HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A mások által irányított élet

2009.06.12. 15:49 sasika61

 

Egyszer majd, mondjuk 20 év múlva, talán létrejön a Rendszerváltás Éveinek Intézete, s egy szép kora nyári júniusi napon nyilvánosságra hoznak egy listát, mondjuk 181 hálózati személyről, akiket az állambiztonsági szolgálatok beszerveztek, elősegítendő a „békés” rendszerváltást.
 
Álmélkodni és szörnyülködni fogunk a nevek olvastán, a kiosztott feladatokon, s talán sok, ma még homályos részlet megvilágosodik, értelmet nyernek az addig érthetetlennek tűnő események. Részletes utasításokat láthatunk majd: A.B. beépül ebbe a pártba, C.D, abba, s így megy tovább egészen Z.ZS.-ig, s ki fog derülni: minden új és régi alakulatot maguk alá akartak gyűrni a Párt „reformerői”. Ki más, hiszen 1989-ben, a mostani lista évében már nem Kádár és nem Grósz, hanem a magukat előszeretettel rendszerváltónak pingáló reformerek irányították valójában az országot hálózataikkal együtt.
 
Megtudjuk majd, kinek volt feladata a két akkori nagy párt egymás ellen hergelése: ki kapta az antiszemitizmus vádjának elhíresztelését, kinek a feladata volt a megszállott zsidózás; kinek kellett mérsékelt hangvételű cikkeivel a közvéleményt a nagytakarítás ellen hangolni; ki szervezte valójában a taxisblokádot, kinek lett volna jó, ha Horváth Balázs tényleg akart volna lövetni; ki javasolta az elbaltázott kárpótlást stb., mindaddig, míg kiderülne: a rendszerváltás egy lezsírozott folyamat volt, amellyel úgy jártunk, mint legtöbbünk a gruppenszexszel: ebből is kimaradtunk. Megkérdezzük majd akkor: volt-e a rendszerváltásnak csak egyetlen olyan epizódja, ami a miénk volt, sőt: volt-e saját életünk, vagy csak olyan, amit mások irányítottak?
 
Nem tudhatom, milyen idősávban fog kutatni a leendő intézmény, figyelme kiterjed-e majd napjainkra is, de ha igen, gyanítom, bőven lesz mondanivalójuk a titkosszolgálatok szerepéről. Az érintettek természetesen tagadni fognak: még hogy én, én aztán nem, én csak beszélgettem, én nem vettem fel soha pénzt, nekem nem származott előnyöm stb., szóval úgy, ahogyan folyik ez manapság is.
 
Természetesen megvetek mindenkit, aki még a 80-as évek végén is úgy érezte: együtt kell működnie az állambiztonsági szervekkel besúgóként. A fő bűnösök azonban nem ők, hanem a megrendelőik. Őket kellene már egyszer végleg kitiltani a közélet minden szeletéből: pártokból, kormányokból, bankokból, jól fizető, „lenyúlós” helyekről – körülbelül ebben a körben lehet keresni nagyobb részüket. Merthogy egyet sem találnánk közülük, aki manapság a munkanélküli irodákban tölti állásért ácsingózva napjait, az szinte biztos.
Miért érzem úgy, hogy hányingerem van?

36 komment

Címkék: közélet listák besúgók állambiztonsági szolgálatok

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr241181180

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BálnaUhr · http://balnavicc.blog.hu 2009.06.12. 16:38:55

"Álmélkodni". Milyen szép szó. És milyen régen hallottam :)

OkoskaTo:rp 2009.06.12. 16:43:53

A dátumra legalább tudok egy tippet: A legzaftosabb dolgokat 90 évre titkosították (már amit nem sikerült időben ledarálni).

Pazarlási Lista · http://pazarlasilista.blog.hu 2009.06.12. 16:45:33

Jól mondod, úgy látszik, elpazaroltuk a rendszerváltás nagy lehetőségeit.
A pazarlás a mi nagy sorscsapásunk.

Dr. No 2009.06.12. 16:45:56

A legdurvább, hogy szép lassan kiderül, szinte mindenkinek, aki most pozíciót tölt be, vagy magának, vagy a szüleinek le kellett feküdnie az előző rendszerben/nek/rel. Ez alól nem kivétel sem Bárándy, sem Kondor, sem Martonyi, sem Szabó rendező úr, pláne a D-209, és sorolhatnám napokig.

Üdvözlök mindenkit a szabad lehetőségek hazájában!

novákandris 2009.06.12. 16:52:58

Csehországban, ha jól tudom, hoztak törvényt is, hogy aki a párt tagja volt, az 15 évig nem vehet részt a közéletben, nem választható semmilyen választáson.

Nekünk is ilyen kellett volna.

Mindenesetre jó volna, ha Dr. Kolláth György, meg a Lusztig Péter-félék nem lehetnének ott, ahol most vannak.

Nehézfiú 2009.06.12. 17:02:13

Mindenkinek ajánlom az alábbiak elolvasását.
Üdv. és szép napot!

www.kibulizottorszag.net/

nemecsekerno_007 2009.06.12. 17:02:28

@novákandris:

Itt is kéne valami ilyesmi, de rohadt nehéz. Gondolj bele, hogy egy-két középiskolai osztálytársadnak kéne azt mondanod, hogy öreg tûnj már el a vállalkozásoddal együtt a közbeszerzések közelébôl is, mert ez így latin-amerika amire te az egész családod egzisztenciáját építetted.

Hogy lehetne ezt megcsinálni? Hol lehetne a határt meghúzni? Én bárkire szavaznék, aláírnék bármit ha ezt megcsinálná.

Ezek az emberek mindenhol ott vannak, pénzük és befolyásuk van valamint sokat nem lehet egybôl pótólni. Persze ez nem mentség :( Mutyiország

novákandris 2009.06.12. 17:08:52

@nemecsekerno_007:

Ebben nem hiszek, hogy ne lehetne őket pótolni. Ez egy blöff.

Amúgy én elég fiatal vagyok, nem hiszem, hogy az osztálytársaim közül lennének érintettek. A szüleik között inkább.

És ha valaki erre építette az egzisztenciáját, meg a vállalkozását, hát nagyon sajnálom. Nem pont ezért akartunk rendszert váltani? Hogy verseny legyen és a legjobb győzzön, ne az, aki be van ágyazódva az egy és megkerülhetetlen PÁRTba?

Abban nagyon is egyetértek, hogy jól meg kéne fontolni, hogy hol húzzuk meg a határt. De hol vagyunk mi attól, hogy erről vitázzunk...!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.12. 17:12:25

@Nehézfiú:

A számból vetted ki a szót. Jól tetted!

És a poszt jó.

Kármentő 2009.06.12. 17:17:19

@Nehézfiú: OH YEH !!! nagyszerű, gondolatokat ébresztő írás.

Mellesleg: sajnos lassan vége a módszerváltásnak. A figurák maradtak, náluk a tőke=pol. hatalom.

just Cheech (törölt) 2009.06.12. 17:23:21

Ez a lista egy aljas szemét hazugság. Minimum részben, de lehet, hogy az egész az. Nem tudom, hogy milyen felelős kutatások előzték meg a publikációt, de van egy tippem.

Én személyesen ismerek olyat, aki rajta van, de már pert is nyert ezzel kapcsolatban, és bírósági végzése van róla, hogy sohasem működött együtt semmilyen besúgógépezettel.
A röhej, az, hogy ezt a végzést már a korábbi ismeretlen eredetű lista alkalmával közzétette, de erre most ezen is rajta van.

A legsúlyosabb az, hogy a közélet ma is tele van olyan moslék emberekkel, akik múltbéli beosztásaikból kifolyólag 'tutira' biztosan jelentgettek mindenkiről, akikkel csak találkoztak, de azoknak a neve még csak fel sem merül soha. Azok nincsenek rajta semmilyen listán. Ez Magyarország.

Egyéként az is jellemző, hogy pont most dobták fel a témát, hogy legyen min csámcsogni.
A lényeg, hogy ne az EP választásról legyen szó.
Undorító.

just Cheech (törölt) 2009.06.12. 17:25:51

Amellett, hogy már másodszor írom meg ezt a témát, mert engem állatira felháborít, azt meg kell említeni, hogy a poszt tényleg OK.

sertésmájkrém 2009.06.12. 17:30:52

magyarorszag21.blog.hu/2009/06/11/index_99

Ajánlom figyelmetekbe, egy méltatlanul agyonhallgatott blog. Többek között erről a témáról is.

Netuddki. 2009.06.12. 17:37:46

Tökömet érdekli most már azt, hogy pár vén trotty kinek mit jelentett. A redszerváltozgatás után kellett volna ezt rendbetenni.
Az eltelt 20 év alatt pedig már kiderült ki alkalmatlan. Azóta sokkal nagyobb bűnök is sajnos előfordultak. Első sorban a befizetett adóink ellopásával, az országnak a magas közterhek miatti lezüllesztésével, az állampolgárok megosztásával.

sertésmájkrém 2009.06.12. 17:39:54

@just Cheech: Most lesz az évforduló, nem inkább ahhoz időzítettek?

sertésmájkrém 2009.06.12. 17:40:52

@kovi1970: engem érdekel, meg biztos lesz még pár ember aki szarul fog járni és végre vért akar.

egyenlítő 2009.06.12. 17:55:43

Milyen világban éltek? Ti hisztek abban, hogy "Ha csak egyszer minden zsidó megtartaná a szombatot, eljönne a Messiás!"? Hol és mikor volt "tisztító vihar", amit egy jobb világ követett?

A Kánaánba bevonuló új nemzedék elnyerte a kánaánt? A hatalomra jutó keresztények nem kezdtek hozzá azonnal az eretnek- és pogányüldözésnek? A tiszta kezű barbárok nem a sötét középkort hozták Európára? A keresztesháborúkból a Bárány királysága lett? A reformáció megtisztulást hozott? A felvilágosodás szemétdombra dobta a guillotine-t? Marx és Lenin elhozta az egyenlőség társadalmát? Hitler a germán faj világuralmát? A kibucnyikok felépítették a tökéletes társadalmat? A csehek és a lengyelek elnyerték az örök bőséget és üdvösséget?

Vagy inkább olyan jó kinevezni egy bűnbakot, rahelyezni a vétkeinket, majd kiűzni a sivatagba?

novákandris 2009.06.12. 18:02:20

@kovi1970:

az a baj, hogy a két probléma, gyökerét tekintve egy.

Az volt a baj a rendszerváltozás előtt, hogy a PÁRT kontraszelektált: a titkosszolgálatokat, a hatalmát arra vetette be, hogy ne a tehetségesek kerüljenek döntési helyzetbe, hanem a hozzá hűségesek.

A rendszerváltozás elmaradásával a PÁRT egy kicsit átalakult, de a hálózat, a kiválasztás szempotjai, a tehetségesebbek, becsületesebbek mellőzése maradt.

Ezért tartunk most itt.

Hiába derült ki mondjuk Lamperth Mónikáról, Hiller Istvánról, Kiss Péterről, Kivágó Ivánnéról hogy bármire is alkalmatlan, ott tartotta a hálózat.

Corry 2009.06.12. 18:05:14

Ma a hozzászólásom helyett egy linket adok át:
Érdekes az első téma is (világkiállítás), de inkább a 27. felszólalástól válik érdekessé a dolog, mert ma is erről van szó, 18 év után.

www.parlament.hu/naplo34/135/135tart.html

BandW (törölt) 2009.06.12. 18:15:46

Nyilván csak úgy történhetett, hogy ebben az országban mindenki okos, becsületes, tökéletes, csak ugye volt 181, vagy 500 vagy 2000 beépített titkosügynök, és ők basztak el mindent.

Fontos ugyan az ügynökdolog, de hogy ha valaki tényleg azt gondolja, hogy minden elbaszás rajtuk múlt, hát......

Mintha valaki attól, hogy nem volt ügynök vagy akármi, már azonnal anyagában értékes, a társadalom számára hasznos egyed, és nem tud semmit elbaszni.

Ha meg anno bekasztkiztak volna embereket, akkor meg most máson menne a hiszti, meg mások lennének a bűnbakok.
Mert lássuk be, azért a törtneti kutatások eredményeit a közember max bűnbakkeresésre tudja fölhasználni, a többi nem nagyon érdekli.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.12. 18:20:30

@just Cheech:

Nagyon egyetértek. Én három ismerőst találtam a listán ebből kettő ártatlan. A harmadik annyiból különbözik, hogy nem olyan közelről ismerem, de amennyire igen, az ő esetében is végtelenül meglepő lenne, ha igaz lenne a különben is nagyon ostoba vád. Merthogy az miért besúgás, ha valaki elfogadja, hogy a temetés békés jellegét fogja kiemelni? Hol van a leírtakban egyáltalán besúgás? Miért ilyenként mutatják be?

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.06.12. 18:44:37

@A Nép - Te vagy!:
nyilván van a lista mögött zavarkeltési szándék is, nem feltétlenül a történészek részéről, bár ki tudja. Az azonban nagyjából bizonyosnak mondható, hogy kevés dolog történhetett a szolgálatok és megrendelőik manipulációi nélkül.

changebug (törölt) 2009.06.12. 18:52:38

Szerintem elemezd ezt a szót - rendszerváltás.
Mit tekintünk rendszernek? Jelen formájában a rendszer állandó hierarchikus államhatalom valamilyen uralkodói réteggel meg egy nép akin uralkodnak. Adószedés, ideológia, hadsereg, erőszak szervek, ez-az (ezek mindig állandók) nagyjából ennyi - szerintem. Rendszerváltás akkor lenne, ha a hierarchikus államhatalmat váltaná fel, valamilyen más típusú társadalmi szerveződés. 89-ben az egypárt rendszer helyett lett többpártrendszer - valakinek már ez is sok és ma is csak kettőt szeretne pedig a lényeg a többpárt lenne. Ez biztosítaná, hogy minnél kevésbé összpontosuljon a hatalom. Te pedig több csoportból választhatnál "uralkodót" magad fölé.
Szóval ha elfogadod, hogy a rendszerváltás mint olyan jelen formájában utópisztikus - akkor megkapod a választ a kérdéseidre. Csak a hatalomba szereplő emberek forognak a nép marad. Hogy ez szívás? Az.
Egyébként kíváncsi lennék, hogy az emberi természet elviselne-e egy kevésbé hierarchikus társadalmat.

Bukowszky · http://bukowszky.blog.hu 2009.06.12. 18:54:43

"A mások elárulására nincs mentség. Azért kerülsz előre mert más embereket elárultak. Ez gerinctelenség előnyt szerezni mások kárára. Semmi mentség aki egy forint előnyért elárult mást az gerinctelen féreg. Már fentebb leírtam, hogy engem is beakartak szervezni, de nem mentem bele. Igaz szegény maradtam, de becsületes. Én tényleg tükörbe tudok nézni és reménnyel tölt el, hogy még lesz számonkérés. Tudod ha valaki tényleg semmit nem csinált az nem rejtőzködik, hanem vállalja a múltját. A kommunisták és segnyalóik, kiszolgálóik ezt nem merik felvállalni még ma se, mert tudják, hogy bajba lennének. Ilyen a mai politikusok nagy része. Itt rend csak akkor lesz ha számon kérünk és eltiltunk, mi a nép. Azért egy volt ávh s nő halálát leírnám. 2 éve halt meg és a kórházba üvöltözött, hogy szeretné a bűneit megvallani, mert nagyon nyomják. Ugyan kapott egy papot de semmit nem használt neki, hanem a végén kiabált, hogy ne engedjék hogy elvigyék azok a ronda lények. Igen ilyen halál vár a többire is, ha nem kérnek azoktól bocsánatot akiknek kárt okoztak."

Amúgy.. valaki meg tudná mondani, hogy anno a Malévnál a pilóták milyen kapcsolatban voltak a hatalommal? Hány ügynök volt köztük, stb? És most?

dr.justice 2009.06.12. 19:14:37

Besúgók és provokátorok
Koncert közben sose gondolok
Rátok

Kedves, csupa kedves
Csupa kedves arcot látok
De azért jobb, ha tudjátok
Hogy a magunk módján
Mi is figyeltetünk
Aki előttetek áll
Az a mi emberünk

Elpirultatok
Lebuktatok
Besúgók és provokátorok

Tudjuk, vidékről
Kerültetek fel
És még ez volt
A legjobb munkahely
Egy program
Amit választottatok
Besúgók és provokátorok

Besúgók és provokátorok
Koncert közben sose gondolok
Rátok

Kedves, csupa kedves
Csupa kedves arcot látok
De azért jobb, ha tudjátok
Hogy a magunk módján
Mi is figyeltetünk
Aki előttetek áll
Aki mellettetek áll
Aki mögöttetek áll
Az a mi emberünk

Csak forogjatok!
Lebuktatok
Besúgók és provokátorok

salak 2009.06.12. 19:19:30

OkoskaTo:rp!
90 ev? Csak politikai elhatarozas kerdese, es holnap mar nyilvanos az osszes ugynokakta!

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.06.12. 19:21:24

@Bukowszky:

Tisztára egyetértek, hogy mások elárulására nincs mentség. Viszont itt olyasmiket sorolnak föl (az Index cikkben) besúgásként, ami akárhogy nézem, nem az. Úgy veszem ki, hogy itt emberek akár öntudatlanul is kapcsolatban lehettek a szervekkel, aztán a szervek ezt úgy jelentették, vagy admoinisztrálták, hogy az illetők beszervezettek lettek. Ez nem ugyanaz. Hol ebben az elárulás?

Mondom a három általam ismert kettő ártatlanságát nem kétlem és a harmadikat valószínűnek tartom, csak már régen nem tudok róla közelebbit. Nekem az egész kurrens történet nagyon bűzlik.

moncayo 2009.06.12. 19:39:29

És még abban sem hihetünk, hogy az "apák" lassú, természetes biológiai "kihullásával" jobb lesz, hát nem. Nézd meg a fiatalokat a "kisbárándytól", a schusslag "gyerekig", de ha végignézek a Fiszes fiatajain, a csak a "cigányokról-és-homoszexuálisokról-beszélek" Gusztosig, a Dávig Ibolya mögött álló fiatal rémképekre, a "daliás" Gárdistákra, hát, látom, semmivel sem lesz jobb.

És abban is biztos vagyok, hogy 20 év múlva kiderül, hogy a Budaházy féle alakok is beépitettek, mást a századannyi balhéért is ülne már.

Zsoo 2009.06.12. 19:54:53

Olvassatok Csurkát!!!

Zsoo 2009.06.12. 20:02:18

@moncayo: Jól látod, látjátok, de nem világosan, összefüggéseiben, csak sejtéseitek vannak, ami azt jelenti, hogy értelmes gondolkodó emberek vagytok, ami nem kis dolog ebben a világban!
Most megint rendszerváltás következik, de újra meg akarják gátolni a nemzeti kibontakozást!
Legfrissebb Magyar Fórumot ajánlom mindenki figyelmébe!! Ébresztő magyarok, jönnek a Kun Bélák!

just Cheech (törölt) 2009.06.12. 21:07:49

Sertésmájkrém:
"Most lesz az évforduló, nem inkább ahhoz időzítettek?"

Mondjak valamit? ...:nem.
Hány éve várnak ezzel a fantasztikusan ünnepélyes és emelkedett publikációval? Húsz?!
Ja, ez most pont kapóra jött.

emzperx 2009.06.16. 20:53:09

Ezt én is olvastam:
www.kibulizottorszag.net/

A szerző Bereznay kb. fél éve tartott is beszélgetést a Gödörben, voltunk rajta vagy hatan.

Sváb 2009.07.01. 11:17:33

Eléggé gusztustalan és visszataszító ez az egész. sima átmenet történt a régi rendszerből az újba, semmi igazi változás történt.

jobbikgyor.blog.hu/
süti beállítások módosítása