HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Kiszáll-e az EBRD a HospInvest-ből?

2009.03.24. 18:14 sasika61

 

A Népszabadságról nem állítható, hogy információik minden esetben 100 %-osan megbízhatóak lennének, hírhedt tévedéseiket azonban általában a jobboldal elleni politikai szándékok motiválják (lásd: hamisított Teller-levél), hirtelenjében nem emlékszem olyan melléfogásukra, amikor a baloldal kárára tévedtek volna, noha nem zárom ki, hogy ilyen is előfordulhatott.
 
Ma egy nagyon érdekes, nekünk, egrieknek (de talán az ország közvéleményének is) sokat mondó cikket jelentettek meg. Ebben beszámolnak arról az értesülésükről, hogy az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) eladja a HospInvest Zrt.-ben lévő 30 százalékos tulajdonrészét, amelyért 2007-ben négymillió eurót (mai áron 1,2 milliárd forintot) fizetett. A mintegy 120-150 birtokukban lévő részvény névértéke darabonként egymillió forint, a londoni székhelyű pénzintézet ma ennyiért hajlandó túladni azokon, azaz komoly veszteséget szenved az üzleten.
 
Ha igaz a hír, akkor az azt jelenti, hogy a bank az üzleten legalább egymilliárdot veszít, de még ezt is vállalja, csak megszabadulhasson a részvényektől. Másrészt azt is jelenti mindez (amit sokan, főleg itt, Egerben sejtettek), hogy a helyi megyei kórházat botrányos körülmények között privatizáló HI nagy bajban van, s még nagyobb bajban lesz.
 
Az ember nem tud szabadulni a gyanútól, hogy az EBRD veszni látja a kórházért folyó pert, amelyben éppen egy hete hoztak a megye szocialista vezetését elmarasztaló ítéletet, egyelőre még csak első fokon. A HI és a megye fellebbezett, az EBRD készülő akciója viszont felér egy jogerős döntéssel.
 
Kicsit tágabb összefüggésbe helyezve a dolgot talán az sem véletlen, hogy a bank kiszállási tervei egybeesnek a kormány megroggyanásával. A HI útját a szocialisták egyengették, itt korábban olyan hírek is terjengtek, hogy maga Gyurcsány vagy Kökény Mihály járta ki az EBRD beszállást a HI-be, s most, hogy a politikusok buktak, a bank menekülőre fogta a dolgot, menteni azt, ami még menthető. Gyurcsány a velejéig tiszta Zuschlag és a makulátlan Hunvald mellett talán a nagy befolyású helyi szocialisták (Sós Tamás) perbeli vereségére is gondolt, amikor nekitámadt az igazságszolgáltatásnak, részrehajlással vádolva meg őket. (Azóta Bárándy Gergely ugyan megnyugtatott mindenkit, hogy a Fidesz egyes politikusai ellen is folynak perek, de ezeket a sajtó nem veri nagydobra – hiába, a sajtó is Fidesz befolyás alatt áll…)
 
Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a HI elnöke, Kollányi Gábor cáfolta a hírt a helyi sajtóban, ezt azonban olyan sajátos módon tette, ami akár beismerést is jelenthet. Kollányi „korainak tartott bármit is mondani, hogy milyen szakmai befektetőkkel tárgyalnak, és ezek milyen feltételekkel lépnének be a cégbe” (HEOL).
Talán nem a szavak kiforgatása ezt úgy értelmezni, hogy azért tárgyalnak bizonyos befektetőkkel, mert más befektetők ki fognak szállni.

11 komment

Címkék: közélet hospinvest ebrd egri kórház

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr441022947

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.24. 18:28:30

Majd az állam kisegíti a HP-t. Mert tuti ez lesz. Fasza...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.24. 18:44:08

@BálnaUhr:
hát..., nem tudom. Nem vagyok benne biztos.Nincs olyan helyzetben. Vagy mégis?

2009.03.24. 19:00:11

Majd ide is dobnak 25 milliárdot, és minden rendben lesz-mint Demján orosz lottójához. De a hir igaz, valóban kiszálnak a H .I.-Kökény féle konstellációból.Hiába no, aki sokat markol, az keveset fog, vagy semmit mint --remélem a Kökény-team, nálatok Egerben.De akkor mit fog tenni a városvezetés?Mert igy a H. I.nem fogja tudni ellátni a feladatát!

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.24. 19:05:33

@sasika61: Sosem tudhatjuk :) Ahogyan olvastam a sorokat, nekem ez a vízióm támadt. A híreket nem nagyon követtem mostanában.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.03.24. 19:18:55

@janos551: A városvezetés sokat nem tud. Ugyanis a feladat ellátása a megyei önkormányzat kötelezettsége. Csak ők ugye kötöttek egy szerződés a feladat ellátás érdekében. Vagyis a szar visszahullik az állam fejére. Jó pénzért.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.03.24. 20:21:32

@BálnaUhr:
ami a visszahullást illeti, az valószínű. Remélem, Sósékra is csöppen ez-az. :)

kötél 2009.04.03. 20:34:21

CSŐDVÉDELEM!! Végre talán visszaáll a normális állapot?

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.04. 07:54:35

@kötél: Hogy állna vissza? A bank levette az OEP által utalt pénzt...

Sós Tompi, elhúzol a picsába. Bezzeg ilyenkor már tárgyalnának az önkormányzatokkal. Rabló banda.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.04.04. 18:56:16

@sasika61: Ide írom, nem a másikposztba, mert az nem értelmes vita, ami a másik posztban folyik.

Mindenképpen felmerül a megyei önkormányzat vezetőinek a felelőssége az ügyben. De kétlem, hogy lemondanának.

Egyébként Eger városa sem szeretné annyira a kórházat, ez nagyobb részt politikai játszma volt. A polgármester ugye közgazdász, és nagyon jól tudja, hogy a kórház nem kell nekünk. Mert abba bele roppan a város anyagilag.

És vissza is tértünk az első hozzászólásomhoz :) Most már csak az a kérdés, hogyan lesz kisegítve a HI.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.05. 11:01:44

@BálnaUhr:
valóban, ott értelmetlen anyázás folyt, kár érte.
Egyébként nekem is az a gyanúm, hogy a város egészében biztos nem akarja átvenni a kórházat, nem is bírná fenntartani, ezért kellene valamilyen kompromisszum a megye és a város között, a HI nélkül. (És Sós Tamás nélkül.)
süti beállítások módosítása