babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Tanárnak még jó lesz?

2009.01.17. 17:22 sasika61

 

Nincsenek illúzióim, hogy a közvélemény egy nem jelentéktelen része miként vélekedik a tanártársadalomról, ezt ezen a blogon is megtapasztaltam már jó néhányszor. Az a beszámoló azonban, amelyet a Zoom.hu közölt a csepeli kettős gyilkosság kapcsán, ennek ellenére meglepett, felháborított. „A gazdasági igazgató feltételezett sikkasztásait házon belül szerették volna elintézni, feljelentést sem terveztek, ezért érthetetlen a kettős gyilkosság – mondta a csepeli iskolát üzemeltető alapítvány kuratóriumi elnöke”:  http://www.zoom.hu/belfold/kitalalt-a-csepeli-iskola-fokuratora-36742.html. Három alternatívát is felajánlottak Deme Gábornak arra az esetre, ha valóban bebizonyosodott volna, hogy köze van a pénz eltűnéséhez, ezek egyike volt, hogy a bűnösség fokozatától függően "visszaminősítették volna tanárnak."
 
Ez a szóhasználat bántó, az elhunyt iskolaigazgató ötlete pedig felháborító. Értem én persze, hogy a visszaminősítés ez esetben azt jelenti, hogy gazdasági igazgatóból egyszerű tanár lett volna; értem, de akkor sem fogadom el. A kifejezés ugyanis azt is jelzi, a gazdasági igazgatói posztot magasabb szintnek tartja, mint ha valaki tanít.
 
Az igazi baj azonban a csepeli igazgató ötletével van, mert rámutat arra, miként gondolkodott az elhunyt, milyen értékrendje volt.
Vegyük át még egyszer. Deme Gábor milliókat sikkasztott, igazgatója (párttársa, barátja?) el akarta tussolni az ügyet, lehetőségeket kínált, ezek közül egyik az volt, hogy mondjon le igazgatóhelyettesi megbízásáról, s legyen belőle tanár. Sikkasztott, nem keveset, meglopta saját iskoláját, de tanárnak még jó lesz. Tudom, hogy halottakról vagy jót, vagy semmit, azonban ez a szemlélet engem annyira fölháborít, hogy túl kell lépnem a szólás keretein: ez elfogadhatatlan, ez a tanártársadalom mély lenézése, megvetése, s kíváncsi lennék, vajon mennyire általános szemlélet ez az elhunyt pártjában?
 
Az események végül is felülírták a javaslatot: az igazgatót kivégezték, Deme úr él, s mivel jelenlegi tudomásunk szerint a gyilkosságot nem ő követte el közvetlenül, még az is lehet, hogy néhány évvel megússza az egész balhét.
Hogy mihez fog kezdeni utána? A pártjából kizárták, az ottani karrierről egyelőre le kell mondania. Ha van esze, megfogadja mentora tanácsát, elmegy tanítani, mondjuk egykori iskolájába. Merthogy tanárnak még jó lesz.

147 komment

Címkék: közélet deme gábor csepeli kettős gyilkosság

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr35883814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 22:36:15


Én nem értem ebbe, hogy keveredik bele a balosság, a politika, számomra ugyanis semmilyen kapcsolat nincs.

Ez a "Tanárnak még jó lesz" cím viszont nagyon jó. Valóban így van. Anno, az én egykori osztálytársaim közül vagy az ment tanárnak, aki valóban az is akart lenni, a tanári pálya vonzotta, illetve az, akit nem vettek fel a kiválasztott szakára, amelyek esetében jóval magasabb volt a ponthatár, és gondolta ne vesszen el egy éve, inkább tanul, és vagy megpróbálja ismét a felvételit következő évben vagy tanár lesz, de legalább lesz diplomája. Akit nem vettek fel matematikusnak, az még becsúszhatott matek-fizika szakos tanárnak, nem vették fel az orvosira, ment biológia-kémia tanárnak stb, hisz a tanár szakokon, és pláne a tanító szakokon voltak a legalacsonyabbak a ponthatárok.

És ez még ma is így van. Az unokaöcsém most természettudományi karon tanul, és a bolognai rendszer szerint most fog szakosodni. Tőle is csak ezt hallom, hogy reméli felveszik a kiválasztott szakra három év után, hiszen a tanulmányi eredmények sorrendjében nyernek felvételt. A sor végén kullogók hiába akarnak mondjuk csillagászok, geofizikusok, matematikusok stb. lenni, lehet, hogy csak a tanárszakokra futja az addigi eredményük alapján. És azokat lenézik, lúzereknek tartják még mindig a TTK-sok. Mégiscsak egy fizikus vagy egy matematikus végzettség nagyobb presztízsű, többet követel, mintha matektanár lesz belőle. "Ja, Te csak a tanár szakos vagy?" S egy legyintéssel elintézik.

Valóban nincs nagy presztízse máig a tanár végzettségnek. Mert alacsony ponthatárokkal is elérhetők, mert a felvételizetők maradékát gyűjtik össze, azokat, akik nem feleltek meg a magasabb követelményeket támasztó szakokon, viszont akkor legalább diplomát akarnak. Hisz anélkül probléma van, diplomával viszont nagy mértékben nő az esélyünk a munkaerőpiacon. Ahogy Hankiss Elemér mondta. Szinte mindegy milyen diploma, csak legyen, hiszen elsősorban inkább azt jelzi, hogy "kritikus értelmiségi", ha már egy egyetemet képes volt elvégezni.

Viszont az is észlelhető, hogy szerencsére a sok tanár végzettségű nem tanárként dolgozik. Az ismeretségi körömben csak olyan tanár végzettségűeket ismerek, akik szintén így szerezték diplomájukat, hogy azt mondják a nagy kérdésre: "Mégis miért lettél tanár?" "Hát mert oda vettek fel!" Mindegyik ezt válaszolja őszintén. Viszont az egyik producer, a másik valami marketing menedzser, a harmadik meg vállalkozó lett. Nem sújtják gyermekeinket.

Erről nem ők tehetnek. Ők csak éltek a lehetőségeikkel. Egyszerűen jó lenne, ha a tanár szakokra nem fűt-fát felvennének. Ha igényesebb szűrőik lennének. Tök mindegy, hogy alkalmas vagy-e rá, vagy sem, elvégezheted. Pedig ez egy nagyon felelős szakma, vagy inkább hivatás.

Tisztelet azon tanároknak, akik viszont hivatástudatból választották a tanári pályát, mint az egyik osztálytársam is, aki kitűnő tanuló volt, és minden tanár elképedve fogadta, hogy a tanárképzőre óhajt menni, nem pedig valami magasabb ponthatárokkal riogató szakra, amelyet nyugodtan megengedhetett volna magának. vannak ilyenek is. Szerencsére.

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 22:45:44


Érintve a témát konkrétabban... Akit nem vettek fel a Közgázra, hogy aztán majd egyszer gazdasági igazgató lehessen, az vigaszágon még elmehetett tanárnak. "Tanárnak még jó lesz" alapon...

amize 2009.01.17. 22:46:04

@Chalabre:

Az általad is leírt jelenség főleg a rossz fizetések miatt van már így évtizedek óta.
Jó, most tudom, egyesek elkezdeni dühöngeni, és a meglévőt is elvennék tőlem.
Mivel anyagilag nem vonzó a szakmánk, a liberális oktatási miniszterek óta meg erkölcsileg csak lábtörlőnek használnak bennünket, nem csoda, hogy kevesen akarnak ide jönni.
Kicsi a merítés. Ez így is marad, vagy még jobban romlani fog a helyzet. Nem látok kiutat. Nagyon sajnálom. Én próbálok erőm szerint helytállni és használható ember maradni.

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 22:53:17

@amize:

Az orvosokat megfizetik? Egy matematikus kutató szerinted mennyit keres? Alig többet, mint a minimálbér. És mennyi a felvételi ponthatár az orvosi egyetemre? Vagy a TTK matematika szakra? Évről évre az élmezőnyben vannak, vagy vezetik a listát. Szinte maximum pontszámot kell elérni, hogy felvételt nyerj. Míg a tanárszakokra a gimnáziumban átlagos eredményű hármas, négyes tanulókat is felveszik. Az orvosi vagy természettudományos és egyéb pályákról ők csak álmodozhatnak... Tanárnak viszont még jók lesznek. Ez baj! Így aztán nem csoda, hogy nincs nagy presztízse a tanári pályának.

amize 2009.01.17. 22:58:20

@Chalare:

Tehát marad minden a régiben?

Nekik se adjunk többet? Maradjon egyenlően rossz minden?

Az orvosok közül sokan már megtalálták a választ. Svédországban, Angliában, stb.

Tévedés, hogy csak a közepesek vannak ott a katedrán. Lehet, hogy neked csak ilyenek jutottak, és csak idáig jutottál.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:07:24

@Androsz:
köszönöm a hozzászólást, abszolút megértetted a szándékaimat!

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 23:07:57

@amize:

Szó sincs róla. Épp nemrég írtam itt azon poszttal kapcsolatban, amely arról szólt, hogy az orvosok elhagynak minket, külföldre mennek dolgozni, hogy meg kellene becsülni az értékeinket. Meg kellene fizetni őket. Az orvosokat, a tanárokat. Igen. Őket is megemlítettem. Azonban a tanárok esetén nem ártana a felvételi követelményeket, a pályaalkalmassági feltételeket is megszorítani, megállapítani, hiszen mégiscsak a jövő generációját, a gyerekeinket oktatják. Nem kicsi a felelősségük. És őket nem ellenőrzik olyan szinten nap mint nap, mint például az orvosokat napi szinten a főorvosuk, akinek folyamatosan referálniuk, konzultálniuk kell minen egyes beteg kezelését érintve.

Pontatlan vagy. Én nem állítottam, hogy csak a közepes tanulók lesznek tanárok. Konkrét példa volt egykori kitűnő tanuló osztálytársam, aki tanár lett, mert az akart lenni. Azok előtt kalapot emelek. Ők tanárok. Viszont tény, hogy orvos egy közepes tanuló sohasem lesz. Míg tanár még lehet.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:10:07

@Chalabre:
Én ezt a címet kérdőjellel zártam. Mert éppen azt hiszem, túl kellene lépnünk azon a szemléleten, hogy tanárnak még egy ilyen ember is jó lesz. Hát nem, nagyon nem, ez sérti az önbecsülésem s az összes tisztességes tanárkollégáimét is.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:11:37

@amize:
neked is köszönöm a kiegészítést.

agonda 2009.01.17. 23:13:51

Kedves barátaim (főleg Chalabre), rosszul emlékeztek. Én 93ban végeztem az ELTT TTK-n, 1986-ban érettségiztem. Abban az évben (120-ból) a bio-kémia szak 106 pontos, a főiskolai szintű 98 pontos volt. Az orvosi 112 pont volt, a jog 100 körül. A bölcsész-tanárszakok mind 100 felett voltak. Műszaki pályák (kiv. BME) mind 90, de inkább 80 alatt. Szal nem igaz h csak hülyék és fanatikusok lettek tanárok, bár tény, sok átirányított lett végül tanár. Persze megcsömörlöttek 15 év alatt...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:16:21

@Chalabre:
"Azonban a tanárok esetén nem ártana a felvételi követelményeket, a pályaalkalmassági feltételeket is megszorítani, megállapítani, hiszen mégiscsak a jövő generációját, a gyerekeinket oktatják."

Ezzel maximálisan egyet tudok érteni. Ám ha megnézed a felvételi ponthatárokat (egy júliusi posztomban írtam róla), látható, hogy a legtöbb pályán nagyon alacsonyak a ponthatárok. Volt olyan tanítványom, aki közepes vagy annaál gyengébb eredménnyel végzett nálunk: szeptember óta gépészmérnöknek tanul... Nemcsak a tanári szakokkal van itt a gond, a felsőoktatás egésze züllik folyamatosan - néhány pályát kivéve.

Carnivora (törölt) 2009.01.17. 23:16:34

Na jah majd lepetéztem, mikor szentet faragtak az igazgató úrból, hogy milyen rendes volt tőle, hogy nem jelentette fel a bűnöző elvtársát stb. blabla

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 23:16:57


@sasika61:

Én most más szemszögből mutattam meg, hogy milyen a tanári pálya fekvése. Ebből a szempontból valóban nem nagy presztízsű, és egy gazdasági igazgatói poszt magasabb szintnek tűnhet.

Azonban, pont a gazdasági posztokon dolgozók, akiket megkísérthet a pénz munkájukból adódóan, és emberből lévén sokuk el is csábulhat. Aki megbotlik, az nem egy tanárhoz nem mérhető, és ebből adódóan teljesen egyetértek a felháborodásoddal, hanem csak a bűnözők közt említhető. És ha valóban úgy történt, ahogy jelenleg áll a csepeli ügy, és valóban az igazgató egy ilyen sikkasztás után még képes volt tanári állást ajánlani egy bűnözőnek, az elítélendő. És ha tanár lennék, én is kikérném magamnak.

agonda 2009.01.17. 23:17:12

Persze ma a közepes tanulók sem mennek tanárnak, inkább a kettesek...és ez nem csak a pénz miatt van, hiszen sokan keresnek még így,vagy rosszabbul, és ez egy HIVATÁS, meg merem kockáztatni, a többségnek nem elsődleges a pénz. A hibás a társadalom, azzal az attitűddel, amit kedves kollégám kiglosszázott...Mondjuk az mszp-s vonalat én sem erőltetném, szimpla bűnügy és kész.

kúrórudi 2009.01.17. 23:18:04

A posztíró felháborodása csak részben jogos szvsz. Ugyanis az, hogy sikkasztásos ügyben rést vett önmagában nagyobb bűn, így azon nincs miért meglepődni, hogy egyébként milyen szemléletű. Olyan, mintha egy gyilkoson azon lennénk felháborodva, hogy előtte fel is pofozta a nőt. Nem mindegy? Az alapügy sokkal durvább, az önmagáért beszél.

duncan 2009.01.17. 23:18:24

@sasika61: 47 vagy? egy tizenhatévestől is gyengék lennének az írásaid. hogy éred el, hogy rendszeresen kikerülsz az index főoldalra?

agonda 2009.01.17. 23:20:25

A többivel egyetértek: hülye alkalmatlan tanárt képezni HAZAÁRULÁS mert soha nem fogja a"piac" kivetni magából.Látod, a bukott gazdaságist kiveti...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:21:35

@agonda:
Hajlok rá, hogy kár volt szóba hoznom a pártvonalat, de nem tartom egészen mellékesnek, ezért utaltam rá.
Amit 2009.01.17. 23:13:51 -kor írtál, az viszont csattanós válasz.

agonda 2009.01.17. 23:22:06

Bunkó vagy duncan,és pont után nagybetű jön.És tizenhat éves.Bocs.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:24:21

@duncan:
nem lehet mindenki olyan okos, mint te, s ezek szerint az Index szerkesztői sem érik fel ésszel mindazt, amit te azonnal átlátsz.

Jut eszembe, hol is lehet a te nagyszerű írásaidat olvasni?

Horka Scene 2009.01.17. 23:24:37

Jejzus, kiszabadultak a zemeszpések a kapcsolat.hu karámjából?

Nézzük a tényeket. Egy vörös helyen, vörös igazgató állt egy szintén ahhoz a körhöz tartozó csalóval szemben, rendőrségi ügy helyett a szőnyeg alá akarták volna söpörni, majd az egyik vörös lelőtte a másikat. És még van képetek azt kérdezni, hogy "ennek mi köze a vörösökhöz"? :D

Hogy ontopic legyek: Valóban szégyen, hogy tanárként azért még ott maradhatott volna. Azért megnézném azt a tanári kart is amibe ez az ember még "belefért" volna tanárként.

agonda 2009.01.17. 23:26:02

Igen, ha egy politikus gazember, az is hazaárulás, bár ehhez asszem hozzá kell szoknunk....
Sajnos sokan általánosítva fikáznak minket,ami nem helyes. Én pl. jó tanár vagyok. De nagyon sok a gyenge mind szellemileg, mind pedig jellemileg, ez az igazság. Persze nem több mint mondjuk a gépészmérnökök között, de ugye az nem hazaárulás.

Carnivora (törölt) 2009.01.17. 23:30:25

@agonda:

Kamu sztereotípiák ezek. A tények pedig azok, hogy a tanárképzésben is van sokféle intézmény, ahogyan minden más területen ... az igényesebb iskolákban pedig a kettes lehet felvételt nyer a magyar oktatási rendszerben a legtöbb helyre belehet kerülni visont kikerülni is elég könnyű. Nem tudom v.ha jártál é felsőfokú intézménybe , de a legtöbb helyen az első év végére a jónép jelentős hányada kihullik.

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 23:32:40


Politikai nem érintettség:

A bűnnek (légyen az sikkasztás vagy gyilkosság a csepeli ügy esetében) fekete színe van. Emberek követik el, akik elsősorban emberek, és nem pedig vörösök és így tovább. Fordítva egyszerűen nem lehet behatárolni. A csepeli ügyben elsősorban nem vörösök (mik rókák, hiszen még az ember nem hangzott el), hanem mindenekelőtt emberek érintettek. Másodsorban lehetnek MSZP-sek is akár. De akkor minden egyes bűncselekményhez kapcsolják oda, hogy milyen pártállású az elkövető vagy az áldozat, a résztvevők, tanúk stb. Semmi értelme. Az áldozat mint iskolaigazgató volt jelen az iskolában tanár kollégájával együtt. Így nincs helye pártállásnak. Egyébként sem szabadna politikát az iskola falai közé vinni. Amennyiben még csepeli alpolgármesteri pozíciója idején gyilkolták volna meg, akkor megértem, ha mellékesen megjegyzik, hogy MSZP-és volt. Azonban az iskolai munkáját végezve ennek szerintem nincs helye.

A bűn fekete. Nem vörös vagy narancs.

Carnivora (törölt) 2009.01.17. 23:33:12

@Horka Scene:

Gondolom a tanári kar is jó elvtársakból áll ... sajnos ez nagyobb probléma a magyar oktatási rendszerben mindenhol jó ismerősök, elvtársak, polgátársak vannk nem azok, akik mondjuk szakmai szempontból megfelelnének. -

Chalabre (törölt) 2009.01.17. 23:36:32

@Carnivora:

Ez majdnem minden szakmára igaz. Nem csak a tanári pályára.

duncan 2009.01.17. 23:41:52

@agonda: Igazad van, tizenhat éves. Ezért bocs.
Amúgy meg inkább bunkó, mint ostoba.

duncan 2009.01.17. 23:42:49

@sasika61: Nem írok blogot, csak olvasok. Mától eggyel kevesebbet.

Carnivora (törölt) 2009.01.17. 23:45:57

@duncan:

Elég neked gyurcsié bőven ne fáraszd azt a két agysejtedet több infóval :D

duncan 2009.01.17. 23:49:15

@Carnivora: Úgy látszik, még mindíg legalább a duplája a tieidnek...

Horka Scene 2009.01.17. 23:50:42

@Chalabre: Valóban, a bűnnek nincsen színe, az eltusolásnak viszont van. Emberileg sajnálom azokat akik megöltek, nem tudok hirtelen olyan okot mondani ami miatt megérdemelhettek volna ilyen kegyetlen halált ( ja és ebből a szempontból akár szélsőbaloldaliak akár szélsőjobboldaliak is lehettek volna). Viszont az nem tetszik, hogy nagyvonalúan mellékesnek titulálják egyesek azt a tényt, hogy egy jól körülhatárolható politikai csoport próbált leplezni egy sikkasztást. Kétlem, hogy a nagyobbik jobboldali pár esetében ennyire elsikkadna az egész. Fél évig erről szólna minden második cikk, meg riport. Azt persze még megjegyezném, hogy a jó elvtársak hiába kerülnek el egy posztról, ezer szállal kötődnek egymáshoz utána is, tehát a pártállás releváns - különösen, hogy Deme továbbra is párttag volt, amíg a rendőrség be nem vonta gyanúsítottként az ügybe...

@Carnivora: Tudom, ismerősi körben is hallottam szép dolgokat ezekről, tehát annyira nem lep meg (igazából már nem sok dolog lep meg itthon sajnos).

duncan 2009.01.17. 23:57:10

@Horka Scene: hidd el, ennél nagyobb balhét is próbáltak elkenni. mondjak két nevet?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.17. 23:59:14

Elnézést, kedves vendégeim, el kell mennem aludni.
Reggel visszajövök.
Jó éjt mindenkinek!

leha 2009.01.18. 00:01:31

naugye! erről beszélek. lehet pl pártállás mentén egymást elküldeni a bús picsába, holott adott esetben a két párt en bloc és prominensei (nemkülönben tagjai) külön-külön is leszarják a kedves melletük (vagy ellenfelük ellen) érvelőket.
szóval izé ... én azt hiszem, fogtam itt ennek a posztnak a lényegét, hogy sasikát bántja itt a tanarak lenézése és én őt (meg a legtöbb általam ismert kollégáját) meg is értem, de azért vegyük észre, hogy a tanárokból sincs mindenhol minőségi felhozatal! sőt, azt mondanám inkább, hogy a seggét a földhöz verdesheti az, akinek a középiskola négy éve alatt (pl) nem volt legalább 3 kurvaszar tanára (és jutott esetleg kettő igazán jó) ...
és amíg a dolgozó ezt tapasztalja, addig nem hajlandó nagyra tartani a tanárokat
a politikusok hibája? ja! de nem hiszem, hogy bármelyik oldal vindikálhatná magának az oktatási rendszer és a tanári kar szarrá züllesztésének kétes sikerét. viszont igazából mi is megérdemeljük ezt az egész szarházi bandát, mert miért nincsenek még elzavarva?
tudom, ez a kérdés sem vezet sehova, mert mindenki meg tudja magyarázni, hogy "zavarnám én, de a sok barom rá szavazott", vagy "még mindig sok barom szavazott rá"
tisztára, mint a focidrukkerek ...

Horka Scene 2009.01.18. 00:06:27

@duncan: Mondhatsz neveket, csak most erről az ügyről beszélgetünk. Ennyi erővel a baloldalról is lehet felhozni korábbi ügyeket, de annak sem lenne értelme, mivel épp nem arról volt szó. Ha esetleg sasika ír egy bejegyzést a jobboldali svindlikről, akkor ott is szívesen fogok beszélni arról, hogy mennyire nem pálya ilyennek meg olyannak beállítani magukat közben pedig mást tenni.

halihalo 2009.01.18. 00:41:05

@Chalabre: Te hol élsz? Ma olyan embereket vesznek fel orvosnak, akikkel 15-20 éve szóba sem álltak volna. Több volt tanítványom esetében döbbentem láttam a jelentkezési lapjukat (orvosi), és még megdöbbentebben álltam, amikor fel is vették őket. Így jár az az ország, amelyik 1) nem becsüli meg a tanárait 2) mindenkit felsőoktatásba akar küldeni. Egy korosztály 50-60%-a nem képes ugyanarra a színvonalra, mint korábban az a 15 % körüli. Mert amikor pl. én jelentkeztem egyetemre, egy évfolyamból ennyit vettek fel. Aztán meg lassan oda jutunk, hogy nem lesz szakember, aki vízvezetéket vagy villanyt szereljen, viszont lesz felesleges PR-osunk és médiaszakemberünk valamin ügyvédünk százezresével.

prometheus_X 2009.01.18. 01:03:05

Ez egy egész érthető poszt vala. Most egy kicsit mesélek Csepelről, merthogy itt élek. Azt mindenképp érdemes tudni, hogy Csepelen aki nem MSZP szimpatizáns, az minimum idiótának van nézve. Csepelen aki Fideszes, az a habzószájú félék családjából való. Nekem volt csepeli szakközépben olyan Fideszes tanárom, aki nem tudott 45 percig meglenni 2-3 "büdösféreg MSZP"-zés nélkül, ami engem pártfüggetlenként is irritált. Akkor most elérkeztem a mese lényegi részéhez: pártfüggetlen vagyok, az összes jelenlegi parlamenti pártot és azok minden csatlósait kivétel nélkül gyűlölöm és maximálisan megvetem. Számomra egyik se bizonyította hogy jobb lenne picit is a másiknál, és ezt teljesen elfogulatlanul tudom mondani.

Tehát a lényegre térek: ebből a posztból egyből rájöttem, hogy aki írta, az Fideszes. Tetszik nem tetszik, lejön. Untig elég lett volna egyetlen helyen is megemlíteni, vagy ha van egy jól felépített összeesküvés-elméleted, akkor abba ezeket a szerinted kapcsolódó vonatkozásokat nyugodtan bele lehetett volna illeszteni - de ebben a posztban szerintem ennek semmi keresnivalója nem lett volna. Másrészt aki követi a híreket, az amúgy is tudta, hogy két MSZP-s ről van szó, hogy ezt minek kellett még külön említeni, megfejelve némi sejtetéssel, azt nem tudom, bár kétségtelenül a Fideszes folklór részét képezi (hogy ott miért, azt nagyon is értem, de akkor ez akkor is általánosításon alapuló hátrányos megkülönböztetése egy csoportnak).

Ez pont ugyanannyira káros viselkedés, mint ha a "párt" szót a posztban felcserélted volna a "zsidó"-val, a "cigány"-nyal, vagy bármely más közösség címkéjével. Ugyan lehet, hogy "nem ezen volt a fő hangsúly", de egyrészt ezen IS volt hangsúly, másrészt akkor is utal egy hibás viselkedési formára, amit ahogy a hozzászólásaidat nézem - talán elfogultságod okán - te magad se veszel észre, és nem kezeled helyén. Pedig ez a viselkedés, ha az eredetére tekintünk vissza sem sokban tér el attól, mintha te elhatároznád magadban, hogy a barna hajú diákjaid egy jeggyel jobbat kapnak mint a másmilyen hajszínűek. Pont ugyanennyire hajmeresztően értelmetlen, pozitívan semmit se befolyásolni képes, hibás állásponton alapuló viselkedés, csak nem veszed észre, és talán nem is érted, mert benne vagy, ez az értékrended.

Ez engem nem bánt - bár zavar - de azokat bánthatja a meggyőződésükben, akik az említett párttal szimpatizálnak. Ha ez volt a cél az utalgatással, sejtetéssel, akkor biztosan elérted - bár ezt az eredményt én nem fitogtatnám nagyon, mert szerintem szégyenletes dolog. Ha nem ez volt a cél, akkor pedig a jövőben erre jobban próbálj ügyelni.

Ez egy "szerintem" komment volt.

ottlako 2009.01.18. 01:03:58

Itt mindenki készpénznek veszi, hogy a tanárok szarok? Én egy budapesti átlagos középiskolában tanítok, és több iskolának ismerem a tanárait. Állítom, hogy a többség egyáltalán nem szar! Igaz, minden iskolában vannak nem odavaló arcok, de azok többnyire a kisebbséget jelentik. Sokféle indíttatásból lesz valaki tanár és nem csak az igazi egyetemre való bejutás lehetetlensége visz valakit erre a pályára. Több olyan embert ismerek, akik az un. versenyszférát hagyták ott a tanárkodásért, mások hobbiból űzik, és vannak sokan, akik a megélhetésért.

Kedves Blogolók azokról az emberekről beszéltek fitymálóan, akik a gyerekeitekkel sokkal többet foglalkoznak 6 és 18 éves koruk között, mint Ti a drága szüleik.
Talán meg kellene teremteni azt a lehetőséget, hogy aki tanári pályára lép, ne kelljen másod és harmadállást vállalnia, pizzafutárkén, piaci kofaként, rendszergazdaként, hogy tisztességesen megéljen.

prometheus_X 2009.01.18. 01:24:30

@ottlako: Nekem a tiéddel megegyező tapasztalataim vannak, holott olyan iskolákba jártam, amik egyáltalán nem nevezhetőek elitnek (finoman szólva sem).

Sok olyan tanárom van, akit 15 év távolságából is felismerek az utcán (ami még nem is extra), ami kemény, hogy ők is engem. Ők azok akik adtak nekem annyit, hogy ne felejtsem el őket, és valószínűleg én is adhattam annyit, hogy ne felejtsenek el engem.

Hogy mennyi az enyémmel ellentétes tapasztalat, az egy másik kérdés, de tegyük hozzá nagyon gyorsan, hogy ez az üzenőfal ilyen szempontból sem/nem reprezentatív.

Sosem lennék tanár, mert még annak ellenére is, hogy az alaptevékenységet tényleg szeretném csinálni, nem tudnám elviselni a mellékhatásait, se anyagi, se lelki vonatkozásában. Pont ez az a felismerés, amiért alapvetően minden tanárt tisztelek, azokat pedig akik hivatásból teszik, még jobban is.

Igazán nem érdemes azon gondolkodni, hogy az ideírók zöme miért van rossz véleménnyel a tanárokról. Általánosítani felesleges, mert ahogy látod, általánosítani bármire lehet: általánosítható, hogy a tanárok silányak, és általánosítható, hogy a kommentelők silánynak tartják a tanárokat, és (hogy vissza is utaljak) általánosítható hogy az MSZP-sek lopnak, ölnek. El kell fogadni ehelyett inkább, hogy létezik a magánvélemény, ami az egyén szubjektivitásának vetülete (itt írásban épp), és be kell látni, hogy ahogyan vannak olyanok, akik szerint silányok a tanárok, olyanok is vannak, akik szerint nem, vannak olyan tanárok, akik valóban silányak, de a többségük nem, vannak MSZP-sek akik lopnak, ölnek, de a többség (ismerve a párt méreteit) nem.

borzzz 2009.01.18. 05:49:00

Sasika, abszolut megértem az indulatodat, de a posztot elsietettnek tartom. Ez egy szélsőségesen ocsmány köztörvényes ügy, amiben még alig is látunk tisztán.
Mindenki szénné nyilatkozza magát, és a reagálók mintha kifejezetten ambicionálnák, hogy a legsötétebb és legundorítóbb oldalukat mutassák meg a világnak. A szereplőknek szvsz az a legkisebb hibájuk, hogy nem becsülik a pedagógus hivatást. Működésüket elnézve ebben nincs semmi meglepő.

Amadeo 2009.01.18. 06:16:06

1. "Másrészt aki követi a híreket, az amúgy is tudta, hogy két MSZP-s ről van szó,"

Én nem követtem túlságosan. (Kb. 3-4 híradás, val.szeg főleg rádióból). És nem tudtam. Tehát a posztot ebből a szempontból (is) érdekesnek, jónak találtam. Most viszont akkor rákerestem pontosan, ezt találtam:

"Takács, haláláig a csepeli önkormányzat MSZP-frakciójának helyettes vezetője volt, Deme Gábor pedig a párt színeiben indult önkormányzati képviselőjelöltként".
Azért ez nem sima párttagság.

Persze az ember egy-egy esetből ne általánosítson, de azért ismerjük el, hogy ennél több eset is volt már.

2. Fidesz-Kontra MSZP
Fidesz: demagóg, iszonyatosan buta kampány 2006-ban ((rosszabbul élünk... pont amikor tizenévek óta nemlátott osztogatás volt előtte)).
Mszp-Szdsz: -kurvaország, átverés, hazugság ((ezt akár el lehet képzelni a másik oldalon is, viszont a nyilvánosságra kerülés után Le Kell Mondani. Pont.))
Tehetetlen, törvénytelen és aggresszív rendőrség vezetőinek kitüntetése. (A "sajnálatos" eseményekkel kapcsolatban ennél cifrább a véleményem, de mondjuk maradjunk a tényeknél).
Ország csődközeli helyzetbe vezetése.
A kettő közül nekem az első még mindig szimpatikusabb.

3. Tanárok "minősége".
Várhatóan egyre rosszabb lesz.
Saját tanulmányaim során szűk többséget adtak a jó és a kiemelkedő tanárok, tanár-egyéniségek. És volt sok középszerű, vagy alkalmatlan is.
Hogy ez jó arány-e, nem tudom.
Mostanában (megint) sok Karinthyt olvasok, és megdöbbent, hogy mennyi mindent tudott, mennyi minden ÉRDEKELTE. Az irodalomtól a fizikán át a természettudományokig. Ez nyilván nem csak őt, hanem a kor oktatását is jellemzi.
Ettől ma fényévekre járunk.
Fel kéne ismerni, hogy az elcsépelt mondat igaz: Az oktatás a jövő záloga. És ha nem is gyorsabban, de garantáltabban megtérülő beruházás, mint az autópálya-építés.

((Nagyon halkan: csak hát a mai társadalomba már nem kellenek okos emberek, csak buta és manipulálható fogyasztók és szavazók, valamint az autópálya-építésből több a közvetlen "haszon".))

Amadeo 2009.01.18. 06:17:11

ennél több eset is volt már --> egynél több eset is volt már

Dr Keynes 2009.01.18. 06:48:45

Sajnos azzal, hogy belekeverted a pártot hiteltelenné tetted az egész hozzászólásodat, aggódásodat. Ha komolynak tartod a témát, akkor nem fér bele egy kis odaszólogatás sem. Így meg lett belőle egy érdektelen, bármire felcserélhető téma, aminek kapcsán finoman ki lehet szólni.
Kár érte, érdemes lett volna beszélni róla.

Dr Keynes 2009.01.18. 06:53:37

Ottlako,

Igazad van, valószínű a tanárok közt sincs soikkal több alkalmatlan, nem oda illő, kelletlen, kiégett... mint máshol. Csakhogy a tanárokkal mindenki találkozik, végigkövethető a munka amit végeznek, éppen ezzel összefüggésben tudható mennyit keresnek. És ebből persze egyből az jön, hogy kritikusak, negatívak vagyunk velük szemben.

sebi77 2009.01.18. 07:28:41

Elfogadom, hogy nyilván mondjuk egy matfizes nem atomfizikus. OK, de attol miért "híg fos"? Ugyanilyen alapon mindenki "híg fos" aki nem kutató, a benzinkutastól a könyvtároson keresztül a mérnökökig? Micsoda idióta felfogás ez? Igen, sokan azért tanítanak mert nem futotta nekik többre. Ugyanúgy, mint az emberek maradék 99%-a, akik kompromisszum eredményeként lett az ami, és csinálja azt amit csinál, és a jelentős részük (a többségük?) bizony útálja is a munkáját. Nem értem, hogy miért pont a tanároknál téma mindig ez a kisebbségi komplexusos mizéria.

Balián 2009.01.18. 07:51:53

Mit várunk egy olyan "embertől" aki az írókat úgy osztályozza,hogy hány könyvet írtak.
Szánalmas "ember" szánalmas kinlodádai!!!

sebi77 2009.01.18. 08:04:20

Még valami: a tanárnak munkaeszköze a tekintély, anélkül nem tud normálisan dolgozni (a rendőrnek is az, de neki van gumibotja és pisztolya, óriási különbség). Ha pedig a gyerek otthon (és a médiában) azt hallja amiket itt a blogban is lehet olvasni, akkor az eléggé megnehezíti a dolgot. A felnőtt társadalom tagjainak nem kellene egymás tekintélyét (mégjobban) aláásni a gyerekek szemében. Hogy ezt a tekintélyt, tiszteletet megadják-e, az a társadalmat minősíti. Vannak ahol megadják és jól működik az oktatásügy, van ahol meg csak a fikázás megy.

sprenczl 2009.01.18. 08:09:21

egy elhivatott embernek nem lenne gáz tanítani, csak egy sikkasztó talpnyalónak, aki többnek hiszi magát annak, mint ami....

Mindfield 2009.01.18. 08:20:17

Azokon az MSZP-s maffiakörökön belül a tanárság nagyon lealacsonyítónak számít. Egyébként meg ne papoljon itt senki a "tanáremberek" erkölcséről. Nagyon nagy százalékuk tényleg "kényszerpályán" van, meg már elnézést, Magyarországon vagyunk, ki hiszi el hogy itt bárkinek is számít bármi jobban mint a pénz? Majd pont a "tanáremberek" lesznek a kivételek...:)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 08:44:18

@Balián:
gondolom, a Nemeréről írt posztomat emlegeted fel. Megismétlem, amit ott: ma is úgy gondolom, aki 500 könyvet írt, annak szerintem enyhén szólva egyenetlen a munkássága, ez olvasása nélkül is állítható.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 08:46:20

@Dr Keynes:
Nem én kevertem bele: az illetők nem mezei párttagok voltak, ez azért nem teljesen mellékes körülmény. (Bár a gyilkosság szempontjából nem is kardinális jelentőségű.)

erogén zónapörkölt 2009.01.18. 09:14:16

@sebi77:
"...a tanárnak munkaeszköze a tekintély."
Ez bizony így van. És ezt nem a boltban veszi meg. Még kevésbé a vesztőhelyen várakozó párttárstól kapja. Feltételei vannak, és ezek részben vele született adottságokból, részben az iskolában tanult ismeretekből tevődnek össze.
A továbbiakban a pozíciókat az őt körülvevő társadalom határozza meg. A jelen helyzetben akképpen, hogy a tanári eszköztárt a szoclib gondolkodás- és cselekvésmód igyekszik a minimálisra korlátozni. Másrészről, a társadalmi elismertség eléggé pregnánsan jelentkezik a közelmúlt tanárveréseiben.
A pártkérdésekre most nem térnék ki részletesen. Aki már összehasonlított egy Fodor Gábort, meg egy Pálinkást, az úgyis tudja, hogy miről beszélek.

lilike13 2009.01.18. 09:14:42

Engem meg az háborít fel, hogy Deme és pökhendi ügyvédje, Ruttner azt követeli, adják át nekik a hanganyagot, hadd tudják letagadni a csillagot az égrôl. Mert az persze úgy van, hogy a vádlott és védôje elôbb tájékozódik, hogy milyen tárgyi bizonyítékok vannak ellene, aztán ahhoz képest hazudozik tovább. Aljadék malacfejû Deme!

Selli 2009.01.18. 09:19:56

Szerintem duncan nem bunkó, engem is érdekelne, hogy sasika hogyan kerül mindig a főoldalra. Élő példája annak, hogy tanárnak nem a lángeszűek mennek. Egyébként meg lehet, hogy tojást tojni nem tudok, de érzem, ha záp. Gondolom ezzel még sokan vagyunk így. És hogy miért olvasom? Egyrészt bíztam a címben. Másrészt társadalomlélektani kutatás :-)

Fu Szekh Li 2009.01.18. 09:30:21

Végigolvastam az írást és a kommenteket is. Elég sok gondolat kavarog bennem.
1. Szerintem is lényegtelen, hogy melyik párthoz tartoztak, a szemlélet az, ami felháborító. Nem azért, mert a társadalom gondolkodik így a tanárokról, hanem azért mert egy iskolaigazgató.
2. Egyébként egy igazgatónál igenis számít, hogy melyik párthoz tartozik. Mindig a város vezetése dönti el, hogy ki lesz az iskola vezetője, akár iskola dolgozóinak ellenére is, így sokkal nagyobb az esélye egy szimpatizánsnak vagy tagnak, bármelyik párt is vezeti az adott várost.
3. Sajnos az országnak, a rendszernek nem az a fontos, hogy te minél műveltebb, okosabb, szakmailag hozzáértőbb legyél, hanem az, hogy minél tovább járj iskolába, mert ez még mindig kevesebbe kerül. Az iskola az életre nevel, mert megtanít arra, hogy bejárj egy helyre, amit nem szeretsz, és olyat csinálj, amit nem szeretsz. Ennek a rendszernek a jó tanárok az ellenségei, és meg is próbálják elüldözni őket.
4. Ennek ellenére amikor még tanítottam, azt láttam, hogy a tanárok nagy része megpróbálja viszonylag felelősséggel elvégezni a munkáját, csak látható az, ahogy az évek során belefásulnak.
5. Amikor én jártam az ELTÉ-re, ott elég erőteljes elit szemlélet volt. A matematikus, a fizikus hallgató kolléga volt, míg a tanárszakos nem. Nem az volt a baj, hogy mást tanítottak nekik, hanem az, hogy másképp. A tanárok egy része egyáltalán nem vette komolyan a tanárszakosok oktatását, ami engem már akkor is nagyon zavart (matematikus vagyok, de tanárszakot is végeztem, és voltak tanárszakos barátaim is). Úgy hallottam, hogy ez talán már változott, bár vannak kétségeim.
Na ennyi, de a lényeg az 1. pont: ha egy iskola vezetője is így gondolkodik, akkor jajj annak az iskolának.

baranyai 2009.01.18. 09:38:24

Tanárként mondom: nem az a baj, hogy milyen középiskolai eredménnyel vesznek fel valakit tanárképzőre, s lesz belőle tanító vagy tanár. A baj ott van, hogy amíg egy repülőgép vagy kamion vezetéséhez alkalmassági vizsga kell, addig emberi és erkölcsi mértékkel abszolut alkalmatlan figurákra rábízzuk a következő nemzedéket. Nézzen vissza mindenki a saját tanítóira, tanáraira, ki hagyott maradandó nyomot, emléket? Valószínű nem a zsenialitás meg a tudományos munkásság az emlékezetes, hanem az emberi példa, az életrecept, a viselkedés, a megértő felémfordulás... A tananyag egy másodlagos valami. Sasika gondolatmenetében burkoltan van jelen ez a vonal, mely szerint a társadalom úgy gondolja: ha másra nem, tanárnak jó lesz az erkölcsi értelemben toprongy alak. És ez nem független a párthoz tartozástól (minden oldalon), a középszer ezekkel a kapcsolatokkal futhat képességeinél jóval nagyobb ívű pályát. Meg valószínűsíthető, hogy a pártfinanszírozás, alapítványozás és önkormányzati mutyi egy olyan szövevényével találkoztunk, ami erősen átjárta a magyar társadalmat. Négy milkáért nem ölnek embert...

prometheus_X 2009.01.18. 09:44:58

@Amadeo: Jó, akkor vitázzunk.

1. "Én nem követtem túlságosan. "
Oké, Te nem. A túlnyomó többség viszont hallotta/olvasta, mert 3-4 napig a csapból is ez folyt, hogy MSZP-sekről van szó, azt minden híradásban megemlítették általában egyszer. Hogy sima vagy nem sima párttagság, annak két kivégzett halotthoz képest, súlyát tekintve nincs jelentősége. Nem fogom kimosni az MSZP-t, mert teszek rá, csak szerintem ebben az ügyben a sokadrendű lényegtelen információ. Csepelnek sok korrekt vezetője van, közülük kiemelném Podolák Györgyöt, aki eddig fogadóóráról még nem hiányzott, és a kardinális, a Csepelt érintő kérdésekben mindig kinyitotta a száját a parlamentben (olyankor általában néma csend lett), és ezen jelleme és munkája okán az elmúlt 20 évben élő legenda lett, szinte mindenki ismeri itt a nevét. Csepel messze nem egy makulátlan kerület, de még így is élhetőbb és kevésbbé korrupt mint a belváros akármelyik másik kerülete. Szégyennek szégyen, hogy ilyen emberek vezető szerepet kaphatnak, de szeretettel emlékeztetnék mindenkit Lengyel Zoltán "részegen visszaugatok a rendőrnek és pucéran vezetek" úrra, aki ugyan nem gyilkolt, de ól példázza, hogy pszihésen alkalmatlanok minden pártban előfordulnak - egy példa a sok közül: www.ingatlanmagazin.com/6933/Uram_batyam_vilag_Erzsebetvarosban

2. "A kettő közül nekem az első még mindig szimpatikusabb."
Hát igen, erre mondják azt, hogy az idő mindent megszépít. Pedig volt '98-tól egy Fidesz kormány is. Annyira érdekes ahogy az emberek memóriája működik. Érdekességként említem, hogy a '98-as év egy kivételesen durva leszámolással indult, amelyet a mai napig rejtély övez, de voltak emellett még más kisebb-nagyobb kivégzések is, például az aranykéz utcai robbantás, de úgy az egész időszakot addig és azóta se látott maffiaháború itatta át, és valahogy egyikről se lehet tudni semmi konkrétat, bár itt-ott sejthető volt hogy a szálak hova vezetnek (hadd ne mondjam). Ezen felül a forum.index.hu/Article/showArticle?cmd=Article_showArticle&t=9058572 oldal legalján olvasható az akkori Fideszes kormányprogram (választási program) 40 pontja: tegyük a szívünkre a jobb kezünket és lássuk be, a fele, de talán a negyede se valósult meg.

A köztévét is pont úgy kisajátították mint akármelyik MSZP-s kormány. Lehetne még sorolni, csak utána kell nézni.

Most akkor mitől is jobbak?

3. "Várhatóan egyre rosszabb lesz."
Pesszimista spekuláció, a saját tapasztalataidon túl semmivel se tudod alátámasztani (nem is lehet).

"Ez nyilván nem csak őt, hanem a kor oktatását is jellemzi."
Ez a következtetés legalább annyira "logikus", mint ha a fizikaoktatás színvonalát az határozná meg, hogy Albert Einstein mennyire volt benne kiváló. Karinthy-ból ezt lekövetkeztetni azért erősen kétséges.

Nem szívesen adok táptalajt egy Fidesz vs MSZP flémnek, mert tiszta hülyeségnek tartom. Egyik párt (nem csak ez a kettő) se látja el a népképviseletet, mindegyikben vannak tolvajok, gyilkosok, maffiózók ÉS korrekt emberek is. Utóbbiak sajnos mindegyikben kisebbségben. Az összes parlamentben megfordult párt olyan érdekképviseleti csoport, amely a saját köreinek az érdekeit képviseli - időnként pedig áttételesen, véletlenül ez egybe esik a népérdekkel is.

Fel kéne ezt ismerni, 20 év alatt meg lehetett volna már tanulni.

erogén zónapörkölt 2009.01.18. 09:51:15

@lilike13:
Csak mellékesen:
Ez ugye ugyanaz a Ruttner, aki a szocdem párt kivégzésében segített a kivonulásával?

prometheus_X 2009.01.18. 09:51:54

@baranyai: Teljes mértékben és messzemenőkig egyet értek veled. Erről az ügyről elmondható, hogy a farkánál bűzlik a hal. Akár az iskolát, akár az ügyben résztvevőket, akár a tanulóit, akár a környéket ismerve és szemlélve jóval többet sejtek a háttérbe, amiről csak remélni merem, hogy kiderülnek a további részletek is.

Arról a környékről azt azért érdemes tudni, hogy a játszóterek egy jó részén mindig is ropogott a tű és a fecsi a talpak alatt. Hogy ennek az ügynek a hátterében drogbiznisz is meghúzódik-e, azt nem tudom, de hogy többről van szó mint amennyi most látszik, az egészen biztos.

prometheus_X 2009.01.18. 09:53:49

@Fu Szekh Li: és minden olvasó:
Az iskola egy alapítványi magániskola volt, nem állami. Már sokadjára olvasom, hogy egyesek azt hiszik, állami iskola volt.

Fu Szekh Li 2009.01.18. 09:57:35

Bocs ezt nem tudtam. Milyen alapítvány az, és melyik párthoz kapcsolható?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 10:02:15

@Selli:
te nyilván lángeszű vagy, ebből futja a szimpla fikázásra. Gratulálok.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 10:06:53

@prometheus_X:
én azok véleményét osztom, akik szerint nem lehet egyenlőségjelet tenni a két párt közé. 98-2002 között messze nem ilyen súlyú problémák merültek fel, mint ma. Amit a tisztogatásról írsz: messze nem voltak olyan méretűek, amilyennek a ballib sajtó bemutatta, s főleg nem akkorák, mint 2002 után. A Fidesz is követett és követ el hibákat, ezekről szoktam is írni, de összemosásuk végső soron -amellett, hogy igaztalan- az MSZP-nek kedvez. ""Miért ne maradnánk, ha a másik sem jobb?" De igen, meggyőződésem, hogy jobb.

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.01.18. 10:07:39

Az alacsony műszaki és TTKs ponthatárokhoz:

Miskolcon mindig az elsős évfolyamok kapják a legnagyobb, 4-500 fős előadókat. Másodéven 120 fősöket, aztán a kisebb termeket. Ez köszönhető részben a specializációknak, részben annak, hogy félévenként megfeleződnek a tankörök - a bolognai rendszerben ez már másképp működhet, a lényeg, hogy a fejkvóta miatt szinte mindenkinek 'megadják a lehetőséget'. Aki kibírja, úgyis kikupálódik a végére.

Corry 2009.01.18. 10:14:49

Beleolvastam a kevesebb mint egy nap termésébe, a címből arra következtettem, hogy az oktatásról megy itt a vita. Utána visszamentem a poszthoz, hogy megkeressem azt a mondatot ami a biztit kiverte...
Látjátok feleim szümtükhel... , hogy emiatt nem lesz idehaza sose normális közállapot, mert egy ilyen félmondatot magára veszik azok akiknek lehet, hogy nem ingük, avagy ezután már én se tudom mi a helyzet.

Az egyszer biztos, hogy az oktatás mindig is mostoha helyzetben volt és van, mert hiányzik a kellő bölcsesség a felkarolására.
Volt a cócalizmus, amelyben példul az általános iskolai matektanáraim képesítés nélküliek voltak, a magyartanárom pedig elmebeteg szerű, nem vagyok szakember, ezért írok csak sejtést.
Akkor az uralkodó osztály a munkásosztály volt, ennek az uralkodásnak a rendszerváltás alaposan véget vetett. Az oktatás sose dominált, mert van egy nagy hibája: a rossz munka visszacsatolása egy fél emberöltő után lesz látható. Nem értettem sokáig a (volt) német főnökömet aki szidta a magyar oktatást de most már kezdem érteni, igaza van.
A tanárrá való "visszaminősítés" a fizetésnek szólt, és pont az a baj; miért keres egy gazdasági alkalmazott, vagy egy köztiszviselő többet, mint egy tanár ugyanabban a közszférában ?????????????????????????

RonIQa 2009.01.18. 10:15:24

Az elhunytnak szocialista-mutyizós értékrendje volt. Ez pedig egy olyan értékrend, aminél benne van a pakliban, hogy a maffiaelszámolások során, mintegy üzemi balesetként az ember soron kívül elhunyhat.

Meg az is benne van ebben a remek szoci értékrendben, hogy sikkasztó tanárok nevelhetik a jövő szocialista ifjait, a mutyizós utánpótlást és ebben senki nem talál kivetnivalót. Még a post írója is csak a hierarchián bírt kibukni.

Mi az, hogy nem terveztek feljelentést? Minden hivatalos szerv köteles a tudomására jutott bűncselekményt feljelenteni. Szerintem az iskola igazgatójának is kötelessége feljelentést tenni, ha az iskola vagyonát éri kár. Azért, mert meg kell akadályozni, hogy a magániskola magánemberektől származó magánvagyonát zabráló tetvek zavartalanul tevékenykedhessenek tovább. Gondolom, az elhunyt is részesedett volna, mert azt még egy buta szocialista f@szkalap sem hihette, hogy ötmilliót le lehet nyúlni úgy, hogy senki nem veszi észre.

Undorító, hogy ilyen erkölcsi hulladékok gyereket nevelhetnek és már olyan morális fertőben él a társadalom, hogy ez fel sem tűnik senkinek...

prometheus_X 2009.01.18. 10:15:47

@Fu Szekh Li: "és melyik párthoz kapcsolható?"

Nem vagyok oknyomozó :)

De van itt két adatlék anyag:
- Valamiféle áttekintést adó oldal (eléggé szegényes): www.adhat.hu/szerv/egyszerv/63956.html
- Egy igazán alaposnak mondható tényfeltáró cikk: hvg.hu/itthon/20090116_csepeli_kettos_gyilkossag.aspx

Az utóbbit mindenkinek ajánlom figyelmébe, az elsőt csak a megszállottaknak :)

prometheus_X 2009.01.18. 10:23:42

@sasika61: Az, hogy a Fenyő féle leszámolást 15 év alatt se sikerült megoldani, nem a ballib sajtó miatt van. És abban bizony benne sejthető a Fidesz is. Nyugodtan nézz utána.

Egyébként továbbra sem értek egyet bármilyen pártszimpátiával se. Ezek egyike se méltó arra hogy valakinek szimpatikusak legyenek. Kényszerből meg nem X-elek, ha nincs olyan párt amelyik népképviseletet valósít meg, akkor rakok a választó papírra egy "?"-et és azt ikszelem be. Nincs olyan, hogy kisebb rossz. Csak olyan van, hogy képvisel-e népérdeket, vagy nem. Aki nem, az nem kisebb rossz mint az a másik, aki szintén nem.

prometheus_X 2009.01.18. 10:32:42

Értem én azt is, hogy a tanárok többsége jobbra húz, mert 50 évig a cucialista-kommonista időben a sárba tiporták a szakma és a szakemberek becsületét, a létező minden módszerrel (igen, nekem is volt a "rencerváltás" előtt olyan ált.isk. tanárom, aki egy matt alkoholista nő volt, és aki az orrunk előtt hempergett az szintén alkesz pasijával a kiránduláson, és akit láttunk nem egyszer olyan részegen, hogy állni nem tudott). Én ezt megértem, de ez akkor is magas fokú felszínesség. Ugyanúgy megértem, mint amikor az MDF-et megválasztották kormánynak (bár akkor még nem tudta senki, hogy az elhíresült taxisblokádra majd ki akarják vezényelni a hadsereget...).

Neked is ajánlom figyelmedbe ezt az oldalt: www.kibulizottorszag.net/

Sokat elmond, van pár dolog amit túlzónak tartok, de alapvetően jól felépített és logikus. Érdemes végigolvasni.

nyekk 2009.01.18. 10:40:29

Három felnőtt gyermekem iskolai pályafutása során, meg munkám miatt közelről, mondhatnám bennfentesként ismerek egy csomó tantestületet. Hát olyan szellemi sötétséget, mint ezekben a körökben, bizony nagyon szomorú látni. Nagyon szomorú, hogy egy átlagos tantestületben egy, max. két olyan ember van, akit jóindulattal tanárnak lehet nevezni. A többi lusta, érdektelen, link kutyaütő. Általában élükön az igazgatóval. Ráadásul mind el van telve azzal, hogy ő mellőzött zseni, jelenleg méltatlan helyzetben van, és sokkal többre lenne hivatott, sokkal több járna neki. Nem túl magas az átlag tanár jövedelme, de ahhoz képest, amit most a zömük le tesz az asztalra, bizony még így is erősen túl vannak fizetve. (Persze ez a legtöbb állami, önkormányzati területre is igaz) Ez a méltatlan mellőzöttség tudat az oka, hogy a tanár társadalom kevésbé lusta és fásult része hemzseg a politika környékén, meg a különféle AVON, meg hasonló cégek környékén. Mentalitás: a fizetés jár érdemi munka nélkül (járadékként), és keresni megpróbálunk más területen. Az eredmény ismert. (Persze a neveléshez semmi féle eszköz nincs a kezükben, azt is elismerm. És ezeér már nem a tanárok a felelősek.)

prometheus_X 2009.01.18. 10:43:51

@nyekk: Én eddig az összes iskolám igazgatói apparátusával meg voltam elégedve, az általad elmondottakból rájuk egyetlen betű se illik. Jó lenne tudni, hogy neked pontosan honnan származnak ezek a tapasztalataid. Kezdjük azzal, melyik megyéből, folytassuk azzal, melyik iskolából. És akkor lehet hogy lesz miről beszélgetni.

prometheus_X 2009.01.18. 11:05:20

Nekem a tapasztalataim:
- Általános iskolában az igazgató tartotta 8-ikban végig a matematikát, ami mellett zseniálisan intézte az iskola ügyeit is. Ezt az is bizonyítja, hogy ez ma az egyik legmagasabb színvonalú ált.isk., és a mai napig ő az igazgatója (ha jól tudom továbbra is óraadó emellett). Az magyar tanárom elhivatottsága az oka annak, hogy vonz a magyar nyelv azóta is. Az informatika tanárom személye a fő oka annak, hogy ezen a pályán helyezkedtem el.
- Első szakközepemben (ez egy képzőműv. szki volt) is stabilan működött és fejlődött az iskola, az igazgató apparátus ott is szakmai volt és elhivatott. Az igazgató helyettesek korrekt órákat adtak le, és megfelelően nevelték a rebellis művészpalántákat (amennyire lehetett). Az ottani történelem tanárom egy zseni volt (később igen jól szerpelt egy Legyen Ön is Milliomosban), az ez irányú kötődésem nagyrészt miatta alakult ki bennem.
- A második szakközepem (ez egy csepeli infós szki) vezetőapparátusa brilliáns, korrekt, emberi. Jó vezetők és jó óraadók (mindegyikük volt nálunk rendszeres óraadó). Az iskola színvonala itt is kiemelkedő, a fejlődés folyamatos. Az osztályfőnökünk (magyar szakos) kiváló pedagógus volt és még azokkal is képes volt megszerettetni a tárgyat, akik - mondjuk úgy - eléggé deviánsak voltak. Az egyik informatika tanárommal a mai napig tegező viszonyban vagyok, és remek szakembernek tartom mind tanárként, mind informatikusként (sajnos már nem tanít).

És nem csak ezt a három iskolát ismerem.

states 2009.01.18. 11:09:50

Gyurcsány-országban hogyne lennének jók a bűnözők tanárnak, hiszen a kormánytagok is azok, meg az egész MSZP-vezetés köztörvényesekből áll...

states 2009.01.18. 11:19:39

Megjegyzem, az egész csepeli ügy tulajdonképpen a helyi emeszpések egymás közti leszámolásáról szól. Ismerjük ezt a szitut a filmekből: a bankrablás után az osztozkodásnál mindig csak idő kérdése, hogy ki mikor ránt elő egy pisztolyt...

smartdrive 2009.01.18. 11:25:17

na, akkor tehát eljutottunk oda, hogy a "sors" igazságot szolgáltatott, mindenki megnyugodhat

marosy 2009.01.18. 11:29:30

A gárda még nem ölt, a szocik igen.
Kit is kéne feloszlatni? Szerintem a csalók és gyilkosok pártját.

states 2009.01.18. 11:34:19

smartdrive
Ez a Deme 3-4 év múlva már kint lesz a sittről, hol itt az igazság? Arról nem is beszélve, hogy Gyurcsányék, akik ezerszer annyit loptak, mint ezek a csepeli emeszpések, szabadlábon vannak...

nyekk 2009.01.18. 11:42:02

@prometheus_X:
1.Budapesten
2. Az írásodból úgy veszem ki, hogy te is (az is lehet, hogy jó) tanerő vagy. Nem biztos, hogy a tantestület(ek) ténykedését, és színvonalát az tudja leg objektívebben megítélni, aki maga is része annak. Kívülről, meg sajnos az eredményből, az iskolákat elhagyó gyerekek (zömének) tudás beli, erkölcsi, stb. szívonalából sajnos az elözö hsz-emben leírtak tűnnek jellemzőbbnek. Ez olyan, mint mikor az orvosi team el van bűvölve, hogy milyen kitűnően sikerült az operáció, csak hát sajnos a (szakmailag bunkó) beteg mehalt. Egy ilyen műtétet lehet, hogy a szakma sikeresnek ítél meg, de a beteg hozzátartozói egyáltalán nem. És én inkább ez utóbbi minősítést érzem reálisabbnak. Hagy ne érdekeljen, hogy az orvos matyóhímzéssel varta össze a sebet.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 11:48:05

@nyekk:
igaztalanul általánosítasz, így nem lehet vitatkozni.

@prometheus_X:
a Fenyő-ügy összekapcsolása a Fidesszel nekem újdonság, én erről semmit nem tudok. A taxisblokád idején senki nem akarta kivezényelni a hadsereget, remélem, ezt iróniának szántad.
A "kibulizott" cikket rég ismerem, szerzője levelezőtársam, gyakran megjelenik itt is, valóban gondolatébresztő írás.

Yasashi Tanuki 2009.01.18. 12:30:32

Talán azért kinálták meg a tanári állással mert igy a tanulóanyag se volt átlagos abban az iskolában. Ugye szó volt róla, hogy csak pár nappal azelőtt fenyegették meg halálosan az igazgatót mert beleavatkozott egy verekedésbe.
Az szoclib vezetés duplán is felelős - először azért mert közülük került ki a tolvaj gazdasgi vezető és a lopást eltusolni akaró igazgató és ők tehetnek róla, hogy a tanár kezében nincs eszköz a fegyelmezésre és az iskolákra rákényszeritik a túlkoros agressziv gyerekeket azzal, hogy nincs értékelés 4. osztályig és a renitens gyereket se büntetni se iskolától eltanácsolni nem lehet.

daito 2009.01.18. 12:39:31

Szeretem, amikor a sok kedves hozzászóló egy ügyből általánosít az egész helyzetre. :) Hiszen egy az egyben arányos összefüggés van egy általános iskolai bűnügyi sztori és az ország helyzete, a pártok között.

Egyértelmű, egy völgyhíd is pontosan megmutatja, hol tartunk, akkor egy általános iskola is alkalmas erre. :)

Corry 2009.01.18. 13:08:58

@daito:
A völgyhíd igenis sokat megmutat.
Gondold csak végig, miért is kellett azt odaépíteni, avagy kellett -e egyáltalán. Sok minden kikövetkeztethető ebből és ha ez országos szinten így megy, akkor nem is csoda ha itt tartunk, hogy a nemrég lesajnált szlovákoknál már ugyanaz a pénz mint az irigyelt nyugaton, csak még nálunk nem.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.18. 13:34:37

@Corry:
egyetértek, bizony a völgyhíd nagyon is jelképe lehet sok mindennek, ami itt történik.

Kata78 2009.01.18. 14:27:28

Az iskola kifejezetten hátrányos helyzetű, túlkoros gyerekek iskolája volt, amugy. Sőt, aki most gyilkolt, az anno, mikor az alapitvány átvette az iskolát 2 évvel ezelott, kirúgta az összes egykori tanárt..... ezt csak, mint érdekességet jegyzem.

kn 2009.01.18. 15:08:05

@Yasashi Tanuki: már megbocsáss, ekkora sületlenségeket ne írj! igenis van értékelés 4. osztályig is! jaa, hogy neked az értékelés csak a jegyeket jelenti? szerencsére a kicsiket már nem kell ezzel az ötfokú skálával nyomorítani, tök mindegy, ki vezette be. (az alternatív sulikban már remekül bevált azelőtt is, hogy az államiakban is bevezették volna)

daito 2009.01.18. 15:19:10

Történik.

Igen, ezek úgy történnek. :)

Nektek, a többi fórumozónak, bloggernek, kommentelőnek sosincs köze hozzá, ezek mindig csak úgy történnek. :)
Aztán mégis mindenki milyen sztorikat tud mesélni, ami vele vagy ismerőssel szintén "megtörténtek". S mindenki hogy felháborodik.
Ahogy egy völgyhíd felépítése sok apró sztoriból, történetből áll, úgy egy alapítványi iskola élete is felépíthető sok kis történetből, sztoriból. S ezek a sztorik nem úgy kezdődnek, hogy volt egy pillanat, amikor a fekete lyukból kipattant a völgyhíd/iskola/alapítvány/mszp/akárki...

Ha az a kettős gyilkosság nem történt volna meg, akkor közületek senki életében nem hallott volna arról az iskoláról (kivétel az, aki valamiért kapcsolatban áll(t) vele). Pont nem érdekelte volna semelyikőtöket az, hogy ott eltűnt 2-3-5 millió forint, kiből miért lesz ott tanár, vagy valami disznóság ott hogy is van.
Ahogy a völgyhíd is csak azért szúrja a szemeteket, mert olyan nagyon magas... Nem azért, mert hídépítő-útépítő mérnökök vagytok; vagy esetleg közületek legalább a 10% kapcsolatba kerülne egy ilyen beruházással bármilyen szinten és rálátna, hogy ez hogy is működik (nemcsak tervezési szinten).

Sajnos hozzátok képest én még fiatal vagyok; így nem rendelkezhetem azzal az őrült nagy tapasztalattal, ország- és világlátással, emlékekkel, küzdelmek nyomaival; mondhatnám idealista vagyok. :)

Ellenben azt tudom, hogy kívülről és utólag mindenki nagyon, nagyon okos.

Corry 2009.01.18. 17:07:36

@kn:
Na igen, most már alsóban megtanulják a gyerekek a százalékot és azt, hogy hány százalék majd hányast jelent...

@daito:
Nem tudom, miért kellett volna ott lennünk a völgyhídnál. Autópályán pár ezer kilométert mentem már, volt ott is völgyhíd, igaz ott még völgy is volt hozzá.
Én egyébként kapcsolatba kerültem a beruházással, az APEH-on keresztül, úgyhogy ha nem haragszol, akkor érdekel.
De megpróbálom összefoglalni, mi is vezetett a völgyhídhoz:
1. Magyarország dél-dunántúli része pont az a terület, ahol a Mecsek kivételével említésre méltó hegyszerű képződmény sincsen. (vö. az Alpokkal)
2. Magyarországon 3000 párszáz önkormányzat tud egy ilyen országos ügynek keresztbe tenni
3. Adottak a kivitelezők, példul a Strabag, melynek a magyar politikában játszott szerepéről az osztrák választási kampányból is értesültünk.

Érdemes elolvasni a Wikipédiát, mely nálam jobban és részletesebben összefoglalja a történteket. Látható a híd is fényképen, és látható az áthidalt "völgy is". Jobb helyeken ilyenkor a felszínen vezetik az autópályát, de ismétlem jobb helyeken, ahol kevésbé gazdag az ország.

hu.wikipedia.org/wiki/K%C5%91r%C3%B6shegyi_v%C3%B6lgyh%C3%ADd

bazsesztoni sziligan 2009.01.18. 20:13:10

A wikipedia cikket meg érdemes szűrővel olvasni, hogy az ilyen apró utalások kiessenek:

"A sztráda nyomvonalának kijelölése tehát végül az Orbán-kormány, a megvalósítás pedig Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége idejére esik. A 2002-es választási évben már folytak is tárgyalások a Vegyépszer–Ganz kettőssel a híd megépítéséről.[2]"

Ennyit a Strabag szerepéről a politikában, a Vegyépszert nem megemlítve.

A Kőröshegyi völgyhíd a demokrácia jelképe. Ilyen demokráciát alakítottunk ki. Egy puha diktatúrában azt mondták volna az önkormányzatoknak, hogy ott lesz a híd ahol a kormány meghatározza (pont).

Jobb helyeken ilyen esetekben addig, amíg az ilyen döntéseket meghozzák, kicsit korlátozzák a demokráciát, vagy már eleve máshogy alakítják ki a döntési szinteket.

Akik pedig mindenből az ellentétes politikai párt érintettségét és hibáját vezetik le, tanárnak még jók lehetnek – de remélem – nem számít követelménynek a pályához.

pamutmacska 2009.01.18. 21:31:48

@ottlako: ott a pont. :)
Nagyon egyetértek.

pamutmacska 2009.01.18. 21:35:48

@Dr Keynes: hm, nem tudom. A tévében a múltkor akkora baromságot mondtak, amennyit én húsz év múlva sem fogok keresni... Szóval nem tudom, ki hogy van vele. Kezdőként az ember alig kap többet, mint a minimálbér. Szerintem, aki PEDAGÓGUS (amolyan vérbeli fajtára gondolok), az nem a pénzt nézi. Amíg tudja. Aztán, ha muszáj, elmegy másod-, harmadállásba...

pamutmacska 2009.01.18. 21:37:27

@TrasherXX: hidd el, vannak még kivetelek! Mondjuk hivatástudat. Mond valamit ez Neked? ;)

pamutmacska 2009.01.18. 21:42:10

@nyekk: azért jó ez a szakma, mert olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá! Lám, Te is! :)

Amadeo 2009.01.18. 21:55:52

@prometheus_X:
Jó, akkor vitatkozzunk:)
1. Teljesen egyetértek veled (A francba, ezen nem tudunk vitázni:) Érdekes, hogy a 7.ker "eset" nekem is eszembe jutott, csak már nem akartam idekavarni, nehogy teljesen a fidesz szekerét tolónak nézzél/nézzetek:)
Sok marha és szemétláda van mindkét oldalon, és elhiszem, hogy Csepelen az MSZPs többség többsége (nagyon) jó.


2. Amiket írtál, sajnos nem kapcsolódnak az eredeti 2.-es ponthoz, szerintem nem esnek egy fajsúlyba az általam írottakkal.
Olvasd át kérlek mégegyszer. Akárhogyan nézem az 1998-2002 időszakot, az általam írottakhoz hasonlóra nem emlékszem (Pedig akkor még egyébként a baloldalt éreztem szimpatikusabbnak, tehát figyeltem...)
3. Karinthy.
Nézzük hát kortársait:
kiemelkedő költők és írók (ld még: Nyugat)
Szent-Györgyi Albert
Wigner Jenő
Gábor Dénes
Szilárd Leó
Teller Ede

- persze mondhatod, hogy könnyű a történelem távlatából e pár nevet kiemelve dícsérni az elmúltat. De ha megkövezel, akkor is úgy érzem, hogy a mai korunkból, oktatási rendszerünkből egy sem lesz, akinek a neve csak ennyire fennmarad...

Bockó · https://muslimstatistics.wordpress.com/ 2009.01.19. 10:52:49

@Amadeo: Nyugi, bármilyen tré az oktatási rendszer, a zsenik túlélik. Azért nem marad fenn a nevük, mert sokkal speciálisabb témákkal foglalkoznak, és eleve nem válnak ismertté. És egyébként is pl Neumannt sem a vegyészmérnöki diplomája tette azzá, ami végül lett ;)

teknős 2009.01.19. 13:03:27

Sasika!

Én a politikai vonalat nagyon is fontos szálnak tekintem a történetben, nem csak úgy mellékesen került megemlítésre.
Átvenni egy iskolát, egy kórházat az állam kezéből, nagyon is politikai szándékot takar.
Több, mint érdekes, hogy akik így működtetni akarnak, nagyon is kormánypárti kapcsolatokat áplonak. Nem a fejkvótáért megy a tülekedés.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.19. 16:56:49

A "mellékes" szót a poszt apropójára értettem, hogy az igazgató szerint Deme úr még tanárnak jó lett volna, sikkasztása ellenére.
Egyébként persze, hogy nem mellékes.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.01.19. 16:57:37

"Tudom, hogy halottakról vagy jót, vagy semmit, azonban ez a szemlélet engem annyira fölháborít, hogy túl kell lépnem a szólás keretein:"

Vagy nem. Ugyanis a "jót" egy félrefordítás (ferdítés?) az eredeti latinból. Ott "jól"-lal hangzik (halottakról jól, vagy semmit, [é.: halottakról igazat mondj, vagy hallgass]).
süti beállítások módosítása