babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Szikével vagy bárddal?

2009.02.22. 12:10 sasika61

 

Rövid idő alatt másodjára fordul elő, hogy egyetértek a miniszterelnökkel.
Az első a Szerbiának nyújtott gáztámogatás volt januárban, ez különösebb belpolitikai vonzattal nem járt. Most azonban egy lényeges, csak bennünket érintő kérdésben is elfogadom az álláspontját. „Imponáló a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagja, de javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő”- így értékelte a szövetség nyilvánosságra hozott terveit.
 
Az elképzelésekben vannak rokonszenves pontok, a bürokrácia csökkentése, a közlekedési vállalatok támogatásában tapasztalható pazarlás megfékezése stb. Összességében azonban programjuk olyan mértékű megszorítást jelentene nagy társadalmi csoportok számára, amelyet komoly társadalmi támogatottsággal rendelkező párt nem vállalhat fel. Nem véletlen, hogy a Fidesz sem nyilatkozik egyértelműen a szövetség terveiről s az sem, hogy az MDF és az SZDSZ viszont teljes mellszélességgel kiáll mellette.
 
Nem ez az első radikális elképzelés, ami az utóbbi időben napvilágot látott. Legutóbb Bokros Lajos állt elő hasonlóan keresztülvihetetlen ötletekkel. Mi ezeknek a közös bajuk? Szerintem leginkább az, hogy olyan emberek készítik, akik a rendszerváltásnak anyagi nyertesei lettek, így aztán nemigen képesek átérezni, hogy rajtuk kívül van ebben az országban több millió ember, aki ugyanennek a folyamatnak anyagi vesztesévé vált. Nem azok alkotnak programot, akik a mélyben vannak máris, ők többnyire nem is tehetnék, mert sem felkészültségük, sem sajtójuk nincs hozzá, nem kapnak megbízatásokat senkitől, így aztán továbbra is nyugodtan elő lehet állni olyan tervekkel, amelyekben nagyrészt megint ennek a tömegnek a nyakát kívánnák megszorongatni, már-már a fulladásig.
 
Pedig nekik is lenne mit mondaniuk.
Megkérdezhetnék, hogy uraim, hová lett a nemzeti vagyon, mert mi nem láttunk belőle semmit? Hogyan keletkezhettek 10-100 milliárdos vagyonok tisztességes munkából, mert mi is dolgoztunk, amíg egyáltalán volt munka, de épphogy megélni meg tudtunk belőle, gyűjtögetni, félretenni semmiképp! Hová lett az az irdatlan mennyiségű fölvett állami hitel, amiről azt állítják, hogy feléltük, „túlköltekeztük”, mert mi aztán nem költöttük túl magunkat, éppen csak éltünk valamelyest! Nem lehetne egyszer egy olyan programot alkotni, amely leginkább a milliárdosoktól várna nagy áldozatot, nem tőlünk?
 
És lenne még sok ehhez hasonló kérdésük, amelyek nem is biztos, hogy minden részletükben jogosak, de fő irányukban igen. De, mint tudjuk, a mélyben lévők nem kérdeznek, szabatos szavaik sincsenek helyzetük és kérdéseik megfogalmazására.
 
Mindezek alapján úgy látom, hogy a Reformszövetség tagjai éppúgy nem tanúsítanak felelős értelmiségi magatartást, mint Bokros Lajos vagy mások, akik hasonló ötletekkel álltak elő. A felelős értelmiséginek ugyanis ki kellene lépnie köréből, meg kellene hallania a némák, a némaságra ítéltek szavait is, s bármi javaslattal előállnak, annak csak olyannak szabadna lennie, hogy ne sújtsa azokat, akik eddig is prés alatt voltak.
 
A mostani elképzeléseik olyanok, mint mikor egy már-már halálán lévő sebesülthöz orvos helyett hentest hívnak, aki bárddal lát hozzá a gyógyításhoz, holott még a szikével is nagyon vigyázni kellene.

300 komment · 2 trackback

Címkék: közélet gazdaság értelmiség reformszövetség

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr61958141

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: ABC 2009.02.23. 19:36:02

MegszorításMilyenek a megszorítások?Attól kezdve, hogy megszorítottak, már nem adják oda az embereknek azt a pénzt vagy egyéb juttatást, amit addig odaadtak.Érthető? Nincs tovább ingyen pénz. Ez ellen tiltakoznak azok, akik a megszorítások ellen tiltakozn…

Trackback: Piréz 2009.02.22. 20:02:01

Baltával fiam, baltával! Szegény puttó magyarok, hát ne velük fizettessék meg a válságot! Ki az utcára, ki a rétre! Orbán is megmondta, meg sokan mások is. Gyurcsány kidobott egy megszorító csomagot, ami talán még egy kis rókapukinak elmegy, de annál…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.22. 13:29:24

Van benne valami:
nyugdíj: 13. havit meg kell szüntetni, és beépíteni a 12 hónapba. A nyugdíj nem ajándék amit a kormány nagy kegyesen juttat az nyuggereknek, hanem járandóság, amiért (a többség) megdolgozott.
A kiadásokat inkább úgy kéne csökkenteni, hogy meghúznak egy nyugdíjmaximumot. (Ez úgyis leginkább a komcsi potentátokat érintené, ők örüljenek, hogy nem börtönben töltik utolsó éveiket, illetve azokat, akiknek aktív éveikben bőven volt lehetőségük félretenni, így nem érinti őket érzékenyen a dolog.) A kisnyugdíjasok így is létminimum alatt tengődnek. (Mondjuk ha gonosz akarnék lenni azt írnám, ők meg a szociszavazók, szóval egyék meg amit főztek. :/)
A nyugdíjkorhatár növelésével egyet értek bizonyos szakmáknál.
"... családi pótlékot, a lakásépítési támogatást (szocpolt), a gyedet, a gyest, ráadásul utóbbi kettő idejét 3-ról 2 évre szorítaná vissza..."
Ezeket adózáshoz kéne kötni, de kurtítani szvsz tilos. Nekünk vannak a leggyalázatosabb népesedési mutatóink, és ez sokkal nagyobb gond mint minden más. (Ha hozzá vesszük, hogy a tenyésznyulakként funkcionáló cigányokkal is ilyen pocsékul állunk akkor még rosszabb a kép.)

Közszféra: Ezzel egyet értenék, már csak azt kéne tudni, hogy ezt hogy verik át. Elég sokan elég jól élnek az állam leszívásából pl a mávnál, bkvnél, nem hinném hogy ők önszántukból lemondanának erről. De maga az irányvonal jó.

Adóreform: Egyet értek. Ezzel nem tudom mi a gond?

"Privatizációval államadósság-csökkentés"
Nem nem soha!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.22. 13:33:58

"Összességében azonban programjuk olyan mértékű megszorítást jelentene nagy társadalmi csoportok számára, amelyet komoly társadalmi támogatottsággal rendelkező párt nem vállalhat fel."

Na itt van a kutya elásva! Mi az hogy nem vállalhat fel?

Pelso.. 2009.02.22. 13:46:47

Tata,

Az a nyugdíjmaximum jó ötlet, rég meg kellett volna tenni, de inkább számok tükrében közelítsük meg, mint politikai hovatartozás szempontjából.

Azért nem vállalja fel egyik sem, mert akkor 10 évig ő lesz a patásördög. Mivel pártról van szó, mi lenne nekik fontosabb, mint az önérdek...?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.22. 13:53:12

@Pelso..: Ezért nem szavazok nagy pártra. Azért ha a KNEP annak idején így állt volna hozzá akkor most nem tudom lenne-e Magyarország.

Pelso.. 2009.02.22. 13:53:47

Ja, a közszféra.

A magánszféra soha nem fogja felszivni az esetlegesen onnan leépített munkaerőt, nem is beszélve a mostani válságról.
Innen egyszerű matek lenne az egész: fenntartani a jelent, v fizetni a munkanélkülit, esetleg a végkielégitéseket.
Egyszerű -lenne. Csakhogy, a kirúgott közalkalmazott emlékezete hosszú lesz ám, amikor ikszelni kell...

Corry 2009.02.22. 14:51:11

Az a nagy baj Sasika, hogy ez most úgy tűnik, hogy nem kívánságműsor. Itt most nagyon de nagyon nagy a baj, csak nem tűnik annak. Még most, egyenlőre. Nekem úgy tűnik ez az egész olyan, mint amikor az orvosok az amputáció mellett döntenek.
Egyenlőre az látszik, hogy nem léptünk sok mindent a válság hatására és megy rendesen lefelé az ország. Az IMF hitel tartja el az országot és arra semmi remény egyenlőre, hogy jobb lesz.
Most látszik az, hogy az a politika, amit 1998 óta űz a magyar politika, Orbánnal bemelegítésképpen, majd Megyóval és a mi Ferikkel kiteljesülve, hova vezet.
A Reformszövetség sem hobbyszadisták gyülekezete, hanem közgazdászok és tudósok alkotta testület.
Konkrétan a Bokrost nevezted meg. Szerinted mennyit kéne könyörögnie neki, hogy elmenjen Amerikába professzornak és nagy ívben tojjon mindenre ami itthon történik? Ugye, nem sokat...
Mi haszna van neki a téziseiből? Egy sajátos szemléletben felvázolt egy modellt, ami szerinte működik, én ezért becsülöm őt.

Most sajnos rá leszünk kényszerülve, hogy meglépjük azt amit egyébként a választásokon leszavaznánk. Megértő és segítő szervezetekkel vagyunk körülvéve, akiknek egyébként sem érdeke, hogy kis országunk bedőljön, de nem kéne a türelmeket eljátszani.

Azzal persze egyetértek, hogy a lehetőség szerinte legkisebb szociális feszültséggel kell ezt a kérdést megoldani, itt látszik mégegyszer a politikusok felelőtlen magatartása, amivel az elmúlt 10 évben hülyítették a népet.

Nehéz lesz.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.22. 14:59:08

@Corry: Bokrost nem kéne isteníteni. Eladott mindent amit tudott, és sarcolta a népet. Nem nagy tudomány, egy általános iskolás is képes rá. Viszont 2/3al képtelen volt arra, hogy legapróbb szerkezeti reformokat végrehajtson.
A fidesz politikája meg szerintem jó volt 1998 és 2001 között. A választáson osztogattak az igaz. De belefért.

Corry 2009.02.22. 15:13:37

@TaTa86.: Nem a Bokros volt a miniszterelnök, ő végig ellenszélben csinálta, amit csinált. Utána fellendült a ország, továbbá kérdem, hogy szerinted hobbyból sarcolta anno a népet? Nem akkortájt volt a mexikói valutaválság, amikor az addig elkövetett böszmeségek miatt szintén majdnem fizetésképtelenek lettünk és hasonlítottunk Mexikóra, akiknek ez sikerült is?
A fidesztől én nem voltam hasraesve. Nem gyorsult szignifikánsan alattuk a gazdaság, de még így is sokkal jobbak voltak mint most ezek akik vannak nekünk. Persze ez nem dicsőség...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.02.22. 16:23:02

@Corry: Nem vagyon én sem hasraesve a fidesztől, csak mondom, hogy ők nem csináltak böszmeségeket, és nem adták el a fél országot.

"továbbá kérdem, hogy szerinted hobbyból sarcolta anno a népet?"
Nem, azért csinálta mert máshoz nem értett. Ha ellenszél lett volna leváltották volna. Így inkább józsaru-rosszzsaru módszer.

gonoszpok · http://gonoszpok.blog.hu 2009.02.22. 16:26:03

Ne haragudj, de szerintem demagógia amit írsz. Bocs.

Szibarita 2009.02.22. 16:28:13

A gazdagokat nem lehet buntetni, mert kevesen vannak, mozgekonyak es jolertesultek, a kozeposztaly meg nem, ugyhogy oket lehet. Mondjuk Mo-on ez igy is helyes, reven otthon a kozeposztaly (es elsosorban az allamilag eltartott resze, a kozalkalmazottak-tisztviselok, es a kulonfele nyugdijasok) el az elvarhato szint folott, nem a gazdagok.

A statisztikak mind azt mondjak, hogy Mo-on alig van gazdag ember, ami (barmennyire nem is kezenfekvo kovetkeztetes) igazabol roppant szomoru.

tothmari 2009.02.22. 16:31:59

A milliárdos és a felelős értelmiségi nem egy kategória.
Ha a milliárdosoktól várna önmérsékletet egy csomag, akkor annak az lenne a következménye, hogy a milliárdosok továbbállnának. És ez ebben a rendszerben rossz lenne. Elvinnék magukkal sok kisember megélhetését is.
Kapitalizmusban szociális érzékenységet várni netán kikényszeríteni ettől a rétegtől lehetetlen.

boj (törölt) 2009.02.22. 16:34:49

"Ne haragudj, de szerintem demagógia amit írsz. Bocs."

Ezt a dumát a Népszabin keresztül sikerrel elterjesztették a 90-es években: "megkérdezed mástól, hogyan lett milliárdos a semmiből?! Demagóg!"

Olyanok vagytok, mint egy nagy Monty Python geg.


Demagógia a fenét. Jogos érdeklődés.

Szibarita 2009.02.22. 16:37:52

Marpedig az, demagogia. A gazdag akkor ad, amikor a gazdag adni akar, mert megteheti. Ha te meggazdagodnal, te is igy tennel, addig meg ugatod a gazdagokat, leven a te helyzetedbol meg ez kovetkezik.

Nincs itt ertekitelet, de tenye hogy a gazdagokon szamonkerni a recesszio arat demagogia.

Egyebkent meg pont a magyar gazdagok nem is tudnak kifizetni, mar persze azontul, hogy miutan elvettuk toluk, mit csinalunk vele (marmint a termelojavakkal)?

Dr Kangörény 2009.02.22. 16:40:29

Sasika, megint nem lehet veled egyetérteni. Az elmúlt 20 évben én és a magamfajta hülyék finanszírozták ezt az államot. De már nincs tovább. Elfogyott a pénz. Tudod, ha a fejőstehenet levágják, akkor nem jut tej senkinek. Minket (lefordítom, hátha van itt néhány értelmi fogyatékos) a versenyszférában dolgozó adófizető állampolgárokat már nem lehet tovább terhelni. Most jönnek a többiek, akik eddig ha nem is fényes egzisztenciával a hátuk mögött, de élvezték azt a pénzt, amit mi befizettünk, most nekik kell szívni egy kicsit.

Ha nem ez lenne, akkor mi is az alternatíva? Fizessek megint én többet? Ugye zet senki nem gondoklja komolyan?

Karácsony Benő 2009.02.22. 16:41:11

A magukat baloldaliként aposztrofáló koalíciók sajátossága,hogy a gazdasági élet javítását csakis és kizárólag a magánzsebek kiürítésével valósítják meg.
S ott is mindig a legszélesebb -esetünkben:igen kevéssé vagyonos- réteg a célcsoportja a fosztásnak.

Ahelyett,hogy olyan -most idézőjelben mondom- új szerszámokat adnának az emberek kezébe,amelytől azoknak jobban mehetne a soruk,s így többet költenének,ezáltal több adót fizetnének bla-bla-bla....

A komcsi nyuggerek kiemelt nyugdíjai meg számukra tabutémák,mert apu-anyu és az ő kártyapartnerei vastagon érintettek ebben.
Ráadásul valamelyik fő-fő jogáspénisz kitalálná,hogy diszkriminatív,ergo alkotmánysértő.

Ezért először is egy überfasza Alkotmányt kéne hatályba helyezni,a sok buzi jogászt meg picsánrúgni - már nem is kezdődne rosszul,mi?
;-)

bertrane (törölt) 2009.02.22. 16:47:07

Tetszik, nem tetszik, a következő lépésekre/történésekre fel kell készülnünk:

-nagyarányú reálbércsökkenés
-15-20% munkanélküliség
-legalább 10% leépítés az állami szférában
-az önkormányzatokat vagy a költségüket a felére nyesik vissza. (Esetleg mindkettő.)
-a forint kb egy év múlva bedől (index- Sokkterápia és új IMF hitel kell), ha nem kapunk kölcsönt, újból...
-az állam szociális kiadásait is erősen visszafogják

"mert mi aztán nem költöttük túl magunkat, éppen csak éltünk valamelyest!"
Pedig igen, nagyon durván költekeztünk. Mind az ország, mind a lakosság. Az állam a hiteleket csak közvetve költötte rád, mivel azonban közalkalm. vagy, a fizetésed miatt egy keveset közvetlenül is. Ilynekre ment el a pénz:
-800ezer közalkalmazott, az EU legnagyobb bürokráciája
-tömegjárványokra felépített kórház- és egészségügyi -rendszer
-400 ezer hallgató
-pozitív szegregáció a roma lakossággal szemben-eredménye: 2-300 ezer ember segélyekre berendezkedve él
-mivel rengeteg ember minimálbéren van, nincs normális adórendszer
-a megrendelések/tenderek 60%-a az államtól származik, mely azt eredményezte, hogy elterjedt a korrupció. Bár ez a legkisebb baj. Sajnos.

Non est volentis · http://nonest.blog.hu/ 2009.02.22. 16:47:39

"Összességében azonban programjuk olyan mértékű megszorítást jelentene nagy társadalmi csoportok számára, amelyet komoly társadalmi támogatottsággal rendelkező párt nem vállalhat fel."

Én is ezen a mondatom buktam ki. Mi az, hogy nem vállalhat fel? Miért, mi lesz? Elveszti a választást? Na és? Hol van olyan törvény, hogy egy adott politikai erőnek 12 évig kell folyamatosan kormányon lennie?

Ez már rég nem csak arról szól, hogy javítsuk a versenyképességünket, meg gyorsabban nőjön a GDP, stb.

A szakadék szélén táncolunk, itt már nincsen sok választásunk. Azért nincsen mert (azóta is csak) elkúrtuk. Itt már nem segítenek trükkök százai, ugyanis pont a "világgazdaság pénzbősége" az, ami elapadt, és nagyon úgy tűnik, hogy sokáig alig fog csordogálni.

Most az a kérdés, hogy nézzük-e tétlenül, ahogy vállalkozások, munkahelyek szűnnek meg, vagy könnyítjük az aktívakra rakódó adóterheket, hgoy fennmaradhassanak és levegőhöz jussanak...?
(és ehhez meg kell lépni a nyugdíj visszanyesését is. hiába szavazóbázis...)

Dr Kangörény 2009.02.22. 16:48:37

@TaTa86.: Ehhez képest az utolsó bokros-féel intézkedést a fidesz 3 év múlva szüntette csak meg. Ugyanis az a sracolás tette helyre az országot. Ő szakember volt, a szerkezeti reformokat pedig a kormányzó pártok akasztották meg. Tudod, úgy 1990 óta folyamatosan minden párt a szerkezeti reformok szükségességéről beszélt, de egyik sem merte azt végrehajtani. Részeredmények persze voltak, pl. magánnyugdíj, háziorvosok, patikák, de a felsőoktatás, az egészségügy jelentős része, az államigazgatás teljesen érintetlen maradt. Mert, ha valaki elkezdte megtenni, amit kellett, a másik jött azzal, hogy NE, Ha másik akart volna valamit, akkor az egyik pofázott bele.

Mert a nép igazi birkák gyülekezete és nem lát tovább az orránál. Ha ma több van a zsebemben, akkor leszarom a holnapot, az állam majd ad holnap is - gondolják sokan. Hát egy lófaszt! Én már egy fillérrel nem tudok többet fizetni. Ha a bevételek nem növelhetők, akkor a kiadásokat kell csökkenteni. Ez ilyen egyszerű.

Káposztakukac 2009.02.22. 16:49:43

magyarországon a foglalkoztatott lakosság 5%-a fizeti az adók 75%-át. aki köztudomásúan milliárdos, az benne van ebben az 5%-os körben. a sok-sok minimálbérre vagy egyáltalán nem bejelentett, de ennek akár többszörösét kereső ember az, akik miatt olyan a magyar adórendszer, amilyen.
személy szerint ismeretségi körömben az emberek kb. 50%-a úgy dolgozik, hogy minimálbérre, gyakornokként vagy egyáltalán nincs bejelentve, pedig havonta több százezres fizetéseket kapnak kézbe. nem, nem építőipari segédmunkások vagy pénzbehajtók, discos portások, hanem abszolút szolid irodai, akár vezető pozíciójú munkavállalók. és nem hiszem, hogy az én ismeretségi körömmel van a gond. ez magyarországon sajnos általános.

Jim Raynor 2009.02.22. 16:52:36

ez egy értelmetlen poszt.

a Kormánynak annyit kellene tennie, hogy kinyomtatják a reformszövetség programját x példányban, bemagolják, és kurva gyorsan elkezdik megvalósítani.

ellenkező esetben az országnak bebasztak....

u.i. a Szerbiának adott gázhoz a miniszterelnöknek semmi köze nem volt, a magyar államnak nincs gázkészlete, csak az energiaszolgáltató cégeknek, így a gázt is ők adták.......

mikénehavóna 2009.02.22. 16:53:26

A közszférából kit szórnátok ki? Óvónőket, tanárokat, orvosokat, nővéreket, tűzoltókat, vagy BKV-sofőröket?

OK, amputáljunk. Lesz félmillió munkanélküli, és mögöttük másik másfél millió ember, a családjuk, aki megélhetés nélkül marad. Azok megmozdulnak, zavargások törnek ki, pogromok, és ami belefér, hiszen a tabuk már rég megdöntettek.

Ebből hogy lesz gazdasági fellendülés? Ilyen helyre a tőke nem hogy nem jön be, hanem elmenekül.

OK, legyen magyar a tőkés. Honnan lesz neki tőkéje? És miért érné meg neki itthon beruházni, ahelyett, hogy elmenne Dél-Amerikába, ahol most a világválság ellenére fellendülés van?

OK, a mostani kormány hiteltelen. Az új kormánynak kell majd végrehajtania az életmentő amputációt. Meddig fog kitartani a népszerűsége, és mit fog tenni, amikor nekimegy a tömeg?

Csak úgy kérdezem.

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2009.02.22. 16:53:26

A TOP100 milliárdos kiadványt fellapozni, a vagyon 50%-át egyszeri és rendkívüli adóban elvenni.

Oszt' csókolom ...

Karácsony Benő 2009.02.22. 16:56:30

@Szibarita:
Igazat kell adjunk Szibaritának!
Magyarországon vagy nincs gazdag ember,vagy ha igen,akkor nem is látszik,olyan pici-kevés-csökött stb...
Jaaaa,hogy a parlamentben is üldögél egy-két multimilliárdos?...azok nem gazdagok!
Az egyik pl. csak egy 50 négyzetmétertes pápai panellal rendelkezik...és hogy-hogy egy elhurcolt zsidótól rekvirált villában él? Arra biztosan nem vonatkozik a kárpótlás...

És hogy nem látszanak?
Néz egyszer körül a II/a kerületben - mondjuk...vagy nézegess Operabál képeket,kisbarátom!

Lehet,hogy demagógia,mert az csak viszonyítás kérdése,mint a szopás: nem mindegy,hogy a pénisz melyik felén van az ember....

Szibarita 2009.02.22. 16:58:42

Beno, lattal osszevetest mondjuk a Csehorszagi gazdagok GDP-aranyos tulajdona es a magyar gazdagoke kozott? Csak mert az, hogy egy 10 millios kapitalista orszagban tudsz mondani egy tucat embert, akinek van 10-20 millio $-nyi vagyon, az semmi a tobbiekhez kepest.

Ezek nem abszolut dolgok, ugyanis.

Mocsok Macsó 2009.02.22. 16:58:56

@TaTa86.:

'13. havit meg kell szüntetni, és beépíteni a 12 hónapba. '

13. havi nyugdij annak jart, aki aktiv koraban 13 havi jarulekot fizetett....

kétség 2009.02.22. 16:59:52

Ha én is a napi 200rugó fölötti keresetűek között lennék qrvajó javaslatokat tudnék tenni a mások takarékosságáról, vagy életviteli lemondásáról.
De 45.eFt nyugdíjjal ez nem igazán megy

johnplayer 2009.02.22. 17:00:50

Mindenki a közalkalmazottakon van kiakadva. Már unom. De akkor, ha leépítik a közalkalmazottakat, ki fog helyettük dolgozni? Hol vannak a nővérek e kórházakból? Hol vannak a rendőrök? Kivel fogtok ugatni, ha nem lesz elintézve a gépkocsi átírásotok?
És tudjátok mennyit keresnek a közalkalmazottak? Vicc. És nekik csak a 13. havi volt, mert jutalmat, fizetésemelést évek óta nem láttak (a 13-havit a kormány nagy kegyesen 2007-ben beleépítette a fizetésbe, nehogy sztrájkolni kezdjenek béremelésért. Béremelés azóta sem volt. a köztisztviselőknél.)
A sz*ros képviselők minden évben megemelték a juttatásukat, de az, hogy a köztisztviselői alapot (mely szorzóival kapják a tisztviselők az illetményt) azt nem emelték meg.
A vízfejek meg csak nőnek. Lassan több alkalmazott dolgozik a honvédelmi minisztériumban, mint ahány katonánk van. A BKV-t, MÁV-ot ne is említsük. A MÁV-ból is kiszerveztem mindent, több száz kft.-t csináltak, arar a munkára, amit a MÁV addig belső dolgozóival ellátott. Most is ugyanezek dolgoznak, de egyszer a kft-nek, egyszer pedig a MÁV-nak. Bűncselekmény? Áh, jogilag tiszta...

., (törölt) 2009.02.22. 17:02:00

A rohad életbe! Kinyomtatni, Parlement falára ragsztani, képviselők kocsijait feldíszíteni, postaládájukba dugni, fecnikre tépni és megetetni velük. Szépen sorban mindegyikkel.
Most kell lelőni az összeset. Később már nem lehet, mert lelécelnek. Ovi,Fleto, Megyó, Hóbagoly, Demján, Széles, OTP vezér,Postabank,Torgyán "gazda"

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 17:02:06

Jaj de nagyon egyetértek a cikket jegyzővel! Jaj de nagyon! Nagyon-nagyon!

Jim Raynor 2009.02.22. 17:02:07

@merquén:

"A közszférából kit szórnátok ki? Óvónőket, tanárokat, orvosokat, nővéreket, tűzoltókat, vagy BKV-sofőröket?"

nem, hanem a közhivatalokban, minisztériumokban, felesleges háttérintézményekben protekciós alapon dolgozó semmihez sem értő irodisták tömegeit......

non olet (törölt) 2009.02.22. 17:03:44

Kit szórnék ki a közszérából?!

pl. azt a sokezer allami lehutot, aki
aki a total folosleges gepjarmu admisztraciot csinalja...meg a tobbi olyan tevekenyseget amire NINCA valojaban szukseg...megis ADOBOL tartjuk fenn az iylen sohivatalok szazait a bennuk dolgozok tizezreivel...

Nem csak az ovono es az orvos allami alkalmazott!

Mond miert van, hogy a 45 ezer rendorbol CSAK cirka 22 ezer aki valamilyen RENDORI munkat vegez!!!! ..a tobbi FÖLÖSLEGES fönök ...a kulonbozo szinteken.

Manyizga (törölt) 2009.02.22. 17:04:07

1, A 13.havi nyugdíjat el kell törölni. Most. A jelenlegi nyugdíjasoktól is el kell venni, nem csak majdaniaktól.

2, aki szerint a milliárdosoktól kéne elvenni inkább, azok gondolják át: mi a több. 1000x1 milliárdostól elvenni a - már adózott! - vagyona felét (500mrd) vagy sok-sok millió átlagmagyartól néhány százalékot? :)

3, a milliárdosoktól nem tudsz elvenni már érdemben semmit. A zero féle módszerrel meg bárkitől bármit el lehet venni, nem tudom, hogy állna a szája, ha az állam azt mondaná, hogy adja el a lakását, árának a felét adja le rendkívüli adóként az államnak, a másik felével meg azt csinál, amit akar. Merthogy jogegyenlőség van, nemdebár? :)
A "tőkések" többségének úgyis a vállalataiban van a vagyona. Vagyis termelőeszközben. Vedd el tőle, ha még nagyobbat akarsz szívni. Naív, aki azt hiszi, hogy a "gazdagok" extra adóztatásából bármi érdemi többlet lenne kihozható.

Karácsony Benő 2009.02.22. 17:05:04

@Szibarita:
Ugye nem gondolod komolyan az összevetésünket Csehországgal?
Sokkal életszerűbb volna Lesotho stb....

2009.02.22. 17:07:23

Én is olvastam a Reformszövetség "böffenését", amit már bocs-de, egy kalap sz@rnak tartok! Ez nem program, és nem elképzelés. Ezt ,- már amit elmondtak a hosszú tanacskozás után-bárki eltudta volna mondani, vagy leirni. Elvenni , a bolond is tud,ha van honnan és van kitöl. De egyetértek veled Sasika--hová lett az állami vagyon? De meg is válaszolom--ellopták! A politikusok és hü talpasai, haverjai, a sógorok és komák!Mert az"átkos" Kádár-rendszer 40 év alatt 21 milliárd $ adóságot halmozott fel, jelenleg az adósságunk 18.000 milliárd euró! És eltünt az állami vagyon, mint "Petöfi" a ködben! Most meg jön a sok okos bizottság? Csak egy azaz 1 bizottság kellene, aki kimeri mondani, hogy ki vagy kik felelnek azért, hogy a privatizációs bevételek nem az adóságrendezésre, hanem magánzsebbe folytak el! Most értettem meg igazán FICO-t, aki azt mondotta volt,hogy-- a magyar országgyülés minden rendszerválltás utáni képviselöjét és pártvezetöjét, már rég börtönbe kellett volna zárni, a lopások miatt! Igaza van, és remélem ami késik nem múlik! A reformszövetség okostojásai meg adják vissza a diplomájukat , a nagyhirü tanacsadó cég, pedig azt mesélje el, hogyan lehet a haverokon keresztül több 100 milliót lopni az államtól!

snakekiller23 2009.02.22. 17:08:10

Mégis miféle áldozatokat lehet elvárni a millárdosoktól? Különadó? Vagyonelkobzás?

A reformtervezet amúgy én úgy vettem ki az inaktívak és a gazdaságot ballasztként visszahúzók kárára támogatná az aktívakat, a gazdaságot és államhűáztartást valóban működtetőket. Ennél felelősségteljesebb elképzelést a mai viszonyok között el se tudok képzelni.

a katona fehérben 2009.02.22. 17:09:48

@zero: Remek ötlet, most tettél tönkre összesen úgy 10-20 milliárdért, ami a költségvetés többezermilliárdos nagyságrendjéhez képest aprópénz, néhány egészen apró és jelentéktelen céget, amelyek kb. többtízezer embernek adnak munkát. Tényleg azt hiszed, hogy az úgynevezett milliárdosok olyanok, mint Dagobert bácsi a Disney-ben, hogy az aranyérméik között úszkálnak a páncélteremben?
Együk meg a gazdagokat, éljen a tervgazdálkodás!

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 17:10:02

A 386 mocsok rohadék nem fog olyan intézkedéseket hozni, amely a saját zsebét is érinti. Csak nem gondoljátok?!

Az országot szétlopták (legyen az jobb-, vagy baloldal) a rendszerváltás óta! Kiszolgáltattak minket a BURZSOÁ IMPERIAL-KAPITALISTA, KIZSÁKMÁNYOLÓ FINÁNCTŐKÉNEK, amely most bedöntötte a világgazdaságot is. ÉS MÉG... rajtunk verik el a rendberakás porát is. Mi meg majd hagyjuk!!! Lassacskán kellene a kötelet fonni a 386 mocsok rohadéknak és bandájuknak.
Legalább a kötélverő ipar fellendülne! De nagyon!

Szibarita 2009.02.22. 17:10:08

Az nem tunik fel a nemzeti radikalisoknak (vagy akar zeronak es az onmagukat jobboldalikent aposztrofaloknak), hogy szabalyos kommunista propagandat folytatnak?

Szibarita 2009.02.22. 17:13:00

@a katona fehérben: Azt, azt hiszik. Azt hiszik, hogy a gazdagok azert gazdagok, mert kizsakmanyoljak a szegenyeket es azt is hiszik, hogy jobb vilag lenne, ha a termelojavakbol mindenki ugyanugy reszesedne.

Es nem is csak a mai negyvenesek (ami majdnem termeszetes), hanem mar a harmincasok, sot egyre inkabb a huszasok is.

Tragikus, ahogy ez a nemzeti csapas, amit kommunizmusnak hivta magat, atorokiti magat a fejekben, balrol-jobbra-jobbrol-balra.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.02.22. 17:13:31

Van egy ötletem:
Ne legyen nyugdíj! Senkinek. Életed végéig dolgozol és kész, sajnos ez van. A nyugdíj nem valami jól megérdemelt dolog, mint ahogy a lottóötös sem az! Életed elején van pár jó éved, utána meg a munka van, sajnálom! (néha elmehetsz szabira) Aki nem bírja, elhullik.
Isten hozott a hangyabolyban!
Várom a köveket…

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:13:40

@Szibarita:
nem értem, mit írsz a középosztályról?

Cradle 2009.02.22. 17:15:29

@Káposztakukac: hát bizony ezt én is meg tudom erősíteni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:16:02

@Kangörény_:
nem mondtam, hogy fizess többet, én csak arra céloztam, hogy az összes csomag jórészt a középosztály és az alacsonyabb státuszú embereken spórolna.

a katona fehérben 2009.02.22. 17:16:31

@non olet: ...és azt még nem is említetted, hogy a pazarló, körülményes, költséges, felelősségelhárításra és -elkerülésre optimalizált belső folyamatokat egyszerűsítve, gépesítve vagy egyszerűen felszámolva mennyi pénzt meg lehetne takarítani szinte bármelyik állami intézményben és vállalatban, és mégis minden hatékonyabban és gyorsabban működne. Hihetetlen, hogy micsoda mennyiségű papír, aláírás, igazolás, tanúsítvány, kutyafüle kell egyszerű, hétköznapi műveletekhez.

bertrane (törölt) 2009.02.22. 17:17:18

Oké

Amit a magyar állam csinál jelenleg, azt közgazdászok (akik sokak szerint nem értenek semmihez...) így híjják: "rossz erőforrás allokáció"

Szibarita 2009.02.22. 17:17:21

Azt irom, hogy a kozeposztaly el az elvarhato jovedelemszint folott (ezen belul kiemelten az allami javadalmazasu csoportok) es ebben igazat adnak nekem a statisztikak is.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 17:17:41

@merquén:
Szűkebb pátriámban 75 ezer ember vegetál. Ez, átlagos családmodellel számolva, 37.500 munkaképest jelent. Mint köztudomású, szeretett önkormányzatunk több mint 3.000 alkalmazottnak ad a pénzünkből (hogy munkát adna, az túlzás). Kérdezem, hogy lehet élni úgy élni, hogy kb. minden 10-dik ember nem termel értéket. És ehhez még hozzá jön a többi ingyenélő...

Ja, és persze a 386 mocsok rohadéknak nem kellene ellopni az általunk megtermeltek túlnyomó részét!

boj (törölt) 2009.02.22. 17:19:09

"Marpedig az, demagogia. A gazdag akkor ad, amikor a gazdag adni akar, mert megteheti. Ha te meggazdagodnal, te is igy tennel, addig meg ugatod a gazdagokat, leven a te helyzetedbol meg ez kovetkezik."

Félreérted a postot.

Azokon kell számonkérni a vagyonukat, akik a rendszerváltás környéként a nulláról lopták össze magukat.

Ebben mi a demagógia?

boj (törölt) 2009.02.22. 17:21:33

Mondjuk a közigazgatásban dolgozókat "naplopónak" nevezni elég vaskos tévedés.

A főbürokraták albürokratái persze azok, de a tanárnőtől az tűzoltón át a gyámügyig ezerenyi fontos szerepet töltenek be.

Nem hiszem, h bárki pl. állami vagy önkormányzati tűzoltóság nélkül szeretne élni.

snakekiller23 2009.02.22. 17:22:34

Másrészt megkérdezném a tisztelt egybegyűltek közül azokat akik a poltikusok, meg a korrupt üzletemberek megsarcolásától remélnek felemekedést, hogy ez mennyiben fog segaíteni a következő problémákon:

- Hogy a nyugdíjrendszerünk fenntarthatlan hosszú távon
- Hogy 2-3 millió ember tart el 10-et
- Hogy kvázi 0.5-1 millió ember hiányzik, ha az aktívakat, nyugdíjasokat és oktatásban résztvevőket összeadjuk
- Hogy az egészségügytől kezdve az oktatáson a tömegközlekedésig mindenhonnan lehet ezernyi példát sorolni a közpénz mérhetetlen pazarlására alsó közép és felsőszinten egyaránt, párhuzamosan a krónikus pénzhiánnyal.
- Az államadósságról nem is mondanék inkább semmit.
- Ezen felül radikális adócsökkentésre és átrendezésre volna szükség, annak kell majdan fedezet.

Mégis hogyan kezelné a mostani, vagy a jövőbeni kormány mindezt radikális, amúgy is nehéz helyzetben rétegeket is sujtó intézkedések nélkül?

a katona fehérben 2009.02.22. 17:22:53

@boj: Ebben semmi, és tökre igazad van, de ez a társadalmi igazságérzeten kívül máson nem segítene, ugyanis a most hiányzó pénz java része, hidd el, nem ott van.

memo62 2009.02.22. 17:24:50

@Szibarita: Tudod nem az a gond ha valaki gazdag de megdolgozott erte, de a mi milliardosaink tolunk loptak ossze a penzuket.

nagyzee 2009.02.22. 17:25:00

@Yooha: Ebben én is benne vagyok, de akkor nyugdíj-járulékot se kelljen fizetni. Legyenek piaci alapon működő biztosítók, és legyen egy állami nyugdíjbiztosító. Aki akar, választhasson, hova fizet azért, hogy öregkorában szépen visszakapja majd az összeget kamatostól. Lehet a nagy hasznot ígérő biztosítóknak, vagy lehet az állami garanciával működő állami nyugdíjbiztosítónak. De lehessen dönteni, hogy így vagy úgy vagy sehogy. Ja, és mehetne pont ugyanez az egészségbiztosítással is.

Szibarita 2009.02.22. 17:25:35

Tetszettek volna forradalmat csinalni.

Most mar tenyleg szalljunk le errol a dologrol, mert kurvara unalmas. Nekem szemely szerint elegem van ebbol az egesz magyar koldoknezosdibol.

Unom a Karolyizast, a KunBelazast, a Trianonozast, a Horthyzast, a Szalasizast, a Rakosizast, a Kadarozast es keves dolog van, amit annyira unok, mint a komcsizas.

Volt egy bekes atmenet, a penzes osztalyok valahogy kialakultak (csak azok gondoljak egyebkent, hogy az egykori politikai elit es a tokejavak felett rendelkezok kozott egy-egy ertelmu kapcsolat van, akik nem ismerik egyik osztalyt sem), ideje lenne belenyugodni.

Szepen lassan mindenki elkezdhetne azzal foglalkozni, ami a dolga. Nevezetesen a politikus vegre lehetne felelos, a tokes iranyithatna a vallalkozasat, a kozeposztaly meg befizethetne az adojat.

Szebb vilag lenne mindenkinek.

indapass90210 2009.02.22. 17:26:06

Aztat nem mondta még senki, hogy a milliárdosok vagyona éppen olyan eszközökben van, amelyek értéke sokszor felére, vagy akár tizedére csökkent a válság miatt?????

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:27:23

@Non est volentis:
nem a választás elbukása miatt nem vállalhat fel, hanem a társadalom állapota miatt.

Megélhetési rasszista 2009.02.22. 17:27:35

Én már meg sem szólalok. Amíg az MSZP van hatalmon, addig menni fog az olajozott semmittevés, ahogy a Grósz-érát emlegették. Amíg ennek a pártnak a fő támogató bázisa a nyuggerek és a "halmozottan hátrányos helyzetűek" (mert ugye cigányozni még kvaterkázva sem szabad már), addig az aktívan, napról-napra dolgozókat leszarják. Lehet pufogni, lehet dühösnek lenni. Ez az igazság. Szerintetek miért éppen 2010-től veszik el a 13. havi nyugdíjat? Mert akkor már túl leszünk egy választáson.

Behy 2009.02.22. 17:28:40

Privatizálni?!!
Mit akarunk még privatizálni? Kinek?

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 17:29:59

Szibarita:

Szerintem én középosztályhoz tartozom kb 4 éve (237.000 nettó havonta) az asszony meg közalkalmazott, szóval szintén szarrá fizetve a közvélemény szerint. (Egyébként mindketten azon kevesek közé tartozunk Mo.-n, akik a TELJES bejelentett jövedelmünk után fizetünk adót!)

Autóm az van, egy 15 éves Ladám építkezésre (más kérdés, hogy az egyébként versenyszférában tevékenykedő munkaadóm a seggem alá tett egy Toyotát, de ezért én nyújtok valamit, nem úgy, mint a miniszter az Audiért)

Forinthitelt vettem fel a házamra és havi 87.000-et fizetek, van egy lányom. És nagyon nehezen fogunk kijönni 2009-ben ebből a bevételből? Kiváncsi lennék, hogy szerinted az én életemben mi van az elvárható szint felett?

A Lada vagy a félkész ház (98 m2) ?

snakekiller23 2009.02.22. 17:30:22

Azért a kiterjedt bürokráciának valahol a társadalom korruptsága is oka valahol... Amire normális országban elég 3 bekezdésnyi szabályozás és 3 kéz amin átmegy az adminisztráció; ahhoz nekünk kb. 300 oldal és 30 ember kell és még így is hamar a népi bölcsesség része lesz, hogy milyen kiskapukat kell kihasználni és kiket érdemes lefizetni.

"Minél korruptabb az állam, annál több a törvény."
Tacitus

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:31:47

@janos551:
a 18.000 milliárd euró az sok, valamit elírtál (forint), egyébként egyetértek.

burian 2009.02.22. 17:32:12

A mi gazdagjaink nem egy remek találmányból gazdagodtak meg, nem kemény munkával a nulláról felépített vállakozásból lettek gazdagok, nem gyártottak, termeltek soha semmit. A recept egyszerű volt: ellopni a közöst, aztán hamar túladni rajta. Ezt az ellopott pénzt visszakövetelni, egyáltalán nem kommunizmus. Teljesen egyetértek. Innen hiányzik a pénz, ellopták. Ha minden pénz meg lenne jelölve jeladóval, lehetne követni a zsebetekből az ő zsebükbe, onnan meg ki egy svájci, vagy kajmáni bankba.
Tudok még egy forrást, ahol akad még pénz bőven és ez a bankszektor. A bankszektor még a válságon is jól keres, miért ne lehetne keményen megsarcolni őket? Miért ne lehetne rájuk szabott törvényeket hozni, amely megtiltja, hogy a tovább hárítsák az extra sarcot? Végső soron ennek az egész szarnak két okozója van, a virtuális pénzekkel trükköző bankszektor és a hatalmi elit.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:32:53

@Szibarita:
nem kommunista propaganda ez, csak keressük az igazságot, mi is.

Szibarita 2009.02.22. 17:33:15

En oszinten egyutterzek (es nagyratartom) a kuzdelmeddel, de ennek semmi koze ahhoz, amit mondtam. Atlagokrol beszeltem es a termeleshez merheto elvarhato szintekrol.

Nem nagykepu vagyok, hanem csak azt mondom, amivel ugyis muszaj lesz mindenkinek szembeneznie.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:34:11

@Szibarita:
kérdés, hogy kiket értesz középosztályon?

1953 2009.02.22. 17:34:59

sasika!
Egy milliárdostól ne várj olyan programot,amely milliárdostól vár áldozatot.

Romacsávó · http://mentsukmegmagyarorszagot.blog.hu 2009.02.22. 17:35:08

Első lépésként tiszta vizet kell önteni a pohárba... Mert most tudja egyáltalán valaki, miként is állunk?

Szibarita 2009.02.22. 17:36:06

Mindenkit, aki nem nyomorog es nem tokejovedelembol tartja fent magat.

burian 2009.02.22. 17:38:00

@Romacsávó: Már megtörtént az államcsőd, csak úgy magyarosan. Ez a "Bársonyos államcsőd". Rohadás, szétesés, lecsúszás. Mi magyarok olyanok vagyunk, mint az ismert példa békája, aki alatt lassan melegítik a vizet, ezért megfő. Mindig csak egy kicsit rosszabb, ugye. Na, itt tartunk. Államcsőd van, szétkenyve.

antal.daniel · http://antaldaniel.blog.hu/ 2009.02.22. 17:38:05

Nem a milliárdosok juttatták ide az országot, ők nagyon kevesen vannak ahhoz, hogy lenyúlják a 13.havit, a gáztámogatást, a családi pótlékot, és még kevesebben, hogy ezeket megszavazzák. Ideje volna észhez térni.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 17:38:55

@sasika61:
Melyik megjegyzésemmel kapcsolatban?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:40:30

@Che Pel:
az elsővel, amiben egyetértésedet fejezted ki.
(Azóta rájöttem, hogy komolyan gondoltad.)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 17:41:25

@adaniel:
kevesen vannak, de elég tág zsebbel.

burian 2009.02.22. 17:42:14

@adaniel: Szerinted húsz év alatt hány ezermilliárdot nyúltak le? Nem jönne most jól ennek egy töredéke? Mondjuk adna két hónapot az országnak. Nemrég többször is perceken múlott az összeomlás, két hónap ilyen értelemben nagy idő. Szerintem semmi morálisan kifogásolható nincs egy rekvirálásban, ha nincs semmi morálisan kifogásolható az ártatlan és tehetetlen tömegek újbóli megsarcolásában.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 17:44:20

@adaniel:

Igazad van! A 386 mocsok rohadék és az előző 386 mocsok rohadék, meg az előző... és az ő pereputtyuk!

Na nehogy má' azt higgyük, hogy itt bármelyik politikus bármit is tenni akar az országért, a népért! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG A SAJÁT ÉS FAMILIÁRISAIK ZSEBE ÉRDEKLI ŐKET!

Ne csodálkozzunk, hogy itt tartunk. A rendszerváltás óta parasztvakítás folyik, bárki is legyen hatalmon!

Szibarita 2009.02.22. 17:45:23

A tokejavakat vonjuk vissza a nep neveben a kizsakmanyolo retegektol! Aki ellenkezik, azt eloszor megprobaljuk lebeszelni (leven csak mint osztallyal van veluk bajunk, mint emberrel semmi), majd ha ugy sem ter eszhez, atneveljuk. Ha meg nevelhetetlen, ugy kell neki.

Ha tudsz torvenytelen vagyonokrol, jelentsd fel, ha nem, akkor meg torodj bele, hogy neki van, neked meg nincs.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 17:49:30

@sasika61:
Sajnos, komolyan kell, gondoljam!

Mi leszünk (vagyunk) a vesztesei világválságnak! Ennek is! A bankárok - legyen az külföldi, vagy magyar - megint megússzák! Felveszik majd a nagy évvégi bónuszokat a "bankmentó csomagokból" és szépen elsunnyognak, amíg a Föld nagyja még nagyobb nyomorba dől!

Nem vagyok fideszes 2009.02.22. 17:49:53

Ugyanazt kéne megcsinálni mint Dzurinda annó. Segélyeket visszavágni a francba, ha zavargás tör ki itt is ("éhséglázadás", LOL, inkább játékgép-pia-cigilázadás), dettó kivezényelni a katonaságot, büfészakokat megszüntetni, tandíjat bevezetni, fölösleges kórházakat bezárni. Csak a mostani kormány gyáva, az ellenzék meg geci ("szociális népszavazás", gratula, faszfejek!). Úgyhogy marad a szartaposás.

l3v1 2009.02.22. 17:50:16

Yooha: "Ne legyen nyugdíj! Senkinek. Életed végéig dolgozol és kész"

Szep. Csak tudnam akkor mi a raknak fizetek szazezreket evente - eppen jo ideje "csokkeno novekedest" (ugye milyen jo kis megfogalmazas) produkalo - magannyugdijpenztarba. Ha neked nem kell nyugdij, a te bajod, a hulyesegeid meg inkabb tartsd meg magadnak.

snakekiller23 2009.02.22. 17:51:53

@Che Pel:

Mintha a bankárok lennének az egyedüli felelősei a válságnak...

burian 2009.02.22. 17:54:50

@Szibarita: Nos, attól mert nem tudok törvénytelen javakról, azok még törvénytelenek. Egyrészt olyan a helyzet itt, ami korábban még soha nem volt. Itt ugyanis mindenki egyszerre rajtolt nulla vagyonnal húsz évvel ezelőtt. Azóta itt senki nem hozott létre szinte semmit, nem születtek magyar márkák, óriásvállalatok, nem hozott létre senki semmit, viszont egyesek rettenetesen gazdagok lettek a többiek kárára. Nem tudhatok törvénytelenségeket, mert a törvényeket ők hozzák és ők tartatják be, ami nagyon mocskos, azt pedig ezer évre titkosítják. De hülye ettől még nem lettem.
Nem, nem törődök bele, hogy kisemmiznek engem és a családom és a barátaimat és az országomat. Miért törődnék bele? Legyek szolga? Hajtsak fejet? Fogadjam el, hogy van gazdám? Miért?
Kár itt ironizálnod, ez a helyzet nem azonos azzal, amivel össze akarod mosni. Ez itt a speciális kelet-európai eredeti tőkefelhalmozás bűnös helyzete. Nem volt még ilyen, ahhoz, hogy korrigálni lehessen a csődbe vezető mozgást, rendkívüli intézkedéseket kellene hozni. Ezeket azonban csak a teljes összeomlás után lehet meghozni, amikor a hatalomnak már nem lesz ereje. Ezért bazírozik a hatalom a lassú összeomlásra, hogy ne törhessen ki zavargás és ők el tudjanak oldalogni a vagyonnal a következő választás után.
Elsősorban ezt kellene megakadályozni. Hogy senki ne léphesen le. Hogy legyen lehetőség az elszámoltatásra.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.02.22. 17:55:47

Mi lenne, ha végre - a rendszerváltás óta először -, azt jutalmaznánk, aki dolgozik, s azt büntetnénk, aki nem? Mondjuk adócsökkentés, másrészről a szociális kiadások lefaragása... elképesztő tartalék van a kiadáscsökkentések terén, a "négyesmetrótól" a haveri cégeken át a dolgozni nem akaró réteg segélyezéséig... össze kellene fogni a dolgozóknak, akik az adót fizetik, s az országot eltartják, s kimondani: nem, nem vagyok hajlandó azért dolgozni (mert a munkaidőm jó részét az államnak dolgozom az adók miatt, tiszta középkor :-), hogy a lumpen rétegnek adják a pénzemet, hogy a haveri cégek kapjanak belőle...

Reggie 2009.02.22. 17:57:48

Droli · hiper.blog.hu 2009.02.22. 17:55:47

kimondjak. pl ugy hogy kimennek kulfoldre.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.02.22. 17:57:51

Kirúgni a bürokratákat a picsába, miután egyszerűsítették az állam működését. Ezt várjuk húsz éve. Mijafaszt csinálnak már? Minek kell affektálni? Néhány tízezer naplopó miatt? A XXI. században nincs szükség ennyi kenyérpusztítóra, mikor a főbarmok már elkúrták a lóvét harminc évre előre.

A bárd mellett szavaznék. Mindenkinek jobb lesz.

burian 2009.02.22. 17:59:41

@snakekiller23: Ööööö. Nem tudom, nevezzem meg őket név szerint?
zona.hu/article/2032/milliardos-imposztorok-a-valsag-tiz-felelose.html
Nincs köztük se hentes, se műkörmös.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:01:00

@snakekiller23:
Természetesen nem, de a bankárok "szakértő" kezében összpontosul a világ vagyonának túlnyomó többsége, így a felelősség (és a hozzákapcsolódó felelősségre vonás) is az ő "szakértő" vállukon kellene, hogy a legnagyobb legyen... DE nem így van!

Mellesleg, tudomásom szerint, az amerikai bank- és pénzpiac bedőlése miatt dőlt be a többi kapcsolódó terület, magával rántva a többieket is. Így - számomra - kézenfekvőnek tűnik az ő felelősségük. Vagy felelőtlenségük?

burian 2009.02.22. 18:01:38

@min0rity r3port: Egyetértek. Állami bürokraták - go to trash.

2009.02.22. 18:03:25

Sasika! Nem irtam el! Az államadóságunk,az uj hitelekkel és a kamatterhekkel együtt--kb annyi! Ezt nem én mondom!De hallottam már és olvastam is 19,3 milliárdról is! Sajnos!

Mike36 2009.02.22. 18:03:26

a fityisz abból élt, amit a bokros megcsinált
rég rendszerváltás kellett volna a közszférában, kevsebb köszolgával, 800 ezer nagyon sok

burian 2009.02.22. 18:04:13

@Che Pel: Nem tudok elszakadni a gyanútól, hogy a bankok megint azt játsszák, amit a II. Világháború alatt, amikor a szembenálló felek hadiiparát egyszerre támogatták. Bármi lesz, ők nyernek. A csődön is.

kétség 2009.02.22. 18:05:05

@Yooha:
Ezt magadnak célul kitűzheted, de én 43évig fizetettem apád, vagy nagyapád nyugdíját, ha csak nem falrahugyozott árva vagy, és ezután már nekem is jár Tőled valami!

snakekiller23 2009.02.22. 18:05:46

@neantropus:

Jaj, hagyjuk már ezt. Mégis milyen jogalapon gondolod Csányi, Kóka, Gyurcsány, Széles, Orbán, vagy Torgyán gazdagodását vizsgálni? Gyakorlatilag forradalomra hívsz fel így, tudod-e?

burian 2009.02.22. 18:06:49

@janos551: GDP 70% megy adósságszolgálatba. Azaz kamatra. Ésa szám nő. A 90% sem elképzelhetelen. Mi a terv? Mi lesz utána? Mi lesz, ha csak a kamatokra elmegy a teljes GDP?

non olet (törölt) 2009.02.22. 18:07:13

@közlekedési bűnöző:

Az asszony NEM fizet adot!!!

Mivel adobol kapja bruttojat, igy
CSAK visszaadja az ado egy reszet....


Azt nem tudom mire koltesz, de nezegesd ezt mielott panaszkodsz!

---------------------------------------
Egy normalisabb 2 szobas lakas ~ 9-11 milla
Ebbol legyen hitel 7 milla ....havi ~40-45 eFt

Kozos koltseg ~6 eFt
Viz ~ 3 eFt
Villany ~ 8 eFt
Futes/melegviz ~ 15 eFt (evi 180eFt)
Telefon ~5 eFt
Internet ~ 7 eFt
Lakas biztositas ~ 4 eFt
Eletbiztositas ~ 3 eFt (nem befektetes)
---------------------------------------
Lakhatas: ~ 90eFt
----------------------------------------

Egy normalisabb atlag auto 3,5 milla
Ebbol legyen hitel 3 milla ...havi ~45 eFt
Kot biztositas ~ 3 eFt
CASCO ~10 eFt
Ado ~ 2 eFt
Szerviz ~ 3 eFt
------------------
Auto fixen ~65 eFt
Hasznalat ~ 1000km/ho ugy
15 eFt (ez mar az atlag 150%-a!!)
-------------------------
Auto szumma: 80 eFt
-----------------------

Eddig tehat 170 eFt/ho
Kaja 2 fore ~50 eFt
Ruhazkodas ~10 eFt
Ujsag, szorakozas ~ 10 eFt
Egyeb ~ 20 eFt
Megtakaritas~ 20 eFt
----------------------------
Szumma ~ 280 eFt/ho

Ennyi kell a jol eleshez, ami
mar tartalmaz JO lakast, UJ autot
nem garasoskodo, biztonsagos eletvitelt
es valami kis tartalek kepzest is...!
-----------------------------------
Ez ÉPPEN két ÁTLAG BÉR!!!!!!

Reggie 2009.02.22. 18:08:49

kétség 2009.02.22. 18:05:05

ha lelep az orszagbol, mar ugyan ugy nem kapsz tole semmit. es az amugy sem neked jar tole.

burian 2009.02.22. 18:08:57

@snakekiller23: Miért hagyjuk? Nem értem.
Az OTP az állam bankja volt. Az állam tartotta fenn és a magyar állampolgárok ott tartották a pénzüket. Máshol ugyanis nem lehetett. Privatizáció. Csányi, a bankelnök "átvette" az állam bankját az állampolgárok pénzével és hipp-hopp az ország leggazdagabb embere lett. Ez miért is normális?

a katona fehérben 2009.02.22. 18:09:31

@neantropus: "nem születtek magyar márkák, óriásvállalatok" - ezt azért gondold át még egyszer. A MOL vagy az OTP szerinted apró családi vállalkozás? Mindkettő elég jelentős és sikeres szereplő az egész régióban (legalábbis volt eddig), és akkor még csak a két legnagyobbat említettem. Ja, és azt mire alapozod, hogy mindenki nulláról, egyformán indult? Sok ember már a nyolcvanas években is gazdagabb volt, például a "maszek" zöldséges is jóval többet keresett az egyetemi tanárnál. Más kérdés, hogy ki hogy élt az esélyeivel vagy mennyire volt szerencséje az ágazatával (például a nyolcvanasok nagymenő textiles kisiparosai villámgyorsan koldusbotra jutottak).

Asidotus 2009.02.22. 18:11:36

Nettó 100 ezer Ft-os fizetés volt az 1,7 millió forintos, 18 %-os adósáv. Lehet, hogy budapestieknek ez hihetetlen, de Magyarországon tömegek dolgoznak, ennyiért, vagy kevesebbért (köztük jómagam is csak több hétvégi túlórával érném el). Tőlük elvesz a kormány, mert 18-ról 19-re emeli az adót, míg, aki efölött keresett, az nyer, mert 1,7 millióról 2,2 millióra nő a magasabb sáv alsó határa.
Miért kell a szegényebbtől elvenni és a gazdagabbnak adni?

burian 2009.02.22. 18:11:50

@a katona fehérben: Lásd eggyel feljebb. Az OTP és a MOL magánkézre átjátszott közös vagyon.
A zöldséges rendszerváltáskori vagyona hogyan aránylik a MOL-hoz?

Gábor mester 2009.02.22. 18:12:33

Kommunistának lenni annyi, mint a kommunisz (=közösség) érdekében dolgozni (alkotni, termelni, szolgáltatni). Nagy Imre talán kommunista volt, és bele kellett halnia abba, hogy ezt komolyan gondolta.
"Akik megszavazták" - miért, Te kik közül választasz? Nem azok közül, akiket X meg Y párt jelöltnek állít?? Vagy nem mégy el, akkor pláne "kisebbségi" kormányod lesz... Ezt a 80 éve nem látott világválságot nem e kétkezi dolgozók, sofőrök, tanárok hozták össze, hanem etnikai-vallási kisebbségiek - akik 99%-os többségben vannak minden ország, minden bank vezetésében. "Che" Gábor....

Fluent 2009.02.22. 18:13:40

@közlekedési bűnöző:

Javaslom a KSH oldalait áttanulmányozni. Nettó 237 jóval több az átlagbérnél. Persze attól még nem, vagy gazdag, csak nehogy azt gondolt hogy másoknál zsebbefizetés miatt a valós átlagbér sokkal nagyobb, ugyanis a legtöbb minimálbérre bejelentett csak annyit kap zsebbe hogy meglegyen a munkakörében áltlagos bér.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:14:52

@snakekiller23:
Észre kellene már venni, hogy még ezek is csak kis halak! A mögöttük álló pénzemberek kirakatbábui. A cél nem más: "Divide et impera!" "Oszd meg és uralkodj!" Minket osztanak meg és rajtunk uralkodnak. De a politikusok csak a második vonal. Az iszonyatos lobbipénzeket felvonultató és a háttérből irányító mágnások és multik szájíze szerint zajlik minden.

Minden csak színjáték!

Dr. No 2009.02.22. 18:15:07

A blogod alapján eddig konzervatívnak hittelek, de ez a poszt egyértelműsíti, hogy ún. magyar konzervatív vagy. Ez pedig úgy viszonyul a konzervativizmushoz, mint a magyar foci a focihoz.

A magyar konzervatív arról ismerszik meg, hogy antikommunista és nemzeti hangfekvésben ordítva szocialista gazdaságpolitikát követel.

Ez a blabla a "felelős értelmiségi magatartásról", amit a végén benyomtál, meg ez az egész tőkésellenes katyvasz, ez bizony elég gyatra. Hadd világosítsalak föl: Magyarországon 20 éve kapitalista rendszer van. Mégpedig nem a "rózsadombi paktum" meg a Moszad miatt, hanem azért, mert a rendszerváltás során - meglehet, a következményekkel nem számolva - e mellett döntöttek "a zemberek". Ennek a rendszernek a legfontosabb rendszereleme a magántulajdon és aki azt tulajdonolja, azaz a kapitalista.

A kapitalista rendszerben a kapitalista az, aki munkahelyet tud teremteni, nem pedig a Párt és az Ötéves Terv. Ezért a kapitalistát dédelgetni kell. Egyébként ha nem teszed, akkor per definitionem szélsőséges és rendszerellenes vagy, ami rendőri megfigyelést, erőszakos cselekményeid esetén eljárást von maga után (lásd Operabál).

Nincs közbülső út. Nem lehet "felelősségre vonásból" új nemzeti vagyont generálni. Amelyik kapitalista nem jól használja a vagyonát, az úgyis elveszti. Ez az ő kockázatuk. Száz milliárdos sem tud egyébként annyi adót tejelni, mint ötezer bérből és fizetésből élő: ez egyszerű matematika. Ebben a műfajban kizárólag a statisztikai mennyiségek döntik el a kérdéseket: hány eltartóra (adó- és járulékfizetőre) hány eltartott (segélyezett, időskori, korengedményes vagy rokkantnyugdíjas, gyes-, gyed-jogosult, nota bene közalkalmazott) jut. Nálunk ez az arány végzetesen felbillent. A Dermedt Gyurcsány (ez jó, fogom majd használni, mondjuk az Őszödi Dermedtként) programja biztosan nem segít a kérdésen. Az Oriensé meg a Reform Szövetségé meg lehet, hogy igen. Egyébként sem értem, hogy a Dermedt Gyurcsány - aki egyébként már elég régen le van dermedve - mi a f...ittyfenének beszél egyáltalán szakértőkkel, hiszen soha nem csinálja azt, amit azok tanácsolnak neki.

A munkától elszokott rétegeket mindig kényszerrel kellett a "munka világába" visszakergetni, lásd a nyugat-európai csavargóllenes törvényeket a XVI. sz-ból. Olvastad, ugye, a Koldus és királyfit? Ha nem, kezdd el. Tanulságos.

Tudod, itt nyomod a szöveget arról, hogy szerinted ki a felelős értelmiségi, meg ki nem. Erről csak annyit mondok: a bárói ligáknak is kurvára fontos és életbevágó volt, hogy ki legyen a király Mátyás után, meg ki legyen a nádor, és mennyi adó legyen beszedve, és az alól melyik sanyarú szociális helyzetű réteg legyen mentes, a "dermesztő szociális hatások" miatt.

Aztán - sőt közben - jöttek a törökök, és pontot tettek a vitára.

snakekiller23 2009.02.22. 18:16:07

@neantropus:

Kérlek, ez a lista még viszonylag korrekt, de kezdem kicsikét unni, hogy mindenki egyedül a bankárok mohóságát kárhozatatja, amikor ennek a válságnak a kiindulópontja a hitelpiaci kínálat szociálpolitkai célból történő, mesterséges állami gerjesztése volt. Annyira hittek a szabadpiacban odaát, hogy ösztönözték, sőt néha kényszerítették a bankokat, hogy számukra előnytelen hiteleket helyezzenek ki. Amikor ez visszafelé sült el, akkor a döntéshozók meg hirtelen fenenagy neoliberálisok lettek és elkezdtek hinni a piaci mechanizmusok mindenhatóságában.

a katona fehérben 2009.02.22. 18:17:39

@neantropus: Légyszi, próbálj már tovább látni az orrodnál és az elvakult dühödnél, és nézd meg, mi történt a nem "átjátszott" vagyonnal, például a nehéziparral vagy a vasúttal, amelyek irgalmatlan pénzekbe kerültek-kerülnek, és semmi hasznot nem hoznak, szemben például az OTP-vel, amit, mitn bankot, én is szívből rühellek, de ettől még sikeres vállalat, és sokaknak ad munkát. Az, amit te "átjátszásnak" hívsz, valójában kurva sok befektetés és még több munka. Sikeres vállalatok nem nőnek a fákon, és a bankok sem eredetüktől fogva, automatikusan jól vezetettek és eredményesek. Például mostanában hetente megy tönkre egy.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:19:49

@a katona fehérben:

Egyetértek neantropus-szal! Azt is meg kellene egyszer vizsgálni, hogy az általad említett "márkák" (és még a többi) hogyan kerültek át állami vagyonból magánkézbe. Biztos, jó kis történetek kerekednének belőle. De mindennek csak akkor van értelme, ha a bűnösök meg is bűnhődnek érte (újra csak a kötélgyártás fellendítésére hivatkozom :))

Reggie 2009.02.22. 18:20:19

Gábor mester 2009.02.22. 18:12:33

Kommunistanak lenni annyi mint az egyenloseg urugyen lesapolni azokat, akik tobbet tudnak termelni az atlagnal.

Szibarita 2009.02.22. 18:20:35

Rabszolgatartasbol, gyarmattartasbol es gyerekmunkabol eredetitokefelhalmozni mennyivel elorebbvalo, mint gulyaskommunizmus vegnapjai koruli ugyeskedesbol?

A tokefelhalmozas mindig ilyen, mellesleg az egesz okoskodas okafogyott, leven nem en mondom neked, hogy torodj bele, hanem a vilag, azzal vitatkozni meg csak arra jo, hogy kikezd a keringesi rendszeredet.

non olet (törölt) 2009.02.22. 18:22:20

@Nűnű:

...hogy vegre ELKÉRJE a munkaja arat a videki is!!!!

Ha nem vallalnatok sirdoglva melot netto 80-ert akkor megkapnatok erte azt amit a pesti melos is megkap, mert ő enm vallal...ennyi.

Nem irdogalni kell hanem kialli magadrt!

snakekiller23 2009.02.22. 18:22:53

@neantropus:

Nem normális, de eltelt azóta lassan 20 év. Már csak a gazdaság kevés valamennyire működő ágazatát nyomorítanád meg, ha nekiállnál a privatizációt felülvizsgálni. Másrészt kik vezessék azt a kormányt amelyik mindezt koordinálja? Hol van a felkészült, politikai és gazdasági korrupcióban érintetlen tábor?

a katona fehérben 2009.02.22. 18:23:07

@a katona fehérben: ...és még annyit, hogy a szabad piac csodájaképpen te is részesülhetsz az "átjátszott" vagyon gyarapodásából, mivel a cég be van vezetve a tőzsdére, mi több, úgy hallottam, mostanában rendkívül akciós áron lehet hozzájutni a részvényeihez...

Kopasz Szuzukis 2009.02.22. 18:24:48

@merquén: Kurvaszarul látod a közszféra kontra versenyszféra helyzetét. Az tán sokkal jobb lenne, ha a versenyszférából vágnának ki félmillió embert? Mert akkor garantáltan nem jutna egy büdös kanyi sem az általad oly nagyon védett közszolgáknak. Nemcsak végkielégítésre, hanem havi fizetésre sem.
Másrészt a demagóg duma úgy kezdődik, hogy : "orvosok, ápolónők, tűzoltók, rendőrök". El kell szomorítsalak. A közszolgák kisebbik hányadát képviselik a fentebb említett foglalkozási körök. Valójában semmirekellő, mindenféle sóhivatalba eldugott hivatalnokok adják a közalkalmazottak derékhadát. Elhangzik az a demagóg duma is, hogy ha ezeket leépítik, akkor a mostani bürokrácia még lassabb lesz. Hát nem! Mert nem lesznek bürokraták, akik fontosságukat bizonyítandó, mindenhol keresztbe tegyenek. Gondolj csak bele, egy magyar állampolgár zsebében hányféle igazolvány lapul? Ezek mögött kivétel nélkül 1-1 "hivatal" áll. A "prosztó", "kultúrálatlan" USA-ban, vagy a "buta" Németországban elég 2 vagy 3, és tökéletesen azonosítható állampolgár vagy.

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.02.22. 18:24:58

@l3v1: ÉN már nem fogom megélni, mert addigra 78 év lesz a nyugdíjkorhatár. Te (és én is) feleslegesen, vagy az örökösöknek fizetjük.
@kétség: Mindenkinek magának kellene előre fizetni, amit majd évtizedek múlva megkap. Neked is azt kellene megkapnod, amit TE fizettél be 43 évig. Az hol van? Ha nincs meg, én arról nem tehetek..

qmatch 2009.02.22. 18:25:15

privatizáció
befolyás az akkor még erőtlen APEH fölött
befolyás a törvényhozás fölött a pártok támogatásával
titokzatos hitelkonstrukciók ( ...közben bankkonszol.)
kartellezés közbeszerzéseknél
feketén dolgoztatás
EU pályázati pénzek lenyúlása
...és közben folyamatos adóelkerülés
Na, mit hagytam ki?
Ez NEM összeesküvés-elmélet, ez maga az összeesküvés.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:25:36

@a katona fehérben:
Akkor azt is tegyük bele a kalapba, hogy kinek állt érdekében tönkretenni a magyar ipart? Vegyük hozzá, hogy a legtöbb eladott ("privatizált") cég és üzem külföldi "imperialisták" kezébe került, akiknek - leginkább - a piacszerzés volt az érdekük a saját termékeik számára és nem a "gyarmati" munkaerőt munkával ellátni. Ezt nincs is jogunk az Ő szemükre vetni, de ANNAK a szemére igen, aki eladta nekik és a minket megillető árát zsebre rakta.

Reggie 2009.02.22. 18:28:06

Kopasz szuzukis 2009.02.22. 18:24:48

tevedsz, az egeszsegugy az egyik legnagyobb piaci szegmens a vilagon.

inkabb az ugyintezo, hivatalnok stb a problema.

midnight coder 2009.02.22. 18:28:24

Nehéz ügy ez olvtársak. Benne vagyunk a szarban, nem kicsit de nagyon. És itt és most kurva nehéz jót lépni. Maga a topic felvetése demagógia is és baromság is. Az a pár száz milliárdos aki az országban van nem igazán oszt vagy szoroz, pláne mivel ők tényleg abban a helyzetben vannak hogy bármikor elmehetnek - ami sok-sok ember munkahelyét is viszi magával.

Orbánéknak is igaza van valahol amikor azt mondják hogy jelenleg a megszorítósdi nem az igazi megoldás, az EU sem véletlenül játssza ezt. Ha nem tudod kinek eladni az árut az bizony megöli a cégeket - különösen a kicsi hazai cégeket. Ezért növeli a belső keresletet az EU. Ezt játszották egyébként OVI-ék is 2000 után (dotcom lufi, majd 2001 szept 11). Csak van egy alapvető különbség az akkori állapotok, illetve az EU helyzete és a mostani magyar viszonyok között. Az EU-nak van mihez nyúlni, ahogy OVI-éknak is volt mihez nyúlni. Most viszont Fletóék elkúrták. Nem kicsit de nagyon, és ez már akkor is igaz volt mielőtt az amcsinál bedőlt volna az első ingatlanhitel. Mi a konjunktúra legközepén is méréshatár környéki GDP növekedést produkáltunk, és most kb. annyi mozgósítható tartalékunk van mint egy B-kategóriás afrikai banánköztársaságnak. Hozzá ráadásul a politikai vezetésünk is hasonlóan hiteles, a baloldal szép módszeresen lejáratta magát, Fletóéknak már csak az értelmi fogyatékos óvodások hisznek, de azok között is csak a szellemileg visszamaradottak. Ugyanakkor sikerült elérni hogy az elkúrás negatív hatásait az átlagpolgár OVI-ékkal is azonosítsa, így ma mindenki egyként hiteltelen: jöhet a Jobbik, MIÉP, MSZMP. Ami egy válság közepén kb. annyira szerencsés mint ha egy zuhanó repülőgépen Oszamáék még felrobbantanak egy bombát is.

burian 2009.02.22. 18:28:43

@Szibarita: Az egyik bűn nem menti a másikat. Én azt kezdem unni, hogy bárki rámutat egy bűnre, rögtön ott áll mellette valaki és azzal mentegeti, hogy de hát a gyerekmunka ázsiában. Amit itt meg lehet tenni az ázsiai gyerekmunka ellen, azt megteszem. (Kötelező olvasmány: NO logo)
Nekünk itt azonban van fontosabb dolgunk is. Én soha nem értettem azokat, akik "Mentsük meg a bálnáka" kampányt készítenek, itt, a Hajoós utcában. Itt pont úgy nincsenek bálnák, ahogy gyerekmunka-gyáraks sem. Az itteni probléma a "sajátos" rendszerváltás és annak elfajult következményei, ami véletlenül egybeesik a gazdasági világválsággal.

qmatch 2009.02.22. 18:28:52

..."nyugaton": én kábé 5...7-szer ennyit keresnék, a magyar "elit" többsége viszont soha nem kűzdötte volna fel magát ennyire, illetve ha mégis, akkor már a sitten ülne.
hogy akkor mit keresek én itt?....KEVESET...ők meg túl sokat

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 18:29:21

@Dr. No:
elismerem, magyar konzervatív vagyok, nem feltétlenül, nem kizárólag tőkepárti.

amc 2009.02.22. 18:30:28

"merquén 2009.02.22. 16:53:26
A közszférából kit szórnátok ki? Óvónőket, tanárokat, orvosokat, nővéreket, tűzoltókat, vagy BKV-sofőröket?"

A röszkei határátkelőn ebben a pillanatban is kb. 25 vámos szívatja a jugó vendégmunkásokat.
Nehogy egy pár liter pálinkát meg egy pár doboz cigit magával vigyenek Bécsbe. Ez kinek az érdeke?

amc 2009.02.22. 18:31:43

-magukkal vigyenek-

Szibarita 2009.02.22. 18:32:26

Jaj Che Pel kedves, az elejet sem tudom, hol kene kezdeni annak, hogy miert beszelsz maflasagokat. Javaslom, olvass utana a brit nehezipar atalakulasanak a 80-as evekben, majd ugyanigy nezd vegig mondjuk mi tortent a Ruhr videken ugyanekkor.

Kinek allt erdekeben-kinek allt erdekeben? Hat neked, hogy ne kelljen ugy elned, mint ahogy mostanaban a del-amerikaiaknak es az afrikaiaknak, akik a primert (banyaszatot) viszik es a kinaiaknak, akik meg a szekunder (ipar) undoritobb reszeit.

Nincs itt semmifele atjatszas, mindenki az akkori logika szerint helyesen jart el, kb. En peldaul a nyilvanvalo korrupcion felul tenyleg egyetlen kormanyrol sem feltetelezek rosszindulatot. Ez pedig valoszinuleg azert van, mert ismerek onnan nehany embert es tenyleg se nem butak, se nem rosszindulatuak.

A korulmenyek viszik ra oket a hulyesegekre, az olyan korulmenyek elsosorban, mint az ide irogatok.

Reggie 2009.02.22. 18:32:33

amc 2009.02.22. 18:30:28

vagy van egy rakat felesleges dolgozo a mavnal mondjuk. a rendorsegen 1 jarorre 2 irodai munkas jut stb.

burian 2009.02.22. 18:32:49

@snakekiller23: Ezért imádkozom már régóta, hogy helyezzék az országot nemzetközi protektorátus alá, ami a csőddel el is fog jönni. Itt nincs senki, aki akár rendbeszedjen bármit, akár ítélkezhetne azok felett, akik a bajok okozói. Külhonból kell királyt hívni. Volt ez már így.
Meg kell tanítani nekünk a demokráciát, a játékszabályokat. Ez, ami most van csak egy rossz vicc. Én nem piac és nem kapitalizmus ellenes vagyok. Én lopás és pusztításellenes vagyok.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:34:27

@snakekiller23:
Sajnos, igazad van!
Már felnőtt az akkori tolvajok gyerekeinek generációja és ők sem láttak mást a szüleiktől, mint a korrupciót, a mutyizást! Ugyanígy fogják csinálni (csinálják) és - tekintve, hogy több gyerek van családonként - exponenciálisan nő a számuk. Így az egész társadalom a tisztességes iránytól egyre messzebb kerül! Hogy lehet ezt megállítani...?
Megint csak a fellendítendő kötélverő iparra tudok asszociálni...! :)

guy 2009.02.22. 18:34:32

A gazdagoktól nem lehet mit elvenni, mert egyrészt nekik nem készpénzük van, hanem vállalataik, ingatlanaik. Röhej, hogy itt mindenki úgy gondolja, hogy az ügyeskedő, ma milliárdos emberkék a rendszerváltás után fogták a "harácsolt" lóvét, és betették a bankba, vagy a párnájuk alá, vagy egy üregbe, amit sárkányok őriznek, és ezt a pénzt el lehet tőlük venni, pedig nem. A vállalatokban dolgoznak a nem gazdagok. Ha elvennénk ezeket a vállalatokat, akkor megszűnnének, és még kevesebben dolgoznának. A másik lehetőség az államosítás, de az meg senkinek nem tetszik, és nem is működőképes. Ha tízezer embertől elveszünk tízezer forintot, sokkal kevesebbet kapunk, mintha tízmilliótól tennénk ugyanezt. Persze itt már csak kétmillió ember dolgozik, a többi ráfogja, hogy "nincs neki való munka", pedig csak képzetlen, és nem ért semmihez.

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.02.22. 18:34:34

Ezek az általánosítások mindig nagyon rosszak. A bankárok, a tőkések, a milliárdosok, a politikusok, a stb. Amellett, hogy tökéletesen fals képet ad a jellemzett csoportról, nincsen annyi bankár, tőkés, milliárdos és politikus ebben az országban, ami évi ezer-kétezer milliárd forintos _pótlólagos_ mozgásteret épít az államháztartásba, pedig durván ekkorára lenne szükség. Ismeritek a long tailt?

hu.wikipedia.org/wiki/Hossz%C3%BA_farok

Ez a helyzet pont ilyen, az a kevés nagyon vagyonos nem tud eleget adni a sok szegényebb ember fenntartásához. A válságot nem a kisemberek okozták, de a világháborút se, aztán mégis viselték a kárát. Ilyen a világ, és a válságot se lehet másképp túlélni. Lehet adót emelni és megtartani a kiadási szintet, vagy lehet adót csökkenteni és lemondani valamennyi kiadásról. A kevert elképzelések szuboptimumhoz vezetnek.

Uebermensch 2009.02.22. 18:36:36

@zero: neked a nickedben benne van az agyad mennyisége is meg annak a kis darabkának az IQ-ja is, magyarul olyan egyszerű vagy, mint a faék.

ennyi idiotizmus tán még Thürmer elvtársba se szorult. nem volt kötelező NEM tanulni, nem volt kötelező NEM kihasználni a lehetőségeket, és még éppen adózni is valamicskét mellette. Ami még mindig nagyságrenddel több, mint a tesóid legnagyobb hányadáé (nem összegszerűen, százalékosan). Vegyük el a milliárdostól a felét, oszt' jön a Kánaán! Én meg azt mondom, adóztassuk meg inkább a mezőgazdaságból élőt, abból van több százezer, amelyik egyetlen kanyit se csebnget, csak a markát tartja ilyen-olyan támogatásért. Ha csak egyetlen millió adót fizetnének fejenként, az is 100 milliárdos nagyságrend. Majdnem annyi, amennyit a közszféra fölösleges léhűtői elvisznek...

Reggie 2009.02.22. 18:37:51

cerasus s. · spektator.blog.hu/ 2009.02.22. 18:34:34

na ja, csak a kisemberbol van tobb, tehat ok rendelkeznek tobb szavazoerovel. csak meg kene tanulniuk hasznalni.

burian 2009.02.22. 18:39:07

@Szibarita: Hát sajnos én is ismerek néhányat mindkét oldalról az úgynevezett hatalmi eitből és koránsincs ilyen hízelgő véleményem.
Tudod, amikor az egyszeri ember elképzeli a maffiát, akkor keménykalapos fickókra gondol, akik dobtárasból lövöldöznek. Ezzel szemben a magyar maffiát zsíros hajú önkormányzati funkcik és elhízott minisztériumi apparatcsikok alkotják, akik nem szúrnak szemet, mert hozzájuk vagyunk szokva, hosszú évtizedek óta látjuk őket.

Dr. No 2009.02.22. 18:39:34

@sasika61: Azért néhány dologról tájékoztatnálak.

Jelenleg a nagy múltú, méltóságos, kegyelmes és nagyszerű Magyar Állam - élén a fényes tekintetű Dermedt Ferivel - papírjai a kutyának nem kellenek. A szaros vécépapírnál is kevesebbet érnek abban a versenyben, amit mondjuk a német állampapírokkal folytatnak. A Magyar Állam jelenleg nem tudja a saját kifizetéseit finanszírozni. Ergo: kizárólag az IMF gigahitelén múlik, hogy a jövő hónapban lesz-e nyugdíjkifizetés, és a közalkalmazottak megkapják-e a nem túl magas bérüket.

Az IMF képviselői nem véletlenül járkálnak mostanában Budapesten. Egyre határozottabban közlik a - nevezzük így - óhajaikat, amiknek a teljesítését a Magyar Állam kötelezettségeinek finanszírozásáért cserébe jogosan elvárják. Mert azt ugye senki nem gondolja, hogy azért tömnek minket pénzzel, hogy abból a Szörnyen Dermedt Feri szavazatokat vásároljon?

Márpedig a Szörnyen Dermedt Feri még mindig ezt képzeli. Viktor meg érdemben hallgat. És ez mindannyiunk tragédiája.

Reggie 2009.02.22. 18:39:51

Uebermensch 2009.02.22. 18:36:36

hat a mezogazdasagba beleolt allami tamogatasnak az az oka, hogy kulfoldon is hasonlo tamogatas van, igy ha itt nalunk nemlenne tamogatas akkor meg jobban tonkremenne a mezogazdasag. akkor mar inkabb a roma integracira szant temerdek penzt kene elvenni. mint latjuk ugysincs haszna.

a katona fehérben 2009.02.22. 18:40:19

@Che Pel: Nem értem, miből gondolod, hogy valaminek a tönkremenetele csakis előre eltervezett aljas gonosztett lehet? Egy ágazat akkor megy tönkre, ha versenyképtelen a piac többi hasonló szereplőjével szemben - ez nem a Varsói Szerződés és a KGST. A fent említett textileseket se a gonosz átjátszók tették tönkre, hanem az ő termékeiknél lényegesen olcsóbban hozzáférhetővé vált kínai áruk tömege. Az pedig nyilvánvaló, hogy egyetlen ország, pláne egy ilyen kicsi, mint a miénk, nem lehet egyszerre a legnagyobb király minden ágazatban - erre a nálunk jóval nagyobb európai országok sem, de még az USA sem képes, helyette ki lehet választani két-három stratégiai ágazatot, és azt felfejleszteni, van erre példa dögivel (finnek, svédek, írek). Ha valami képtelen nyereségesen üzemelni, akkor abba ne öntsék az én adómat légyszi, hanem adják el a vérbe, és kockáztassa valami más befektető a vagyonát vele - mert kockáztatnia kell, hiszen a vételáron kívül biztos, hogy további beruházásokra és kőkemény munkaügyi racionalizálásra van szükség, amikre az adóforintokból és a politikai bátorságból nemigen jutna. Ha aztán sikerre viszi és sokat keres vele, egy fillért sem sajnálok tőle. Arról nem beszélve, hogy mi, lakosság is jól járhatunk, a munkahelyteremtésen túl is. Például ma már simán lehet, hogy hosszabb ideig kell várni az állami vonatra, mint a privatizált telefonvonalra...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 18:41:12

@neantropus:
"Én nem piac és nem kapitalizmus ellenes vagyok. Én lopás és pusztításellenes vagyok. "

Ezt akár én is írhattam volna.

@Uebermensch:
szerintem a javaslatod inkább "faékszerű".
Nincs eléggé lepusztítva a mezőgazdaságunk?

odamondok 2009.02.22. 18:41:33

Kétféle út van, a szlovák, amely sokkterápiát alkalmaz, és aztán 10%-os gazdasági növekedést produkál.

Meg a magyar: mindenki ragaszkodik ahhoz a kis javához, és tesz a közös érdekekre.

A költségvetés nagyon nagy, kevesebb kiadásra és kevesebb adóra van szükség. Nem látom be, ez miért jelent feltétlen megszorítást.

Elolvasta a kedves szerző a Reformszövetség programját?

Szibarita 2009.02.22. 18:41:36

Tudom, hogy videken roszabb a helyzet es azt is tudom, hogy a szocik rosszabbak (pont kozuluk nem ismerek egyet sem), de ettol meg az allitasom all. Lopnak, de nem annyit, hogy ez szamitson nemzetgazdasagi szinten.

Ott basszak el elsosorban, hogy nem birjak a nepbe belenevelni a kapitalizmust. Latod, te is milyen butasagokat beszelsz :D

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 18:42:32

@Dr. No:
kösz a tájékoztatást, mindezt nagyjából én is tudom.
És?

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:42:42

@neantropus:
Egyrészt, én vállalom a rendberakást! Lesz itt rend nagyon hamar azon 3 millió között,aki megmarad. :) ÉS... Mi leszünk a legnagyobb kötélexportőrők a világon... A magyar név megint szép lesz.... :)))

Másrészt, szerinted van működő demokrácia? Vajon hol? Én csak olyan országokat látok, ahol kevesebbet lopnak (így marad több betömni az elégedetlenkedők száját). A "modern" demokráciában ugyanúgy kevesek kezében összpontosul a hatalom, mint a királyságok idejében, csak most elnöknek, iparmágnásnak, bankárnak hívják, nem pedig királynak, bárónak, vagy grófnak... Ja és több adót szednek be, mint akkor... :(

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2009.02.22. 18:43:10

Arra azért kíváncsi vagyok, hogy ha az állam semmit nem támogatna, ami tud(na elvileg) profitot termelni (mezőgazdaság, máv) - vagyis pl. oktatás, egészségügy nem! - akkor mennyi lenne 1 kiló kenyér pl? A vonatjegyről olvastuk, hogy kb. duplája (ha jól értettem). Erről vannak adatok?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 18:43:13

@odamondok:
el, s mint írtam, vannak benne nekem is rokonszenves részletek.

Reggie 2009.02.22. 18:43:48

Che Pel 2009.02.22. 18:42:42

esetleg otlet vmi jobb megoldasra?

snakekiller23 2009.02.22. 18:45:39

@Reggie:

Na jah, csak akkor fecskendezzék is át az oktatásba meg ösztönözzék a munkahelyteremtést, mert ez így önamgában csak rontana a helyzeten. Mert ugye mindjárt kevésbé üres lózung volna a "megélhetési bűnözés".

Dr. No 2009.02.22. 18:45:57

@sasika61: És?

Egy faja államcsőd után az ellenkezőjét fogod fújni annak, amit most.

átlátó 2009.02.22. 18:46:12

Nem érdekel senki faszságos faszsága már, a cikkben említett "elit", meg milliárdosok és politikusok, képviselők pampogása. Már János, a Kádár is folymatosan a nadrászíj meghúzásának fontosságát forszírozta, élénken emlékezek ezekre a beszédekre.
Húzzanak a fekete rákba, hogy baszom a kenyerüket. Autentikusan.

Kamatra cserélt szerelem 2009.02.22. 18:47:04

Engem az érdekelne hogy mi a francért nincs még luxusadó a 10millió ft feletti gépjárműveken és az egyéb luxuscikkeken????????

Szibaritának üzenem hogy igen, a szocik lopnak és gusztustalan módon ,mert a 11 kerben pl az iskolába szemetes zsákra nem tellik,de a 6 milliós önkormányzati bulira futja.Rohadjon ki a szeme világa az összes lopós szocinak!!!!!

Kamatra cserélt szerelem 2009.02.22. 18:48:27

@átlátó: Amióta az eszemet tudom azóta ebben az országban a nadrágszíjjat kell húzni és ennek már minimum 40 éve!!!Ennek soha de soha de soha nem lesz vége a magyar ember mindig a politikába kell hogy éljen és a megszorításokban!!

Reggie 2009.02.22. 18:50:01

snakekiller23 2009.02.22. 18:45:39

nyilvan, en sem ugy gondoltam, hogy azt is basszak el:)

Kis Hableány 2009.02.22. 18:47:04

mert kb annyit szamit mint ket csepp mososzer a pocegodorben.

odamondok 2009.02.22. 18:51:24

@sasika61: Pedig a program csak egészben program, úgy lett kidolgozva.

Ne azt mondd, mint Ferkó, hogy "elemenként megvizsgáljuk".

Ez egy program. Vagy megszavazzák, vagy nem...

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:52:11

@a katona fehérben:
Sok mindenben egyetértek Veled! A stratégiai irányok akkor is meg voltak már! Ld. pl gyógyszeripar, konzervipar, mezőgazdaság, stb.
Pl. a csehek sem nagyobb ország, mint mi, mégis sok mindent megőriztek nemzeti iparukból, mert igyekeztek védeni amit muszáj.
Nálunk voltak jól bejáratott márkák, pl. Ikarus, aminek voltak piacai. Igaz keleten, de csak pár évet kellett volna finanszírozni, az átmenet idején, és nem eladni egy dilettáns idiótának. Nem tudom, melyik a szomorúbb, ha nem értenek hozzá, vagy ha direkt cseszik el...

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.02.22. 18:52:55

@Yooha: Az oktatás is tudna kvázi profitot termelni normális körülmények között. Érdemes megnézni, mennyi a tandíj egy-egy nevesebb nyugati egyetemre. A színvonalas képzés költségét valahol ilyen magasságokban kell keresni.

memo62 2009.02.22. 18:52:56

@a katona fehérben: Talan nem a legjobb befektetes bevasarolni belole :-)))

snakekiller23 2009.02.22. 18:53:10

@Kis Hableány:

Jah, mindig mondják aztán a gyakorlatban a szükséges felének egytizedének negyedik gyökének epszilon infiniteszimálisan nagyobb, mint 0-szorosa valósul meg és inkább áttolják a következő garnitúrára a nehezét.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 18:55:02

kedves non olet és fluent:

Eloszor is: nem panaszkodtam, csak tudni szerettem volna, hogy Szibarita melyiket tartja átlagon felülinek? A félkész 98 m2-t vagy a Ladámat?

non olet:

11 milla hitelt vettem fel, és 87.000-et fizetek havonta. 7 millára te hol tudsz 45-ös törlesztőrészleteket 20 évre? Mert akkor átnyergelek arra. Persze mikor 230 volt az EUR, akkor deviza alapon ment biztos.... :/

"Kaja 2 fore ~50 eFt"

Kaja 3 főre plusz a 2 éves gyerek eltartása. Először olvasd el, mit irtam, utána okoskodj. Meg ehhez nézd meg a pelenka árakat is mondjuk, meg egyéb a gyerekhez szükséges dolgokat. Különben meg két főre sem 50.000 a kaja, kiveve ha muanyagot eszel.

a katona fehérben 2009.02.22. 18:57:23

@Che Pel: Ebben megegyezhetünk. Hálás vagyok a bloggernek, a hozzászólóknak (és talán egy kicsit a vasárnap esti időpontnak is), hogy ezúttal értelmes és (számomra legalábbis) baromira tanulságos beszélgetés alakult ki a poszt alatt a szokásos agyatlan anyázás helyett.

Reggie 2009.02.22. 18:57:31

közlekedési bűnöző 2009.02.22. 18:55:02

regen nem volt eldobhato pelenka megis voltak gyerekek.
ha egy jominosegu kinaiban eszel akkor siman kijon ebbol a penzbol 2 fore.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 18:57:50

@Reggie:
Sajnos lövésem sincs... :( Én sem látok az orromnál tovább! Csak azt látom, ami nem jó: anarchista lennék? :)
Egy biztos: a

"Becsületre törekedj, ne dicsőségre!"

elvből nem lehet baj!

snakekiller23 2009.02.22. 18:58:48

@Reggie:

Csak tartok tőle, hogy ez lesz. Mindkét oldalon élen járnak a tetszőleges forrásból származó pénzek haveri köröknek való eltapsolásában mindenféle PR-friendly beruházások képében.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 18:59:24

Reggie: még mindig 3 főről beszélünk

luxusmoszkvicsslusszkulcs 2009.02.22. 19:01:38

Thomas Malthus nézeteivel maximálisan egyetértek. A válság x generációnként elkerülhetetlen, nem lehet felelősöket keresni.

Furcsa számomra az, hogy még most sem fogja fel senki, milyen egyértelmű a párhuzam a 30-as évek és a mostani helyzet között.

Végleges "megoldást" annak idején a 2. világháború jelentett a problémákra, mint ahogy előbb-utóbb valami hasonlóhoz fogunk eljutni a mostani válság kapcsán.

Ettől függetlenül már csak ideig-óráig tartható fenn a rendszer a jelenlegi formájában, de úgy tűnik, Magyarország ismét megvárja a teljes összeomlást a gyors(abb) cselekvés helyett...

burian 2009.02.22. 19:02:22

@Che Pel: Azt nem mondom, hogy tökéletes, de a sknadináv demokráciák és ide értem a finnt is, nekem szimpatikusabbak, mint a magyar. Kanada sem annyira rossz hely, bár ott vannak faramuci dolgok. Közhely, de a demokráciánál nincs jobb. Viszont van jobb és rosszabb demokrácia. A miérnk még a rossz szintet sem éri el, ez egy demokrácia cimkével ellátott protekcionista izé.

Reggie 2009.02.22. 19:02:27

közlekedési bűnöző 2009.02.22. 18:59:24

kb 510 egy szecsuani csirke amibol jol lehet lakni(es melegetel), az 31 napos honapra 15810/fo. ez mar 3 fele osztva is megvan. meg nem kell minden nap enni, attol meg hogy ez a szokas...

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:02:59

@közlekedési bűnöző: 237 a nettód és panaszkodsz? az enyém 160, egy diplomával angolul középfokúbval, meg egy valag egyéb bizonyítvánnyal. mégsem panaszkodom.

Reggie 2009.02.22. 19:04:14

neantropus 2009.02.22. 19:02:22

a mi demokracianknal egy kozepes diktatura is jobb. de azert en is inkabb demokraciara varok csak nem ilyenre...

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:07:32

Olvastam én is a reformszövetség verzióját a válságkezeléssel kapcsolatban. véleményem szerint, ha szerencsétlen nyugdíjasokat nem szivatná úgy ahogy, akkor nagyobb fantáziát látok benne, mint a feri által az elmúlt hónapok alatt össze hordott sok szart. be kell végre látni, hogy így is úgy is rajtunk, közembereken fogják bevasalni azt az x milliárd forintot.

Fluent 2009.02.22. 19:07:35

Az építkezés luxus.

Uebermensch 2009.02.22. 19:12:06

@Reggie:
Kb. max. 300k dolgozik a mezőgazdaságban, az úgy a lakosság 3%-a. Családtagokkal együtt mintegy 10%. Arányosan meg is termelik a GDP 3-4 százalékát. De kérdezd már meg őket - ne a nagyobb cégeket - hanem az úgynevezett őstermelőket, hogy a kapott támogatások mellett az elmúlt 20 áv alatt ÖSSZESEN mennyi adót fizettek. Hát asszem igencsak elcsodálkoznál....

Fluent 2009.02.22. 19:12:21

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:

Nyugi minden posztban vagy ilyen. Aki beböfögi az átlagnál magasabb fizetését, anyagi helyzetét, majd felépít hozzá egy vélt gondot, általában kérdés formában, hogy nehogy azt mondják neki hogy panaszkodott. Aztán persze lehet röhög otthon, a sok lúzeron aki meg bemondja hogy ő meg csak annyit meg ennyit keres :D

guy 2009.02.22. 19:13:46

És mi lenne, ha a néptől nem elvenne az állam, hanem nem adna neki?

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:13:53

@Fluent: akkor lesz igazán luxus, ha bevezetik ezek a majmok az ingatlanadót. hát az talán a legnagyobb szopás. felépíted a házad, kifizeted az áfát az építőanyagra, a szakik díját+áfa, és még egyszer megvágnak az ingatlanadóval. mocskok

burian 2009.02.22. 19:15:09

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Nem tudom hogy nem lehet belátni, hogy ha nincs termelés, akkor akárhányszor forgatjuk körbe a közszférán a hitelpénzt, akárhányszor pörgetjük meg az áfán, adón, nem jutunk sehova, elfogy, mert közben szivárog ki az országból. Elviszi a multi, elviszi az adósságszolgálat, elviszi aki tudja menteni a tőkéjét. Ebből csak hatalmas bukta lehet. Minden lehetséges eszközzel megszorítani kellene, elsősorban a közszférán és az államon. Ezzel párhuzamosan minden pénzt a KKV szektorba pumpálni és termelni, termelni. Most az lenne az elsődleges stratégiai feladat, hogy piacokat szerezzünk. Piacot pedig termékkel, és alacsony árral lehet szerezni. Árban Kínával kell versenyezni, minőségben Németországgal. Ha ezt nem fogjuk fel, megsemmisülünk. Jó lenne megérteni, hogy az ország sorsa a termelő helyi vállakozások kezében van. Legfőképpen azokéban, akik képesek exportra dolgozni.

Reggie 2009.02.22. 19:15:44

Uebermensch 2009.02.22. 19:12:06

semmivel sem kevesebbet mint egy minimalberes...

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:16:09

@neantropus:
Igaz! A derék skandinávok állnak - talán - a legközelebb a demokráciához. És még inni is isznak! :) Jó fejek! DE nekik is van egy hatalmas bűnük: ők hozták létre a kisebbségi ombudsman intézményét. :)

DE: itt a Balkánon sohasem lesz olyan, mint ott... Ki kellene találni valamilyen saját modellt... A kínaiak megcsinálták a saját kapitalista kommunizmusukat, ahol ha találnak egy korrupt hivatalnokot, felakasztják. Persze, ez is csak az "érinthetőkre" vonatkozik, a legfelső szintű "érinthetetlenekre" nem hiszem. De legalább már valami... :)

snakekiller23 2009.02.22. 19:16:19

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:

Valahol 30 millió körül akarják meghúzni az értékhatárt...

Reggie 2009.02.22. 19:17:01

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · tinyurl.hu/uVc/

az ingatlanadonak az lenne a celja, hogy egyebb adodat pl szja-t valtsak ki vele, tehat nem fizetnel vele tobbet.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:18:28

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:
tegyük hozzá, hogy az amúgy is adózott pénzedből kezdesz építkezni...

Reggie 2009.02.22. 19:19:43

Uebermensch 2009.02.22. 19:18:45

nemteljesen. mert a lehuto lablogatoknak is van ingatlan. igy te ugyan annyit adozol, de mar nekik is be kell fizetni, tehat aranyaiban a dolgozok jobban jarnak.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:20:03

@Che Pel: nem szeretek politizálni, mert ilyenkor már remegek az idegtől :)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 19:23:10

@cerasus s.:
szerinted azt a tandíjat itt hányan tudnák kifizetni, mert azért mégiscsak itt élünk, a magunk problémái
és jövedelmi viszonyai közepette.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:23:20

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:
én akkor kezdek remegni az idegtől, amikor a könyvelőm közli, hogy mennyi adót kell befizetnem, aminek után a nyomát sem látom már másutt csak a korrupt bürokraták és sleppjük autójában, házában, nyaralójában, helikopterében, stb.stb.

burian 2009.02.22. 19:23:42

@Che Pel: Kicsit off, de van egy idevágó sztorim. Magyarok Svédországban. 1980. Magyar lop az áruházban, tettenérik. Rendőrség. Udvariasak, leültetik, hívnak magyar tolmácsot. Megkérdezik, hogy miért lopott. (?!) Azt mondta, hogy nagyon szeretett volna egy walkmant. Megkérdezik, hogy akkor miért nem vásárolta meg. A válasz: nincs pénzem. Erre kifaggatják, hogy hogy él, mennyit keres. Végül hívnak egy pszichológust, hogy enyhítse a traumát, amit a szegény ember átélt az árubőség láttán. Segélyt kap, engedik letelepedni, ingyenesen tanulhat és állást ajánlanak neki a helyi köztisztasági vállalatnál.
Az ombudsman intézménye onnan jött, ahol egy szegény ember szenzáció és megsegíteni való. Ide nem ombudsman kellene, hanem egy ENSZ különítmény és egy helytartó.

tothmari 2009.02.22. 19:27:25

@non olet: A havi költségek számításodra:
Néhol sántít, de megfelel.
Felhívom a figyelmed, hogy nincs benne gyerek! Egy se!
Szóval két átlagbérből egyetlen gyereket sem neveljetsz.

burian 2009.02.22. 19:28:04

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Tegyük hozzá, hogy a KKV támogatásokról szóló szólamok, megmaradnak szólamnak, kommunikációs lufi. Pár pályázatíró haveri cég kiszervezi a maradék milliárdokat pár másik, e célra létrehozott haveri cégnek, a pénz pedig kicsusszan az országból. Tudod hány ilyet láttam? Mind törvényes.
Én valódi KKV támogatásról beszélek. Például nulla adóról. Például munkahelyteremtési támogatásról. Például export támogatásról, know-how és kapcsolatitőke közvetítésről. Vannak erre példák akár a közelben is. Ausztria például.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 19:28:40

Úgy látom, itt mindenki analfabéta.... hol a tökömben panaszkodtam szerintetek, mégegyszer kérdem???

Az építkezés luxus? Hol a faszomba éltek ti? A paneleket 20 évre építették 30 éve.

Szerintem a jó élethez hozzátartozik a biztonság is, tehát az, hogy félre tudjál tenni, ha esetleg kirúgnak a helyedről, akkor ne veszítsd el a házad, lakásod egyebed, mert nem tudod fizetni a részleteket.... úgyhogy Magyarországon nagyon kevesen élnek jól.

Még annyit, hogy 50.000-ből két ember etetése hogyan jön ki:

50.000 / 2 = 25.000 / 30 = 833 Forint .

Ne basszatok fel, hogy ebből napi háromszori étkezést megvalósítotok, úgy hogy nem ropit esztek, meg nem anyátok konyhájára jártok....

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:28:50

@neantropus:
Bocsi! Az említett magyar magyar volt, vagy csak annak mondta magát? Ahogy én tapasztaltam, leginkább az lop külhonban is, aki idehaza is... :(

Szerintem, a mohácsi romák óta a svédek is bánják már, hogy nem ütötték agyon rögtön ott helyben azt a derék állampolgárt, aki kitalálta a kisebbségi ombudsman intézményét... :)

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:31:11

@közlekedési bűnöző: ember te hol élsz? ki nem szarja le, hogy mennyit költesz kajára? itt arról van szó, h vered a nyálad közben meg 237 a nettód.

Reggie 2009.02.22. 19:32:15

"50.000 / 2 = 25.000 / 30 = 833 Forint .

Ne basszatok fel, hogy ebből napi háromszori étkezést megvalósítotok, úgy hogy nem ropit esztek, meg nem anyátok konyhájára jártok...."

Hat en napi 1 meleg etelt irtam, az 510 forint. a maradek 323-bol veszel 1 kilo kenyeret es ket reszre osztod. megvan a napi 3. inni meg vizet fogsz.

Fluent 2009.02.22. 19:34:12

@közlekedési bűnöző:
Építkezés luxus, nézd csak meg a ház és a lakás egy négyzetméterre jutó telek négyzetméterét.

Lakás is luxus a válságba amúgy :D

@Napi háromszori étkezés
Viccelsz? Az oviba meg a bölcsibe van olyan. Én most bajba lennék ha olyat kéne találnom a környezetembe aki reggelizik.

burian 2009.02.22. 19:34:51

@tothmari: Én egy átlagbérből nevelek két gyereket, tartok el egy munkanélküli (de segélyt fel nem vevő) feleséget és egy idős szülőt, minimális nyugdíjjal. És van hitelem. Szerinted hogyan élünk? Dúskálunk? Mégsem koldulunk, nem állunk sorban segélyért és tisztességesen egybentartjuk magunkat. Mégis engem csesztet az Apeh, mert életszerűtlen, hogy képesek vagyunk megélni. Szerintem az az életszerűtlen, hogy akibaszott miniszterelnök belemondja a kamerába, cinikus mosollyal, hogy nagy a család, elfagyizott napi 200.000 forintot, huss, nyoma sem maradt, úgy, hogy neki semmire sem kell költenie, mert mindent ingyen kap. És nincs megtakarítás, nulla. Csak a pápai panel fele. Pedig pár éve még ő volt a csúcsgazdag vállakozó, aki, ugye már lopott annyit, hogy most már talán nem fog.
Szóval, visszatérve a poszt eredeti témájához. Igen, az általános nadrágszívmeghúzást és újjabb sarcokat meg kell előzzön egy elszámoltatás, vagyonelkobzás, rekvirálás, a privatizáció felülvizsgálása. Különben itt kő kövön nem marad.

tothmari 2009.02.22. 19:34:55

Jól van akkor elég. No most gyereket miből tartjuk?

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:34:58

@snakekiller23:

Jól van, no! Nekem nincs másom, csak a tisztességem! Úgy gondolom, nem tehetek mást, mert akkor ugyanolyan leszek mint ők, és akkor nem lesz erkölcsi alapom kirúgni alóluk a sámlit, ha egyszer végre a nyakukon lesz a kötél.

"Mindenki először a saját háza táján söprögessen."

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 19:35:31

Kösz jól vagyok:

kibaszottul nem vertem a nyálam. Már vagy harmadszor írom.

De látom, kurvára fenn vagytok akadva, a 237-en.

A 237-ért beszélek 2 idegen nyelvet, van két diplomám, amit használok is, keresztülutazom az országot hetente és 4 éve sikerült idáig jutnom, mindig új állást, egy kicsit jobbat keresve immár 34 évesen - nem friss diplomával akarok 300-at keresni, mint oly sokan.

És még mindig kiváncsi vagyok arra, hogy a lakhatásom vagy a Ladám a luxus?

Mert szvsz minkettő alap.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 19:36:44

Fluent:

akkor kijelenthetjük azt is ezek alapján, hogy egyáltalán élni luxus Magyarországon. És sajnos igaz is.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:37:50

@közlekedési bűnöző: akkor jól van na. örülök, hogy jó a fizud, van kocsid. zsír, csak így tovább!

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 19:38:03

Fluent: érdekes fogalmad lehet a jó életről ha a napi háromszori étkezés sem tartozik bele....

snakekiller23 2009.02.22. 19:38:12

@Che Pel:

Értem és becsülöm ezt, de azért vegyük észre, hogy rohadtul nem ez az általános, alsó és felsőszinten sem.

Shore 2009.02.22. 19:38:19

Gyurcsány:
"Imponáló a Reformszövetség gazdaságpolitikai csomagja, de javaslataik társadalmi hatása időnként dermesztő”"

Reformszövetség:
"a túlzottan elaprózott, kicsi lépéseknek is dermesztő hatása lehet társadalmilag"
index.hu/gazdasag/magyar/2009/02/22/a_reformszovetseg_visszavag_gyurcsanynak/

Ó, most kinek higyjek? (Költői kérdés)

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:38:35

@neantropus:
Újfent javaslom a kötélipart húzóágazattá fejleszteni!... :D

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:38:47

@közlekedési bűnöző: persze, hisz meg mondta ez a, ez a..., hogy el lehet innen menni.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 19:39:09

Kösz jól vagyok: látom még mindig nem érted a lényeget..... na nem is fárasztom magam tovább. Ha nektek az a jó élet, hogy tengődtök, akkor tegyétek tovább. Fentebb erről indult a vita. Én csak példát írtam.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:40:03

@Che Pel: ha így folytatódik szükség is lesz a sok kötélre :(

HA5NX-1 2009.02.22. 19:41:37

Elvenni a milliárdásoktól és szétosztani a népnek. Ez nagyon szépen és jól hangzó demagógia.

Érdemes megnézni azokat az országokat ahol ezt egyszer már megtették a történelem során. Vajh mennyivel tartanak előrébb azoknál, melyek nem...
(Mennyivel tart előrébb Oroszország, mint az USA, mennyivel Magyarország, mint Ausztria...?)

Egyébként milliárdosból nincs túl sok Magyarországon. Lehet hogy az a pár 100 szúrja a szemet, de add össze a milliárdjaikat és nem lesz tétel a költségvetésben...

Elvenni mindenhonnan kell.

A reformszövetség igenis odabök, ahova kell:
Évi sok száz milliárd a MÁV-nak? Aki üres, vagy 5-10 személyt szállító vonatokat közlekedted a szárnyvonalakon amit "valamivel" olcsóbban elvinne a Volán is vagy valami helyi vállakozó. (Aki lehet, hogy csalna némi adót, de a MÁV tuti a többszörösét herdálja.)

13. havi nyugdíj? Csak úgy?
13. havi bér a közszférában, csak úgy?
Hányan kapunk jelen körülmények között a versenyszférában 13. havi bért?
Ja, hogy nyugdíjasból több van és kell a szavazat?
Miért van az, hogy Magyarországon a nyugdíjas és a hivatalnok szent tehén, akit sosem szabad bántani?
Mert sajnos a dolgozók és nemdolgozók aránya olyan, hogy azzal a programmal lehet nyerni, aki a segélyezetteknek, a nyugdíjasoknak és a közszférának kedvez és nem azzal, amely a versenyszférának (legyen szó az Audiról vagy a sarki fodrászról).

Undorító a kormány, hogy látszaintézkdéseket tesz, mert gyáva meglépni azt, amiután elbukná a választásokat, de hát így is elbukja. A legdurvább, hogy a 13. havi nyugdíj eltörlése helyett pl. azt örökre beépíti...
S undorító a Fidesz, hogy baloldalibb a baloldalibbnál, ha végre olyat tenne a böszme, amit kell, akkor kiáll és Gaskó féle söpredékeket támogat, népfelkelésre buzdít, ha Bivalybasznád alsóra nem megy napi 4 személyvonat, hogy elvigye a napi 3 utast...

Értem én a "szerencsétlen" nyugdíjasokat... De sajnos ők sem lehetnek kivételek. S az a 13., havi nyugdíj kevesebb, mint amit mások, akik az állásukat veszítik el, buknak.
Ráadásul hány munkaképes korkedvezményes, és "rokkant"nyugdíjas van Magyarországon? Sokszorosa annak, ahány a szomszédos országok gazdaságát terheli.

Mi, akik ezen sorokat írjuk, meg legyünk nyugottak, nem fogunk 13. havit kapni... Jó, ha addigra lesz egyáltalán bármilyen olyan állami nyugdíj, ami a szárazkenyéren és a vízen többre elég lesz. Nem lehet király módon élni 80 évig és ebből csak 35 évet dolgozni... (25 éves korig tanulni állami pénzen, majd 60 évesen nyugdíjba menni)

Hogy a helyzetért a privatizáció tehető felelősség és az elherdált állami vagyon?
Hát, adjuk mér össze mennyi adót fizet be a privatizált OTP és Telekom és mennyit pl. a magyar állam büszkeségének megmaradt MÁV...

Az állami cég vezetője ha tönrketeszi a céget keleten - s ebben különbözünk még nagyon nyugattól - másnap beül egy másik bőrfotelbe.
Ha a versenyszférában elkúrod, kicsit nehezebben raknak be a Maszopos/Fideszes elvtársak egy új fotelbe...

A nagy baj, hogy mindenki csak addig reformer, amíg más bőrén kell annak lenni. Legyen szó bárkiről is.

G.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.02.22. 19:42:45

Semmit. Nem is ezt mondom. Csak azt, hogy a jó élet nem az, hogy éppen megélsz. de fentebb valaki fillérre kiszámolta, hogy mi kell a jó élethez. 50.000 forintos kajával, ami maga egy röhej.

kétség 2009.02.22. 19:43:42

@Yooha:
Intézd el - Te meg a Többiek , hogy legalább azt megkapjam, és ne a leszázalékolt BM-es et. 160-200 ezerébe legyen beépítve!

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:44:42

@snakekiller23:
Akkor nem nagyon van miről beszélnünk... Értem én, hogy rá vagyunk kényszerítve a mocsok, rohadék APEH miatt... Hallanád, miket mondok szegény könyvelőmnek... :) De akkor ne háborodjunk fel azon, hogy a roma azt mondja: "há, azí lopok, mer nincs mibű vennyi! Nem tudok mi csinyáni, rá vagyok kényszerűve!"

Újfent felvállalom a szíves rendrakást. Az a 3 millió, aki megmarad az rendben lesz... lesz itt mindjárt Svédország... :)

Jimbo75 2009.02.22. 19:46:10

A sok adócsaló vállalkozót azért ne felejtsük ki a buliból, ha mindenki fizetné rendesen az adót akkor talán picivel jobban állnánk. Mondjuk más kérdés, hogy akkor még többet tudnának lopni a politikusok...

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:46:37

oh, hát a bm-ről meg ne is beszéljünk. na velük is tele a púpom. rendőrök: 25 év szolgálat aztán 100%-os nyugdíj. akárcsak a határőrök.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 19:48:07

@Jimbo75: válaszút elé állított a főnök. vagy megfelel ha 110 bruttóra jelent be és a többit zsebbe kapom, vagy nem kellek. szerinted?

Jimbo75 2009.02.22. 19:48:41

Ja és persze ne hagyjuk ki örök vesszőparipámat sem a katonákat, vámosokat stb, akik 40-45 évesen elmennek nyugdíjba és az egyébként normális nyugdíjig hátralévő 20 évét Mi fizetjük.

Jimbo75 2009.02.22. 19:50:50

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:
Itt vannak a nagy versenyszférás észosztogatók tölük kellene megkérdezned. Közszférában valahol még 110 bruttó sincs, nemhogy többi a zsebbe.

burian 2009.02.22. 19:51:32

@HA5NX-1: Részint igaz, részint az a kevés is számít a bajban, amit vissza lehet még szerezni a tolvajoktól. Nem elhanyagolható viszont a pszichológiai nyereség. Egészen más úgy tűrni a megszorítást, hogy azt látod, hogy először azoktól vesznek el mindent, akik okozták a bajt, mint úgy, hogy azok veszik el tőled, akik okozták a bajt. Előző esetben van esély arra, hogy az ország beáll az igába, utóbbi esetben marad a silmlizés tovább. Hipp-hopp nem lesz egyetlen adófizető sem ebben az országban csak segélyezett és virulni fog a feketepiac. Fizetünk majd euróval, meg cigarettával, meg benzinnel. Ne hidd, hogy lehetetlen, kérdezz meg egy szerbet.

burian 2009.02.22. 19:52:28

@Jimbo75: Iletve negyedennyi vállakozó sem lenne.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:53:38

@HA5NX-1:
Szép hosszú monológ, gratula!:)
Az addig rendben van, hogy el kell venni mindenhonnan, de az arányok nem stimmelnek...

Jó történelmi példákat hoztál fel. Való igaz, hogy azokban az országokban,amiket ellenpéldaként állítasz, nem jobban élnek. Nyilván közrejátszik ebben a kommunizmus hiánya is. Való igaz, hogy a kommunizmus felkeverte a szart, amely most is a felszínen úszik. Valószínűleg, kell 150-200 év mire itt is letisztul. Csak úgy néz ki, hogy addigra már nem lesz országunk...

snakekiller23 2009.02.22. 19:53:39

@Che Pel:

A probléma az, hogy lehetne (lassan már kéne) azt mondani, hogy holnaptól statárium és szigor vala és minden minimálbérre bejelentett rózsadombi újgazdagtól, meg telefonboltostól behajtjuk ami a törvény szerint az államnak jár, csak ebbe egyrészt olyanok is beleesnének, akiknek a megélhetése és nem a terepjáróik száma függ az ügyeskedéstől, másrészt szépen megfeleznéd, harmadolnád a magyar GDP-t, tekintve a hazai irreális adóprést.
Én úgy látom egy picit a Kádár-érára hajazó alku van itt a politika és a vállalkozói szféra között: aki szerencsés, ügyes és pláne jó kapcsolatai vannak, az azt csinál amit akar; cserébe aki mégsem abból az utolsó cseppig mindent kipréselnek.

burian 2009.02.22. 19:55:45

@Jimbo75: Közszférában is ugyanúgy megy a zsebbe fizetés. Nekem kell kinyissam a szemed, vagy magad is tudsz a sok kiszervezett Kht-ról, bedolgozó Kft-ről és alapítványról, ahonnét jönnek a borítékokkal teli aktatáskák az önkormányatokhoz, minisztériumokba. Remélem most nem dőlt össze benned egy álom. Azt hittem ezt mindenki tudja. Ha nem, itt az ideje, hogy megtudja. A hivatalnoki réteg nagy része nagyon szép másodlagos zsugát húz a szürkegazdaságból és az általa terementett bürokratikus mocsárból. Teljesen feketén.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 19:56:20

@neantropus:
Virul a lelkem! :) Egyetértek a szavaiddal!

kétség 2009.02.22. 19:56:48

@HA5NX-1: Mélyedj egyszer bele a nyugdíjas rendszerbe - statisztikai trükkjeibe, és lásd át annak igazságtalan részeit. Nem a 30-40 évig dolgozó fizikai munkás vagy kohász aki be van szarva a 40-max90zeres nyugdíjáért, hanem az aki 25év után 180-200-al ment el, és másodállásban - behajt 200.ért vagy tanácsadó- szakértő - valahol - ugyanott, - az retteg a reformtól. A kicsiknek nincs mit veszteni!

burian 2009.02.22. 19:59:20

@Jimbo75: Annyiban feltétlenül, hogy pont azok esnének ki, akik most nem fizetnek be, de legalább eltartják magukat. Gondolom tudod, hogy létezik egy igen széles kényszervállakozói réteg. Őket nyírnád ki és küldenéd segélyre.
Akikkel neked bajod van, azok nem piti minimálbérrel lopnak, hanem mondjuk úgy, hogy van egy haverjuk az önkormányzaton és felezik a pályázati pénzt, aztán építenek kartonpaprból autóutat és homokból csatornát.

Reggie 2009.02.22. 20:00:15

Jimbo75 2009.02.22. 19:50:50

hat attol fug hogy ott hol. ha pl ugyintezo a polgarmestei hivatalban, akkor meg sok is a 110.

Jimbo75 2009.02.22. 20:00:35

@neantropus:

Nem, nem dőlt össze a világ. Csak az a baj, hogy még mindig több vállalkozó csal adót, mint közalkalmazott. Ismerek pár vállalkozót és mondjuk úgy 100-ból 10-re merném bátran rámondani, hogy legalább a jövedelmének bizonyos százaléka után adózik.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.02.22. 20:00:49

@neantropus: meg felmarkolják a pályázati pénzeket kutyawelnessre, meg holmi papírbilire. K+F

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 20:02:19

@snakekiller23:
Egyszer el kellene kezdeni! Legalább a gyerekeinknek adjuk meg az esélyt, hogy ők majd a gyerekeiknek előkészíthessék egy majdani jobb élet reményét.... :)

Azt hiszem, a mostani 30-as generáció erről már jócskán lemondhat, de hogy ne csak átkok és szitkok közepette emlegessék nevünket az utódok, valamelyik generációnak fel kellene vállalni a rendcsinálás ódiumát...

Jimbo75 2009.02.22. 20:02:29

@neantropus:

Nem, nekem mondjuk a fogász ismerőssel van a bajom, aki havi 600k-t húz és közben bejelenti az APEH-nek, hogy milyen szarul megy, talán, ha 100k összejön havonta. Amikor leugatom, akkor meg a pofámba röhög...

Reggie 2009.02.22. 20:03:30

Jimbo75 2009.02.22. 20:00:35

viszont a kozalkalmazottaknak nincs is lehetoseguk adotcsalni(a foaalasukra gondolok), viszont mindenki mas adojabol elnek, es elegge gyenge munkat vegesznek. ugyhogy ok boven elcsalnak annyit az egesznapos lebecolassal, kavezgatassal.

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.02.22. 20:05:08

@neantropus: Az az apró probléma, hogy Magyarország bajai bizonyos értelemben a választópolgárok miatt olyan súlyosak, amilyenek. Nem a politikusok választják meg magukat az szja-mentes minimálbér, a tizennegyedik havi nyugdíj és a zéró gázáremelés ígérete miatt, hanem mi. Hát minket terhel a felelősség is, ez a társadalom egy ilyen közös buli.

burian 2009.02.22. 20:05:21

@Jimbo75: Biztos így van, én a saját környezetmeben fordított arányt látok és nem kirívó lopásokat. Amúgy szerinted van a világom még egy hely, ahol egy egyszemélyes Kft tulajdonosa, ügyvezetője és egyetlen alkalmazottja az elvézett munka után minden száz forintból 16-ot költhet adózás után azt áfával terhelt árura költeni? Presze, trükközéssel ez felmehet 20-23 forintra, de akkor már jönnek a variálások. Az a csoda, hogy egyáltalán van még olyan bolond, aki legálisan vállakozik. Inkább innét kellene ezt a vállalkozósdit megközelíteni.

burian 2009.02.22. 20:08:25

@Jimbo75: Egy szigorításkor ő fog kicsúszni és az a fűtésszerelő bukik meg, akit a vállalata rákényszerített, hogy vállakozást csináljon és számlát adjon, aztán nem foglakoztatta. Nekem ilyen ismerősöm van. Családot tart el. Ha nem minimálbérre lenne bejelentve, nem jönne össze a gázszámlára való. Közben retteg, hogy mi lesz, mert azt tudja, hogy a minimálbér után minimál nyugdíj is jár.

oTTo$$ 2009.02.22. 20:08:42

sasika demagog vagy te is mint a feri meg a viki..
ez van vannak nyertesek meg veszetesek
mindnekinek nem lehet sajat szigete meg repuloje
C

Fluent 2009.02.22. 20:09:00

@neantropus:

Ez onna jött ki ez a szám? Gyanús

Függ aköltségtől is

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 20:10:53

@Jimbo75:
Mindenkinek vannak ilyen ismerősei szép számmal! Az a kérdés, hogy irigyled, amiért ő megmeri tenni, vagy az dühít, hogy törvényt sért és ezzel Téged is megkárosít.
Megteheted:
1. Felnyomod az APEH-nél. Örülni fognak neki, újabb fogás. DE akkor nem leszel jobb, mint a Rákosi-korszak spiclijei.
2. Amikor a képedbe röhög, pofán vágod...
3. Nem teszel semmit, elfordulsz, de úgy élsz, hogy a gyerekeidnek is a szemébe tudj majd nézni, amikor a tisztességről és becsületről beszélsz nekik.

Fluent 2009.02.22. 20:13:50

@neantropus:

100-ból szinte 100-at is elkölthet.

Yusolein · http://pirez.blog.hu/ 2009.02.22. 20:15:15

@cerasus s.: Ez azért egy kicsit erős. Az emberek mindig szeretnek sokat kapni, ez nem tudom hogy melyik társadalomban ne lenne igaz. Inkább az a gond hogy erre rá is lépnek, nem?

Fluent 2009.02.22. 20:15:42

@Che Pel:
. Nem teszel semmit, elfordulsz, de úgy élsz, hogy a gyerekeidnek is a szemébe tudj majd nézni, amikor a tisztességről és becsületről beszélsz nekik.

És akkor majd a gyerekeidet meg csúfolni fogják a fogorvos gyerekei mert ilyen lúzer osztálytársai vannak.

Che Pel (törölt) 2009.02.22. 20:19:05

@Fluent:
Ez bizony benne van a pakliban. :(

Tudod, a lúzerek jelszava:
"Becsületre törekedj, ne dicsőségre!"

burian 2009.02.22. 20:20:49

@Fluent: Nincs költség, minimális. Szellemi szabadfoglalkozás. Azért jó a példa, mert nincs semmi, ami elvigye a figyelmet. Egy ember a tulajdonos, a munkáltató és a munkavégző is. Számold ki. Előbb vond le a céget terhelő adókat, járulékokat, aztán a személyt terhelő adókat és vond le a kötelező költségeket (bank, könyvelő). Ami marad számold meg. Ez életből vett példa, úgyhogy nem nagyon érdemes számháborúzni. Több év átlaga alapján jött ki, úgy, hogy az éves árbevétel cc. 20 millió forint.
Nyilván máshogy számol egy Evás cég, meg máshogy, ahol sok alkalmazott van, de ez példaértékű.

Jimbo75 2009.02.22. 20:23:04

@Reggie:

A közalkalmazott fizet adót, nem mások adójából tartják el. Más kérdés, hogy esetében az állam kvázi a bal zsebéből a jobb zsebébe teszi a pénzt.

Fluent 2009.02.22. 20:23:22

@neantropus:
Te miután adózól, ha elköltöd az összes bevételedet pl saját magadra mert az ugye nem tilos? Így ha EV vagy akkor fizetssz kb 50 000 Álláamnak és kész

Jimbo75 2009.02.22. 20:23:46

@Che Pel:

Előbb a 2. pont, majd a 3. pont.:-)

Káposztakukac 2009.02.22. 20:25:16

@Jimbo75: komplett szakmák így működnek. maszek orvosok, ügyvédek, adótanácsadók, marketingesek. csupa nem éppen primitív, hülye ember által űzött szakma, mégis így mennek a dolgok. a 600 ezres havi fizetésű doki meg igazán kis hal. nekem van olyan ismerősöm(ügyvéd) aki az apehnak havi 500000 keresetet vall be. nem kevés önmagában véve, persze. de a valóságban egy nullával több... az mondjuk megint más kérdés, hogy ebben az országban, ebben az adórendszerben azok a leginkább megsarcoltak, akik dolgoznak. talán ezen kéne változtatni, utána esetleg rendbe jönne az adómentalitás is.

burian 2009.02.22. 20:26:21

@cerasus s.: Hát, az agymosás erős fegyver. Én nem tudok haragudni a sok buta emberre. Igazából választaniuk sem volna szabad. Erre rájuk épül a választási rendszer. És persze rájuk irányul az agymosoda is. Olyan ez, mint a besúgó-tartó tiszt viszony. Mi itt mindig a besúgokkal példálódzunk. Persze, én sem mentema legtöbbjüket. De azért ne felejetsük el, hogy őket valakik beszervezétk, zsarolták, manipulálták, mögöttük pedig ott állt egy szervezet. Itt sincs másról szó. Én nem tudok haragudni a megtévesztett emberekre. Annál inkább a megtévesztő hatalomra.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 20:27:45

@oTTo$$:
én nem is vágyom rá, éppen csak élni akarok.
Sőt, magamat nem is féltem, de több millióan vannak nálam rosszabb helyzetben, akik nem önhibájukból lettek vesztesek, mint ahogy a nyertesek jelntős része sem a tehetségének köszönheti pozícióját.
Ráadásul válság ide vagy oda, az ország még most is csapra verve, számtalan lyukon ömlik a pénz.

burian 2009.02.22. 20:28:52

@Fluent: Lehet, ezt most nem értem. Bocs.

Reggie 2009.02.22. 20:29:06

Jimbo75 2009.02.22. 20:23:0

ja, csak az o penze a mi adonkbol van. es sok kozalkalmazott van feleslegesen, raadasul nincsenek tulterhelve(a nap fele elmegy az ebedre, kavera, cigire), igy tobbet alkalmazni beloluk, ami megint minket terhel meg.

snakekiller23 2009.02.22. 20:29:41

@Fluent:

No igen, mikor jött a rendszerváltás drága jó nagyszüleim azt hitték, hogy az, hogy amennyire lehetett büszkén vállalták katolikus polgári értékrendjüket 40 éven át, valami minimális megbecsülést hoz majd nekik egy jobb, igazabb rendszerben. Hát ez a számításuk... finoman szólva nem jött be, viszont megérték azt, hogy szinte a változások másnapján azok figyelték a templom falain belül, hogy ki jött misére, akik régebben kívülről tették ugyanezt...

Aztán ugye csodálkozunk, hogy miért tart itt a társadalmunk erkölcsileg.

Fluent 2009.02.22. 20:33:23

@neantropus:

Na PL valaki egyéni vállalkozó. Sarkos példa van 1000000 havi bevétel, meg modjuk 1000000 költsége, pl reprezentációs vacsora, reprezentációs öltöny stb. Akkor a szaldó 0 így van. Akkor befizet 50000 az államnak mint kezdő vállalkozó, meg egy 10000-et a könybvelőnek. Akkor mi után adózik még? Szvsz semmi után tehát 10000000-ból elkölthet 940000 Ft ot. Holvan ide a 100-16.

recommented 2009.02.22. 20:34:25

@közlekedési bűnöző:

Figyu. Nem tartozik a poszthoz, de ha már előjöttél vele: 237 nettó plusz egy közalkalmazotti fizetés nagyon-nagyon jó alap egy magyar családnak, az átlagnak bőven nincs ennyi. És ne akard, hogy elmondjam, hány embert ismerek hozzád hasonlóan két diplomával, két nyelv ismeretével, akik jóval kevesebbet keresnek, mint te (van aki kevesebb mint felannyit). Nem azért mert lusták, nem azért, mert buták, hanem azért, mert ilyen lehetőségeik voltak, és nincs mindenkinek olyan szakmája, ahol jól lehet keresni (hozzá kell tennem, hogy ezek általában becsületesen dolgozó, a munkájukban maximalista emberek).
Havi 50000-ből meg kijöhet 3 ember háromszori melegétkezése is, nem csodálkozni kell, hanem főzni. Úgy sikerül.

Jimbo75 2009.02.22. 20:35:06

@Reggie:

Egyrészt túlzottan és durván általánosítasz, másrészt Én is szeretnék olyan munkahelyen dolgozni, amiről írsz. Nálunk 30 perc az ebédidő, az alatt vagy megoldod a kaját, kávét, cigit vagy bukó.

mrs. white 2009.02.22. 20:35:50

Mielőtt teljesen nekimegyünk sasikának szögezzük lehogy igaza van. tényleg igazságtalanság ami történik. Csak egy baj van hogy a világ igazságtalan és ezen szabályok alpján játszák a játékot. Persze meglehet tenni hogy más utat keresünk de a világgal szemben elég nehéz. Ja a világ nem a világot alkotó emberek összesége pusztán a teljes vagyon 80%-át birtokló pár tízezer ember. Az látszik hogy tökélestesen életképtelen a rendszer de nincs helyette jobb a kommunizmus is csak papiron működik jól. Egyszóval a jelenlegi helyzetben sok választás nincs vagy nem fizetjük vissza az adósságot ami elég pusztító lenne egy pár évig. Vagy összeszívott foggal kiszenvedjük vagy az oriens vagy a reformszövetség programját. ebben az esetzben sasika reménykedhet benne hogy lesz fizetése amig nyugdíjas nem lesz. A másik esetben szinte biztos hogy nem fog kapni pénzt mert elöször az állami alkmazottak nem kapják meg a lóvét. Egyébként meg akik most felvannak háborodva az egészen gondolkozzanak el, hogy milyen felelős és szakértő kormányt választottak 2002-ben 2006-ban. Mondjuk 2002-est megértem, nem lehetett számítani rá hogy ekkora ökrök. viszont írni olvasni tudó ember előtt már 2004 óta világos volt, hogy adósság csapdában vagyunk. Most a szar kellősközepén ezek a szerencsétlenek még mindig a nyugdíjas választókat pátyolgatják és igazuk van ezzel még símán kaphatnak jövőre akár 15%-ot is. Majd a gonosz nyugdíjellenes Orbánt meg lehet fikázni. Egy szó mint száz ez a javaslat gyak az utolsó esély, talán megnyugtatná a befektetőket annyira, hogy a forint nem zuhan oda ahol már minden hiteles (szándékosan írtam nem devizásat, mert minden hiteles szív ha nincs munkája és emelkedik a kamat) bedől. sasika igazad van de nincs más lehetőség az utópia hogy a gazdagok fogják kifizetni a szart, Max egy kis felelősségre vonás azért jót tenne a közhangulatnak plusz mások is elgondolkodnának hogy mégyegyszer ilyet ne csináljanak.

Megélhetési rasszista 2009.02.22. 20:36:54

@Dr. No: Csatlakozom hozzád. Szörnyen Dermedt Ferkónk saját szavazóinak rabja. Szerintetek miért falazta be a 13. nyugdíjat a többi járandóság közé. Mert jelenleg egy egyszerű feles törvénnyel megszüntethető, de ha befalaztatik, akkor már komplexen hozzá kell nyúlni. Melyik párt fogja a méhkast megbolygatni? Melyik fog kiállni a sok ingyenélő elé, hogy a nincsből nem lehet adni segélyt, 13. havit, szolgálati Audit. Jelenleg napról-napra élünk. Az IMF jár a nyakunkra, Feri pedig abban reménykedik, hogy 2010 tavaszáig elhúzódik ez a kegyelemteljesség. Mert ha nem, akkor az MSZP írmagját is kisöpri a választás.

Reggie 2009.02.22. 20:40:04

Fluent 2009.02.22. 20:33:23

ja aztan jon a vagyonosodasi, es megkerdezik, hogy mibol el. tok minimalis a fizetese(papiron) es nem kap semmifele hitelt, stb.

Reggie 2009.02.22. 20:41:06

Jimbo75 2009.02.22. 20:35:06

pl menj el rendornek kozalkalmazotti statusba(nem allomanyba).

misztikus alfahím 2009.02.22. 20:42:49

@Dr. No:
"A blogod alapján eddig konzervatívnak hittelek, de ez a poszt egyértelműsíti, hogy ún. magyar konzervatív vagy..."

Kedves, Dr. No!
Konzervatívból van ilyen is olyan is, a világ minden táján, nem csak nálunk. A konzervatívnak nem a baloldali az "ellentéte", hanem a liberális. Konzervatív gondolkodású ember ugyanúgy lehet baloldali (Magyarország többségére ez jellemző), vagy jobboldali, mint ahogy egy liberális gondolkodású is lehet bal- vagy jobboldali beállítottságú ami a gazdasági, szociális kérdéseket illeti.

Attól pedig mert valaki köpködi a kommunistákat és közben netán baloldali gondolkodású (értsd szociálisan érzékeny és felmegy benne a pumpa amikor egy Brazíiliához hasonló országot lát, ahol milliók tengődnek nyomorban pár 10E-en pedig aranyban fürdenek a vadkapitalizmus gyönyörű iskolapéldájaként) nem kell rögtön skizofréniára gyanakodni.
A kommunisták ugyanis szimplán gyilkosok, bűnözők, haszonleső seggarcok, néha elmebetegek, akik áldásos tevékenységükkel rányomták bélyegüket az egész XX. századra tönkretéve emberek millióit egyénenként és ország szinten. Ezért az is bátran utálhatja őket aki amúgy nem szimpatizál a "gyengék elhullanak az okosak, erősek, ügyesek előrejutnak (a gyengék hátán)" gazdasági modellel.

Úgyhogy hacsaknem a blogból eddig csupa kőkemény kapitalista, globalizációpárti, szabadpiachívő gondolatot olvastál ki a csalódottságodat köszönd inkább saját tudatlanságodnak.
Javaslom itt nézelődj kicsit, hátha sikerül helyretenni a fogalmakat: www.politikaiterkep.hu/


de hogy egy kicsit a bloghoz is hozzászóljak:

Kérdem én, hol voltak az okos milliárdos pénzemberek az utóbbi 10 évben? Mondták szegények a magukét, de az önfejű politikusok nem hallgattak rájuk, meg az országot felvirágoztató tanácsaikra?
Hát nem! Emberek ébredjetek már fel végre! Ki pénzelte a választási kampányokat, ki adta össze Ferinek meg Viktornak a zsét, hogy hatalomra kerülhessen? És miután hatalomra kerültek ki tartotta a markát várva a viszonzást? Hova mentek el a hatalmas állami támogatások, a közbeszerzések milliárdjai? Gondoljátok hogy szegény, szegény holdudvar milliárdosaink nem tudták volna terelni a politikusainkat? Elég lett volna csak elzárni a pénzcsapot és annak folyatni tovább aki úgy ugrál, ahogy ők fütyülnek! Mint ahogy így is történt, MINDEN politikusunk úgy ugrált ahogy ők fütyültek. Az ország tragédiája pedig az, hogy ezek az okos milliárdosok magasról lesz@rták az ország érdekeit, nekik éppen elég volt ha megnyerhették a következő közbeszerzést.

Németország, Svédország, USA nem csak azért jár előttünk fényévekkel, mert felelősek a politikusaik, hanem azért mert felelősek azok a háttéremberek akik a politikusaik pórázát tartják.

Mikor kilátásba helyezték a bankszektor társasági adójának 16-ról 24%-ra emelését mit mondott Csányi úr?
Segítek:
"Csányi Sándor, az OTP Bank Rt. elnök-vezérigazgatója pedig kilátásba helyezte, hogy a bankcsoport az intézkedésre válaszul a legnyereségesebb tevékenységeit kiviszi az országból."

Értitek? Ő, bazmeg kiviszi az országból azt a bankot amit állami kézből ügyesen átjátszottak az ő kezére a demokráciánk hajnalán. Az OTP 2008-as eredménye tisztítva 219 milliárd Ft, kihelyezett hitele 7000! milliárd Ft, de Csányi úr veri az asztalt, hogy kéri a bankmentő csomag pénzt. Csányi úrnak üzenném, hogy mentsd meg magad, te hombárfejű idióta! Nem kellett volna boldog, boldogtalannak kiszórni a hiteleket, aztán ha nem tudják fizetni, az én adómból szedni be, hogy neked megmaradjon a luxus a dagadt segged alatt!

Na ennyit Magyarországon a piacgazdaságról és a kapitalizmusról és a közteherviselésről.

Bocs, ha Csányi úrral kicsit elkalandoztam. :)

Jimbo75 2009.02.22. 20:43:15

Nem lehet, túlképzett vagyok:-))

Fluent 2009.02.22. 20:44:52

@Reggie:

Láttot már amúgy valaki rendőrségi álláshirdetést? :D

Valaki linkeljen már ha létezik ilyen :D

misztikus alfahím 2009.02.22. 20:48:55

Még annyit Csányihoz hozzáfűznék, hogy rendben megmentem a bankot, meg a betéteseket, de téged nem! Az a bankvezér, akinek a bankját meg kell menteni nem jól végezte a dolgát és ezért jutalma minimum kirúgás, de akár a teljes vagyonelkobzás (mint Svájcban éppen a mostani válság kapcsán) is belefér.

Csavarhúzós 2009.02.22. 20:54:00

A rendőrségi álláshirdetés az úgy megy, hogy a kapitányságok fogadónyilatkozatot adnak, aminek, meg érettséginek a birtokában a jelölt elmehet felvételizni a rendőr szakközépbe, ha sikerrel jár ahol két év kiképzés után felszerelhet rendőrnek.

Az újságban azért nem hirdetnek, mert az utcáról nem vesznek fel csak úgy állományt. A fő toborzási bázis a "közbiztonsági fakultációs" középiskolák.

baget 2009.02.22. 20:55:45

A szerkezeti változtatásokat, radikálisat, enyhébbet akkor kellett volna meglépni, amikor még egyenesben voltunk, mondjuk 98-02 Fidesz éra, és még utána mondjuk amíg a váltás szépen annullált szinte mindent.

A probléma tényleg az, amit bölcs Sasika is írt, hogy nem vállalhatóak ilyen radikális lépések.
Miért nem?
Már igen régóta, a politika kis országunkban nem más, mint kommunikációs-pr-marketing háború,
tetszeni akarás. Ha e mögött lenne egy működő ország, dübörgő gazdasággal: ámen.
De mivel a két "nagy" rövid és limitált középtávú célokra játszott (a többiek meg búvópatak, szélárnyékban feleveznek éjszaka), ez a választás utáni adott réteg gyors kielégítése, és az eljövendő választások előtti rájátszás kettőse volt- nem alakítottak ki működőképes hosszútávú stratégiát. Nem 4, nem is 8, hanem legalább 1-2 évtizednyi előrelátásra gondolok.
Az nem hosszútávú stratégia, hogy nagyban bemondjuk: jön az euró 2008-12 re, és közben hagyjuk a produktivitás és az értékes export eltűnését.
Számomra az ország vezetése egy volt munkahelyemre, egy multi irodájára hasonlít.
A cél adatok, flow-chartok, stratégiák, tréningek miriádja eltakarja azt az egyszerű tényt, hogy pedig: dolgozni kell.

A Reformszöv. kilépett a színre és letett valamit az asztalra- ez tiszteletreméltó.
Ők legalább egy értelmezhető megoldást prezentáltak. (Nem állítom, hogy ez a legjobb egyben)

De ez csak az első kör volt, most kellene a híres-neves párton felüli(?) értelmiségi, européer, vidéki, akármilyen értelmiségnek felállnia, hogy kérem, Tisztelt(?) politikusok! Ha nem mozdultok, akkor nem lesz miből kocsit rendelni.
és akkor ugyan a Blikk miről fog írni?

Ezt nem hagyhatjuk

Karácsony Benő 2009.02.22. 20:56:09

@közlekedési bűnöző:
Ne hagyd,hogy egész hónapon át szecsuáni csirkét etessen Veled itt az az alak...:-))...meg víz-kenyeret!!!
Szomorú,hogy 2 diplomával kénytelen az ember ilyen minimálprogramok szerint élni,de képzeld,akinek csak egy diplomája van,vagy nincs is felsőfokúja - ergo:kevesebb a jövedelme is- na,az mennyit keres,és az hogyan él meg...
kurvaország!!!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.02.22. 21:00:44

@mrs. white:
nem éreztem, hogy egyöntetű lenne a "nekem jövés", nem ért velem egyet mindenki: ez a természetes. Beszélgetünk.

kpityu2 2009.02.22. 21:03:56

"Nem lehetne egyszer egy olyan programot alkotni, amely leginkább a milliárdosoktól várna nagy áldozatot, nem tőlünk?"

He he he. Lenin élt, Lenin él és Lenin élni fog. :D

Shore 2009.02.22. 21:04:11

Dr. No

misztikus alfahím mellet én is segítek helyretenni milyen is az a "magyar konzervatív"

Egypárt rendszer szeretne, de MSZMP helyett Fidesszel, János helyett Viktorral és szocialista embertípus helyett hívő kereszténnyel. Egyébként a létező szocializmus összes többi szarsága tetszik neki.

recommented 2009.02.22. 21:06:59

Bárd: Válságot kezelni sokféleképpen lehet, bárddal semmiképpen nem szabad, mert nagyobb belőle a kár, mint a haszon.
A mostani válsággal, illetve a kezelésével megint az a baj, hogy nem azok csinálták a balhét, akik el fogják vinni. Volt egy hitelekre kényszerített lakosság, akikre gyakorlatilag ráerőltették a hiteleket, hogy még jobban tudjanak fogyasztani, még több bevételt termeljenek, még jobban pörögjön a gazdaság. Most meg kipukkadt a lufi. Erről nem az emberek tehetnek, ők uyganúgy élnének, dolgoznának tovább, csak már nem lehet. Akik a válságot generálták, azok továbbra is jól élnek, rövid távon semmilyen hatással nem lesz rájuk a válság. Nem lehet azt mondani, hogy válság van, ezért megint ti szívtok, akik egész eddig szívtatok, mert nem tudtátok megszedni magatokat az elmúlt 20 évben.
Ha bárddal esünk neki, annak az lesz az eredménye, hogy még jobban polarizálódik az ország, és a most leszakadó 1-1,5 millió ember mellé hozzácsaphatunk még ugyanennyit. Ez senkinek nem jó. Se az államnak, se a gazdaságnak, se az embereknek. Hosszú távon normális közteherviselés, normális adóterhek és normális lehetőségek, anélkül nem megy. Lehet ész nélkül vagdalkozni, és lehet is ettől jobb egy-két évig, de ez az alapproblémát nem fogja megoldani.

Közalkalmazottak: sokan vannak, sokba kerülnek, de egy jó részük nélkülözhetetlen, és nagyon kevéssé van megbecsülve (magyarul mondom: ha nem lenne ennyi közalkalmazott, és az ő helyükön dolgozó emberek nem állami pénzből látnák el a közfeladatokat, az papíron sokkal olcsóbb lenne, gyakorlatilag összehasonlíthatatlan drágább is lehetne - és nincsenek illúzióim, ebben az elbaszott országban összehasonlíthatatlanul drágább is lenne). Nem tudom, ki írta, de így van: a főkáderek és az ő alkádereik éltek jól eddig is, és ezután is ők fognak, mert egy esetleges leépítés őket biztosan nem fogja érinteni. Beteg az egész rendszer, rossz bérpolitikával, rossz elvárásokkal, rossz kiválasztással. Ha a 800000-ből elküldenek mondjuk 200-at, akkor annak a 200-nak a 90%-a becsületesen dolgozó, hasznos ember lesz, és ugyanúgy megmarad az a 150-200000 ingyenélő, akik eddig sem csináltak semmit. Csak éppen 25%-ról 33%-ra nő az arányuk. Ergo: a rendszer még rosszabbul fog működni, még kezelhetetlenebb lesz, és még nehezebb lesz megreformálni, emellé vegyünk még 200000 friss munkanélkülit. Fasza lesz... Fogunk még szívni emiatt eleget.

Emberi sorsok: Az a tapasztalatom, hogy az általam ismert államok közül talán Magyarországon becsülik meg legkevésbé a JÓ munkaerőt. Mert itt óriási vezetői válság van, nem a munka minősége a fontos, hanem az, hogy jó káder legyél. Ennek meg is van az eredménye, mindenféle.
Az egyik ismerősöm fiatal, tehetséges kutató, az eredményei nemzetközi szinten is elismertek, kutatott külföldön, de a magyarországi munkájából is rengeteget profitált ez az ország, mindenféle szinten. 10 év tapasztalattal, nyelvtudással, tudományos fokozattal, maximális munkamorállal és (nemzetközi viszonylatban is) nagyon minőségi munkával keres havi kicsit több mint 120-at. Ismétlem: havi nettó 120000 forintot. Külföldön a minimum, amit meg tudna keresni, olyan 3000 dollár vagy 2500 euro (ez a minimum, lehet sokkal több is, helyzetfüggő). Ehhez jönnek még az összehasonlíthatatlanul jobb munkakörülmények, a gyors fejlődés lehetősége, a stabil jövő. Itthon ő egy közpénzpazarló közalkalmazott, bizonytalan jövővel, nagyon mostoha körülményekkel. Nem egy ingyenélő, az elmúlt években több tízmilliónyi értéket termelt az országnak (és ez csak a dolog anyagi vonzata, az a kevésbé fontos). Nos, miért maradna ő itthon? Miért dolgozna így, ennyiért, ilyen körülmények között? Nem fog. Elmegy, mint annyian másan, közben itthon okosan kezelik a válságot. Ez nem megfizethető. Az ország egész hasznosítható szellemi tőkéje veszélyben van (ami szoros kapcsolatban van az anyagiakkal). Ezért (is) nem lehet bárddal vagdalkozni, ész nélkül.

Biztos, hogy jól van ez így? Így kell válságot kezelni? Biztos, hogy mindig annak kell fizetni a válság következményeit, akinek semmi köze nincsen hozzá, pusztán azért fizettetik ki vele, mert nincs más választása? Hosszú távú gazdaságpolitika kellene, évtizedekre előre beosztani a feladatokat. 100 forintos kérdés: kérdezzünk meg egy politikust, mi lesz itt tíz év múlva. Miért nem fogja tudni? Miért nem lesz fingja sem az egészről? Azért mert köze sincsen hozzá, nem érdekli. Nincs felelősségtudata. Ugyanúgy, hogy az összes többi embernek nincs. Magyarország a következmények és felelősség nélküli ország, itt aztán tényleg bármit lehet. Ameddig ki nem derül, hogy nincs tovább.

RonIQa 2009.02.22. 21:09:56

Részemről mindent elkövetek, hogy családommal együtt elhagyjuk ezt a mocsok országot.
A gyerekeimnek minden nap elmondom, hogy ebben az országban nem szabad élni, itt egyetlen egy forint adót, vámot, illetéket, díjat, hozzájárulást nem szabad fizetniük. Senki nyugdíját, segílyét nem fizethetik. Nem hagyhatják fejni magukat!!! Nem hagyhatják, hogy még a dédunokám is az IMF hitelt nyögje! Innen mielőbb elmegyünk, mindegy, bárhova, csak itt ne legyünk.
Undorodom ettől az egész ballib bagázstól.... Hányinger...

Fluent 2009.02.22. 21:09:59

@Karácsony Benő:
Nyugodj meg biztosan szagos Zewával törli a seggét és valószínűleg az Intersparból veszi. Ismerem a fajtáját.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.02.22. 21:11:52

"Rövid idő alatt másodjára fordul elő, hogy egyetértek a miniszterelnökkel."

Akkor hallgasd tovább.

Reggie 2009.02.22. 21:16:17

recommented 2009.02.22. 21:06:59

ja fizessenek az ureginyulak ne az emberek!

szerinted kivel lehet meg megfizettetni? lehet a cegeket, bankokat megvagni, de vegul a termekek vegfelhasznaloja az allampolgarok lesznek, igy ugyis rajuk lesz haritva.

mrs. white 2009.02.22. 21:32:31

A rengeteg hozzászóló megvalszeg sasika sem olvasza el, hogy miről is szól az orien vagy a reformszövetség programja. nem önmagában anblog szigorítás, mert mind a munkáltatót mind a dolgozót hagyja levegőhöz jutni. Igazábol az inproduktiv rétegtől, lásd segélyek nyugdij vesz el. De tudomásul kell venni, hogy visszaosztani csak akkor lehet nekik ha valaki megtermeli. De önmagában ez is csak akkor éri meg ha lesz munkahely nem ugy mint most. A különbség viszont az, hogy egy éve még jászárokszállásra még szlovákiából jöttek dolgozni mert nem volt munkaerő. Mert segélyyel plusz feketén jobban lehettet keresni. na ez vitte ide az országot. aki akar dolgozni annak teremtsenek munkahelyet versenyképeset és fizessék meg aki nem akar pedig volna rá lehetősége érdemei szerint kapja a segélyt. aki akarna de nincs lehetősége na az a gáz azokat kell képezni segíteni. ennyire egyszerű csak kicsit macerás végrehajtani mert dolgozni kellene hozzá a politikusnak is.

cerasus s. · http://spektator.blog.hu/ 2009.02.22. 21:59:43

@neantropus: @Yusolein:

Persze, ehhez is két fél kell. De felelős kormányt felelős emberek (felnőttek) választanak meg. A felelősseg pedig ilyen dolgokkal, kötelezettségekkel jár (3-4%-os GDP-arányos kamatteher stb.). Tényleg szívás, de a most javasolt gyurcsányi-orbáni út ugyanezt a szemfényvesztést viszi tovább. Tessünk értelmes embereket a parlamentbe szavazni, vagy tessünk forradalmat csinálni.

átlátó 2009.02.22. 23:03:43

Így estefelé már az ingerküszöböm alacsonyabb, szarok az ideológizálásra. Nekem fényezné a napomat ha végre látnék a lábánál fogva, néhány órán keresztül politikust lógni. :) Punktum.
Abban is biztos vagyok, hogy azonnali szemléletváltást eszközölne egy ilyen performanc. Sok a pofázás. Radikális e vagyoke? Igen.

gidabiga 2009.02.22. 23:08:01

RonIQa 2009.02.22. 21:09:56

aki úgy érzi, hogy ebben az országban nem szabad élni és még a gyerekeibe is ezt sulykolja, menjen is el.
néhányan maradunk, nyögjük a terheket, de mégiscsak itt vagyunk itthon és fontos nekünk, hogy a gyerkeink egy élhetőbb országban élhessenek évek múlva.
én biztos hülye vagyok, de tisztességre és patriotizmusra tanítom a gyerekeimet.
illetve nem vagyok hülye.
ezt tartom normálisnak.

Bastie (törölt) · http://www.hirmax.net/ 2009.02.22. 23:37:03

"Mindezek alapján úgy látom, hogy a Reformszövetség tagjai éppúgy nem tanúsítanak felelős értelmiségi magatartást, mint Bokros Lajos vagy mások..."

Nem tudom, mennyire értetted meg, hogy ezek az emberek azt mondják, hogy ne őröljük meg az utolsó zsák búzát, csak a felét, és a másik felét inkább vessük el, hogy jövőre senki se haljon éhen.

És még azt is mondják, hogy azt a fél zsák búzát is úgy kell beosztani, hogy azoknak jusson több, akik vetnek és aratnak. Mi ebben az illogikus?

Corry 2009.02.22. 23:55:15

@Bastie: Szemléletesen fogalmazva most erről van szó, nagyon tetszett ahogy leírtad.

lanyi 2009.02.24. 05:28:28

Elolvastam néhány hozzászólást, ami nagy szomorúságal töltött el.

Kezdek rájönni,hogy nagy a baj...

Mi magyarok képtelenek vagyunk felfogni a világ történéseit.Egyszerűen nem értjük. Kialakult egy média értelmiség ami a közgondolkodást irányítja, teljesen torz irányba.Így hogy is tudnánk normálisan választani négy évenként... Elbutultunk...

Emlékszem 1998 és 2002 között a polgári kormány úgy próbálta a gazdaságot élénkíteni,hogy az autópálya építéseket addig nem létező magyar cégeknek adta.A média harsogott attól hogy mit művelnek... közbeszerzés meg ilyenek... Most európa boldogabb országaiban mit látunk? Foggal körömmmel védik a saját cégeiket, tesznek a közbeszerzésre meg hasonló hülyeségekre.

Más:Akkor leállították a metro építést.Na azzal is tele volt a sajtó, hogy micsoda szemétség a Budapestiekkel. Meg budapest vidék ellentét szítás...Most pár okos feltalálja a spanyol viaszt: állítsák le az állami beruházásokat.

Most azt sulykolják hogy a nyugdíjasok tehetnek mindenről.13 havi nyugdíj meg ilyenek... El kell venni.Akkor "szemét orbán nem adott 19000 ft.-ot"( ezt nem értettem soha) PPedig azóta reálértéken sokkal többet vesztettek a nyugdíjasok...

Most meg akarják adóztatni a családi pótlékot...Mert sok...
1998 és 2002 között a kormány nem emelte, szinten tartotta, helyette adókedvezményt adott, persze annak aki dolgozott.Akkor ez volt a legnagyobb eretnekség a világon...

Most egyre mélyebb válságban van az építőipar (is).
Akkor úgy támogatták az ágazatot, hogy aki építettett az tetemes adókedvezményt kapott, így az ágazathoz kapcsolódó cégek sok megrendeléshez jutottak, prosperáltak.Ez is eretnekség volt mert aki nem dolgozik nem bír adőkedvezményt kapni.

Eltörölték a minimálbér adóját minek következtében a fél ország nem fizet adót...Most meg az a baj hogy kevés az adófizető ezért a nyugdíjasokkal mi lesz.... Mondják ők...

Sorolhatnám tovább...

Tényleg nagy a baj....

lanyi 2009.02.24. 08:40:32

Újra itt vagyok...
Reggel a tévében volt ez a Glatz Ferenc és pár dolog kikívánkozik belőlem.

Hát először is, hogy kezd megjönni az esze, de nem az igazi.Még nem mondja ki a komkrét felelőségét a kialakult helyzetben, de már lebegtet valamilyen felelőségvállalást.

Másodszor eszembe jutott, hogy "reformkörös" békesi lászló is akit már látni sem nagyon bírom és megkérdőjelezi számomra az egész szamaiságát.
Persze fogjuk vissza a nyugdíjakat meg ilyenek, de arra kíváncsi lennék, hogy elhangzott-e a kicsi szájából, hogy az alapítványok állami támogatásának visszafogásával kezdjék.

Gondolom az nem tetszene békesinek ha a kicsi felesége csehák úrhölgy semmitérő alapítványát nem támogatnák milliárdos összegekkel.

Gábor mester 2009.02.24. 22:25:42

Reggie-nek: amit a kommunizmusról írsz, azt a "létező cuclizmusról" modhatta Neked valaki... A kommunizmusban "ki-ki tehetsége szerint - kinek-kinek szükséglete szerint" elv érvényesülne MAJD... Tudjuk, tudjuk: a létező szocializmus nem működik, működő szocializmus meg nem létezik... Marxék szerint a burzsoázia történelmi szerepe az lenne, hogy társadalmivá tenné a munkát - aztán már "csak" az elosztást kéne társadalmasítani... És mit látsz? Amintr árubőség lépne föl (=túltermelési válság), elpusztítják... Ráadásul nnálunk nem is nemzeti, hanem "komprádor" burzsoázia működik. A "létező szocializmus" Marx-Lenin-Sztálin pártakárkik által kivonatolt és zanzásított, aktuálpolitikailag szétcseszett elgondolásaira hivatkozott. Ennek annyi köze sincs a kommunizmushoz, mint a kereszténységnek az inkvizícióhoz.
A lényegre nem sokan reflektáltatok: NEM TUDSZ KIT VÁLASZTANI, mert "független jelölt"ként egy amcsi olajmilliárdos se tud befutni, nemhogy egy "helyi érdekű" jelölt... Neantropus és Che Pel megmondja a tutit, helyettem is, nekem sajnos most más dolgom van...
süti beállítások módosítása