babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

A "szegényellenes" Jobbik

2009.06.13. 10:05 sasika61

 

Elképzelem magamat egy borsodi kis falu lakójaként, aki véletlenül elolvassa Böcskei Balázsnak, a Demos „kutatójának” cikkét Jobbikország médiájáról, olvas, olvas, és nem ért semmit. Már a cikk nyelvezetét sem. Böcskei azzal akarja kutatói minősítését igazolni, hogy egyből fejbe vág egy Bourdieu-idézettel, majd meglehetősen jó eredményt elérve az egy mondatra jutó idegen szavak arányában gyémánt keménységű bizonyossággá teszi, hogy igen, itt egy kutató beszél, nem egy egyszerű újságíró. Egy kutató, akinek műhelyébe zárkózva nincs ideje megismerkedni Valóság-nagybácsival, de elméleteket gyártani már úgy tud, mint aki részesült némi támogatásban a kis-közép-nagy baloldali elméletgyártó vállalkozóknak jutó apanázsból, persze szigorúan kisösszegűből.
 
Böcskei nyilván érzi a véget, akár a Demos-ét is, ez sem segíti tisztánlátását. Különösen egy kitétele bántóan valóságellenes. Először általánosítva közli, hogy „Magyarország polgárainak többsége ma szegény-, cigány-, és kozmopolitaellenes”, majd nevesítve konkretizálja is, hogy a Jobbik „Plakátjainak hatalmas tömege azt üzeni, hogy a politikai közösségnek nem tagjai a szegények, a cigányok.”
 
Én is kozmopolitaellenes vagyok abban az értelemben, ahogyan ezt a szót Böcskei használja, és láss csodát: még csak bűnnek sem tartom ezt. A cigányellenesség általánosítva bűn. Egyetlen józan ember sem állíthatja, hogy a cigányok mindegyike bűnöző. De józan ember azt sem tagadhatja, hogy bizonyos vidékeken a cigányság az a tényező, mely elviselhetetlenné teszi az ott élők életét: a kétségkívül meglévő cigányellenességnek ez a fő táptalaja, nem pedig valamiféle bennük, bennünk eleve meglévő lelki-gondolati torzulás. A szegényellenességre pedig még csak mentség sem lenne, ha igaz lenne. Itt követi el a szerző a legnagyobb hibát és csúsztatást. Úgy állítja be, mintha a cigányság gyakran valóban tűrhetetlen magatartása miatti ellenszenv nem lenne más, mint szegényellenesség, amire még egyszer mondom: semmilyen mentség, magyarázat nincs.
 
De ez nem igaz. Ha megnézzük a választási térképet, jól kirajzolódik, hogy a Jobbik az ország legszegényebb vidékein érte el a legnagyobb sikereit. Nógrád, Szabolcs, Borsod nem a milliárdosok hazája: Veres („Bika”) János noha szabolcsi, kivétel e tájon, a többség egyre növekvő szegénységben él. Inkább állítanám tehát, hogy a Jobbik sikere nemhogy a szegényellenességre lenne bizonyíték, hanem éppenséggel a szegények lázadása a fennálló viszonyok ellen. Legközvetlenebbül persze azok ellen, akik a munkás-dolgos szegénység még megőrzött értékeit fenyegetik vagy fenyegethetik, s ezek éppenséggel többnyire cigányok. Tágabban az ellen a világrend ellen, amely kiszolgáltatott helyzetbe taszított milliós tömegeket, s mindezt azzal súlyosbítja, hogy naponta orruk alá dörgöli: élhetetlenek vagytok, nem vagytok képesek öngondoskodásra, emellett született rasszisták, kirekesztők, szégyelljétek magatok!
 
Ezek ellen lázadtak fel a Jobbik szegény szavazói: Böcskei éppen azt nem érti, hogy belőle, az általa képviselt magatartásból is elege van sokaknak, továbbá azt sem érti (vagy nagyon is?), hogy minden ilyen írás egy újabb behúzott X-et jelent a Jobbik számára a legközelebbi választásokon. Még szerencse, hogy a poszt elején felvetett lehetőség meglehetősen irreális: a borsodi kis falvak lakói általában nem olvasnak Népszabadságot. Azt sem.

14 komment · 1 trackback

Címkék: közélet népszabadság jobbik demos

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr11182285

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.06.14. 15:51:11

A Kuruc.info üzenete az SZDSZ-nek Az SZDSZ és a zsidópárt holdudvarának minden tagjának feljánlunk egy-egy bőröndöt a meneküléshez. Cserébe elfogadunk aranyat (nem baj, ha fog formájú), ezüstöt (a tőlünk ellopott családi érdekelne leginkább) valamint emb…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.13. 13:11:10

sasika, ez a legjobb posztod eddig, amit olvastam!
tökéletes, 10/10!
az elején egy kis iróniával megfroclizod, aztán tényszerű közlésekkel meg tökéletesen logikus levezetéssel agyonvágod szegény tudósember okfejtéseit :))

de most tényleg: hol élnek ezek ? járnak ezek emberek közé (mondjuk egy kellően tarka hevesi vagy szabolcsi településre), beszélnek velük, érdekli őket az ő véleményük ? kötve hinném...

én csak két dolgot tudok elképzelni: vagy 1.) halvány gőzük nincs a valóságról vagy 2.) jól megélnek ebből (harmadik lehetőség: mindkettő)

takarodjanak már a ***-ba, az összes megmondóemberükkel együtt, elég kárt okoztak már!

Corry 2009.06.13. 15:42:23

Nekem is nagyon tetszett a posztod, és eddig bosszankodtam, most meg már röhögök a NépCsabi cikkein. Azt írja ez a jóember, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda hekkeli a médiát. Ezt nem pofátlanság akkor állítani, amikor a média önmagától is hekkelődik azzal, hogy központi téma egy 2,16% -os párt elnökválasztása. Ebből az apropóból vessük össze a szadit az LMP-vel nagyjából ugyanannyit nyertek de a médiajelenlét nem összehasonlítható. Az persze más kérdés, hogy a szadi most a parlamentben olyan, mint a dugasz a szennyvízlefolyócsőben, ha eltávolítható lenne, úgy leszaladna az egész a pöcegödörbe, hogy meg sem állana :-)

A Népszabis megmondóember meg csak mondja a magáét, azért fizetik. Jól mondtad, a szavazók ezt nem fogják figyelembe venni, viszont még néhány esetleg habozó embert még magukra fognak haragítani, mert hogy ezzel nem tudják a táborukat növelni, az biztos. Oda nem megmondás kellene és idézetek, meg eszmék, hanem a hitelesség, utána persze jöhet a többi.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.06.13. 15:48:48

@Corry:
találó ez a hasonlat a dugasszal:)

Corry 2009.06.13. 15:50:19

Na, már én is "meghekkelődtem", a szadi nagyrabecsült elnökének lemondásáról akartam írni, mert e körül forog most a média, húsbavágó kérdésként tárgyalva, hogy ki is lesz az utód.

Corry 2009.06.13. 17:02:35

@sasika61: Kösz :-)

Csak a duguláselhárítónak nem jelentkezik senki...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.06.13. 18:01:56

@Corry:
szeretnének egy olyan friss, makulátlan arcot, mint Kunczéé:)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.06.13. 21:30:32

Sasika, jó poszt!

Hihetetlen, hogy tényleg léteznek ilyen szinten vak emberek. Remélem minél többet fognak kampánytanácsadónak megtenni, és akkor tényleg semmi sem állhat a "budapesti gyors" útjába.

"Magyarország polgárainak többsége ma szegény-, cigány-, és kozmopolitaellenes"

Klasszikus! Mond ki ember! Mindannyian szemét antiszemita rasszista náczykok vagyunk. "10 millió fasisztával nem lehet globális kapitalizmust építeni."
"Kozmopolitaellenes" mi?
De ez a szegényellenesség, ez röhejes.

jaegtoer 2009.06.14. 11:05:06

...addig jár a korsó a kútra... amíg az orsós el nem töri:-)

IZs 2009.06.14. 15:41:13

@Corry: Ez a dugaszos hasonlat saját vagy népköltészet ? mindegy persze, olyan kifejező hogy megvettem.

Corry 2009.06.14. 17:43:20

@IZs: Használd egészséggel, de lehetőleg ne kelljen sokáig ;-) És hát most már akkor ezexszint népköltészetté vált :-)

IZs 2009.06.14. 18:17:54

Egy-két -három hétig még biztos szükség van a hasonlatodra, de "idézet Corrytól " formában fogom használni, kösz

Corry 2009.06.14. 19:13:05

@IZs: Köszi, nem fontos, nekem már az is jó, ha terjed:-)

Prinzessin Erbsen (törölt) 2009.06.23. 14:12:05

Lehet hogy meg fogtok lepődni amit most mondok, de én azért szavaztam a jobbikra, mert a libeberális lelkemhez az ő programjuk állt a leközelett, pl, ilyenek hogy a törvényeket nem megszegni hanem megváltoztatni kell, és hogy a törvényelőtt mindenki egyenlő, aztán az emberi jogok, a szeméyiségi jogok tiszteletben tartása, meg ilyenek.
Én nem hiszek abban hogy a szadinak kell boldogitani a ciganyokat, higgyétek el ók boldogulnak meguktól is ha békén hagyják őket, sokszor elébb mozdulnak a világ változásaira mint a magyarok, maga az hogy egy ilyen ellenséges világban meg maradtak, már nem semmi , tudnak valamit
süti beállítások módosítása