HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Tömegpszichózis vagy hazudozás?

2009.03.01. 09:18 sasika61

 

Nagyon úgy tűnik, hogy a hétfői kettős gyilkosság óta Tatárszentgyörgy cigány lakosai éppúgy, mint az országos sajtó tömegpszichózis hatása alatt áll.
 
Mint tudjuk, tegnap újabb tűzeset történt a faluban, amelyről a katasztrófavédelem azóta kiderítette, hogy nem szándékos gyújtogatás volt, hanem vélhetőleg egy elektromos fűtőeszköz okozta a ház kigyulladását. A hétfői hibák után a nyomozó hatóságok, a tűzoltóság aligha kockáztattak volna meg még egy melléfogást, már csak ebből kiindulva is hihetünk tájékoztatásuknak: nem gyújtogatás történt.
 
De nem tudok szabadulni attól a gyanútól, hogy ez a fejlemény nincs mindenkinek ínyére. Hogy jobban örültek volna egy kis koktélozásnak. Fáj ezt kimondani, de nem tehetek mást.
Azt ugyanis nagyon megértem, hogy a falu cigány lakói tüzet látván azonnal gyújtogatásra gyanakszanak. A hétfői eset óta én sem tennék mást, ha ott élnék és én is cigány lennék. Azt azonban már nem tudom megérteni, miért kell még emellett képzelődni, durvábban: hazudni?
 
„Raffael Gyula, a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának helyszínen tartózkodó Pest megyei elnöke szerint… Molotov-koktélt dobtak a családi házra. Raffael szerint a tettesek egy szürke terepjáróval elmenekültek. A támadást a virrasztásra érkező rokonok észlelték. Látták, ahogy kigyulladt a ház, majd azt, hogy két ember az erdő felé menekül" - mondta Raffael. „Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat vezetője is a helyszínen tartózkodott a tűz kezdetekor, először ő is megerősítette, hogy a szemtanúk láttak két embert, akik az erdő felé menekültek, és úgy tűnik Molotov-koktél miatt gyulladt ki az épület.”
 
Egyelőre úgy tűnik: mindebből semmi sem igaz. Senki nem látott semmit, senki nem dobott égő palackokat a házba, senki sem menekült. Képzelődtek? A felfokozott közhangulat vezetett a látomásokhoz? Vagy egyszerűen hazudtak? Egyiket sem tudom kizárni. Az utoljára említett lehetőséget sem. Egyeseknek nagyon is jól jött volna még egy példa, hogy mekkora veszélyben van itt a cigányság! Milyen jól alátámasztotta volna véleményüket a dühöngő rasszizmusról! Most aztán nem tudom eldönteni, örülnek-e vajon az új fejleménynek, illetve annak, hogy nem voltak áldozatok, vagy szívük mélyén jobban meg lettek volna elégedve, ha marad az első verzió, a gyújtogatás.
 
„Galád vagyok? Galád az élet!”

74 komment · 2 trackback

Címkék: közélet tatárszentgyörgy tűzeset

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr63972858

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tudtad? 2009.03.01. 16:28:36

Nem éppen etikus, avagy a népszerű cigány vezetők Egyre bonyolódik ez a cigány ügy. A téma folyamatosan napirenden van, mind a médiában, mind a közéletben. Ez egy olyan probléma, amely már szabályosan önmagát gerjeszti. Illetve vannak olyan roma szár…

Trackback: Mouse Pad 2009.03.01. 15:07:11

A cigányterror végre megbosszulja önmagát"Nem gyújtogatás okozta a szombati tatárszentgyörgyi tüzet - A lángok a konyhában csaptak fel, ahol egy elektromos fűtőberendezés volt."  -   írja az index.hu."Minden valószínűség…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HAT 2009.03.01. 10:34:50

Kedves Sasika!

Totális bizalmatlanság és tehetetlenség uralkodik. Magyar módra a felelősséget próbáljuk mindig másra áthárítani, és minden tett mögött egyszerú, primér okokat keresünk. Az ilyen leegyszerűsítések az elbutulás jellemzői, és a társadalmi elbutulás sokok célja.
A magyarországi "cigánykérdésban" nemhogy az igazat, de még a valódit sem lehet kimondani, mert nem akarjuk, nem tudjuk, és sokszor nem is engedik.
Tegnap este az m1-en ment Emir Kusturica "Cigányok ideje" című filmje. Sajnálatos, hogy bár ő már 1988-ban elkészítette a filmjét (amely nem cigányellenes), nem tanultunk belőle. A filmben világosan és egyértelműen elmondja, hogy a cigányság beilleszkedése zátonyra futott, és a romantikus életképek mögött a bűnözés, a bosszúállás, az egymás és mások iránti iránti megbocsátási képtelenség áll. Az utolsó képek alapján a cigányságot már Istentől elhagyatottnak mutatja be.
Cigányok (és nem cigányok)! Idő van.

burian 2009.03.01. 12:39:30

Lassan érik egy nyílt levél, amelyben tételesen fel lesz sorolva az összes olyan rasszista indítékúnak kikiáltott cselekmény, amelyről kiderült, hogy nem az, mellette azoknak a "jogvédőknek" a nevével, akik a hisztériát keltették és egy kérdéssel, hogy mi számít közösség elleni izgatásnak, és egy kéréssel, miszerint ezek a "jogvédők" szíveskedjenek nyilvánosan bocsánatot kérni minden egyes farkaskiáltásért. Nem tőlünk, hanem a "védett" csoporttól, akinek a legnagyobb kárt okozták.

Talán érdemes lenne mellé tenni egy listát a cigányok által elkövetett bűncselekményekről, ahol a média és a hatalom szemérmesen hallgat az elkövető hovatartozásáról egy másik kérdéssel, hogy ha a sértett származása kimondható, akkor az elkövetőé miért nem?

Végül javasolnék a nyílt levélben egy egyszerű adatsor nyilvánosságra hozását az egy főre jutó bűnelkövetők arányát mutatná be bűncselekmények szerint, cigányok és nem cigányok közötti összehasonlításban.

Azt gondolom, egy ilyen nyílt levél végződhetne azzal, hogy megkérjük a kedves politikacsinálókat, hogy végre foglalkozzanak a valódi problémával, a bűnmegelőzéssel és ne szítsák a hangulatot se pro, se kontra.

Aki gyufával játszik, annak leég a háza, tartja a régi cigány mondás. Ez most több, mint aktuális.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.01. 13:31:53

A cigány olyan mint a politikus, azt sem lehet elhinni amit kérdeznek. Ilyen a kultúrájuk, a magyarnál hazudni bűn, a cigánynál erény.
Nem ez az első eset amikor kényszeres hazudozásba bonyolódnak. Érdemes megnézni a galgagyörki esetet is (és még sok ezret).

Persze aztán csodálkoznak, hogy senki nem hisz nekik.

A megélhetési (anti)rasszisták meg sosem fognak bocsánatot kérni, esetleg lemondani.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.01. 13:34:06

Biztos vagyok benne, hogy ezekből a szörnyű gyilkosságokból lesz, aki előnyt akar kovácsolni. És igen igazad lehet Sasika, "Egyeseknek nagyon is jól jött volna még egy példa, hogy mekkora veszélyben van itt a cigányság!"

Venesz 2009.03.01. 13:42:45

Most, hogy egyértelműen kiderült, a második tűz nem idegenkezűség eredménye, meg kéne kérdezni az összes embert, aki "látta" a molotovkoktélt bedobó embereket, meg a terepjárót, hogy mit is láttak? Miért hazudtak? Ha valaki ilyen valótlanságot terjeszt, az hamis tanúzás, hatóság félrevezetése és ezek büntetendő cselekedetek.
És akkor most elgondolkodom, hogy az első tűznél miért is ment olyan nehezen a tények megállapítása?
Nem lehet, hogy ott is mindenki hülyítette a hatóságot a feltételezéseinek tényként való közlésével?
Aztán az is kiderült, hogy a pécsi roma áldozatok gyilkosai szintén romák voltak.
Mohácsi jogvédő képviselő nem vonta vissza azt az állítást, hogy rasszista indíték volt, de tiltakozott amiatt, hogy az elkövetők roma származását nyilvánosságra hozták.
Tehát: amíg egy roma áldozatnál nincs meg a tettes, azaz senki sem tud semmit, addig harsogjuk a rasszista indítékot, amikor kiderül, hogy egymásközti leszámolás volt, akkor tiltakozunk a tények közzététele miatt. Ez a kettős mérce!

misc · http://misc.blog.hu 2009.03.01. 13:44:29

ez a Raffael egyébként annak a Raffaelnek valakije? Kezd elegem lenni ezekből a spanyolokból..

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.01. 13:45:33

Mondjátok, hogy rasszista vagyok, de saját tapasztalatom szerint a cigányságnak egyszerűen lételeme a hazudozás, lopás stb. Persze tisztelet a kivételnek. Bevallom, nekem csak rossz élményeim vannak a romákkal kapcsolatban. Lehet, hogy írok is erről egy bejegyzést.

Perillustris 2009.03.01. 13:47:26

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!:

Lesz? Nézd meg, kik termettek rögtön ott hétfőn, s megkapod a megoldást is.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.01. 13:49:23

@Perillustris: ez bosszant. mindenki veri a nyálát, hogy így a cigányok, úgy a romák, aztán meg egy 5 éves gyerek halálából akarnak néhány szavazathoz jutni.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.01. 13:53:17

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Bizony, bizony. Kevés a mártír, a halálnak most jól felment az ára. Érdemes belefektetni. :( (Reméljük a válság miatt nem fog radikális mértékben inflálódni.)

Corry 2009.03.01. 13:53:50

Mozgatórugó #1:

A gazdasági válság miatt az egész világ nagy bajban van kedves hölgyeim és uraim. Kis hazánk pedig még ennél is nagyobb bajban, hála a mi okos és előrelátó miniszterelnökünknek, és az ő elvétve akadó okos lépéseit is elgáncsoló ellenzékének.(Ezzel persze nem akartam a mi Ferink elévülhetetlen érdemeit csökkenteni...)
A nemzetközi sajtó arról cikkez, mikor dőlnek be a kelet-európai országok, és hogy melyik ország lenne az első kéretik tippelni. Egyenlőre egyébként van még remény, de gondoljuk meg, ez a téma nem túl szívderítő.

Namost ha erről szól egész nap az újság, akkor Göncz Kinga sem fog Brüsszelbe menni, csak túristaút keretében. Tematizáljunk elvtársak, használjunk ki minden lehetőséget, hogy ne a gazdaságról, megszorításokról beszélgessen önmagával a közvélemény.
És ráadásul szükség van olyan pártokra, amelyek megvédik a cigányokat...

Mozgatórugó #2:
Van az országban egy jól képzett szobaértelmiségi réteg. Ők veszélyeztetve érzik magukat, mert először a cigányokat készítik ki a szemét többségi népek, utána meg őket.

Mozgatórugó #3:
A cigánypolitikusok ebből elég jól megélnek, "láthatóan" szükség van rájuk.

Az a közös bennük, hogy olyan megoldást még nem mondtak az egészre, amelyből lehetne valami. Az nem megoldás, hogy a többség tolerál és punktum.

Gery.Greyhound · http://greyhound.blog.hu 2009.03.01. 13:54:09

Még kiderül, hogy az első tatárszentgyörgyi eset is cigány (uzsorás)okhoz köthető, és Mohácsi Vész lehúzhatja magát a klotyón. Tényleg, most miért nem nyilatkozik? Ha nem is kér elnézést, legalább mondjon valamit.

Joe84 2009.03.01. 14:03:36

Hazudnak a cigányok, mint a vízfolyás.

Felveszik egymástól az uzsorát, aztán sírnak, hogy a "rasszista magyarok" gyilkolnak. És persze ilyenkor ordítani kell bele amédiába, hogy cigányok haltak meg.... ki nem szarja le, amikor magyart ölnek naponta(!) cigányok, arról kussol a média, amikor egymást gyilkolják, akkor napokig az megy, hogy megdöglött 2 cigány és biztos magyarok voltak.
Remélem folytatják egymás kinyírását.... életképtelen népség...

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.03.01. 14:06:30

Idetartozik (nagyon) egy idézet a

www.kibulizottorszag.net

-en található (javallott!) írásból:

„A pártok a cigányság vonatkozásában sem a társadalom egységét mozdították elő. Szerep keresésük mintegy melléktermékeként, úgy tűnik, máris sikerült a társadalom e korántsem egységes, és részben addig is nehezen integrálódó rétegét a társadalom egészéről meglehetős élességgel leválasztaniuk. Bármilyen megoldásra váró valóságos problémák léteztek már korábban is a cigányok egyes rétegeivel kapcsolatban, egészüknek politikai öntudata nem volt erős, és el lehet mondani, hogy a hazai cigányok, amennyire ilyesmivel foglalkoztak, származásuk különállásának ismeretében is, a magyar társadalom egészéhez tartozónak tekintették magukat. Törekvésük, ha volt ilyen értelemben, az volt, hogy őket környezetük magyaroknak elfogadja. Aligha segíti az ország érdekeit, ha egy benne élő jelentős számú és növekvő arányú kisebbség elidegenedik tőle. Ezt nemcsak a vele szembeni ellenségesség tapasztalása válthatja ki a cigányságból, de az is, ha az érdekeinek védelmében saját meggondolásukból föllépők különállóságának tudatát fölerősítik és bátorítják, hogy ebben a minőségében a társadalom egészével szemben követelően lépjen föl. Részérdekek ilyen érvényesítése könnyen hívja ki az előítéletektől különben sem mentes szélesebb társadalom ellenállását. Mindez, részben máris, kevésbé a kedvezményezettnek szántak helyzetének javulásához, mint elszigetelődésükhöz és kollektív öntudatuk erősödésével párhuzamosan a többséggel való szembekerülésükhöz vezet, így mélyíti el a már meglévő szakadékot, vagy hoz létre újabb törést.

A pártok gátlástalan önzését, felelőtlenségük mértékét mutatja, hogy abban az országban játszanak ilyen tűzzel, amelynek talán legmegrázóbb történelmi tapasztalata, területe több mint kétharmad részének elvesztése, elválaszthatatlan volt a benne élő nemzetiségek elidegenedésétől. Aki nemzetben, országban gondolkozik, akinek a közjó is számít, az semmiképpen sem keresi azon az áron a maga javát, hogy megbontja a társadalom belső egyensúlyát, de akár csak ront is rajta. A pártok pedig, más antidemokratikus eljárásaik mellett, éppen erre építették közös uralmukat. Nagyon is megfelelt nekik, ha az általuk mesterségesen támasztott álproblémák foglalkoztatják a közvéleményt, ha az izgatja az embereket, hogy ki zsidó, ki cigány és ki nem, és, hogy ez esetleg mit jelent, ahelyett, hogy az ő kulisszák mögött folytatott, tisztának nem mondható üzelmeikre figyelne.”

Bárkinek, bármi véleménye ERRŐL? Azért hangsúlyozom így, hogy erről, mert szeretnék, ha lehet, mást hallani, mint a kioszotott szerepek engedelmes eljátszását ún. cigánybűnözésről egyrészről, és a szegénység ez meg azát a másikról. Ha másért nem, azért, mert mindkettő a könyökén jön ki mindenkinek, aki gondolkodik, és főleg mert nem válasz egyik sem így önmagában semmire. Szóbajön ilyen megközelítés?

l3v1 2009.03.01. 14:16:46

"Hogy jobban örültek volna egy kis koktélozásnak"

Nem véletlen, hogy Gyurcsán mostanság annyira roma-barátnak próbál látszani számos nyaltól csöpögő megnyilvánulásával, lassan csak idős nyugdíjasokra és az így megszeretett romákra számíthat.

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.01. 14:25:36

A félelem nem ok a hamis tanúbizonyság adására. Az ilyen embereket, akik ezt teszik (Raffael, Mohácsi és a cigánybűnözők többi megélhetési haszonélvezője) ki kéne rekeszteni a közéletből. Például, ha tartanánk egy népszavazást arról, hogy lehet-e képviselő az, aki hamis, egyenesen rémhíreket terjesztett a médiában... nem is rossz ötlet.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 14:30:31

Ez nem @Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Ez nem uszítás volt, hanem ténymegállapítás. Egy jelentős jobboldali erő a hatalomátvételt nem a teljesen jelektéktelen emberek kivégzésével kezdené a cigánysoron. Egy ilyen gyilkosság, mint ami Tszgyörgyön történt, nagyon sokféle érdeket szolgálhat, épp csak a jobboldalét nem. Elidegeníti tőlük a bizonytalanokat.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 14:32:07

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: És én nem utálom Gyurcsányt. A megvetem sokkal pontosabb kifejezés erre.

Perillustris 2009.03.01. 14:34:52

@Gery Greyhound >: "Tényleg, most miért nem nyilatkozik? Ha nem is kér elnézést, legalább mondjon valamit."

Lényegtelen. A pécsi esethez annyi kommentárt fűzött, hogy nem is biztos, hogy cigányok az elkövetők, hiába vallják annak magukat, és látszik ez rajtuk.

Ja, meg még annyit, hogy felháborítja, hogy nyilvánosságra hozták a származásukat.

Perillustris 2009.03.01. 14:38:13

@Határozott Szándék: Az a szerencséjük, hogy a négyesfogat viszont megerősíti őket (Kolompár-Horváth-Farkas-Kállai).


"A megvetem sokkal pontosabb kifejezés erre."

Alattomos terrorista vagy! Mindenki tudja, hogy vetés előtt szántani kell.

KCB 2009.03.01. 14:39:03

Minden esetben amikor cigány az "áldozat" bekerül a származása a TV-be, abban az esetben ha az elkövető cigány, legtöbbször csak utalnak rá vagy elhallgatják. Ezen kéne elgondolkozni...

hawkeye 2009.03.01. 14:39:24

A probléma alapját jól érzékelteti Kolompár Orbán elszólása:

"- Aki azt mondja, hogy szeret dolgozni, az hazudik."

Ez az egész probléma esszenciája.

A többi már csak adalék. Még az az egyre jobban látható folyamat is, melynek során egyes jól behatárolható származású, identitású körök hogyan uszítják a cigányokat a magyarok ellen...

saq 2009.03.01. 14:39:45

@Perillustris: hihi. nemár tényleg azt mondta, hogy felvan háborodva, hogy leírták, hogy cigányok voltak?

nem pont pécs volt az, ahol összetett kézzel imádkoztak, hogy bárcsak rasszista oka lett volna az egésznek?

mohácsi kurvanagy :DD

Perillustris 2009.03.01. 14:45:33

@saq: Linkelem, ha megtalálom. Addig is, emlékezzünk: www.stop.hu/articles/article.php?id=414426

"A rendőrség belátta, hogy hibázott akkor, amikor a pécsi ügyben kizárta az etnikai indíttatást - mondta Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő pénteken Miskolcon."

1526 ismét öngólt rúgott.

Kalmár 2009.03.01. 14:49:25

Nem tudom mi lesz ebből. Sajnos az emberben kezdenek feltörni különböző összeesküvés elméletek.
Vajon mi az egyetlen módja, hogy politikai hatalmon maradjon a mostani elit? (A gazdasági már be van biztosítva)
Sajnos félek tőle, hogy nem félnek kirobbantani egy polgárháborút. Akkor, és csakis akkor marad hatalmon ez a kormány.
Szükségállapot, a választások elhalasztása, stb.
Persze a haza érdekében. Hiszen mást sem hallunk európa legrosszabbul teljesítő kormányfőjétől csak azt, hogy most a választások bizonytalanságot szülnének, ja, igen. Ha marad, az jó. Neki.
Számos országban megtörtént az előrehozott válsztás, az új helyzet miatt, ott álamférfiak dolgoznak, itt meg.....
Nem hiszem, hogy ha egymásnak esünk az segít bármin. Tudom, hogy vannak elviselhetetlen gondok, de a megoldás nem a mi kezünkben van.
Az egyetlen út egy új tökös kormány!
Sajnos már úgy látszik ki kell bírni ezt a kis időt, csak az fáj, hogy az addig felvett euró milliárdok is az ő zsebükben köt ki.
Senki ne feledje, ha zavargások törnek ki, ha elindul az erőszak az utcán, annak nem lesz könnyen vége, évszázadokra okozhatunk sebeket egymásnak.
Mindemellett, minden eldobott kő a kormányfő hatalmát erősíti. Türelem és ne feledjük a szocializmus egyik jelmondatát: Ne vigyorogj Ilijics, nem lesz így örökké 150 évig sem váltunk mi törökké.

Karácsony Benő 2009.03.01. 14:54:00

Ezt olvassátok,a ritka-kevés cigányemberek egyike írta,bárcsak ilyen volna a zöm!
Különösen ez nagyon jó része a cikknek:
"Nincs kollektív bűnösség. De van kollektív felelősség. Ezt leginkább azoknak üzenem, akik mindenáron bele akarják adni mások szájába a kollektív bűnösségre utaló mondatokat. Akár a Népszavában jelennek meg, akár az Indexen. Cigányként mondom, még a véresszájúnak tartott Bayer Zsolt sem mondja sehol, hogy minden cigány bűnöző. Csak vannak, akik ezt nagyon szeretnék hallani végre, hogy aztán majd azonnal megvédhessenek minket. A cigányokat. Nem, nem a magyar társadalmat, hanem a cigányokat.

Nos, én nem kérek belőle. Védelmeztek eddig minket húsz éven keresztül, aminek az lett a vége, hogy pár liberálisnak mondott gondolkodó, esztéta, projektvezető és "értelmiségi" jól megélt belőlünk. A cigányügyből. Meg az, hogy számos, alig néhány osztályt végzett cigány "vezető" elhitette a rangos iskolákban végzett, magukat dörzsöltnek tartó többségi politikusokkal, hogy ők, az örökös roma elnökök megkerülhetetlenek, és szolgáltatták is serényen a szavazatokat. Amikor meg kellett, csendben maradtak, és jól tették, hiszen van annyi vaj sokuk fején, hogy jobb, ha csak visszafogottan bírálják a hatalmat." - hát,elvtársaim az Úrban:erről van itt nagyba' szó!!!
:-)
Ja,azóta megint volt egy tűzriadó,majdnem meglincseltek két atyafit,mert azok meg a házuk udvarán rőzsét égettek,a pérók népe meg rohant gárdistát ölni...

Steppenwolf 2009.03.01. 14:56:03

Azok után, hogy Raffael látni vélte, hogy ismét egy szürke terepjáróból molotov koktélt dobtak az elektromos tűzben kigyulladt házra, már azon sem csodálkoznék, ha a hét eleji bűntény is csak provokáció volt. Persze, azért bízom benne, hogy csak az én fantáziám túl élénk, és ilyen mélyre még cigányaink sem süllyedhetnek, hogy még a sajátjukkal is hasonlóan végezzenek, mint a magyar áldozatokkal. Sokkal valószínűbb, hogy megint a cigánymaffia leszámolása van a dologban.

drybone 2009.03.01. 14:58:29

Gyurcsány már folyamatosan rasszistázza az országot. Komoly átszellemült arccal nyilatkozik az országban folyó rasszizmusról. Micsoda felelőtlenség ez! A baloldali média a romák elleni támadásoktól hangos, és már ott is szerepel a rasszizmus. Miközben a felderített bűnesetek egyike sincs kapcsolatban rasszizmussal. Az hogy Magyarország rasszista egyszerűen RÁGALOM! És ki rágalmazza a lakosságot? A lakosság által megválasztott baloldali politikusok. Akik elvileg az embereket képviselik. Nem rasszista sem a magyar sem a roma lakosság! Nagyon sok a vegyes házasság, a barátság, a jó szomszédság, mert a roma lakosság tetemes része rendesen él. Sok gyermek és felnőtt van az országban akiknek mindkét oldalról vannak felmenőik. És éppen ezért felelőtlenség amit a baloldal művel. Politikai céljaik miatt, mert félnek a jobboldaltól, már az egész országot rasszistázzák, bűntudot kelteni a jóérzésű emberekben összezavarni a társadalmat ez a cél. De nem engedjük! Nem engedhetjük meg! ÁRTATLANOK VAGYUNK!
Az is felelőtlenség, hogy nem reagál a kormány arra, hogy MAZSIHISZ jelentésére alapozva az USA külügyminisztériuma "megdorgálta" országunkat a rasszizmusért, és az EU tanács is mert az SZDSZ ezt jelentette arrafele. Ezeknek a szervezeteknek tájékozódniuk kellene mielőtt ilyen kijelentést tesznek. De nem tették meg. Ezért kormány szintű tiltakozás kellene, mert a lezárt nyomozások azt mutatják, hogy nincs nem fajgyűlölet volt az oka egyik család elleni támadásnak sem. Ez rágalom!
Az USA kormányának nem a MAZSIHISZ-el hanem a magyar külügyminisztériummal kellene megbeszélni a dolgot a tények alapján. De látnunk kell, hogy kinek a célja az ország rasszistává bélyegzése. És hogy kinek a pártján áll a magyar baloldal. Nem az ország oldalán. Kuncze kijelentése beleillik ebbe a képbe, azt mondta ciánkapszulát adna mindenkinek aki elégedetlen az országban. És miért mondta? Hogy tovább növessze a bűntudatot. Csak azt felejti el hogy a politikusok a népet kellene képviseljék, nem pedig nép kiirtásáról fantáziáljanak.
Nem szabad bedőljünk, nem vagyunk bűnösök, jóérzésű emberek vagyunk, nem rasszisták. Nekem is vannak barátaim innen-onnan. Szó sincs arról, rasszista lenne az ország, és ha a roma népességről van szó, szerintem Magyarország példaértékű lehet más európai országoknak, mert ilyen tolernacia, együttélés nincs máshol és elmondhtaó az is hogy a nép kultóra is több helyen összeér, ha már csak arra gondolunk, hogy a magyar csárdákban hagyományosan cigány együttes zenél...hol van ilyen Európában, amelynek tanácsa elmarasztal bennünket? Hol van még 100 tagú cigányzenekar? Hol kap - kapott a cigányság ennyi támogatást, segítséget az utóbbi évtizedekben? Hol van ilyen átjárhatóság két népcsoport közt - barátilag, családilag, szomszédilag stb? Majd ha valamely más ország elért legalább ide ahol mi vagyunk akkor lehet véleményt mondani. Nyilván van sok tennivaló is, de ez már nem igaz a roma társadalom egészére. Van egy része a cigányságnak akik még nem illeszkedtek be, de pont a kormány feladta az hogy programokkal segítse őket ebben. De rágalmazni könnyebb, és uszítani.

Steppenwolf 2009.03.01. 15:04:05

Szélsőjobboldali média??? Nah, megjelentek a cigányabajgató liberális szalonhülyék.

Steppenwolf 2009.03.01. 15:08:08

Nem elképzelhetetlen, bár az utóbbi idők ehhez hasonló, vagy ennél sokkal durvább kivégzésszerű gyilkosságait mind cigányok követték el.

Nick Leeson 2009.03.01. 15:08:32

Egyszer, üzleti kapcsolatom volt egy diplomás cigánnyal. Eleinte azt gondoltam Ő a kivétel. Végül 150e Ft-al károsított meg...

Steppenwolf 2009.03.01. 15:08:52

@mavo: Nem elképzelhetetlen, bár az utóbbi idők ehhez hasonló, vagy ennél sokkal durvább kivégzésszerű gyilkosságait mind cigányok követték el.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 15:11:20

@Perillustris: :D Bevallom...
@mavo: A ku klux klan amerikában volt kb. 150 éve. Hol voltak akkor még a kommunisták? Ráadásul az amcsik nem hagyják magukat úgy megfélemlíteni, ahogy mi hagyjuk megfélemlíteni magunka a rokonokkal együtt ártatlanokat lincselő csoportoktól, meg az érdekükben lobbizó megélhetési érdekvédőktől.

Bert Sels 2009.03.01. 15:14:19

tudja valaki miért nem sikrült a cigányságnak a történelem folymán egy saját államot létrehozni? van itt szakértő a csapatban? éredekelne ...

Mariannka51 2009.03.01. 15:16:58

@steevo: engem meg egy magyar......

Steppenwolf 2009.03.01. 15:18:58

@Határozott Szándék: Még közelebbi példa Olaszország, ahol a bevándorló román cigányokkal szintén elharapózott a cigánybűnözés. Ott a kormány szabad kezet adott a hadseregnek a visszaszorításukban, és eddig úgy tűnik sikeresen.
Pedig ott mind a rendőrségnek, a Carabinierinek pedig pláne összehasonlíthatatlanul nagyobb a tekintélye, mint a mi rendőrségünknek, akiket még egy 5-6 14-16 éves pondrókból álló cigány bandától is képes futásnak eredni.

drybone 2009.03.01. 15:19:01

@mavo: hát miért lenne probléma az ha megirják hogy cigány származású az elkövető??? Amerikában is megirják hogy az elkövető, fehér, fekete, hispanic stb... ezek tények.

KCB 2009.03.01. 15:21:39

@mavo: Épp az ellenkezője igaz, mint amit állítasz. Ha csak a tanár vagy orvos veréseket vesszük figyelembe akkor is sokszor egyértelmű hogy cigányok, de soha nem mondják be a TV-ve. Az interneten utána járva persze kiderül. Sokszor olvastam utána egy ilyen hírnek és szinte minden esetben cigány volt az elkövető ahogy azt sejteni lehetett. Vagy pl. nem egyszer történt meg hogy rendőrökre támadtak csoportosan kaszákkal és szamuráj kardokkal. Ott is egyértelmű a származás, egyszerűen magyar ember ilyet nem csinál!
(Ahogy a Miskolci rendőrkapitány is kifejtette már)
Ezen nincs mit vitatkozni, ez nem vélemény kérdése, ezek a tények. Hiába hozol fel egy ellenpéldát, a nagy számok törvénye ezt mutatja.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 15:25:55

Felhívnám egy apró különbségre a figyelmeteket az amerikai fekete polgárjogi mozgalmak és a mai magyar cigánylobbi között:

Akkor és ott Rosa Parksot azért tartóztatták le a rendőrök, mert le mert ülni egy fehéreknek fenntartott helyre a buszon, munkából (takarítás) hazafelé menet.
Ma Magyarországon azért tartóztatnak le cigányokat, mert megverik a tanítónőket, megrugdossák a rendőröket, és öreg néniket kínoznak halálra húsz forintért. Viszont nem kap büntetést az, aki az ingyensegély osztásának napján a kocsmából hazafelé menet még beugrik a nyugdíjas bácsi uborkáját ismét learatni.

űrszekerek 2009.03.01. 15:28:01

Ezek szerint az első esetben a tűzoltók nem véletlenül gyanakodtak áram okozta tűzre. Nyílt titok lehet arrafelé, hogy illegális bekötések vannak, esetleg még lopják is az áramot.

KCB 2009.03.01. 15:32:54

A cigányok kb. 600 éve élnek velünk, gyakorlatilag változatlan életstílussal (a letelepedést leszámítva)
Miért gondolják hogy valaha is lehet integrálni őket?
Ha mész az utcán, meg tudsz mutatni egyetlen Hajdút vagy Kunt is? Vajon miért, mert integrálódtak, pedig nagyon nagy számban jöttek az országba.
Vagy ha a személyneveket nézzük, rengeteg szláv, és német származású ember van köztünk, de ha nem mutatkozik be, nem mondod meg hogy az ősei külföldiek. Ez nem felzárkóztatási program vagy pénz kérdése. AKARNI kéne! Megfogni azt a kibaszott kapát és kimenni a kertbe ha nincs munkája. Én faluról jöttem, ott mindenkinek veteményes kertje van és rendbe van az udvar, kivéve a cigánynál! Ez vajon miért van így? Mert kirekesztik őket? Vagy csak büdös a munka? Megalázó kapálni, dolgozni a megélhetésért? Öreg néni 80 évesen kapálgat a kertben, miközben életerős cigány férfiak csak a kerítést támasztják, vagy flangálnak fel-s alá a faluban. Én is láttam becsületes cigányt, de soha egy rossz szó nem esett rájuk mert ugyanúgy megbecsülik ha rendes ember mint bárkit. Csak sajnos nem ez a jellemző.

kranführer 2009.03.01. 15:33:27

Cigányok hazudnak. Ez teljesen természetes dolog.

2009.03.01. 15:45:09

Miután egy este egy családnak Molotov-koktélt dobtak a házába, majd a menekülő apát és kisgyereket hátha lőtték, mint a kutyákat, az ottani cigányok az elkövetkező tíz évben minden lakástűzben támadást fognak látni. Ahogy TI is tennétek hasonló helyzetben, ha történetesen egy héttel ezelőtt a gonosz szerbek/románok/etwas a TI szomszédotokat meg az ötéves gyerekét lőtték volna le ilyen módon.
A két idézett forrás mindkettő arról beszélt, amit a szemtanúk látni véltek. Kéne tudni olvasni.

Most kéne befogni a szájakat, hogy a cigányok mekkora bűnözők. Mert az ártatlan, szentéletű magyarok a harmadik családra támadnak rá éjszaka, és lesből gyilkolnak olyanokat, akiknez KÖZÜK SINCS. Tudtok erre is büszkék lenni, drága nemzettársaim? Ezekre a becsületes, embernyi magyarokra?

Mer' tudjátok, ha arról lenne szó, hogy a cigány pasas kinyírta az öcsémet, és cserébe én is megölöm őt, akkor megérteném. Bosszú. Rossz dolog és büntetendő, de rá lehet bólintani, úgymond érthető.

De az az ötéves gyerek az nem ölt meg senkit. És aki rá tud bólintani arra, hogy ilyen módon megöltek egy ötéves gyereket, az nem ember.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 15:46:56

Ennek a kérdéskörnek a megoldása olyan egyszerű, mint a gravitáció.
Csupán annyi, hogy meg kéne szüntetni az ingyensegélyt. Pl. fél évig kaphat a minimálbérnek megfelelő segélyt az, akinek van 180 nap munkaviszonya az előző segélykérelem óta, és öt éven belül nem ítélte el bíróság semmilyen köztörvényes ügy miatt.
A roma polgártársak közül azok, akiknek nem fűlik a munkához a foguk, előbb elhúznának innen, mint hogy ki tudnánk mondani, hogy isten veletek. Mennének Spanyol o-ba, Angliába, meg Dániába. Ott sincs ingyensegély, de ott legalább meg tudnának élni az ottani minimálbérből. Annak az egy-két ezernek, aki eddig is dolgozott, és iparkodott, nem változna semmi. Csak különválasztanánk az ügyeskedő purdégyárosokat a rendesebbjétől.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 15:52:27

@canahari: meglehet, hogy a tatárszentgyörgyi lövöldözők csak annyira magyarok, mint a pécsi kézigránátos fasiszta, akiről ugye azóta megtudtuk, hogy maga is cigány.
Az ötéves kisgyermek egy szegény, ártatlan áldozat, éppoly nagyon sajnáljuk őt, mint amennyire a romák sajnálják a cigány bűnözők magyar áldozatait.

Steppenwolf 2009.03.01. 15:56:06

@canahari: Harmadik család? Nem mintha tudnánk már, hogy magyarok voltak (Pécsett is romák gyilkoltak romát, bármennyire is akarta Kolompár, Mohácsi, Horváth Aladár és a többi megélhetési cigány, hogy rasszista támadás legyen), de melyik az a másik kettő???

A szíven szúrt Marian Cozma, a halálra lincselt Szögi Lajos, a megerőszakolt és élve felgyújtott Pénzes Henrietta, a szintén megerőszakolt, majd szabályosan kivégzett kiskunlacházi kislány, a 88 éves megerőszakolt idős néni, akinek halála előtt a cigány támadója levágta végtagjait, kinyomta a szemét, majd baltával széthasította a fejét, (és még sorolhatnám a cigány elkövetőket és hasonló áldozataikat oldalakon keresztül) mit vétettek???

Megfigyelo 2009.03.01. 15:59:25

Finoman fogalmazva is alig hihető véletlen, hogy a második tűz egyszerűen az elektromos fűtőtesttől keletkezett - különös tekintettel arra is, hogy a ház lakói az előző gyilkosságok miatti félelmükben rokonokhoz költöztek, tehát aligha hagyták bekapcsolva a fűtést. Viszont az már bebizonyosodott, hogy hatóságainknak nagyon nem akaródzik a dolognak tisztességgel a végére járni...

Steppenwolf 2009.03.01. 16:06:18

@Megfigyelo: Az viszont sokkal hihetőbb, hogy a tűzoltóság és a rendőrség rasszista, és valójában volt néhány szintén rasszista olyan hülye, hogy egy fokozott rendőri ellenőrzés alatt álló faluba, a vérbosszúra éhes cigányok közé visszamenjen és felgyújtson egy üres házat.
És olyan tűz sem keletkezett még, hogy valaki elment otthonról és bekapcsolva hagyta a hősugárzót, a tűzhelyet, vagy egyéb elektromos berendezést.
Köszönjük, kedves Megfigyelő az okos megállapításokat, leülhetsz. :)

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 16:13:27

@Megfigyelo: Nem költöztek rokonokhoz, hanem csak átmentek a szomszédba a gyászolókhoz. Akik rokonokhoz költöztek, azok a lelőtt férfi családtagjai.

drybone 2009.03.01. 16:23:31

@Megfigyelo: te nagyon akarod kábítani magad. Megkérdőjelezed tűzoltóság-rendőrség nyomozási eredményét. Miért akarsz ennyire hinni másban? Nem az igazság számít? Vagy már te is azok közé tartozol akik jobban éreznék magukat ha rasszista gyújtogatás lenne a tűzeset mögött? Szivjál marihuanátha eddig még nem tetted, kábitsd magad azzal tovább. Másik lehetőséged is van persze, az hogy előveszed a józan eszed, kinyitod a szemed, és elfogadod a tényeket...

drybone 2009.03.01. 16:29:49

@canahari: miféle harmadik család?? Csak nem tudsz valamit???? a Rendőrség gőzerővel nyomoz, te pedig tudod hogy kik voltak az elkövetők és csendben vagy? Ha ilyen biztos vagy benne, akkor ne a blogon magyarázz, hanem kötelességed bejelenteni a rendőrségen. Ha pedig nem tudod ki volt az akkor nagyon csúnya dolog bárkinek is a nyakába varrni egy ilyen rémtettet, ahol egy kisgyermeket lőttek le.
NE haragudj de nem tudok olyan esetet elképzelni, ahol egy magyar család rátámad éjszaka egy roma családra, leégeti a házát, és lövéssorozatot ad a menekülőkre. Ez minden józan észt nélkülöz. Hogy jutottál erre a következtetésre?

Mawhonic 2009.03.01. 16:30:32

A gyermekéveim egy részét még a rendszerváltás előtt egy kis vidéki faluban töltöttem, ahol a többségi tótok (a helyi cigányok nyelvezetében: parasztok) mellett kb. 30 %-nyi cigányság élt. A mi családunk képezte az abszolút kissebbséget, mi voltunk a "nácik", a determinációt a német származásunknak köszönhettük.

Ami már akkor feltűnt, hogy vidéken a cigány lakosság zöme a falu széli "cigánytelepeken" (ezt a kifejezést használta mindenki) tengeti életét, katasztrofális szociális körülmények között. És ahogy elnézem, ez az elmúlt 20-30 évben alig változott... Ezek a szociális körülmények határozzák meg már generációk óta a romák kilátástalan helyzetét, mondhatni, egy jelentős részük a napi túlélésért küzd.

A probléma tehát nem új, a megoldatlanság gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, és szerintem hülyeség ezt bármilyen módon politizálni vagy a politikusokra fogni.

Ha most eltekintünk attól, hogy a romák első hullámban az arabok rabszolgáiként és katonáiként érkeztek Európába több, mint ezer évvel ezelőtt (még a magyarok előtt), volt a középkorban egy rövid időszak, amikor Nyugat-Európában elismert népcsoport voltak, elsősorban a kézügyességük és zenei tudásuk révén (aranyművesek, hangszerkészítők, zenészek stb.)

De valamiért Európában a Római Birodalom óta megoldatlan probléma a jövevény népek integrációja/asszimilációja. Ha épp jólét van, a probléma háttérbe szorul, ha válság és perspektívahiány (mint most), akkor előtérbe kerül.

Ilyenkor a többségi népcsoport csak azokat ismeri el honfitársként, akik asszimilálódtak. Ismerek romákat, akikből orvos, ügyvéd, tanár lett. Ha kicsit világosabb bőrűek, már meg sem mondja róluk senki, hogy milyen népcsoporthoz tartoznak, a környezetük simán "lemagyarozza" őket.

Egy évtizedek, évszázadok óta megoldatlan szocializációs/integrációs helyzetet senki sem fog megoldani máról holnapra.

Perillustris 2009.03.01. 16:30:44

@Határozott Szándék: "Pl. fél évig kaphat a minimálbérnek megfelelő segélyt az, akinek van 180 nap munkaviszonya az előző segélykérelem óta."

Nem jó, hiszen azt írod, ha valaki fél évig dolgozik, utána fél évig kaphatna segélyt, s így tovább. Kizárólag természetbeni juttatásként szabad bármilyen segélyt adni, azt is csak annyit, hogy éppen ne haljon éhen az illető.

burian 2009.03.01. 16:30:49

index.hu/belfold/2009/03/01/a_ciganyok_elleni_gyulolethadjaratrol_ir_a_sunday_times/

Köszönjük Mohácsi Viktória!

Ha az a cél, hogy elhódítsa Gyurcsány úr elől a leggyűlöltebb ember címet, akkor jó úton jár.
Mindazonáltal ne feledjük, hogy az ország első számú problémája nem pár handabandázó, hazudozó cigány, hanem az államcsőd, melyről oly sok igyekezettel igyekszik a hatalom elterelni a figyelmet.

Más kérdés, hogy az államcsőd közvetlen ok-okozati kapcsolatban áll a cigányokkal.

Steppenwolf 2009.03.01. 16:35:20

@neantropus: Arra azért kíváncsi lennék, kinek a megrendelésére és ki írta ezt a csúsztatásoktól és hazugságoktól hemzsegő, magyar társadalmat lejárató, defacto lerasszistázó cikket.
Tippjeim vannak...

Perillustris 2009.03.01. 16:49:08

@neantropus:

Arra jöttem rá, hogy egyszerűen le kell ezt szarni. Könnyen dumál, aki nem itt él.

Másrészt nyomatniuk kell a rasszista vonalat, mert erre hivatkozva könnyebben lehet fejni az EU-s kasszát.

Határozott Szándék (törölt) 2009.03.01. 16:51:09

@Perillustris: Mindegy, milyen formában adják, a lényeg, hogy ne alanyi jogon járjon, hanem hogy az emberek egy minimum meghatározott idejű munkával, járulék és adófizetéssel szerezzenek rá jogosultságot, mint a munkanélküli segélynél, mint minden normális országban.
A gyerekekkel kapcsolatban el tudnék képzelni egy ösztöndíj rendszerű gyedet, - évente az életkornak megfelelő vizsga, és aki jobban teljesít, az egy évig kicsit magasabb összeget kap. Csak arra kéne vigyázni, hogy ne az iskolai átlagot vegyék figyelembe, mert akkor a cigányok megölik a tanítónénit minden egyesért. Független vizsgabiztosok előtt lehetne vizsgázni. Mindjárt nem lenne érdekelt senki abban, hogy nyomorékká tegye a gyerekét a kétezer forinttal magasabb gyed miatt.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.01. 20:23:29

@canahari:
nem tudhatod, kik voltak a gyilkosok, így nem ítélkezhetsz.

Perillustris 2009.03.01. 20:24:57

@Határozott Szándék: S pl. kizárólag adójóváírás a 3. gyerektől. A forma nem mindegy, mert egyébként a játékgépben és a kocsmában landol a segély.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.03.01. 21:56:33

"De nem tudok szabadulni attól a gyanútól, hogy ez a fejlemény nincs mindenkinek ínyére. Hogy jobban örültek volna egy kis koktélozásnak."

Nos igen, nekem is ez volt a legelső gondolatom. Sajnos sehogy sem ment le a tokomon a "gyúttogattak oszt e'futottak a' erdőbe" duma. Valahogy életszerűtlen volt egy rendőrszállta-jogvédőjárta faluban. A terepjárós változat már hihetőbb volt, mindenesetre borzasztóan örülök, hogy a szakértők villámgyorsan meghatározták a tűz okát. Ha pár napig tökölnek, a végén már Mária- és Csaba királyfi-jelenésekről is beszámoltak volna a kedves "szemtanúk".

Hangulatkeltés, politikai sakkparti az undorítóbb fajtából. Valahol másutt kifakadtam már ezen: hogy van mersze bármiféle politikusnak, jogvédőnek vagy egyéb bohócnak kihasználni emberek tragikus halálát saját piti kis karriercéljai érdekében?

Karácsony Benő 2009.03.02. 01:13:29

@Mawhonic:
Kevered a tényeket,de nagyon...
A cigányok sosem foglalkoztak aranyművességgel,ellenben voltak közöttük szegkovácsok,patkolókovácsok,teknővájók...Magyarország területére (amelyet több,mint ezer éve laknak magyarok!) az oszmán hadakkal érkeztek nagy számban.
A hóhéri feladatokat is szívesen elvégezték egyébként...pl.Dózsa György esetében is...

Chalabre (törölt) 2009.03.02. 14:40:41


Ezt szombaton kaptam e-mailben:

"A Tatárszentgyörgyi négy éves kisfiú Robika és édesapja Csorba Róbert temetésén, március 3-án kedden legyünk ott minél többen, hogy kifejezzük gyászunkat és azt, hogy legyen vége az erőszaknak Magyarországon!
Ingyenes buszok kedden 11 órakor indulnak a budapesti Bazilika mögül, a Bajcsy Zsilinszky útnál. Kérjük, részvételi szándékát a 06 20 329 7711 számon jelezze.
üdvözlettel a szervezők nevében:

Romák és nem romák: Megállítjuk az erőszakot!

„Fogtam a Robi fiam fejét az ölemben, csak azt mondogatta, hogy le, le, le, vagyis hogy lelőtték, csak már nem bírta kimondani. A kicsi unokám már nemigen volt észen, kapkodta a levegőt, csukott szemmel feküdt, és csak folyt a könny a szeméből” - Csorba Csaba, és felesége, Erzsébet február 23-án vesztették el elsőszülött fiukat, a 27 éves Robit, és négyéves unokájukat, Robikát. Fölgyújtott házukból menekültek, amikor hátulról lelőtték őket. A kis Robi június 8-án lett volna ötéves: egy biciklit szeretett volna a születésnapjára.

Romák és nem romák együtt gyászolunk a Csorba-családdal. Mögöttük állunk a temetésen. Közösen engedjük utolsó útjára apát és fiát. Mindannyian felelősek vagyunk azért, hogy a dolgok idáig fajultak.

Nem engedjük, hogy további ártatlan áldozatok haljanak meg Magyarországon.

Március 3-án, kedden, 13 órakor ott leszünk Tatárszentgyörgyön, Robi és a kicsi Robi ravatalánál.

Kérdéseivel hívja a 06 20 329 7711 számot."

Chalabre (törölt) 2009.03.02. 14:42:46


Hozzá ezt is:

"Bódis Kriszta Levele:
(A kislányom arra kért, ne küldjem el, mert megölnek minket is. Itt tartunk.)

Tatárszentgyörgyön virrasztottunk romákkal és nem romákkal, barátaimmal, és politikusokkal, jogvédőkkel, a cigánysoron élőkkel, néhány magyar falubelivel és a rettenetes gyilkosság túlélő áldozataival.

Gyakorlatilag nem térek magamhoz, mióta ez a progrom elkezdődött. Mióta Budai Barna (ózdi, roma aktivista, keresztgyerekeim apja) háza leégett, már a bőrömön érzem, a húsomba, ezt az egész borzalmat, amit sokan még mindig biztonságos távolból figyelhetnek a tévé híradásain keresztül.

Ebből a távolságból az egész nem is tűnik valóságosnak. Hátborzongató, az biztos, csakúgy, mint a többi katasztrófa. Miközben az országban cigány polgártársaink, embertársaink, honfitársaink félnek.

Nem, nem a vagyonukat féltik mert az többnyire nincs nekik. Nem attól félnek, hogy elkerülik őket az utcán, hogy nem szolgálják ki őket tisztességgel a boltokban vagy a rendelőben, vagy, hogy nem kapnak munkát, albérletet, amiért cigányok, mert azt már megszokták. Félnek. Féltik a puszta életüket.
Ahogy Tatárszentgyörgyön - a közvetlen közelről, hidegvérrel lelőtt öt éves Robika barátja- azt kérdezi a mamájuktól, "anya, engem is le fognak lőni?"
Mit lehet erre mondani? Egy ártatlan, őszinte kisgyereknek? Hogy sajnos lehetséges? Hogy senki nem védi meg a cigány gyerekeket? Míg tegnapelőtt "csak" kiszakították a családjukból, hogy állami gondozásba vegyék őket, mert a hatalom szerint "így válhattak a társadalom hasznos tagjaivá", és amíg tegnap elkülönítették őket az iskolában, mintha valami kórt terjesztenének, addig ma vagy holnap már kivégzik őket, szépen, szisztematikusan, ahogy a történelemkönyvekben meg van írva- apjukkal anyjukkal fivéreikkel és nővéreikkel együtt?
Miért nem találták meg a rendőrök az orruk előtt heverő töltényhüvelyeket és benzineskannát? Miért tűntek el a nyomok és miért nem ismerte fel az orvos a 18 sebből vérző kisfiún a lövések nyomát?

A ráhajított molotov koktéltól lángba borult a tető. A gyilkosok úgy négy méterre várták áldozataikat a bejárattól. Elsőként a 27 éves apa rohant ki, ölében Robikával. Az első lövések a gyereket érték, az apa letette a fiút, hogy az előtte álló gyilkosra ugorjon, a lövedékek ezért fúródtak közvetlen közelből a testébe, majd a tettes, miután végzett az apával a szaladó kisfút lőtte agyon. Kirohant az anyuka Reni is, a két kislánnyal, azonnal rájuk lőttek.
A kórházban a kislányból négy golyót vettek ki, még mindig kórházban van. Reni is megsebesült, a két éves kisebbik sokkos állapotban van.
A nagyfiát gyászoló Erzsinél virrasztottunk, és Reni föl akart jönni. Átvezették előttünk a konyhába. Nem tudom leírni...

Miért nem ordít fölháborodva ez az ország, hogy ne tovább? Ne cigányozhasson, ne bujtogathasson a cigányság ellen gyűlöletre, üldözésre és gyilkosságra büntetlenül senki!
Hát nem védi meg a törvény mindazokat, akik egy jogállam polgárai?
Nem védjük meg a velünk élő cigány polgártársainkat attól, hogy a szemünk láttára megfosszák őket -most már nem csak az emberhez méltó élet lehetőségeitől és feltételeitől, nem csak a becsületüktől, hanem- az életüktől is?
Követelnünk kell, hogy szigorú törvények tegyék lehetetlenné mindörökre a rasszizmus bármilyen formáját!
Mert bűnözők a rasszisták, akik gyűlölettel mérgezik saját nemzetüket, uszítanak és lerúgják magukról, idegennek bélyegzik a számukra nem tetsző, a nekik nem megfelelő honfitársakat.
Bűnt követnek el, akik a bűnözéssel szemben önbíráskodással lépnek fel. És azok is, akiknek fekadatuk hatékonyan tenni a bűnelkövetök ellen, függetlenül attól, hogy azok milyen nemezetiségüek vagy milyen társadalmi csoporthoz tartoznak és ezt a kötelezettségüket elmulasztják.
Azok követnek el bűnt, akik az évszázados cigány-magyar együttélési nehézségeket nem közeledéssel, normális és emberséges igyekezettel, felnőtt módon és kölcsönösséget megkívánva akarják megoldani, hanem a valóság torzításával hisztériáig gerjesztik azt.
Vajon szándékosan nem említik soha ennek az együttélésnek a tagadhatatlan pozitívumait? Hogy mit tanultunk eddig, és mit tanulhatunk még egymástól? Hogy mennyit gazdagodott az ország a cigány származású magyar állampolgárainak tehetségével, hogy micsoda közös kincsünk a cigányok hagyománya, és gondolkodásmódja, a cigány folklór, a költészet a zene, a tánc?
Ki csodálja s teszi példává, hogy milyen keservesen nehéz utat jártak be azok a cigányok, akik a nyomor és a negatív megkülönböztetés ellenére fölemelkedtek, egzisztenciát teremtettek, megbecsült szakemberek, orvosok, jogászok, írók, papok, tanárok, pszichológusok lettek? Akik példái lehetnek azoknak a cigányoknak is, akik a társadalom peremén tengődnek? Miért ez kishitűség és szűklátókörűség, ahelyett, hogy azt üzennénk, érdemes, gyertek, meg lehet csinálni!

Drága barátaim! Egy házat fel lehet építeni, és ti mindent meg is tesztek azért, hogy ez a Budai családnak sikerüljön.
De egy családot nem lehet föltámasztani. Az a Tatárszentgyörgyi család nem létezik többé. Néhány tagja túlélte, de a családot kiirtották közülünk, és mi tehetünk erről, mert nem állunk üvöltve a parlament előtt, hogy megválasztott politikusaink azonnal hozzák meg a törvényeket, amelyek biztosítanak arról, hogy az országban terjedő, a gyilkos indulatokat felbujtó uszítás nem marad büntetlenül!

Morvai Krisztina a Tarka Magyar kapcsán azt mondta, hogy "mindenki, aki csatlakozott a Tarka Magyar mozgalomhoz, hívjon meg évente legalább egy hónapra egy sokgyerekes vidéki cigánycsaládot és lássa vendégül saját otthonában."

De érdemes újra olvasni azt az egész levelet. Csak most értettem meg, hogy a keresztényi gesztus mögé bújó ördögi üzenet valójában az volt, hogy ne csak a "vidéki, becsületes magyar" ember "szenvedjen az isten csapása" cigányoktól, hanem a hatalmon levő, gazdag, a "magyarság vérét szívó zsidók és idegenek, (vagyis a Tarkák) is", akik a "szeparált luxusból együttélésre kényszerítik, rászabadítják a kártékony cigányokat a kisebbségbe szoruló magyarságra." Emlékszem első hallásra, amikor kontextusából kiemelve idéztek belőle részleteket -én naiv- nem láttam a mélyére a szenteskedésbe csomagolt jéghideg beszédnek. Első hallásra egy az egyben vettem a szavait: hogy tényleg keresztényi szeretettel buzdítana minden fehér embert arra, hogy szavak helyett tettekkel bizonyítson. Emlékszem személyes sértésnek vettem tőle, mint a T arka szóvivője és egyik szervezője. Hiszen Morvai -még nővédő aktivista korából- ismert engem, tudhatta, hogy milyen vállalásaim vannak, és nem csak a hangomat hallatom, hanem a tettek híve vagyok, és a cigány család befogadása, vagy az együttműködés számomra természetes feladat. Csak később értettem meg a rettenetes cinizmust, hogy dehogy van itt szeretet, dehogy van itt példamutatásra ösztönzés. Világos, hogy a hozzá hasonlók érvelésének, ennek a pusztító és sátáni vircsaftnak a következménye, hogy szabad prédája lehet az öldöklésnek ma már válogatás nélkül minden cigány család. És íme: ártatlan gyerekek válnak gyilkosok célpontjaivá.

A cigányok pedig fogjanak össze! Kérjék számon elkényelmesedett és megalkuvó vezetőiken elsikkasztott jövőjüket, és hogy miért nem tiltakoztak a látszólagos pozíciók betöltése ellen. (Tiszetelet a kivételeknek!) Mindannyian pedig kérjük számon a valóságos hatalommal bíró, nem cigány politikusaink sunnyogását!
Cigány barátaim sok tiszta eszű és szívű magyar barátot kívánok nektek, magunknak!
Kívánok karizmatikus vezetőt, aki önfeláldozásával példát mutat és utat, amerre induljatok, aki nem csak prédikál és szónokol, és meghatódik saját szavaitól, hanem dolgozik is értetek. Aki mögé föl tudtok sorakozni, összetudtok fogni és egyenrangú helyet vívtok ki ebben a társadalomban mellettünk. Rám számíthattok! És számíthat mindenki, (zsidó, magyar, cigány, mindenféle Ember) aki építő, békés megoldásokat keres, és ennek szellemében cselekszik. És számíthattok még néhányunkra, remélem.

Megint ide írok nektek egy számlaszámot. Úgy hiszem a Tatárszentgyörgyi család is rászorul az együttérző segítségre, még ha apát és gyereket, a valamikori kedves családot -sem ezzel, sem mással- nem lehet feltámasztani.
Béke legyen velük és legyen közöttünk is.

Csorba Szilvia (Örkényi Takarékszövetkezet):
65500020-30049432-61000015"

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.02. 16:17:20

@Chalabre:
A levél sok részével egyet lehet érteni.
Azzal az alapvető felfogásával nem, hogy előre ítélkezik. Nem mondja ki nyíltan, de az alapállása az, hogy itt nem cigányok gyilkoltak cigányokat.
Ez, különösen a pécsi eset fényében, egyáltalán nem biztos.

Chalabre (törölt) 2009.03.02. 16:22:58

@sasika61:

Egyetértek. Én csak bemásoltam érdekességként macskakörömben.

Perillustris 2009.03.02. 16:33:06

@Chalabre:

"Romák és nem romák: Megállítjuk az erőszakot!"

www.hirtv.hu/belfold/kek_hirek/?article_hid=260608

Megállítjuk. Ha-ha!

2009.03.02. 19:31:56

"@canahari:
nem tudhatod, kik voltak a gyilkosok, így nem ítélkezhetsz."

Nem, én nem.
De te persze igen. Neked szabad posztokkal sugallni, hogy a háttérben óriási gyurcsányista magyar-cigány-összeugrasztó összeesküvés zajlik. Hogy a cigányok bizony olyanok, hogy hazudnak. Hogy ezt magyar ember nem is tehette, csak cigány, mert ugye tudjuk, hogy a magyarok nem olyanok, a cigányok meg olyanok. Ja, ha nem is cigányok, akkor esetleg még a gyurcsány is lehetett, talán.

Sasika, nem hallottál még arról, hogy mekkora felelőssége van annak, aki ír? Jézusom: pláne aki gyerekeket nevel?

Szerinted mekkora tüntetés lenne a parlament előtt, ha _magyar_ családokat végeztek volna ki ilyen módon? Mindegy, hogy kik! Akár magyarok! Szerinted mekkora tüntetés lenne, hogy "közbiztonságot" meg "adjátok vissza a rendőrségeinket" meg "több rendőrt", ha a nyomozók egy MAGYAR kisgyerek meg az apja meggyilkolása után, ó balsors, egyszerűen csak nem vennék észre a töltényhüvelyeket meg a Molotov maradványait?! Most kérlek, állj meg az olvasásban, és tényleg gondolj bele. Nem retorikai fordulat, komoly kérdés.

Mondd, Sasika, mit keresel te az oktatásban egyáltalán? Tíz év múlva a világ tele lesz olyan gyerekekkel, akik számára egy lelőtt ötéves nem is igazi lelőtt ötéves, merhogy csak cigány volt? Akik a kötelező "ejj de borzasztó" körök lefutása után KÉT bekezdéssel odébb már elmosnak és összeesküvést sugallnak, és nem, nem, az istennek sem veszik észre, hogy részei egy iszonyatos lavinának, ami elkezdett lefelé szakadni? Akik valami belső kényszertől hajtva cigányok által elkövetett gonosztetteket citálgatnak egy-két poszttal később, hogy megnyugtassák belül azt a hangot, ami azt mondogatja, hogy lehet, hogy most kéne mondani, hogy elég???

Tudod, az én vízióm a világról valami olyasmi, hogy emberek tízezrei üvöltenek haragjukban a parlament előtt egy ilyen mocskos gyilkosság után, függetlenül attól, hogy az áldozat magyar volt-e vagy cigány. Hogy emberek ezrei mennek el arra a temetésre, hogy nem csak a fehér bőrű kézilabdázókat siratják meg a kegyetlen gyilkosságok után, hanem a fehér bőrű kézilabdázókat _IS_. Hogy az emberek Cozmának és a Robikának is állítanak egy gyertyát az ablakba, és hogy a Cozmának nem csak azért állítanak, mert cigányok ölték meg.

De elég csak körbenéznem itt. Ahol láthatom a magyar tanári gárda színe-javát. Akkor tudom, hogy ilyen nem lesz, mert ebben a világban nagyon, nagyon, nagyon tönkrement valami.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.02. 19:52:23

@canahari:
nem értem az indulataidat: ha te tudod, hogy kik gyilkoltak, jelentsd, ha nem, akkor ne vádaskodj, mert ez bizony előítélet.

Nem mellesleg: üvöltöttél a parlament előtt, amikor Szögi Lajost meggyilkolták, vagy üvöltött bárki?

Ha valami tönkrement itt, az éppenséggel nem a tanárok bűne, nézz inkább a tükörbe!

Mouth Hero 2009.03.03. 11:54:17

"Ja, hogy ez a tanár megnézte, hogyan és hol élnek, a nyári szünetben nem otthon sörözgetett, hanem elbeszélgetett a cigánysor lakóival, aztán ebből kiindulva motivációt adott a büdöscigány purdéknak (és szüleiknek)?"

Azért álljon már meg a menet! Nehogy már azt mondd, hogy bármelyik tanárnak munkaidőn kívül foglalkoznia kellene a munkájával*, s mintegy szociális munkásként nyáron el kellene látogatnia a cigánysorra.


* Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a tanítást megelező napon nem kell a felkészüléssel foglalkoznia.

Periwinkle (aka A 40-es fantomja) · http://cido.blog.hu/ 2009.03.04. 02:18:40

@canahari: Ne haragudj, de Te valami teljesen más műsort nézel. Nem is igazán értem ezt a kifakadást...

Ha valóban rasszista erőszak történt (ami legfeljebb sejtés lehet, de Te máris tényként kezeled visítozva), akkor sok puszi a hobbi-jogvédőknek, ide vezetett a problémák agyonhallgatása és a szerecsenmosdatás. Soha az életben nem fog statisztika készülni arról, hogy az elmúlt évek Kolompár- és MohiViki-akciói hány olyan embert tettek rasszistává, aki sosem volt az.

Ha alvilági leszámolás volt, akkor pedig végre piruló füllel megtanulhatná a sok Hozzád hasonló wannabe-ombudsman, hogy előbb mérni, aztán vágni. Mert az ilyen gyerekes riposztok semennyire nem használnak a romák ügyének. Sőt!

Egyszerű a képlet:

1. azonnal abbahagyni a romák hergelését! nem kéne őket a többségi társadalom ellen uszítani, mert annak beláthatatlan következményei lesznek. És ez visszafelé is igaz.

2. visszaállítani a rendőrség tekintélyét. nem számít, hogy hány millió adóforintba kerül, nem számít, hogy hány fegyelmit kell kiosztani, vagy hány rendőrt elbocsátani. Amikor egy társadalomban valós igényként jelentkezik a darutollas csendőrség intézményének visszaállítása, amikor szimpatizánsokra lel egy Magyar Gárda, talán illene észbe kapni, mielőtt késő. És ez sem retorikai fordulat...
süti beállítások módosítása