babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Pokolra kerülünk

2009.04.03. 15:41 sasika61

 

„Egyszer egy embert az ördögök visznek volt; találkozék egy barátja szemben véle, kérdi: Hová mégy, kenyeres? Nem megyek, hanem visznek. Kik s hová? Felelék, az ördögök: Pokolba. Mond emez: Jaj, szegény, ugyan rosszul vagy, kinél rosszabbul nem lehetnél. Felele: Rosszul bizony, de mégis lehetnék én ennél is rosszabbul. Melyre emez álmélkodva: Hogy lehetnél rosszabbul, hiszen a pokol mindennél rosszabb. Felele: Úgy vagyon az, de most mégis visznek ők engemet noha pokolba, de a magok vállán, hátán, hogy már nyugszom addig; s hátha megnyergelnének, magokat is velem vitetnék, még úgyis csak azon pokolba mennék, hiszen rosszabbul volnék úgy ennél is.”
 
Bethlen Miklós Zrínyi Miklós „hattyúdalaként” írja le ezt az anekdotát, a nem sokkal később életét vesztő Zrínyi a törökre és a németre értette a történetet (törökök ugyan a pokolra visznek bennünket, a németek azonban még magukat is vitetik).
 
Mi, kései utódok ugyanebben a helyzetben vagyunk: nem csak pokolra kerülünk, hanem még meg is nyergelnek, s magukat is velünk vitetik.
 
Nem a Bajnai-csomagra gondolok. Nem annak tartalmára, az külön vitát igényelne, hanem inkább arra, hogy ebből a csomagból alig lesz tartós bármi is. A lényegesebb elemei nem fognak továbbélni egy évnél, ha egyáltalán megvalósulnak. Közben azonban „pokolra” juthatunk.
 
Miért is lesz ez a pakk ilyen rövid életű?
1)      A kormány április közepén fog felállni, talán. Akármilyen gyorsan is fognak átfutni az egyeztetéseken az egyes elemek, legkorábban a második félévtől lesz belőlük törvény vagy kormányrendelet. Közben a kormánypártok bele fognak futni egy hatalmas vereségbe júniusban, s szívesen megnézném utána a Bajnai ultimátumát most gyorsan aláírók kezét: nem remeg-e meg ha gombot kell nyomni?
2)      Ezt a javaslathalmazt a társadalom nem fogadja el, még akkor sem, ha esetleg tényleg szükség van megszorításokra. Nem fogadja el azért, mert nem lehet tudomásul venni, hogy azok kérnek áldozatot, akik ide juttatták az országot. Márpedig nem lehet úgy kormányozni, hogy a többség csak a bukásukra vár: egy beteg sem gyógyulhat meg, ha bizalmatlan az orvosával szemben. Akkor inkább meghal.
3)      Állandósulni fognak az utcai demonstrációk: szakszervezetek, civilek stb. Ezek nem fognak csak legfeljebb néhány tízezres tömeget megmozgatni, de ha egyszer a Fidesz hívná tiltakozásra híveit, akkor nehezen lehetne rendet fenn-, a hatalmat pedig megtartani: a kormánynak állandó fenyegetettségben kell működnie.
4)      Legkésőbb tavasszal választások lesznek, a garantálható Fidesz-győzelem után a mostani javaslatok nagy részét hatályon kívül fogják helyezni, vagyis bő fél évet fognak megélni.
Vagyis:
-         az államháztartás helyzete ily módon alig javul majd
-         a kormánypártok mögötti társadalmi támogatás tovább erodálódik
-         legkésőbb 2010 tavaszától minden kezdődik elölről.
 
Feltéve, ha addig már nem leszünk menthetetlen helyzetben: a pokolban, velük együtt.
 
Mégiscsak megfontolandó lenne az előrehozott választás.

14 komment

Címkék: közélet előrehozott választás bajnai csomag

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr211044125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Anand 2009.04.03. 18:42:18

Az anekdota főszereplője azért eléggé optimista ember. :-)
Fáradtnak érzem a magyart, az ingerküszöbünk az egekben van már, fel se tűnik az ördög nyakunkba vetett gyeplője. Év(tized)ek óta szemrebbenés nélkül cipeljük a pokolba őkelmét, és lassan már csak akkor borzongunk össze, ha véighasít rajtunk az ostor. És ez nagy baj...

mig8 (törölt) 2009.04.03. 20:31:57

Sasika! Több optimizmust!

Csak két dolog:

1. Most kellene az MSZP-re szavazóknak számonkérni a tetteket azoktól az MSZP-s politikusoktól, akik egyéniben jutottak be. Meg azoktól, akik mellette polgármesterek is. Tuti, hogy már most remegne a kezük! :-)

2. Az úniós választások csak csepp lesz a tengerben. Ha túléljük a most következő évet...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.03. 20:37:00

@mig8:
én ezt az elkövetkezendő évet elveszetegett időnek látom.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.04.03. 21:28:07

Félő, hogy így lesz, logikus az okfejtés.
Sasika for prezident!

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.04.03. 22:23:46

Itt egy kicsit off,az előző írásra rímel a hír ugyan,de:
Warwasovszky,Székesfehérvár MSZP-s polgármestere megtökösödött!!!
eszem-faszom megáll...igaz,a közgyűlésben jobboldali a többség,s így muszáj neki virítani a virtust,de ez azért nem semmi!
Nem?
Lehet,hogy bomlani fognak a szotyik?
Két-háromfelé?
Majd sejtekre?
S akkor csírájukban lehet elfojtani őket?

Corry 2009.04.04. 10:31:43

@sasika61: Ebben teljesen igazad van. Talán annyiban nem elvesztegetett idő, hogy ezalatt minden emberi számítás szerint teljesen szétesik a maszop és a szadi, míg a fidesz kormányzás alatt megerősödnének és a régi, államszoci vezetőkkel kezdenék újra az egészet.
De mondjuk ez egy mindennek a jó oldalát kereső ember álláspontja.

caeiro 2009.04.04. 10:58:29

Nekem az az érzésem, hogy már rég a pokolban szaunázunk! A rendszerváltás valahogy nem jól sikerült,már megint a nyakunkra ültettünk egy olyan politikai elitet, amely csak saját magával foglalkozik, a népet meg nagy ívben... Ha meg elkezdünk kutakodni a zsebükben, még ők vannak felháborodva -ld. költségtérítéses népszavazás. Ez az egész megszorítósdi megint csak a kisemberek bőrén fog megvalósulni. Miért nem vezetnek be vagyon és ingatlanadót azokra, akiknek milliárdjai, százmilliói vannak?

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.04.04. 21:44:03

szerintem az előrehozott választást egyik nagy párt sem akarja igazán, de azt nem kalkulálják be a számítással, hogy minnél később leszenek a változaások annál jobban megerősödni a Jobbik.

A szocik noveber magasában fogják bedobni a törölközőt, hogy az új költségvetésért már az új kormány lehessen köpködni, és mandátuma is kevesebb ideig tartson.

Agyalap 2009.04.06. 13:58:59

@Corry:
@Prinzessin Erbsen: Szerintem a szocik novemberben sem fogják bedobni a törölközőt. Hihetetlen, hogy számukra a hatalmonmaradás mindent megér. Ezért sajnos tényleg elvesztegetett idő lesz ez az egy év, semmi lényegi változás nem fog történni 2010-ig (Saját lesújtó véleményem, hogy szerintem utána sem - a Fidesz sem vágja el egy többmilliós szavazóbázis nyakát...)

Corry 2009.04.06. 18:05:49

@Agyalap:
Kíváncsi leszek arra a törölközőre, mert van olyan szempont, amiben igazad van. A hatalmon való maradásnak vannak kézzelfogható előnyei, amit nem kell részleteznem, mert mindenki sejti.
Van azért egykét dolog a mi a változás irányába hat, szerintem a Bajnai sem véletlenül vállalata el ilyen "kemény" feltételekkel a dolgot. Szerintem az történt, hogy az IMF bezsarolta a Gyurcsányt ezzel a csomaggal, amivel most a Bajnai előjött. A Gyurcsány meg inkább lemondott, mert nem tudta volna keresztülvinni a szocikon a csomagot és ő lett volna miniszterelnöki pozícióban az államcsőd bejelentésekor. Utána nyilván senki nem vállalta el a miniszterelnökséget, maradt a Bajnai, aki tudott a Fidesszel riogatni és zsarolni.

Hangsúlyozom ez az egész az én kitalációm és véleményem egyben. Az is gyanús, hogy már a hírek hallatára erősödik a forint, meg minden, pedig még tulképpen érdemi dolog nem történt, az első megszorító rendelet kihirdetése előtt vagyunk még.

Agyalap 2009.04.07. 10:15:11

@Corry: Ha már ezeken a "kemény" feltételeken is nagyon kummogtak, nem várható, hogy tényleg alapvető változtatásba fognak.
Azért vérforraló, mert megint csak a jól követhető alkalmazottak béréből bírtak levenni. A hihetetlenül ráfizetéses Posta, MÁV, BKV vezérek és sleppjük továbbra is milliárdokat fog kivenni a zsebünkből, nem beszélve a jó pénzért leszázalékolt szakikról, a fegyveres testületek soha fegyvert nem látott irodai aktakukacainak korkedvezményes nyugdíjáról, stb. A sor elég hosszú, még belefér a kisebbségi megélhetési szülők százezres tömege is, meg még rengeteg dolog. Na ezekkel nem fog történni semmi sem, pedig a nagy pénz itt megy el, nem a 13. havi nyugdíjakra...

Corry 2009.04.08. 23:02:03

@Agyalap: Igazad lett, már kezdték is az átfogalmazásokat, és a különvéleményeket. Ebből az egészből nem lesz semmi értelmes, ami másképp mondva azt jelenti, hogy a megszorítások meglesznek, csak éppen feleslegesen.
Csak kérdés az, hogy mit szól ehhez az IMF, mert végül is ők vannak a háttérben, nomeg a pénzük, amiből most élünk...

Agyalap 2009.04.09. 13:52:23

@Corry: Átfogalmazásban nagyok vagyunk. Választások után szerintem egész iparág születik, hogy tudnánk kicsit "finomítani" az elhangzott ígéretdömpingen. Végülis ez a helyzet most is. csak a választások maradtak el :(
süti beállítások módosítása