babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Miben bíznak a Jobbik hívei?

2009.04.25. 17:06 sasika61

 

Ebédelünk egyik kollégámmal, barátommal kettesben, beszélgetünk, szóba kerül a család. Történetesen jól ismerjük egymás rokonságát is, megemlíti apósát, kérdem tőle, hogy van  mostanában az öreg. Róla tudni kell, hogy vérbalos volt világéletében, évente pár alkalommal találkozom vele, ha a barátomnál összefutunk, sosem csinált titkot belőle, hová húz a szíve. Kíváncsi voltam, hogyan éli meg ezeket a hónapokat egy baloldali. Képzeld, mondja barátom, s nagy levegőt vesz, hogy előkészítsen valami meglepő bejelentést: az öreg nagy intenzitással kampányol – a Jobbik mellett. Micsoda?- kérdem, de megnyugtatott, hogy jól hallottam: T. bácsi, egykor szintén tanár, a Jobbik híve lett.
 
Ahogy összeraktunk színváltásának a mozgatóit, rájöttünk, hogy mindez nem is olyan meglepő. T. bácsi ugyanis itt él egy Eger környéki kisvárosban, méghozzá olyan településen, ahol jelentős a cigánynépesség aránya, s ahol az együttélés problémái sokkal nagyobbak (és egyre súlyosabbak), mint itt nálunk, Egerben. T. bácsiék sötétedés után nem mernek kimenni az utcára, ám mivel a főtér közelében laknak, mégsem tudják magukat kivonni az érintettség alól. Barátomnak rendszeresen panaszkodik, hogy estefelé a cigányok beözönlenek a városközpontba, s különösen mióta jó idő van, elviselhetetlenné teszik az életet, mindennapos élménnyé a félelmet. (Igen kedves jogvédők, nem a cigányok félnek, hanem tőlük félnek, nagyon sokan.) T. bácsit egy egyszerű válság, elkúrás, az ország csődbe vitele nem mozdította volna el soha az MSZP mellől, meggyőződését ezek nem ingatták volna meg soha: ősmasszívum volt, mint a Dekkán-fennsík. Ehhez a Jobbik kellett, annak látszata, hogy majd ők kezdenek valamit a cigányokkal.
 
T. bácsit mintegy két évtizeden át az MSZP csalta folyamatosan, most a Jobbik teszi ezt vele. Példáját azért említem, mert az eset általánosítható. A cigánykérdés elmérgesedése tagadhatatlan. Az is, hogy a nagypártok vagy nem foglalkoztak vele, ezzel bűnt követtek el, vagy olyan módon közelítették a kérdést, ami az átlagember számára értelmezhetetlen (SZDSZ). Jött a Jobbik, amelynek kétségkívül javára írható, hogy a problémát felemelte a nagypolitika horizontjára, jószerével ez az egyetlen témájuk, s eredményességüket máris bizonyítja, hogy a felmérések szerint a 3. párttá nőtték ki magukat ezzel az egy témával. Mert azt azért kevesen gondolhatják, hogy pl. Novák Előd vagy Szegedi Csanád annyira bizalomgerjesztő, hogy öreg nyugdíjasok csókolgatják arcképüket. Nem, a híveik nagyobb részét valószínűleg egy téma érdekli, mint T. bácsit, az a naiv meggyőződés, hogy majd jön a Jobbik, és megfékezi a cigányokat. Ebben éppúgy hisznek, mint kedves ismerősöm egykor a baloldalban.
 
Éppúgy csalódni fognak.

17 komment

Címkék: közélet jobbik cigánytéma

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr341085971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.25. 17:58:23

Már többször írtam, hogy a Jobbik középtávon sokkal veszélyesebb az mszp szavazótáborára, mint a fideszére. Úgy látszik rövidtávon is.

A Jobbiknak egyébként ez a szerepe: felhívni a problémákra a figyelmet, felkavarni az állóvizet, harmadik félként beletenyerelni a parlamenti 1párt mutyijaiba. És el lehet ismerni ebben eddig nagyon is jók voltak.
Aki megváltást vár tőlük az persze biztos csalódni fog. De ez így van minden párttal.

Corry 2009.04.25. 20:26:47

Én azt sejtem, hogy a bácsi esetében a kulcsszó a REND. Joggal érezheti azt, hogy a cócalizmusban nagyobb volt a rend sz országban. Szólásszabadság nem volt, de ki lehetett este menni az utcára. Valószínűleg ezt várja a bácsi a Jobbiktól is. Azért fog csalatkozni, mert ma túl sok embernek fűződik komoly anyagi érdeke ahhoz, hogy ne legyen rend.

Nézzük példul a cigánykérdést, itt most nagyon leegyszerűsítve.
Több csoport figyelhető meg, vannak akik szenvednek az egésztől. Ilyenek példul az említett bácsi és a hasonló cipőben járó emberek, de fogadjuk el, hogy ilyen az a mezei cigány is aki szeretne normálisan élni de fél. Lásd tiszalöki gyilkosság. Ilyen a kisrendőr is, aki ha elkap egy cigányt, nem tudja mikor jár jobban, ha futni hagyja, vagy ha fellép ellene, mint a többségi emberek ellen tenné.
Most jönnek a különféle haszonélvezők:
Vannak azok akik gerjesztik az egészet, a jogvédők és az átellenben levő oldal széle is ilyen.

Végül jön a biznisz: sokan jól megélnek ebből a mostani cigánykérdésből, ha például fellapoznánk a cigány ember állami segítséggel lakáshoz jut című fejezetet, azt látnánk, hogy vannak "segítők" akik a pénz nem kis részét egyszerűen lenyúlják. Aztán vannak bírósági ügyek, amikről még nem illene elítélőleg írni, mert nincs vége, de azt mondja a magyar ember, hogy nem zörög a haraszt...

Pelso.. 2009.04.26. 08:32:46

Felvilágosítana valaki, hogy a Jobbik, a Gárda aktivizálódása óta mi változott, lett jobb romaügyben?
Persze, a népnek azt hinni, hogy ez ügyben Vona zsebében a bölcsek köve, s oda kell jövőre húzni az ikszet.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.26. 09:32:07

@Pelso..:
semmi nem lett jobb egyelőre, ám nagyrészt nekik köszönhető, hogy a problémáról beszélünk, sajnos, már ez is valami.

Corry 2009.04.26. 10:21:35

@sasika61: Én az egyik olaszliszkai posztod óta olvaslak. az újkorcsoportról írtál. A csoport maga érdekes jelenség volt több okból is: egyrészt nagyon érdekes, mekkora publicitást kaptak kvázi ismeretlenként, és rájöttem, hogy ez nekünk nem menne. A másik az, hogy nekik az olaszliszkai ügyből egyedül a nem polkorrekt tájékoztatás jött le.

Azóta megváltozott a világ, pár tabu is ledőlt, például az, hogy a bűnözők rasszának nyilvántartása nem egy emberiségellenes, fasiszta, európai normákkal nem megmagyarázható illegális és nem polkorrekt (ennyi jutott csak eszembe, bocs) cselekedet. Vannak ugyanis európai országok, ahol nyilvános az ilyen nyilvántartásból származó adatok statisztikája. Erre persze a mainstream médi nagy erőkkel előhozta a "szakértőket" és megvédte a nagy igazságot, hogy másutt lehet ilyen statisztika, de nálunk ez akkor is fasisztoid meghasonló dolog lenne ilyet vezetni.

Na ehhez kell majd a bácsi iksze.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.26. 11:45:56

@Corry:
mindenesetre érdekes, hogy vérbalosok is rákattantak ezek szerint a Jobbikra.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.04.26. 13:42:56

@Pelso..: Galgagyörkön megmentették egy pár életét.
Több százezer terrorban élő embernek nyújtanak reményt.
De ez semmi, tudom. Te pl egyedül sokkal többet tettél.

Corry 2009.04.26. 15:20:26

@sasika61: Mondom, Sasika, szerintem a kulcsszó a rend.

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.04.26. 15:27:11

Sasika drága, mi vagy ki akadályozta meg a fideszt abban, hogy foglalkozzon a cigánykérdéssel?

Hogy semmi?

Ja, akkor nem értem, mi is fáj ennyire nektek madöfösöknek, fideszeseknek.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.26. 16:23:31

@icelpro:
már a múltkor is akartam írni neked, hogy nem vagyok "madöfös", ezt ha követed a blogot, tudhatod.

A cigánykérdésben pedig a Fideszt is hibáztatom éppen ebben a posztban is, olvasd el alaposan:"A cigánykérdés elmérgesedése tagadhatatlan. Az is, hogy a nagypártok ... nem foglalkoztak vele, ezzel bűnt követtek el".

icelpro (törölt) · http://mousepad.blog.hu 2009.04.26. 16:30:56

Nem azt mondom, hogy párttag vagy. A szellemiséged antalli.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.04.26. 20:11:59

@TaTa86.:
nem tudom, de nem hangzik rosszul:)
Talán icelpro többet tud róla:)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.05.02. 00:27:11

A cigánykérdés akkora veszély, hogy mindenképpen gyors megoldást kell találni. Integrálni - szerintem - nem lehet a cigányokat. Főleg azért, mert nem is akarják ezt. Kényelmesebb munka nélkül élni és elnyomottságról ordítozni, továbbá minden társadalmi szabályt agresszíven leszarni. A szaporodási különbség viszont már akkora, hogy valószínűleg csak egy nagyon kemény és erőszakos verzió tudná a magyarságot megtartani biztonságban a saját országában - ha pl. a cigányokat acélos keménységgel kezelve Kanada és egyéb helyek felé szorítaná a politika (más kérdés, hogy Kanada nem fogadna be százezreket, már az első ezer után becsukná a kaput). A közveszélyt csináló lumpenekkel ugyanis nem lehet eléggé keményen bánni. Emberi jogok? Annak, basszus, aki a másét is tiszteletben tartja, aki viszont nem, annak nem jog, hanem bilincs és gumibot, meg a zárka, hosszú évekre - illetve, ha kell, a kötél.

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.02. 16:08:48

@Molnargoreny:

Igazad van abban, hogy a cigánykérdésre gyors megoldást kell találni. Csak olyan megoldás jöhet szóba, ami tiszteletben tartja az emberi jogokat, elfogadható a cigányoknak és a nemcigányoknak is. Egy ilyen megoldás csakis a cigányok aktív közreműködésével jöhet létre és csakis a társadalmi integrációt célozhatja meg. Megjegyzem, ez nem jár a nemzeti - etnikai tudat feladásával, mert a többi nemzetiség úgy integrálódott magyarrá, hogy megtartotta szlovák, román, szerb, sváb, stb. identitását.
Nem lehet megoldás az általad írt "...a cigányokat acélos keménységgel kezelve Kanada és egyéb helyek felé szorítaná a politika ...", mert hogy képzeled? A népvándorlás kora régen lejárt, a cigányaink túlnyomó része itt született, magyar állampolgárok. Nem lehet innen kiutasítani, kivándorlásra ösztönözni közel egymillió embert. Hol az az ország, ahol befogadnának ekkora, műveltlen, többnyire bűnöző, lumpen tömeget? Magad is látod, ez nem járható út.
A cigányok felemelkedéséhez iskolázás és munka szükséges olyan törvényekkel, amelyek büntetik a csavargó, léha, lumpen életmódot, de ez sem könnyű, mert az állam mindenhonnan visszavonul, a magántőkének meg nem lehet előírni, hogy szociális célú látszatmunkahelyeket tartson a cigányság átnevelése végett.
Azzal egyetértek, hogy egy sokkal megfontoltabb népességpolitika szükséges, amely mintegy gátat szabna a nyakló nélküli szaporodásnak az olyan családokban, ahol nincsenek meg a számos utód felnevelésének feltételei.
Az is igaz, hogy a lumpen, bűnöző elemekkel szemben fel kell lépni, mégpedig keményen, tekintet nélkül arra, hogy az illető cigány, vagy nem cigány, mert a bűnnek nincs nemzetisége. Azt is látnod kell(ene), hogy a bűnözésnek ezer arca van a legfelsőbb köröktől lefelé a leghitványabb cigány tolvajig, de e bűnözési módok közül a közt leginkább az alsó szintek bűnözése zavarja, ugyanakkor egy szigorúbb rendszerben alulra is, felülre is ugyanolyan keményen kellene ütni, de ehhez nem lesz partner a mostani politikus gárda. Aligha szavazzák meg az őket is rács mögé dugó törvényeket. :)

Dörmögő_Dömötör · http://montewehro.blog.hu/ 2009.05.02. 16:20:28

@icelpro:

Antalli szellemiség. :) Ha ezen azt érted, hogy tegyük tönkre és játsszuk lehetőleg külföldi magánkézre a magyar ipart, mezőgazdaságot, kereskedelmet, verjük szét a szociális ellátó rendszereket, az oktatást, az egészségügyet, teremtsük meg a munkanélküliek hadát, döntsük nyomorba a társadalom alsó rétegeit, nos akkor könnyen megválaszolható, hogy mi az antalli szellemiség, mert nem egyéb hazaárulásnál. Antall efféle szellemisége 1990 óta ott lebeg a politikában. Ennek issza a levét a társadalom. Nem véletlen, hogy Antall pártját, az MDF-et olyannyira megutálta a nép, hogy mára - remélhetőleg végleg - lenullázódtak a politikában. Nagyon remélem, hogy a történelem szemétdombjára követi őket az SZDSZ is.
süti beállítások módosítása