HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Megelőzhetők-e a fagyhalálok?

2009.01.10. 18:30 sasika61

 

 
 
Utólag mi mind nagyon okosak vagyunk. Miután megtörténik a baj, nagyjából mindenki látja, mit kellett volna tennie, vagy mit nem lett volna szabad megtenni: ebben valóságos Epimétheuszok vagyunk: „későn gondolkodók”.
 
Nincs olyan tél, hogy ne fagynának meg tucat számra honfitársaink, de szerencsére az utóbbi években az a tartós, nagy hideg, ami itt dühöng már hetek óta, nem volt jellemző. Most azonban itt van, s nem tűnik úgy, hogy hamar távozna. Halunk is sorra, rendre: naponta többen is. (A többes számmal arra utalok, hogy akik megfagytak, közülünk valók voltak: magyarok, emberek.)
 
„Újabb áldozatai vannak a hidegnek: egy budapesti hajléktalan férfi a Lehel téren, egy tiszaszigeti asszony pedig a saját házában fagyott meg”- http://www.mr1-kossuth.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=65194&Itemid=100
Ez a legfrissebb „termés”. Különösen groteszk az utóbbi eset: szerencsétlen asszonynak az önkormányzat nemrég adott ötmázsányi tűzifát, csak éppen azt nem vették észre, hogy az illetőnek nem volt kályhája. (Nem nagyon értem persze, hogy ezt miért nem jelezte: szégyellte, nem akart még ezt is kérni?)
 
Édes istenem, hol élünk? A polgármester a kormányra mutogat, a kormány az önkormányzatokra, az ombudsman mindenkire, s végre ma megkezdődött egy jogalkotási folyamat az ilyen esetek lehetséges megelőzésére - http://www.mno.hu/portal/608373. Ez talán megelőzheti, hogy legközelebb kevesebb fagyhalál legyen, de az elhunytakon már nem segít.
 
Én azt hiszem, mindez elsősorban a mi felelősségünk. Nem a kormányzaté, nem a hivataloké: a miénk. Nem lehet ugyanis minden problémára külön intézményrendszert felállítani, vagy a meglévőket újabb és újabb feladatokkal terhelni. Persze, szükség van szervezett hajléktalan-ellátásra s a veszélyeztetettek nyilvántartásnak egyéb intézményes formáira, ezek azonban soha nem fognak 100%-os hatékonysággal működni, ha mi, a bajba kerültekkel élők, nem figyelünk. Ha behunyjuk a szemünket, mondván: nem az én dolgom. Pedig az: a miénk.
 
Megéljük-e valaha, hogy Prométheusszá váljunk, legalább a név szószerinti jelentésében: előrelátókká?

7 komment

Címkék: közélet fagyhalál

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr43869554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.01.10. 18:49:38

telejesen igazad van. a legnagyobb baj az, hogy jó magasról tojunk egymásra. kivesző félben van az emberség.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.10. 20:52:04

@bazsesztoni sziligan:
szép ez az elbeszélés, akkor még tudtak valamit, még a gyerekek is.

Corry 2009.01.11. 11:53:18

Sasika, ha reális akarok lenni a tiszaszigeti asszony esetében elkerülhetetlen a fagyhalál. Ez egy olyan eset lehetett, hogy ha pl. Te meg akarsz nekem tanítani valami és én azt nem akarom Tőled megtanulni, akkor nem fogom. Ha az orvos meg akar gyógyítani és én azt nem akarom, akkor meg fogok halni. Ekkor a kudarc nem a Te (tanár), illetve az orvos hibájából állt elő, mert mind a tanításhoz, mind a gyógyításhoz két ember kell.

Én is nagyon szerettem a Móra Ferenc történetét, valamelyik alsó tagozatos olvasókönyvünkben benne is volt.

Ott az volt az alaphelyzet, hogy a néni azért fázott, mert nem volt tüzelője és mihelyst lett, hálásan gondolt az önfeláldozó gyerekekre.

A mai történetben ilyen önfeláldozó gyerekekre nem lett volna szükség, mert ez a néni kapott 5 mázsa fát az önkormányzattól. Ennek ellenére megfagyott, mert kályhája nem volt és az önkormányzati ember nem ment be ellenőrizni, hogy hátha kályhája sincsen, és ha lett volna akkor be tud gyújtani és ha be tudott volna gyújtani, akkor nem öli -e meg a füst, satöbbi.

Én úgy gondolom, hogy a régi mesében szereplő néni nagyon jól ellett volna az 5 mázsa fával.
Arra külön kíváncsi lennék, hogy Móra mit hozott volna ki ebből a fagyhalálból, mert itt nemcsak a hatóságok és az emberek nemtörődömsége okozta a halált.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.11. 12:30:24

@Corry:
én azt nem értem, hogy a néni miért nem szólt, hogynincs kályhája. A tűzifát gondolom, kérte, nem maguktól adták, kérés nélkül.

2009.01.11. 12:43:26

Én egyetértek "öcsisajt"tal! Ez egy elidegenedett társadalom lett! A "zemberek" nem törödenek egymással, mert -sajnos- sok esetben a saját problémájukat sem tudják megoldani!De olyan sokat papolnak a helyi családsegitöröl és az idösöket látogató szoc, munkásokról! Ezek és az önkormányzat hol voltak? De, ha volt gyereke, vagy gyerekei, azok hol voltak? Mert nem hiszem el, hogy valaki nem tudott arrol, hogy ez az idös néni ilyen körülmények között él!

Watchman 2009.01.11. 18:36:21

Ez persze szép és jó, de nem vicces, hogy mindenki az államon, a közigen kéri számon a hajléktalan-helyzet rendezését? Mi/ti mit tettünk ezekért az emberekért? Van aki semmit, csak szúrja a szemét a koszos, büdös ember az aluljáróban, van aki néha ad neki egy ötvenest, amit ő majd később elpiál, és van aki még a vöröskeresztnek is ad néha egy takarót, ha már nagyon gondban van a lelkiismeretével.
De hányan mennek önkéntesen segíteni a máltaiaknak, a vöröskeresztnek vagy a menhely alapítványhoz? Ide nem csak szoc. munkások jelentkezhetnek. Ha valaki (főleg aki még fiatal és gyereke sincs, akit este is rendezni kell) igazán tenni akar valamit, menjen el segíteni. Kaját osztani, gyűjtéseket szervezni, ne adj isten segítsen beszállítani őket egy menhelyre. Munka/suli után is lehet a késő d.u.-i órákban. Mert másokon számon kérni, hogy miért nem oldódott meg a helyzet mindig könnyebb, mint igazán önzetlenül, és személyes kényelmünk árán(!) segíteni.
süti beállítások módosítása