babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Ki lehet-e vonulni a politikából?

2009.01.29. 11:52 sasika61

 

„Az elefántcsonttorony még mindig emberibb és tisztább hely, mint egy pártiroda”- írja Kosztolányi egyik kisesszéjében, elsősorban önmaga művészi álláspontjáról. Ugyanakkor azt tapasztalom, hogy ez az elhatárolódás nem idegen a mai közgondolkodástól sem, legalábbis ami a politikától való távolságtartást illeti. A kiábrándultak, elégedetlenek száma egyre növekszik, bármelyik közéleti blogon tucatszámra találhatók ilyen értelmű hozzászólások, terjed az a vélemény, hogy mindegyik párt egyformán rossz, mindegyik csak a saját hasznát keresi, nem foglalkoznak az ország valódi kérdéseivel, egyszóval: „mindenki monnyon le”. Divattá vált utálni, megvetni a politikusokat, kényesen félrehúzódni, kivonulni, s még csak azt sem mondhatnánk, hogy valamelyest nincs igaza mindazoknak, akik így viszonyulnak a közélethez.
 
Megítélésem szerint ez a magatartás több veszélyt is rejt. Lehet persze azt mondani, hogy ne foglalkozzunk a politikával, maradjunk a köreinken belül, s ott igyekezzünk becsületesen helytállni, azonban lehetetlen nem látni, hogy ezzel éppen azok kezébe adjuk a mindannyiunkat érintő döntések jogát, akiket egyébként „utálunk”, vagyis eleve lemondunk annak lehetőségéről, hogy esetleg beleszólásunk legyen e döntésekbe. Távolmaradhatunk a választásokról, tüntetően jelezve, hogy „ezek” nem képviselnek már senkit, de ne legyenek illúzióink: mindig lesznek, akik el fognak kellő számban menni, akik döntenek majd helyettünk, nekünk meg marad a morgás, mert ez utóbbihoz egyébként is nagyon értünk. Az sem mellékes, hogy a politkusok iránti „közutálat” oda is vezethet, hogy nem lesz olyan tisztességes, magára valamit is adó, valamelyest hozzáértő ember, aki politikusi szerepre jelentkezne, maradnak tehát az egyéni hasznukat keresők, az ismert „szakértők”, akik alkalmatlanságukat már százszor is bizonyították.
 
Nem tudom szó nélkül hagyni azt a gyanúmat, hogy ennek a közérzetnek a terjedése éppen azok érdekeit szolgálja, akiket egyébként megvetni szokás, éppen őket betonozza be a hatalomba, s ebbe most beleértem az össze pártpolitkust: végső soron az ellenzékiség is nyújt bizonyos befolyást, több lehetőséget ad, mint amennyi az átlagember számára elérhető.
 
Nagyon fontos kérdés e jelenség kapcsán az is, hogy mekkora esély van egy olyan párt felépítésére, amely úgymond „tiszta”, nem vetül rá az elmúlt közel 20 év valamilyen bűne, s amely párt visszadhatná a politika becsületét? A közvéleménykutatók szerint sokan vágynak egy ilyen erőre, de hajlok arra, hogy itt is illúziókban ringatjuk magunkat. A Jobbik viszonylagos sikere ne tévesszen meg bennünket: belőlük sosem lesz meghatározó erő, s ha a cigánykérdés kezelése csak kicsit is összhangban lenne a társadalmi tapasztalatokkal, elvárásokkal, a Jobbik soha nem lépné át az 5%-os küszöböt, s így sem biztos, hogy ezt sikerül elérnie.
 
Mi következik mindebből? Tetszik vagy nem, az, hogy egyelőre meg kell elégednünk azzal, ami van. Új, tekintélyes középpárt a belátható jövőben nem fog megjelenni a palettán, marad tehát a két nagy politikai erő, s egyre inkább úgy tűnik: mindössze két párt formájában. A válság átrendezheti ugyan az erőviszonyokat, de isten mentsen meg bennünket egy olyan mélységű fordulattól, amely elsöpri a politikai elitet.
Fintoroghatunk, megfogalmazhatjuk kifogásainkat, fenntartásainkat, tehetünk finom különbségeket a közbeszédben, hogy „én jobboldali vagyok, de nem fideszes”, „én konzervatív vagyok, de utálom Orbán Viktort”, vagy netán „én mindig is baloldali voltam, de az MSZP-vel nem azonosulok”, ezek azon nyomban lényegtelenné válnak, amint belépünk a szavazófülkébe, s előttünk áll a két lehetőség: vagy ezt, vagy azt.
 
Ha ez így van, akkor mit tehetünk, egyáltalán tehetünk-e valamit? Kosztolányi mondatát én is vallom abban a vonatkozásban, nem kell a pártirodák mindennapos vendégeivé válnunk. Nem kell pártérdekeket, pártcélokat sem szolgálnunk, ha azok a célok, azok az érdekek nem esnek egybe a mi felfogásunkkal. A legtöbb, amit tehetünk, talán éppen az, hogy megfogalmazzuk minden lehetséges alkalommal, mit várnánk el pártjainktól, rámutatunk hibáikra, támogatjuk helyes lépéseiket: mintha a gyerekeinket nevelnénk. Akik egyébként biztosak lehetnek benne, hogy ha néha meg is szidjuk őket, ha néha a kezünk is eljár, akkor is mindenképpen őket választjuk.

7 komment

Címkék: politika közélet pártok

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr44910010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.01.29. 12:36:08

Naigen valóban jó lenne egy használható politikus garnitúra, de ezzel nem lenne még minden megoldva.

Számoljunk egy kicsit:
kábé 8 millió szavazópolgár van itthon, aktív kereső kábé 3,5 millió, amelyből igen sokan semmi adót nem fizetnek. A 3,5 millióban benne vannak a közalkalmazottak, akik lehetnének akár feleannyian is, de van még 3 millió nyugdíjas, amelynek szintén jeletős része nem öregsége okán van ott, és még vannak a többiek (gyerekeket nem számolom, nincs szavazójoguk).

Összeadjuk, kivonjuk, hogyan jön ki ebből az a támogatottság, ami most kéne ahhoz, hogy az ország talpon maradjon. Elég egy populista párt és máris megvan azokból a többségi támogatottsága, akiknek semmi köze nincs a hazai értékteremtéshez. Ezért vannak populista pártok, de befejezem, megyek dolgozni...

Chalabre (törölt) 2009.01.29. 14:53:05


„…ne legyenek illúzióink: mindig lesznek, akik el fognak kellő számban menni, akik döntenek majd helyettünk, nekünk meg marad a morgás..."

Ezzel nem értek egyet. Pont most lenne a legideálisabb megszólalási lehetősége egy új hangnak. Egy értelmes, szakértő, lelkes hangnak. Mintha a Te írásaidból is érződne igény erre, nem zárkóznál el előle, hiába vallod magad jobbosnak. Sokan vannak erre irdatlanul kiéhezve. Nemcsak az általad említett elégedetlenkedők, hanem a jelenlegi jobbosok, balosok köréből is szép számmal. Ők a jelenlegi lehető legjobbra szavaznak. Ha viszont felbukkanna egy még jobb, váltanának. Nem lenne nehéz szerintem most átfordítani a többséget egy új párt (már ezt a szót rossz leírni, olyan fanyarul hangzik) térnyerésére. Hiszen a jelenlegiek, ahogy írtad („alkalmatlanságukat már százszor is bizonyították”), s a már többszörösen bukottak között az újoncban lehet már csak remény.

Én nem kivonulásról (ami helyszínről való távozásról szól, hiszen az szinte lehetetlen, ahhoz el kellene hagyni ezt az országot, úgy tudnánk csak kivonulni a magyar politikai elit hatása alól), hanem csak elfordulásról beszélnék. Nem mindegy melyik szót használjuk. Jelen vagyunk. Itt élünk mi is, akik elégedetlenek vagyunk minden egyes jelenlegi párt működésével, "együttműködési képtelenségükkel". A politika meghatározza a mindennapjainkat, az egész életünket, döntő befolyással van rá. Azonban jelenleg olyan, mintha a saját gyermekünk agóniáját kellene végignéznünk tehetetlenül, átvállalhatatlanul. Fáj! Elviselhetetlenül! Fogjuk a kezét, érezzük a gyötrelmek általi szorítását, görcsös rángását, de elfordulunk, mert nem bírjuk a látványt. Ez is egy teljesen normális emberi reakció, ha már Te a gyerekhasonlattal éltél.

„A legtöbb, amit tehetünk, talán éppen az, hogy megfogalmazzuk minden lehetséges alkalommal, mit várnánk el pártjainktól, rámutatunk hibáikra, támogatjuk helyes lépéseiket: mintha a gyerekeinket nevelnénk. Akik egyébként biztosak lehetnek benne, hogy ha néha meg is szidjuk őket, ha néha a kezünk is eljár, akkor is mindenképpen őket választjuk.”

Normális dolognak tartod, hogy éretlenek vezetnek egy országot? Mintha gyerekek vezetnék a BKV buszokat. Ki akarna felszállni rá? Ha a gyereked bukdácsol, mert az értelmi képességei erre elegendőek, akkor is a gyereked, nem tagadod meg, viszont nem ámítod az orvosi pályával, nem erőlteted rá, hiszen tudod, belátod felnőtt mód, hogy alkalmatlan rá, és totál esélytelen is. De mégha el is tudnád intézni neki az orvosi diplomát, a sok kezelés-vagy műtéti hibaperrel már nem tudnál mit kezdeni, mint elfogadni, hogy kizárták az orvosi kamarából. Vagyis az egész erőfeszítésnek semmi értelme nem volt, csak a gondokat növelte, hiszen még ki is kell menteni a vádak alól. Stílszerűen épp most index címlap ez: „Gyurcsány: Be kell fejezni a kisdedóvót” :-).

Szerintem az elfordulás is egy vélemény, amelynek látod egyre erősebb a tábora. Ez is egy tábor, akárcsak a pártok tábora. Amúgy meg léteznek független képviselők. Miért ne létezhetnének jelenlegi pártoktól független szavazóképes állampolgárok is? Egyelőre nincs mögöttük egy szakértő, politikai erő, de lehet, hogy egy ilyen bázisra már érdemes lesz lépni valamit a jelenlegi politikai elittől függetlenül. A pártok iránti hűség fogalma alatt egyre erősebben rezeg a léc. Szóval az elégedetlenkedők magatartása mögött is lehet értelmet találni (megfogantatni, majd kihordani még egy gyereket, hátha az tehetséges, netán kiemelkedő képességű lesz). Semmivel sem értelmetlenebb, mint a már megszületett hülye gyerekünknek mindenáron elitdiplomát adni a kezébe, ha beledöglünk akkor is.

Lehet, hogy a politikai elit kénytelen lesz tudomásul venni, hogy a szavazópolgárok kezdenek felnőni a feladatukhoz, és nem csak birkamód besorolnak az általuk kijelölt karámokba, ahogy eddig tettük naivan és tapasztalatlanul gyakorolva a demokráciát. 20 év után már ideje is felnőnünk és önállóan gondolkodnunk, döntenünk.

2009.01.30. 07:07:25

Igen, ez sajnos valóság. Én is azok közé tartozom, akik megundorodtak és megutálták a politikát, de nagyon. Bár inkább ugy fogalmaznék, hogy a politika csinálóktól undorodom!Tudom, hogy a mindennapjainkat átszövi a politika, hiszen bármiröl mondasz véleményt-akár tetszik akár nem,- politizálsz!De miért fordulnak el a "zemberek" a politikától, miért nem szeretik a politikát csinálókat? Mert már megunták a süketelést és saját börükön érzik, hogy életük ,mindennapjaik egyre nehezebbek. Husz éve nem hallok mást csak azt hogy többet, jobban dolgozz, tisztességesen adózz, segits másokat,légy öngondoskodó,huzz a nadrágszijon ,stb,stb,--majd jobb lesz! De mikor és kinek? De miért csak én huzzam meg mindig a nadrágszijat, és ök akik ugymond értenek(?) a politikához, ök miért nem?Rájuk miért nem vonatkozik mindaz ami rám, egyszerü polgárra kötelezö és betartandó?Hol a hires demokrácia, amit 20 éve épitünk? Mert ez nem az!Lehet arról szövegelni állandóan hogy tisztesség,meg becsület, miközben mást sem hall az ember--ugy jobbról, mint balról, hogy a másik lop, csal, hazudik-és közben beleröhögnek a képedbe--balról és jobbról is!Megtehetik, hiszen egyeseknek az felér egy szentirással amit Fletó, vagy Viktor mond és elhiszik.Én nem ezek közé tartozom.Itt Borsodban, a rendszerváltásnak nevezett "valami" óta, mást nem látsz, csak azt, hogy rosszabb körülmények között élünk, nincs közbiztonság,leépült az ipar, a mezögazdaság, ,elköltöznek a fiatalok, lepusztulnak a falvak,több a munkanélküli,és még több a segélyezettek száma!Akkor miért kellene nekem biznom ezekbe az ugymond hozzáértö és becsületes képviselökbe és a pártokba? Hiszen ezek már 20 éve demokráciát épitenek, a pártok és képviselök demokráciáját-önmaguknak.A polgárok demokráciáját mikor akarják megépiteni?Azzal vitatkozom aki azt mondja, hogy bele tud szólni a dolgok alakulásába, mert elmegy szavazni.Igen, szavazol és addig kellesz a képviselöknek és pártoknak, de utána le vagy ejtve!Mert ök fontosabbnak látják a maguk,barátaik, rokonságuk és a pártjuk érdekét, mint azt hogy neked, nekem- mi a gondunk, ,bajunk!Az, hogy a jobbik feltünt a palettán, annak csak és kizárólag az volt az oka, hogy nem vett tudomást a politika-mint annyi másról sem-hogy probléma van a kisebbséggel.Talán tullöttek a célon, amikor mindig a jogaikat hangoztatva védték öket, elfelejtve hozzátenni a kötelességet, az emberi és együttélési normák és a törvények betartását !Erre harapott rá a jobbik és nagyon okosan kihasználta és kihasználja a kormány és a parlament tesze-toszaságát!De azt hiszem segiteni mindezen nem tudok-ám kiirom magamból mindazt, amit nem tartok jónak!Remélem a politikai "elit" és a foglalkozásukat büszkén hirdetö,önmagukat politikusnak mondó urak és hölgyek észbekapnak, mert több idö már nincs.Eltelt 20 év, a játékra és a kisérletezésre nincs már lehetöség!Vagy csinálják tisztességesen, vagy menjenek dolgozni,ám több kárt már ne csináljanak nekünk!

Asidotus 2009.01.31. 01:28:51

Nekem volna egy javaslatom:
Külön kellene választani a kormány és a parlament választását.
A kormány választása menne úgy, mint idáig, bemész, szavazol Gyurcsányra, Orbánra, akire akarsz. Amelyik nyer, az lesz a miniszterelnök, és alakít kormányt.
A parlamenti választás viszont totál átalakítanám. Sorsolnánk a képviselőjelölteket. Mondjuk választó kerületenként 10 főt (akik egy standardnak megfelelnének (pl. 30 -60 év, érettségi, büntetlen előélet), és rájuk szavaznánk. Kapnának 2 hetet, hogy értelmes programmal rukkoljanak elő, azt leközölnék a helyi lapok, stb.
Lenne egy tevékeny kormány, és lenne egy független népképviselet, amely elszámoltatná azt.

Avatar 2009.02.06. 13:56:00

"belépünk a szavazófülkébe, s előttünk áll a két lehetőség: vagy ezt, vagy azt."

Meg egy nagy faszt...! :) (Bocs)

A szavazófülkében a papíron ott van legalább 5-10 jelölt, különféle pártszínekben. Persze e pártok nagy része nem jut be a parlamentbe. De ha már 1 %ot elérnek, kapnak állami támogatást. Ha ezek a pártok komolyan gondolják a munkájukat, akkor 4 év múlva még mindig létezni fognak, talán kicsit nagyobb ismertséggel, támogatottsággal.
Ha az emberek eljutnak addig, hogy az ismeretlenben is jobban bízzanak, mint a már sokszor leszerepeltben, akkor egész jó esélyük van begyűjteni a kósza szavazatokat...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.06. 19:41:07

@Avatar:
én ebben, amint a posztban is kifejtettem, rövid távon nem hiszek.

Avatar 2009.02.06. 20:05:37

Hát ha most vasárnap lennének a választások akkor a két nagyból egyikre se szavaznék. Sőt, azt hiszem, a jelenlegi parlamenti pártok közül senkire. Biztos nem szavaznék továbbá ezekre sem: Jobbik, MIÉP, FKGP, Tomcat féle Zöldpárt, Munkáspárt

A maradékon gondolkodnék, kinek húzzam a strigulát. LMP, vagy Humanista párt, vagy valami ilyesmi.
Mellesleg szerintem a választási rendszerünk is szar. Az 5%os küszöb túl magas, az egyéni meg körzetek nagyon torzítják az arányokat. Amit Gy. felvetett az nekem szimpibb lenne (bár a megyei listázás felesleges szvsz), de nem azért, mert az most az MSZPnek kedvezne, a jelenlegi helyzethez képest.
Szerintem egy országgyűlésben egy képviselő ne egy körzetet képviseljen, és annak próbáljon lobbizni. Fogjanak szépen össze és országos szinten optimális megoldásokra törekedjenek.
süti beállítások módosítása