HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A rettenthetetlen kalauz

2009.05.03. 10:52 sasika61

 

Nem tudom, hogy az évi 78 milliót kereső Heinczinger István szokott-e utazni a Füzesabony-Debrecen vonalon, gyanítom, hogy nem, különben már rég felkötötte volna magát, de legalábbis nemigen lenne képe fölvenni ekkora fizetést, ilyen szintű szolgáltatás után.
 
Az út kb. 100 km, ezt a távot 2 óra tíz perc alatt futja be a vasparipa, ami önmagában még nem is lenne bosszantó, hiszen ki ne szeretné a múzeumi darabokat élőben kipróbálni? Ám ami az egyéb körülményeket illeti, főleg a tisztaságot, az viszont megbocsáthatatlan.
Évente háromszor vagyok kénytelen megtenni az utat, előre felkészülök, használt ruhákat veszek, amelyekért nem kár, de tegnap ünnepségre voltam hivatalos, muszáj volt öltönyben mennem – a többit nem részletezem, mivel nem erről akarok írni: a poszt a törvénytisztelő kalauzról szól.
 
Füzesabony után pár perc múlva belépett hozzánk a kalauz, egy fiatalember. Már megjelenésekor látszott rajta, hogy feszült. Bekurjantott egy jónapotot, majd módszeresen hozzálátott a jegykezeléshez, a különféle kedvezményre jogosító papírok tüzetes átvizsgáláshoz. Két sorral előttünk (a fiammal utaztam - két öltöny, hajaj) egy idős bácsi ült. A kalujzi (lófarkas hajával egészen lányos kinézetű volt) kéri tőle a jegyet, a bácsi mondja, hogy neki már nem kell, mert 65 éves, s mutatja az igazolványát. A szerelvény ura kézbe veszi a dokumentet, majd öröm tölti el az addig meglehetősen ideges vonásait, azonnal lecsap, hogy ez így nem érvényes, mert a bácsi augusztus 24-én lesz csak 65 éves, jelenleg tehát még nem érte el az ingyenes utazási lehetőség határát, vagyis csalt, mi más következhetne, mint a büntetés. A bácsi szégyenkezve magyarázkodik, hogy ő azt hitte, hogy mivel már 65. éves, ezért már jár,  továbbá hivatkozik valamilyen értesítésre, amit kapott, hogy neki járni fog, mindhiába: nincs kegyelem. A törvény az törvény: kalauzunk büntet, valami 2400 forintot vasal be az öregen, a Füzesabony-Tiszafüred távolságra, ami 30 km (tehát kb. 40 perc a MÁV-val).
 
A kalauznak igaza volt, a bácsi tévedett, büntetése így nyilván törvényes. Nekem rokonszenvesebb lett volna némi nagyvonalúság, pl. megelégedtem volna a tényleges díj kifizettetésével, ha már…, a rárakott 2000 forintos tételt nem éreztem a helyzethez illőnek.
 
Utólag fogalmazódott meg bennem a kérdés, hogy vajon derék, törvénytisztelő kalauzunk akkor is ilyen rettenthetetlenül lépett volna–e fel, ha nem egy 65 éves öreggel van dolga, hanem pl. egy kigyúrt, agyontetovált kopasszal? Mást is el tudnék képzelni a megidézett kopasz szerepében, de nem szeretném a rasszizmus vádját magamra vonni, ezért ezt nem teszem. A rettenthetetlenségre vonatkozó kérdés azonban továbbra is áll, mint vonatunk Ohat -Pusztakócson.

59 komment

Címkék: máv törvény nyugdíjas kedvezmény

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr491100031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Unbiased 2009.05.03. 11:37:16

Van ebben az országban olyan, aki nincs tisztában azzal az egyszerű ténnyel, hogy egy életkor betöltése a születésnapon történik? Szerintem nincs; a "bácsi" egyszerűen lógni próbált.

joungen 2009.05.03. 11:38:14

Majdnem olyan populista vagy mint akik a pralamentben ülnek, szerintem indulj a választáson! Tuti befutó helyed lesz. Az öreg bácsika, a kigyúrt izomagyú főgonosz és a rosszindulatú kalauz! Küld el a Népszabadságba is, biztos lehozzák a címlapon! Aki meg (mint pl. én) röhög a képmutató, álszent idiotizmusodon az gonosz és érzéketlen mumus! Mert a büntetést elengedni az az igazi JÓ! Kádár apucinak is tuti bejönne! És Mátyás királynak is! Szóval megvannak a szerepek, nincs kiút - ez ma Magyarország.

Orsós Magnetofon 2009.05.03. 11:41:08

Jól tette; mi az hogy "hogy neki már nem kell, mert 65 éves" , föleg hogy még odébb volt az a 65 kicsit...? Ugyanaz mint fizetés nélkül kivinni mondjuk a kenyeret a boltból, majd kérdéses esetben valami hasonlóval elintézni. Ha meg a fent megénekelt nagydarab kopasz a delikvens akkor a vonat addig nem megy tovább míg ki nem érnek a rendörök intézkedni.. Nem hiszem hogy leállnának párbajozni eggyel is. A vonatok zöme igénytelen, de nem a jegyvizsgáló dolga azt kitakarítani, és ez még nem lehet mentség a jegy nélkül utazásra :)

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.05.03. 11:42:52

Hason-sztori:
Budapest-Déli - Pusztaszabolcs viszonylat.
A százhalombattai lomizásból megtért,familiárisan hiperpigmentált család hatalmas,retkes-dzsuvás motyóval,ordibálva pakol föl a vonatra.
Jegy nuku,hisz ők csak Ercsiig/Pusztaszabolcsig mennek.... Az egyikük marék szutykos aprót nyom a kaller kezébe,az elrakja,s szó nélkül továbbáll,kéri a jegyeket-bérleteket.
Ez sem kóser...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 11:45:02

@Unbiased:
bizonyítani nem tudom, de a szituációból, a bácsi kinézetéből nem úgy tűnt, hogy lógni próbál. Tévedett. A büntetését nem éreztem igazságosnak az adott helyzetben.

"Leona" 2009.05.03. 11:46:36

Kedves sasika,
Nem hiszem, hogy itt sokan fognak egyetérteni veled. Szerintem ha csak napok hiányoztak volna addig a szülinapig, a kalauz hozta volna a megértő formát, vagy legalább is csak a jegyet vetette volna meg a "bácsikával". Azt se feledjük el, hogy ez az ember ebben az évben még megkapta a nyugdíjas utazási szelvényeket, az egész évre szólót, vagyis 2010. március 31-ig szóló adagot, holott neki csak fél évig van rá szüksége, tehát vígan használhatta volna azt, vagyis 90%-os kedvezményes jegyet vehetett volna.Azt sem volt hajlandó kifizetni? Hát úgy kell neki.

Corry 2009.05.03. 11:52:11

A MÁV szolgáltatást nyújt, ellenérték fejében. Most az az apró kört hagyjuk ki, hogy az ország számára nagyon drágán nyújtja ezt, és a szolgáltatás minőségén lehetne javítani.

Ezt a büntetési kérdést a következőképpen kéne szerintem megközelíteni:
volt a bácsinak lehetősége jegyet venni, vagy a pénztárnál érdeklődnie a kedvezményekről?
azon az állomáson, ahol felszállt volt írásos tájékoztatás a menetjegyekről és az aktuális pótdíj tételekről?
a kaller az érvényben lévő pótdíjat szedte be a bácsitól?

Ha a három kérdésre igen a válasz, akkor korrekt eljárás folyt, így kéne minden dolognak zajlania az országban.

Nem kéne a dolgokat összekeverni, méltányosság, részvét, félelem, díjszabás, büntetés. A helyén kéne a fogalmakat kezelni és úgy alkalmazni.

Törcsi:Got_som'_weed? 2009.05.03. 12:12:50

egyébként én azt soha nem értettem, miért vannak egyáltalán kedvezmények egy olyan csoportnak, akinek ma Mo-on a legbiztosabb a jövedelme... függetlenül a jövedelem nagyságától s a kedvezmény mértékétől. Az elv a lényeg. Szociális aspektusokat a szociális támogatásokban érvényesítsünk. Ne az adórendszerben, a közszolgáltatásokban, a közüzemekben, a tömegközlekedésben!

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 12:15:29

@Corry:
valószínűleg mindhárom kérdésedre igen a válasz, az eljárás törvényességét én sem vitattam. De bár lehet, hogy egyedül maradok, s egyáltalán nincs igazam, én mégis inkább sajnálatot éreztem a bácsi iránt. Biztos vagyok benne, hogy nem csalni akart, ennyiért nem is lett volna értelme. Valamit félreértett.

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.03. 12:16:39

@sasika61: van egy alapszabály, mely szerint a törvény nem ismerete nem mentesít a törvény alól (lásd pl. emberölés esetén a vádlott nem hivatkozhat arra, hogy "de hát én nem tudta, hogy ezt nem szabad!"). Itt is valami hasonlóról van szó.

Az a baj, hogy kifogásokban sosem vagyunk rosszak. Megvan a kifogás arra, hogy miért nem veszünk jegyet a BKV-n ("mertlopcsalhazudik"), miért vesszük fel a munkanélkülit, miközben feketén dolgozunk mellette ("mertjóljönazakispénzis"), vagy éppen miért megyünk el rokkantnyugdíjasnak, miközben semmi bajunk nincs ("mertkurváranincskedvemdolgozni"). Csak közben belerokkan(t) az ország. Valahol el kell kezdeni. Persze a helyes az lenne, ha a MÁV vezetőit is hasonlóan büntetnék mondjuk az előnytelen szerződések miatt, de ezt csak úgy kérheti a nép, ha közben ő is betartja a szabályokat. Máskülönben a MÁV vezetés is hivatkozhat méltányosságra, meg "nemtudtamra". Hivatkozik is. (Pl. nem tudták, hogy ezt a tanácsadást Béla elvégzi tízezerből, ezért kértek fel rá szakértőt hatvanmillióért).

kpityu2 2009.05.03. 12:19:33

@Mariana: Megvan a megoldás: azt a 40 forintot akarta elcsalni az a mocskos gazember ! Úgy kell neki, most jól megjárta !

Megvagy hadnagy 2009.05.03. 12:24:07

Szavazni sem azok szavazhatnak, akik abban az evben lesznek nagykoruak, hanem akik elmultak 18 evesek. Nem olyan ordongos dolog ez, nem gondolom hogy a kalauz szorosszivu volt.

borovi 2009.05.03. 12:27:43

Jó kis demagóg post. Itt azért komolyabb írások szoktak lenni.

mokas_gizi 2009.05.03. 12:28:43

Sasika61 azoktól valóban nem szokták kérni a jegyet/bérletet...még BKV-n sem...
Ezenfelül metró kijáratoknál mostanában ellenőrök vannak, de őket simán átengedik hozzájuk sem szólnak...tehát a Magyar embereket hátrányos megkülönböztetés éri a származásuk miatt, de ebbe most nem mennék bele...

"Leona" 2009.05.03. 12:41:07

@kpityu2:Te így mondod, én meg úgy, hogy még azt a 40 forintot is szart kifizetni.

Orsós Magnetofon 2009.05.03. 12:48:36

Láttam olyat is hogy jegyvizsgálatkor az anyuka adja a jegyét, miközben hangosan gyözködi csemetéjét, hogy "mutasd meg szépen a kalauz bácsinak, hány éves vagy" 5-öt mutatott... :D Anyuka meg próbálta menteni a helyzetet; hogy -jaj de butus vagy fiam, 4 leszel holnap... -de én 5 vagyok...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 12:53:39

@borovi:
nem állt szándékomban demagóg lenni.
Egyszerűen sajnáltam a bácsit, noha lehet, hogy helytelenül ítélem meg a dolgot. Nekem nem lett volna szívem megbüntetni.

Orsós Magnetofon 2009.05.03. 12:59:09

@sasika61: valószínü neki se volt túlzottan, de ez a dolga... a következö állomáson meg még felszállhat az ellenör aki bizony a jegyvizsgálót is számonkéri; föleg ha hiányosságokat észlel. Viszont gondolom a fent idézett mondatával a bácsi inkább rontott a helyzetén.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.03. 13:04:41

Aki nem töltötte be a 65-öt, az nincs 65 éves, tehát lófasz jár neki, nem kedvezmény.

is 2009.05.03. 13:05:50

egy dolog a szív, egy másik a szabály. leírhatod, hogy nem tetszik a kalauz hozzáállása/hangneme. leírhatod, hogy milyen szimpatikus volt az öreg. de amíg egyetlen másodpercre is felmerül, hogy nem kellett volna megbüntetni, addig van Mo-n kádári szocializmus. ez a "nekem nem lett volna szívem" kifejezés a másik oldalról azt jelenti, hogy a magyar soha semmilyen szabályt nem vesz komolyan, keresi a kiskaput, és jön a másik magyar, aki meg is nyitja ezt a kiskaput. ma én neked, holnap te nekem. és büszkén mesélik is egymásnak, hogy ki, hogyan mikor talált ilyen kiskaput utazásra, vásárlásra, adófizetésre.

nagyon magyar ez a poszt, olyan 85%-os mint a tavalyi népszavazás. sose lesz nálunk rendes kapitalizmus, amíg ezek a nézetek mennek.

efes · http://efesasanisimasa.wordpress.com/ 2009.05.03. 13:06:56

@sasika61: ja igen, ez olyan, minthogy: nem ítélem el ezt a szimpatikus fiatalembert. Igaz, hogy megerőszakolta édesanyját, aztán feldarabolta és megette, de olyan elesetten néz ki...

kpityu2 2009.05.03. 13:12:08

@Mariana: Vagy tényleg azt hitte, hogy már ingyenesen utazik. Nem mindenki brókerképzőbe járt...

Corry 2009.05.03. 13:29:19

@sasika61:
Nem gondolom, hogy a kallernak ilyen helyzetben van -e mérlegelési lehetősége, hogy büntessen, vagy senem.
Gyanítom, hogy nincs és ha nem büntet, akkor a saját (MÁV) belső szabályzatát sérti meg ezzel.

Egyébként meg, nagyon messze vezetne, ha a kaller és a hasonló helyzetben lévő emberek dönthetnének a büntetés tényéről és mértékéről. Nagyon hamar előkerülne a boríték és társai, amivel a büntetési hajlandóságot ugyibár eléggé hatásosan lehet befolyásolni... És akkor helyben vagyunk, a korrupciónál, amiből inkább kevesebb kéne ide, mint több.

Benbe · http://www.benbe.hu 2009.05.03. 13:52:00

Szerintem korrekten csinálta. Engem diákjeggyel kaptak el április elején, amikor a matricám már lejárt. Hogy miért nem volt új? Egyszerű: három kislány osztotta az egyetemen - de tízezren járunk oda! Még nem sikerült sorra kerülnöm.

Mi mást tehettem volna, kifizettem az 1000 forint utólagos bemutatást (mivel két hétre rá sikerült matricát szereznem). Az eljárás itt is megkérdőjelezhető, hiszen miért egy plasztikkártya matricájára jár a kedvezmény, nem _ténylegesen_ arra, hogy diák vagyok (amit több más dokumentummal a helyszínen is igazolni tudtam)?

gitáros 2009.05.03. 13:56:50

@sasika61:
1. Lehet, hogy mégis lett volna szíved büntetni, ha eszedbe jut a saját ellenőröd, aki majd téged büntet....

2. Feltétlenül muszáj volt a cigányozásra kifutni?

Féldecis Rezsim · http://tisztaudvar.blog.hu 2009.05.03. 14:03:00

@gitáros: ha húsz kommentből 2 szól a cigányokról,az statisztikailag majdnem korrekt.hm?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 14:10:11

@gitáros:
egyedül fizetni muszáj, a példát azért írtam (más példa mellett), mert amint itt is látszik egy hozzászólásból ( Féldecis Rezsim 2009.05.03. 11:42:52 ), vannak másként viselkedő kalauzok is.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 14:11:55

@efes:
azért egy emberölés nem egészen ez az eset.
Azt azonban kész vagyok elfogadni, hogy egy kalauznak ilyen esetben nincs mérlegelési lehetősége. (Ezért sem lettem kalauz, többek között.)

Chalabre (törölt) 2009.05.03. 14:13:22


"A bácsi szégyenkezve magyarázkodik, hogy ő azt hitte, hogy mivel már 65. éves, ezért már jár..."

Haaat, hinni a templomban kell. Ezt tudnia kellett volna, nem pedig hinnie. Igy sok felreertestol, proceduratol, megalaztatastol megkimelheti magat az ember. A tudatlansag nagy hiany.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 14:16:36

Most akkor Sasika azt akarod, hogy ne csak az utazó, de a kalauz is megszegje a törvényt? hát gratulálok. Igazi romantikus kádáridiotizmus.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 14:17:23

Az meg hogy vacak a vonat? tessék busszal vaqgy taxival menni, de ha a vonatot választja, akkor a jegyet meg kell venni.

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2009.05.03. 14:18:34

Már régóta csak azokat szivatják, akiket lehet. De azokat nagyon.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 14:18:47

ja, és mi van, haa bácsi egy álcázott ellenőr-ellenőr? akkor ha a kaller elengedte volna a bírságot, akkor őt bírsgolták volna meg rendesen.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 14:20:21

@hatláb:
mi a bánat ebben a kádáridiotizmus, haver?

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 14:22:50

én is sajnálom a bácsit, komolyan, velem is történt már hasonló eset (haverom leszállt előbb és mahgával vitte a jegyet), és mégsem voltam felháborodva. A sajnálat egy dolog, a kötelesség meg egy másik.

Azt már csak halkan jegyzem meg, hogyha a posztíró annyira sajnálta, miért nem fizette helyette ki a 2400 Ft-ot.

z 2009.05.03. 14:26:55

Nekem meg hiába van diákom, matricát kell rá kérni. Tavaly aszittem már rátetettem az ideit, elkérték a metrón és kiderült, hogy nem, megbüntettek, mehettem az Akácfába csekkel.
Ez hívják úgy, hogy tévedés, és még így is jogos a büntetés, igazuk volt.
Az emberség az az, ha segít a kaller a csomaggal meg a babakocsival, bevárják azt aki futva érkezik és már a vonat mellett van, meg ha felébreszt ha elalszol az éjszakai vonaton hogy nehogy tovább utazz a pusztába.
A kedvezményről véleményem meg az, hogy ne legyen ingyenjegy senkinek, legyen a max. a 90%-s kedvezmény. Egy jelképes összeget mindenki ki tud köhögni, ha már mások több tízezret költenek havonta utazásra.

z 2009.05.03. 14:28:37

és persze úgy, hogy nem a telekre mennek meg családot látogatni, hanem munkába.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 14:30:30

@sasika61: szerintem már több hozzászóló leírta, de akkor megismétlem : kiskapu, korrupció(ra való kifutás), aki az államtól lop az nem lop, mutyi.

A bácsi, még ha 40 forintot is, de a MÁV-tól lopta el.

Asidotus 2009.05.03. 14:31:24

Nekem meg nincs szívem ingyen utaztatni a 65 éven felülieket. Mert miért is? Hogy az éppen aktuális kormányra szavazzanak? Mert csak ezért kaptak kedvezményt, és azóta egyetlen párt sem mer ehhez hozzányúlni.
Meg a nyugdíjasok nem járnak iskolába, dolgozni, nem utaznak naponta, oda-vissza, azt a néhány utazást meg fizessék már ki. Lehet, hogy sok a kiadásuk, de higgyék el, a gyereket nevelő, lakáshitelt nyögő fiataloknak is, és ők mégis kifizetik a TELJES árat.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 14:34:21

Többek között azért utaznak ingyen a nyugdíjasok, mert (leegyszerűsítve) az állam fizeti őket is és a MÁV-ot is, magyarul az egyik zsebéből tenné át a pénzt a másikba.

Benikuty 2009.05.03. 14:53:01

Posztot olvasva, commentek nem ,kérdem: mi a bajod a szabályokat betartó kalauzzal, és Ohat-Pusztakóccsal? Talán csalánba hugyáltál, földi?:)

Astronomy Domine 2009.05.03. 15:01:44

Valamikor egész jó posztjaid voltak, Sasika, de ezek egyre szarabbak, az a szomorú helyzet.

sunyisanyika80 2009.05.03. 15:04:31

A sok okoska (a posztíróval egyetemben) utánanézhetne pontosan, hogy hogy is van ez a 65 éves kortól ingyenes utazás tömegközlekedésen, és akkor végre szitokáradatban egyesülve szídhatnák a MÁV-ot, hogy szegény öreg bácsit egy troll így lehúzta.
gyk.: Amelyik évben betölti valaki a 65-öt, annak az évnek az első napjától kezdve ingyenesen tömegközlekedhet, nem kell szülinapi tortával igazolni a jogosultságát. ;)

Koczeka, a pampák királya (törölt) 2009.05.03. 15:16:57

T. Sasika61!

Éppen székes-városodban követtem el azt a bűnt, hogy a busz-pu utcájába belehajtottam, holott akkor oda az táblailag tilos volt. Az egy dolog, hogy a Fődhivatalba hajtottam, ami ugye éppen ott vanik, sajna éppen akkor a rend több őre is ott volt és természetszerűleg meg lettem szólítva...

Nos, a párom ezt nehezményezte, mondván hogy azért kolléga a kollegát ne má'... mire tőlem szokatlan stílusban lett "lekussolva", azon egyszerű oknál fogva, hogy NEM...VOLT...IGAZA!!!

Ennyi! Felírtak, kiküldték a büntit, 'oszt kész... nyilván annak kell örülni, hogy látva a családi cívódást, nem a plafont adták, de ha vergődni kezdek, akkor - jogosan - akármeddig is elmehettek volna.

Ugyanez a vasúton is: a kedvezmény biológiailag betöltött életkorhoz jár. Ha még nem töltötte be - szándékoltan vagy szórakozottságból megfeledkezve erről - jogos a figyelmetlenség iránti bírság. Ráadásul 2.400 Ft még nem is hasonló kategória, mint Egerbe 66-tal beérkezni a Kőlyuktetőről (ami ugye abszolút nem nehéz) és lám mégis már 30 eFt-os "jutalom" az egységára.

nemuccaszoc 2009.05.03. 15:17:14

Biztos fiatal volt még a lófarkas, nem merte bevállalni a korrektséget az öreg felé, vagy lehet az ő nagyapjával is kicseszett anno a MÁV és most gondolta visszavág.

PTibor (törölt) 2009.05.03. 15:40:40

Nem arról van itt szó, hogy nem jogos a bünti, hanem arról, hogy az kallerban lehetett volna annyi emberség, hogy ha látja, hogy az öreg tényleg elismeri a hibáját, ráadásul látszik rajta, hogy megvette volna a jegyet, akkor a büntetést elengedi, és csak jegyet vetet vele.

ez majdnem olyan, mint a bkv éves bérlet sztorija. ha hó elején nem cseréled ki az előző havit, akkor megbüntetnek, holott olyan bérletszelvényt nem árulnak csak az évesbérlet részeként..

kis emberség és kis intelligencia kellene hozzá csak, és akkor nem minden 2. blogon valaminek a szidása menne, hanem örülnénk, hogy megint értelmesen cselekedett valaki..

a példálózás a kopasszal meg csak ennyit jelent: "minden állat egyenlő, de vannak akik egyenlőbbek"

z 2009.05.03. 16:26:35

@PTibor: De pont az a baj, hogy ez (ha a szabályokat nézzük) nem fér bele az "emberség"-be. Ha valaki hibázik, és elismeri a hibáját és bocsánatot is kér, azzal nem teszi a dolgot meg nem történtté, ennyi.

Ilyenkor szokott jönni az az érvelés, hogy persze a hangoskodó fiatalokhoz nem mernek odamenni meg a kopaszokat elengedik meg máskor elfogadják az aprót és nem adnak jegyet, de ezek ugyanolyan hibás döntések, mint elengedni valakit, aki nem vett jegyet, nem lehet egyikkel igazolni a másikat. Ezzel az érvvel szoktak előhozakodni a feketén dolgozók meg az adócsalók is, hogy "rám ne szóljon senki rosszat, amíg valaki százszor ennyit lop". Holott nem ez a megoldás, hanem az, hogy meg kéne büntetni mind a kettőt. Különben elindul egy folyamat, ahol mindenki meg tudja magyarázni, hogy ő ezt miért teheti meg, miközben másra mutogat, és sajnos többek között ezért olyan most Magyarország, amilyen.

Ha pedig úgy van a szabály, ahogy sunyisanyika80 írja, akkor a kaller a hibás, és engedjék el a bácsi büntetését, ha panaszt tesz.

Szalahadin 2009.05.03. 16:30:58

A kommentelők többségével ellentétben én azt gondolom, nem az a kérdés, jogos volt -e megbüntetni a bácsit, ez nem lehet kérdés, jogos volt.
Ami miatt ez mégis téma lehet, hogy a nyitott szemmel járók jelentős része láthatott arra számtalan példát, nálunk a dolog úgy működik, hogy az ellenőrök a törvény minden szigorával kíméletlenül lecsapnak ott, ahol sejtik, hogy nem ütköznek komoly ellenállásba, de behúzzák fülüket-farkukat, ha agresszív, várhatóan komoly ellenállást vagy kellemetlenséget okozó vétkes delikvenst látnak. Ez nem MÁV specifikus jelenség, hanem általános emberi jellemtelenség/kényelmesség/gyávaság. Ez pedig nagyon súlyos, mondhatni a valódi probléma, hiszen az egész törvényesdi komolyságát aláássa. Komolyan van valaki, aki látott már vonatot órákig állni amiatt, hogy a kaller rendőrt hívott az agresszív utas miatt? Nem a cigányozás volt a fő szándék, de én inkább arra láttam példát, hogy a velük tele lévő kocsiba be sem ment a kalauz, amikor odaért, a következő állomáson egyszerűen átsétált rajta - lent a peronon. Ennyit a törvény előtti egyenlőségről.

Szalahadin 2009.05.03. 16:38:01

Korrigálva az első mondatot: jogos volt, amennyiben nem sunyisanyika80-nak van igaza. Ha neki van igaza, akkor sajnos duplán igaz, amit leírtam, ha az ellenőr magánál gyengébbet lát, azt szétcincálja, ha erősebbet, akkor ő sunnyog, általában. Persze lehetséges, hogy a sztoriban szereplő rendkívül tökös ellenőr magát Bodza Ivánt is megbüntette volna, 160 Siófokon felvonuló társával együtt, de akkor ő a szabályt erősítő kivétel...

Orsós Magnetofon 2009.05.03. 16:47:49

@Szalahadin: én láttam, személyvonattal utaztam és pechemre 1 szakaszban 1 hangoskodó agresszív társulattal, akik épp a hétvégi zenés-táncos rituáléból megfáradva igyekeztek haza; jegyet sem óhajtottak venni, meg leszállni se akartak így aztán tényleg várt a vonat egy keveset. De nem hiába persze! :)

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.03. 18:42:14

sunyisanyika80-nak nincs igaza, nem tudom honnan vette az infót.

én innen:
www.mav-start.hu/res/SZUSZ_II.pdf

Eszerint:
"Belföldi forgalomban díjfizetés nélkül utazhat a 65. életéve betöltése napjától"

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.03. 19:03:49

@Szalahadin:
köszönöm ezt a hozzáállást, én is hasonlóan gondolkodom.

z 2009.05.03. 21:39:27

@Szalahadin:
Én már láttam, többször, utoljára a múlt héten. Igaz, nem órákig állt, mert a rendőrök 10 percen belül ott voltak és elvitték a két kötekedőt, akik ahelyett, hogy jegyet mutattak volna, elkezdtek emberkedni a kalauzzal.
Ettől függetlenül nem várom el tőle, hogy az életét veszélyeztesse egy jegyért, mert tegye föl a kezét az, aki egy éjszakai vonaton havi nettó 100ezer-ért fegyvertelenül bemenne igazságot osztani.
Az nem normális hozzáállás, hogy azért, mert a rendőr/kalauz/apeh elengedi a nagyhalat, engedjen el pár kishalat is, hogy meglegyen a törvény előtti egyenlőség. Arra kell inkább törekedni, hogy mindkettő egyenlő bánásmódban részesüljön.
Ezt meg lehet pl. oldani akkor, ha őrzött beléptető kapuk lennének az állomásokon, hogy már ott kiderülhessen, ki szállhat föl és ki nem. A bácsi akkor kaphatna egy kártyát a 65. születésnapjára, amivel bemehetne ingyen, a kopasz meg lehetne akármekkora, ha nem nyílna ki neki a kapu, és tiszta lenne a helyzet.
Vagy legyen az, hogy csakis 200 kilós harcművész állatokat vesznek föl kalauznak, annyiért, hogy megérje nekik ott dolgozni.
Ez persze több pénzbe kerülne, de amíg ez van ami most, addig ne várjuk, hogy jobb lesz a helyzet, se a mávnál, se bkv-nál, se máshol.

Corry 2009.05.04. 08:23:51

@Szalahadin: @sasika61:

Ez egy teljesen jogos kérdés, mármint a törvény előtti egyenlőség és az ún. "nagyhalak" elengedése.
Nálunk sose volt egyenlőség a törvény előtt, a cócalizmusban a megfelelő emberek le tudtak szólni a bíróságra, mostanában pedig gyaníthatóan érvényes az a vicc mely szerint a jó ügyvédek ismerik részleteikben a törvényeket, a még jobb ügyvédek pedig a bírókat...

Érdekes volt csütörtökön az emegyen a beszélgetős műsor, melyben többek között szó volt az egyes foglalkozások művelőjébe vetett bizalomról, itt a tűzoltók, postások nyertek a paletta végét mindenki fantáziájára bízom. Volt viszont a Tamás Pálnak egy érdekes hozzászólása, hogy Nyugat és Kelet Európában általában ugyanaz az eredmény született egy szignifikáns különbség volt, a bírók nyugaton megbecsültek, míg nálunk és Kelet Európában nem.

Agyalap 2009.05.04. 10:11:19

Maradnék a szabályok betartásánál. Viszont ez MINDENKIRE legyen kötelező... A kár kopasz, akár roma, akár várandós nyugdíjas. Sőt még a parlamenti képviselőkre is.

Agyalap 2009.05.04. 10:12:05

Akarom mondani mindenkinek

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.05.05. 14:01:53

Sasika, most nics igazad, akinek a kedvezmény jár az nagyon is jól tudja, hogy mikortól jár.

megjegyzem ha rajtam múlna semmilyen kedvezményt nem adnék senkinek, mert a vasút nem szociális intézmény, ha mindenki fizetne a jegyért, akkor lehetne rendes szolgáltatást várni, de amig szinte allig váltanak teljesáru jegyet, addig nem kellene reklamálni.

Megjegyezem Hollandiaban (de hát az egy kis ország) a diákok utazhatnak ingyen.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.05. 19:13:41

@Prinzessin Erbsen:
nagyon úgy tűnik, hogy tényleg nincs igazam. Belátom, hogy egy kalauznak nem feladata mérlegelés. Megsajnáltam a bácsit, ennyi az egész.

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.05.05. 22:43:14

ritkaság ha valaki erre magatól rájön
süti beállítások módosítása