babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A kaszáspók kitépett lába

2009.01.27. 17:39 sasika61

 

A Fidesz vezetőinek gyakran vetik a szemére: miért nem csinálnak már valamit, miért tűrik a tűrhetetlent, miért nem zavarják el a kormányt? Igen ám, de hogyan? Hogyan lehet ezt megtenni a parlamentáris keretek közt? Majdnem sehogy. Amíg a kormány maga nem mond le, vagy a parlamenti többség ki nem hátrál mögüle, de úgy igazán, nem mint az elmúlt hónapokban, addig erre vajmi kevés a lehetőség, mondhatni: semmi. Ugyanakkor ez a „semmittevés” frusztrálja a közvélemény kormányellenes részét, az indulatok átsugároznak az ellenzékre is, elsősorban annak legnagyobb pártjára, a Fideszre. Ez is egyfajta csapdahelyzet, s valószínűleg az abból való kitörés is ihlette a párt elnökségét, hogy ma előálltak a parlament feloszlatásának ötletével. Konkrét időpontot is megjelöltek: március 8-i hatállyal oszlana fel az országgyűlés, az új választásokat pedig meg lehetne tartani az európai parlamenti választásokkal együtt.
 
Na, ez már valami – mondhatnánk elégedetten -, akkor már csak néhány hónap, vághatjuk a centit.
Azért ne dőljünk hátra túl korán. A javaslatból nem lesz semmi, ezt mindenki tudja, maga a Fidesz vezetése is. Olyan ez a helyzet és a javaslat, mint a mesebeli lány, aki hoz is valamit meg nem is. Megteszik, amit a közvélemény egy része minimálisan elvár, követelik az új választások kiírását, noha jól tudják, hogy erre nincs esély.
 
Az már érdekesebb, hogy valójában miért is nincs esély minderre? Ugyanis szólnak érvek a Fidesz javaslata mellett azon felül is, hogy bizonyos elvárásokat teljesíteniük kell: pl. az, hogy egy hitelesebb, nagyobb támogatottságú, netán felkészültebb kormány könnyebben tudná kezelni a válságot, talán kevesebbet kapkodna, ötletelne, akár még fájdalmas döntéseket is jobban el tudna fogadtatni. S legyünk őszinték egymáshoz, bal-és jobboldali felebarátaim: a Gyurcsány-kormány valójában már megbukott, nem most, már régen, még a nagy gazdasági válság kitörése előtt, megbukott a hazudozásaikor, megbukott 2006 őszén, azóta lényegében halott, jogilag még egzisztál ugyan, de már csak olyan „életjelenségekre” képes, mint a kaszáspók, amelynek kihúzott lábai akkor is mozognak még egy ideig, ha már az állat megdöglött.
 
Akkor miért nincs mégsem esélye a javaslatnak? Mert akik döntéshelyzetben vannak, azok foggal-körömmel ragszkodnak székeikhez, pozícióikhoz, holott lehetnének „autófényezők” is, de valamiért ehhez nem fűlik a foguk.
Ezzel szemben mire hivatkoznak?  Hallgassuk meg: „Gazdasági világválság idején van ennél fontosabb dolgunk: menteni kell a munkahelyeket, segíteni kell azoknak, akik ilyenkor bajba jutnak”- mondja a miniszterelnök. Mit lehet erre válaszolni? Miniszterelnök úr, igaza van, tényleg bajban vagyunk, s éppen ezért ideje, hogy távozzon!

12 komment

Címkék: közélet fidesz kormány a parlament feloszlatása

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr32906545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chalabre (törölt) 2009.01.27. 18:13:35


Már megint az a fránya politika :-).
Én meg arról álmodozom, hogy jön egy új politikai erő, amely végre rendet vág az eddigi 20 év káoszába :-). Nem a Fideszt látom erre megfelelőnek, ahogy az MSZP-t sem. Leszerepeltek.

leha 2009.01.27. 22:20:14

Én egyébként teljesen egyet értek ezzel a "monnyonle" dologgal. Azzal a kikötéssel, hogy az MSZP-vel kart karba öltve a Fidesz, az SZDSZ, az MDF, a KDNP, a Jobbik, a kisgazdák, meg nagyjából a kormányőrökön és vízvezetékszerelőkön (takarító, villanyszerelős, stb) kívül mindenki, aki az utóbbi 20 évben a parlamentben kereste a kenyerét takarodjon el végre dolgozni. Kereshetnénk a helyükre valami tisztességes parasztgyereket, akinek nem megy jól a mellébeszélés, ezért kénytelen lesz igazat mondani és tenni ...
aztán felébrednék, mert a seggem a hideg falhoz ér ... ehhh

Corry 2009.01.27. 23:13:43

Hallgatom a mi Ferinket a válságról, és tanácstalan vagyok. Kábé kéthetente mond mást és mást. Most utoljára az adócsökkentés témakörében fordult 180 fokossat :-) de előtte is többször korrigálta magát. Most vagy ennyire nem látja át a válságot, vagy megint visszatértek az öszödi reflexek nála.
Így nehéz lesz kilábalni.

Az a nagy baj viszont, hogy attól is cidrizek ha a túloldal kerül hatalomra. Ők talán hazudni nem fognak de ez sovány vigasz. Számomra nem volt impresszív a 98-02 időszak sem, ott is lassultunk rendesen egy nagyot.

Persze lassulásban azért a szocik verhetetlenek voltak, sajnos.

Én úgy gondolom, hogy volt egyszer egy pénzügyminiszterünk olyan nagy bajuszú. Sokan nem szerették, mert állítólag sok kárt tett az országban. Én erről nem vagyok meggyőződve, de az 1994 előtti töketlenkedés után az ő munkája nyomán ment elég szépen a gazdaság szekere 1998-ra. Úgy azóta sose ment egyszer se.

2009.01.28. 06:59:48

Megmondom öszintén, már nem hiszek egyik pártnak sem!Hogy, Fletó blöfföl és hetente mást mond-már meg se hallom, hiszen ezt csinálja 6 éve.Ám, nem bizok a Viktor által elmondottakban sem. Hogy miért? Azért, mert minden parlamentben lévö párt,felelös-igy ők is- azért, hogy itt tartunk!Felelöségük mértékében lehet vitatkozni , de az igazságot be kellene ismerni--ez a politikai elitnek önmagát nevezö ujgazdag réteg szétlopta az országot!Az azért furcsa, hogy egyik napról a másikra milliomosok és milliárdosok vannak--holott ugye tudnivaló, hogy az átkosban, nem tudtad magad megszedni! Akkor honnan lett ezen embereknek hirtelen hatalmas vagyonuk? Loptak ám, de keményen!Mert,a"ma te lopsz, holnap meg én lopok elv érvényesült", és ezt be is tartották. Ez holmi betyárbecsülettel ért fel, hiszen idáig minden párt--hatalomra kerülés után, megszedte magát és jutott konc a haveroknak is!De mikor már nincs mit elcsórni(természetesen, a törvényeket(?) batartva)-na akkor van baj !És ez a pillanat most van nálunk!Ezekben az emberekben kell nekem biznom? Ezekre az emberekre kellene nekem szavaznom? Ezek az emberek a tisztességes és becsületes emberek, akik majd értünk dolgoznak? Na ez az amit nem hiszek! Mindenkit el kell zavarni a politikából, mert akik ma ott vannak, azok alkalmatlanok!

2009.01.28. 12:47:36

Sasika! Ám ha listán leszel, ettöl még szavazok rád! Mert, veled lehet vitázni és az sem mellékes, hogy tudom, hogy létezel, nem fantom vagy!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.28. 14:08:24

@janos551:
erre semmi esély, egyáltalán nincsenek ilyen ambícióim, annél finnyásabb vagyok, de azért kösz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.28. 16:11:07

Sasika: Szerintem túl elnéző vagy a fidesszel.
"Hogyan lehet ezt megtenni a parlamentáris keretek közt?"

Ki beszél a parlamentről? A fidesznek van pénze, legitimációja, aktivistái és kellő számú aktív támogatója, szervezettsége. (Legalábbis volt.)
Ahogy a szadesz le tudta bénítani a taxisblokáddal Budapestet, úgy a fidesz is le tudta volna. Ehelyett kiküldött néhány papagájt a Kossuth térre, és amikor tényleg szükség lett volna mondjuk személyesen Orbán Viktor jelenlétére, elhúzott a páncélozott autóval.
A fidesz sem csinál mást mint az mszp, szájkaraté, kommunikáció. ( A különbség, hogy a fidesz legalább nem koránypozícióból csinálja ezt.)

A fidesz egy gyáva töketlen banda lett, ami saját súlyától már mozdulni sem tud. Persze "nyilvánvalóan meg lehet magyarázni".

blogszemle (törölt) · http://magyar-blogszemle.blog.hu/ 2009.01.28. 18:54:05

@TaTa86.: orbán büntetésben van, mert már majdnem közel volt a magánnyugdíjpénztárak megszüntetéséhez. a multináci nagytőke nem engedi őket kormányra. a nagytőkét nem érdekli, mi van az emberekkel. a nagytőkét a profit érdekli, az meg még van bőven.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.01.28. 19:16:02

@TaTa86.
régóta foglakoztat egy téma a Fidesz kapcsán, ami részben válasz lesz a felvetésedre, most csak az ígérettel érd be, kérlek.

@blogszemle:
ebben nem hiszek, pontosabban nem gondolom, hogy ilyesfajta összeesküvés mozgatná a szálakat.

Avatar 2009.02.06. 13:43:39

Hát én olyan elvtelen és sikertelen politikust, mint amilyen Orbán nem szívesen látnék a miniszterelnöki székben.

Elvtelen: szélsőliberálisból lett mélykonzervatív, aki '98-ban hazugsággal szerezte meg a hatalmat ("az FKGP-vel nem lépünk koalícióra"), a választási ígéreteit nem tartotta be ("más a választási és más a kormányprogram").
A neoliberális szót és Bokros nevét szitokszóként használja, holott a gazdaság (ideiglenes) rendbetétele épp Bokros neolib lépéseinek volt köszönhető...A reformok egy részét vissza is csinálta.
Kormányra kerülése után gátlástalanul elkezdte közpénzekkel tömni a haveri zsebeket.
Folyamatosan balról próbálja előzni az MSZPt, de nem nyilvános beszédében, és külföldön reformernek mutatja magát, viszont a reformok ellen népszavazást szervez...
Ja, és képes magáról azt mondani, hogy sosem hazudott...

Sikertelen: egy viszonylag jól működő gazdaságban nem sikerült elérnie, hogy újraválasszák (Medgyessi ellenében!), pedig 2001-től kezdve szórta pénzt, mint a bolond, és a kampányban mindenben ráígért a szocikra.
Nem tudta megbuktatni Medgyót az ügynökügy kipattanásakor.
Hazug és béna kampányával ("Rosszabbul élünk, mint 4 éve") Gyurcsány ellen is elbukta a választásokat.
Nem tudta megbuktatni Gyurcsányt az Őszödi beszéd kipattanásakor.
Nem tudta megbuktatni Gyurcsányt a koalíció felbomlásakor.

Komolyan, miért nem mond már le végre a fidesz vezetői posztjáról és miért nem vonul vissza az ilyen? Nélküle sokkal jobb esélye lenne a fidesznek, mert sokaknál az ő személye miatt a fidesz szóba se jöhet, mint alternatíva!

Hogy mit tehetett volna a parlamentáris keretek között? Pl a koalíció felbomlásakor konstruktív bizalmatlansági indítványt beterjeszteni olyan személy megnevezésével, aki NEM fideszes, és aki az szdsznek is elfogadható. Tölgyessi szerint pl. Surányi ilyen lett volna, de biztos találtak volna megfelelő személyt, ha leülnek az szdsz-szel egyeztetni.

Ehelyett csak a szájkarate ment, hogy "ultimátum", meg "minden hatalmat nekem, de azonnal"...

Hogy Gyurcsány jobb-e nála? Szerintem mindkettő kiérdemelte, hogy ne szavazzak rájuk és pártjukra...
süti beállítások módosítása