HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Javaslat a pedagógus szakszervezeteknek

2009.10.19. 18:47 sasika61

 

El bírom képzelni, mekkora reszkető félelem fogta el Hiller miniszter urat, meghallván, hogy a Pedagógusok Szakszervezete kék szalag viselését javasolta, tiltakozásul az oktatást és a közszférát érintő költségvetési tervezet ellen. A felhívás szerint a törvény elfogadásáig kellene viselnünk a szalagot: a szakszervezet nyilván abban bízik, hogy a kormány elkékülésünket látván meghátrál. Ilyen erélyes nyomásgyakorló eszközre hogyan is reagálhatna másképpen egy szociálisan érzékeny, az oktatást (is) „elsődleges prioritásnak” tartó politikai erő? Ha pedig mégsem állnak el a tervezettől, a szalag akkor is hasznosítható: összevarrva kötélnek is megteszi. (Mielőtt „Kati” sírósra venné a figurát, Klára meg Feri pedig elindítaná a köteles-kampány 2.0 verzióját, jelzem: magunkra gondoltam, kizárólag saját használatra…)
 
Komolyra fordítva a szót: senkin nem láttam ma a szalagot. Rajtam sem volt. Közös ebédlőnk van egy másik középiskolával: ottani kollégáim sem viselték. Nem, mert már senki nem hisz ezekben az eszközökben. Tennék viszont egy konkrét javaslatot a pedagógus szakszervezeteknek (PSZ? PDSZ). Nem olyan nagy léptékűt, mint amilyen a fenti, csak egy kis szeletet érintőt. Viszont hatékonyabbat, könnyen megvalósíthatót s szinte biztosan eredményre vezetőt.
 
E blogon szó volt már arról, miként tervezik az érettségiztetésért járó díjazás elsumákolását, arra hivatkozva, hogy azért nem jár külön díjazás, mert a vizsgáztatás a pedagógusok alapfeladatai közé tartozik. Feltéve, de meg nem engedve, hogy mindez úgy igaz, ahogyan Magyar Bálint állítja, akkor is teljes biztonsággal állítható, hogy ez legfeljebb a középszintű érettségire igaz, az emeltre semmiképpen nem. Arra ugyanis önként kell jelentkezni, s tudomásom szerint annak díjazása nem forog veszélyben. Na, most jön a javaslat. A két szakszervezetnek fel kellene szólítania tagságát és a tanártársadalom egészét, hogy senki ne jelentkezzen emelt szintű vizsgáztatásra mindaddig, míg az állam nem garantálja minden tanárnak a középszintű vizsgáztatásért járó díjat.
 
Mi, tanárok semmit nem vesztünk. Többségünk egyébként is csak azért megy el vizsgáztatni emelt szinten, hogy „képben legyünk” (a szóbeli feladatok az én két tárgyamból titkosak, utólag sem nyilvánosak). Tanítványaink sem veszíthetnek: nincs az a kormányzat, amely felvállalná, hogy pár száz millió miatt elmarad egy évfolyam érettségi-felvételije (amennyibe a középszintű érettségiztetés kerül, annál a BKV-s vezetők egy-egy jó évben többet talicskáztak haza). Meg fognak hátrálni, ha a fellépésünk egységes. Annyi elvakult baloldali tanár nincs, amennyi elegendő lenne az emelt szintű érettségire.
 
Az egész ügynek külön pikantériája, hogy maga az érettségiztetés a kormányváltás időszakára fog esni. A szoclib társaság nyilvánvalóan bukni fog, a szóbelik idejére pedig szinte biztosan új vezetése lesz az országnak. Vagyis a Fidesznek is lenne itt tennivalója. Ha más nem, akkor annak kinyilvánítása, hogy amennyiben ők alakíthatnak kormányt, ki fogják fizetni ezt a pénzt. Így kerülhetnék el, hogy az elődök bűnéért az utódokat érje méltánytalanság.

2 komment

Címkék: oktatás közélet érettségi pedagógus szakszervezetek

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr531461291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2009.10.19. 22:38:15

Mielőtt belekezdenék, meg kell emlékezni a mai napi általános és határozatlan idejű sztrájkról. Kamerád Gaskó megpróbálja teljesen lejáratni azt a szót, hogy sztrájk, illetve azt is hogy szaxervezet. Dehát minden jó, ha jó a vége, és ha hallgattál volna bölcs maradtál volna, summa summárum, el se kellett volna kezdeni azt a sztrájkot.

A szaxervezeteknek a másik baja az, hogy olyan síkokon akar hatni és olyan eszközökkel, amire harcedzett és a pofájukon vastag arcbőrt hordó politikacsinálóink már észre sem veszik. Ezeknek egy kék szalag meg sem kottyan, őket az se zavarja, ha az egész ország fellázadna ellenük, mert meg vannak szavazva 2010 -ig és kész.
Itt esetleg egy szavazás fog segíteni a dolgokon...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.21. 19:51:11

Pffff! Egyébként a PSZ asszem amúgy is maszopos, úgyhogy sokat nem lehet tőle várni.
A PDSZ meg fideszes, szóval azért nem lehet tőlük sokat várni.

Egyébként szerintem egy komplexebb programért kéne a tanároknak sztrájkolni, de úgy igazán.
Mondjuk 1 hónapig senki nem megy be a suliba.

"jelzem: magunkra gondoltam, kizárólag saját használatra…"
Kövér is arra gondolt. Senkit nem érdekelt...
süti beállítások módosítása