HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Sebtisztítás

2008.12.05. 15:07 sasika61

 

Egy blog vezetése sajátosan gyógyító terápia is. Alkalmat ad a szerzőnek és a hozzászólóknak is a kibeszéletlen dolgok megtárgyalására, a sebek gyógyítására, de legalább a seb körüli környezet megtisztítására. Ilyen fájó, nehezen gyógyítható sérülést okozott sokunk számára határon túli magyarok állampolgárságáról szóló népszavazás, amelynek ma van az évfordulója.
 
Hogy a kormány és a kormánypártok megbocsáthatatlanul gyalázatosan kampányoltak, ez nem igazán lepett meg, valójában nem vártam mást tőlük. Keserű és kijózanító képet kaphattunk magunkról is: az otthon maradók és a nemmel szavazók megérdemelték volna azt a büntetést, hogy soha többé ne tudják ki se mondani: magyar vagyok. Felelősségük akkor is fennáll, ha elfogadjuk azt az utólagos értékelést, hogy a kezdeményezők (MVSZ) jó szándéka legalábbis vitatható volt, s magát a népszavazást nem lett volna szabad akkor és így megtartani, egyáltalán a kérdést népszavazásra bocsátani. Ezek az érvek ugyanis abban a pillanatban lényegtelenné váltak, amikor a népszavazást kiírták: ettől kezdve úgy gondolom: az embernek nemigen volt más választása, csak az igen.
 
De nekem még csak nem is a vereség fájt, fáj legjobban, mert ahogy a kormányról, úgy magunkról, népünkről sem éltek bennem illúziók. Ami igazán szíven ütött, az egyetlen mondat volt, a „nemzet orvosától”, Mikola doktortól.
 
2006 tavaszán választási kampány zajlott. Úgy emlékszem, március volt, vasárnap, éppen vasaltam a tv előtt (szeretek vasalni, mert közben lehet gondolkodni). A Hír TV-t néztem, a Fidesz kongresszusát közvetítették: jó hangulat, megnyerő jelöltek, sok, nekem rokonszenves beszéd. Egyszer csak megjelent a frissen másodhegedűssé tett Mikola doktor, hullt az arany konfetti, zúgott a taps, ő pedig felajzott hangulatban beszélni kezdett. Biztosnak tűnt a győzelemben, s kijelentette, hogy a határon túliak szavazati jogának megadásával a Fidesz 20 évre biztosítani tudná magának a hatalmat (nem szó szerint így hangzott el, de a lényege ez volt). Hatalmas ováció a nézőtéren, nekem meg majd kiesett a vasaló a kezemből. „Ekkora barmot!”- mondtam magamban, s reménykedtem, hogy csak én hallottam a mondatot, más nem, de már este az ATV-n valamelyik Fidesz-vezetőnek magyarázkodnia kellett Kálmán Olga előtt, s abban a pillanatban tudtam: vesztettünk.
 
Hát ezt a mondatot kellene valamikor feldolgoznunk. Mert lehet ugyan magyarázni, hogy nem így meg nem úgy gondolta, hanem emígy meg amúgy, de ez már csak kármentés, vagy annak is kevés.
Én még mindig hiszek benne, hogy ez nem egyeztetett és hivatalos álláspont volt a Fidesz részéről, csak a doktor úr handabandázásainak egyike. De tudni szeretném: „akkor ezt most így hogy” kell értenünk?  Mert nem elég évente gyászolni, rámutatni -jogosan- a másik félre: tőlük ilyen-olyan okokból nem várhatjuk ennek a sebnek a tisztítását. Mi viszont, akik igennel szavaztunk, joggal várjuk el legalább utólag megtudjuk, mi is volt a Fidesz valódi szándéka?

12 komment

Címkék: közélet fidesz mikola népszavazás az állampolgárságról

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr4806009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VLaci 2008.12.05. 16:22:53

"s kijelentette, hogy a határon túliak szavazati jogának megadásával a Fidesz 20 évre biztosítani tudná magának a hatalmat (nem szó szerint így hangzott el, de a lényege ez volt)."

Mi a baj ezzel a mondattal? Ez igaz. Tudjuk, hogy a határon túliak között a Fidesz sokkal népszerűbb. Igen valószínű, hogy rengeteg szavazatot nyertek volna, a maszoposok meg szinte semmit.

Mindkét párt az érdekeinek megfelelően kampányolt.

Mikola a saját pártja szempontjából abban hibázott, hogy kikotyogta, mi van a háttérben.

Istenem. Ilyen van a szociknál is. Ott is kikotyogta valaki, hogy "elkúrtuk".

Kodomo 2008.12.06. 00:48:23

Szerintem nem ezért vesztett a Fidesz. Hanem mert azt mondta, hogy rosszabbul élünk, mint korábban, amikor ez nem is volt igaz.
Valószínűleg ők vagy a szakértőik látták azokat a számokat, amik jelezték, hogy baj van. Az elit (a Fideszé is) azonban elvesztette a kapcsolatát azzal a világgal, ahol a nép él. Így nem tudhatták, hogy a gazdasági mutatókból kiolvasható rossz helyzet még nem érezhető a lakosság körében.
Az MSZP hazugsága, miszerint a Fidesz pánikot kelt, abban a pillanatban jobban hihető volt.

Fekafika 2008.12.06. 02:02:07

Azért vesztett a fidesz, mert a vezetői teljesen hiteltelenné váltak a választók szemében. Ennek pedig az az oka, hogy sajnos teljesen hiteltelenek. Senkinek ne legyenek illúziói, OV-t egyedül a hatalom érdekli, hideg, érzelemmentes gép, a lépéseit a hatalomvágya irányítja. Azok, akik körülveszik és akikben megbízik rossz tanácsadók, mit várhatunk Simicska Lajostól, vagy Mikola Istvántól, netán a teljesen inbecil Semjén Zsolttól.

De elég csak ránézni pl. Sasi lakóhelyén az egri fideszre. Remek fiúk. Demeter Ervin meg néhány öreg rovott múltú, büntetett előéletű fazon, akiknek csak azon jár az eszük, hogy kaparintsanak meg jól menő vendéglőket.

Tévedés ne essék az mszp sem különb semmivel, de ez a poszt nem róluk szól.

janos 2008.12.06. 07:44:00

Itt nem sebet kell tisztitani, hanem amputálni-sajnos!Mert halvány lila göze sincs egyik fideszes politikusnak sem, hogy mit kellene mondani, mit kellene tenni! Elvannak mint Marinéni spejzába a beföttek, szépen sorban egymás mellett!Mindig utólag kullognak az események után és megmágyarázzák, hogy miként kell értelmezni, amit mondott Szijjártó vagy Cser-Palkovics!Na erre szokták volt mondani, hogy vásár után okos a paraszt!Hát én sajnálom a fideszt, mert ha Viktornak csak ilyen "nagytudásu, ilyen széleslátókörü és ilyen okosan-müvelt" tanácsadói vannak, akkor még nem késö, abba kell hagyni az egészet! A tanácsadókat el kell küldeni "arbeitolni", a szakértöket meg lapátolni, ha csak ennyit tudnak!Mert mást nem kell tenni, mint 19 megyéböl 1-1 20évest,30-40-50-60 évest "emilkében" megkérdezni és máris tudják hogy kb:100 embernek ez a véleménye, ezt mondják.Mert attól hitelesebb nincs mint aki ott lakik, ott él! Ja és olcsóbb lesz mint a "szakértök"? dijazása lenne!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.12.06. 08:39:30

Én sem hiszem, hogy emiatt vesztett a Fidesz, de Mikola előtérbe állítása bizonyosan közrejátszott benne.

Corry 2008.12.06. 08:53:35

Az egész politika egy elvtelen kommunikációs verseny, praktikusan morális és büntetőjogi szabályok nélkül, mert a morális nálunk már régen nem működik, a büntetőjogi, pedig pénzbüntetésbe torkollik, ha eljut egyáltalán az ítélkezésig a dolog. Az esetleges pénzbüntetés aprópénz a választási büdzséhez képest és a "cselekedet" a kampányban gyümölcsözik, a büntetés pedig 3 év múlva jön, amikor már mindenki elfelejtette az egészet, ilyenkor még akár bocsánat is kérhető nem oszt nem szoroz.

Sajnos ez a mi demokráciánk, itt idézhetném asszem Virág elvtársat a narancsról.

Én úgy gondolom, hogy a Fidesznek nagyon jót tenne, ha néhány emberét takarékra tenné a választási kampány közeledtével: Semjén, Kövér, Mikola, Szíjjártó az én véleményem szerint tartózkodjon a nyilatkozatoktól a pártjuk érdekében, de hangsúlyozom ez az én magánvéleményem, tőlem azt csinálnak amit akarnak.

De látjátok feleim hova jutott a demokrácia szép gondolata? Egy médiabohóckodással egybekötött néphülyítési versennyé vált az egész, ez mindenütt így van ma sajnos, de nálunk a Gyurbán párosnak sikerült tökélyre fejleszteni a technológiát.

Fekafika 2008.12.06. 10:47:20

Nem csak Semjént, Kövért, Mikolát és szegény butuska Szíjjártót kéne eltávolítani a fideszből, hanem mindenkit, és becsületes, tisztességes embereket tenni a helyükre. OV teljesen elszakadt a valóságtól, despotikusan viselkedik, már látható, hogy csak teljesen szervilis emberekkel veszi körbe magát, akiknek nincs önálló gondolatuk, vagy nem mondják el azt. A foci EB döntőjét OV egy a Vegyépszer által fizetett díszpáholyból nézte, itt járulhattak elé a hívei. Egy demokratikus politikus nem így viselkedik.

Watchman 2008.12.06. 12:00:55

Legjobb lenne az egész kampányt betiltani. Nem kell tv-spot, meg szórólap, az úgy is csak néphülyítésre jó. Különben is.. amelyik párt programját össze lehet foglalni 3 10mp-es reklámban az inkább ne kormányozzon. Minden választáskor kapnánk egy kis füzetkét, abba minden párt leírhatná max. 10 oldalban a programját. Olyan legyen, mint a felsőoktatási tájékoztató.. csak valamivel vékonyabb. Nem kellene milliárdokat költeni gyűlésekre, meg tv-vitákra, ami úgy is csak a személyi kultuszt erősíti. Aki nem tud program alapján dönteni.. az ne is menjen szavazni. A legkisebb párt is pont ugyanannyi teret kap nézeteinek előadására, mint a milliárdokkal rendelkező nagy. És még a korrupció egyik forrását is megszüntetnénk.. Na? Ki támogatja nagyszerű ötletemet?

Corry 2008.12.06. 12:09:57

Watchmann radikális ötlete a kampány betiltásáról egy érdekes ötletnek tűnik. Én magát a kampányt nem tiltanám be, de azon már elgondolkodtam, hogy mi is a média szerepe a mai kampányokban és, hogy a média jelenléte nem befolyásolja -e a demokráciát.
A mai kampányokban lassan néha már szó nincs arról, hogy mi lenne jobb az országnak és így hosszú távon mindenkinek, hanem az egész kampány egy médiahajcihő, melyben mindenki ígér annyit ami amennyit nem szégyell. az index szokott ilyen ígéretszámlálót üzemeltetni, ha annak csak a fele lenne igaz, akkor is nagy baj lenne.

Watchman 2008.12.06. 12:46:30

"hogy a média jelenléte nem befolyásolja -e a demokráciát."

Befolyásolja. Gondolj csak arra, hogy mennyi lehetősége van egy új pártnak támogatók, és kiépített kapcsolati tőke nélkül magának ugyanakkora nyilvánosságot vásárolni, mint a régi nagyoknak. Semmi. Ők nem tudják kitapétázni a várost a plakátjaikkal, és nem tudnak műsoridőt venni a tv-ben meg a rádióban. Amennyiben egységes, minimalizált felületet biztosítanánk minden pártnak, ugyanolyan esélyekkel indulna mindenki. (Nincsenek illúzióim, akkor is mindenki hazugságokra és ígérgetésre használná fel az adatott felületet.. de legalább nem költenének kisebb vagyonokat a néphülyítésre.)

Boka 2008.12.06. 20:35:34

"de legalább nem költenének kisebb vagyonokat a néphülyítésre.) "

Költsenek csak ! Mindig választási évben cserélem az autóm ! A Rétisas köztársasági elnök úr túl gyorsan írta ki a népszavazást a múltkor, úgyhogy csak használt kocsira futotta ! Monnnyon le !

Csak egészség legyen, meg sok beteg !

Corry 2008.12.07. 09:42:18

Boka, persze értem, hogy a plakátragasztóknak szezon van a választási évben :-)
Te is valami hasonló "haszonélvező" vagy??
süti beállítások módosítása