HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Retteg tőlünk a világ

2009.03.04. 14:41 sasika61

 

Gondolom, sokan ismerik azt az anekdotát, hogyan fogadták az USA vezetői a második világháborúban nekik küldött magyar hadüzenetet. Ha a történet hitele ugyan nagyon is kétséges, az azonban kétségtelen, hogy az USA vezetői nem rettentek meg félelmükben, s a hadüzenetet nem vették egészen komolyan. Nemcsak azért, mert ismerték a magyar külpolitika kényszerpályáit, hanem nyilván azért sem, mert az egész hadüzenet inkább volt nevetséges, mint fenyegető. Valljuk be: kissé lenéztek bennünket.
 
Most aztán megfizettünk, megfizetünk.
Amerika fél. Tőlünk retteg.
„…meg kell gátolni, hogy "azoknak a problémáknak, amelyek a feltörekvő országokban, mint például Magyarországon vagy Ukrajnában jelentkeznek, legyen olyan nagy tovagyűrűző hatása, amely eléri a mi partjainkat"- mondja Obama elnök. Amit nem tudtunk egy hadüzenet árán sem elérni, hogy végre komolyan vegyenek bennünket, az most sikerült. Akkora bajt okoztunk, okozhatunk, ami még ezek szerint Amerikára is kihatással lehet. Ez igen! Sőt: Igen! Igen! Igen! Igen! 
 
Még mondja valaki, hogy eredménytelen volt a szocliberális kormányzás, egy frászt!
Az eredmények más téren is látszanak. Ugyanis nemcsak Amerika fél. Mindenki húzódozik tőlünk, előlünk, kerülnek, mint a leprást. A miniszterelnök szinte számkivetetten egyedül áll a brüsszeli uniós csúcson, javaslatait félresöprik; szomszédjaink elhatárolódnak, kivetnek maguk közül, nincs mit szépíteni: félnek. Félnek, hogy magunkkal rántjuk őket is valahová, egy olyan állapotba, amelyről még nekünk sincs pontos képünk.
 
Valaha a magyarok nyilaitól rettegett Európa, ma az alamizsnát kérő kezünktől: szép utat jártunk be. Mielőtt valaki azt hinné, hogy én mindennek örülök, azzal közlöm: téved.
Nem örülök. Szégyenkezem. Szégyellem, hogy ilyen országot kell gyermekeimre hagynom. Ebben megvan a magam felelőssége is. Mindannyiunké.
 
Ez azonban nem jelenti azt, hogy a felelősségi szintek összemoshatók. A fő felelősség a kormányé. El kellene tűnniük mihamarabb. Nem igaz, hogy egy kormányváltás semmit nem oldana meg, ez azok kifogása, akik szeretnének még a hatalomban maradni. Gyurcsányék puszta eltakarodása hatalmas energiákat szabadítana fel az ország többségében: a válság megoldásában való bizakodás már önmagában fél győzelem.
 
Ha igazán az ország érdekeit tartanák szem előtt, a megaláztatások láttán távozniuk kellene.

20 komment

Címkék: közélet magyarország válság obama

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr71981060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.03.04. 16:18:19

Sasika: ezt a képet még be kéne rakni:
komentare.sme.sk/c/4331846/shooty.html

Gyakoroljuk a szlovák nyelvet, mert most ezen röhögnek a szlovákok, tegyük hozzá teljes joggal....

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.04. 16:31:29

@Corry:
na igen, ez is beszédes.

Más téma:
nem szeretném, ha éppen itt vesznétek össze te meg Chalabre, mindkettőtöket tisztelem, értékes hozzászólásaitok vannak, egy ilyen félreértés, félrreolvasás miatt nem érdemes összerúgni patkót.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.04. 17:12:54

Hazafelé jövet azon gondolkoztam, hogy milyen helyzet állna elő egy estleges hatalomátvétellel, előre hozott választással. Sajnos nem sok mindenre jutottam, mert egyrészt 3 perc alatt hazaérek a melóból, másrészt pedig annak a felét végig beszélgettem.

Azonban az elmúlt hetekben web 2.0-n olvasható hozzászólások egyre elkeserítőbbek számomra. És egyre elkeseredettebb emberek írják. Ilyent a vastagbőrön pl., hogy minden bevásárlásnál veszek még egy konzervet, mert ki tudja mi lesz. Meg hogy most már lassan szégyen magyarnak lenni. Ja, és nem is beszélve az erősödő kormányellenességről (ezeket máshol is olvast).
Egyébként tényleg szégyen és gyalázat, amit a mai kormány művel és művelt eddig. És ehhez még jó képet is vágnak.
És az egyik legdurvább, hogy semmibe sem néznek minket, csak mondják a magukét, közben meg imádkoznak, hogy jöjjön valami csoda.

Nagyon durván gerincetelen alakok azok az emberek, akik el akarják hitetni a másikkal, hogy nincsen semmi gond (miközben nagyon is jól tudják, hogy van), és nincsen bennük annyi tartást, hogy szépen bevallják majd lassan elkullogjanak.
Persze a hatalom az jó dolog, mindenféle jót lehet vele csinálni...
Azonban egy tissztességes, rendes ember beismeri a hibáját, nem okol mást a gondokért, lemond a hatalmáról, és megpróbálja rendbe tenni azt, amit addig elkúrt.
Na mindegy, nem is ezt akartam írni. Illetve anniyt, hogy miért kell ennyire ragaszkodni a hatalalomhoz (azért persze a szakirodalmi részét ismerem), meg hogy mi történne egy esetleges kormányválkáskor?

Corry 2009.03.04. 17:13:57

@sasika61: Igazad van, én is becsülöm a chalabre hozzászólásait, kivéve ha félreértés (nem találja meg a saját mondatát) sérteget, hogy nem vagyok korrekt.

Én szeretnék vele korrekt lenni, és úgy gondolom, hogy az is voltam, de nem hagyja magát rávezetni :-) De én Téged elfogadlak mediátornak úgy tudóm bíróéknál ez most az új szó erre:-)

Chalabrénak meg ez a mondat legyen egy békejobb.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.04. 17:26:19

@Corry:
El fogja fogadni, bízom benne.

@BálnaUhr:
én először is leinnám magam örömömben :)

2009.03.04. 17:45:44

Hát megint nagyok lettünk Europában--nagy hülyék-akiken röhög a fél világ.Röhög, mert vezetöink ostobák és mellette még nagyképüek is.Ám egyet elfelejtenek--Gyurcsány, Veres,Bajnai--mégpedig azt, hogy nem ök vezetik az uniót!( Hála istennek!) Igy nem lehet blöffölni, hazudni, és mindig az ellenzéket vádolni--ugy mintha az lenne a feladatuk és nem az ország irányitása.Nem kaptunk kölcsönt és nem is kapunk.A mult év végén voltak már kint A.Merkelnél kunyerálni, ám ö akkor is és most is --mint ahogy mások is--beintett, és közölte a küldöttség vezetöjével, hogy minek adtuk el az állami vagyont.Valamint megjegyezte hogy, ha nem lopták volna szét a privatizációs bevételeket, akkor most nem lenne ilyen óriási bajunk.Hogy felelösök vagyunk- e a kialakult helyzetért ? Talán, mert hagytuk hogy a demokrácia köpenye alatt--köszönve a szocik és "ciántablettát" osztogató pártjának-- Fletó-Kóka szövetség, elcseszte mindazt, amit nehezen lehetett! Itt hamarosan uj kormány lesz, hiszen Gyurcsány már nem kompetens a külföldiek szemében.Remélem észreveszi és lemond. Ha nem, akkor már csak a jó isten mentheti meg Magyarországot !

Chalabre (törölt) 2009.03.04. 18:19:22

sasika!

Én is értékelem a jóindulatú közvetítést. De attól, hogy azon a poszton nem értettünk egyet, vagy elbeszéltünk egymás mellett, vagy ki tudja (az ok-okozati viszonyokat most sem ismerem corry-tól), attól még a további posztok témáiban akár egyet is érthetünk. Nekem ezzel különösebben semmi bajom. Mindössze szeretem, ha következetesen indokolnak, mert úgy nincs félreértés, káosz. Ha meg nem, hát nem.

Veled sem értettem mindenben egyet. Mégis visszalátogatok hozzád és nem tűnsz sértettnek, ahogy én sem. S ahogy épp az imént írtam ott, nem lehet engem olyan könnyen megsérteni, mégha úgy is tűnt. S az ő reakcióit sem annak veszem. Odamondogattunk kölcsönösen egymásnak, de inkább ez, mint az álszent udvariaskodás. Ezt mindig is többre értékeltem és fogom is.

Attól szép a világ, s nem rémunalmas, hogy ilyen színes, ilyen sok véleményű. Szval no problem :-).

mizrolist 2009.03.04. 19:16:20

sasika, szerinted ki fogja először bevállalni a komplett reformszövetséges programot? Mert én nem látok ilyen magyar politikust... és addig tökmindegy, ki bohóckodik miniszterelnökként.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.04. 20:00:20

@mizrolist:
szerintem nem, nem mindegy, és talán az sem biztos, hogy nincs más út, mint a Reformszövetségé.

@Chalabre:
örülök a hozzáállásotoknak.

mig8 (törölt) 2009.03.04. 20:12:14

@BálnaUhr:
@janos551:

Szerintem tegyük meg azt, ami tőlünk tellik. Amikor Haidert megválasztották Ausztriában, és a fél EU tiltakozott ellene, egy osztrák barátom továbbra is büszkén vallotta magát osztráknak. Azt mondta, hogy attól még, hogy most épp ki a miniszterelnökük, még nem lesz rosszabb az ő "osztráksága". Az pedig, hogy mit tett le az asztalra, az nem Haider érdeme, hanem a sajátja.

De GYF szintem azért jutott hatalomba, mert nem hittük el - bocsánat: sokan nem hitték el -, hogy mennyire cinikus. sokan hittek neki és "nem látták a fától az erdőt". Ez egy lecke: most már látja a baloldali szavazó is, hogy ezekkel a múltból ittragadt emberekkel még kezet fogni se szabad.

És végül, hogy a kalsszikust idézzem: >> Kovács László találkozik a Parlament folyosóján Kuncze Gáborral: "Jó reggelt!" - hazudta.

Corry 2009.03.04. 20:22:13

@Chalabre: Köszi, egyébként meg vagyok győződve, hogy elbeszéltünk egymás mellett, lesz még ilyen ne féljen a Sasika. :-)))

De mindemellett többször értettünk már egyet is, és az se baj ha néha meg másképp gondoljuk a dolgokat, a több szempont színesíti a palettát.

De a poszthoz hozzászólva, nem tudom mit érezhet ilyenkor a mi Ferink. Szerintem még megpróbál valamit összehozni, hogy ne legyen bent a top3 legszarabb miniszterelnök között...
Szerintem most már csak erre kapar.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.04. 20:26:09

Osztom a véleményed Sasika.

A hadüzenet anekdotájának kitalálója egyébként Ciano olasz külügyminiszter.

@mig8: "Kovács László találkozik a Parlament folyosóján Kuncze Gáborral: "Jó reggelt!" - hazudta. "

XDDDD

Corry 2009.03.04. 21:04:06

Mi a szolidaritás félreértelmezésébe fogunk belerokkanni. Másutt már leírtam, itt is megteszem. A szolidaritás egy szép dolog, mondok egy példát: van 6 testvér, öt szorgalmas ügyes, a hatodik pedig kelekótya. Nosza a másik öt segít ennek az egynek, adnak neki enni, satöbbi. Szép dolog nemde? Na, most jön a magyar változat: itt is akad egy kelekótya, de van másik három, akinek nincs kedve dolgozni, de azt elvárja, hogy eltartsák, ezért folyamatosan mondja a ,maradék kettőnek, hogy dolgozzanak többet és legyenek szolidárisak. Ez utóbbi történet már nem tetszik annyira pedig itt is az történik, hogy akinek több van, attól a szolidaritás címén elvesznek (hoppá mintha az első változatban ez önkéntes lett volna, sebaj).

A Reformszövetségről: nem biztos, hogy az ő programjuk a nyerő, sőt lehet, hogy még az övék is kevés lesz. Komoly gazdasági szakemberek alkotják mindkét nagy párt volt miniszterei is részt vesznek, tovább az Akadémia volt és jelenlegi elnökei. Ezek az emberek nem állnak ki csak úgy viccből egy nagyon kemény programmal az ország színe elé, ennek jó oka van.

Hadd illusztráljam egy matematikai levezetéssel, hogy mi is van most, a rossz az, hogy már a fejlett cócalizmusban is ilyenek voltak a viccek és azóta se léptünk tovább.

KARL = MARX

AR –e egyszerűsíthetünk, marad:

KL = MX

Most jön a tört:

KL
-- = X
M

Itt a K a konstans elvi alapok, L a Lenin féle módosítások, M a Marxizmus mint közös nevező és az X az ismeretlen, ami felé haladunk…

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.04. 21:13:54

Mit kéne szégyelni? Semmi közünk ehhez az egészhez. Ezért alapvetően az MSZP-SZDSZ és párttagjai felelősek. Ez az ő bűnük.

No és az MDF-vezetőké és tagoké.

Kartal 2009.03.05. 08:00:35

@mig8: Szerintem meg Gyurcsány azért maradt miniszterelnök, mert a Fidesz választások előtt komoly operatív hibákat követett el. Azóta pedig stratégiai hibákat követ el.
Hozzá kell tennem, hogy rühellem mind a két nagy pártot, de ha ezek végre eltakarodnának a büdös francba szadeszos csatlósaikkal együtt, lehet, hogy én is leinnám magam örömömben.
És remélem Viki nem ássa elő megint valahonnan Mikolát, mert akkor megint nem szavazok rájuk.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 15:47:04

@Corry:
van itt pénz sok mindenre, főleg ha le lehet belőle nyúlni valamicskét.

Bahama 2009.03.06. 09:05:30

Sírni azt mindenki tud, de nagyon! Orbán Viktor sem a régi már! Látjuk itt bazsalyogni, ott bájologni, ahelyett pl hogy március 15re vmi nagy lázadásszerűt szervezne, és embertömegeket mozgatna! Mint annak idején a Terror Házánál!

Komolyan, a magyarok még biztosan nincsenek elég szarban, ha ennyire lapítanak!

rk-koma 2009.03.08. 12:16:40

A kormány/gyurcsány nem először követi el azt az elemi hibát, hogy egyeztetés nélkül mások nevében lép föl.
Ez olyan, mintha nem tudnám kifizetni a következő gázszámlát, aztán bemennék a bankba és azt mondanám kérem szépen a Kossuth utca nevében hitelre lenne szükségünk.
Hogy lehet az, hogy orvosi diploma nélkül kuruzslás miatt büntetik a kóklereket, de külügyminiszter meg lehet bárki elemi diplomáciai ismeretek nélkül?
süti beállítások módosítása