babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Doktor Zsivágó - filmen

2009.01.11. 12:00 sasika61

 

A bolsevik rendszer újabb hazugságát leplezte le Giacomo Campiotti filmrendező, amikor 2002-ben elkészítette Borisz Paszternak Doktor Zsivágó című könyvének filmváltozatát. A művész nem kis feladatra vállalkozott, az 1965-ös David Lean-féle szuperprodukciót kellett (volna) túlszárnyalnia, újrafogalmaznia: megítélésem szerint kísérlete nem sikerült. Ami a filmben jó, az a regény erénye, többet, mást a rendező nem tudott hozzátenni.
 
Egy hete vetítették az M1-en, két részletben Campiotti filmjét, most volt alkalmam végignézni. Nem filmkritikát szeretnék írni róla, csak néhány dologra akarom felhívni a figyelmet.
 
A nyitó képkockákon egy temetést látunk, a gyermek Zsivágónak az apját temetik éppen, a századfordulón járunk, a regényben az első jelzett dátum 1903. Az operatőr mutatja a gyászoló gyülekezetet, s ekkor a háttérben mit látunk? Az út mentén egy kétágú beton villanyoszlop fehérlik. Mi persze úgy tanultuk, hogy a Szovjetunió villamosításának tervét (GOELRO) még Lenin hirdette meg: villamosítás+szovjethatalom=kommunizmus: így szólt a tétel. Most Leninék lebuktak: a jelenet szerint Oroszország már villamosítva volt, messze a bolsevikok előtt is.
 
A rendező azt is bemutatta, hová esett vissza a bolsevik hatalomátvétel után ez a magas iparosodottság. Egy másik jelent 1922-ben játszódik. Zsivágó doktor visszatér Moszkvába, vonata befut valamelyik pályaudvarra. Az operatőr mutatja, a mozdony gőze hogyan tornyosul fölfelé, de lám, mit látunk megint? A gőzből lassan előtűnik a szerelvény fölött futó villanyvezeték! Na már most igaz, hogy a GOELRO-tervet 1920-ban hirdették meg ( a források ellentmondóak, ez a legkorábbi változat), tehát elképzelhető, hogy a moszkvai pályaudvarokat már villamosították ’22-re, de villanymozdonyaik még nem voltak. Ám az is lehet, hogy még a cári időben elvégezték a vasút villamosítást (lásd a nyitó jelenetet), ’22-re pedig visszaestek a gőzösök szintjére.
 
A legnagyobb melléfogás azonban a Lara szerepét játszó Keira Knightley kiválasztása volt. A színésznő napjaink egyik sztárja, távolról vagy állóképen meglehetősen mutatós hölgy. Színészi képességei valószínűleg ahhoz elegendőek, hogy A Karib-tenger kalózai-ban még néhány részt eljátsszon, ehhez a szerephez azonban nem tudott felnőni. Ráadásul nem is annyira szép minden helyzetben. Ha nevet, ha bosszankodik, ha feszült, ha sír - tehát ha bármilyen kicsit is intenzív érzelem jelenik meg arcán -, mindig ugyanazt a torz fintort láthatjuk rajta, s ekkor kifejezetten taszító. Ráadásul – tudom, hogy nem szép dolog szóvá tenni, s nem is az ő hibája, inkább a rendezőé-operatőré -, ha kicsit oldalról és közelről fényképezik, akkor kitűnik, hogy szem-és metszőfogai hamisak. Mindez onnan ismerhető fel, hogy azok vakítóan fehérek, mint az uráli téli táj, oldalsó fogain viszont látszik egy vajszínű árnyalat, magyarul mondva sárgásak.
 
A főszereplőt és feleségét játszó színészek (Hans Matheson, Alexandra Maria Lara) és természetesen Sam Neill viszont kiválóak. Kizárólag értük érdemes megnézni ezt a változatot.

3 komment

Címkék: film irónia keira knightley doktor zsivágó

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr18870599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.01.11. 15:22:35

Én az Omar Shariff-es változatot nagyon régen láttam, kábé 1988 -ban, azt amiről most írsz megvettem DVD-n. Nekem mindezek ellenére tetszett a megfilmesítés (nomeg Ms. Knightley is:-)
Én az utolsó filmkockákat nem tudom elfelejteni, mert borzasztó lehet igy otthagyni egy kisiskolás forma gyereket.

Volt az eredeti változat is egyszer a Duna tv-n akkor felvettem és jó szokásom szerint nincs időm megnézni, de most majd sort kerítek rá, ennek a posztnak köszönhetően.

Van egy újabb változat erős idegzetűeknek, vagy inkább türelmeseknek, mert az oroszok jó Ványa(dt) bácsi módjára megcsinálták a filmet 416 percben, 1 hétig vetítette a Duna tévé nemrég.
comment.blog.hu/2008/11/25/jon_doktor_zsivago_a_sorozat

Corry 2009.01.18. 11:23:20

Másik rendszerváltás, de szerintem a témában az egyik legjobb film:

A mások élete.

port.hu/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=9242533&i_where=1&i_where_tv=1

Egy német (NDK) íróról szól, akit megfigyel a titkosrendőrség, teljes részletességgel bemutatják a megfigyelést, a megfigyelt és a megfigyelő életkörülményeit, nem részletezném tovább, mert nézzétek inkább meg :-)

Van egy magyar vonatkozása a fimnek. A titkosrendőrség akkor durvul be amikor az író az NDK beli öngyilkosságokról írt egy cikket, amit kicsempésztek a Spiegel hetilaphoz és megjelentették. Az írás szerint az NDK ban a második legmagasabb az öngyilkosok aránya a szoci táborban. A magyar vonatkozás itt a dobogó teteje...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 11:50:18

@Corry:
Nagyon jó film, én is csak ajánlani tudom mindenkinek.
süti beállítások módosítása