval szerződhetnének, havi pár ezer ft-ért. Nem akarok senkit lebuktatni, de a mentőállomások vezetőinek illetve slepjeinek miért vannak dízel autóik ?

burian 2008.11.30. 18:24:20

Emlékszik itt még valaki Mragaret Thatcher-re?

qwert77 2008.11.30. 18:24:54

Azért ennyire nem egyszerűsíteném le. Nem egy feneketlen kút. Az újraelosztás mennyiségével, minőségével gondok vannak, de nézhető olyan szemszögből ahonnan tökéletes.
Én ha végiggondolom: orvosi ellátást hál'istennek mindig megfelelő színvonalon kaptam, iskolai oktatás többé kevésbé megfelelő színvonalú volt, éltem már élhető városban is.

Most meg tagja vagyok annak az "ingyenélő karnak" akit igenis lehet szidni sokmindenért. De az, hogy az ország gazdasági helyzetéért egyszemélyben lenne felelős nehezen tudom elfogadni.Tüntetni nem tüntettem (az, hogy a szakszervezetek az elmúlt 20 év teljesítményén most akarjanak kozmetikázni elfogadhatatlan.) a 13. havi fizetésnél nekem jobban fáj, hogy 3 éve a munkakörülményeim egy cseppet sem javultak: ugyanaz a 8-10 éves számítógép, informatikai rendszerek fejlesztése sehol, egy szimpla excel tábla megnyitási rekordja 5 perc, a hivatal marinénijeinek panaszkodásai, vezetési kultúrát hagyjuk stb.stb. És ez így együtt sok...

burian 2008.11.30. 18:30:05

qwert77
Senki nem mondta, hogy a közalkalmazottak lennének a felelősek az ország helyzetéért. Részben felelősek, viszont az egyik legnagyobb terhet jelentik. Ebben a helyzetben tüntetni... Azt hiszem erre mondja a pszichológia, hogy hamistudatos állapot.

Jonas-R 2008.11.30. 18:34:44

Thatcher the milk snatcher. Rendet is rakott jó 20 évre.

Egyedi finanszírozás:
Az a gond az egyedi finanszírozással, hogy nincs kockázatközösség, ami viszont nagyban, drasztikusan csökkenti a kockázatot.

Mondok példát, egy vese transzplant sok milliós tétel, és mindenkinek van átlagban mondjuk 0.04% valószínűsége, hogy szüksége lesz rá. (nem tudom a számot, csak mondtam valamit, de szerintem nagyságrendileg helyes) ezt a tételt azok akiknek szüksége van rá, mondjuk 5%-10%-ban tudnák csak kifizetni, ha egyedileg kéne nekik, viszont ha mindenki befizeti a (költség/mindenki)*bekövetkezési valószínűség = összeg pénzt, amit valószínüleg viszont a 90%-uk ki tud fizetni, pláne, ha vagy a jövedelméhez, vagy a fogyasztásához kötött, akkor minden esetben, mindenki védve lesz. Ez az elve minden biztosítónak, biztosításnak, kockázatközösségnek.

qwert77 2008.11.30. 18:34:51

Még csak a válság elején vagyunk. Lehet, hogy a 20 milliárdos hitelkeret hirtelen a többiek szintjére rántott minket, csak a válság mélyén senkinek nem lesz érdeke, hogy minket rángasson...
Vagy hirtelen össze tudunk hozni egy nagy tartalékkal rendelkező állami költségvetést, hogy saját hajunknál fogva húzogassuk magunkat, vagy mehetünk a levesbe. (Bár, egyelőre levesbetétnek látszunk)
Aztán a konjunktúra idején el lehet gondolkozni, hogy a tartalékokat mire költsük...Államcsőd esetén meg építhetjük az egészet elölről.

Jonas-R 2008.11.30. 18:36:57

qwert77, én konkrétan az MNB vezetését nem csak most azonnal rúgnám ki, de el is tiltanám minden közügytől, sőt ha tehetném bagatel adásvételtől is.

R01 2008.11.30. 18:36:58

neantropus 2008.11.30. 18:30:05
"Részben felelősek, viszont az egyik legnagyobb terhet jelentik."

Ha már demagógok akarunk lenni, ne felejtkezzünk meg a nyugdíjasokról: a nyugdíj viszi el a költségvetés jelentős részét, nem fizetnek adót, nem is termelnek semmit, és még az életben tartásuk is horribilis összegeket emészt fel...

Jonas-R 2008.11.30. 18:41:55

Eddig is ez volt a véleményem, de ha Róna Péter, aki az UBS elnök vezérigazgatója volt, tehát jó sanszal a körme alatt a kösz többet tud a bankszektorról, mint Andris és Julika együttesen, kimondja, amit eddig csak sejtettem, és félve mint legrosszabb lehetőség vázoltam fel félig viccesen minden forumon : Az MNB semmi más, mint cinkostársa, kijárója a magyar bankszektornak, kétkézzel tömték bele a pénzt a bankokba, és angilai, USAbeli tanulmányokra hivatkozva, hibát hibára halmozott az előző 1-2 évben. Eddig csak azt nem tudtam eldönteni, hogy überdilletanizmus vagy pénzhajhász gonoszság volt mindezek mögött. Róna szerint az utóbbi, és sajnos elhiszem neki. (az megint más, hogy szerintem jegybankelnök akar lenni :) )

qwert77 2008.11.30. 18:45:14

Szerintem a közszolgálatban DOLGOZÓ nem teher, hanem van egy olyan munkája, amit a magánszféra nem tud, nem akar ellátni, vagy az állam funkciójából eredően szükség van rá.
Felesleg van, nem is kicsi, de a hivatalon belüli munkakerülő (aki a munkabéréért cserébe nem dolgozik) párja az, aki a közszolgáltatást ingyen veszi igénybe, vagy nem a teherbíró képességének megfelelően fizet érte. (ő nem fizet azért amit igénybe vesz.)
Plusz lehetőségek mind a magán, mind a közszférában vannak. De ahhoz, hogy ezeket a hibákat kiküszöböljük a hatalomért való harc, és a szavazatszerzés, vagy a piros-narancs hozzáállás korlátján át kellene tudni lépnünk.

erdei 2008.11.30. 18:51:29

"Senki nem mondta, hogy a közalkalmazottak lennének a felelősek az ország helyzetéért. Részben felelősek, viszont az egyik legnagyobb terhet jelentik. "

1. Francba a tanarokkal, tuzoltokkal, orvosokkal, noverekkel. Zarjunk be mindent!

2. Minek pumpalunk penzt a gazdasagba, bankokba? Hagyjuk osszeomlani a forintot, aztan epitsunk jobb orszagot.

A masodik jobban tetszik.


Akkor mar a masodik megoldas jobban tetszik.

Tóth-Takó 2008.11.30. 18:54:21

Kedves neantropus!

"Ahhoz például mit szólsz, hogy bizonyos országokban azoknak a közalkalmazottaknak a munkáját, akik közvetlenül érintkeznek az adófizetőkkel, az adófizetők értékelik. És a közalkalmazott állása, javadalmazása nagyban függ a minősítésektől. Nem az eltöltött évek számától, aminősítésektől."

Te például hogy minősítenéd a tanár vagy az orvos munkáját?

Ez a két terület (oktatás, egészségügy) ugyanis -- ha jól csinálják -- nem négyéves cikluson belül hozza meg a várt, vagy remélt eredményeket. Talán 5-10-20 év múlva hozhatja be a ráfordításokat (ld. korábbi hozzászólásomat).

Egy jó tanár akár más tárgyak tanulására is sarkallhatja -- akár indirekt módon -- a tanulókat (hallgatókat), sőt képes lehet felismerni és kiérlelni tehetséges tanulókat, hogy azzá váljanak, amivé -- a társadalmi hasznosságot és a tanuló saját céljait is figyelemvevéve -- célszerű hogy váljanak.

Egy orvos pedig -- pl. az egészségnevelés eszközeivel -- hathat egyénekre, közösségekre úgy, hogy azok sokkal egészségesebben éljék az életüket.

De ezek a folyamatok hosszabb ídőt jelenteknek. Ezt te hogy tudnád mérhetővé tenni?

(Megjegyzés: Ráadásul okos (gondolkodó) és egészséges embereket nehezebb manipulálni a politika eszközeivel, ugye?)

tt

beleszolok 2008.11.30. 18:55:45

Erdei, ha a második borul, az elsőnek pápá.

A másodiknak kell minél jobban működni, hogy legyen pénz az elsőre is.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 18:57:04

"Emlékszik itt még valaki Mragaret Thatcher-re?"

Szétverte a tűntetőket, aztán sokévig nagyisten lett ?

És Iliescu ? Ha tüntettek ellene, akkor küldött Moldovába pár buszt pár ezer bányászért, hogy intézzék el egymás között a nézeteltéréseket!

Pelso.. 2008.11.30. 19:00:21

Reggel óta gondolkozom, hogy irjam-e ide, nos, mégis:

Cégünk jó néhány közintézmény átvilágitását végezte az elmúlt években, elősorban bér és bérjellegű, illetve dologi kiadások tekintetében. Finanszirozási oldalt nem vizsgáltuk.

Általános és középiskolák: csoda, hogy működnek, a kevés pénz viszonylag jól elosztott, a munkaerő hatékonysága itt megfelelő, bár nem optimális.

Felsőoktatás: elképesztő mértékű a pazarlás s -igen-, a lopás, az összköltség 5-14%-a megy el semmire, vagy tűnik el kézen-közön. Sok a kreált státusz, az ejtőernyős semmittevő, valakinek a valakije stb.

Eü, klinikák, nagy megyei kórházak: lásd felsőoktatás. A betegágy mellett dolgozó nővér kevés, létszámuk nem felel meg a min.feltételrendszerben foglaltaknak. Magas és érthetetlen a dologi kiadások aránya, továbbá a vezetői, adminisztrativ, logisztika stb (összes támogató háttér) bérköltsége a jelenlegi kb 75(!!!)%-ából megoldható lenne.
Ennyi.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 19:00:38

"Jonas-R 2008.11.30. 18:34:44 "


Úgy tudnál egyszerübben fogalmazni, hogy : Ha a baráti társaság megállapodik, hogy egyformán osztják szét a közös éttermi fogyasztást, akkor többen fognak homárt rendelni, mintha ki-ki alapon fizetnének !

beleszolok 2008.11.30. 19:01:56

A szétveretés sem az igazi.

Inkább szakértelemre lenne szükség.

A rendőrségben is. Nem szétverni kell, hanem profin dolgozni mindenkinek.

beleszolok 2008.11.30. 19:06:28

boka · csaszu 2008.11.30. 19:00:38

"Úgy tudnál egyszerübben fogalmazni, hogy : Ha a baráti társaság megállapodik, hogy egyformán osztják szét a közös éttermi fogyasztást, akkor többen fognak homárt rendelni, mintha ki-ki alapon fizetnének ! "

Viszont az egészségügy nem olyan mint egy vacsora.

Ráadásul a jelen példában, a transzplantáció, ami összehasonlíthatatlanul jobb életminőséget eredményez, már egy év alatt kevesebbe kerül, mintha maradna az emberke a dialízisen, ami sokkal drágább.

Szóval pl ezen is lehetne változtatni pénzt rakva bele, már egészen rövid távon is lehetne spórolni. És ez csak egy dolog.

csillagm 2008.11.30. 19:12:13

Örömmel tapasztalom, hogy a reggeli ostoba és indulatos hozzászólásokkal szemben most végre normális kommenteket is olvashatok. Annak ellenére, hogy nem mindenben értek egyet.
Jonas-R! Bár alapvetően egyetértek, mégis lenne egy aprócska megjegyzésem: az oktatás versenyképessége igenis javulhatna a béremeléssel (vagy legalább a reálérték megőrzésével). Én pl. holnap kicsit kiegyensúlyozottabban, mosolygósabban mennék be tanítani, ha nem koszos 1000 Ft cincogna fizetésig a pénztárcámban. És hidd el, ez is sokat számít egy nebulónak! Bár ez valóban nem mérhető versenyképességi szempont.

qwert77 2008.11.30. 19:12:13

beleszolok
"ha a második borul, az elsőnek pápá."
Akkor lépdelj egy kicsit vissza a történelembe.
A gazdaság bárhogy is működjön állami alkalmazott mindig is volt. (a létszáma, feladata nyilván más)
A gazdaság borul, nyilván meg kell szabadulni az állami alkalmazottak nagy részétől, de nem tudsz mindenkitől.
Valószínű egy kontroller, vállalati jogász hiányát nem foga megérezni a társadalom. De még egy építőipari vállalkozóét sem, mint ahogy az autó-összeszerelő munkásét sem. Ha nincs miből nem fogunk vásárolni, igaz?
Viszont a társadalmi indulatok megfékezésére bizony rendőr, katonaság kell. És el is várod, hogy legyen. A betegség szintén nem fogja azt mondani, hogy várok holnapig. Orvos, nővér. Romtakarításhoz tűzoltók, polgárvédelmisek, stb..
De ez már messze van a témától...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 19:15:56

Pelso,
az nagyon érdekes, amit az átvilágításról írtál.
Van ennek valamiféle publikus változata?

boka · http://csaszu 2008.11.30. 19:16:34

"már egy év alatt kevesebbe kerül, mintha maradna az emberke a dialízisen, ami sokkal drágább."

A világon két nagy lobbi dolgozik erre a betegségre.

Az egyik géppel kezeltetné, a másik gyógyszerrel.

Hagyni kellene, hogy mindegyik jelen legyen, versenyezzen a betegekért, akkor az árak is lefelé mennének ( vagy ugyanazért többet ad ). Az egészségügy sem valami misztikus rendszer, csak akinek a érdeke valamely lobbihoz tartozni, az felhoz ellenőrizhetetlen érveket, hogy Kambodzsába pl. nem jött be ez vagy az a modell.

beleszolok 2008.11.30. 19:27:02

Boka, végállapotó vesebetegségre nincsen gyógyszeres kezelés. Csak kétféle dialízis, az egyik a még picit működő vese mellett, a másik a gépi.

Illetve van még a transzplantáció, ami mellett van egy nem túl olcsó fenntartó gyógyszerkombó, ami viszont tizede kb a dialízis kezelés költségének.

Viszont itt fel sem merülhet a (gazdaságossági) verseny a transzplantáció és a dialízis között, ugyanis életminőségben nem lehet összehasonlítani a heti 3x3,5-5 órás kezelést, a gyakorlatilag normális élettel, amiben csak az esetleges fertőzésekkel szemben kell fokozottan védekezni.

Pelso.. 2008.11.30. 19:28:31


Sasika, sajnálom, jelenleg nincs.

Most még üzleti titkot képeznek az adatok, melyre szerződéseink egyértelműen utalnak. Ezért (is) nem neveztem nevén a vizsgált intézményeket.
Nem véletlen,hogy igy van: az adatok nyilvánosságra kerülése esetén lehet, hogy az Auróra lőni kezdené a Téli Palotát... Érted,ugye.

Jonas-R 2008.11.30. 19:35:27

nem boka, nem érted. A kockázatközösség nem ez.

Az egyedi finanszírozás, amelett hogy szakít a társadalmon egy nagyot, még csak nem is működik normálisan, nem is működhet normálisan!

Az azért van, mert a te példáddal élve, valószínűségi alapon rendelünk az étterembe, nem választjuk, hogy mit egyunk, hanem az egy esemény, ami bizonyos valószínűségekkel következik be.

Értem ugyanakkor amit írsz, az szimplán a potyautas jelenség, és valóban az egyéni finanszírozás ezt meggátolná, de mint rendszer sokkal kevésbé hatékony, mert a biztosítás alapelvével ütközik, aminek az a lényege, hogy a kis valószínűségű események elleni vedelmet a közösség tudja csak megadni, a közös kockázatvállalás.

(ilyen elven például a szülés lehet az első ami egyénileg finanszírozottba megy át, és ha megnézzük ezek a folyamatok el is indultak)

Jonas-R 2008.11.30. 19:38:43

Pelso

tudok egy cégről aki foglalkozott ilyesmivel. Egy nagy magyar közgazdász a vezetője (Kornai), és ez az cég, ahol a beosztottak számlért kapják a pénzüket, ami az abszolút kigúnyolása és szemenköpése a rendszernek. (félig bejelentett emberrekkel hatékonyságelemzést csináltatni állami cégnél)

Pelso.. 2008.11.30. 19:40:16

Jonas-R,

ez nem az a cég.

burian 2008.11.30. 19:41:22

Tóth-Takó
Bármilyen terület hatékonysága mérhető.
Ahol pedig emberekkel bánnak az ő pénzükön, ott az elégedettség fontos mértékegység. Aki ezt nem érti, az képzeletben még a szocializmusban él.

Jonas-R 2008.11.30. 19:41:47

Pelso,

Akkor egy kicsit megnyugodtam :)

boka · http://csaszu 2008.11.30. 19:46:24

"Az azért van, mert a te példáddal élve, valószínűségi alapon rendelünk az étterembe, nem választjuk, hogy mit egyunk, hanem az egy esemény, ami bizonyos valószínűségekkel következik be. "

Vagy akkor is megcsináltatunk valamit közös kontóra, ha tulajdonképpen nincs is szükségünk rá.

Miként mondjuk a gyerekeinknek, hogy ne igyatok, ne cigizzetek, ne sportoljatok, mert sokba lesz a gyógykezelés, plusz majd nem tudtok dolgozni , ha nem változik semmi ? A Japánok azt írták rólunk, hogy a magyart azért ragaszkodik a régi kiváltságokhoz, mert nem baj, hogy szar, de legalább olcsó ( annak aki igénybe veszi, aki nem annak nagyon drága )

Tóth-Takó 2008.11.30. 19:49:20

Kedves neantropus!

"Bármilyen terület hatékonysága mérhető."

Megismétlem a kérdésemet: hogyan mérnéd a tanár és az orvos hatékonyságát, azokat a dolgokat is figyelembevéve, amit leírtam?

Vagy másképpen teszem fel a kérdést: Kit nevezel Te elégedett fogyasztónak az oktatás és az egészségügy tekintetében?

(Megjegyzés: Nem általános ,,kinyilatkoztatásra'' vártam volna, hanem konkrét megoldásokra...)

tt

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.30. 19:49:45

Pelso,
oké, megértettem, és gondoltam is, hogy nem publikus (egyelőre?), pedig nagyon érdekes lenne.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 20:00:07

"életminőségben nem lehet összehasonlítani a heti 3x3,5-5 órás kezelést, a gyakorlatilag normális élettel, amiben csak az esetleges fertőzésekkel szemben kell fokozottan védekezni. "

Esküszöm nem értek hozzá, csak a 90-es évek elején voltam egy kongresszuson, ahol a japánok összeugrottak az amerikaiakkal azon, hogy a a gépi dialízist már ki lehetne váltani mással is, de a lobbijuk olyan erős, hogy megvették a komplett társadalombiztosítási vízfejet ( nem magyarországon) . Nagy vita volt, de mi nem voltunk benne érdekeltek, úgyhogy lehet, hogy csak " süket csinálja a pletykát " , akkor bocs.

Csak egészség legyen, meg sok beteg !

Celtic 2008.11.30. 20:26:29

Tóth-Takó: igen, itt tenyleg mindenki tanar-tuzolto-rendor-orvos-apolono. Senki sem hivatalnok, lotifuti vagy ilyesmi. Az ugyintezokkel azert neha talalkozik az ember, ha miniszteriumi osztalyvezetokkel nem is.

Orvos: mennyire volt segitokesz, mennyi penzert nyujotta a markat, mennyire erdekelte a betegsegem (fel perc utan harminc beutalo vagy negyedoraig faggatott es kozolte, hoyg csak megfazas), a kezeles utan mennyivel lettem jobban, ilyen aprosagok. Term. a koros hipochondereken es a szabadidejuket az orvosi varoban tolto vagy rakban haldoklo emberen ez nem segitene. De felteheto, hogy az ertekelok 90%-a helyesen ertekelne. (vagy javithatatlan naiv optimista vagyok)

Tanar: A gyerek mit mesel rola, osszehasonlitva mondjuk egy szuloivel, a tobbi szulovel megtargyalni. de az is eleg lehet, hoyg pl. szemelyes beszelgetesnel a szemedbe nez-e vagy valahova a tavolba, oldalra...

Hidd el, ahogy egy egyszeru embertarsat is minositi az ember par perc alatt (hangosan hallgatja villamoson a zenet, atadja a helyet, 80-nal szaguld at a zebran, hidegen hozza a levest etteremben, ramkoszon, ha en elfelejtek elore koszonni, nem rakja a kuka melle vasarnap a szemetet, ha a kuka tele van, stb), ugyanigy egy hivatas gyakorlojat is meg lehet itelni. Szerintem jobban, mint a tulajdon fonoke, mert itt nem egy ember velemenye szamit, hanem tobbe (mondjuk, 4 osztalyt tanit, 30 gyerek osztalyonkent, az min. 50 szulo, aki velemenyt nyilvanit es mondjuk 25, aki jol ertekel). Vagy a doki eseten, nagy haziorvosi korzet, sokan ertekelhetnek.

Jelenleg marad a szajrol szajra terjedo ("Te, a Dr. Jozsihoz menj, az ugy nyitja a talyogot, hogy fel orgazmusa van az embernek", "a Manyika noverkenel nem szabad megvarni, amig kivisz WC-re, csak akkor lat el rendesen, ha magadtol kitamolyogsz") velemeny, ennel csak jobb lenne egy hivatalos ertekeles.

Von Tolla 2008.11.30. 20:28:38

Kedves hozzászólók!

Ugyan nem olvastam el valamennyi véleményt, de nem hiszem, hogy ismételnék valakit, ha elmondom a következőket:
1. Alapvető probléma van a jogi szabályozással. Egy konkrét példa, meglehetősen friss: a cégbíróságokon bevezették az 1 órán belüli cégbejegyzést. Ugye ez a korszerű, modern, európai meg minden. Namármost ehhez új embereket kellett csatasorba állítani. (Összességében nem sokat, de az elv a lényeges.) Ettől nem lesz több cég bejegyezve, azaz ugyanasz a munkát mostantól többen végzik.
Emlékszem, az első szja bevallást még egyetlen, két (összehajtott) lapból álló íven lehetett megtenni...

2. Tegyük fel, hogy kirúgják a közszolgák felét. Lesz jókora munkanélküliség, ami a mainál is lejjebb szorítja a magánszférában a fizetéseket. Igaz, aki bennmarad közszolga, esetleg többet fog keresni. Ezért aztán utálni is fogják rendesen, most már a kirúgottak is.

3. Én is közszolga vagyok, informatikus, és látom, hogy belül, a nyilvánosságtól elzárt területeken lényegében ugyanaz folyik, mint az elhíresült kormányszóvívői portállal. Milliárdok folynak el, és nem munkabérre.

Szóval szerintem nem érdemes egymásnak ugrani. Igen, vannak szép számmal, akik unottan, hozzáértés nélkül végzik (vagy nem végzik) a munkájukat. Igen, vannak akik adót csalnak. Igen, a multik is kiszipolyoznak. De a legnagyobb baj a korrupció (minden szinten), a "kapcsolati tőke" működése.

Jonas-R 2008.11.30. 20:32:30

jó boka, ezt mondjuk meg lehet adni, meg ugyanez kicsiben, hogy szociális életet élni mennek a háziorvoshos stb stb.

Ettől még hiszem, hogy a teljes egyéni finanszírozás alapelvekkel ütközik.

Von Tolla 2008.11.30. 20:36:57

Most látom, Pelso is írt hozzám hasonló dolgokat. Csak megerősíteni tudom.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 20:45:02

"Ettől még hiszem, hogy a teljes egyéni finanszírozás alapelvekkel ütközik. "

Ebben nincs is vita, csak engedni kell, hogy a csúnya tőkés berakja a lábát a rendszerbe, mert attól jobb lesz ( hiszek benne), és a pénzem nem lakástörlesztésre fogom költeni ( mert az hosszútávú befektetés szerintünk ), hanem az egészségünkre. Ahhoz persze el kell tünnie annak a nézetnek, hogy a tőkés " zsírosra "keresi magát .

Egyszerüen magyarországon nincs olyan dolog, amibe érdemes befektetni, mert nem engedjük ( vagy van egy térítésmentes szar , amivel nem éri meg versenyezni ), úgyhogy marad a 10%-os kamatú bank betét . Ehhez van szükség jobboldali világnézetre, ami nálunk max 800 ezer embert jelent. Ezzel pedig nem lehet nyarat csinálni.

burian 2008.11.30. 20:47:20

Tóth_Takó. Szakkérdés. Mérhető. Hogy két példát mondjak, tanárnál hány nebulót vettek fel az osztályából felsőoktatásba és persze hova, orvosnál, a legegyszerűbb - mortalitás mutató. Minden területnek lehet a hatékonyságát mérni. És utána jön az elégedettség.
Rossz hatékonyság, elégedetlenséggel párosulva. Ez van most. Innét indulunk. A jó irány nem arra van, amerre a jelen helyzetet önös érdekből konzerválni igyekvők mutatják.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 20:56:36

"orvosnál, a legegyszerűbb - mortalitás mutató"

A Hideg-sebésznél mi a mutató ? Van korboncnok rokonom, nem merek vele kezet fogni.

Mesélte múltkor, hogy a műtétet a prof. végezte, zsebbe 150 ezer, a beteg meghalt, a prof. kérte, hogy tompítsa a halál okát ! Sőt az elhunyt nem ad hálapénzt, pedig nagyon sok kutatási eredményt pont a korboncnok orvos hoz a prof urak tudomására.

Von Tolla 2008.11.30. 20:59:29

neantropus: "Szakkérdés. Mérhető. Hogy két példát mondjak, tanárnál hány nebulót vettek fel az osztályából felsőoktatásba és persze hova, orvosnál, a legegyszerűbb - mortalitás mutató."

Egyik sem jó. Nem kell mindenkinek a felsőoktatásba mennie, sőt. Lehetne kiváló ácsokat, pékeket, kőfaragókat és balettáncosokat is képezni. Orvosoknál: különbséget kell tenni pl. az ellátott körzet szerint. Más lesz a mortalitás egy elöregedett faluban, mint egy viszonylag új lakótelepen. A kórházban lehet, hogy a legjobb orvos kapja a legnehezebb eseteket, ezért nála a legnagyobb a mortalitás is.

Szóval nem olyan egyszerű, pedig tényleg jó volna.

Pelso.. 2008.11.30. 21:06:44

Boka,

Nálunk a jobboldali világnézet első és másodsorban sem abban nyilvánulna meg, amire utalsz,
valamint esetleges többségi kialakulása önmagában csekély hatással lenne a gazdasági folyamatokra.
A szemléletek nem politikai oldalfüggők.
A bankjegyekre meg nem az épp győztes párt logóját nyomják, szerencsére.

Carnivora (törölt) 2008.11.30. 21:09:46

Egyébként szomorú látni mennyi sötét hülye van ebben az országban ... a populista gyurcsány megint elérte a célját kipécizett egy réteget , akik beáldozhatóak , és a sok birka bennük látja minden szarság okát ... miközben éppen Feriék kúrták el.

csillagm 2008.11.30. 21:09:58

Kedves neantropus!

Mondd, hogyan lehet összehasonlítani a felvételizettek arányát egy jól felszerelt, jó családi háttérrel rendelkező gyerekeket nevelő belvárosi iskolában, és egy külvárosi, többnyire problémás gyerekeket oktatni kívánó iskolában? A pedagógus - és a gyerek és szülő - örül, ha sikerül az érettségi, nincsenek ábrándok felsőoktatásról. Lehet, hogy a szülő meg sem engedheti jövedelméből a gyerek továbbtanulását. Ez alapján mérni butaság és felelőtlenség lenne.
Egyébként léteznek minőségbiztosító intézetek, amelyek végeznek ilyen felméréseket. Tapasztalatom szerint azonban a szülők nem ez alapján választanak a gyereküknek iskolát, hanem továbbra is "szájhagyomány" útján.

beleszolok 2008.11.30. 21:11:29

Nem lehet semmiképpen gyógyszerrel helyettesíteni a dialízist, mert méreganyagokat és elég komoly mennyiségű vizet is el kell távolítani a betegből.Kezelésenként akár 5 litert is.

A transzplant a jó megoldás, csak ott meg az a baj, hogy kevés a donor, meg a műtétekre szánt pénz. Pedig megtérül. Donorok számát is lehet növelni pénzzel, mert a kórházakat is érdekellté lehet tenni abban, hogy jelentsék a lehetséges halottakat, és "életben" tartsák őket a transzplant-team érkezéséig.

Hát majd talán egyszer lesz igazi reform is.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 21:19:32

'valamint esetleges többségi kialakulása önmagában csekély hatással lenne a gazdasági folyamatokra. '

Ez baj addig, amig ennyire benne van az állam mindenben.

Amikor minimális lesz az állami tulajdonlás, akkor felőlem olyan zászlót lengethetnek a fétisiszták, amilyet akarnak!

Mint mindig mondtam, egy jobboldali párt hiába akar mindent magánkézbe adni, ha a baloldali megakadályozza és viszont.

Az a bajom, hogy pl. a drágabolgár úr műsorába betelefonáló úgy kezdi, hogy " én baloldali érzelmű vagyok" aztán lenyom egy tőkésbarát szöveget, az Echo tv meg vér tőkés kézben van, de a proletárdiktatúrát megszégyenítő világnézete van.

Olyan, mint amikor a papagájt Bodrinak hívják.

Mindenkinek lehet véleménye, csak ne cimkézze magát meg másokat: hogy szemét jobboldaliak, meg baloldaliak.

Pl. a jobboldali Sarkozy mennyire megalázta a szintén " jobboldali " Viktorunkat !

boka · http://csaszu 2008.11.30. 21:23:02

"Donorok számát is lehet növelni pénzzel, mert a kórházakat is érdekellté lehet tenni abban, hogy jelentsék a lehetséges halottakat, és "életben" tartsák őket a transzplant-team érkezéséig."

Én már köhögök :DDDDDD

Kösz ! Máskor nem osztom az észt dialízis ügyben, pedig sokszor elmeséltem a pár év alatt ( persze nem orvosoknak ), úgyhogy ha halljátok máshonnan is a gyógyszeres történetet, akkor tőlem ered.....

nyekk 2008.11.30. 21:33:04

boka · csaszu 2008.11.30. 20:56:36 Gondolom a hidegsebész is megkéri az árát annak a tompításnak (a proftól a 150 ezerből.) Ha nem, akkor meg hülye az illető. Annyi haszna még ebből is lenne a (következő betegnek), hogy a prof jobban vigyázna, ne kelljen még a kórboncnokkal is osztoznia.

boka · http://csaszu 2008.11.30. 21:43:35

"megkéri az árát annak a tompításnak"

Biztos van ilyen is ( bár lehet, hogy pont a főnőke nyúlt mellé), de ő pont nem ilyen, hanem kutató orvos, akinek más rugóra jár az esze. Nem is vitte sokra.

Amikor régen focizni jártunk, akkor az ellenfél csapatában ott volt pár orvos, aki a mobiltelefonját bekapcsolva rakta a kispadra. Mesélték, hogy éppen szolgálatban vannak, de frissen végzett orvosjelöltek is el tudják látni a legtöbb feladatot, csak végszükségben telefonálnak. Akkor nagyokat röhögtünk ezen. Amikor gyerekeim lettek és érintve voltam sürgösségi ellátásban , hát nem rázott a röhögés, amikor ránéztem az orvosjelölt arcára, sőt amikor megkért, hogy hallgattassam el az üvöltő 1 éves gyerekemet ( " nem értem mér kell emiatt üvölteni , ez csak egy vizsgálat ") , akkor inkább betelefonáltam a táltosműsorba a Gyúrcsók- doktorúrnak , hogy segítsen a gyereken ! :DDD

burian 2008.12.01. 07:31:17

csillagm
Mondjuk akor lehet saját magához mérni. Tavalyhoz képest több, vagy kevesebb diák ismétel évet, vagy nem tanul meg olvasni. Ha már megint a legalját tekintjük mércének. Minden teljesítmény mérhető. Van, ami nehezebben, vagy csak egyszerűen ügyesebben bújnak ki a mérhetőség kötelezettsége alól. Kínos dolgok derülnének ki.
Én nem tduom azt elfogadni, hogy ilyenkor mindenki a kibúvót keresi a megoldás alól. Ez csak megerősít abban, hogy igazam van. Itt nincs teljesítmény, sunnyogó ingyenélők féltik a kis koncukat. Ha enm így lenne, bátran állnának a megmérettetés elé, hisz az azt bizonyítaná, hogy ők valóban nélkülözhetetlenek és jól végzik a dolgukat. Valahol mélyen még az önáltatók is tudják, hogy az a teljesítmény, amire annyira büszkék, máshol a minimum mércét sem ütné meg.

burian 2008.12.01. 07:46:53

Carnivora.
Gyurcsánynak ehhez kivételesen nem sok köze van. Ez a réteg pont az ő stabil szavazóbázisa lehetne a következő körben, ha most megmenti őket. Én inkább olyan forgatókönyvet gyanítok - ne legyen igazam - hogy most egy kicsit befosatját ezt a réteget, megmutatják, hogy lehet utcára is kerülni, aztán jóságosan megmentik őket, kitalálnak valami kompenzációt, minden marad a régiben. Most arra várnak, hogy a jobb oldalon valaki lecsapjon és azt mondja, hogy igen, átszervezés kell. Ebben a pillanataban jöhet a felmentés. Borzasztóak a gazdasági körülmények, de amíg ŐK elzavarnának benneteket, addig MI megvédünk. És ott van a korábban elbizonytalanodott szavazó, újra megerősítve a status quo örökkévalóságában.
Ne legyen így, de így lesz.
Ez a síró-rívó csapat pedig ahelyett, hogy öntudatosan, szervezetten megpróbálná kivonni magát ebből az adok-kapokból, lelekesen áll be pofozóbábunak.
Tüntetés helyett lehetett volna egy olyan közös közalkalmazotti kiáltvány, hogy Fogjunk, össze, húzzuk ki az országot a szarból, elvégre mi vagyunk a köz szolgái. Kérünk fizetésemelést, de halasztva. Amikor az ország - köszönhetően a mi áldozatos munkánknak - már képes kifizetni, akkor kérjük ezt a pénzt. Addig pedig megmutatjuk mire vagyunk képesek. Az a közalkalmazott, aki velünk tart, kis lila szalagot tűz ki, vagy kis matricát ragyaszt ki. Innét lehet tudni, hogy az a nővér, postás, adóellenőr, aki épp értünk dolgozik, hogyan viszonyul az ország ügyeihez.
Szerintetek ezzel mit tudna kezdeni a politika? Ehhez hogyan viszonyulna a társadalom? Lehet, hogy mindenki újraértékelné az előfeltevéseit a közszféráról? Lehet, hogy tisztelettel néznénk rátok? Lehet, hogy MI tüntetnénk azért, hogy neketek több béretek legyen?

Kár, hogy ez nekem jut eszembe és nem nektek. Kár, hogy ti csak sírtok, rítok, a markotokat tartjátok és kibúvókat kerestek.

Tudjátok, a versenyszférában van aki ingyen dolgozik, akár egy évig is, hogy egyszer majd lehessen állása. És nincs szerződésbe foglalva, hogy biztosan lesz is. Ez csak egy lehetőség. Ha jól dolgozik ingyen, akkor lesz esélye. Sok cég ingyen vállal munkát, hogy a következőt, ami majd fizet is megkaphassa. Sok területen ahhoz, hogy majd kitermeljük a bérünket, előbb bele kel tenni a saját pénzünket. Kockáztatni és gyakran elbukni.
Ez is a versenyszféra valóságához tartozik, csak ti nem tudtok róla. Ki vállalná ezt közületek?

nyekk 2008.12.01. 08:42:16

Hatalmasra duzzadt a köztisztviselői, közalkalmazotti réteg. Legalább a felét ki kellene ritkítani, mind az állam, mind az önkormányzat területén. Persze nem fűnyírósan, hanem elsősorban a tepsiseggű irodistákat, a háttérintézményeket, meg hasonlókat. A többi -elvileg konkrét feladattal rendelkező, de a gyakorlatban elkanászodott ellustult területet (egészségügy, igazságszolgáltatás,rendőrség, oktatás stb...) meg keményen gatyába rázni, megfelelő követelmény rendszerrel. A kevesebb ember nem hogy rontaná a teljesítményt, hanem növelné. Ha egy kalapács nyelét ketten fogjuk, nem hogy jobban kalapálnánk, mint ha a szükséges egy ember fogná, hanem ketten egyszerre nem is igen tudunk vele dolgozni. (Ha két asszisztens van az orvos mellett, azok egész nap csak egymással pofáznak, ha egy, az meg jobb híján csinája a dolgát)

burian 2008.12.01. 09:03:46

nyekk
Igaz. Magam is tapasztaltam a versenyszférában, hogy ha rosszul mértem fel a feladat emberigényét és akárcsak eggyel is többen vannak, mint kellene, akkor visszaesik a hatékonyság. Akinek nem jut munka, az alibizik, visszatartja a többieket. Mindenki arra vár, hogy majd a másik végzi el helyette a feladatot.
Van egy pont, ami után több emberrel egyre lassabban és egyre több hibával lehet elvégezni a munkát. Na ezt a pontot mi a közszférában nagyon régen elhagytuk.

megmondo 2008.12.01. 10:13:13

>Kérünk fizetésemelést, de halasztva. Amikor az >ország - köszönhetően a mi áldozatos >munkánknak - már képes kifizetni, akkor kérjük >ezt a pénzt.

Ezt komolyan gondolod? Valaki mar korabban kifejtette, nem akarom ismetelni, de kb. gyerekkorom ota (70-es evek eleje) azt hallom, hogy most kicsit szoritani kene, mert sz@rban vagyunk. Kb. a 2000-es evek ota pedig mar azt sem hiszem el, hogy unokainknak jobb lesz itt:-(
Tehat en azt mondanam, hogy ezt most meghagynam masnak...
Lenne par ember, akik peldat mutathatnanak onmersekletileg, hat nem a kozalkalmazotti csoport az...

burian 2008.12.01. 10:21:09

Komolyan gondolom. Kábé a hetvenes években kezdett el irgalmatlanul felduzzadni a közalkalmazotti létszám. Még szép, hogy mást sem hallasz. És még soha nem volt úgy, hogy ne a hatalom mondta volna, hogy most nincs, hanem a pénz felvevői mondták volna, hogy most nem kérjük. Ez két dolog.
És tényleg nem lesz jobb az unokáinknak sem, de azért, mert soha senki nem csinál semmit. Mindenki arra vár, hogy majd magától megoldódik.
Nem fog megoldódni. Nem tudok elképzelni olyan világgazdasági fordulatot, amely indokolhatná a jelen helyzet további fenntartását. A fentartás politikai eszköz és nem gazdasági racionalitás szülte.

megmondo 2008.12.01. 10:41:28

Hat akkor en reszemrol NEM vallalom be az aldozathozatalt. (egyebkent maganugy:-)) Egyebkent meg csak nezegelodj a koltsegvetesekben, nem a kozalkalmazottak viszik el a legtobb penzt. Hasonlitgasd mondjuk ossze az oktatasra/kutatasra/kulturara stb-re forditott aranyokat egy nyugati(bb) orszaggal...
Es meg csak annyit, hogy nem igaz, hogy ennyiert nem fognak elmenni tanarnak a jobbak - mar kb. 10 eve nem mennek tanarnak a jobbak, tehat ez mar mult ido, es folyamatosan romlik. Na, ehhez kepest tudom javasolni a pedagogus fizetesek csokkenteset - de ne is reklamaljon senki, hogy esetleg nem olyan az oktatas, vagy netan a korhazi kezeles, mint ami elvarhato lenne... a mostani az elvarhato szint, vagy afolott, mert meg van nehany lelkiismeretes ember.
Ha megnezunk nehany kovetendonek tuno peldat (nem akarok orszagokat sorolni), hat ott nem az oktatason sporolnak/tak... Mi megtehetjuk, mert olyan gazdagok vagyunk asvanykincsekben, meg mindenben:-(, hogy epitsunk a turisztikara..
Igen szomoru ez.
Na, beke veled!

burian 2008.12.01. 11:01:57

Így van ezzel a többség. Senki nem vállal áldozatot. Csak kényszer hatására fizet bárki. Ezért nincs mögöttetek társadalmi támogatás. Az egyetlen, amiért még létezhettek, az a politikai nyomaték, ami a függőségetekből ered. Kontraszelekció, túlduzzadt állomány, minimális hatékonyság, elavult szerkezet, irreális elvárások, hamis tudat, önáltatás, önfelmentés, korrupció, halami visszaélések és mártírszerep. Ez most a közszféra.
Csak egyet felejtesz el. Mindenki befizető. Ti fizetettek vagytok. Ti mégsem hoztok áldozatot, csak másoktól várjátok el. Ennek nem lesz jó vége. Illetve nincs jó vége. Szétesik az ország.

Tóth-Takó 2008.12.01. 12:11:33

Kedves neantropus!

Végezzünk egy gondolatkisérletet: én tegyük fel, hogy közalkalmazott vagyok, s itt és most kijelentem, hogy hajlandó vagyok -- előre meghatározott ideig -- a részemre, az állammal kötött szerződésben foglalt javadalmazásom egy részéről. lemondani. (Jelzem a mostani 13. havi bérre ill. béremelésekre is érvényes szerződés van!)

Ekkor jössz Te -- mint átlagpolgár -- és mit mondasz rám véleményként: lúzer!

Ezért érdemes bármiről lemondani? Ha nem protestálsz, hallatod a hangod, akkor a kutya sem törtődik Veled, mert ez egy ilyen társadalom (nemcsak a közszolgák, vigyázat!).
Ennyi.

tt
U.I. Picit sajnállak, hogy egy közalkalmazott ismerősöd (pl. tanárod) sem volt, akinek hálás tudnál lenni azért, amit mondott/tett az irányodba.

burian 2008.12.01. 12:19:15

Akkor maradjon minden így?

Egyébként velem valóban nem törődik senki, én nem tudok kikkel kimenni az utcára.

Sem a sajnálat, sem a hála nem gazdasági kategória.

Te mit cselekednél, ha azonnal kellene tenned valamit, hogy a rendszer normálisan működjön?

Tóth-Takó 2008.12.01. 12:30:38

Kedves neantrous!

Leúlnék tárgyalni az emberekkel, elmondva azt, hogy pontosan mi a helyzet (!!!), s hogy milyen lehetséges megoldási lehetőségek vannak. Az én szememben -- tudom kisebbségben vagyok -- ész érvekkel lehet hatni az emberekre, nem hülyék ők.

Józan, megfontolt megoldások kellenek (több is), nem pl. ez a hisztériakeltés. Persze, ha nem lenne hisztéria, akkor hamar kiderülhetne, hogy

a.) az embereknek több közös célja van, mint azt korábban gondoltéák volna,
b.) nincs is szükség politikusokra, akik majd megmondják (eldöntik), hogy mi a jó a többieknek...

Mindezeken előtt viszont saját magamon kezdeném a nadrágszíj összehúzását, mert hogy szerintem úgy illik. Nem várhatok áldozatot másoktól, ha magam sem hozok áldozatot.

tt

burian 2008.12.01. 12:37:19

"Ez a leülnék tárgyalni az emberekkel" a semminél is kevesebb.
Kinek kellene leülni tárgyalni kivel miről?
Ez a tárgyalás és megbeszélés és tanácskozás folyik egy ideje, úgy hívják demokrácia és oda vezetett, hogy omlik össze az ország.
Cselekedni kell, nem beszélni. Máshol meg tudták tenni. Mi fosunk. Válságban olyan nincs, hogy mindenkinek jó lesz. Amúgy sincs ilyen.
Minden terhet nem cipelhet - jó esetben - kétmillió ember egy tíz milliós országban. Van egy kritikus terhelés, ami után látványosan bedől az egész.
A nadrágszíj meghúzást, ha jól értem a politikusokra értde. Akkor miért nem azért szerve a közszféra tüntetést, hogy a politikusok húzzák meg a nadrágszíjukat? Nem ezért tüntettek, hanem azért, hogy az ő pénzük ne legyen kevesebb. Ne forgassuk ki a szavakat, ne torzítsuk a tényeket.

Tóth-Takó 2008.12.01. 12:50:19

Kedves neantropus!

"Máshol meg tudták tenni."

Hol is pontosan? Hol, mikor és mit tettek?

Lehet ugyanis, hogy az nekünk is követendő példa lehet. (Tényeket kérek, nem általánosítást!)

"A nadrágszíj meghúzást, ha jól értem a politikusokra értde. "

A politikusokra _is_.

Ha Neked a demokrácia gyerekbetegségei ennyire nem tetszenek (mert ez sajnos az), miért nem váltasz ,,rendszert''. Mire váltanád fel, ha tehetnéd?

tt

burian 2008.12.01. 13:27:46

Anglia.
Szlovákia.
Csehország.
Részben Franciaország.

Nekem nincs bajom a piaci alapú rendszerekkel. Én elvagyok a kapitalizmusban. De ez nem az. Itt nincs piac, ez egy protekcionista alapú, az állami újraelosztási rendszeren élősködő mutáns félszocialista rendszer. Ha el kell venni attól, aki úgy él, mint ahogy az tőlünk nyugatabbra szokásos, akkor kapitalista, ha adni kell azoknak, akiknek a múltban adni volt szokás, akkor szocialista. Ez így nem megy.

burian 2008.12.01. 13:30:33

És persze nem válaszoltál a kérdéseimre.
Kinek kivel és miről kellene beszélgetni? Mirpől kellene megállapodni és végül mit kellene CSINÁLNI?

Mert tárgyalás az folyton van, cselekvés én még nem láttam soha.

Tóth-Takó 2008.12.01. 14:06:17

Kedves neantropus!

"Mert tárgyalás az folyton van, cselekvés én még nem láttam soha."

Akkor feltehetően nem figyeltél oda eléggé: szerinted a Bokros-csomag mi volt? Álomkép?

"Kinek kivel és miről kellene beszélgetni? Mirpől kellene megállapodni és végül mit kellene CSINÁLNI?"

Valóban, kissé elhamarkodtam a dolgot, tárgyalni mindenkivel lehetetlen, de megkérdezni az embereket, hatástanulmányokat készíteni (vagy cselekvési terveket, rövid~, közép~ és hosszútávra) a lehetéseges megoldásokról, ezt igen hamar meg lehet csinálni. Tárgyalni (választatni a lehetőségek közül) ezután lehet gyorsan.

Megint csak azt tudom írni, ha az ember látja az ésszerű megoldást, talán hajlandó is abba az irányba menni. De ha azt látja (folytatólagosan), hogy nincsenk megoldási tervek, csak vagdalkozás folyilk, s még a döntéshozók sm tudják, hogy pontosan mit is akarnak, na ekkor az ember inkább ellenáll, körömszakadtáig..

tt
U.I. Ugyan nem ez a téma, de írtad, hogy Téged - mint versenyszférabeli munkávállalót --
nem véd meg senki. Miért nem csináltál már valami érdekvédelmi szervezetet, a jogod Neked is megvan hozzá, élj vele!

burian 2008.12.01. 15:45:29

Egyfelől a Bokros-csomag egyszerű pénzügyi forráskurtítás volt, nem volt utána semmi. Közben sem. Nem alakult át szinte semmi.

Másfelől a megoldáskeresés nem azonos az érdekegyeztetéssel.

harmadrészt. A verenypiac egymással kűzdő szereplőkből áll. Sok esetben a minimális összetartást is törvény bünteti. A szakszervezet amúgyis legfeljebb a munkavállalót védheti. Ebben az országban viszont - kényszerből - nem olyan a munkáltatói rendszer, hogy élesen szétválasztható lenne a munkáltató-munkavállaló, vállakozó és alakalmazott. Legfeljebb papíron.
Más országokban a KKV-kra teljesen más szabályok érvényesek, mint egy multira. Persze itt is, a multi kap adókedvezményt. Mert ő elmehet. El tud menni. A KKV meg nem. Ezt kihasználja a hatalom.

JonasR 2008.12.01. 18:31:18

najo, nekem spec tetszik a szalagos kitűzős megoldás. UGYANIS:

el lehet menni a nyomorgó picsába, ez egy akkora hazugság, amit a végén az emberek maguk is elhisznek, hogy tudniillik "rosszabbul élünk mint 4 éve". Tisztában vagytok vele mennyi lakáshitelt, kocsilizinget, hitelkártyát, áruhitelt szívott fel a nagyérdemű? Hát az a pénz hová tűnt, ja hogy mert jár, ja hogy a saját banki kollega belső hitelt vesz fel, mert neki külföldön nyaralhatnékja van.

Embereknek kéne magukba nézni de kurva gyorsan, mert nem, nem érdemled meg. Te sem. Nem, te sem. Én sem.

burian 2008.12.01. 18:47:01

JonasR
Kedvencem, szerintem így lehet a legjobban leírni ma Magyarországot:

Mellnagyobbítás banki hitelből!

Isten bizony láttam a hirdetést.

JonasR 2008.12.01. 18:53:22

Én is láttam, és röhögtünk is rajta :)))))

pedig szomorú . (valami banner volt)

burian 2008.12.01. 18:58:16

Tóth_takó

Hatástanulmányból egyébként tonnányi van. (Mind blöff, senki nem tudja mi lenne.
Ha az embereket megkérdezetd, akkor én megmondom mit mondanának: kérek pénzt. Ennyit tudnál meg.
Tárgyalni nincs kivel, ez nem tárgyalási szituáció, itt nem az van, hogy a két fél vagy megegyezik vagy nem.
A válságkezelésnek megvannak az iskolái. Most a kommunikációs válságkezelés iskolája szerint zajlanak a dolgok. Beszélünk, beszélünk és várjuk, hogy közben a dolgok jóra forduljanak. ha jóra fordulnak, akkor a mi dicsőségünk, annyit beszéltünk, minden megjavult. Ha roszra fordulnak, akkor akik eddig beszéltek, eltűnnek. Már megvan hová, megvan az útvonal, a terv, a bankszámla minden. Ekkor jönnek azok, akik akció problémamegoldók. Ők tudják, hogy a bármilyen rossz cselekvés jobb, mint a tétlenség.
Van harctéri parancsnok és vezérkari tiszt. Ez utóbbi kis zászlókat tologat egy térképen.
Nekünk tárgyaláskényszerünk van. Belénkverték, hogy ne csináljunk semmit, helyette beszéljük meg. Ha a macska a lábtörlőnkre szart, azonnal összehívjuk a lakógyűlést és éjszakába nyúlóan megvitatjuk a macskaság mibenlétét. Aztán belelépünk a szarba és elégedetten besétálunk a szobába, hisz mindent megtárgyaltunk. Egy nem magyar először lesöpörné a szart. Ha másodszor is odaszarik a macska, akkor ugyanazzal a seprűvel megkergeti a dögöt. Harmadjára szól a gazdájának, hogy baj lesz. Negyedszer meg átüti a seprünyéllel a macskát.

burian 2008.12.01. 19:03:33

JonasR
Gondolkodtam, hogy mi lehetne jellemzőbb, de nem találtam olyat, ami ennyire nyomorulttul vicces lenne.
A legközelebb még ez volt:
Adni öröm! Ajándékozza vagyonát kedvenc politikusának.
Adó. Másnak legyen jó, ne nekem.

Tóth-Takó 2008.12.01. 19:11:20

Kedves neantroups!

"Nekünk tárgyaláskényszerünk van."

Inkább ütnéd a többieket? Mert az annyira trendi?

A cselekvésnek meg szerintem egy baja van: ha mindenki egyszerre mindent akar csinálni. Képzeld el a következőt: egy csoport embert hegyet akar elhordani, de amit az egyik elvisz, azt a másik vissza. Ennek mi értelme lenne? Ha már cselekszünk, azt lehetőleg ésszel tegyük...

tt

Tóth-Takó 2008.12.01. 19:13:33

Kedves JonasR!

"Embereknek kéne magukba nézni de kurva gyorsan, mert nem, nem érdemled meg. Te sem. Nem, te sem. Én sem. "

Én nem is kértem! (Nekem se jár, nem dolgoztam meg érte!)

tt

burian 2008.12.01. 19:30:38

Azért ez így elég vicces.
Ha mondjuk kitörne a háború, akkor is azt mondanád, hogy kérem, üljünk le és beszéljük meg?
Lassan fel kéne fogni, hogy a helyzet analóg egy háborús helyzettel. Gyors, azonnali reakciók kellenének. Cselekvések. Nem duma. Minden perccel csökken az esélyünk.
Ha egy országnak (kormánynak) nincsenek előre kidolgozott cselekvési tervei, akkor improvizálni kell. De ez a dermedt nemcselekvés, ez a lefagyott, zavart hablatyolás, maszatolás öngyilkos módszer.

Tóth-Takó 2008.12.01. 19:43:17

Kedves neantropus!

"Ha egy országnak (kormánynak) nincsenek előre kidolgozott cselekvési tervei, akkor improvizálni kell. De ez a dermedt nemcselekvés, ez a lefagyott, zavart hablatyolás, maszatolás öngyilkos módszer."

Hidd el engem is.

tt

Tóth-Takó 2008.12.01. 19:52:26

Kedves neantropus!

"Ha egy országnak (kormánynak) nincsenek előre kidolgozott cselekvési tervei, akkor improvizálni kell. De ez a dermedt nemcselekvés, ez a lefagyott, zavart hablatyolás, maszatolás öngyilkos módszer."

Hidd el, engem rettenetesen is dühít ez a téblábolás.(Bocs a korábban írt hiányos mondatért.)

tt

burian 2008.12.01. 20:54:38

Akkor megérted, miért sírok itt. Bármilye radikális változtatás jobb, mint a semmi, mint az állapot befagyasztása. Lehet, hogy pillanatyilag kellemetlen, lehet, hogy sokakat érint, de kimozdít a holtpontról, eldől az első dominó.

9mmPara 2008.12.04. 15:16:51

Ki akadályozza meg bármelyik közszolgát abban, hogy minimálbérre bejelentett, de egyébként dúsgazdag vállalkozóvá legyen?
süti beállítások módosítása