HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

2010. április 29.

2009.11.05. 15:54 sasika61

 

2010. április 29. Fáradtan ébredek, szokás szerint 5.40-kor. Már két napja alig aludtam valamit: szerenádozni kísértem az osztályomat, bőven éjfél után értem haza, kóválygok.
A fáradtság azonban rövid ideig tart, mert helyét átveszi az izgalom: holnap ballagás. Nyolc év után elbúcsúzunk egymástól, tanítványaim a tízéves gyerekekből felnőtt emberek lettek: ha elmennek, olyan üres leszek, mint egy kipakolt bőrönd.
Fáradtság és izgalom ide vagy oda, ma még be kell mennem a gimnáziumba. Van két órám a kilencedikesekkel. Magyar: Balassi Bálint, történelem: A frank állam kialakulása. Szigorúan a tanmenet szerint. A jó tanár ugyanis az igazgatók szerint tanmenet szerint „jár” az anyagban. A naplóba mindenesetre ezt írom, aztán majd meglátjuk…
A végzősök már nem jönnek, egyedül S. jelenik még meg, megkérdezni, hogy biztosan holnap lesz-e a ballagás, hétfőn pedig a magyarérettségi? Igen, S., biztosan, nyugtatom meg.
Ha már bent járok, megvárom az ebédet: csütörtök van, tehát nagyjából egy gombaleves-burgonyafőzelék kreáció néz ki aznapra. Vagy valami ehhez hasonló. Amint megettem, hazamegyek, megpróbálok pihenni, míg a gyerekeim haza nem érnek.
Nem megy. Nem jön az álom, hiába hívom „balga szókkal, százig számolva, mérges altatókkal”. Addig forgolódom nyugtalanul, míg megjönnek a gyerekek. Esztivel kicsit angolozni kell. Angoltanára már negyedikben, kilenc évesek számára múlhatatlan szükségét érzi, hogy megtanítsa minden egyes szó fonetikáját, róják szegények az érthetetlen jeleket, nem csoda, hogy utálják a nyelvtanulást, ha ebből áll. Segítek neki, aztán vacsora, lefekvés. Nekik.
Nekem is jó lenne aludni, a holnapi ballagáson mégsem nézhetek úgy ki, mint egy háromnapos vízi hulla. De most sem megy könnyen.
Nem  a jövő emlékei akadályoznak, melyekről további történeteket olvashatsz A Jövő Emlékei blogon. Ó, nem. Nyolc év elteltével a múlt emlékei az igazán érdekesek. Mellettük eltörpül a politika, a választás, május elseje s minden, amivel ez a blog foglalkozni szokott. Végiggondolom az emlékezetes pillanatokat, előkészítem az utolsó osztályfőnöki órára kiválasztott Kosztolányi-verset, átolvasom: „Lásd, kisfiam, ezt mind neked adom most.”
Aztán majdcsak elalszom valahogy.

2 komment

Címkék: játék a jövő emlékei

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr351502724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bretman 2009.11.05. 23:05:01

A gimnáziumi magyar-történelem tanáromat a legkevésbé érdekelte a tanmenet. A legjobb tanár volt az iskolában. Volt olyan kötelező (lehet, hogy csak ajánlott?) olvasmány, amelynek olvasását megtiltotta (nem ideológiai okokból, tudta hogy ha valaki nekiállna, élete végéig megutálná az olvasást) és volt olyan, amit elolvastatott velünk.
90 előtt volt, baromira élvezte volna a 8 osztályos gimnáziumot.

Corry 2010.05.02. 19:33:13

Tényleg Sasika, így visszaolvasva, hogyan telt ez a nap? :-)
süti beállítások módosítása