babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Népszavazás az emberölés szabadságáról

2009.03.05. 15:45 sasika61

 

„Akarja-e Ön, hogy az Országgyűlés a büntető törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvényt akként módosítsa, hogy ne legyen büntethető az a személy, aki saját, illetőleg mások személyét, tulajdonát, testi épségét, életét fenyegető, veszélyeztető jogtalan támadást vagy magatartást – ideértve a büntető törvénykönyv tényállásait és azok szabálysértési alakzatait – úgy akadályoz meg vagy előz meg, hogy a megakadályozáshoz, megelőzéshez szükséges mértéket bármilyen arányban, bármilyen eszközzel túllépi; még akkor sem, ha a támadás megakadályozása, megelőzése közben vagy annak következtében a támadó súlyosan megsérül vagy életét veszti?”
 
Ezt a kérdést kívánja ügydöntő népszavazás témájává tenni Szepessy Zsolt, Monok polgármestere, nyilván válaszul a kistelepüléseken is elharapódzó erőszakra. A független polgármester számomra rokonszenves figura, tisztelem karakánságáért, láttam vitatkozni szintén nem kis port kavaró javaslatáról (a segélyeket munkához kötné), ügyesen érvel, álláspontja mögött jó szándékot és tenni akarást véltem felfedezni: mindenesetre hasznosabb közéleti szereplőnek tartom, mint a kormány tagjait együttvéve.
 
Most mégsem tudok vele egyetérteni. Legújabb ötletének érvelését értem, a helyzetleírása most is pontos (az emberek biztonságérzete romlott, a bűncselekmények egyre durvábbak, egyre több az erőszak; a bűnözők egy része azt hiszi, neki mindent szabad; a vidéken élő egyszerű ember a legkiszolgáltatottabb, főleg ha már idős, beteg, és egyedül él; a kis vagyonát, értékeit sem tudja már megvédeni, hiszen ha hagyja, akkor reggelre minden „eltűnik” a portájáról, ha pedig szól, akár az élete is veszélyben foroghat stb.)
 
Mindez valószínűleg igaz. A megoldása javaslata azonban elfogadhatatlan és veszélyes.
Miért is? Nagy közhely, de attól még igaz: bármely dologba, folyamatba beavatkozni csak úgy érdemes, ha a beavatkozásunkkal nem okozunk nagyobb kárt, mint amit elhárítani szeretnénk. Márpedig megítélésem szerint ha a népszavazásra föltett kérdés eredményes lesz, attól még az általa leírt jelenségek nem fognak megszűnni, talán csökkeni sem, de hogy a zűrzavar, az anarchia növekedne, abban szinte biztos vagyok.
 
Ennek az az oka, hogy bár a kérdés szinte átláthatatlanul hosszú, valójában leegyszerűsíthető. A polgármester úr azt akarja megszavaztatni, hogy megölhetjük-e büntetlenül azt, aki „csak” pl. el akarja lopni a pénztárcánkat. Az ő válasza ezek szerint az, hogy igen. Az enyém pedig az, hogy nem.
 
Javaslata olyan tágra nyitná az önvédelem határait, hogy az már alig különbözne valójában az önkényességtől. Az önvédelem jogát a mai törvények is biztosítják. Talán nem kellő mértékben, talán a bírói gyakorlaton is tényleg lehetne változtatni az áldozatok nagyobb védelme érdekében, de ebből még nem következik, hogy az önbíráskodás legyen a meghatározó az ilyen ügyekben.
 
Ráadásul nem hiszem, hogy ez a kiterjesztett jog megvédené az „idős”, „beteg”, „egyedül élő” vidéki időseket, elesetteket. Ugyan mivel védenék magukat? Lőfegyvereket nem szerezhetnek be (hacsak erre is nem tesz valaki javaslatot), egy dorong, kés stb. ilyen helyzetben egy elszánt bűnöző ellen szinte semmit sem ér. Marad az áram. Amíg a nagymama úgy nem felejti a kerítésre, uborkára rákapcsolva, hogy a kisunokát is agyonüsse.
 
Nem, kedves polgármester úr, ez nem járható út.

Bízni kell abban, hogy egyszer, talán már nem is kell sokáig várni, lesz itt még állam, amely tisztességesen működik, lesz rendőrség, amely hatékonyan végzi a dolgát, hagyjuk meg az erőszak monopóliumát nekik a törvény által biztosított esetekre. Mert ez a javaslat, miközben joggal mutat rá az állam működési hibáira, egyes esetekben működésképtelenségére, valójában maga is hozzájárulna az állam szétveréséhez. Ezt pedig a polgármester úr sem akarhatja.

 

319 komment

Címkék: közélet önvédelem erőszak állam szepessy zsolt népszavazási kezdeményezés

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr55983387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.03.05. 16:58:27

Szerintem rohadtul igaza van.
Abba nem gondolsz bele, hogy mi van, ha betor hozzad ejjel ket keses cigany. Mit valasztasz jelenleg?

1. megkered oket ne bantsanak es vigyenek mindent, amit akarnak, esetleg eroszakoljak meg a lanyod, asszonyod.

2. kiallsz veluk 1 kessel mint szegal. sok sikert.

3. agyoncsapod, lelovod oket. Lesittelnek, es kesz az eleted.

4. hivod a rendorseget es az 1-3 pontok kozul valasztasz arra az orara elfoglaltsagot, mire kiernek.


amig nincsen normalis rendorseg / hala a fidesznek es a kornynak egyarant / addig nincs masik ut.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.05. 16:58:55

komolyan sasika, mintha egy egységsugarú neolibbant blogját olvasnám ... hová süllyedsz még tovább?

Mert kell ez a változás. Az állam kivonult erről a területről, hát védtelen nem maradhat a polgár. Takarékoskodunk s kisebb államot építünk, akkor szépen át kell adni a védelmi jogokat az állampolgárnak. Igaz, ezzel kellett volna eleve kezdeni és csak utána felszámolni a rendőrséget.

Vetrov 2009.03.05. 16:59:13

"Bízni kell abban, hogy egyszer, talán már nem is kell sokáig várni, lesz itt még állam, amely tisztességesen működik, lesz rendőrség, amely hatékonyan végzi a dolgát,"

na most szartam be a röhögéstől ... MEGALOL

Eleg_Volt_a_hazaarulasbol! · http://ciganybunozes.blog.hu 2009.03.05. 17:00:11

Jah, igen. azt akartam meg mondani hogy nagyon demagog es szenzaciohajhasz a cim. gondolom direkt hogy kapjal index fooldalt, mert az neked jo.

Az is lehetne a cim: Nepszavazas az elet vedelmerol. csak az nem ennyire populista..

Yeto 2009.03.05. 17:01:32

Én azért szeretném, ha lelőhetném/leszúrhatnám/elégethetném árammal/savban fürdethetném aki bejön a házamba engedély nélkül, mert most ha jobban verem meg mint a bíró szerint "arányos" (milyen hülye szó), neadjisten még viperát is használok mert nem volt tíz évem a sitten kigyúrni magam mint neki, akkor én megyek sittre, nem a megélhetési bűnöző.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.05. 17:01:36

Normális ember ezt nem is akarhatja. Ugyanakkor egyszerűen katasztrófa ami a magyar közbiztonságot, igazságszolgáltatást jellemzi. Ezen kellene változtatni.

Deak Tamas · http://valtozomult.blog.hu 2009.03.05. 17:04:11

Akkor ezexerint az USA-ban anarchia van. Mondjuk mindig is sejtettem ;)

Sir Brian 2009.03.05. 17:04:21

Teljesen igazat adok neki!Maximálisan támogatom az elképzelést. Ha a rendőrség nem képes megvédeni az állampolgárait akkor legalább kapják meg az esélyt a polgárok arra hogy megvédjék önmagukat

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.05. 17:06:26

Pont ezt akartam leírni én is, körülbelül ezzel a tartalommal.

Teljesen egyetértek.

Minden törvényt vagy szabályt rosszhiszeműen kell megvizsgálni: mik a kockázatai, hogyan ad lehetőséget a visszaélésre, stb.

Ezt a népszavazást, a teljes önkényesség miatt nem lehet támogatni, hiszen ebből az következne hogy a törvény szerint bármiféle önvédelem esetén ölni lehetne.

Meglehetősen népszerű lenne ez a védekezés a különböző testi sértéses ügyekben amikor a rosszfiúk megölnek valakit. A Cozma ügyben védekezhetne azzal a cigány, hogy "az arca felsértette az öklömet, ezt provokációnak vettem és ezért önvédelemből 8 haverommal leszúrtam".

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.05. 17:07:14

@Sir Brian: akkor mi lenne itt szerinted? Hiszen jelenleg is kaotikus állapotok uralkodnak ebben a tetves országban. Gondolj bele például mi lenne, ha mondjuk a tatárszentgyörgyi romák bosszút állnának és tévedésből téged böknének át a vasvillával.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.05. 17:09:17

Egyébként az, hogy nem támogatható ez a népszavazás nem jelenti azt, hogy nem kellene megváltoztatni az önvédelemre vonatkozó arányossági szabályokat. Jelenleg az önvédelem nem lépheti túl a vélelmezett szándékot. Szerintem léphesse, de ne extrém mértékben.

max95 2009.03.05. 17:09:47

Hagyjuk már ezt a liberális dumát!

Csak ez jelentene visszatartó erőt, semmi más!
Aki betör hozzám -érdekes módon én nem megyek más portájára- az megérdemli, hogy megdögöljön és senki ne kérdőjelezze meg utána a tettem jogosságát! Az én házam, az én tulajdonom, az én családom szent és sérthetelen és ami a lényeg, másoknak tabu és tiltott. Úgy, ahogy én is tisztelem mások tulajdonát és családját!

Aki ártó szándékkal lép más lakásába, kertjébe, annak onnantól kezdve ne legyen joga semmihez...

Lolita999 2009.03.05. 17:09:54

Ha megtámadnak az utcán, akkor ne kelljen már mérlegelni, hogy szegény rabló "Úr" -nak nehogy komolyabb baja essen! Hagyja magát a franc megtámadni! Én biztos nem nézném, mit ütök, ha bántani akarna valaki. Menteném az irhámat. De azt hiszem, vagyunk ezzel így néhányan. Az emberölést elítélem, és nem is az lenne a cél ilyenkor, hanem csak annyi, hogy támadáskor nem arra figyelne az áldozat, hogy arányos legyen a védekezése... Ha késsel támadnak, és nálam nincs kés, akkor mi számít arányosnak? Úgy elavult ez a Törvény, ahogy van. Üdvözöllek a XXI. században, Sasika!

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 17:10:10

Sasika, most írd le 500szor, hogy "A magyar nem bűnös nemzet. A magyarok nem agresszív tömeggyilkosok. A magyarok civilizált emberek."

Úgy látom, hogy a ballib propaganda még mindig érződik rajtad, nem bízol a saját nemzetedben.

Én egyet értek Szepessy kezdeményezésével, nyilván ez nem megoldás, de ott tartunk, hogy most először tűzoltásra van szükség.
Legalább legyen meg a kockázata, hogyha bodzaszedők tévednek éjjel 3kor a lakásodba, esetleg egy szórakozó helyen a társaság valamelyik tagját nézik bodzának, akkor nem 3 évet kapnak, hanem ott is hagyhatják a fogukat.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:11:03

@icelpro: 2009.03.05. 17:03:31
az itt írtakat vond vissza, kérlek, vagy kénytelen leszek moderálni!
Miről beszélsz?
Kapsz öt percet.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.05. 17:12:10

@TaTa86.: vagy a bodzaszedők vállnak még agresszivabb sorozatgyilkosokká.

2009.03.05. 17:12:31

Bar jogos lenne egyedul az a baj vele, hogy neked jon ot kanindian majd ha ellenkezel siman leszurnak, ha esetleg a rendor elkapja oket akkor eleg annyit mondani, hogy nekik akartal tamadni... (Persze ilyen eset ugy volt amikor gazpisztollyal lott a srac le tamadot, majd ot vittek el, hogy biztos rasszizmusbol tamadott neki a nagyobb csoportnak egyedul...)

Roth Mano 2009.03.05. 17:13:00

kretén módon van ez megfogalmazva.
"bármilyen arányban, bármilyen eszközzel"
magyarán bárki, bármikor, bárkit, bármilyen indokkal agyonlőhetne.
szerintem is meg kell változtatni a törvényt, de ez igy faszság.

Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni! · http://tudtad.blog.hu 2009.03.05. 17:14:17

kurvára nem a mi dolgunk lenne az igazságszolgáltatás. jobb helyeken ugyanis erre van az állam.

Tapmancs 2009.03.05. 17:15:20

A lényeg hogy magánterületen lehessen megvédeni magadat. Azzal én sem értek egyet hogy az utcán üssük agyon a zsebest, de ha a portámra jön be a tolvaj, azt már igen.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 17:16:38

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Holtan ez viszonylag nehéz feladat.
Egyébként nem tudom, hogy tudnak agresszívebbé válni. 0-ról ölnek legyél akármi.

Roth Mano 2009.03.05. 17:17:47

és persze te is szeretnél 0-ról ölni, konzekvenciák nélkül.

Káposztakukac 2009.03.05. 17:17:49

a pénztárcalopás nem élet fenyegetésévél járó bűncselekmény.

2009.03.05. 17:18:05

Sasika ! Hihetsz bármiben a PC előtt de amíg nem próbáltad élesben Ne Írj ilyeneket. Tulajdonképpen persze hogy írhatsz .(máméne)

fourgee 2009.03.05. 17:18:23

@sasika61: Az erős cenzúrát a nácik alkalmazták. Most liberális vagy, vagy náci?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 17:19:29

@Kösz jól vagyok! Ne tessék aggódni!: Ezt rosszul tudod. A társadalomnak kell a bűnözőket visszaszorítania, az állam csak a nagyhalakra van.
Ausztriában pl nincs ilyen cigánybűnözés, azért nincs (mert nincsenek cigányok), mert az osztrák társadalom nem tolerálja. Ha egy osztrák kisvárosban nincs rendőr akkor sem lesz bűnözés, ahogy apukám szülőfalujában sem volt sose, pedig rendőr nincs a 20 kilométeres körzetben.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.05. 17:20:58

Sasika látom a kommenteken, te is belenyúltál a jóba, mint én a múlt héten. Sajnos oda jutottunk, hogy a többség szemében aki csak egy kicsit is liberális nézeteket vall, esetleg nem az erőszakban látja minden problémának a megoldását, az már rendes ember nem lehet...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:21:00

@icelpro:
lejárt az időd. Abból, amit kimoderáltam tőled, nemhogy egy szó sem igaz, hanem azoknak éppen az ellenkezője az igazság.
Ekkora rosszindulatot nem vártam tőled.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 17:21:31

@fourgee: Marha nagy tévedésben vagy. Sasika a saját blogján azt csinál amit akar. Az, hogy te ebbe beleszólsz téged tesz "náci"-vá.

sprenczl 2009.03.05. 17:23:40

Ilyen erős törvényekre van szükség.
+ kézlevágás 1 csirke áránál súlyosabb lopásért.
RENDET!

éslkdfélsakdgsdgasdg 2009.03.05. 17:24:44

ÉN EGYETÉRTEK
kurvára elegem van már hogy hallom az ismerőseimtől, kirabolják őket fényes nappal, elmennek a rendőrségre, elkapják a kis fattyút a rendőrök majd elengedik mert fiatalkorú mikor van már 150 oldalnyi bűncselekmény az aktájukban
kérem szépen mit várnak a politikusok? ez pont azt bizonyítja nekik hogy lophatnak mert úgysem lesz következménye, elkapják őket majd elengedik és folytatják ahol abbahagyták

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:28:07

@TaTa86.:
nem írom le, mert nem állítottam az ellenkezőjét sem.
Olvasd végig türelmesen Sz. kérdését. ha egyedül maradok is tartom, nagyobb kéoszt eredményezne, mint ami most van.
S tegye fel a kérdést mindenki: ha az utcán látom, hogy egy zsebtolvaj meglop valakit, jogosnak tartaná-e bárki, hogy egy másvalaki nyomban agyonüsse a tolvajt? Mert értelmezésem szerint a népszavazás ezt lehetővé tenné.
Megértem az indulatokat, bennem is vannak jócskán, talán több is a kelleténél, de azért maradjunk már józanok, ha nehezünkre esik is.
Itt ugyanis most nem arról van szó, hogy betörnek a házadba, fenyegetik a családtagjainkat - ez esetben én sem mérlegelnék, függetlenül attól, mit mond a törvény.
De álljunk már meg egy polgári szóra, barátaim, ne akarjunk vért ontani, ha nem muszáj.

Parajpuding 2009.03.05. 17:30:24

sasika61 Te nyugodtan bízzál! Nem tilos. Ugyan kicsit naív és röhejes, de szíved joga. Te megvédheted magad, a családod, a vagyonod stb, úgy hogy bízol.
Más meg - engedelmeddel - megvédi másképp. Ha kell úgy, ahogy a polgármester által javasolt jogszabály remélhetőleg egyszer engedi. Majd ha otthon, vagy bárhol az utcán pl. megtámadnak 5 forintért, vagy csak úgy heccből, akkor javaslom, erősen bízzál:)))

nick_007 2009.03.05. 17:30:26

Ilyen formában azért csak nem kéne, de valahogy meg kell oldani, hogy ha valakihez betörnek és megvédi magát, akkor nehogy már őt ítéljék még el. Meg egyébként is növelni kéne a közbiztonságot.

Szavazás a Három Csapás törvényről:
wita.hu/index.php?show=wita&wita=108

Egyetért Ön azzal, hogy életfogytiglani börtönre kell ítélni azt, aki harmadszorra követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:30:51

@Káposztakukac:
"saját, illetőleg mások személyét, tulajdonát, testi épségét, életét fenyegető, veszélyeztető jogtalan támadást vagy magatartást".
Ez szerintem felsorolás. Vagyis nemcsak arra az esetre igaz, ha a pénztárcádat az éeltedet is fenyegetve veszik el, hanem ha egyszerűen lenyúlják.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:33:58

@fourgee:
erre méltatlan lene válaszolni.De hogy valaki anyagi haszonszerzésre vezeti vissza posztomat, az kiábrándít, és kiábrándítóan messze áll a valóságtól.
Az meg, hogy gyenge jelleműnek nevezett az illető "bicskát" kíván, nem is moderálást.

Psyman 2009.03.05. 17:35:52

Ha ez át is menne a népszavazáson és törvény születne róla, az AB akkor is visszadobná, mert teljesen világos, hogy alkotmányellenes.

fourgee 2009.03.05. 17:37:10

@TaTa86.: Hol szóltam bele? Feltettem egy kérdést. Nem illik mások szövegét kiforgatni. :)

A "saját blogomban azt csinálok amit akarok" mögött ugyanaz a motiváció van, mint a "saját lakásomban azt csinálok amit akarok, akár ölök is önvédelemből" mögött.

Én csak arra próbálom meg felhívni a figyelmet, hogy az emberek sokszor olyan dolgok ellen is kifakadnak, amit végül is saját maguk is megtesznek. Te meg gonosz módon kiforgattad a szavaimat...

tothmari 2009.03.05. 17:37:22

Igaza van azoknak, akik az ide vonatkozó törvényt teljesen rossznak gondolják. Magam se látok kivetnivalót abban pl. ha valaki bejön hozzám, hogy lopjon vagy bántson, lehessen akár aránytalanul is védekezni. Nehezebb ügy, ha utcán támadnak meg.
De igaza van sasikának is. Ez a kérdés így, ahogy feltette a monoki polgármester (olvassátok el és alaposan értelmezzétek) sajnos nem jó. Valóban arra alkalmas, hogy bármiért, bárkit akár meg is lehessen ölni. És mi nyilván nem ezt szeretnénk.
Szóval szerintem jó, hogy valaki végre feszegeti ezt az ügyet, a törvény is nagyon rossz, de a kérdést valahogyan másképp kellene megfogalmazni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:37:51

@Fedor:
én az álláspontomat kicsit sem tartom liberálisnak, sőt, éppen konzervatívnak, ebbe az értékrendszerbe ugyanis szerintem nem fér be a nyakló nélküli bosszú.

dr. Wilbur Swain 2009.03.05. 17:38:34

nem bárhol, bármikor, de ha a házam/telkem/lakásom területére lép, akkor legyen jogom megvédeni magam, akár a behatoló élete árán is

fourgee 2009.03.05. 17:40:06

@sasika61: Amennyiben nincs igaza, saját magáról állít ki bizonyítványt a véleményével. Kicsit olyan kioktató stílusú, mint Tata86. Tata86 meg Icelpro ugyanaz csak 2 nickkel?

raklap 2009.03.05. 17:40:39

a jog egy faszság... nem jó semmire , ugyanis ezt sehogy nem oldod meg vele.. másik most is ki lehet nyúvasztani a gecit aki rádmegy csak ne legyenek tanúk ha többen támadnak akkor sajna plusz meló és akkor mindet ki kell... utánna nagylevegő leülni és szépen végiggondolni a történteket maj kigyúrni egy sztori és mehet mindenki hátra borér... ja az alap legyen hogy bármilyen fegyverrel végzel is vele az nála vót ő hozta azzal támadt rád és véletlenül dulakodás közben őt vagy őket sebessítette halálra. egyet kell fejben tartani a jog soha nem az ártatlanokat védi.

kutya_zzr · http://www.hegylakok.hu 2009.03.05. 17:40:40

@sasika61: Ok, reménykedj. További szép napot a magzatburokban - kívánom hogy továbbra is egy, a képernyőn túli vízió legyen csak számodra az erőszak...

Johnny336 2009.03.05. 17:41:31

Egy dolog miatt nem értek egyet ezzel. Egyszerű példával próbálom szemléltetni:
Megtámadnak "valakik", visszatámadsz, akár halálos erővel is. Egyet kicsinálsz. De többen vannak, és te halsz meg. Majd a rendőr kérdésére az életben maradt támadók azt mondják, hogy te "levalakizted" őket, és rájuk támadtál, mert ők "valakik".

Amiért egyetértek, hogy a tettes, a támadó szándékosan támad rád - lesből, nyereségvágyból, kivagyiságból, vagy mert nem tetszik a képed neki, stb.
Ő készül a támadásra, te nem. Ő van helyzeti előnyben (kézben a kés, vipera, királykobra, zsilettpenge az ujjak között, stb.). Amikor megtámad, te már egy kialakult helyzetbe kerülsz bele, amikor is van cirka 0,5-1 mp-d felmérni a helyzetet, és megfelelően, arányosan cselekedni (már ha egyáltalán képes vagy rá alkatilag és pszichikailag).
Szerintem azzal, hogy ő megtámad téged, és semmibe veszi az alkotmányos élethez való jogodat, ezzel együtt ő is lemond a sajátjáról.

A jelenlegi helyzetről a véleményem: inkább a bíróság gondolkodjon évekig, hogy te jogosan tetted-e azt amit, abban a 3 másodpercben. Minthogy a hozzátartozóid zokogjanak a sírod felett évekig...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:41:51

@tothmari:
azt hiszem, ennél többet én sem tudok mondani, kb. ugyanezt érzem én is.

Éhesló 2009.03.05. 17:42:19

A "rendőrség" a politika eszközévé és pénzbehajtóvá züllött. Semmi ráhatása nincs a vidéket és a városokat elöntő erőszakra.
Ezért nagyon jó a kezdeményezés.
Texasban is bevált.
Annak kell(ene) félnie aki tilosban jár. Helyes.

magyar-magyar szótár 2009.03.05. 17:42:24

Ez a baromarcú polgi biztos bezzeg Amerikából indult ki, ahol bezzeg liberalizmus van, ott bezzeg a paraszt nem államitámogatásból akar megélni, mint nálunk, és bezzeg egyes államokban az emberek nem zárják a házukat meg az autóikat, még akkor se, ha elmennek hazulról, mert ezekben a bizonyos bezzegállamokban az emberek piff, lelövik azt, aki szerintük jogtalanul tartózkodik a házukban.
Bezzeg aljas semmi, köpnivaló Lúzerországokban az öreg néni meg bácsi vacogva nézi a szobából a "betörő"-ket, akik bekaratélyozták a konyhaajtót s a szekrényből kivesznek egy kést, azt mutatják nekik: meghaltok, ha ugattok! Oszt kirámolják szépen a tisztaszoba ruhászekrényéből a pézeket, meg takarékbetétet meg ezt-azt, amit a kamrában találnak, oszt tavasz.

Lúzerköcsögország az ilyen, ahol ilyen polgármester terem, mint ez a monoki...
Rendes toleráns ember beszól a tisztaszobába, a betörőknek, ne fáradjanak, ne ott keressék a pénzt, mert fent van a padláson a horogfán. egy zacskóban.

magyar-magyar szótár 2009.03.05. 17:43:11

- ss ypszilony: Nem horthyfasiszta ez?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 17:43:27

@sasika61: Egy szóval sem írtam, hogy te állítottál volna olyat, hogy a magyar bűnös nemzet.
Arra akartam kilyukadni, hogy a tudatalattiba beégett annyit sulykolták.

"ha az utcán látom, hogy egy zsebtolvaj meglop valakit, jogosnak tartaná-e bárki, hogy egy másvalaki nyomban agyonüsse a tolvajt?"
Nos a válaszom: IGEN.
A valóság az, hogy senki nem ütné agyon, mert mint írtam a magyar nem agresszív tömeggyilkos. És az utca embere alapvetően egyáltalán nincs gyilkolásra nevelve.
Viszont egészen más úgy odaállni egy zsebtolvaj elé, hogy most rögtön tedd vissza a pénztárcát, kérjél bocsánatot, mert itt lövöm szilánkokra a fejed. És elég, ha 50 emberből egy akad aki ezt megteszi, még blöffölhet is, mert tényleg lesz alapja.
Most ugyanis teljesen nyugodtan lehet lopni rabolni.

(Persze a megoldás inkább a magyart összetartásra, önbecsülésre, egymásért való kiállásra nevelni. De sajnos ez maga a náczizmus, úgyhogy ilyen nem lehet.)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 17:44:17

@fourgee: Ha így van, akkor tartozom egy bocsánatkéréssel. Félre értettem.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.05. 17:44:46

@sasika61: Lehet, hogy te nem tartod annak, de láthatod, más meg igen, és számukra ez szitokszó... Mondom, itt a kommentelők között nagyon elharapódzott a rendpárti, önbíráskodó hangvétel, és számunkra mindenki , aki nem ért velük egyet, az büdös libsikomcsi, ha rászolgált amúgy erre a címkére, ha nem.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.03.05. 17:44:49

te egy eszement őrült vagy, kedves blogíró

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2009.03.05. 17:44:50

Jó volna ez, de sajnos ezzel tényleg át lehet esni a ló túloldalára. Egyrészt vagy emelni kéne egy kategóriát az "arányos önvédelemben", ergo megtámad késsel, akkor lőhesd le, hisz mindkettő az élet kioltására alkalmas eszköz, és nem várhatják el, hogy erős/ügyes legyél annyira hogy puszta kézzel vagy késsel-bottal megvédd magad; vagy pedig kizárólag az életet fenyegető támadást lehessen bármilyen módszerrel elhárítani.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 17:45:45

@fourgee:
nem, Tatát régóta ismerem, ő nem feltételezne ilyet rólam. Nem ér velem egyet mindenben, ez rendben van, de ettől még miért lennék én vagy akár ő gyenge jellemű?
Én senkiről nem gondolom az itt jelenlévőkről, hogy bármit is pénzért ír, jobb meggyőződése ellenére, ezt viszont velem szemben is elvárom.
Ráadásul nem tudom ugyan bizonyítani, de a valóság mégis az, Hogy egy évnyi blogolás után még egyetlen forintot sem kerestem.

indapasssucks 2009.03.05. 17:46:18

"Az ő válasza ezek szerint az, hogy igen. Az enyém pedig az, hogy nem."

Ezt honnan vetted?

Szerintem ha valamit bele akarok érteni az az, hogy "ugye nem..."
Amúgy meg ha butus magyarok megszavazzák, akkor előáll az a helyzet, hogy a bíró nem fogja tudni eldönteni, hogy ki a támadó és ki az áldozat, mert nyilván mielőtt szívenszúrlak, azt fogom kiabálni, hogy "rohadt zsebtolvaj, engedd el a pénztárcámat!"...

a témakörben javaslom megnézni a southpark idevágó részét, "vigyázat, (a vad) támadni akar!!!"

Tisztelettel,

A Gyanútlan Hódcsalád

Corry 2009.03.05. 17:46:21

A népszavazási kérdést el fogják utasítani azzal, hogy nem elég konkrét, bonyolultan van megfogalmazva, blablabla.

Annyi azért van, hogy nézzük meg, a mai rendszerben mi a rossz. Az, hogy az idevonatkozó törvény és a _bírói_gyakorlat_ a bűnelkövetők pártján áll.

Nem értek egyet azzal, hogy csak a törvény kéne ilyen drasztikusra megváltoztatni, hanem inkább a törvény kevésbé drasztikusra, és a szankcionálás esetében pedig jogelsőbbséget adni annak, akit megtámadtak.
Tehát ha én be tudom bizonyítani a bíróságon, hogy engem XY megtámadott, akkor onnantól kezdve ne egyenjogú félként álljunk már a bíróság előtt, mert ez nem igazságos.

pénzes ember 2009.03.05. 17:49:00

Megint a szegények szopnak. Én önvédelemből agyonütök valakit egy vascsővel, akkor az ügyvédeim simán megvédenek és tisztára mosnak. Sőt, én kapok kártérítést. Ehhhehehehe.

galicius 2009.03.05. 17:53:11

Monok polgármestere nem azt akarja,hogy lelőjük azt,aki a pénztárcánkat el akarja lopni.Egyszerűen csak azt akarja,hogy,ha valaki éjszaka rád töri az ajtót,az emlegesse meg a tettét.Már,ha túléli.
Én pedig egyetértek vele.Márpedig azért,mert sajnos volt benne részem.Mégpedig úgy,hogy a feleségem a 7.hónapban volt.Azóta nem tudunk aludni hajnali négyig,ötig.Támogatom a polgármester kezdeményezését.Ja és ha valaki el akarja lopni a buxát,annak is legyen egy kis félnivalója.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 17:53:31

egyetértek a javaslattal, én még hozzá venném az alanyi jogon való fegyvertartást is amenyiben az illető orvosilag alkalmas és fegyvervizsgát tesz.
gyakorlatilag a zsiványoknál van fegyver csak a tisztességes törvényfélő embereket tartja vissza a törvény, hogy fegyvert merjenek tartani.
így gyakorlatilag midnenki ki van szolgáltatva a bűnözőknek.
tovább megyek a maygar törvények gátolnak ama jogomban, hogy megvédehessem magam.

Manyizga (törölt) 2009.03.05. 17:53:57

Magánterületen, a magántulajdonom védelmére hadd vessek már be bármilyen eszközt az ott rám/vagyonomra támadókkal szemben! Ennyi.

Most nem lehet áramot vezetni a kerítésbe, hiába van rá figyelmeztető felirat/kép kirakva.
Ilyen alapon az összes áramszolgáltatót is be lehetne perelni emberölésért, ha a kábeltolvaj felmászik az oszlopra és a vezeték ellopása közben agyoncsapja az áram...

bonobonohu · http://bono.hu 2009.03.05. 17:57:58

@Dinin: na, akkor most képzeld el, hogy az a két késes "cigány" este mikor békésen bandukolsz hazafelé, elédáll, leszúr, majd a bíróságon azt mondják, hogy "háde instállom bíró úr, el akarta venni a tárcánkat ez a lator, muszáj volt ledöfnünk!". felmentik őket, és röhögnek a markukba.

EZT SZERETNÉD, TE NAGYON HÜLYE?

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.05. 18:01:57

@TaTa86.: Csak azt mondaná el nekem végre valaki, hogy hol sulykolta bárki is (nem csak itt a blogon, bárhol), hogy a magyar bűnös nemzet, és miért mondjátok minden pozitív dologra azt, hogy ez a ballib oldal szerint náci. komolyan kíváncsi vagyok, mert csodálkozom, hogy mi mindenről nem gondoljátok így, ugyanis fogalmam sincs, hogy ezt honnan veszitek. Félek, hogy forrás rá nincs, csak épp olyan jó minél feketébbnek láttatni a másik oldalt, mert úgy könnyebb gyűlölni... Ősi harci technika ez.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.05. 18:02:55

@galicius: A szándékkal egyertétek, a megvalósítással nem. Amikor esetleg bekerül a módosítás a BTK-ba, ott már nem a polgármester szándéka fogja illatos felhőként körbelengeni, hanem csak a konkrét szabály fog maradni, amivel vissza FOGNAK élni.

(Mielőtt megkapnám, hogy "hát akkor mi", ne essünk abba a hibába, hogy egy rossz helyzetet másik rosszra akarunk cserélni. Léteznek fokozatok, lehet úgy módosítani a törvényeket hogy a túlzott önvédelem nem büntetendő, az extrém már igen.)

Forest (törölt) 2009.03.05. 18:06:14

Magánterület vagy közterület, kit érdekel? Ha megtámadnak, kirabolnak, ellopják tárcád, irataidat, autódat van hogy csak akkor van kiút a helyzetből ha az életed árán is megfutamításra készteted a gazembereket.
Jártunk így a haverral a nyolcvanas években, bevonulás előtt. Este tíz körül az Örsön hat vagy nyolc állat szállt ránk. Annyi lélekjelenlétem volt hogy a hátammal sikerült a falhoz "táncolni" és annyi szerencsém hogy jobb oldalról egy narancssárga kuka takarásából nem tudtak rúgni.
A havert lerúgták a lépcsőn. Én még fel sem ocsúdtam hogy mi miért történik, csak azt éreztem hogy ha nem teszek valamit, akkor ottmaradok.
Na ekkor elszállt az agyam, leereszkedett az a bizonyos lila köd, és elhatároztam hogy egyet kinézek, és addig ütöm, rúgom, amíg mozog, még olyan áron is hogy a többiek esetleg rámjönnek és belehalok - mert olyan volt a szitu -.
Na, amikor bekapcsolt az életvédelmi ösztön, (vagyis eléggé bekattantam) az olyan reakciót váltott ki a barmokból hogy futásnak eredtek, és elhúztak a taxidroszt irányába, fel a lépcsőn. Homályosan emlékszem, hogy előtte még voltak kiabálások, hogy "Hú b@zmeg ez bekattant".
Összeszedtem a havert és eltámolyogtunk tekézni a stadion szállóba, ott összeszedtük magunkat, és értetlenkedtünk még egy sort.
Ez volt a közterület.
A magánterület még neccesebb. Mint írtam is a családvédelmi ösztön erősebb az életvédelmi ösztönnél is. Ahogy a helyszínelő mondta, a patkány is nekimegy a rókának ilyen szituációban, az állampolgártól sem várható el hogy mosolyogva nézze végig a saját kirablását, esetleg a családtagjai megerőszakolását.
Mindkét szitu olyan, hogy elborulhat az ember, és ha rá is megy az élete, nekimegy a rohadékoknak.
Szerintem a polgármester javaslata arról szól hogy ha már úgy is így van, ezért ne büntessen a törvény téged, aki egyébként ÁLDOZAT vagy (a TETTEST viszont igen).
Egyébként pedig azt is be kell látni, hogy akit még nem ért ilyen jellegű inzultus, az liberálisabban gondolkozik.
De a liberális gondolkozás fennmaradásához sajnos pont az kell hogy szigorítson a büntetőjog, mert addig marad a rács az otthonodon, az önvédelmi fegyver, és a havidíjas riasztó átalánydíjas kiszállással.
Ellenkező esetben üdv a károsultak klubjában (ami a válság növekedésével erőteljesen bővül, hisz az elkövetőknek ugyanannyi kártya és piapénzért több helyre kell már betörniük)

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:07:37

@Bono: ha elém áll 2 késes cigány akkor simán agyon lövöm őket oszt jóvan.
csak ehez kellene, hogy jogom legyen fegyvert tartani.
ott tartunk ma, hogy 2 cigány asszony meg 2 takony cigánygyerek enki mer menni 2 fegyveres rendőrnek.
akkor mit várjon egy mezei állampolgár?

trey82 2009.03.05. 18:09:30

ez egy nehéz kérdés, mindenütt a világon éles viták tárgya folyamatosan bármi is legyen az épp aktuális hivatalos jogi álláspont.


egyfelől az ember szeretné hogy a bűnözők meglakoljanak és látván magyar állampolgárként a rendszer már-már tragikus erélytelenségét könnyen átesik a ló másik oldalára.


igazából nem tudom mi a megoldás, erős érvek szólnak a javaslat mellett - de ellene is.


de ugye ez valószínűleg az adott ország konkrét állapotától függ: van olyan helyzet amikor tényleg statáriumot kell elrendelni. míg békésebb, gazdagabb helyeken el lehet filozofálgatni az élet szentségéről.


nekem egy bajom van ezzel a javaslattal: valószínűleg az ököljoghoz vezető egyenes út. onnan pedig nincs visszaút, azt a szellemet csak egyszer kell kiengedni a palackból.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.05. 18:09:33

@mi nem foglalt még: A fegyverrel óvatosan. Nem akarsz te amerikát _tízszer_ annyi gyilkossággal mint ami Nyugat-Európában van, a fegyvereknek köszönhetően.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.03.05. 18:11:13

@Fedor: 45 után egyfolytában ezt sulykolták. Talán rémlik valami olyasmi hogy Benes-dekrétumok, Rákosi híres idézete: "Nehéz 10millió fasisztával szocializmust építeni." (vagy vmi ilyesmi.)
A szocializmus másról sem szólt mint bűntudatkeltésről. Pl Trianon azért következett be mert a magyarok soviniszták voltak. Aztán jött a rendszerváltás és a holokauszt lett a kedvenc téma. Itt került elő az utolsó csatlós motívuma, a 3millió nyilas házmester esete. Meg lehet nézni, hogy a cigánykérdéshez, hogy álltak/állnak hozzá. Javaslom Iványi tatárszentgyörgyi beszédét.
És úgy általában 25 éve nem kell mástól félni, minthogy ez a szemétnáci hülyemagyar népség ha elmegy a szovjet hadsereg, ha nincs itt a nátó akkor rögtön lemészárolja a zsidókat & co.

"Ősi harci technika ez. "
Ősi de nem a magyar kultúrában. Az igazság, hogy a magyar mindig is gyenge volt az ilyen harcban.

Virág et. 2009.03.05. 18:11:22

@Dinin: Amit itt leírsz az ellen a mostani jogos védelmi helyzet is véd.

Mielőtt asztaltcsapkodva jogszabályt akarnál módosítani, talán nem ártana a hatályost is megismerni, nem?

Arról nem is szólva, hogy egy ilyen "license to kill" milyen extrém büntetés alóli kibúvást eredményezne a fifikás űnözők esetében.

Szűcslaci 2009.03.05. 18:11:30

A statisztikád egyre rosszabb, Sasika.
Újabban melléhúzol.
Minden büntetlen előéletű, intelligencia teszten ésszerű határt megütő felnőtt ember tarthasson, sőt viselhessen lőfegyvert. mert a büdösgyökér gazemberek leszarják a törvényt és ígyis-úgyis van nekik fegyverük - legalább adassék meg, hogy visszalőjek. Hogy elszabadul a pokol? Nem, csak hullik a férgese. tekintsenek már felnőtt embernek. Ne csak a TSZ elnöknek lehessen vadászpuskája, meg az inkalosnak revolvere. Meg a maffiózónak bármije. Áramot a kerítésbe, elaknásítani a gyümölcsöst, pisztolyt a derékszíjra, mérgesgázt a parkoló autóba. Gazembereket a temetőbe.

lyoker · http://dagonya.hu 2009.03.05. 18:12:32

a magánterület védelmének szigorítását maximálisan támogatom

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 18:12:48


@Corry:
"a törvény kevésbé drasztikusra, és a szankcionálás esetében pedig jogelsőbbséget adni annak, akit megtámadtak.
Tehát ha én be tudom bizonyítani a bíróságon, hogy engem XY megtámadott, akkor onnantól kezdve ne egyenjogú félként álljunk már a bíróság előtt, mert ez nem igazságos."

Ez védhető álláspont, és én is jogosnak tartom. De a polgármester javaslata nem erről szól, megítélésem szerint.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:12:51

@br: nézz már körül az összes bűnözőnek fegyvere van minimum pillangókés.
csak nekünk törvénytisztelő állampolgároknak nincs.
olvass már híreket, hogy mik történnek ebben az országban.
olyan hírt már nagyon rég nem olvastam, hogy b. károly meg cs. lajos pofozkodott a kocsmában.
viszont olyant minden nap, hogy leszúrta agyonverte, levágta a lábát kinyomta a szemét megerőszakolta stb...

Kerek négyszög 2009.03.05. 18:15:20


Sasikának igaza van! Semmi másra nem kell gondolni, mint a hasonlóan mérlegre tett jogok eltorzult valósága. Legjobb példa erre, a szólásszabadság kontra gyűlöletbeszéd esete. Nyíltan megy a mocskoszsidózás, büdöscigányozás, gazemberezés, mindez a szólásszabadság álságos zászlaja alatt. Megnyílna a lehetőség, hogy jó magyar szokás szerint beinduljon a visszaélések tömege. Odahívom a házamba a haragosomat valami indokkal, és amikor belépett a házba agyonlövöm. Teljes joggal, mert a tulajdonomat védtem egy támadóval szemben. Ez így megy ebben az ütődött országban. Nem szabad ilyen lehetőséget adni egy notóriusan törvényszegő népnek.

Roth Mano 2009.03.05. 18:16:25

galicius: ha azt akarja, akkor gyűjtsön arról aláiirásokat.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:17:44

@légycsapó: meg nyíltan megy a náci nyilas magyarozás is.
érdekes azért senki nem kel ki, hogy gyűlölet beszéd.
szóval akkor szerinted úgy jó ahogy van.
a bűnöző úrnak legyen nagyobb joga mint a megtámadottnak.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 18:19:16

@Szűcslaci:
ezt szerintem te sem gondolod komolyan.

Roth Mano 2009.03.05. 18:20:46

no, azért disztingváljunk. baloldalról időnként megy a "nácizás", "nácimagyarozás"-t eddig kizárólag szélsőjobberektől hallottam. lenácimagyarozták magukat, aztán megsértődtek.

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.05. 18:20:50

@mi nem foglalt még: Most még csak kés, de ha elkezd az ország fegyverkezni abban a bűnözők fognak mindig is az élen járni.

Ha pisztolyod lesz, gépfegyverrel és golyóálló mellénnyel jönnek.

(Az is érdekes statisztika az USA-ból, hogy több emberrel végez a saját fegyvere, mint ahány bűnözővel/betörővel/rablóval)

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.03.05. 18:23:27

Monokon nagyon jó ötletek születnek mostanában. Ezt a polgármestert kellene a fasz Gyurcsány helyére tenni, aztán mindgyárt rend lenne. Maximálisan egyetértek a javaslatával.

Pl.: 70 éves öreg bácsit támad még 20 éves fiatal. Mégis mit tegyen az öreg? Puszta kézzel esélye sincs. Adjon neki nyugodtan csak a bicskával. Mi a fasznak ugrott neki az a kis buzi suhanc. Ezek ilyenek. Kilesik a gyengéket, mint a ragadozók és arra súlytanak le. Érje el hát őket a harag....

Monoki polgármester for president!

2009.03.05. 18:27:43

Mindenkiben, igy bennem is felmerült , hogy igaza van a monoki polgármesternek és valamit tenni kell! De vajon a fegyvertartás engedélyezése jó dolog-e, egy olyan országban mint mi vagyunk Ha engedi a törvény,akkor itt naponta lövöldözés lesz, ha nem engedi, akkor a bünözök tovább lopnak, csalnak, hazudnak és ha kedvük tartja--ölnek is.Aki volt katona az tudja, hogy a fegyver nem játék. Ha itt mindenkinek fegyvere lesz,akkor gazdasági fellendülés fog bekövetkezni a koporsó készitöknél és a temetkezési vállalkozóknál is( a papokat és a konfekció készitöket sem hagyom ki).Ám, mindezek mellett, ha az állam nem tudja garantálni a becsületes állampolgárok életének és tulajdonának biztonságát, akkor legyen jogunk megvédeni életünket, szeretteinket, anyagi javainkat, tulajdonunkat bármi áron is! Akkor és csak is akkor --tarthassak otthon, és csak is otthon fegyvert! De elöször meg kellene próbálni a Három csapást és megszüntetni a "welness" tipusu szállodás szinvonalu börtönöket. Helyette horvát mintára javaslom a kötörést,( reggeltöl-estig), a saját fizetésükböl való eltartást és a harmadolások és enyhitések megszüntetését!

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:27:52

@br: ezért kötném fegyvervizsgához.
másodsorban ha lehetőség lenne fegyvert tartani alanyi jogon az nem azt jelenti, hogy kötelező.
aki nem akarja ne tartson.
a zsiványoknak most is van lőfegyvere.
summa summárum ma a bűnözőnek nagyobb a sansza mint neked.

közlekedési bűnöző (törölt) 2009.03.05. 18:30:15

Machetehez otthon a házban nem kell engedély.... :-)

Gázspray-vel kombinálva szerintem hasznos :-)

Roth Mano 2009.03.05. 18:30:26

basszusmá, faszom tele ezzel a "3 csapás" szöveggel. helyes fordiitásban ez "3 dobás", úgy értelme is van. isten áldja clintont.

Corry 2009.03.05. 18:30:35

@sasika61: Tudom, hogy a polgármester kérdése nem erről szól, arra írtam, hogy el fogják utasítani, valami jogi blablával.

Azt próbáltam megvilágítani, hogy mi vezetett idáig.

Szerintem a mai magyar igazságszolgáltatás a bűnelkövetők jogainak maximális tiszteletben tartására van kihegyezve még a sértett jogainak rovására is.

Én csak annyit mondtam, hogy ezt kéne megfordítani és rögtön rend lenne itt.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:31:50

@janos551: usa is meg canada is kihalt már teljesen alig lézeng ott pár ember, mert agyonlőtték egymást ugye?

br · http://www.szalaiannamaria.net 2009.03.05. 18:35:53

@mi nem foglalt még: A bűnöző nem fog fegyvervásárlási engedélyhez folyamodni.

nyelv-ész 2009.03.05. 18:36:44

Ez az egész probléma a villanyuborkás esettel kiválóan modellezhető:

nyelvesz.blog.hu/2008/07/05/villanyuborka

Ha tőlem lop valaki, akkor legjobban teszem, ha csendben tűröm, aztán megyek, és visszalopom tőle. Merthogy a fenyegetettséggel nem áll arányban a retorzió, ha pofán baszom a betörőt egy szögesléccel.

Hiszen ő csak a pénztárcámra veszélyes, így a korrekt eljárás az lenne, ha a pénztárcámat (vagy a példában az uborkát) tanítom meg az önvédelemre.

Igaz-e, sasika?

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:37:36

@br: egyetértünk.
most is van neki.
csak nekem nics mert én félek hogy ha észreveszik nálam akkor bebörtönöznek.
ha viszont tarthatnék hivatalosan akkor megvédhetném magam.
tudom tudom,nem biztos, hogy sikerülne.
ez már legyen az én gondom.

BruceTheHoon 2009.03.05. 18:39:02

OP: "Bízni kell abban, hogy egyszer, talán már nem is kell sokáig várni, lesz itt még állam, amely tisztességesen működik, lesz rendőrség, amely hatékonyan végzi a dolgát, hagyjuk meg az erőszak monopóliumát nekik a törvény által biztosított esetekre."

Ennyi reményünk van a megoldásra? Hogy bízni kell, vakon és ok nélkül, minden józan megfontolás ellenére? Szerencsétlen cipőméret alatti IQ-jú idióták lennének az ideális européer állampolgárok? Boldogok a lelki szegények?

Avagy ez a make my day törvények vírusmarketingje-e itten?

HAT 2009.03.05. 18:42:27

Az emberölés bűn, és az emberölést akármilyen módon szabaddá tenni szintén az. A jogos önvédelem természetes, de annak mértéke (ennek megítélése persze gyakran csak utólag lehetséges) patikamértlegen mérlegelendő. Ha a védekező tudja, hogy neki mindent szabad, akkor ő bátrabban erőszakos, és ráfogja a Macira.
Sasika benyúlt a darázsfészekbe, de neki van igaza.
Szakmai "tananyagként" ajánlanám mindekinek a bűnös ember megbüntetéséről (is) szóló, és ennek jogosságát körbejáró Kieslowski filmet, a Tízparancsolat 5. részét (Ne ölj!). Erről egy moziváltozat is készült, a "Rövidfilm a gyilkolásról".
Ne játsszunk egymás életével, még elvben sem.

F. T.- (törölt) · http://www.metacafe.com/watch/2123225/ 2009.03.05. 18:45:45

Nem értem mi a baj ezzel a javaslattal.
Ehhez jöjjön még hozzá az, hogy akinek érettségije és legalább 5 éve tartós munkaviszonya van tarthasson fegyvert.

2009.03.05. 18:47:40

@ mi nem foglalt még! Azt hiszem , hogy nem olvastad el amit irtam. De ha már a 2 országot emlitetted, közlöm veled, ott törvények vannak, és mindenkire vonatkozó,nagyon kemény törvények.Aki nem tartja be, az magára vessen, mert nem számit hogy milyen szinü, vallásu és kinek a kije, rokona vagy ismeröse! De a magyar mentalitás és az ottani ,az nem ugyanaz.De olvasd el amit Corry irt és rájösz, hogy az igazságszolgáltatás és a jogszerüség nem minden esetben ugyanazt jelenti.Ök már visszajöttek onnan ahová mi megyünk--ez pedig a piacgazdaság és az évszázados demokrácia!

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:49:43

@HAT: már megint a bűnözők vannak védve.
nemlehetne, hogy senki ne törjön be hozzám, ne akarjon kirabolni, ne akarjon megölni, akkor én bizoony isten nem bántok senkit.
ha viszont valaki az életemre tör had védjem már meg magam minden eszközzel.

2009.03.05. 18:51:01

Sasika! Mit tudsz a Veres féle látogatásról, mert állitólag EGER-ben van!

mi nem foglalt még 2009.03.05. 18:54:15

@janos551: nem kell idekeverni a piacgazdaságot sem mást.
egyre nagyobb teret ölt ma hazánkban az erőszakos bűnözés.
gyakorlatilag bűnözői csoportok komplett falvakat tartanak rettegésben.
a tőrvények nem alkalmasak, hogy megvédjenek.
ha egyszer jogom van az önvédelemre akkor adják meg a lehetőséget is ehez.
nem mindenki chuk norris

Tündér_Lala 2009.03.05. 18:54:31

Én sem szeretném itt a fegyverek uralmát látni.DE..
Az emberek elkeseredettek és iritálják őket.Rossz törvényeket hoznak amelyek a bűnt és az erkölcstelenséget támogatják.(jogilag nem kifogásolható, bár erküölcsileg agályos)
Szétverték a gazdaságot, a társadalmat,ellenünk uszítják a cigányságot, ami se nekik se nekünk nem érdekünk.
Az emberek tehát reagálnak, nem feltétlen a legjobb irányba. De mindenki érzi, hogy tarthatatlan a helyzet, változtatni kell. Nem egy területen.

1953 2009.03.05. 18:54:54

sasika!
Most kivételesen nem értek veled egyet.Akkor szavaznánk az emberölés szabadságáról,ha az volna a kérdés,hogy senkinek ne legyen joga megvédeni saját és családja testi épségét,hanem azt bizza a hatóságra.Az ilyen népszavazás valóban felhivás lenne a szabad gyilkolászásra.Véleményem szerint igenis ki kell szélesiteni az önvédelemhez való jogot.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 18:55:20

@nyelv-ész:
nem, nem ez lenne a korrekt eljárás. Az "uborkás bácsi" esetéből is számomra az látszik, hogy ő is áldozat, többszörösen is (nemcsak azért, mert rendszeresen meglopták). Valahol talán meg is értem őt, el nem ítélem semmiképp, de ugyanakkor nem gondolom, hogy ez lenne a megoldás.

@HAT:
darázsfészek, az biztos, de én nem tudok mást tenni, mint bízni az államban, nem a mostaniban, hanem abban, amely képes eredeti feladatának megfelelni. ha ez a népszavazás szabad utat kap, valószínűleg sokan megszavaznák, ha az itteni hozzászólók álláspontját nézem, talán többséget is kapna a javaslat. Ez viszont - csak ismételni tudom - szerintem tovább rombolná azt az államot, amelyenk gyengeségétől szenvedünk.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 18:57:04

@janos551:
"Sasika! Mit tudsz a Veres féle látogatásról, mert állitólag EGER-ben van! "

Figyeljem a pénztárcámat? :)

Egyébként nem tudok róla semmit.
Megpróbálok utánanézni.

Tündér_Lala 2009.03.05. 18:58:46

Egyébként igy működik ha nem kormányoznak,nem reagálnak a társadalmi változásokra.Vagy ha reagálnak, akkor álszent, mindenki által tudott nyilvánvaló hazugságokkal etetik az embereket.

lolperec 2009.03.05. 18:59:27

kíváncsi lennék, ha valamelyik rokonodat ölnék meg két forintért, meddig bíznál bárminben is..
igenis legyen jogom megvédeni magam, minden áron..
ha face to face vagy a támadóval, ugyan melyik rendőrrel számolhatsz? :D
semelyikkel..
jól nézünk már ki..
rámtámadnak késsel, fegyverrel és mérlegeljek, hogy milyen szinten óvhatom az életem?
hát szana-szét taposnám azt aki ilyenre vetemedik, márcsak azért is, hogy ha engem nem sikerült, akkor más ellen se léphessen fel így soha többé..
ilyen egyszerű..
lehet prédikálni.. amíg egyszer az életedre nem törnek..
onnantól te is kicsit radikálisabb leszel, hidd el..

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:00:26

@mi nem foglalt még:
ha az életemre törne bárki vagy a családoméra, én sem mérlegelnék, hogy most "náci" vagyok- e vagy "liberális" (egyik sem): utolsó csepp véremig, véréig védekeznék.
DE: ha jól értelmezem a javaslat szövegét itt nem csak erről van szó. Ha jártál itt valaha a blogon, azt is észrevehetted, hogy egyáltalán nem védem a bűnözőket, sőt. De bizonyos mértéktartásra mindig szükség van.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:01:25

@Tündér_Lala:
ez igaz. Kérdés, hogy a változtatás nem hoz-e rosszabb világot a konkrét esetben.

oázis · http://mindenamino.blog.hu/ 2009.03.05. 19:05:08

Elnézést egy kicsit off, de alkalom szüli az offolást:

Mivel büntetnétek az erőszakot elkövető rendőröket?

Bármi is legyen az, előtte még fejezzétek ki szolidaritásotokat Zsanettel és családjával:

szolidaritaszsanettel.blog.hu/

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:05:46

@lolperec:
én meglehetősen radikális vagyok már a gondolattól is, hogy akár nekem, akár hozzátartozóimnak életére törne bárki is. Egy percet sem mérlegelnék, mint ahogy már írtam.
De nem tudnék embert ölni - talán még ez esetben sem - egy uborkáért. Egy mázsáért sem.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 19:08:15

@sasika61: nézd nem törtem én pálcát feletted, sőt senki felett sem.
nem voltam még itt most láttam az index fő oldalon.
az énm véleményem az ha valaki bűnözni kezd azzal a jogai fel is vannak függesztve.
leggyen már erősebb az én jogom az élethez, vagyonomhoz mint a bűnöző úr emberi jogai.
úgy tudom nem kötelező ma magyarországon bűnözőnek lenni, mindenki aki erre az útra lép azt szabad akaratából teszi.
akkor viszont számoljon vele, hogy bűnelkövetés közben az életét veszti.

Tündér_Lala 2009.03.05. 19:10:25

Mondtam : én sem akarok fegyvereket adni a kezekbe.Rosszabb helyzet lenne mert:
A bűnöző betörné az ajtót és lőne.
Konszolidáció után sem lehetne visszavenni a fegyvert a polgároktól.
A dühös emberek radikalizálódnának,ami szintén nehezen visszafordítható.
---Ugyanakkor valahogy túl kéne élni a jelen helyzetet.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 19:10:42

@sasika61: ha jól emléxem akkor feltüntette az öreg, hogy árammal van védve az uborka.
a tolvaj aynira hülye volt,hogy még így is megpróbálta.
ráfizetett.
mi itt a gond?

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.03.05. 19:14:19

Tavaly úgy rabolták ki éjszaka a házunkat, hogy mi a hálószobában aludtunk. Elgondolkoztam, mi lesz, ha legközelebb felébredek.

- kussoljak az asszony köténye mellett, míg el nem mennek?

- hívjam a paplan alól a zsarukat, hátha egy fél óra múlva kijönnek, majd két hónapra rá eredménytelenül lezárják a nyomozást, mint legutóbb?

- menjek ki üres kézzel? Jó eséllyel agyonvernek.

- menjek ki gumilövedékes pisztollyal, konyhakéssel, baseballütővel, szöges léccel? Ha a betörőben maradandó kárt okozok, megyek a sittre.

- ha fiatalkorú az illető, pláne megyek a sittre.

Jelenleg ez van, sajnos. Abszolút egyetértek azzal, hogy az ember a saját birtokán megvédhesse magát, a családját, a kemény munkával szerzett értékeit.

Seregbontó 2009.03.05. 19:16:54

Egyetértek lolpereccel!

Ha megtámadnak nehogy már nekem kelljen a támadóm testi épségéért aggódnom. Ez nonszensz!

Mellesleg ha valakit megtámadnak akár otthon akár az utcán, és nem tud elmenekülni, nyilván úgy száll szembe a támadóval, ahogy tud (törvény ide vagy oda). Ha megöli hát megöli. Kizárt, hogy a bíróság utóbb ne venné figyelembe a védekező fél fenyegetett helyzetét.

Persze, egy ilyen törvénnyel vissza lehet élni, de úgy gondolom, hogy amíg a közbiztonság nem javul, addig meg kell adni a polgároknak azt a lehetőséget, hogy akár aránytalan eszközökkel is, de megvédhessék magukat.

Tündér_Lala 2009.03.05. 19:20:22

Egyébként nem csupán 1 vagy 100 kg uborkáról volt szó,hanem éveken át eltulajdonított terményekről, disznóról, szerszámokról,háztartási gépekről stb.Legfőképpen pedig arról a tényről, hogy még rájuk szólni sem mertek.Régebben legalább elszaladtak, ha észre vette a gazda a tolvajokat. Ma támadnak.

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.03.05. 19:25:41

Eleve homályos, hogy mi számít "arányos védekezésnek". Ha én 70 kiló vagyok, s a betörő 100 kiló, akkor nekimehetek baseballütővel? Ha neki pillangókése van, én meg a konyhakést kapom fel, az arányos? Felér a szögesléc a boxerrel vagy a viperával?

És ha ketten vannak? Ha az egyiknél bicska van (25 éves, 85 kiló), a másiknál nuncsaku (14 éves, 70 kiló), akkor a 72 éves, 90 kilós nagyapám bekapcsolhatja a láncfűrészt? Vagy az már nem számít arányosnak?

Van erre egy táblázat? :) Vagy a bíró néni majd improvizál? Abszurd az egész, ahogy van.

Seregbontó 2009.03.05. 19:25:49

Ami az áramos kerítés meg az uborka esetét illeti, talán hiba volt nem kiírni, hogy "áram alatt van!", de könyörgöm, ha rendszeresen betörők/tolvajok kolbászolnak a kertben, akkor egy öregember mivel védekezzen?

Aki hívatlanul, lopási vagy erőszakos szándékkal behatol valakinek a kertjébe/házaba, igenis számítson rá, hogy csúnyán megjárhatja.
Ennek lehet visszatartó ereje.

Karácsony Benő 2009.03.05. 19:27:56

Elég demagóg a felütés,most csalódtam a blogodban....
Arról van ugyanis szó,hogy jogod van-e magadat,szeretteidet,vagyonodat a saját "territóriumodon" belül megvédened.
Az Egyesült Államokban,ha lelősz valakit a kerítéseden belül,a rendőr azt kérdezi: behívtad-e a fazont?
Ha azt mondod,hogy nem,megértően bólint és becsukja a noteszát...ez mondjuk kifejezetten California,a többi államban nem tudom pontosan,hogy így van-e.

Szóval:hadd ne kelljen nekem latolgatni,hogy a lakásomba éjjel mászkáló,idegen alak vajon csak "gépjármű önkényes használatát" tervezi,vagy mondjuk a nála lévő pajszerral fejbe is basz előtte mindenkit...HADD LŐJEM LE!
KÖNYÖRGÖM!

salted 2009.03.05. 19:28:06

az itt a probléma, hogy emberek itt képesek több, mint 100 hozzászólás óta vitatkozni ezen a kérdésen.
a bűnöző meg mindenféle kétség és lelkiismeretfurdalás nélkül agyonszúr.
akár egy uborkáért is.

HAT 2009.03.05. 19:28:08

@mi nem foglalt még:
Nem a bűnözők vannak védve, de az igazság (és van igazság) megítélése, és annak szolgáltatása nem a peres felek dolga. Természetesen mind a két félnek erről lehet véleménye. Azonnali döntési helyzetben ez persze nem vitatható meg, és gyorsan kell cselekdni, de nem szabad azt gondolni, hogy mindig nekem van igazam, és azt főleg nem, hogy mást sértő cselekedetem biztosan igazságos.
Természetesen, ha rám, vagy ártatlan emberre támadnak erővel, védem az életemet vagy az ő életét, minden eszközzel. De az cselekedetem arányainak megtartására mindig törekedni kell. Nem én vagyok (nem Te vagy) az Igazságosztó, a Terminátor.
Minden, felelősség alól felmentést adó törvény veszélyes, mert a kiskapukat keresi, és mögé lehet elbújni. Ha ez életekről szól ez a törvény, akkor az törvény életveszélyes.

Seregbontó 2009.03.05. 19:31:17

Azért érdemes a hálószobában valami fegyverszerűséget tartani (vascső, bicska, riasztópisztoly, konyhakés kinek mi van).

Szerintem a legtöbb esetben már az is elég hatásos, ha fegyveresen megfenyegeted a betörőt, valszeg
ők sem akarnak meghalni.

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.05. 19:32:25

Azt nem vitatja senki, hogy a jogos védelem hatályos szabályaival több gond is van. Azok ugyanis szocialista-etatista felfogást tükröző hamis ígéreten alapulnak: a polgár nem tehet jóformán semmit, de majd a mindenható állam megvédi a bűnözőktől. Na ezt az ígéretet az állam - különösen az utóbbi 20-30 évben - nem akarja és igazából nem is tudja teljesíteni.
Maga a törvényi szabályozás még éppen megfelelően határozza meg a jogos védelem lehetőségét. A fő probléma a bírói gyakorlattal van, mert méltánytalanul szűkre szabja a jogos védelem határait. Az ítéletek állandóan a jogos védelem arányosságának kérdését vizsgálják, miközben a törvény nem arányossági, hanem csupán szükségességi követelményt tartalmaz. Azaz a bírói gyakorlat a jogos védelemben lévő sértetten jóval szigorúbb feltételt kér számon, mint amiért az a törvény betűje szerint felelősséggel tartozik. Na ezen kellene elsősorban változtatni.
A népszavazási ötletről meg annyit, hogy szerintem kockázatos: a komolyabb bűnözők hamar rá fognak jönni, hogy nagyon nem érdemes akárcsak a védekezés legcsekélyebb lehetőségét is meghagyni a sértettnek, ezért a mostaninál is brutálisabbak lesznek.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:38:02

@mi nem foglalt még:
"az énm véleményem az ha valaki bűnözni kezd azzal a jogai fel is vannak függesztve.
leggyen már erősebb az én jogom az élethez, vagyonomhoz mint a bűnöző úr emberi jogai.
úgy tudom nem kötelező ma magyarországon bűnözőnek lenni, mindenki aki erre az útra lép azt szabad akaratából teszi.
akkor viszont számoljon vele, hogy bűnelkövetés közben az életét veszti. "

Egészen a legutolsó szavakig egytértek.

joszip 2009.03.05. 19:40:01

Minden törvényt érvényteleníteni lehetne olyan alapon, hogy vissza lehet vele élni. Hát nem. A vadállatok jogai nem érdekelnek, a túlkapások igen, de ezért vannak bírók (elvileg!), hogy mérlegeljenek. Tessék drákói szigort alkalmazni, ne a férgeknek teret adni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:40:52

@Tündér_Lala:
ezzel én tisztában vagyok.
Mégis amellett vagyok, hogy ki kell kényszeríteni az ÁLLAMnak, hogy ne így viselkedjenek, nem pedig olyan törvényt hozni, ami önkényeskedést is lehetővé tesz.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:43:23

@Gerardus A. Lodewijk:
na ez egy szakszerű, jó hozzászólás.
Egyetértek veled.

Mazsika1 2009.03.05. 19:45:14

A támadónak kell vállalnia azt a kockázatot, hogy a támadást elhárítani akaró személy "harcképtelenné" akarja tenni a támadót.

Nyilván ha nem támadna, nincs mit elhárítani.
Logikus: a támadónak ezt a kockázatot viselnie kell, és bele kell nyugodnia abba, hogy a támadása elhárítása akár az életébe is kerülhet (lásd bankrabló, akit lelőtt a biztonsági őr. Mit gondolt a bankrabló, a biztonsági őr dísznek van ott? Nem. Azért van ott, és azért van fegyvere, hogy támadás esetén lőjön vele.)

Tegnap az autóm üvegeit összefirkálták alkoholos filctollal. Az ablakra belülről ragasztottam ezért egy papírt amire ráírtam, hogy ha még egyszer meglátom hogy a tulajdonomat rongálja, és elkapom, lemegyek és a kocsi tartalék féltengelyével addig ütöm, amíg lélegzik.

De lehet hogy megszelídülök és én is "csak" összefirkálom a gyereket: mondjuk fekete spray-vel a szemébe fújok vagy mondjuk a szájába...?

Éhesló 2009.03.05. 19:45:16

@légycsapó:
:((( nagyon beleéled magad a cenzor szerepébe. Tetszene a gondolat, hogy mindenki csak azt mondhassa ami neked meg kedves 20%os haverjaidnak tetsz?
Polgári alapjogoknak meg coki, ha nem vagy PC, mi?
Te kis liberális demokrata!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 19:45:23

@Karácsony Benő:
sajnálom, hogy csalódást érzel. Próbálj megérteni: nem a bűnözőket mentegetem, soha, egyetlen posztomban sem tettem, csak félek, hogy ilyen felfokozott közhangulatban olyan káosz szabadulhatna ránk, amit megbánnánk. Ne legyen igazam.

huta9020 2009.03.05. 19:49:06

Szerintem: az ember élet tudatos, szándékolt kioltása immorális tett, ezért semmilyen morális indokkal nem igazolható. Akkor is immorális, ha törvénybe iktatják, hogy szabad.

2009.03.05. 19:49:27

sasika, gyermekkoromban brahiból jártunk szőlőt meg cseresznyét lopni a szőlőbe. Volt azonban akkor még kerülő, aki fegyveresen járta a nagy szőlőket, kerteket és vigyázott a terményre. Ha meglátott, futottunk. Egyszer elkapott, sóval segbedurrantott minket. Sírva mentünk haza (8-10 éves gyerekek) Otthon jól elvertek még mellé, hogy apánktól is tanuljuk meg hogy mi a becsület. Nem volt feljelentgetésdi, meg gyerekpsychiáter. Azóta én is meg az unokatestvéreim is többdiplomás jó szép összetartó család lettünk. Építjük ezt az országot meg a családunkat is és a gyerekeinket is erre tanítjuk. Ez liberalizmus volt? Polgárőrterror? Jogos önvédelem? vagy szülői terror? Joga volt-e használni a puskát etc... Apánknak volt-e joga testi fenyítést alkalmazni? De sok jó psychologus meg bizottsági tag meg tudna élni ezekből az esetekből most és milyen sokáig kaphatnának jó kis bizottsági pénzt... szép hosszú kivizsgálgatások... úgy fogunk járni a jogi esetekkel, mint az ipari leépítési tanácsadókkal. Többe kerülnek, mint egy egyszerű átlátható rendszer működtetése önmagában.

Mazsika1 2009.03.05. 19:50:23

És még valami: mivel az "állam" képtelen megvédeni a tulajdont és az életet, és az ezekhez kötött alkotmányos jogot, így magának az Alkotmánynak kell definiálni a védelemhez való - szintén alkotmányos - alapjogot, amely korlátozhatatlan, elidegeníthetetlen, - és még részlegesen sem felfüggeszthető - veleszületett jog, pontosan olyan jog, mint az Alkotmányban lefektetett élethez való jog.

Mellékesen az Alkotmány (1949) - kissé elavult, ráférne a teljes eltörlése és egy vadonatúj , korszerű Alkotmány létrehozása.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 19:53:36

@HAT: nem igazságosztásról van szó.
ha megtámadnak nálam nagyobb testi erőben lévők akkor nem tudom eldönteni, hogy csak egy pofont akarnak adni vagy meg is ölnek.
ahogy manapság mennek a dolgok a pofonnak van a kiseb esélye.
de mint már írtam nem kötelező senkit megtámadni aki támadólag lép fel az számoljon vele, hogy rajta veszt.
ne a támadó lelkivilágára és testi épségére legyünk már érzékenyek hanem az áldozatokéra.

InteriorLulu 2009.03.05. 19:55:22

A posztból és a kommentekből ítélve többféle dologról is van itt szó.

Van a polgármester népszavazásra bocsátandó kérdése, ami a sasika által idézett formában egy vicc, kész röhej, egy épeszű embernek feltételezett polgármestertől pedig pláne az, amellett, hogy hajmeresztő ostobaság is egyben.

Van a megtámadott számára jogelsőbbséget kívánó igény, azaz hogy bizonyított védekezés esetén megengedett legyen az aránytalan védekezés lehetősége.
Az emberjogok európai egyezménye - összhangban a józan ésszel - azt mondja, hogy az élet kioltásával járó önvédelem csak személyek elleni támadás megakadályozását szolgálhatja, tulajdon elleni támadást nem. Ez nyilván oké, bár én el tudnék képzelni egy, a mostani szabályozásnál a védekezőnek némileg több jogot adó lehetőséget.

Van úgy önmagában a magánterület hatékonyabb, egyúttal törvényes védelmére (birtokvédelem) egy erőteljes, és szerintem is jogos igény.

És van a legális fegyverviselés iránti igény, összefüggésben az előzőekkel. Aki ezt szeretné, jellemzően az USA-val példálózik, pedig hiába ősi amerikai jog, ott sem egyértelmű, hogy mondjuk a rablások visszaszorítását segíti-e, vagy épp annak veszélyét növeli, hogy többet sülnek el a fegyverek.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 19:58:50

@sasika61: akkor már majdnem egy nevezőn vagyunk.
pedig egy támadásnál ezek a lehetőségek vannak vagy ő vagy én.
tudom, hogy ez így elég keményen hangzik de én még szeretnék élni még azon az áron is, hogy a támadóm meghal.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 20:02:00

@Mazsika1: nem akarlak bántani de ezn hozzászólások miatt mondják az ellenzők, hogy túlkapások lesznek.
egy alcoholos vattával nyom nélkül eltávolítható dolog miatt nem kell agyonverni senkit elkég neki egy marha nagy pofon meg egy valagbarúgás.

Karácsony Benő 2009.03.05. 20:04:39

Sasika!

Pont a felfokozott közhangulat,a kvázi-káoszállapot miatt szükséges,hogy az Állam -ha már tevőlegesen ily impotens- a polgárokat ruházza fel a védelem lehetőségével.(még ha az pusztán jogi is...)

Előbb-utóbb valami úgyis kiforrja itt magát,mert ez nem közbiztonság,ez nem igazságszolgáltatás,ez nem kormányzás...sapienti sat.

peca1000 2009.03.05. 20:04:52

Nehéz kérdés. Ha sunyiba meglop az illető és észreveszem, inkább jó megverem.
De ha odajön, és a szemembe mondja, hogy ki akar rabolni (meg akar lopni), akkor lehessen az illetőt megölni (védekezni, aztán vagy belehal, vagy sem), mert mi van, ha ő is arra készül, ha nem adom oda a pénzem?
És még csak nem is cigányoztam! Nagy fejlődés! Visszafelé... :)

Hepehupp 2009.03.05. 20:07:40

Az a probléma, hogy a többség szilárdan meg van győződve róla, hogy kizárólag a jogszabályokon, illetve a jogkövetkezményeken múlik minden. Holott a szabályok pusztán a társadalmi együttélés kereteit adják. Így szabályokról vitatkozni nagyjából annyit tesz, mint arról vitatkozni, hogy kizárólag a tejesdobozon található emblémából kiindulva melyik dobozban található tej a romlott. Pedig csak bele kellene szagolni a levegőbe. A romlott az, amelyik bűzlik. Mint ahogy ma már a magyar társadalom nagy része is. Így az, hogy milyen dobozba csomagoljuk: az nagyjából mindegy. A dobozról folytatott végeláthatatlan viták helyett esetleg arról kellene elkezdeni gondolkodni végre, hogy hogyan tudnánk előállítani jó minőségű tejet. Magunk magunknak. Aztán ha ez megvan: gyárthatunk akár rózsaszín dobozt is ezüst cirádákkal. Egyébként annyit tennék még hozzá az alapvitához, hogy meggyőződésem, hogy a jogos védelem szabályozása, illetve a mögötte húzódó jogi dogmatika úgy jó, ahogy van. Csak azt kellene látni végre, hogy ezt az országot nem a jogászok, és nem a jogászkodás fogja megváltani. Pláne nem a laikus. Majd akkor fogjuk megváltani magunkat, amikor már minden összeomlik körülöttünk, és nyakig állunk a törmelékben. És ez az idő már nincs messze. Az ezeréves történelmi tapasztalatok szerint ekkor majd öt percre magváltjuk magunkat, kiemelkedünk a törmelékből, hogy aztán fejest ugorhassunk a fekáliába. Bús magyar sors.

Lieutenant Bona · http://eletesbirodalom.blog.hu/ 2009.03.05. 20:08:04

A tököm tele van már azzal, hogy megint egy fotelhuszár osztja az észt (a posztra gondolok), és arra sem veszi a fáradtságot, hogy végiggondolja részleteiben a javaslatot.

1. Honnan tudod, hogy mit akar a támadód? Ember, legyen eszed, a sötét utcán lép oda hozzád, pánikolsz. Nem tudod, hogy van a kése, pisztolya, haverja a közelben, hogy pénzt akar, vagy életet, hogy elmebeteg, vagy hidegfejű.
Nem tudod, hogy ha elkezded védeni magad, begorombul-e, vagy elfut. Ha felveszel a földről egy vascsövet, nem tudod, hogy megsebesíted-e, vagy megölöd, megnyomorítod. Ő pontosan tudja, hogy mit akar, te nem. AZ életedbe kerülhet. Mégegyszer, hogy mindenki megértse: AZ-ÉLETEDBE-KERÜLHET.

2. Sajátos szépsége ennek a banánköztársaságnak, hogy tulajdonképpen lelőheted/lelövetheted a rablót, ha történetesen bank vagy, pénzszállító vagy stb. Mitől jobb a bank pénze mint az enyém? Miért kellene azt jobban védeni, mint engem, és az én pénzemet? Néha fárasztó, hogy mennyire kilóg a lóláb a magyar baloldali értelmiség érvrendszere alól. Érthetetlen, hogy az index miért ad teret olyanoknak, akik tulajdonképpen szentesíteni óhajtják az áldozatok örök kiszolgáltatottságát.

I-brahi 2009.03.05. 20:08:11

Pár egyszerű kérdés:

Tudjátok-e, hogy Magyarország az egyik legalacsonyabb rátával rendelkező fejlett ország, ami az egy év alatt elkövetett gyilkosságok 10000 főre vett számát illeti? És ez az elmúlt tizenöt évben folyamatosan csökkent?

Tudjátok-e, hogy a szabad fegyverviselést támogató Egyesült Államokban évente kb. két és félszer annyi gyilkosságot követnek el, mint az unióban (az USA lakossága kb. 300 az EU lakossága kb. 500 millió)?

Valóban szükség van-e ilyen körülmények között:
- Olyan törvényre, amely az arányosnál komolyabb védekezést (a szövegezés alapján valójában TÁMADÁST) enged?
- Szabad fegyverviselésre?

Hát nem!!!

Dr Kangörény 2009.03.05. 20:09:50

Aha, lehet várni, hátha javul a helyzet, addig meg szopjanak tovább a becsületes emberek.

A másik megoldás: nem várunk egy percig, a javaslathoz hasonló törvényt vezetünk be, a bűnözők kerülnek szopóágra, és ekkor várunk, hátha javul a helyzet.

Nekem a második jobban tetszik. Miért a becsületes embereknek kell tűrni és bizakodni egy szebb jövőben?

Sokkal-sokkal jobb lenne, ha a bűnözők kárára lépnék túl a becsületes emberek a most bevett korlátokat, és reménykedjenek a bűnözők, hogy hátha javul a helyzetük.

tenegri 2009.03.05. 20:13:26

Ha a polgármester népszavazási javaslatának valóban ez a szövege, akkor ez így nyilvánvaló hülyeség. A szándéka érthető és sok tekintetben jogos is, de a megvalósítás formája tökéletesen használhatatlan. A támogató kommentelők jönnek itt mindenféle támadásokkal, ruhásszekrény bűnözőkkel, bicskás, pisztolyos rablókkal, ami valóban megfelel a javaslat _szándékának_, de nem veszik észre, hogy egyáltalán nem felel meg a _szövegének_. A szöveg szerint bármilyen törvényszegésnek vagy szabálysértésnek csak a kísérlete esetén is akár megelőzésből is büntetlenül megölhető bárki. Akár a csokit lopó gyerek a boltban, a pincérlány a bárban, aki átver a visszajáróval, a sikkasztó könyvelő, stb. - a lehetőségek száma végtelen.

patrona- · http://gumiketrec.blogter.hu/ 2009.03.05. 20:13:41

Vadkelet, hurrá! Ez a faszi nem normális.

tenegri 2009.03.05. 20:15:49

Röviden összefoglalva a népszavazási javasla szinte úgy is szólhatna, hogy vezessük be egységes büntetési tételként minden bűncselekményre a halábüntetést, amit tetszése szerint szabadon végrehajthat a bűncselekmény sértettje.

Roth Mano 2009.03.05. 20:17:40

tenegri: pontosabban minden bűncselekmény gyanújára a halálbüntetést, amit bárki végrehajthat.

tenegri 2009.03.05. 20:18:22

@Roth Mano: jogos, valóban így pontosabb :)

Dernovics Laszlo 2009.03.05. 20:19:08

No erre a népszavazásra elmegyek és igennel szavazok!

oTTo$$ 2009.03.05. 20:20:04

@sasika61: tuti nem tudnal vedekezenl ha nem vagy ra kikepezve. eloszor 99% hogy leblokkolsz ,es hagynad magad meg a csaladodat is levagni mint egy birkat. nem egy ilyet lattam mar, ha megtamadnak, ez van . tul eros a szocializacio egy atlag emberben . el se tudjatok kepzelni milyen a masik oldal.

I-brahi 2009.03.05. 20:24:51

Minden törvénnyel lehet élni és visszaélni. Ha szigorítás lesz, az csak a visszaélés lehetőségét erősíti. Gratulálok az itt kommentelő potenciális gyilkosoknak.

Valaki2 2009.03.05. 20:28:48

Az alapvető elképzelés jó, a megfogalmazás viszont nincs rendben.

A jelenlegi helyzet a következő: mindenkinek joga van megvédeni magát és mások tulajdonát, testi épségét, amennyiben a támadással arányosan védekezik. Ekkor, ha fennáll a jogos védelem helyzete, akkor a bíróság korlátlanul enyhítheti a büntetést.

Tehát, rám támad a fickó egy késsel, megölöm (akár puszta kézzel, akár eszközzel, ez lényegtelen), attól még lehet, hogy elmeszelnek, annak ellenére, hogy jogos védelmi helyzet volt.

Ez egy hülyeség, hiszen neked 1-2 másodperc alatt kell dönteni (amennyiben képes vagy rá), cselekedni, és valami hülye jogász ezt évekig tárgyalja, hogy de ha ott akkor 10 miliméterrel arrébb ütöttél volna, akkor mi lett volna.

A BTK-t módosítani akarják a nagyon közel jövőben, mégpedig úgy, hogy ha jogos védelmi helyzet állt fent, és menthető felindulás, bla, bla, akkor automatikusan nem vagy büntethető, a bíróságnak nincs mérlegelési joga.

Én ezt az egészet a következőképp egészíteném ki, ami azért megoldaná a problémák nagy részét, hogy amennyiben a saját házadban, tulajdonodban vagy, és téged kivülről támadás ér (a szándék mindegy, hülyeség is szándékról beszélni, hiszen honnan tudhatnád, hogy a betörő, támadó vajon meg akar-e ölni, vagy csak megerőszakol, esetleg csak a csirkét viszi el) akkor automatikusan védelmi helyzetbe kerülhess, ÉS büntethetőséget kizárnánk.

Erre persze jöhet a válasz, de ha az XY behív magához, és akkor jól legyilkol, akkor mi lesz. Nos, NEM MEGYÜNK BE MÁSOKHOZ! Ilyen egyszerű az egész.

Ugyannakkor: ha az utcán megtámadnak (ismerősömet 2 fickó támadta be, kérdezés nélkül, viperával, mákja volt hogy kungfuzik), ja, csak a pénzét akarták. Nos, ez a mai magyar valóság, el lehet gondolkozni ezen.

Aki úgy gondolja, hogy mennyire meg tudja mondani, hogy milyen szándékkal jön hozzá valaki, és van-e nála fegyver esetleg, szivesen felajánlok egy tesztet, IRL, akár kamerát is hozhattok, és kirakhatjuk a youtube-ra.

2009.03.05. 20:29:18

Szocializáció ide, szocializáció oda, még egy csótányért is jobban fáj a szívem, mint a mocskos terrorizáló cigányhorda bármelyik tagjáért.

Pusztuljon a késelős kultúra.

kiraaaaa 2009.03.05. 20:31:37

Nem tudom, jó lenne -e a halálbüntetést visszaállítani.

Minden törvény, rendelet annyit ér, amennyit be lehet tartani belőle.
Nehéz kérdés.
Az ember hajlamos addig liberálisan gondolkodni, míg nincs érintve, míg családtagja, vagy közeli ismerőse nem lett áldozat.
De mikor a személyes faktor belép, már máshogy gondolkodik.
Európában van a talio elv és a keresztény"tartsd oda másik arcod" mentalitás...a kettő összeegyeztethetetlen.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2009.03.05. 20:33:58

@TaTa86.: Basszus, Rákosiékat ne rángassuk már ide, azzal persze én is tisztában voltam, hog akkor mi volt, de én az elmúlt évekről beszéltem... Hozod a formádat látom.

Ami pedig az ősi haditechnikát illeti: sajnos ez az egyik legemberibb tulajdonság az ősközösség óta, genetikailag belén kódolva a csoportképzés legfőbb eszköze. Csak én naivan azt gondolnám, hogy van olyan felnőtt az emberiség, hogy már kinőhetné ezt. Hát ezek szerint nem...

I-brahi 2009.03.05. 20:34:37

@Valaki2: "... ÉS büntethetőséget kizárnánk."

Na ez az, amit nem lehet: Nem hozhatsz olyan törvényt, amely bizonyos körülmények között automatikusan meghatározza a büntethetőséget. Annak eldöntése a bíró feladata. Ez pedig most is fennáll. Akkor mi a fenének kellene szigorítani?

Roth Mano 2009.03.05. 20:35:51

egy jó hatása lenne ennek a törvénymódosiitásnak: tojásdobálásért golyó járna a fejbe, mivel a pillanat hevében nem lehet eldönteni, mit is dob a kollega:)))))

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.05. 20:37:10

@Bona:
sem baloldali nem vagyok (kérdezd meg pl. Roth Manót bizonyítékként, vagy olvass bele más posztomba is), sem az áldozatok kiszolgáltatottságát nem akarom fenntartani.
Itt egészen másról van szó, próbáld megérteni, ne indulatból nyilatkozz.

Valaki2 2009.03.05. 20:39:18

Végigolvasva a hozzászólásokat, még a következő gondolatok jutottak az eszembe:

1, honnan tudom, hogy a támadó mit akar?

2, hogyan tudok arányosan védekezni? Akár egy ütéstől is eleshet, beverheti a fejét, és meghalhat. Ugyanúgy, nem tudod megmondani, hogy az ütésnél van-e a kezében mondjuk egy kés, vagy nincs. Csak amikor már betalált. Tehát esélyed sincs kitalálni, hogy csak simán üt, vagy akár meg is ölhet. Erre is áll a videós teszt felajánlásom.

3,miért gondoljátok, hogy az otthoni lőfegyver hordása az egyetlen megoldás? Igazából arról van szó, hogy jogilag ne legyen büntethető az, aki saját magát védi, bármilyen módon (áramos uborka, pisztoly, kés, balta, kapa, pusztakéz, stb.)

4, miért gondolja valaki, hogy ő puszta kézzel meg tudja védeni magát egy fegyveres támadóval szemben? Vagy hogy nem borul el az agya, és veri
véres rommá a támadóját?

Valaki2 2009.03.05. 20:40:41

@I-brahi: Márpedig az új törvény erről szól, bizonyos keretek között. Az, amelyiket az mszp akarja bevezetni, amennyiben jogos védelmi helyzet áll fenn, akkor nem vagy büntethető.

Roth Mano 2009.03.05. 20:42:34

kérdés nélkül is. Sasika nem baloldali, hanem azon súlyos fideszesek egyike, akiktől a visiitófrász tör rám. de: ellentétben a kommentelők többségével képes értelmezni egy többsoros szöveget, és fölmérni mekkora állatság az. uff, én beszéltem.

gulasZuppe 2009.03.05. 20:45:19

pontosan! ne tamadjon senki
ha meg támad akkor jogosnak kell lenni hogy nagyobb pofont kaphat vissza mint amekkorat adott - az mérlegeljen aki támad nehogymár normális esetben annak kelljen akit támadnak!!!

jelenleg olyan orszagban elunk ahol már az ovodában is azt allitjak a sarokba aki visszaüt ha "támadják"

es beszelhetunk európai normákról meg szépíthetjuk a dolgokat, vannak kirivó esetek ott is, de ami itt megy az ott ismeretlen...

ha az orrod előtt rámolják ki a lakásodat azt nézed es tűröd?
hívod a rendőrt?
megütöd? hisz ő nem támadt rád csak visz amit lát..nem bánt..megütöd? mit csinalsz?
nem kell megölni persze, de ha valaki matat a lakásodban kotorászik ejjel zseblampaval, akkor illedelmesen megkéred hogy tavozzon? és ha nyakonvágod? akkor lesittelnek? mondvan a tolvaj nem fenyegette az életed igy te követtél el "nagyobb bűnt"...hát ez egyértelmű kinek szolgál...es hasonló esetek többször előfordultak, a tulajdonosokat szinte minden estben "megrángatták" ha nemis a tolvajok de a jogászok/ügyvédek/bírok

ahhoz hogy a helyzet jobb legyen ahhoz közösségeknek kell kialakulni akik egymásra figyelnek, ezeket az állam módszeresen számolja fel...

a rendőrség miatt vagy a nagy központi bevatkozások miatt nem fog javulni a helyzet
ezt nem tudja egy karhatalom megoldani

a rendőrségről meg annyit hogy egyre több kapitanysagot fognak bezárni épp eleg szar a helyzhet...

nem beszelve peldaul a budapesti tüntetésekről
akkoriban alig marad rendőr vidéken

és igen jól irta itt valaki addig vagyunk liberálisak amig nem vagyunk érintettek, ha utána is azok vagyunk akkor az mar egészségre káros...

mi nem foglalt még 2009.03.05. 20:45:56

@I-brahi: ne beszélj baromságot az nem lehet támadás ha engem megtámadnak és védekezem.
szarok a statisztikákra nekem az egy is sok ha az az én életem.

I-brahi 2009.03.05. 20:46:52

@Valaki2: A szakértőnek felkért büntetőjogászok pontosan ezért is nem értenek velük egyet. Ez már a sokadik tervezet, és óriási tiltakozás van a szakmában. Ugyanez a probléma "három csapás"-nak nevezett izével is.

Valaki2 2009.03.05. 20:47:04

Idézet az új BTK-ból:

"Az Előterjesztés az elhárítás szükséges mértékét ijedtségből, vagy menthető felindulásból túllépő védekezésért minden esetben kizárja a védekező büntethetőségét, függetlenül attól, hogy az ijedtség vagy a menthető felindulás milyen tényleges hatást gyakorolt a védekező beszámítási képességére. Azt azonban minden esetben vizsgálni kell, hogy mennyiben alakulhatott ki a jogos védelmi helyzetben lévő személyben ijedtség vagy menthető felindulás."

Én ebből kivenném az ijedtség vagy menthető felindulás részt, és akkor ezzel kiegyezhetnénk.

Roth Mano 2009.03.05. 20:51:23

valami arányossági táblázat kéne inkább.
1 db 30 kilós vénember gépfegyverrel = 3 db 200 kilós disznó vasrúddal
meg ilyesmi

is 2009.03.05. 20:52:33

ez a javaslat simán az alkotmányba ütközik, és el fogja meszelni az AB. csak az indulatokat gerjeszti már megint.

Valaki2 2009.03.05. 20:53:51

I-brahi: mi pontosan a büntetőjogászoknak a problémájuk ezzel? Sokkal gyorsabban mennének a perek, ez jó dolog. Az állampolgárnak nem lenne ez a hülye arányos vagyok-e, mérlegelek-e, hülyeség a feladata. Megtámadtak, védekezek, amivel csak tudok. Ha belehal, így járt. NEM TÁMADUNK EMBERRE. Alapszabály. Szlovákiában is kiválóan működik, végre tanulhatnánk tőlük.

A probléma pedig nagyon nem elméleti. Csináltunk egy tesztet, otthoni félhomály, támadó fél kanállal , vagy puszta kézzel, közel lépve egyet üt feléd, és meg kell mondanod, hogy van-e nála valami, vagy nincs. Az eredmény az volt, hogy nem lehet megmondani. Konkluzió: nem tudod, hogy a másiknál mi van. Nem tudod, hogy mit akar. Akkor pedig mit tehetnél?

A jognak a becsületes, törvénytisztelő állampolgárt kellene szolgálnia, védenie. Mellesleg a 3 csapással is egyetértek (kizárólag erőszakos esetek tekintetében), sőt, bevezetném a kőtörést is. :)

Tündér_Lala 2009.03.05. 20:54:51

@I-brahi: Pedig szigorítani kell.Mégpedig azért mert nincs más lehetőség.Nem szabad fegyver viseléssel,másként. Azért mert a társadalom csak egy része kulturáltabb mint 200 évvel ezelött.Munkahelyet kell termteni,rá kell szorítani ezt a réteget a munkára(ne legyen más lehetősége),a karhatalmat nagyon meg kell erősíteni(az esetleges lázadásokat lincseléseket le kell verni),a többségi normák elfogadására kell szocializálni -ha kell kényszeríteni-.Be kell csukni,aki azt mondja nekik,hogy jogod van a "megélhetési" bűnözésre,a deviáns garázda viselkedésre, mert a magyar rasszista és az ellenséged , hogy a rendőr is rasszista és szabad megtámadni -majd az onbucmann megvéd stb.
A társadalomat szétverték és ujra kell építeni.A humanizmus szép dolog,de csak ott működik ahol az emberek belső szigorú normái lehetővé teszik.Ha a belső normák nem működnek és a törvényektől sem félnek ott csak a radikális megoldások segítenek.

I-brahi 2009.03.05. 20:57:12

@mi nem foglalt még: Nem beszélek baromságot. A fenti szövegezésben pontosan arról van szó, hogy megelőző tevékenység is megengedett lenne. Ez bizony nem védekezés, hanem támadás. Ami meg a statisztikát illeti, ha a fenti törvény, vagy esetleg a fegyvertartás könnyítése miatt háromszorosára nőne a gyilkosságok száma, akkor háromszor ennyien "szarnának a statisztikára".

Nem véletlen, hogy ennyivel magasabb az USA-ban a gyilkossági ráta. Pontosan az általam írt két tényező az oka. Ugyanis amíg Európában egy bolti rabló kipakoltatja a pénztárgépet és utána olajra lép, addig az Egyesült Államokban ez lényegesen valószínűbben végződik az eladó halálával, mert a rabló is fél, hogy lelőhetik, tudja, hogy ott van a fegyver a pult alatt, és ezért előre "intézkedik".

Fogjátok már fel, hogy a törvény ilyetén szigorításának a hatása kettős.

Egyrészről valóban csökkenne a vagyon elleni bűncselekmények száma, de nem jelentős mértékben, másrészt viszont ezek sokkal erőszakosabbá válnának:

Mi a jobb:

100 bolti rablás, amiből mondjuk 1 végződik gyilkossággal, vagy 90, amiből 5?

Nos?

is 2009.03.05. 20:57:21

@Szűcslaci: tudnivaló a nürnbergi perből, hogy a náci vezérek (az igazi németek) magas intelligenciájúak voltak (leginkább Göring). mindig érdeklődéssel hallgatom az intelligenciához kapcsolt szavazati jogot és most a fegyverviselésit is. semmi, még egyszer semmi, de semmi köze nincs az aljasságnak, sötétségnek az intelligenciához. próbálj meg újra nekifutni, mert így hülyeséget javasolsz.

I-brahi 2009.03.05. 20:59:53

@Valaki2: Például az, hogy sokkal jobban értenek a témához, mint te, mert több ezer különböző tényállást ismernek. Nehogy már a dilettánsok hozzák a törvényeket...

Názáreti Brájen 2009.03.05. 21:00:38

Pöcsök!
Képzeljétek el a következő esetet:
A jól nevelt gyermeketek gimis csibészkedésbe fog a barátaival. Ne'adj Isten, elszippantanak egy spanglit.
Majd jókedvükben belépnek valakinek magánterületére. A nem annyira jópofa tulaj pedig lepuffantja valamelyik gyermeket. (Amelyiket nem puffantja le, azt pedig jól elkaszálja valami ostoba vénszatyor bíró a füves cigi miatt).
Oszt'jónagyot!
PS: Tényleg ilyen kavbojos mindenkit a börtönbe világba szeretnétek élni? Persze, tudom! Az "én családomban soha nem történik ilyen".

I-brahi 2009.03.05. 21:00:41

@Tündér_Lala: Lásd az utóbbi két hozzászólásomat.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 21:04:22

@I-brahi: a bűnözők kezében van fegyver.
az enyémben nicsn mert félek a börtöntől illegális fegyvertartás miatt.
így kivagyok szolgáltatva a bűnözőknek.
nem akarok kiszolgáltatott lenni.
legyen az már az én gondom, hogy megtudmom e védeni magam fegyverrel vagy sem.
fegyveres rendőröknek nekimennek már sima igazoltatásnál.
akkor mire számíthatok én fegyvertelenül?

Valaki2 2009.03.05. 21:05:52

I-brahi: te kevered az szezont a fazonnal. Nem arról van szó, hogy akkor minden nagymaminak sörétespuskát, erről szó sincs. Lehet példálozni az USA-van, csak éppen ezt mindig bebukjátok. Ott van Kanada, tessék, minden embernek van fegyvere, nem is egy, mégis arányaiban sokkal kevesebb gyilkosságot követnek el. Vagy Svájc, mindenkinél otthon van a géppisztoly, mégsem lövik egymást halálra az emberek.

Azonban, mindezek mellett én ezzel sem értek egyet, hogy puskával járjanak az emberek, viszont védhessék meg magukat.

A tényállások ismerete hogy is kapcsolódik az egészhez? Érveket szeretnénk hallani, nem azzal takarózni, hogy mekkora nagy varázslat a törvényhozás, mert elsírom magam...

dessert eagle 2009.03.05. 21:06:53

Az én véleményem az, hogy a legnagyobb baj a jelenlegi szabályozással az, hogy demoralizáló hatású az egész társadalomra nézve. A szabályozás szerint, ha támadás ér, köteles vagy kitérni, lényegében köteles vagy elmenekülni. Ez még a katolikus egyház tanaival kb. összhangban is lenne, de hát nem vagyunk 10 millió katolikus országa.
Ha valaki rossz környéken lakik ki se menjen otthonról, vagy ha igen, csak két háztömböt megkerülve sunnyogjon haza?
A normális az lenne, hogy az ember nem fél. Ha pedig bűnözővel találkozik, meg meri kérdezi: nem félsz, hogy rendőrt hívok?
Ugye, milyen vicces?
Pedig a Be-ben (büntető eljárásról szóló törvény) létezik egy paragrafus, mely szerint, a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja (köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni. (127.§(3))
Látott már valaki ilyet??
A szocializmusban jó volt a 78-as Btk. szabályozás, akkor ugyanis diktatúra volt, a diktatúrákban pedig ismerten kisebb a bűnözés, mint a demokráciákban. Ma sajnos sokkal gyengébb a közbiztonság, ezért az elavult szabályokat felül kell bírálni.
Ha megváltozott a szabályozott élethelyzet, módosítani kell a jogszabályokat.
Nem hiszem, hogy tömegesen halnának meg ártatlan emberek azért, mert egyesek visszaélnek majd a kiterjesztettebb körű önvédelemmel. Aki ugyanis nem bűnözők között szocializálódott, az nem azon fog agyalni, hogy hogyan éljen vissza a jogszabállyal. Az átlagembernek ma sincs gőze arról, hogyan van szabályozva a jogos védelem, valószínüleg a jövőben sem lesz. De ha már egyre többször van rá szüksége, ne őt büntessük ezért.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 21:07:26

@Názáreti Brájen: szerintem neveld meg a gyereked, hogy ne szippantson és tartsa tiszteletben más tulajdonát.

Roth Mano 2009.03.05. 21:10:05

Brájen: ha spanglit sziv, lőjék is agyon! (de mi van, ha csak berúg, és úgy sért magánlak?)

Valaki2 2009.03.05. 21:10:44

@Názáreti Brájen:

Először is, ritka primitív dolog így indítani.
Másodszor, nem mindegy hogy mikor, és hova megy be, ráadásul milyen szándékkal. Nagy különbség a fényes nappal labdát át rugó 10 éves gyerek, és az éjszaka spajszerral a kezében besurranó 18 éves. Ha lelövik, vagy agyonverik, amit akár most is megtehetnek, a bíróság feladata a mérlegelés.

Tündér_Lala 2009.03.05. 21:10:46

@I-brahi: Azonos dolgokról beszélünk,csak én tágabban közelitem meg. A probléma ugyanis társadalmi tünetekre adott - rossz - válasz,önmagában nem értelmezhető.A társadalmi jelenség pedig létezik, arra válaszoni kell.Nem pedig besöpörni a szőnyeg alá és elhallgatni.

Manyizga (törölt) 2009.03.05. 21:17:00

Ennek az országnak az a baja, hogy még mindig nem hajlandó kellőképpen szavatolni a magántulajdon és az élet védelmét törvényileg a törvénysértőkkel szemben.

Mindent az állam akar csinálni, majd ő jobban elosztja a dolgokat a panelprolik/panelnyugdíjasok/munkanélküliek/romák között.

Pont azoknak a szavazatait NEM akarja megnyerni, akik eltartják az országot. Tragikusan hülye társaság.

Hajrá Texas:

"Trespassers will be shot. Survivors will be shot again." :)

soulclipse · http://soulclipse.blog.hu/ 2009.03.05. 21:25:07

Sasika!
Értelek és egyet is értek veled. A kérdésfeltevést pontosítani kell, hogy ne legyen belőle félreértés. De ettől függetlenül, a magántulajdon védelmét, jogszabályilag jobban kell szavatolni. biztos emlékszel arra a sztorira, amikor egy idős úr meglött v.mi tolvajt a házában éjszaka és még őt hurcolták meg. Az ilyet viszont meg kell szüntetni. Ő nem hívta a tolvajt, és a végén Ő lesz bűnöző ? Na PEACE

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2009.03.05. 21:41:51

A jelen helyzet nem jó, a monoki polgármester javaslata túl erős, a szigorításnak viszont minden fronton meg kell történnie előbb-utóbb

breach tru di walls 2009.03.05. 21:45:58

nagymamám monokon lakik - és nagyon durva dolgok mennek ott, emiatt rokonszenveznek a polgármesterrel, legalábbis, ahogy a helyi vélenyémeket hallottam ezirányban...
ez a rendelet az időseket semennyire se védné, meg amúgysem ez a megoldás a bünözésre.
az én nagyszüleimet még nem érték atrocitások, de nem is szeretném, ezért jó lenne valamilyen megoldás a bűnözés megfékezésére.

I-brahi 2009.03.05. 21:53:55

Rendben, most egy igencsak részletes válasz következik.

Ad 1.: Bizonyított, hogy a büntetési tételek szigorításának visszatartó ereje minimális visszatartó erővel rendelkezik, ezért nincs értelme a halálbüntetés visszaállításának (amit amúgy is elkaszálna az Alkotmánybíróság) vagy a "három csapás"-nak. Sőt: Amennyiben a bűnöző tudja, hogy nincs vesztenivalója, sokkal erőszakosabbá válik.

Ad 2.: @mi nem foglalt még:

"a bűnözők kezében van fegyver. az enyémben nicsn mert félek a börtöntől illegális fegyvertartás miatt. így kivagyok szolgáltatva a bűnözőknek. nem akarok kiszolgáltatott lenni. legyen az már az én gondom, hogy meg tudmom e védeni magam fegyverrel vagy sem. fegyveres rendőröknek nekimennek már sima igazoltatásnál. akkor mire számíthatok én fegyvertelenül?"

Pontosan arra, hogy nagyobb a túlélés esélye. Mert az is bizonyított ám, hogy a bűnöző, ha tudja, hogy nagyobb ellenállásra, esetleg visszatámadásra számíthat, akkor ezt megelőzi. Ha tudja, hogy neked jogod van az arányos védekezésen felül megvédeni magad, akkor bizony sokkal erőszakosabban fog fellépni. A fent említett Egyesült Államokban valóban nem csak azért jóval magasabb a gyilkosságok száma, mert szabad a fegyverviselés (mint Kanadában, Svájcban vagy Finnországban, ahol egyáltalán nem magas - bár egy-egy ámokfutóról ezekben az országokban is hallani), hanem azért is, mert jogod van az arányoson felüli védekezésre. A fent említett példa:

Az USA-ban egy bolti rablásnál azért lesz jóval nagyobb eséllyel áldozat a boltos, mert megelőzendő azt, hogy baja essen, a rabló nagyobb valószínűséggel fogja lelőni. Általában egy fegyveres rablásnál az ember nincs közvetlen életveszélyben. Az életveszéllyel való fenyegetés és a valódi életveszélyes helyzet között elég nagy a különbség, csak amikor fegyvert tartanak az ember fejéhez, a legtöbben ezt nem különítik el. Abban a pillanatban azonban, hogy ha számítanak rá, hogy nálad is van fegyver, vagy hogy az arányoson felül fogsz fellépni, bizony valódi életveszélyben vagy. Lehet tippelni, hogy egy bankrablásnál ki van a legnagyobb életveszélyben. Nem a pénztáros, bár őt fenyegetik a leggyakrabban, vagy az ügyfél, amikor rajta keresztül zsarolják a banki alkalmazottat. Bizony, bizony, a biztonsági őr, bár őt fenyegetik a legkevésbé.

@Valaki2:

"te kevered az szezont a fazonnal. Nem arról van szó, hogy akkor minden nagymaminak sörétespuskát, erről szó sincs. Lehet példálozni az USA-van, csak éppen ezt mindig bebukjátok. Ott van Kanada, tessék, minden embernek van fegyvere, nem is egy, mégis arányaiban sokkal kevesebb gyilkosságot követnek el. Vagy Svájc, mindenkinél otthon van a géppisztoly, mégsem lövik egymást halálra az emberek.

Azonban, mindezek mellett én ezzel sem értek egyet, hogy puskával járjanak az emberek, viszont védhessék meg magukat.

A tényállások ismerete hogy is kapcsolódik az egészhez? Érveket szeretnénk hallani, nem azzal takarózni, hogy mekkora nagy varázslat a törvényhozás, mert elsírom magam..."

Az első két bekezdésedre válaszoltam. A harmadik nagyon egyszerű: Nincs két azonos eset, főleg nem az erőszakos bűncselekmények körében, így olyan törvényeket kell hozni, amelyek a már ismert (korábbi) tényállások esetén a lehető legjobban működnének. És pontosan ezért - mivel nincs két azonos eset - nem lehet olyan törvényt hozni, amely minden esetet lefed, ezért kell úgy megalkotni a törvényeket, hogy minden helyzetben legyen a bírónak mérlegelési joga.

bAnál Amál 2009.03.05. 21:54:39

Valaki írta itt korábban, hogy nem is olyan egyszerű védekezni a támadód ellen, még ha van fegyvered, akkor sem. Ez különbözteti meg a bűnözőt az átlag embertől. Egyszerűen nem vagyok az, aki szívesen bánt egy másikat, viszont a bűnözőnek ez teljesen természetes.
Az utcán egy falkával szemben gyakorlatilag esélyünk sincs. (Sajnos ez személyes tapasztalat.) Ezt nem kell különösebben bizonygatni és azt sem, hogy a rendőrök képtelenek megvédeni minket.
Az ilyen kaki helyzetben legalább a saját otthonomban érezhessem biztonságban magam.
Senki nem várhatja el a tisztességes emberektől hogy vég nélkül tűrjék a tolvajlást, verést, megaláztatást. Igen is áramot a kerítésbe, golyót a betörőbe. A betörőt meg a pincében türelmesen várakozó savas hordóba, hogy ne kelljen magyarázkodni a bíróságon.

blr 2009.03.05. 21:57:44

@Manyizga: Baromi egyszerű: kevesebb ember tartja el az országot, mint amennyinek a szavazatait meg kell nyerni...

Valaki2 2009.03.05. 22:03:41

Végre ezek érvek ezzel lehet vitatkozni.

Az USA beli példa azért necces, mert elfelejtik, hogy ott könnyű lőfegyverhez jutni. Nálunk viszont EGYÁLTALÁN NEM! Egy lőfegyvert pedig sokkal könnyebb használni, pszichikai okokból is, mint egy vágó vagy zúzófegyvert, ráadásul sokkal könnyebb halálos sérüléseket okozni. Éppen ezért USA-t felhozni példának nem túl szerencsés.

Továbbra sem értem azt, hogy ha fennáll a jogos védelem esete, akkor miért kell bármivel is foglalkoznia a bíróságnak? Egyszerűen nem értem, hogy milyen olyan körülmény lehet, ahol a védekező félnek a másodperc tört része alatt kellett cselekednie, mint kiderül, jogos védelmi helyzetben, és mégis meg kellene őt büntetni???

gidabiga 2009.03.05. 22:06:16

én nőként, konzervatívként azt mondom, hogy a monoki polgármester javaslata túl erős.

szerintem ott kéne kezdeni,

legyen elég rendőr, polgárőr és bennük bízzanak meg, hogy nem vaktában lövöldöznek, hanem ha lőni kell, akkor lőnek, ha nem, akkor más módon kapják el a bűnözőket.
ne féljenek tőlük
kapják el a tolvajokat, akár 20000Ft alatti kárt tesznek, akár gyerekek, akkor is.
és jöhet a középkori módszer, hogy elmenjen a kedve tőle, meg a haverjainak is.

amilyen felfokozott idegállapotban vannak most az emberek Magyarországon és még ezt fokozzák is a foteljogvédők és bizonyos szervezetek, minszterek, túl sokan, túl gyorsan elsütnék a puskát.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:13:20

@I-brahi: akkor már csak a szögi családjának mondd, hogy nem kell fegyverviselés.
nem ő voltaz eygetlen, ismerősöm ugyan ebbe a szituba keveredett csak ő túlélte a cigány támadást koponya alapi töréssel.
ne hogy azt mondd, hogy akkor hagyjuk kirabolni magu nkat megerőszakolni a szeretteinket.
ne hogy azt mondd,hogy a rendőrség megvéde mert ez nem igaz nincs mindenki mellett rendőr.
az meg nem vigazstal ha már megöltek mint szögit, hogy majd elítélik a tetteseket.

terszim 2009.03.05. 22:15:50

Sasika, és a hozzá hasonlóan gondolkodók minden szavával egyetértek. Jó lenne, ha ebben a szellemben születnének a bűnözök elleni törvények.

gidabiga 2009.03.05. 22:18:19

@mi nem foglalt még:

én biztos nem tudnék lőni.
remegne a kezemben a puska vagy a pisztoly-
szegény Szögi Lajosnak sem lett volna valószínűleg ideje elővenni a fegyvert, ha van nála.
és gyanítom, hogy nem is gondolt rá.
de ha neked fegyvered van, ők ágyúval fognak jönni.
és akkor mivel ér véget a sor?
polgárháborúval?
ámbár néha az az érzésem, hogy az a cél.

I-brahi 2009.03.05. 22:18:50

@mi nem foglalt még: Válaszoltam: Ha Szögi Lajosnál lett volna fegyver, nagy valószínűséggel nem használta volna, mert a legtöbben éles helyzetben sem használják. Nincsenek rá pszichikailag felkészülve. Ismétlem: Bizonyítottan nincs a fegyvertartásnak sem visszatartó ereje, csak annyit érsz el vele, hogy a támadó számít rá, hogy van nálad fegyver, így lehet, hogy csak szimplán agyonlő, mert nem kockáztatja meg, hogy te tedd meg ugyanezt vele.

Bobby Newmark 2009.03.05. 22:21:29

"De hát megtámadott engem az a mádzsár gádzsó!"
"De 75 éves volt!"
"Láttam a szemíben a gyilkos szándékot! Anyám életére esküszöm, önvídelem vót!"

I-brahi 2009.03.05. 22:24:46

@Bobby Newmark: Ne cigányozzunk már itt.

Egyébként is, sokkal valószínűbb, hogy emberek egy csoportja arra rendezkedne be, hogy romákat irtson, aztán azzal védekezzen, hogy őt támadták meg. Sajnos sokan várnak arra a pillanatra, hogy olyanok legyenek a törvények, hogy szabadon lehessen a romákat gyilkolászni...

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:25:26

@gidabiga: ma magyarországon kicsit több mitn 3 millió ember fizet dolgozik és fizet közterheket.
élünk itt kb. 10 millióan.
te mennyi adót is fizetsz, hogy véleményezed miszerint megtud téged redőr polgárőr védeni?
nagyon nagyon sok adót kellene bezsedni, hogy mindenki mellett álljon egy rendőr.
magyarul ha téged meg akarnak késelni és nincs aközelben rendőr akkor cseszheted az egészet.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:28:11

@gidabiga: éretem akkor áldozzuk fel magunkat nyugodtan a bűnözőknek.
azért kiváncsi lennék ah téged akarnának megerőszakolni akkor is iylen liberálisan gondolkodnál vagy ütnéd ahol éred esetleg nyomnád ki a szemét vagy nyomnál a bordái közé egy kést vagy csak békésen tűrnéd, hogy végezze a dolgát.

Nazareus 2009.03.05. 22:30:03

I-Brahi:

"Bizonyított, hogy a büntetési tételek szigorításának visszatartó ereje minimális visszatartó erővel rendelkezik, "

Na és? Akit nem lehet visszatartani, azokat ki kell vonni a forgalomból. A visszaesöket örökre. Erre való a 3 csapás. Szóval szigoritsuk csak. Jó, hogy nem azt mondod, hogy enyhitsük a büntetéseket, mivel úgysincs visszatartó ereje...

"Az USA-ban egy bolti rablásnál azért lesz jóval nagyobb eséllyel áldozat a boltos, mert megelőzendő azt, hogy baja essen, a rabló nagyobb valószínűséggel fogja lelőni."

Nem baj!!! Ugyanis ennek örömére többet fog ülni, és remélhetöleg életfogytiglan... már ha szigorodnak a büntetési tételek. Emiatt aztán összességében kevesebb büncselekményt fog elkövetni.

Egyébként igen, vannak kockázatai egy ilyen törvénymódositásnak, de a mostani állapotnak is!!! Mint talán látszik én maximálisan a javasolt módositás mellett vagyok.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:31:22

@I-brahi: te véleményezel dolgokat, és kész ténynek veszed.
aki felelősséggel tart feygvert és van esze az megtanul vele bánni.
előre elintézi magában a dolgokat a lelkiismeretével és éles helyzetben nem moralizál hanem védekezik.
de mint már írtam ha lehetőség lenne rá az nem lenne kötelező mindenkinek.
kinek kinek vérmérséklete szeritn választható lenni ki mit választ.

Ajtony 2009.03.05. 22:32:26

Sziasztok!

Fegyvertartás hátrányai:
Képzetlen emberekkel sok baleset fordulna elő. A fegyverhasználat nem annyira egyszerű, mint a filmekben. Mindenkinek egy alapos "kiképzés" lenne szükséges a hatásos és jogszerű használathoz. Ma a magyar öngyilkossági hajlandóság mellett félő, hogy megszaporodnának a fegyverrel elkövetett öngyilkosságok. A lakosság morális állapota miatt sok lenne a felesleges és jogszerűtlen használat, és baleset.
A még csak késsel rendelkező "kis bűnözők" könnyebben jutnának fegyverhez.
Hátrány az is, hogy a normális ember először gondolkodik, aztán cselekszik, míg a bűnőzők először cselekszenek(gátlások nélkül), aztán még utána sem gondolkodnak.

Egy kis töprengésre való statisztika: A rendőrség alkalmazásában álló létszám kb. 40000 fő. Ebből úgynevezett főtiszti rendfokozattal kb. 12000 fő rendelkezik. Operatív (hadrafogható) állomány létszáma kb. 17000 fő. A többiről nem tudni, mi a feladata. Szerintem a magyar arányok - mint szinte minden államigazgatási szervezetnél - nem tükrözik a valódi szükséget. Egyes területeken túlzott, míg máshol aránytalanul kicsi a létszám. Normális országban ekkora főtiszti állományhoz 100-150 ezres "sereg" tartozik. Ugyanez a helyzet a Magyar Honvédségnél: 37000 a létszám, míg a hadrafogható szerződéses állomány létszámát csak szeretnék ötezresre tölteni.

A jogos védelem: úgy gondolom, hogy nincs helyes mértéke, mert aki nem verekszik rendszeresen az ötórai rozspálinka után, nincs tisztában vele, ráadásul egy felfokozott állapotban kéne mérlegeljen. Hibás maga a mérték vizsgálata! Kíváncsi lennék arra, hogy az ilyen ügyekben döntő bíró egy éles helyzetben egyáltalán képes lenne-e mérlegelni - főként egy váratlan és agresszív támadás esetén.

Minden összevetve: nem a lakosságot kéne fegyverrel ellátni, hanem a rendőrséget megerősíteni és elvetni azt a gyakorlatot, ami ma van - jelesül: minden többszörösen böntetett állampolgárnak többet ér a szava, mint egy alkotmányra és hazára felesküdött rendőrnek. Sosem látott mértékben hurcolják meg az alaptalanul megvádolt zsarukat, akik sokszor inkább nyugdíjba vonulnak vagy leszerelnek (a nyári siófoki esetre emlékeztetnék mindenkit, ahol a tettenért betörő emberi jogai miatt feszítették meg az őt előállító két rendőrt, mert a lopott holmit tartalmazó talicskához bilincselték a tetű kezét - mindketten leszereltek.

Üdv

algi 2009.03.05. 22:34:33

Erről az jutott eszembe, hogy amikor megkérdezték tőle, hogy "Mit csinálnak azzal, aki felveszi a segélyt, de nem megy közmunkára?", arra azt válaszolta, hogy majd közös erővel meggyőzik.

Gy. k. a lincselést akarja legalizálni. Elvégre csak cigányok.

kulalak 2009.03.05. 22:34:57

Nem akartam hozzaszolni mert mar leirtak amit gondolok. A magyar birosag meg mindig szocialista alapon itel pedig nem lenne szabad, nem "EU" konform!:) csak hulye a biro:)

Azert azt kijelentenem, hogy ne vonjunk parhuzamot az EU meg az USA kozott, mert nincs osszeuropai hirado amibol kiderulnenek a bunozesi statisztikak. gyanitom, hogy meglepodnetek!
en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_murder_rate
tessek nezni

Valaki2 2009.03.05. 22:35:06

I-brahi: ha akarod, minden egyes hozzászólásod után nagyon szivesen leirom, hogy itt senki nem beszélt arról, hogy a lőfegyverhez jutást könnyíteni kellene bármilyen módon.

Az, hogy a romákat ki írtaná, meg ki nem, nos, szerintem ezt most hagyjuk, nem ebbe a blogba tartozik.

Kopiás Attila Steve 2009.03.05. 22:35:17

Kivételesen egyetértek a posttal. Gáz a jelenlegi helyzet, de ettől még gázabb lenne. Nyilván a "jogos önvédelem"-ből elkövetett túlkapások/tévedések miatti halálos áldozatok is nőnének, másrészt viszont az is elég kényelmetlen lenne, amikor bárki aki előre megfontolt szándékkal akar megölni mást, ha elég "tanút" tud hozni, simán védekezhet azzal, hogy az áldozat akarta kirabolni.
Meg eleve, most itt konkrétan a XXI. században emberek megölésének támogatásával akarunk emberek megölése és kirablása ellen védekezni???
Szintén egyetértek benne, hogy működő és megbízható rendőrség kell, ami betartatja először legalább a jelenlegi törvényeket. Ha ez nincs, akkor fölösleges változtatni bármit is, továbbra is káosz lesz. Ha ez megvan _és_ még mindig nem lett jobb a helyzet, akkor kell elgondolkozni, hogy hol problémás a jelenlegi szabályozás. De most még csak nem is "használjuk" a törvényeinket, akkor ne mondjuk már rájuk, hogy rosszak és újak kellenek...

gidabiga 2009.03.05. 22:36:10

@mi nem foglalt még:
baromira nem gondolkodom liberálisan, de azt sem szeretném, ha itt öldöklések folynának.
és ha elkap 4-5 kigyúrt, vagy akár nem kigyúrt gyerek, akiknél kés van, nem hiszem, hogy lenne időm elővenni a fegyveremet.
és akkor ők találnák meg, akkor pedig biztos, hogy nem élném túl a támadást.

itt nem arról van szó, hogy mindenki mellett álljon egy polgárőr vagy rendőr, hanem arról, hogy nekik legyen nagyobb mozgásterük, ha bűnözőkkel találkoznak.
arra gondolok, hogy akár lőhessenek is, ha úgy ítélik meg.
és igen, fizetek adót.

I-brahi 2009.03.05. 22:36:26

@mi nem foglalt még: Nem veszem kész ténynek a dolgokat, hanem értek hozzá. Amiket leírtam, az így igaz. A rendőröket nagyon komoly felkészítésben részesítik, mind a fegyverhasználat terén, mind pszichológiailag, és még így is, ők is követnek el komoly hibákat. Ne haragudj, hogy ezt mondom, de az eddigi hozzászólásaid alapján te például teljesen alkalmatlan vagy arra, hogy fegyvert viselhess. Ugyanis az első pillanatban, gondolkodás nélkül használnád. És egyébként valószínűleg le is csuknának érte.

Bobby Newmark 2009.03.05. 22:37:54

@I-brahi: Szerintem csak vázoltam egy teljesen reális szituációt. Így olyan dolgok is...kidumálhatóak (nem ismerem rá a pontos jogi kifejezést, bocsánat) lesznek, amik eddig egyértelműek voltak.

Nagyon kétélű fegyver.

Akkor először legyen a "kertemben agyonbaszhatja az áram, nem engedtem be", aztán majd meglátjuk. Az kevésbé veszélyes, és a problémák egy részét megoldhatja.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:38:31

@Ajtony: mindeki mellé állítanál egy rendőrt mert különben rendőr téged nem tud megvédeni.

Valaki2 2009.03.05. 22:39:21

Volt valami statisztika arról, hogy USA-ban hány olyan bűncselekmény történt, amelynél kiderült, hogy "hivatalosan" tartott lőfegyverrel hajtották végre. Az esetek száma 10-es nagyságrendű volt, darabszámra, nem pedig százalékban!!

Valaki2 2009.03.05. 22:46:50

I-brahi: "a rendőröket nagyon komoly felkészítésben részesítik, mind a fegyverhasználat terén, mind pszichológiailag"

www.nagyatad.neplap.net/node/496

"Évente két kötelező gyakorlat van a rendőröknek, ennyit ír elő a szabályzat. Hivatalosan nincs is lehetőség többre. Aki nem tagja szakirányú klubnak, vagy nem vadászik, csak itt, vagy egy rendőri akció során használhatja fegyverét, igaz, ott már élesben"

Évente 2 alkalommal ellőnek 2 tárat. Egy képzésből kikerült átlagrendőr közelharc tudása hasonlóan értékes, bár az utóbbi időben talán javult egy kicsit. Mielőtt ebben bíznánk.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:46:50

@gidabiga: ne legyél naív.
40 ezres rendőr létszám egy 10 milliós országra.
mit képzelsz?
ez nem véd meg téged.
főleg úgy nem, hogy siófok sétáló utcájában a cigók erődemonstrációt tartottak és a megyei kapitány azzl védekezett nem is tudott róla.
közben a híradóban anno bemutatták.
ezek után nekem kell e fegyver és megtanulok vele profin bánni.
teged meg sajnállak majd ha megerőszakolnak.

pink75 2009.03.05. 22:48:50

jelen pillanatban az öl, aki elviszi a tárcát is

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:50:54

@I-brahi: rosszul ítélsz meg.
én senkit nemmbántok.
ha viszont megtámadank vagy kiakarnak raboln estleg betörnek akkor igen simán lelőném a zsiványt mi a gond?
kötelezi valaki a zsiványokat, hogy zsiványok legyenek?
önálló szabad akaratú emberek eltudják dönteni mi jó nekik.
ennek a döntésüknek vannak következményei.
ne a zsiványt sajnáld hanem engem akit kifosztanak esetleg megölnek.

gidabiga 2009.03.05. 22:50:59

@mi nem foglalt még:

szerintem nem olvastad el pontosan, amit írtam, mert nem értesz.
de továbbmegyek:
van gyereked?
ha igen, hol tartod majd a fegyvered?
lelakatolva egy páncélszekrényben?
és lesz időd elővenni?
vagy éjszaka az ágyad mellé teszed?
és ha felkel a gyerek, bemegy hozzád és meglátja az ágyad mellett és játszani akar vele, míg te alszol?
ne mondd azt, hogy majd megmagyarázod neki, hogy nem szabad.

I-brahi 2009.03.05. 22:53:25

@Juanhu:

"Bizonyított, hogy a büntetési tételek szigorításának visszatartó ereje minimális visszatartó erővel rendelkezik,"

"Na és? Akit nem lehet visszatartani, azokat ki kell vonni a forgalomból. A visszaesöket örökre. Erre való a 3 csapás. Szóval szigoritsuk csak. Jó, hogy nem azt mondod, hogy enyhitsük a büntetéseket, mivel úgysincs visszatartó ereje..."

Ad 1: Mint fentebb írtam, mivel nincs két egyforma tényállás, főleg erőszakos bűncselekményeknél, így nem fogadható el a jogász szakma számára olyan törvény, amely bármilyen helyzetre egyértelmű választ kínál. A bírónak mindig kell, hogy legyen mérlegelési joga. Ezért a három csapás önmagában alkalmatlan.

Ad 2: Megint a korábbi hozzászólásomra utalok: A bűnöző, ha nincs vesztenivalója, nem fog mérlegelni. Értsd: a többszörös visszaeső erőszakos, amennyiben életbe lép a "három csapás", a harmadik körben gondolkodás nélkül le fogja lőni a vele szemben intézkedő rendőrt, mert az életfogytiglannál rosszabbat nem kaphat.

Ad 3: A magyar BTK az egyik legszigorúbb Európában, úgyhogy egyáltalán nem kell szigorítani.

"Az USA-ban egy bolti rablásnál azért lesz jóval nagyobb eséllyel áldozat a boltos, mert megelőzendő azt, hogy baja essen, a rabló nagyobb valószínűséggel fogja lelőni."

Nem baj!!! Ugyanis ennek örömére többet fog ülni, és remélhetöleg életfogytiglan... már ha szigorodnak a büntetési tételek. Emiatt aztán összességében kevesebb büncselekményt fog elkövetni.

Ad 1: Lásd a fentieket

Ad 2: Ezt magyarázd meg a boltos családjának

Ad 3: Az USA-ban elég szigorúak az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó törvények, például több államban halálbüntetés is van. Mégis jóval magasabb gyilkossági ráta, mint a szintén fegyvertartó Kanadában, Svájcban vagy Finnországban. Tehát ez a teóriád nem működik.

"Egyébként igen, vannak kockázatai egy ilyen törvénymódositásnak, de a mostani állapotnak is!!! Mint talán látszik én maximálisan a javasolt módositás mellett vagyok."

Részletesen leírtam, hogy egy ilyen törvénymódosításnak csak negatív hatásai lennének.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 22:56:27

@gidabiga: lassan 19 éves a lányom nem nagyon jön be a szobánkba.
van anyira értelmes,hogy tudja mi az a fegyver sőt őt is kiképeztetném a használatára.
de mint mondtam lehetőség lenne a fegyverviselés nem kötelező.
aki úgy érzi magát biztonságban, hogy nem tart az szíve joga.
de ne vonaja meg az én lehetőségemet az önvédelemre.

I-brahi 2009.03.05. 22:56:41

@mi nem foglalt még: Nem gondoltam arra, hogy bárkit is bántanál. Csak arra céloztam, hogy az eddigi hozzászólásaid alapján valószínűleg túlságosan hirtelen reagálnál az említett szituációban. És bizony a zsiványnak is vannak jogai. Ha pedig a bíró úgy ítéli meg, hogy ezeket nem tartottad tiszteletben, akkor el fog ítélni.

I-brahi 2009.03.05. 23:00:55

@Valaki2: Ez valóban szomorú. Bár, ha jól sejtem, ez csak Nagyatádra vonatkozik. Mindenesetre még mindig felkészültebbek, mint az átlagpolgár, és hát, mint tudjuk, ők is gyakran hibáznak.

És tudom, ebben a posztban szó sincs az általános fegyvertartásról :)

gidabiga 2009.03.05. 23:04:10

@mi nem foglalt még:

nekem fiaim vannak.
és jóval fiatalabbak, mint a lányod.
értük biztos nem mérlegelnék és akár fegyvert is elsütnék, de abba belepusztulnék, ha az ő kezükbe kerülne és magukban vagy egymásban kárt tennének.

és arra van ötleted, hogy hol tanulnánk meg lőni?
vagy csak úgy vaktában?
vagy gyakoroljunk erdőn, mezőn?

mi nem foglalt még 2009.03.05. 23:04:53

@I-brahi: nézd ezt a nem fegyverviseést próbáljuk már egy idő óta.
az eredmény?
olvass híreket.
egyre rosszabb.
talán próbáljuk meg most a fegyverviselés lehetőségét.
ez egy ismerősömmelesett meg a napokbna fényes nappal egy vonaton.
a srác amerikaifutballozik nagydarab.
mit várhat egy átlagos fizikumu ember vagy egy nő?

"Mindannyiunk okulására elmesélek egy történetet, ami velem történt meg, nagyjából egy órája.

Vonattal jöttem befelé Pestre. Vecsésen, miközben vártam a vonatot, láttam két ismerős arcot. Nem jó arcok. Konstatáltam, hogy megint itt zaklatják az embereket. Harsányak, kötekedők stb. Felszálltam a vonatra. A tömegközlekedést ki szoktam használni olvasásra, fotózásra. Most is olvastam éppen. Sosem ülök le, azt a 20 percet kibírom állva is. Előtérben ácsorgok a falnak dőlve és olvasok amikor a két díszpinty megérkezett, és a következő dialógus hangzott el:

Ők: Van cigid?
Én: Nincs, nem dohányzom.
Ők: Ha lenne adnál?
Én: Nem, vegyél magadnak.
Ők: Miből, nincs pénzem.
Én: Menjél dolgozni.
Ők: Cigány vagyok bazdmeg, én nem dolgozom köcsög.
Én: ...
Ők: Akkor adjál pénzt.
Én: Összevesztél az agyaddal?
Ők: Mid van? ( ekkor egy kést vett elő )
Én: Közöd?

Innentől sok beszéd nem hangzott el, csak megpróbált megszúrni. Viszont én ma délután akarom elhozni a motorom a téli tárolásból ezért cordura motoros dzsekiben voltam, ami egyrészt szakadásmentes anyag, plusz tele van protektorokkal. Így aztán nem tudott bennem kárt tenni, annyit viszont elért, hogy lila köd le és a protektoros motoros csizmában úgy oldalba rúgtam, hogy éreztem ahogy ropognak a bordái, össze is rogyott. A másik elkezdett sivítani, hogy segítség. Ekkor két, hozzám hasonló méretű srác lépett ki az utastérből. Kérdezték valami gond van? Mondom semmi, csak meg akartak késelni, de kezelve van az ügy. Ott hagytuk őket, én két megállóval később leszálltam. Közben felhívtam pár ismerőst, mondták, hogy délután összeszedik őket és megkérik őket, hogy ha lehet akkor költözzenek el máshova Vecsésről...

Igen cigányok voltak, látásból ismerem őket, balhés csapat. Betörnek, autót törnek fel, gyerekektől szednek el mindent a vasútállomáson és a vonaton, lopnak. Saccra olyan 20 év körüli mindkettő. És mielőtt bárki jönne nekem a liberális, ők is emberek dumával, NEM ezek nem emberek, és nem is társadalomba valók."

Perillustris 2009.03.05. 23:04:53

"A polgármester úr azt akarja megszavaztatni, hogy megölhetjük-e büntetlenül azt, aki „csak” pl. el akarja lopni a pénztárcánkat. Az ő válasza ezek szerint az, hogy igen. Az enyém pedig az, hogy nem."

Erről szól a szavazás: kiderül, hogy a többség támogatja-e vagy sem a javaslatot.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 23:08:16

@I-brahi: naez abaja a liberális gondolkodásnak.
egy bűnözőnek amikor bűnt k9övet el nemkell, hogy jogai legyenek azokról lemondott akkor amikor megtámadott.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 23:11:21

@gidabiga: vannak lőterek.
én is voltam az őrző védő céggel akik az üzemem védik.
ksigyereknél necces.
de mint mondom nem lenne kötelező tatani.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 23:12:39

@Perillustris: akkor te add oda a tárcád.
sőt ha a bűnöző úr úgy akarja az életed.

gidabiga 2009.03.05. 23:14:09

@mi nem foglalt még:

én nem jövök vele.
ha tudnád, amikor ilyet olvasok vagy hallok, milyen lila köd borítja be az agyamat és nagyon jó, hogy a gondolataimba nem lát be senki.

jól megoldottad.
ha lett volna fegyvered, elővetted volna?

I-brahi 2009.03.05. 23:15:15

@mi nem foglalt még:

"nézd ezt a nem fegyverviseést próbáljuk már egy idő óta.
az eredmény?
olvass híreket.
egyre rosszabb."

Olvasok híreket: Valóban egyre rosszabb

És olvasok statisztikát is: Egyre jobb.

Magyarra lefordítva: A sajtó bulvárosodik, de valójában az elmúlt tizenöt évben idén volt a legalacsonyabb az erőszakos bűncselekmények száma. Innentől fogva nem érdekel a közvélemény, mert az objektív tények nem azt mutatják, amit a közvélemény gondol. Nem fogom olyan emberekre bízni a sorsomat, akik a színvonaltalan kereskedelmi tévéken és a bulvármagazinokon szocializálódnak, mert fingjuk nincs a valóságról.

Ja: És amióta eltörölték a halálbüntetést, a felére esett a gyilkosságok száma. (A kilencvenes évek elején volt a legmagasabb, de azoóta folyamatosan csökken.) Ennyit a visszatartó erőről.

fuks 2009.03.05. 23:16:42

sztem ebbe a megfogalmazásba az is beleillik, h én kivégzem a szomszéd autó vezetőjét, ha az közlekedési vétséget követ el, hiszen veszélyezteti mások autóját

I'll be Beck! 2009.03.05. 23:24:52

Most nem azt mondom, hogy nálam pl. van egy sógoréknál vett vegyes csövű vadászpuska a falnak támasztva (AAA besorolású nemzetnél úgy tűnik tartható) - és gondolom jó melodrámához illően sül, ha valami nagyvad rámzörget.
De tényleg, miért is kell a hivatalos álláspont szerint "történelmi" gumispuskával otthonvédeni nálunk?
Nem flangálok duplacsöves sörétessel a körúton, de ha a kerítésemen kinn a "no trespassing" miért is ne tételezném fel a legrosszabbat a csúnya gonosz farkasról, ha az innenső oldalon szembejön?
Vagy az a baj, hogy a honi nagyvad vélelmezhetően analfabéta? Kitesszük nekik (értük) piktogramon, ezen ne múljék.
Lesz aki leszed majd két purgyét az almafáról, de ahogy Dr. Genya mondaná: pezsi, mobcsi, és pár klassz köcsög - miért ne?
Plusz Hitler úrtól tudjuk, hogy a cián golyó nélkül nem elég biztos egy nagy nemzet Führerének - mi pedig miért érjük be kevesebbel?

Nazareus 2009.03.05. 23:25:29

I-Brahi:

"Ad 1: Mint fentebb írtam, mivel nincs két egyforma tényállás, főleg erőszakos bűncselekményeknél, így nem fogadható el a jogász szakma számára olyan törvény, amely bármilyen helyzetre egyértelmű választ kínál. A bírónak mindig kell, hogy legyen mérlegelési joga. Ezért a három csapás önmagában alkalmatlan."

Ez mellébeszélés, és emiatt nem igaz. Ugyanis tény, hogy Kaliforniában müködik a dolog, az ottani jogász szakma számára elfogadható. Egyébként az csak jó, ha a birónak nem mindig lehet mérlegelési joga, vagy legalábbis nem bármennyire.


"Értsd: a többszörös visszaeső erőszakos, amennyiben életbe lép a "három csapás", a harmadik körben gondolkodás nélkül le fogja lőni a vele szemben intézkedő rendőrt,"

Nem értetted meg amit irtam. Ez jó, mert akkor életfogytit kap. Hamar kiürül a bünözö társadalom. Egyébként USA-ban nem lövi le a rendört, mert az hamarabb lelövi az elsö gyanús mozdulatra. Nagyon helyesen.

"Ad 2: Ezt magyarázd meg a boltos családjának"

Elmagyarázom szivesen. Hogy egy analóg példával éljek: a szituáció terroristák + elrabolt repülögép. A világ legtöbb országában leszállhatnak, alkudoznak velük a túszokért, stb. Törökországban nem. Ott alkudozás nélkül lerohanják a kommandósok a gépet. Sok túsz meg is halt. Azonban ennek eredménye, hogy Törökországnak nincs gondja a repülögép-eltéritökkel, mert hozzájuk nem mennek/mentek. Persze, tudom, magyarázzam a meghalt túsz hozzátartozójának. Hosszú távon azonban megéri, bármennyire is kegyetlenül hangzik.

"Részletesen leírtam, hogy egy ilyen törvénymódosításnak csak negatív hatásai lennének. "

Mármint szerinted :-) Szerintem lennének pozitiv és negativ hatásai, azonban a mostani állapothoz képest az összkép (javulás) pozitiv lenne.

"Ad 3: Az USA-ban elég szigorúak az erőszakos bűncselekményekre vonatkozó törvények, például több államban halálbüntetés is van. Mégis jóval magasabb gyilkossági ráta, mint a szintén fegyvertartó Kanadában, Svájcban vagy Finnországban. Tehát ez a teóriád nem működik."

Miért ne müködne? USA-ban az ember nagyobb biztonságban érzi magát, mint Magyarországon. Én éltem ott évekig. És Te? Ismertem olyan családot (vidéken), akik elmentek úgy nyaralni, hogy be se zárták a házukat (nem is volt rajta zár). Szép házuk volt. Láttam, hogy télen bementek (kisboltba) vásárolni úgy emberek, hogy járva hagyták az autó motorját. Ne hüljön ki az autó. Nem féltek, hogy ellopják. Persze a nagyváros már rosszabb, láttam gettókat is, ahol nem szivesen szálltam volna ki az autóból, de az összkép az, hogy biztonságosabbnak érzi az ember.

Mouth Hero 2009.03.05. 23:37:37

"S tegye fel a kérdést mindenki: ha az utcán látom, hogy egy zsebtolvaj meglop valakit, jogosnak tartaná-e bárki, hogy egy másvalaki nyomban agyonüsse a tolvajt? "

Ha nem is agyonütés, két kezének eltörése mindenképp indololt. A súlyosabb büntetést, mint pl. az agyonütést meg kell tartani a magánlaksértésekre (betörésekre).

Perillustris 2009.03.05. 23:41:35

@fuks: "sztem ebbe a megfogalmazásba az is beleillik, h én kivégzem a szomszéd autó vezetőjét, ha az közlekedési vétséget követ el, hiszen veszélyezteti mások autóját"

Próbáld belemagyarázni nyugodtan. A legtöbben úgyis értik.

I-brahi 2009.03.05. 23:44:12

"Ez mellébeszélés, és emiatt nem igaz. Ugyanis tény, hogy Kaliforniában müködik a dolog, az ottani jogász szakma számára elfogadható. Egyébként az csak jó, ha a birónak nem mindig lehet mérlegelési joga, vagy legalábbis nem bármennyire."

Tévedsz, Kaliforniában is csak minimális visszatartó ereje van, és egyáltalán nem fogadható el az ottani jogász-szakma számára. Meg is torpedózták. Csak erősebb volt a börtönlobbi. Tájékozódni nem ártana.

Mivel a fenti hozzászólásod alapján úgy gondolom, nem vagy büntetőjogász, egy mondatban válaszolok a második mondatodra: Igenis, a bírónak nagy mérlegelési szabadságot kell adni, mert nincs két egyforma tényállás, pláne nem az erőszakos bűncselekmények esetében. Ebben is egyetért a jogász szakma. Mind itthon, mind az említett Kaliforniában.

"Nem értetted meg amit irtam. Ez jó, mert akkor életfogytit kap. Hamar kiürül a bünözö társadalom. Egyébként USA-ban nem lövi le a rendört, mert az hamarabb lelövi az elsö gyanús mozdulatra. Nagyon helyesen."

Megértettem, csak te nem vagy eléggé képben a témában. A bűnöző társadalom ugyanis nem ürül ki, hanem újratermelődik. Azok helyét, akiket bevisznek, mások foglalják el. Ez is bizonyított. És az USA-ban bizony igen nagy a rendőrgyilkosságok aránya a a gyilkosságokon belül. Elég gyakori, hogy nem a rendőr lő először (megint csak statisztika).

"Elmagyarázom szivesen. Hogy egy analóg példával éljek: a szituáció terroristák + elrabolt repülögép. A világ legtöbb országában leszállhatnak, alkudoznak velük a túszokért, stb. Törökországban nem. Ott alkudozás nélkül lerohanják a kommandósok a gépet. Sok túsz meg is halt. Azonban ennek eredménye, hogy Törökországnak nincs gondja a repülögép-eltéritökkel, mert hozzájuk nem mennek/mentek. Persze, tudom, magyarázzam a meghalt túsz hozzátartozójának. Hosszú távon azonban megéri, bármennyire is kegyetlenül hangzik."

Ez szépen hangzik, de fent megadtam a választ, hogy miért nem működőképes.

"Miért ne müködne? USA-ban az ember nagyobb biztonságban érzi magát, mint Magyarországon. Én éltem ott évekig. És Te? Ismertem olyan családot (vidéken), akik elmentek úgy nyaralni, hogy be se zárták a házukat (nem is volt rajta zár). Szép házuk volt. Láttam, hogy télen bementek (kisboltba) vásárolni úgy emberek, hogy járva hagyták az autó motorját. Ne hüljön ki az autó. Nem féltek, hogy ellopják. Persze a nagyváros már rosszabb, láttam gettókat is, ahol nem szivesen szálltam volna ki az autóból, de az összkép az, hogy biztonságosabbnak érzi az ember."

Én nem éltem az Egyesült Államokban, de sok ismerősöm van, aki igen, és egyiküknek sem volt túl pozitív tapasztalata a közbiztonságról, sőt. (Pedig elég különböző helyeken éltek.)

És mint említettem, a bűnözési statisztikák sem éppen a közbiztonságról árulkodnak.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 23:51:24

@gidabiga: igen én már elintéztem a lelkemmel,hogy ha az életem a tét akkor minden eszközzel védem és ha el kell mennem minimum egyet viszek magammal.

mi nem foglalt még 2009.03.05. 23:54:55

@I-brahi: nem olvasok bulvárt és tematikus csatornákat nézek zömmel.
híradásokat nézek olvasok.
nem érdekelnek a statisztikák mert úgy csinálják őket.
pld.büszkélkednek a munkanélküli statisztikákkal arról meg hallgatnak akik már kiestek a munkanélküli támogatásból.
az sem érdeel hogy most nem 10 hanem csak 6 bűnetset történik viszot a hatból 5 erőszakos halállal vágződik.
akkor legyen inkább 10 tiklopás.

H.Efraim 2009.03.06. 00:04:55

Ma Magyarországon csak a bűnözőknek van fegyverük, mert ők nem foglalkoznak a törvénnyel. A becsületes embereknek kellene joguk lenni ahhoz, hogy megelőzzék azt, hogy bűncselekmény áldozataivá válnak. Végre egy értelmes kezdeményezés! Emellé kellene még egy normális fegyvertastási törvény, azaz vehessen fegyvert az aki nem őrűlt, és hamarosan rendbe lenne az ország.

I-brahi 2009.03.06. 00:14:20

@mi nem foglalt még:

Ami a munkanélküli statisztikát illeti, aki nem ért hozzá, hogy mi az a munkanélküliség (nem az, amit te annak gondolsz), az valóban félreérti a dolgot. De ez teljesen más kérdés. Konkrét számokat akarsz? Tessék:

1998-ban országosan 287 gyilkosság történt, tavaly 164

Ez igencsak lényeges különbség.

És itt nem a "tiklopásról" van szó.

I-brahi 2009.03.06. 00:17:16

@H.Efraim: Ha elolvasnád a korábbi kommenteket, megtudnád, hogy miért lenne életveszélyes egy ilyen törvény...

mi nem foglalt még 2009.03.06. 00:17:51

@I-brahi: nem értettél meg.
nekem az 1 azaz egy darab gyilkosság is sok ha én vagyok az áldozat.
abba éld bele magad, hogy te vagy az áldozat .

I-brahi 2009.03.06. 00:21:23

@mi nem foglalt még: Ha több a gyilkosság, akkor nem nagyobb a valószínűsége, hogy te vagy az áldozata az egyiknek?

mi nem foglalt még 2009.03.06. 00:23:28

@I-brahi: ez nem ilyen egyszerű mert területi kérdés is.
hiába csökken országosan ha az én falumban nő.

pongyolapitypang 2009.03.06. 00:25:53

Nekem az "azt" rol (Sasika irta igy) az jutott eszembe, hogy a "vagyon" tenyleg er annyit mint egy emberelet? Szerintem nem.

Es remelem a kovetkezo azert nem az lesz, hogy tarthassunk otthon fegyvert, mer azzal jol megvedjuk magunkat meg a vagyonunkat!

pongyolapitypang 2009.03.06. 00:28:14

@Valaki2:
Pont elkaptam a soretespuskat, nekem is ez jutott eszembe. Szerintem mi meg olyan szinten sem vagyunk, mint a "hulye" amcsik, nemhogy a svajciak meg kanadaiak.

mi nem foglalt még 2009.03.06. 00:30:37

@pongyolapitypang: szerintem várjuk meg amig kirabolnak estleg megerőszakolnak és utána térjünk vissza a kérdeére.
gondolom változni fog az álláspontod.

Nazareus 2009.03.06. 00:31:27

I-brahi,

"Tévedsz, Kaliforniában is csak minimális visszatartó ereje van, és egyáltalán nem fogadható el az ottani jogász-szakma számára. "

Nem érted: nem a visszatartó erö a lényeg, hanem a társadalomból való kivonás, azoknál, akiknél nincs visszatartó ereje. Másrészt az ottani jogász-szakma elfogadta, azért lehetett ilyen törvényt hozni. Ha nem fogadja el, akkor nem lehet. Ennyi.

"Igenis, a bírónak nagy mérlegelési szabadságot kell adni, mert nincs két egyforma tényállás, pláne nem az erőszakos bűncselekmények esetében"

Legyen mérlegelési szabadsága - bizonyos határok között. A visszaesönek is van mérlegelési szabadsága, hogy megcsinál-e valamit harmadszor. Ennél több esélye már ne legyen.

"bűnöző társadalom ugyanis nem ürül ki, hanem újratermelődik. Azok helyét, akiket bevisznek, mások foglalják el. Ez is bizonyított."

Persze, csak nem mindegy milyen arányban!! Ez a lényeg, hogy ezt az arányt leszoritsuk.

"Ez szépen hangzik, de fent megadtam a választ, hogy miért nem működőképes."

Ez a vicc :))) Te egy elméleti választ adtál, hogy miért nem müködöképes. Én meg gyakorlati példákat (Kalifornia, Törökország), hogy miért müködöképes :) Itt látszik az elmélet és gyakorlat között a különbség.

"És mint említettem, a bűnözési statisztikák sem éppen a közbiztonságról árulkodnak. "

A bünözési statisztikákkal az a baj, hogy elfedik a képet. Azt gondolnád, hogy a büncselekmények homogénen oszlanak el az országban, pedig nem.
Nyilván a Detroiti gettóban nagyobb a bünözés és a Philadelphiaia környéki kisvárosokban jóval kisebb. A gettóban kétségkivül az átlagnál rosszabb a helyzet a szabad fegyverviselés miatt, máshol meg pont jobb - szintén a szabad fegyverviselés miatt.

H.Efraim 2009.03.06. 00:33:09

@I-brahi: Ja lehet ezt a nézőpontot támadni. De ma Magyarországon csak bűnüldözés folyik, megelőzés nem. Legyen joga mindenkinek ahhoz, hogy megvédje magát. Ez nem jelent automatikusan bandaháborúkat. A bűnözés is visszaesne, hiszen ki menne bankot rabolni, ha az életét kockáztatja vele? Egyedül a hirtelen felindulásból történő ölés esetén netzes a dolog, ehhez elismerem kultúra kell. Erre céloztam az őrűltek kiszűrésénél. Legyen törvényi szabályozás és minden fegyverhasználat után rendőrségi kivizsgálás. De ne legyek bűnös én azért, mert megtámadnak. Egyébként az öngyilkosok számával nem lehet dobálozni: ha valaki eltökélte, megtalálja a fegyverek nélkül is a módját.

I-brahi 2009.03.06. 00:35:29

@H.Efraim: "A bűnözés is visszaesne, hiszen ki menne bankot rabolni, ha az életét kockáztatja vele?"

Ezt is megválaszoltam.

I-brahi 2009.03.06. 00:56:10

@Juanhu:

"Nem érted: nem a visszatartó erö a lényeg, hanem a társadalomból való kivonás, azoknál, akiknél nincs visszatartó ereje. Másrészt az ottani jogász-szakma elfogadta, azért lehetett ilyen törvényt hozni. Ha nem fogadja el, akkor nem lehet. Ennyi."

Értem. Csak én az eredményét is tudom:
Kaliforniában a börtönökben lévők száma a törvény bevezetése óta több, mint a kétszeresére nőtt, ugyanakkor, és ez a lényeg, az erőszakos, vagyon illetve személy elleni bűncselekmények száma csak minimális mértékben csökkent. Magyarul: A bűnözői társadalom újratermelődött majdnem teljes egészében, ellenben az adófizetőknek most már kétszer annyi börtönlakót kell eltartaniuk. Arról nem is beszélve, hogy hányan kaptak teljesen abszurd módon életfogytiglant a törvény hatálybalépése óta.

Másrészről, imétlem. Nem fogadta el. Nem kell ahhoz a jogász-szakma, hogy egy törvény létrejöjjön, bármily meglepő is ez számodra. Egy határozott lobbi kell vagy néhány erős politikus. A törvényhozók nem mind jogászok, sőt. Ehhez egy kicsit jobban értek.

"Legyen mérlegelési szabadsága - bizonyos határok között. A visszaesönek is van mérlegelési szabadsága, hogy megcsinál-e valamit harmadszor. Ennél több esélye már ne legyen."

Megint csak ismételni tudom magamat: Nem lehet olyan törvényt hozni, amely alól nincs kivétel. Azért van a bíró, meg a tárgyalás. Így működik ez a szakma. Mert emberek vagyunk. Kivétel nélkül. Az is, aki harmadszor követ el erőszakos bűncselekményt. Ezt megint csak hagyd a jogászokra.

Ez a vicc :))) Te egy elméleti választ adtál, hogy miért nem müködöképes. Én meg gyakorlati példákat (Kalifornia, Törökország), hogy miért müködöképes :) Itt látszik az elmélet és gyakorlat között a különbség.

Én a valós, gyakorlati példákról beszéltem. Amikor az elméleti példákon keresztül magyaráztam, akkor a tényeket, sok évtizedes statisztikákat és büntetőjogi tapasztalatokat vettem alapul. Amit leírtam, bizonyított, csak az elméleti példán keresztül könnyebb megvilágítani. A Kaliforniára vonatkozó példádat pedig teljes mértékben cáfoltam. A török esetet elhiszem, de a terrorizmus teljesen más kategória.

A statisztikákat nem ismerem annyira részletesen, hogy meg tudjam mondani, mi a helyzet a Philadelphia környéki kisvárosokban, de az együttes statisztika is elég mérvadó. Mármint az, hogy az USA-ban négyszer annyi gyilkosság jut egy főre, mint az Unióban. És hogy Magyarországon ez a szám pedig rekordalacsony az EU-n belül is.

nincs_nick 2009.03.06. 00:58:01

@I-brahi: Ha jól tudom, tavaly októberig volt annyi a gyilkosságok száma, másrészt nézz rá az "eltűntnek" nyilvánítottak számára. Ja, azt a statisztikát pont véletlenül nem közli az utóbbi időben a rendőrség...
A javuló statisztikákról még annyit, hogy az elmúlt egy évben két "bűncselekményben" volt részem:
- Letörték az egyik visszapillantóm éjszaka a parkolóban. Nagy, kivilágított parkoló, vidéki város belvárosának kellős közepe. Másnap reggel rendőrség felhív, negyedszerre felveszi unott hangú hölgy, majd egyből azt mondja, hogy úgysem tudnak mit csinálni, nem is venne fel bejelentést. Mondtam, hogy a környező üzletek miatt valószínűleg van kamera, esetleg körbe kéne nézni. Azt mondja, kérdezősködjem én...
- Decemberben azt hittem elhagytam a tárcámat (szerencsére meglett), felhívtam a rendőrséget, mert ugye a visszaélések kizárása miatt kell a rendőrségi bejelentés. Ekkor meg azzal akartak lerázni, hogy ha nem volt 20eFt a tárcámban, ne akarjak én bejelentést tenni...
Szóval statisztikai alapon 2 "bűntényből" 0 szerepel a rendőrségi kimutatásban. Hány ilyen eset lehet még? Ráadásul sok helyen a 20eFt alatti rablásokra álltak rá, olyan is történt ismerőssel, hogy a telefonját nem vették el tőle, mert túl értékes(!) lenne...

nincs_nick 2009.03.06. 01:04:01

@I-brahi: California nem jó példa, ott ezt a törvényt nem véletlenül hozták, ugyanis az ilyen bűntényeket elkövetők nagyon nagy hányada bevándorló és/vagy bandatag, akik ha akarnának sem tudnák beilleszkedni a börtön után (más kérdés, hogy nem is akarnak). Ott a törvény célja minél több veszélyes elem, minél hosszabb időre történő kivonása a társadalomból. Ez a része remekül működik, a gond ott van, hogy a bevándorlás miatt ez a réteg újra termelődik folyamatosan.
Zárásul egy ott aktuális vicc:
Felmérést végeznek California-ban, arról hogy az emberek mit gondolnak, túl sok bevándorló él-e az államban? A válaszadók 31% százaléka szerint igen, a maradék 69% szerint pedig "No, No senior".:)

I-brahi 2009.03.06. 01:09:24

Bocsánat, valamit elnéztem, amit írtam, az 2006-os adat volt. Viszont

Mert bár szubjektív biztonságérzetünk mást diktál, Magyarországon az utóbbi években jóval kevesebb bűncselekmény történt, mint a kilencvenes években. Sőt, az emberölések száma azóta a felére csökkent; utoljára a '60-as évek közepén volt olyan kevés erőszakos haláleset, mint tavaly.

Az elkövetések száma 1995-ben, 510 ezerrel tetőzött, az évtized végén 450 ezer körül stabilizálódott, végül az utóbbi években 420 ezer körül állandósult. Tavaly 408 ezer bűneset történt.

Hasonlóképpen alakult az emberölések száma: az 1990-ben mért 201-ről 1994-re 310-re nőtt, majd kis mértékben csökkent. 1999-ben 250, a következő évben 203 gyilkosság történt, számuk 2003 óta esik. 2007-ben 152, tavaly pedig "mindössze" 147, évtizedek óta a legkevesebb.

Másfelől szubjektív biztonságérzetünket elsősorban tapasztalataink és a tömegkommunikáció révén szerzett ismeretek határozzák meg, vagyis az utóbbi hetek hírei a statisztikák dacára rontanak rajta. Ráadásul egyes bűncselekménytípusok esetében csakugyan visszarendeződés tapasztalható: az elmúlt két évben kis mértékben nőtt a betöréses lopások és rablások száma, amit a pénzintézetek elleni, az utóbbi hetekben megszaporodott támadások is igazolni látszanak.

Forrás: zoom.hu

Tehát nem októberig, hanem egész évben. Tehát rosszul tudod. Az eltűntekre vonatkozó statisztika hasonló képet mutat. És csak az emberölésről beszéltem, illetve általánosan az erőszakos bűncselekményekről.

mi nem foglalt még 2009.03.06. 01:11:55

@I-brahi: na ez a hibás liberális nézet, hogy a börtönben lévőket nekünk kell eltartani.
kicsit megreformálnám a börtönöket is nem lenne tv fitnesz terem stb..
lenne viszont kötelező munka amivel megtermeli minimum a fogvatartási költségeit.
tudnék olyan állapotokat csinálni í börtönökbe, hogy ne vágyjanak vissza.

Nazareus 2009.03.06. 01:16:03

I-Brahi,

"Értem. Csak én az eredményét is tudom:"

Mint Mauser válaszából kiderül, rosszul tudod az eredményét, pontosabban rossz a következtetésed. Azaz nem termelödik újra a kivont bünözö réteg alapesetben.

"Másrészről, imétlem. Nem fogadta el. Nem kell ahhoz a jogász-szakma, hogy egy törvény létrejöjjön"

Jó, akkor én is megismétlem: elfogadta. Kell a jogász-szakma ahhoz, hogy egy törvény létrejöjjön.

"Nem lehet olyan törvényt hozni, amely alól nincs kivétel."

De lehet!!!!! Értsd meg,lehet. Van rá élö példa, tehát lehet.

"Mert emberek vagyunk. Kivétel nélkül. Az is, aki harmadszor követ el erőszakos bűncselekményt. "

Nem értem ezzel mit akarsz mondani. Hogy adott esetben a biró mentse fel azt, aki harmadszor gyilkol, mert most éppen együttérez vele? Vagy mert olyanok a körülmények? Szerintem pont jó, ha adott esetben nincs mérlegelési joga a birónak: kisebb a lehetöség a korrupcióra, protekcionizmusra vagy épp a biró megfenyegetésére.

"A Kaliforniára vonatkozó példádat pedig teljes mértékben cáfoltam."

Mint látod, nem sikerült :)


Egyébként tudsz adni a statisztikákra vonatkozó linket vagy forrást? Másrészt nem biztos, hogy feltétlenül csak a gyilkosság a mérvadó, mint büncselekmény, azaz nem biztos, hogy csak az arra vonatkozó statiszikákat kellene nézni. Könnyen lehet, hogy elfogadható ár, hogy a gyilkosságok száma megduplázódik, miközben a lopások és rablások száma a tizedére esik vissza.

I-brahi 2009.03.06. 01:16:29

@mi nem foglalt még: Ezekben a börtönökben olyan állapotok vannak, mint amilyeneket beszélsz. És nem tudsz olyan munkát adni, ami megtermelési a fogvatartási költségeket, mert baromi drága egy börtön fenntartása.

mi nem foglalt még 2009.03.06. 01:23:44

gyerekkoromban úgy épültek lakótelepek,hogy szögesdrót körbe és őrtornyok gépfegyveres őrökkel és rabok dolgoztak.
nyugi most is tudnék hasonló munkát nekik.
a lényeg, hogy ne vágyjanak vissza.

KomplexSokaság 2009.03.06. 01:30:47

@I-brahi: Roppant kultúráltan bizonyítod, hogy tetszőleges változtatás után csak rosszabb lenne, mint most. Tehát akkor törödjünk bele a mostani helyzetbe? Mert hogy 20000 járőr nem tud itt rendet csinálni, az tuti. Ez egyszerű matek.

A másik: elhiszem, hogy a komoly erőszakkal járó esetek száma nem változik szignifikánsan, akár csökkenhet is. De az emberek nem csak, sőt nem elsősorban ettől rettegnek, hanem az alkalomadtán erőszakossá is váló besurranó tolvajoktól, terményt lopóktól, a mindennapi attrocitásoktól. Vajon legenda vagy igaz, hogy a tolvaj régebben inkább elszaladt, manapság inkább szembeszáll? És a félelem? Hogy valaki inkább leszáll a buszról, vagy inkább kerülve ment haza, stb. Ezekről miért nincs statisztika? Vagy valami felmérés, mintavételezés? És mit lehet tenni?

Szóval jó lenne, ha a negatívumok mellett pozitívakat is írnál: ne csak azt, hogy mi rontana, hanem hogy hogyan lehet mindezt _megoldani_. Mert a feszültség csak egyre nő.

nincs_nick 2009.03.06. 01:39:49

@I-brahi: Az én példámat azért írtam, hogy ennyire lehet a rendőrség által kiadott adatoknak hinni. Magukról állítanak ki statisztikát, szóval a csökkenésről ennyit. Az objektív felelősség miatt írtam Kondorosinak, hogy honnan jönnek a baleseti adatok és ha a rendőrségen kívül más nem ellenőrzi, akkor miért kéne neki hinni, hiszen ők a statisztika javulásában érdekeltek. Szerinted mi volt a válasz? :(
De ez nem új keletű dolog, anno középiskolás koromban egy 24 órás sportnapon ellopták a tárcámat, a rendőrségen meg két órát ültettek a váróban, míg úgy nem gondoltam, hogy nem is lopták el, hanem "elhagytam"...

A szubjektív dolog pedig nem a médiából jön, hanem a környezetemből sajnos. Enying nincs tőlem messze, valamint szüleim faluja is körbe van véve jóféle dolgos "emberekkel". Tíz éve még nem voltak betörések, aztán elkezdődött. Az első emberölés után lett polgárőrség, majd a második után saját autójuk és megerősített szolgálat. Pedig ez nem BAZ megye...

A börtönállapotok tényleg rosszak, ahogy tudom a munkáskesztyűket ott csinálták anno (Ezek a fél hasított világosszürke bőr és rózsaszín rongy, baromi büdös, de 200Ft-os kesztyűk.) és most is van valami munka, de az biztos, hogy az árukat nem termelik ki az elítéltek. Viszont feszültséglevezetésnek jó lenne (mármint a raboknak), ha elkezdetnék őket keményen dolgoztatni (kőfejtés, kubikolás, stb.), mert most a munka jutalom. Ráadásul már van olyan rétegük, aki soha nem látott munkát és ha ott nem fog, akkor máshol sem. Másrészt megtanulnák, hogy a börtön az nem láblógatás és célirányos háton fekvés, mint most.

Juanhu: A statisztika letölthető a police.hu-ról.

I-brahi 2009.03.06. 01:40:26

@Juanhu: Rövid leszek. Elég jól értek a büntetőjoghoz. (Egész véletlenül: Szakmai okokból) Ráadásul most pont a BTK módosítással foglalkozom, tehát mindennek alaposan utánanéztem, amiről beszéltem.

Mauser téved, és ebben a kaliforniai büntetőjogászok kivételesen egyetértenek (forrás: HVG).

Ezenfelül pontosan tudom, hogy működik a törvényhozás (az amerikait is), úgyhogy hidd csak el, hogy nem kell a jogász-szakma egy törvény meghozatalához (ez konkrétan Schwarzi ötlete volt). És ismétlem, megpróbálták megváltoztatni, de a börtönlobbin elbukott a dolog.

Persze, hogy lehet olyan törvényt hozni, amiben nincs mérlegelési lehetőség, csak azt a jogászok nem fogják lenyelni, mint a példa mutatja.

Hülyeségeket beszélsz: A bíró nem fog együttérezni, és valakit, aki harmadszor gyilkol, jó eséllyel életfogytiglanra fog ítélni, de azért ez nem szükségszerű. Csak hát, abból, amit mondasz, az következik, hogy fogalmad sincs, hogy szól a kaliforniai törvény. (Harmadszor akármilyen bűncselekményért életfogytiglan jár, pl. videókazettalopásért is - van erre konkrét példa.) Arról nem is beszélve, hogy gyilkosság és gyilkosság között is van különbség (előre megfontolt/hirtelen felindulásból vagy különös kegyetlenséggel, esetleg nem emberölés, csak halált okozó testi sértés, hadd ne soroljam). Nem lehet ezekre egységesen ugyanazt a büntetési tétel kiszabni. Van olyan, amiért 30 év jár, és van amiért 8. Nem véletlenül.

Ami a korrupciót illeti. Ha a bírák korruptak (szerencsére Magyarországon ez még nem jellemző), régen megette a fene az egészet. Ha megfenyegetik, mindenképpen átadja az ügyet, mert nem tudja elmagyarázni, hogy nincs más választása, és akkor a tárgyalás évekig húzódhat. Ami meg az elfogultságot illeti. Azért lett bíró, hogy amennyire csak lehet, objektíven döntsön.

I-brahi 2009.03.06. 01:49:27

@ronioszaliven:

Ami a bűnmegelőzést illeti: Korszerűbb, jobban felszerelt, jobban kiképzett és nagyobb állományú rendőrségre van szükség. Ezen felül a szociális háló alapos megnyirbálására, hogy ne érje meg segélyekből élni, ellenben ne csak szavakban legyen kötelező az iskola 16 éves korig (pl. iskoláskorú gyerek után csak akkor járjon a családi pótlék, ha jár iskolába). A dolgozó, illetve az iskolázott ember ugyanis lényegesen kisebb valószínűséggel követ el erőszakos személy illetve vagyon elleni bűncselekményt.

A BTK lehet, hogy elavult - valóban - de elég szigorú. Szigorítani nem kell, csak modernizálni.

És még valami: Gyorsabbá kell tenni a bírósági eljárásokat.

Ha valakinek van még ötlete, szívesen fogadom.

nincs_nick 2009.03.06. 01:51:34

@I-brahi: Bár ez eléggé nem ide tartozik, de tudsz/mondhatsz valamit a készülő BTK tervezett befejezéséről és arról, hogy melyik elképzelés is valósul meg? Mármint, hogy teljes újraírás lesz végül, vagy csak erős átfésülés? Ha jól tudom, már három éve dolgoznak/dolgoztok rajta, van valamilyen kitűzött céldátum az első tervezet benyújtására?

I-brahi 2009.03.06. 01:51:49

Még valami. Sajnos - nem kis részben a politikai és a gazdasági helyzet miatt - radikalizálódik a társadalom. Ez társadalmi probléma, és a törvények nem tudnak ellene tenni. Ki kell nőni. Ez bele fog telni egy pár évbe.

Páneurópai Harci Kos 2009.03.06. 01:52:06

"Ha a bírák korruptak (szerencsére Magyarországon ez még nem jellemző),"

Magyarországon a birók javarésze gyáva féreg, aki nem, az teszetosza tutyimutyi. Amig ennyire függenek a politikától, addig semmi remény arra hogy igazságos döntés születik.*

fogjuk rá, hogy számos jogi üggyel találkozom.
A bürokratikus útvesztőkben számos "életbevágó" ügy akad el.

Princz Gábor esete pl, hogyafenébe nem itélték el?
hogy úszhatta meg?

Nazareus 2009.03.06. 01:52:32

I-Brahi,

"hidd csak el, hogy nem kell a jogász-szakma egy törvény meghozatalához"

Nem hiszem el. Söt, meg merem kockáztatni, hogy aki törvényt hoz az jogász, függetlenül a végzettségétöl.

"Persze, hogy lehet olyan törvényt hozni, amiben nincs mérlegelési lehetőség, csak azt a jogászok nem fogják lenyelni, mint a példa mutatja."

A lényeg, hogy müködjön (és müködik). A jogászok azon része meg, akinek nem tetszik meg majd beletörödik.

"Csak hát, abból, amit mondasz, az következik, hogy fogalmad sincs, hogy szól a kaliforniai törvény. "

De tudom. Ismerem a példát, én egyébként pizzalopásról tudok. Tudod mi? Aki harmadszor lop, legyen az videokazetta vagy pizza, megérdemli. Hidd el, ha te lennél a pizzéria tulajdonosa, akitöl már századszor lop valaki, akkor életfogytiglant kivánnál neki. Egyébként a három csapás tervezete nem lenne olyan szigorú, mint a Kaliforniai, az eröszakos büncselekményekre vonatkozna csak.

"Arról nem is beszélve, hogy gyilkosság és gyilkosság között is van különbség (előre megfontolt/hirtelen felindulásból vagy különös kegyetlenséggel, esetleg nem emberölés, csak halált okozó testi sértés, hadd ne soroljam). Nem lehet ezekre egységesen ugyanazt a büntetési tétel kiszabni"

Még mindig nem érted, ezért megismétlem: DE, ki lehet szabni egységesen ugyanazt a büntetési tételt!!!! Élö, müködö példa is van rá, tehát lehetséges, müködöképes.

"Azért lett bíró, hogy amennyire csak lehet, objektíven döntsön. "

Erre mondom, amit te mondtál, hogy töled idézzek: emberek vagyunk, a biró is tévedhet, befolyásolódhat. Egyszerübb, ha nincs meg rá a lehetösége :-)

Tudsz adni linket, forrást a statisztikai állitásaidra? Egyébként a magyar statisztikákból (köszi mauser!) pont az látszik, hogy állitásoddal ellentétben növekszik a bünözés, utalok itt a "Személy elleni bűncselekmények" kategóriára.

Nazareus 2009.03.06. 01:54:55

Na elmentem aludni, jóéjt, holnap majd megnézem az esetleges válaszokat :)

Fischer 2009.03.06. 01:55:33

Aki bűnözésre adja a fejét, az felmondja a "társadalmi együttélési szerződést"...
Onnantól kezdve nem része a társadalomnak!...
Több szót pazarolni erre fölösleges!...

Páneurópai Harci Kos 2009.03.06. 01:58:23

van olyan birósági ügy amely hosszú évek óra húzódik, és legtöbbször a szerv hibájából, a szerencséltlen állampolgárnak meg legtöbbször minden pénze odavész a mohó ügyvédek miatt.

Aztán meg képtelenek érvényt szerezni a birósági itéleteknek.
mennyi olyan eset van, amikor saját szüleiket lopják/kárositják meg a tulajdon gyerekeik.

Vagy ott van az önkormányzatok kedvenc szórakozása, a "kötelező szemétszállítási dij" melyet mindenféle trükkös alvállakozók végeznek.
(olyan helyeken is, ahol nem keletkezik ilyesmi de a pénzt bevasalják)

Páneurópai Harci Kos 2009.03.06. 02:02:22

"a biró is tévedhet, befolyásolódhat"
igy van
És Magyarisztánban befolyásolva is lesz.
vagy igy vagy ugy.
Ott van pl a fekete sereg ügye, vagy a drogos aki rendőrt gázolt, Princz G. stb, stb.
ha valakinek pénze és jó kapcsolatai vannak majdnem mindent meg lehet úszni, a szegény ember meg mint a torkos borz. (nincs pénze jó ügyvédre, és/ vagy politikai támogatóra)

pinbota 2009.03.06. 02:16:03

Szerintem ezt a fegyvertardósdit el kellene felejteni. Én egyáltalán nem érezném biztonságban magam, ha bárki tarthatna fegyvert. A legtöbb ember pszichikailag vagy a szellemi képességeit tekintve alkalmatlan lenne a használatára. A felindulásból elkövetett gyilkosságok száma biztos, hogy jelentősen emelkedne. Abban is biztos vagyok, hogy a bűnözők sokkal kíméletlenebbek lennének ha az áldozat fegyverrel próbálná megvédeni magát. Szóval szerintem ez vakvágány.

Szerintem a bírói gyakorlaton kellene változtatni, hogy könnyebben megítéljék a jogos önvédelmet mint eddig, mert az tényleg nevetséges, hogy évekig rágódjanak a jogászok azon, hogy abban az adott pillanatban eléggé megijedtél-e. Ha otthonodban támadtak meg idegenek és védekeztél, akkor szerintem nem sok mérlegelni való van. Például az ablakon bemászó cigányról hadd ne kelljen már azt feltételeznem, hogy jó szándékkal jött.

lápi lidérc 2009.03.06. 02:26:27

Tök egyszerű, egyetlen törvényt kell hozni:

Aki bármilyen személyes vagyon vagy testi épség elleni bűncselekmény (nem szabálysértés, bűncselekmény) elkövetésébe kezd, az ezzel mint ráutaló magatartással azonnali hatállyal lemond az emberi jogairól.

Magyarul onnantól úgy lehet kezelni, mint egy veszett kutyát, és a t. bíróság is így veszi figyelembe.

Bűnözőnek ne legyenek emberi jogai.

lápi lidérc 2009.03.06. 02:55:26

@I-brahi:
Ja, hát akkor már értem, miért ilyen szarok a törvényeink.
Mert te meg hozzád hasonló bűnözővédő emberek készítik őket.

LiberAll 2009.03.06. 05:43:54

jah igaza van a post írónak várjunk, amíg a bűnözők kiirtják a rendes embereket. Liberális vagyok, de nem hülye, ami a postíróra nem mondható el. Az azért vicces, hogy ha valakit megtámadnak a lakásában, s combon szúrja a betörőt, akkor a betörő egy ejnye-bejnyét kap, az áldozat, meg megy a sitre, kurvának... Gratula, ne az ilyen szép gondolkodásmódtól kezd elegem lenni ebből az országból.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.06. 05:59:38

@LiberAll:
hogy kinek miből van elege, ez sokféle lehet. nekem pl. attól, hogy alaposabban meg sem próbálod megérteni az érveimet, vagy kultúrember módjára vitatkozni velük, hanem egyből hülyézel. Mi lenne, ha még puskád is lenne?
Én -veled szemben- még csak liberális sem vagyok, de nem szeretnék 10 millió felfegyverzett, vérre szomjazó ember között élni.

Továbbá: mondtam én, hogy a jelenlegi gyakorlaton nem kellene változtatni?

manager2008 2009.03.06. 06:43:51

Roppant érdekes és tanulságos ez a dokumentum, mert mindenkinek végre nyilvánvalóvá teszi hogy miért is használhatatlan a rendszer. Ezt a jótéteményt I-brahi úrnak köszönhetjük, aki egyébként biztos nagyon felkészült jóravaló és becsületes férfiú (Antónius beszéde, Július Cézár)

A fegyverhasználat kérdéséhez nem elég az itt felsorolt érvrendszer, még egy halom dolgot figyelembe kell venni.

1. a helyzet nem statikus hanem dinamikus, állandóan változik térben és időben, a jogszabályok sokkal ritkábban. Ezért lemaradnak rendesen. A bírói gyakorlat meg egy másik történet.

2. A Btk lehet akármilyen, ennek valós hatása azokra akikről mostanság szólnak a hírek elenyésző. Ezer okból.
A szokásos jogászi vélekedés a törvények visszatartó erejéről tudománytalan, és a felderítés hatékonysága mint visszatartó erő szintén.

De legyünk megengedőek, és a játék kedvéért tételezzük fel hogy megalkotják a világ legjobb törvényeit (nem lesz bennük halomnyi lekezeletlen eset - mert most van), és a Bíróságok is 100 % színvonalon, villámgyorsan fognak működni szinte elképzelhetetlen hatékonysággal.

Semmi sem fog változni, mert akikkel gond van azokat ez nem érdekli egy fikarcnyit sem. Engem meg azért nem érdekel, mert én szeretnék inkább a bíróság előtt állva felelni a tetteimért mint a ravatalon hallgatni a gyászbeszédet.

A lényeg:
A biztonság csak úgy értelmezhető, ha meghatározzuk a célját, a funkciókat és azt a fizikai helyet ahol ez a cél érvényesül, majd ennek megfelelően tervezzük meg a szükséges intézkedéseket, és a végrehajtáshoz elengedhetetlen eszközöket.
Butaság az egészből kiragadni a lőfegyvereket, mert akkor belecsúszik a tisztelt jogalkotó a jogszabályi hibák tengerébe.

Tehát meg kell határozni hogy milyen elvárható biztonságot akarunk
1. a saját tulajdonú területeken (lakás, kertesház, birtok, ipari inagtlan stb.
2. Közterületen,jJárművön belül (autó, vonat, stb.)
stb.
Ennek megfelelően a jogszabályokat a funkcionális követelményeknek megfelelően kell elkészíteni.
Az érintetteknek pedig az eléjük tárt lehetőségeknek megfelelően el kell dönteniük hogy milyen szintű biztonságot akarnak elérni, mennyit ruháznak be ennek érdekében (ha szükséges a lőfegyver akkor persze azt is alkalmazhatják).

A jelenlegi helyzet más, magas szintű biztonságot törvénytisztelő módon lehetetlen létrehozni, mert ezer helyen ütközhetünk a jogszabályokkal.

A rendőrség és bíróság csak az esemény utókezelésére használható, ezért ez bűnügy esetében engem ma nem nagyon érdekel, bevallom őszintén.


Természetesen akinek ez a dolga az alkosson törvényeket és legyen sikerélménye ha elfogadják, és lehet teletömni a börtönöket is hogy jó sok pénzért kipihenjék magukat a harcosok télidőben különösen. Lehet növelni a rendőrség állományát is a végtelenségig , meg építeni a börtönöket televizióval, könyvtárral, konditeremmel, de minek??.
Ettől még Mari nénit agyoncsapják, és sorolhatnánk.

Igaz az is, hogy hiába lesz fegyvere az amatőröknek, nem tudják magukat megvédeni (mert képtelenek használni), de legalább hisznek benne!!

Szerintem joguk van arra hogy az otthonuk és az életük védelmében harcoljanak, és akár elbukjanak egy küzdelemben, de ne hagyják magukat lemészárolni mint egy birkát.

Ha minden így marad akkor csak a menekülés marad.

Szalahadin 2009.03.06. 06:58:32

A probléma kezelésének véleményem szerint két lehetséges útja van.
Az első azonnali megoldást kínál azoknak, akik tudnak élni vele, ez a polgármester úr javaslata.
A második hosszadalmas, bizonytalan kimenetelű. Ez lenne, hogy visszaálítjuk a rendőrség tekintélyét ÉS megerősítjük az állományt ÉS kiiktatjuk a közéletből az elviselhetetlenül aljas jogvédő hiénákat ÉS preventív jelleggel kitépjük Gusztustalan Péter nyelvét ÉS a sajtóbéli degenerált jogvédő hiénákat is eltüntetjük. Csak ezek EGYÜTTES teljesülése esetén működik ez a megoldás, ha ugyanis a "megerősített" állomány rendőrének továbbra is azon kell töprengenie, hogy melyik rohadt jogvédő hogy fog belekötni, meg a sajtóban Dési János hogy pislog majd a szódásüveg mögül, akkor a rendőr nem rendőr többé, csak űzött vad. Kicsit emlékeztet a dolog a szocialista értelmiség előtt álló perspektívákra: egyik út az alkoholizmus, a másik meg járhatatlan...

LiberAll 2009.03.06. 07:40:26

@sasika61: Közlöm veled, hogy 10 millió felfegyverzett ember között élsz, van nekik késük, villájuk, baltájuk, kalapácsuk, láncfűrészük, fahusángjuk, golf, tenisz és egyéb ütőjük. Érdekes mégsem öltek meg, nem azt mondom, hogy adjunk mindenkinek fegyvert, akinek van személyie, meg elmúlt 18, hanem azt, hogy ha rád rúgják, az ajtót, akkor a nagyi 30 éves disznóölőjével leszúrhasd a rohadékot. Ha ez is zavar, akkor viszont fordulj orvoshoz, mert a minimális életösztön sincs benned... Ennyi ez a problémám, én sem rohangálnék egy 9 millis -el a gatyámban az utcán, de ha az otthonomban rám támadnak, akkor had védekezzek...
Érted ???

panzer78 2009.03.06. 08:03:40

Rokonom Ausztráliában él. Ha valaki be megy a magánterületedre, azt felszólítás nélkül lelőheted. Miért? Mert az emberi jogok azt illetik meg, aki emberként viselkedik. Ez ez egyszerű szabály. A fegyvertartást korlátozni kellene olyan szinten, hogy fegyverviselési engedélyt csak komoly gyakorlat után lehessen adni. Egyébként ha a rendőrnek van fegyvere, nekem miért nem lehet? Angliában sincs az utcai rendőrnek. A svájci, vagy ausztrál rendszer működik és nekünk is valamelyiket be kellene vezetni, vagy esetleg a kettőt ötvözni.

naponta 3x 2009.03.06. 08:17:21

Én meg fogom szavazni. Két gyerekem van, nehezen megteremtett vagyonkám, stb... Ha arra ébredek, hogy betörő van a házamban, ne kelljen már mérlegelnem az arányosságot 180-as pulzussal, szerintem belevágom a betörőbe a cipősszekrényt. Kész röhej nem?! Számoljon aki a portámra meri tenni a lábát rossz szándékkal, hogy NEM MÉRLEGELEK, megvédem a házam! Álságos, naív ostoba és nem életrevaló az aki ezt nem igy fogja fel.

Nzoltan 2009.03.06. 08:24:41

@sasika61:
Neked fogalmad sincs az egészről. Hozzánk mikor betörtek a cigányok, esélyünk nem volt. Többen is voltak és ki voltak gyúrva mind. Levertek minket mint a szart. Nyugdíjas apámat is. Ha lett volna kéznél bármi nem gondolkodtam, hanem használtam volna, hogy a fatert ne bántsák. És akkor én menjek börtönbe?
Annyira gyorsan történt az egész, hogy mire felocsúdtunk már el is hordták magukat, muterom meg törölte a vért a faterról.
bele se merek gondolni, mi lett volna, ha késsel jönnek.

Szerintem előbb gondolkodnod kéne, aztán hülyeségeket írni.

kgonzo 2009.03.06. 08:27:15

Tehát, ha a haragosom a bíróságon azt állítja, hogy én tulajdonképpen ki akartam rabolni őt és ezért ölt meg, akkor őt felmentik?

Vagy ilyen áldozatot hajlandó meghozni a Monoki polgármester?

Nzoltan 2009.03.06. 08:27:39

A cím, meg nem fedi a valót. Durva csúsztatás.

Nzoltan 2009.03.06. 08:30:25

@kgonzo:
Hát ha az otthonába ér, akkor joga van hozzá. Az usában. De akkor vess magadra. Mi keresnivalód van a haragosod portáján? Ha nem akar beengedni és te bemész, akkor ártó szándékkal mész. Vess magadra.

Real_Infidel 2009.03.06. 08:30:41

Én azt gondolom, hogy aki még nem volt ilyen stresszhelyzetben, az 0-át sem tud, éppen ezért a véleménye nem releváns.

Másrészről pedig a blogíró vagy szándékosan vagy egyéb okból nem értette meg azt, hogy itt arról van szó, hogy most szinte 100 százalékig meg van fosztva a polgár a védekezés jogától. Ma úgy működik a dolog, hogy: hagyd magad agyonszúrni, aztán utána esetleg pofonlegyintheted a rablót. Ezen KELL változtatni.

Vévé_Lóót 2009.03.06. 08:31:02

Lehet nem kimondani, de mi most itt, a cigánybűnözésről beszélünk. A cigánykérdésre pedig demokratikus úton egyszerűen nincs megoldás. Barátkozzunk meg a tényekkel, két lehetőségünk van: vagy elmenekülünk ebből az országból, vagy megtanulunk félelemben élni: betonkerítés a portánk köré, többféle fegyver beszerzése, küzdősport-tanfolyam, gyermekeinknek magántanár, stb... igen, itt tartunk és ez egyre csak rosszabb lesz... :(((

Real_Infidel 2009.03.06. 08:34:50

@Nzoltan: Ez nagyon kemény lehetett! Részvétem, vagy mit is mondjak!

Egyszer betört hozzám 3 cigány. Egyedül voltam. Történetedet hallva, szerencsés voltam, hogy megúsztam, ők pedig hanyatt-homlok menekültek. Igaz én is ki vagyok gyúrva, kopasz is vagyok, meg "harcsabajszom" is van. Szerencsére megijedtek, hogy talán ők húzzák a rövidebbet. De én is rajtaveszthettem volna! Talán az segített, hogy nem ijedtem meg, hanem egyből nekikmentem.

Real_Infidel 2009.03.06. 08:35:31

@Vévé_Lóót: Javaslom a komondort, ha kertes házad van. Az nagyon kemény kutya.

shaolin2 2009.03.06. 08:43:39

A cím hatásvadász, nem fedi a valóságot!
Mondjuk azért írták...

Én személy szerint egyetértek a javaslattal, ha éjjel kettőkor valaki invitálás nélkül bejön hozzám, hát hagy törjem ki a nyakát lelkiismeret furdalás nélkül

4 éve a csatornát (alumínium) akarták ellopni tőlem (családi házban lakom), amikor a 70 kg-os kutya elkapta a delikvenst.

Följelentett testi sértésért, de még nekem kellett ügyvédet fogadni, hogy ő bejött hozzám lopni.

Ez a magyar jogrend!!! Gratulálok annak aki ezt védi!!!

Kartal 2009.03.06. 08:43:42

Nos, mostanság anyagilag elég szarul állok (ne jöjjön senki azzal, hogy internet bezzeg van, azt a cég állja). A fizetésem felét elviszi a rezsi, az asszonynak nincs munkája, nincs jövedelme, a munkaügyi központ nem támogat semmilyen iskolát, és nem ad semmilyen támogatást. Ha ilyen körülmények között valaki ellopja a pénztárcámat, azt emberölési kísérletnek értékelem, és simán agyonlövöm/agyonütöm a tolvajt. Ha nem teszem, mi gebedünk éhen, úgyhogy nem sok választásom van.
Ezek után ne gyere nekem azzal, Sasika, hogy "Bízni kell abban, hogy egyszer, talán már nem is kell sokáig várni, lesz itt még állam, amely tisztességesen működik, lesz rendőrség, amely hatékonyan végzi a dolgát..." Bízok én, de a bizalomra nem adnak kenyeret a boltban, és addig is életben kellene maradni valahogy.
Abban egyet értünk, hogy Szepessy kicsit túllőtt a célon, de ugyanott tartunk, mint az előző javaslatával: valamit tenni kell, mert ez az impotens kormány szarik ránk. És Szepessy legalább valamit tesz, amiből kialakul egy párbeszéd, ami talán hoz majd egy elfogadhatóbb törvényi szabályozást.
Ja, és ne gyere nekem azzal, hogy van lehetőség az önvédelemre. Nézd meg Galgagyörk vagy Kesznyéten esetét!
Lehet, hogy nálunk a legszigorúbb a Btk, de akkor a rendőrök miért sírnak, hogy hiába fognak el egy bűnözőt, másnap este/egy hét/két hét múlva már megint ugyanabban a kocsmában verekszik. Be is kéne tartatni a törvényeket, és ebben nem járunk az élen.

shaolin2 2009.03.06. 08:47:53


Érdekes dolgot hallottam:

Ha kiszúrod mindkét szemét a támadónak, akkor igen nehezen tud azonosítani...

Ehhez mondjuk gyomor kell, de...

Real_Infidel 2009.03.06. 08:50:57

@shaolin2: :o))))))))))))))))) Hát ez nagyon király :o)))))))))))))

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.03.06. 08:52:42

sasikának, szeretettel.

------------------------------

Szól a censor: Vetó; megtiltom ezt.
E hasáb üres marad és fehér! -
S az üres lapon gyúlnak lángbetűk,
Betűk: mint a tűz, betűk: mint a vér.

Szól a censor: Vetó; hatalmam nagy;
A semmiségbe vetlek vissza én! -
S a fehér lapról láthatlan sorokban
Feltámad az elítélt költemény.

Szól a censor: Álom, megfojtalak,
Hogy lásd a napfényt: én megtiltom Néked
S szól az Ige: én öröktől vagyok
S nem érintnek halálok, születések!

Szól a censor: Ez férfi munka volt,
Ma nem olvasta senki e lapot! -
S szól a fehér lap: tévedsz, jó uram.
Látatlanul mindenki olvasott!

(REMÉNYIK SÁNDOR: SZÓL A CENZOR,
1919 december 20 )

Bert Sels 2009.03.06. 08:53:55

@sasika61: "jelenségek nem fognak megszűnni,"

naaaa egy tanárembertől azért ez...

nyílméregbéka 2009.03.06. 09:31:30

Nagyjából mindent leírtatok már előttem. Sasikának is igaza van, és Szepessynek is igaza van, de Szepessynek picit jobban igaza van, mert momentán ott tartunk, hogy fegyvereik és jogaik is főleg a bűnözőknek vannak. Ezen változtatni KELL!

Nem azt mondom, hogy a zsebtolvajt lőjük agyon, de nehogy már ő merjen feljelenteni engem, ha védekezem.

Amiért inkább a szigorításra szavaznék, az az, hogy ha a zsebtolvajt, "kis" rablót az első-második rablásánál úgy összeverik, hogy befosik, akkor legközelebb talán nem fog tovább rabolni, most már késsel, és nem fog bemászni éjszaka a magányos öregekhez baltával, és a rablás mellé még úgy hobbiból ölni is.
Legalábbis én így gondolom naivan. Ha mindig kiverik egy fogát, valahányszor benyúl valaki táskájába, talán abból tanul. Úgy tűnik, hogy más módszerek nemigen vezettek eredméynre.

Dee_ 2009.03.06. 09:36:12

"dimitrisz 2009.03.05. 19:49:27
sasika, gyermekkoromban brahiból jártunk szőlőt meg cseresznyét lopni a szőlőbe. Volt azonban akkor még kerülő, aki fegyveresen járta a nagy szőlőket, kerteket és vigyázott a terményre. Ha meglátott, futottunk. Egyszer elkapott, sóval segbedurrantott minket. Sírva mentünk haza (8-10 éves gyerekek) Otthon jól elvertek még mellé, hogy apánktól is tanuljuk meg hogy mi a becsület. Nem volt feljelentgetésdi, meg gyerekpsychiáter. Azóta én is meg az unokatestvéreim is többdiplomás jó szép összetartó család lettünk. Építjük ezt az országot meg a családunkat is és a gyerekeinket is erre tanítjuk."

Ha már nem élsz, mert a kert birtokosa lelő, akkor nem tudod építeni az országot...

Jobb lenne, ha a betörő, félve attól, hogy valaki megöli, azzal kezdené, hogy legyilkol mindenkit, még mielőtt nekikezd a lakás kirámolásának?

Vagy ha meglöksz valakit a metrón, ő meg bekattan, mert már ötödször lökték meg, provokációnak véli, és jogainak tudatában, mielőtt odafordulhatnál bocsánatot kérni, gégén vág, hogy megfulladsz?

Nem csak azokat az eseteket kell nézni, amikor cigányok felfeszítik az ablakot és nekilátnak a lakás kirámolásának (ki más, ugye, soha, semmilyen betörést nem követett el még nem roma, Repülős Gizi is cigányasszony, és még a színsváb falvakban is hemzsegnek, sőt ők azok, akiket bizalommal beengednek a lakásukba a nyugdíjasok, amikor azt mondják, hogy az önkormányzattól jöttek, és csak a lakás biztonságát akarják ellenőrizni, aztán meg elviszik a nyugdíjat, igen ezek mint cigányok, naná). Hogyan tudod mérlegelni, hogy nem egy labdájáért a kerítésen átmászó ötéves fejét lövöd szét, azt gondolva, hogy a tulajdonodra támad, mert már mindenhova cigányokat vízionálsz? Ha te magad mászol át a kerítésen, mert otthon hagytad a kulcsodat, és egy túlbuzgó szomszéd céltáblának használ? Ezek is megtörténhetnek, és az ilyen eseteket is védené a törvény.
Nem csak a legrosszabb esetekre kell gondolni. Nem minden betörés végződik úgy, hogy a nők megerőszakolva, a férfiak megcsonkítva.

Nazareus 2009.03.06. 10:00:15

Dee_

"Jobb lenne, ha a betörő, félve attól, hogy valaki megöli, azzal kezdené, hogy legyilkol mindenkit, még mielőtt nekikezd a lakás kirámolásának?"

Ezt most is megteheti (és meg is teszik idönként). Az a helyzet, hogy a betörök java részét nem érdeklik sem az áldozat, sem a saját jogai.

"Vagy ha meglöksz valakit a metrón, ő meg bekattan, mert már ötödször lökték meg, provokációnak véli, és jogainak tudatában, mielőtt odafordulhatnál bocsánatot kérni, gégén vág, hogy megfulladsz?"

Miért, ez MOST nem következhet be?? Ha bekattan, akkor dehogynem...

"Hogyan tudod mérlegelni, hogy nem egy labdájáért a kerítésen átmászó ötéves fejét lövöd szét, azt gondolva, hogy a tulajdonodra támad, mert már mindenhova cigányokat vízionálsz?"

Ne viccelj, tudják mérlegelni az emberek. USA-ban sem lövik agyon a betévedt ötéves gyerek fejét. Biztos lesz egy-két szerencsétlen eset, de általában nem ez lesz a helyzet.

"Nem minden betörés végződik úgy, hogy a nők megerőszakolva, a férfiak megcsonkítva. "

Na ja. Kiváncsi lennék, hogy ha hozzád betörnek, és szembetalálkozol a betörövel, akkor gondolsz-e a fenti mondatodra...

manager2008 2009.03.06. 10:52:11

Lőni vagy nem lőni ez itt a kérdés!

A temető mindenesetre azokkal van tele, akik nem lőttek, vagy ha lőttek is, nem talált.

manager2008 2009.03.06. 12:12:14

Végre egy okos ember, aki helyesen látja a helyzetet, de megoldásra irányuló javaslata persze neki sincs. Javaslom elolvasni a cikket

Idézet
Az elemzés alapján tényleg veszélyforrásnak tűnik Magyarország?

Egy olyan, elsőre sokkal nyugtalanítóbbnak tűnő térség, mint az orosz kisebbséggel rendelkező balti köztársaságok vidéke sincs olyan veszélyben, mint egy olyan ország, ahol milliós csoportok határozzák meg úgy magukat, hogy alapvető, eminens érdekük, jövőjük és boldogulásuk egyetlen lehetséges módja, ha a társadalom egy másik, milliós rétegétől – akár fizikai értelemben is – megszabadulnak.
index.hu/belfold/2009/03/06/egy_zsenialis_vezer_vezethetne_ki_a_bajbol_a_magyarokat/

Választ arra nem kapunk, hogy miként lehet elhárítani a folyamatosan, apró de hatékony támadásokat végrehajtó csoportok műveleteit, úgy hogy közben még szeressük is őket.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.06. 13:02:31

@icelpro:
már fentebb leírtam: kifejezetten fájt, rosszul esett, hogy éppen te, aki eddig semmiféle alattomos megjegyzést nem tettél, tehát hogy éppen te nevezel "megélhetési bloggernek" , "gyenge jellemű tanárnak" stb.
Csak azért, mert egy kérdésben más a véleményem? Pusztán ennyi miatt megítélsz morálisan? Helyénvaló ez?

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.06. 13:37:40

@Ajtony:
"A jogos védelem: úgy gondolom, hogy nincs helyes mértéke [...] Hibás maga a mérték vizsgálata!"

Na pontosan ezt mondom én is!
Sőt egyenesen törvénysértő, mert a törvény betűje szerint a jogos védelem szükségességét kell vizsgálni, a törvény nem beszél arányosságról. Azaz a bírói gyakorlat törvénysértően kiterjeszti a jogos védelemben lévő személy büntetőjogi felelősségét.

Gerardus A. Lodewijk 2009.03.06. 14:38:40

@kulalak:
"en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_murder_rate
tessek nezni"

A kérdéses mutatószám Magyarországon 1870-től egészen az 1980-as évek közepéig többnyire 2 körül volt. Az 1960-as években kismértékben még csökkent is, mégpedig a halált okozó testi sértés nevű büntetőjogi torzszülött (szerintem részben a bűnügyi statisztika kozmetikázása végett történt) bevezetése miatt. Az 1980-as évek közepétől nem egészen 10 év alatt 3 fölé emelkedett a mutatószám (tulajdonképpen függetlenül a halálbüntetés eltörlésétől, ugyanis az összbűnözés ugyanezen időszakban mintegy megnégyszereződött), az utóbbi időben pedig ismét csökken.

Csak éppen senki nem lesz boldogabb attól, hogy máshol rosszabb a helyzet (még ha tényleg így is van).

Chalabre (törölt) 2009.03.06. 14:44:05


Engem már az is elkeserít, ha ezt a tervezetet aláírják annyian, hogy népszavazás lehessen belőle. De reménykedem, hogy ott elbukik.

Nekem ugyan nagyon tetszik, hogy fajsúlyos kérdésekben a svájciak a közvetlen, direkt demokráciát gyakorolják és népszavaznak minden fontos kérdésben, ahogy legutóbb tették a bolgár munkavállalók ügyében, akik előtt megnyitották kapuikat példaértékűen a gazdasági világválság idején és nem a kormányuk döntötte el egyedül.

Annyi milliárdot szórunk erre meg arra, tűnik el ilyen olyan megbízások, ügyek során nyomtalanul vagy minimális retorzióval, hogy az elképesztő. Én nem sajnálnék 5 milliárdot népszavazásra, összegyűjtve akár több fontos kérdést is egyszerre, melyre választ várnánk ilyen vezetés mellett. Néha azonban félek, hogy ez az ország éretlen a közvetlen demokráciára. Olvasva itt is a kommentek nagy részét, csak elképedni tudtam, hogy milyen oktatásban részesült az illető, megtanították-e egyáltalán rendszerben gondolkodni vagy csak az orráig lát és kész.

Asidotus 2009.03.06. 17:38:24

Nem olvasom végig a kommenteket, mert nagyon sok, mások már biztos leírták, de:
1. Én, mint erőm teljében lévő 33 éves férfi, esetleg meg tudom védeni magam , de a 73 éves nagymamám nem
2. Ha éppen agyonütöm a kertemben ólálkodó cigányt, attól még a többi él, és ott marad velem együtt a faluban.
Igen, mindenképpen enyhíteni kell a mostani kötöttségeken, de talán nem ez a megoldás, hanem a rendőrség és a bíróságok oldják meg az ügyet.
Esetleg be lehetne vezetni a jogtalan bosszúállás miatti súlyosbítást.
Példa:
Megruházom a betörőt, aki ezután bűncselekményt követ el az édesanyám kárára. Emiatt helyből a kiszabható büntetés maximumának dupláját kell neki kiszabni, és nem kell bizonyítani, hogy vajon azért tette-e. (Hatályos lenne a közeli hozzátartozókra és a bizonyíthatóan közeli barátokra is)

manager2008 2009.03.06. 18:19:07

@Nűnű: Nagyon lényeges dologra tapintott rá. Sokan erejük teljében lévő keméyn fickók is félnek a csoportos elkövető bosszúálló terrorjától. Ezzel nem tudnak mit kezdeni az egyének, és visszatartja őket minden komoly védekezéstől.
Látni kell hogy ha egyszer a kocka el van vetve, akkor nincs visszaút.
Ezért más megoldást kell találniuk ilyen esetben. Meg is fogják ezt találni de ez nem lesz jó senkinek - ha nem a rendőrség lesz a megoldás.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.06. 19:42:53

Azt hiszem, a tömeges hozzászólások véget értek.
Tanulságos volt ez a vita. leginkább azért, mert egy közös pontot lehetett találni: mindenki azt szeretné - én is -, hogy senkinek ne kelljen ebben az országban félnie, ha meg szeretné védeni akár tulajdonát, akár testi épségét. A népszavazás azonban az én értelmezésem szerint ehhez túl tág keretket szabna meg, ami utat nyitna az önkényeskedéseknek is. Ez szerintem a jogállam további züllését jelentené. Ugyanakkor érzékelem, hogy sokaknak annyira elegük van az állam tehetetlenségéből, hogy hajlandóak lennének még a lehetséges önkényeskedést is felvállani. Én ezt nem tartom helyesnek, mások igen. Megértem őket, de nem azonosulok álláspontjukkal. És ez nem azt jelenti, mint ahogy egyesek látttani szeretnék, hogy a bűnözők pártján állok. Éppen ellenkezőleg.
A jogállam pártján állok.

Éhesló 2009.03.06. 19:49:19

A jogállam 2006 év őszén véget ért hazánkban.
Aminek a pártján állsz az a múlt árnya.
A jövő még nyitott, de nem a senki által be nem tartott jog után vágyakozó "jogkövető" gyengéknek kedvez. A jelen és a jövő a kőkemény politikai-rendőri, titkosszolgálati és a mély bűnözői maffia erős összefogása.
A gyengéknek vége lesz. Pénzüket, állásukat, vagyonukat a válság viszi el, jövőjüket a korrupt állam, az adósság és a maffia.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.06. 22:21:42

@Éhesló:
én úgy gondolom, nem ért véget, csak felfüggesztették.

manager2008 2009.03.07. 16:42:08

@Éhesló: Szerintem nem igy játszódik le ez a film.
A gyengék csak és kizárólag addig gyengék, ameddig nem fognak össze.
A magyar nép nagy gyengesége az önzés és a szervezkedésre való képesség hiánya. Ez tényleg gyorsan a kipusztuláshoz vezető út lehet.
Az ellenpélda látható, az egyébként leszakadónak és elmaradottnak tartott cigány népesség összefogási képessége sokkal gyorsabb, hatékonyabb és eredményesebb mint a magyaré. Mert nekik teljesen világos hogy csak együtt képesek erőt felmutatni. Az összefogásuk sokszor barbarizmusnak is látszik, de valójában nem az, hanem csak egy adott pillanatban minden logikus elemzés nélküli azonnali cselekvés, függetlenül az okoktól, azokat nem elemezve csoportosulnak és támadnak ha úgy érzik hogy veszélyben van valaki (tök mindegy hogy ez valóságos vagy vélt).
Irígylésre méltó, mert a magyar nem ezt teszi, hanem nézelődik, nem vállal kockázatot, és magára hagyja a megtámadottat. Most ne azt vizsgáljuk hogy az eredmény mi lesz, mert az csak később van.
Ezért van az ha egy faluban a létszámok úgy alakulnak hogy bizonyos százalék felett van a cigány népesség, akkor a magyarnak esélye sincs.
Két esélyes a további műsor, ha a magyarok nem képesek összefogni, akkor a helyzethez képest lassú rendőrség mindig csak a történéseket tudja dokumentálni, és maximum elfogja a tetteseket. Mivel ők a saját köreikben nem számítanak bűnösnek, úgy foghatják fel mint ha a csatában estek volna el, és ha szabadulnak akkor örömünnep és megdicsőülés a részük, hiszen a közös cél képviseletében kerültek rossz helyzetbe.
Ha egyszer nem bűn a lopás náluk (sajnos ezt tapasztaltam) hanem inkább vagányságnak számít, akkor olyan ez mint egy partizánháború. Gyors támadás és utána mindenki békés civilnek álcázza magát.
Hangsúlyoznom kell eleve nem itélem el őket (nem lenne logikus), mert az adott kiszorított helyzetben lehet hogy ugyanezt tenném.
Ugyanakkor a másik fél még képtelen megtalálni a megoldást, és a demokratikus berendezkedésnek megfelelően próbálkozik olyan szabályok mentén amit a másik fél nem ismer el.
Visszatérve az önvédelem, fegyver stb kérdésre, az csak felszines próbálkozás, a túlerő ellen nem sokat ér.
A hosszú távú oktatás, munkahely stb. feltételek biztosítása persze jó megoldás, csak nincs rá pénz, és nem is olyan vonzó számukra, mert macerás és nem jelent különösebb jópéldát (nincs presztizse (majd hülye leszek nyolc órát szarakodni egy munkahelyen fillérekért - mondja - az "üzletember").

Mouth Hero 2009.03.09. 07:32:42

@manager2008: "Mert nekik teljesen világos hogy csak együtt képesek erőt felmutatni. Az összefogásuk sokszor barbarizmusnak is látszik, de valójában nem az, hanem csak egy adott pillanatban minden logikus elemzés nélküli azonnali cselekvés, függetlenül az okoktól, azokat nem elemezve csoportosulnak és támadnak ha úgy érzik hogy veszélyben van valaki (tök mindegy hogy ez valóságos vagy vélt)."


Ne rakjunk már koncepciót a primitívség mögé. A magyarok többsége még ma is hisz a törvényességben, ez nem az összefogás hiánya. Persze sokan tudjuk, hitük már illúzió.
süti beállítások módosítása