babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Viccnek elég durva

2009.10.31. 17:16 sasika61

 

Érdekes jelensége az emberi világnak a humor: nem könnyű dolog művelni, de érteni sem. A napokban megjelent a Demokratában Pozsonyi Ádámnak egy írása Harcra fel! címen. Pozsonyi a lap házi humoristája, írása még nincs meg az újság online változatában, ezen a helyen viszont olvasható. Kis részlet belőle: „Alakítsunk kis házi kommandókat. Három-négy fős csoportokban fésüljük át a könyvtárakat, és lopkodjuk ki, majd semmisítsük meg a ballib hazaárulás és ízléstelenség fekélygócait. Ha a kicsempészés nem megoldható, tépjünk a lapokba, firkáljuk össze, szellemi mérgezésre tegyük alkalmatlanná a futtatott senkiházik mocskait, mit hazaáruló médiánk minden szinten propagál.
Ne becsüljük le ezt a feladatot. A világ sorsa szellemi síkon dől el, s nem mindegy, hogy - egyre csökkenő létszámú - fiatalságunk mivel mérgezi lelkületét. Mit ad át a következő (megszülető) generációnak.
„Spiró ótvar, Konrád átok, Nádastól meg mindjárt hányok!" Ez legyen a felállítandó kis szabadcsapatok indulója, kik hősi, szent harcba indulnak a magyar szellemi élet megtisztításáért.”
 
Nem mondhatnám, hogy kétoldali görcsben fetrengtem a röhögéstől, amikor az írást olvastam, az viszont azonnal világos volt, hogy mindez humor, irónia – a szerző szándéka szerint. Még csak nem is kell Pozsonyit ismerni hozzá, elég a puszta szövegértés. Viccnek persze elég durva és szerencsétlen. Egyrészt a Demokrata olvasói közt is lehetnek, akik komolyan veszik, s esetleg, ne adj’ isten, nekilátnak tépdesni, firkálni, lopkodni. Másrészt számítania kellett volna a magyarországi közegre: ki lepődik meg azon, hogy az írás kapcsán egyesek mindjárt világvégét vizionálnak, mint teszi ezt a szintén írástudó, de a szöveget szándékosan félreértelmező Andressew Iván. Innen pár lépés a Népszabadság, s esküdni mernék rá: ezzel nem fog véget érni a felháborodott hangú kommentárok sora: még tán Vásárhelyi Mária is beszáll, mondván: a jobboldal égetni akar, először még csak könyveket, aztán pedig…
 
Így megy félre a közbeszéd, miután egyik fél sem akarja megérteni a másikat. Pozsonyi nem érti egyesek érzékenységét, mások felhorgadnak akkor is, amikor az nem teljesen indokolt. Vitázunk: nem létező dolgokról. Szép elfoglaltság.

13 komment

Címkék: közélet humor demokrata pozsonyi ádám andressew iván

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr641489196

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.10.31. 20:05:22

Szerinted viccnek szánta. "gunyoros-humoros", ahogy egy másik posztod kommentjében írtad. Szerintem a viccnek szántság nem evidens. És ez tényleg minden határt túllép. A nagy gond ezzel az, hogy az ilyenek önállósulni szoktak. Egyébként ez már szerintem simán belefér a bujtogatás vádja alá.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.31. 20:08:25

Horn Gyulát szeretném idézni: "Na és?"

Andrassew és Népszabi? Kik ezek? Kit érdekelnek az érzékenységük?
Eszterházy, Spíró, Konrád talán egyszer is figyelembe vette a magyarok érzékenységét? Nem. Hát akkor?

A rettegők, meg csak rettegjenek, ez engem nem hat meg...

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.31. 20:24:36

Na elolvastam a Népszabi cikket.
Minden elismerésem Pozsonyi Ádámnak! Jó nézni, ahogy ezek a szellemi kútmérgezők forrnak a saját levükben.

drkovax 2009.10.31. 20:51:58

Én sem fakadtam harsány kacagásra Pozsonyi szövegétől, de Andrassew és a Népszabadság azért egy fokkal rosszabb.Nem másért, csak azért mert anno, amikor TGM javasolta a jobboldali sajtót árusító újságosbódék felborogatását (igaz ő nem humorból, hanem komolyan), akkor nem bírtak kiakadni.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.31. 21:23:56

@drkovax:
szerintem is rosszabb, mert értik ők nagyon is a szöveget, csak szándékosan félreértelmezik.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.10.31. 22:06:13

@sasika61: Szerintem nem erről van szó. Egyszerűen csak meg vannak győződve, hogy a magyar genetikailag fasiszta, és mihelyt alkalmunk nyílik rá, rögtön megholokausztoljuk a népszabisokat.

Nézd meg ezt: index.hu/belfold/2009/10/31/hany_halalos_aldozata_lesz_a_fidesz-lagereknek/
Meg ezt: malacnews.freeblog.hu/archives/2009/10/31/Demokratak_ebreszto/

Ezek tényleg komolyan gondolják.
Ezért is van az, hogy TGM buzdíthat erőszakra, hiszen, mindenki tudja, hogy ő demokrata. De egy Pozsonyinál sosem lehet biztos az ember...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.11.01. 04:12:27

Hogy Andrassew írástudó? Csaholástudó esetleg, uszítástudó még inkább, de hogy írni - na, hagyjuk...

bretman 2009.11.03. 01:37:59

@sasika61:

De vajon Pozsonyi Ádám érti-e? Én igazán megnyugodnék, ha ő is elhinné, hogy mindez humor, irónia volt. Lehet, hogy üzenni kéne neki.

Mindenesetre a Szent Korona Rádió nevű bolsi adó is szándékosan félreértelmezte és "igen támogatandó akciónak" nevezte az ötletet, amit ezzel a mondattal védett: "Felháborító ez a sajtószabadság, ha másnak is szabad, ugye?"

Szerencsétlenek, ha tudnák, hogy ez csak irónia...

Egyébként, amikor elolvastam az első bekezdést, én is azt hittem, hogy az. Aztán, ahogy egyre haladtam előre, nyilvánvalóvá vált, hogy nem az, a szerző tényleg ennyire ostoba. A "Mellesleg, ők is kiiktatnak minket ..." kezdetű mondattal pedig ez nyilvánvalóvá vált.

Kivéve persze, ha a szerző balliberális.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.11.04. 18:59:51

@TaTa86.:
úgy látom a "még a legnormálisabb" kategóriában szereplek. :)

bretman 2009.11.05. 22:56:48

TaTa,

nem gondolom, hogy ha Andrassew Iván cikket ír arról, hogy be kell tiltani a Fideszt, azt a szerző szándékától függetlenül iróniának tekintené bárki. Így nem gondolom, hogy a Demokrata olvasói közt akadna 1 százalék, aki ezt iróniának olvasta volna.
Egy irodalomtanár blogján vagyunk, így idevaló megjegyezni: Swift sem Londonban írta a Szerény javaslatot, hanem Dublinban, 15 év munka után.
És ezen nem változtat az, hogy valaki napokkal a botrány kirobbanása után azt mondja, ő ezt nem gondolta komolyan. Ma már Molnár Oszkár is azt mondja, hogy ő nem a cigányokról beszélt (meg Veressné is).

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.11.06. 10:10:28

@bretman: Rendben én ezt elfogadom.
De igazából nekem az sem fájna, ha komolyan gondolta volna Pozsonyi. (Aki már tök komolyan felhívott a szabtéri emlékmű ostromára, "demokratikus könyvégetésre", Imre Kertész szájon vágására stb stb...)

"Ma már Molnár Oszkár is azt mondja, hogy ő nem a cigányokról beszélt (meg Veressné is). "
Egyébként ebben mi kivetni való van? Inkább tennének valamit a jelenség ellen, ahelyett, hogy azokat szekálják, akik kimondanak egy nyílt titkot!
süti beállítások módosítása