HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak!

2009.05.17. 17:39 sasika61

 

„Tanár úr szerint hová érdemes jelentkezni?” – kérdi tőlem egyik kedves tanítványom. A szituációból egyértelmű volt, hogy az érdekli, szerintem milyen pályán lehet elhelyezkedni majd az egyetem után, mire lesz szükség akkor, 5-6 év múlva, mivel most látja, hogy alig van olyan foglalkozás, ahová tárt ajtókkal várják a pályakezdőket.
 
Csak azt tudtam mondani, hogy olyan hivatást válasszon, amit kedvvel csinálna, s csak másodlagos szempont legyen, hogy milyen a pálya telítettsége. Viszont az egyetemen igyekezzen, tanuljon, szerezzen minél szélesebb jártasságot leendő pályáján, s akkor talán van esélye elhelyezkedni, bárhová is megy. Még egy kultúrantropológus is valószínűleg talál munkahelyet, ha ő a legkiválóbb. De csak akkor. (Ezzel nem akartam a nevezett szakra járókat bántani, csak példaként mondtam.)
 
Volt azonban az egész jelenetben, ami elgondolkodtatott. Az első osztályaim, amelyekben vagy tanítottam, vagy osztályfőnök is voltam, a rendszerváltás éveiben érettségiztek, pályakezdésük a 90-es évek első felére esett. Nem volt az sem könnyű időszak, semmilyen szempontból. Több olyan osztály is van köztük, amelyekkel évente találkozom, már rég nem várjuk be a szokásos öt éves periódusokat, túl jó volt együtt ahhoz, hogy kihagyjunk akár egy évet is. Azt tapasztaltam, hogy szinte mindannyian szép pályát tudtak befutni: azok is, akik továbbtanultak  s az a pár gyerek is, aki szakmát tanult. Nem egy közülük olyan autókkal jön értem, amilyenre mai osztályom legkiválóbbjai sem igen számíthatnak: olyan karrierekre volt lehetőségük azokak, akik szorgalmasak, tehetségesek voltak, amilyenekről ma csak álmodozni lehet. Brüsszeli katonai képviselőtől kezdve a békefenntartók parancsnokán át jogászokig, közgazdászokig, tanárokig, újságírókig szinte minden van köztük, és higgyék el kedves olvasóim: egy tanárnak az a legnagyobb öröme, ha látja: tanítványai boldogulnak.
 
Ezeket a lehetőségeket most nem látom.
Azt tapasztalom: a 90-es évek elején, közepén, azokban a nehéz években is sokkal több lehetőség nyílt a társadalomban, mint ma. Valószínűleg több dologgal is összefügg ez, nemcsak a gazdasági helyzet drámai állapotával. Szerepe lehet benne az értelmiségi túlképzésnek, a pályák telítettségének és sok olyan jelenségnek is, amire még csak nem is gondolok.
 
 Azt azonban látom, hogy a lehetőségek végzetesen szűkülnek. Látják a gyerekek és szüleik is. Él bennem egyfajta félelem, hogy nemcsak azért tanulnak sokan erejüket megfeszítve nyelveket, hogy a nyugati szakirodalmat tanulmányozhassák, hanem menni akarnak, menekülni. Egyik különösen kedves tanítványomnak már van angol, német, orosz felsőfokú nyelvvizsgája, most volt oda franciából. Ahányszor csak ránézek, mindig eszembe jut: vajon fogom-e őt látni, ha majd végez az egyetemen? És ez persze még csak az én szubjektív problémám, ennél sokkal fontosabb, hogy mekkora veszteség éri az országot, ha legjobbjai elmennek.
 
Talán mégsem autópályákat kellene, kellett volna ilyen tempóban építeni iszonyatos milliárdokból, talán nem a metróépítésre kellene 4-500 milliárdot költenünk először, hanem esélyeket teremteni ezeknek a fiataloknak. Mert velük együtt én is úgy érzem: ma nemcsak a metróban, de az egész társadalomban jól hallható: „Kérem, vigyázzanak, az ajtók záródnak!”

9 komment

Címkék: közélet társadalom továbbtanulás pályakezdés

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr831127037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.05.17. 18:32:22

Az autópályák építése még nem lett volna akkora baj, csak az árát jobban hozzáigazíthatták volna a piaci árhoz. Ja és az se lett volna rossz, ha az osztrák választási kampányban nem került volna elő a "Freie Demokraten" párt és a Kuncze úr hálálkodása. (Ja a Freie Demokraten szabad magyar fordításban a Strabag Demokraták Szövetségét jelenti :-D).
A metrót az 1/1 kihagyhatták volna, de az autópályáknak még vehetjük hasznát.

Az egyetem is másképp működik, mint régen. Akkortájt az ember vagy eljárt előadásra, vagy nem, élte az egyetemi éveket, félévenként levizsgázott, majd utána elment dolgozni.
A mai egyetemisták közül sokan dolgoznak az egyetem mellett, nekem is vannak diák beosztottjaim, eddig még egyiküknek sem okozott gondot a munkába állás, pedig volt közöttük olyan, aki nagyon nem bízott magában.
Ez pedig nem lenne nagy baj, mármint ha a fiatalok a már a munkába állás előtt kapnának valami szakmai képzést is.
De meg kell jegyezzem, az ország szempontjából a szakképzés állapotát ha lehet, még aggasztóbbnak tartom, mint bármi mást.

novákandris 2009.05.17. 23:33:10

Személyes tapasztalataidat kutatások is igazolják (Kolosi Tamás, Tóth István György Társadalmi Riport 2008), a kilencvenes évek első felében voltak a munkaerőpiacon a legjobb lehetőségek. Amellett, hogy leépült a szocialista gazdaság, felépült mellette az új, és ez majdnem annyi embernek jelentett kedvező helyzetet, mint ahányan vesztesei lettek a folyamatnak. Engem legalábbis meglepett, hogy ebből a szempontból milyen kiegyensúlyozott volt a rendszerváltás.
Ezt az "értelmiségi túlképzést" én nem értem, szerintem a fiatalok az iskolában vannak a legjobb helyen, bár a múltkor ezt röviden kitárgyaltuk már.
Az viszont mindenképpen igaz, hogy a metróra és autópályára elherdált pénzeket inkább a KKV-k megerősítésére és oktatásra kellett volna fordítani. Meglátjuk, a FIDESZ megteszi-e. Nekem csalódás volt, hogy nem nyúltak hozzá az oktatáshoz.

mig8 (törölt) 2009.05.18. 07:05:21

Sasika,

szerintem nem lett sokkal kevesebb az állás, csak kifinomultabb lett a mód, ahogy meg lehet találni őket. Ma már nem kap akkora nyílvánosságot az, hogy hol kire van szükség.

@Corry:

Az előző munkahelyemen volt egy frissdiplomás kolléga. Ő mesélte, hogy minden nyárra keresett magának egy szakmai gyakorlati helyet. Ezért nem is volt gondja az elhelyezkedésnél.

(Számomra persze keserű volt a tanulság. Én egyetemi nyaraimat azzal töltöttem, hogy igyekeztem minél többet utazni Európában. Így csak kevés szakmai gyakorlatot szereztem. Ez meg is látszik azon, hogy már nem az első a mostani munkahelyem és talán nem is az utolsó. De vmit vmiért.)

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.05.18. 09:50:35

Tán csak nem Ricsire gondolsz, aki Brüsszelben vala?

Asidotus 2009.05.18. 18:08:41

Szerintem meg a legtöbb ember számára csak ábránd, hogy abból éljen meg, amit szeret csinálni (ilyen a focista és a rocksztár, meg egy-két hasonló). Próbáljon meg a fiatal olyat tanulni, amit el is tud végezni, és el is tud benne helyezkedni, helyt állni a munka frontján. Bebetonozódtak a csatornák, a legtöbbünknek csak ábránd,m hogy komoly teljesítménnyel kiemelkedhet, ha nincs meg mögötte az a (családi) háttér, ami segítené. Mindenképpen elmondható, hogy túltelített a felsőfokú képzés.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.05.18. 19:58:44

@BálnaUhr:
nevet nem mondhatok, ki tudja a mai világban ... nem tennék-e rosszat neki....
Egyébként nem.

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2009.05.19. 01:37:34

Én most éppen Németországban tanulok. Amikor kijöttem, sokat gondolkoztam rajta, hogy talán itt kéne maradni. Jött a válság is, szóval minden megvolt ahhoz, hogy kint tanuljak tovább. Azonban egy ideje )Húsvét óta igazán), akkora honvágyam van, hogy akár mér most csomagolnék, ha nem lenne itt az egyetem.
Ezzel csak annyit akartam mondani, hogy biztosan nem én vagyok az egyetlen, aki most kezdi megérteni a Szózat utolsó szavainak igazi értelmét.

mig8 (törölt) 2009.05.19. 08:03:23

Igazság szerint ha jutni akar az ember 1-ről a 2-re, akkor itthon kell próbálkoznia. Ugyan kimehet külföldre, meg talán többet is kereshet, de annak, aki így tesz, a figyelmébe ajánlanék pár dolgot.

1. Külföldön csak olyan munkát fogsz kapni, amit az ottaniak nem vállalnak el (kiv: tudományban és politikában).

2. Csak addig, amíg nem vállalják el. Ld gazdasági válság esete.

3. A tudányterületeken szívesen alkalmaznak mindenhol magyarokat, de ez egyfajta elefántcsonttorony: bezár.

4. A politikában az úniós dolgok miatt van némi mozgástér Brüsszelben és környékén, de ez nagyon nagy elkötelezettséget kíván.

5. Ajánlom mindenki figyelmébe Ausztiát és az osztrákok hizzáállását hozzánk! Aki ott dolgozik, az marhára ki van szolgáltatva nekik.

6. Vmint ajánlom figyelmetekbe Spanyolország / Olaszország hozzáállását a román vendégmunkásokhoz. Mi ugyan nem vagyunk román állampolgárok, de onnan nézve nem sok a különbség.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.05.21. 00:48:47

Nem akarok külföldre menni, mert itt érzem jól magam, de nem kizárt, hogy ha ez a mocsadék Baj-nai marad, akkor kikényszeríti... Bár akkor lehet, hogy inkább lelövöm, csak hasznosabb az a gyerekeimnek, mint kiszakítani őket a hazájukból...
süti beállítások módosítása