HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!
babtabla.hu

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Az MSZP alig felelős!?

2008.10.31. 19:14 sasika61

 

 Produkcijóóóóó! – mondaná Hakapeszi Maki, ha lenne még Zsebtévé, de fájdalom, már nincs, ennek híján pedig be kell érnünk a Népszavával, a tekintélyes (múltú) napilappal, amely ma interjút közölt a miniszterelnökkel a gazdasági válság magyar vonatkozásairól: http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1114491.
 
A nevezetes produkciót azonban én viszem véghez, amikor is Gyurcsány Ferencre támaszkodva számszerűsítem, hogy kik a felelősök az ország bajaiért. Vegyük a válságot egy egésznek, s mivel a miniszterelnök 4 okot, de hat felelőst jelöl meg, ez azt jelenti, hogy minden elem egy hatoddal van itten érintve, s lássunk végre tisztán, verifikálva a dolgokat.
 
1) Felelős a Fidesz (felelőtlen otthonteremtési politikája miatt nincs lakossági megtakarítás)
2) Fele-fele arányban a Fidesz és az SZDSZ-MSZP koalíció (fenntarthatatlan kötelezettség- vállalások 2001-2006 között)
3) Felelős a Fidesz (megfúrta a reformokat 2006 után)
4) Felelősök a vállalatok és a zemberek (volt bőr a képükön devizában eladósodni)
Most jön a számítás végeredménye:
-         3/6-od arányban a válságért a Fidesz a hibás (egyszerűsítsünk: a feléért).
-         1/6-od arányban a vállalatok.
-         1/6-od rész a zembereket illeti.
-         A maradék hatod pedig az MSZP-SZDSZ sara.
 
 Mivel azonban ez az utóbbi két pártot takar, valójában az MSZP az összes gond, csőd közeli helyzet tizenkettedéért felelős csupán.
 
 Nem rossz, mi?
Na, mármost, ha ilyen frappáns, a mindennapi tapasztalatainkkal egybevágó értékelést tud nyújtani a miniszterelnök úr, akkor mit várhatunk el tőle válságkezelés címén?

258 komment

Címkék: fidesz gyurcsány népszava válság

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr23742814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Barnabás 2008.11.01. 08:25:32

A kommenteket olvasva látható,hogy a propaganda jól működik,és azt a maszlagot,ami egyre többször elhangzik,hogy a kialakult nehéz helyzetért alapvetően a nép felelős,sokan beveszik.Ha jól tudom-figyelmeztessen valaki,ha nem igy van-az országokat kormányok irányitják, és ők hozzák meg azokat a döntéseket,amelyek alapján egy ország jól ,vagy rosszul működik.A felelősséget szétkenni,másra háritani nagyfokú arcátlanság és bunkóság.Az emberek azért vettek fel hiteleket ,mert könnyen hozzájutottak,és azért jutottak hozzá könnyen,mert a bankok fűnek-fának adták.A postaládám most is a bankok hitelajánlataival van tele.Adót csalni azért lehet, mert a meghozott törvények ezt lehetővé teszik,ha a mindenkori kormányok úgy kezelték volna az adócsalás bűntettét,ahogy az USA-ban,ahol a gyilkosság után a legsúlyosabb bűncselekmény az adócsalás,akkor nem itt tartanánk ebben az ügyben.A felelősségből a népet ki kell hagyni, az emberek egyet tehetnek,tűrnek egy darabig, aztán elszakad a cérna és lámpavasra teszik a gazembereket,ahogy a történelmi példák is mutatják.

bierkamp 2008.11.01. 08:27:46

Kurvamagyar heheheheheha Fidesz szókincs?:)))

Cseppem 2008.11.01. 08:30:24

Kikérem magamnak, hogy elvakult lennék. Nehogy már te mond meg itt mindenkinek hogyan gondolkozzon. Nem vagyunk birkák. Lehet, hogy veled mindent megtehet a hőn szeretett kormányod, és akármekkora békát letolhat a torkodon, de azért már mindennek van határa. Gondolom újat mondok neked, de igenis ők tehetnek a jelenlegi helyzetről. Miért az ellenzéken kéred számon, hogy milyen programja volt vagy van jelenleg, amikoris nem ő van kormányon?? Egyébként is volt és van is programja, lehet, hogy nem túl jó, de nekik volt , van és lesz is, míg ezek a majmok csak hazudozni tudnak.

komment 2008.11.01. 08:31:20

Továbbá javaslom mindenkinek (kivéve persze a zsidókat, mert nekik nem kell) elgondolkodni azon, hogy:

- a mi kormányunk miért nem a hazai vállalkozásokat segíti, hozza előnybe miért inkább a multikat?

-miért röhögünk cinikusan a saját országunk és a nyugati közötti különbségen, ahelyett, hogy változtatnánk ezen?

-miért ne igényelné a magyar a saját államától, hogy olyan piaci szabályzókat építsen be amely segít minket a felzárkózásban?

Kicsit fura nekem, amikor valaki arról papol, hogy kérem a magyar meg a nyugat, úgy kell nekünk, miért nem vagyunk fejlettek. Gondolom ezek az emberek hasonlóan nyugtázzák amikor az elsős fiukat/lányukat pofánveri egy negyedikes és nem a tanárnő a hibás, hogy ezt engedte, hanem a saját elsős gyerekük mert miért nem olyan erős mint egy negyedikes.

El kéne gondolkozni azon, hogy ez egy ország és nem egy szaros részvénytársaság.

A zsidóknak persze nem, nekik pont az ország lezüllesztése a cél, szar már a helyzet Izraelben, jönnének vissza ide, nézzetek utána. Herzl Tivadar álma nem sokáig működik már.

Watchman 2008.11.01. 08:32:47

Sipi 2008.10.31. 22:59:35

Barátaim.. :) jobbak vagytok mint a reggeli kávé.. Szóval a bank feladata, hogy hitelt adjon. A hitelminősítés meg ugye nem létezik, mert azt hogy egy ügyfél hitelképes-e, azt Jancsi bácsinak kell tudni. És Mo.-on kommunizmus van, mert a bajba jutott állampolgár az államtól vár segítséget, de akkor mi van a demokrácia fellegvárában, ahol a bankok teszik ugyanezt? (USA, Belgium, Németo., Anglia) Ezek szerint demokrácia csak Sipilandban létezhet. Ma is tanultam valamit.

komment 2008.11.01. 08:37:11

Watchman:

Ha okos és tájékozott lennél akkor tudnád, hogy a válság azon amerikai elkúrt bankok miatt van, akik a fedezet 100-150-200%-ra (!!!) adtak hitelt. A hazai bankok nagyrészének semmi baja (kivéve azt, hogy nem jutnak devizához a bankközin) mert itthon jó ha 50%-át kapod hitelbe a fedezetként felajánlott értéknek.

A magyar válság oka az, hogy úgy elszegényedtünk, hogy hiteleket vettünk fel ezerrel és ezeknek a törlesztőit most nem bírtuk kifizetni lévén, hogy nincs devizánk mert nem tudunk venni. Ezért pedig nem az egyszeri ember a hibás, hanem a judeolibsi kormányunk és kis részben a Fidesz.

Cseppem 2008.11.01. 08:40:31

A minap olvastam egy olyan hír, hogy egy pasi inkább hitt a GPS-nek mint a saját szemének, és belehatott egy tóba, mert ezt javasolta neki a műszer :)) Kicsit ilyenek vagyunk mi magyarok is. Inkább hiszünk abban, amit föntről a nagyok mondanak nekünk, mint a saját szemünknek, pénztárcánknak. Külön öröm, hogy olyan jól értesültek néhányan. Biztos nekik külön csatornán jön az információ.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.01. 08:40:50

Eszméletlen, mekkora barmok gyűltek itt össze: a nép a hibás, mi vagyunk egyetemlegesen a hibásak, Fidesz-bértollnok vagyok, anyázás, kurvamagyarozás, bukott törpézés.
Könyörgöm: melyik párt van 6 éve kormányon, mondjátok már meg!

Cseppem 2008.11.01. 08:51:34

Az adósságcsapdába nem mi vagyunk az egyetlen ország aki beleesett. Volt már ilyen a világtörténelemben és lesz is. Kár visszamenni Ádámig meg Éváig azért, hogy felelősöket keressünk, mindenki hozzátette a kialakult helyzethez a magáét. Viszont a válságkezelés módja azért már érdekes. Talán nem úgy kellett volna kezdeni, hogy nincs is válság, meg van válság, de minket nem fog érinteni, stb…, hanem talán úgy, hogy emberek bajban vagyunk, megszorítunk, és ha ez nem elég, akkor talán kölcsönt kell kérni. Minden ország megpróbálta először saját maga megoldani ( érdekes, Románia nem kért kölcsönt, vajon miért?, de még kérhet), és csak végszükség esetén folyamodik újabb kölcsönért. Mi ellenben egyből odarohantunk. Kicsit ismerős ez nekem valahonnan, jaj tudom, a hazai kisebbség szociális ellátásához, amiről még beszélni sem nagyon lehet. Magamon nem segítek, hisz úgysem tudok, majd kérek segélyt.

z 2008.11.01. 08:52:37

sasika61 nyugi! Törzs mszp szavazókat akarsz meggyőzni? Minek? Hogyan? Kit érdekelnek? Írják le nyugodtan a hülyeségüket." Jobb kint ,mint bent" !:):):)

5x 2008.11.01. 08:55:54

Sasika:

Melyik párt tüzelt fel téged, hogy ennek a mocskos kormánynak még 300 Ft-ot se adj?

TE IS HIBÁS VAGY! (Sőtmég én is.)

Az a közel négyszáz ingyenélő, ha rendesen dolgozna, akkor sem lenne mindenre hatása.

alsa 2008.11.01. 08:56:56

Gyurcsány Ferenc Magyarország miniszterelnöke, nem lehet felelős hazánk pénzügyi helyzetéért, ellenben az ellenzéki Fidesz felelős lehet mindenért, mert ott van Orbán Viktor :-))

z 2008.11.01. 08:58:15

5x 2008.11.01. 08:55:54

Ezezk a "reformok " voltak a legnagyobb átbaszások.
300 ft ,ja persze. Mindenki visszakapta az árát , kivéve ,aki becsülettel adózott. Reform = anyád

5x 2008.11.01. 09:04:15

@alsa

Ezek szerint, ha neked megy egy részeg jogosítvány nélküli ökör, akkor is te vagy a felelős, mert te ültél a kormánynál.

Az eredeti cikkben ez szerepel:

GY. F.:

A pakkból rám eső felelősséget vállalom. Jó lenne, ha végre más is megtenné.

Ebből vonta le Sasika a szkás szerinti "sajátos" következtetést, ti meg írkáljátok a marhaságokat.

alsa 2008.11.01. 09:05:29

de mit is várunk Gyurcsánytól, aki lek@rvázta az országot. A vállalatokat, embereket az ország elhagyására szólította fel , "el lehet menni", aki másfél évig hazudott saját bevallása szerint, hogy majd belegebedett, aki lefasisztázza nemes egyszerűséggel,egyszerűen az egész jobboldalt....

Nos ettől az embertől, nem lehet sokat várni, csak amit eddig tett, annak a folytatását...:-)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.01. 09:09:12

5X,
az eredeti cikkben mindaz szerepel, amit írtam, én csak sorrendbe szedtem és számszarűsítettem.

5x 2008.11.01. 09:14:41

"számszarűsítettem"

A jó öreg Freud: szamszarű

Sasika imágója.

Tudom mit várhatok az MSZP-től 2008.11.01. 09:24:51

adóemelés
fizetéscsökkentés
rendőrterror
korrupció
dilettantizmus
protkcionizmus
hungarofóbia
nyomor
recesszió

Rob67 2008.11.01. 09:26:21

ksion
Azt akarod mondani, hogy a Tesco miatt jutottunk oda ahol vagyunk...?
Basszus en meg azt hitte hogy a kurcsany miatt.
A Tesco mondjon le!!!!!!!!

belizar 2008.11.01. 09:29:41

Szerintem ha ki kéne osztani 10 pofont a jelen helyzetért, akkor 8 az MSZP-SZDSZ kettősnek járna, 2 a Fidesznek. És még grátiszként egy jó nagy seggberugás illetné GYF-et személyesen is, a vasúti baleset utáni ál-elérzékenyülése miatt.

boka · http://csaszu 2008.11.01. 09:29:50

"Aki 6 millánál többet keres, azt agyon is kell adóztatni! "


és kitelepíteni a hortobágyra !

Sipi 2008.11.01. 09:40:06

Watchmann

igy van

nem egeszseges dolog az allamtol varni segitseget.
az tulajdonkeppen azt jelenti, hogy mint onallo emberi leny eletkleptelen vagy fenntartani magad.


en arra vagyok buszke, hogy a magam erejebol elek. mi tobb, az evi ~2 millio szja-mbol es a jarulekokbol eltartom az allam kolduasait es nyalcsorgato idiotait.
tudod, ami szerinted normalis let.

hat szerintem meg az a normalis, amit en csinalok. nem fuggok allamtol, nem fuggok kormanytol. csakis a sajat eromtol, eszemtol, tehetsegemtol, szorgalmamtol.

es igen, elvarom hogy aki barom fvolt, az bunhodjon erte. ha tulhitelezte magat egy bank, akkor menjen szepen tonkre.
ha eladositotta magat a t polgar, akkor nyomas a hajlektalanszallora.

tetszett volna elore gondolkkodni. ez az allami tamogatosdi csak meg nagyobb bajt csinal, mert azok, akik idiotak azt hiszik, hogy ez az idiota, felelotlen, mindenbe beleszaro, onzo eletfelfogas a normalis. hiszen ja baj van, majd allambacsi kimossa a segguket a szerbol. kar, hogy ezt az enyembol csinalja.
de nem baj, tudok en a koldusokkal es idiotakkal koldusok es idiotak modjara banni...

boka · http://csaszu 2008.11.01. 09:40:16

Azért, ha őszinték akarunk lenni, nem véletlenül két ember mentén feszülnek az érvek ! Valljuk be, ők ketten a legtehetségesebb politikusok !

Gyurcsi nagyon jó stratéga, Orbi meg a fifikás romagyerek, aki ért az egyszerű ember nyelvén .

feri nem tudna félórás előadást tartani a jászkaranagyfényszőlősireformátuskatolikusökomenikus egyházkösség előtt, Viktor meg nem tudna egyórát beszélni a gazdasági események logikájáról. Ezért hülyeség őket anyázni.

Sipi 2008.11.01. 09:41:00

"eletkleptelen vagy fenntartani magad."

eletkeptelen vagy, nem vagy kepes onalloan fenntartani magad.

ezty igy kivantam megfogalmazni..
de ez meg csak az elso kvm:-)

bierkamp 2008.11.01. 09:41:16

alsa 2008.11.01. 09:05:29
de mit is várunk Gyurcsánytól, aki lek@rvázta az országot. A vállalatokat, embereket az ország elhagyására szólította fel , "el lehet menni", aki másfél évig hazudott saját bevallása szerint, hogy majd belegebedett, aki lefasisztázza nemes egyszerűséggel,egyszerűen az egész jobboldalt....

Nos ettől az embertől, nem lehet sokat várni, csak amit eddig tett, annak a folytatását...:-)

Igaza van! Hát tényleg ilyen ország még egy nincs a földön, adó alól kibújás, kiskapu, Orbánimázs ellenzék, ezüsthajó, (hazudtunk?---jah ezt mondta---de aze mindegyik vezető politikusra igaz volt, még a kis gonosz törpére is a cigány fajzatát...
És igenis fasiszta az egész jobboldal, mert elviseli ( a szavazatok miat és uszítja a szélsőségeseket) Igaza volt Gyurcsánynak!!!
Jah és akinek nem tetszik a Gyurcséyn MSZP az elhúzhat a malac faszára!

boka · http://csaszu 2008.11.01. 09:42:11

Sipi ,ha ilyen jobboldali szöveget írsz, nem veszünk be a Proletár Forradalomba !

Sipi 2008.11.01. 09:42:53

belizar

es mi van az allampolgarokkal, akik folyamatosan igenyeltek a hazugsagot es szemfenyvesztest, az allam eron feluli visszaosztasat, a hitelek felvetelet?

ok hany pofont kapnanak?

tl 2008.11.01. 09:43:35

sztem az mszp pártapparatcsikok h mentsék az irhájukat nyakunkra hozták ezt az idióta szélhámost
pufajka meg titkos rendőr már lejáccott trükk..

Cseppem 2008.11.01. 09:43:50

Az vajon miért nem tűnik fel senkinek, hogy havonta minimum egy, de leginkább 2-3 korrupciós ügy kerül nyílvánosságra a Mszp házatáján??

Sipi 2008.11.01. 09:44:28

boka..
dehat ez a jobboldali szoveg:-)

ebben az orszagban az a fura szitu allt elo, hogy aki magat jobboldalinak mondja, az kampanyol a kadarizmus visszahozasaval es aki baloldali, az probalja a kapitalizmust felepiteni vegre...

bierkamp 2008.11.01. 09:46:32

tl 2008.11.01. 09:43:35
sztem az mszp pártapparatcsikok h mentsék az irhájukat nyakunkra hozták ezt az idióta szélhámost
pufajka meg titkos rendőr már lejáccott trükk..

ía ícigó íorsósra gondolsz? és a bandájára....jó ellenzéket talált magának az MSZP mi?---amig ilyan Kósa , Orbán, Szíjgyártó:))) van addg marad az MSZP!! még 2010 ben is hehehehe

Cseppem 2008.11.01. 09:47:14

Nagyokat tudok azon nevetni, hogy néhányan azt feltételezik, hogy GyF a megváltó azért, mert most elszaladt újabb hitelt kérni. Sőt mi több, az ő saját varázslatos személyisége miatt kaptuk meg a mentőövet. ;)

boka · http://csaszu 2008.11.01. 09:47:46

Sipi ! Erre akartam célozni ! A papagájt bodrinak hívják !

Az összes anyázó kommentelő a reformkommunistákat szídja, nem a hardcore komcsikat ! Érdekes.....

Sipi 2008.11.01. 09:50:07

Cseppem

ilyet sneki nem allitott.
en azt allitom, hogy ideje lenne a t. polgarsagnak is melyen elgopndolkodni a sajat felelossegen.
azok az idok elmultak, hogy mindenert egy bunbakot lehet csesztetni.

tessek vegre felfogni, hogy a szabadsag felelosseggel jar. ha valaki hoz egy dontest, pl. bevallal egy kockazatos hitelt, akkot kar gyurcsanyozni, meg orbanozni, meg zsidozni, meg bankarozni.

o maga baszta el.
nyelje szepen le a sajat bekajat.

Cseppem 2008.11.01. 09:52:41

Olvass egy kicsit föntebb kedves. Pontosan ezt montam én is.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.01. 09:53:17

Boka,
elnézést az az esti kommentért, én is elragadtattam magam.
Nem vagyok érintett, de a vicc témája mégiscsak arról szólt, hogy az orosz katonák "csak" azokat erőszakolták meg, akik egyébként is akarták.
Ez bántott, anélkül, hogy bármi érintettségem lenne.

Cseppem 2008.11.01. 09:54:08

Örülök, hogy te olyan jó helyzetben voltál mindig, hogy nem kellett hitelhez folyamodnod. Tudom, mi már sohasem lehetünk szerencsés emberek, ha nekünk mégis kellett, és megyünk is már sünt szűlni.

Cseppem 2008.11.01. 09:55:33

Ja igen, és a válság ennyire szakszerű kezeléséért sem szabad ugye senkit hibáztatni, hiszen ezt dobta a gép nekünk?!

Sipi 2008.11.01. 10:01:53

Cseppem

ez nem jo helyzet, hanem jozan esz kerdese..
nekem is lehetne uj opelem, belvarosi lakasom es havi 120e torlesztoreszletem.

de jarok bkv-val miota elloptak az automat inkabb es atepitem a szuloi hazat magamnak egy lakas aranak tizedebol...
informatikus letemre 4-5 evente veszek uj szamitogepet. nincs palzmatv-m, egy 7500 forintos tvtuner-kartyat hasznalok 4 eve.
holott jol keresek. de nem veszek fel hitelt. megoldom. kicsit lassabban, kicsit nehezebben.
de turelmesen. es nem tovabb nyujtozva a takaromnal.

ugyhogy ha igaz lenne az az allitas, hogy itt mindenert a gyurcsany/orban/zsidok/bankarkormany/tokmind1 ki lenne a felelos, akkor engem is erintene a valsag. de nem erint. mert en nem adosodtam el. pedig rendszeresen felhiv a bankom, hogy "ilyen es ilyen hitelkartyat adnank onnek".
es en ilyenkor kedvesen azt mondom nekik, hogy koszonom, hogy gondoltak ram, de nem. pedig tuddnam mire kolteni. ket lerokkantositott kisnyugdijast kell tamogatnom, akik ketten egyutt majd' 80 ev munkaviszonyt tudnak felmutatni...

Cseppem 2008.11.01. 10:10:52

MONDTAM, ÖRÜLÖK A SZERENCSÉDNEK. DE VANNAK AKIK NEM JÁRTAK ÍGY. Tudod, mi is addig nyújtózkodtunk amíg a takarónk ért. Csak furcsa módon azt a takarót évről évre ilyen-olyan címen megkurtították. És ezért igazán ne minket hibáztass. Mindenkinek megvan az életében a nehézség ez nem is vitás. Az enyémben is. De ez nem tartozik senkire. Van úgy, hogy nem úgy alakulnak a dolgok ahogyan mi szerettük volna, és nem azért mert tehetségtelen barmok vagyunk hidd el.

Watchman 2008.11.01. 10:16:18

Sipi 2008.11.01. 09:40:06

Jól van.. akkor majd Sipilandban nem lesz GVH, nem lesz PSzÁF, nem lesz Bankfelügyelet. Ezek mind a posztkommunista éra rákfenéi, és nincs mit keresniük egy liberális demokráciában! A fogyasztó minden döntéséért felelős, nincs szüksége állami védelemre. Ha egy bank becsődöl, hát így járt! Nem baj, hogy emberek milliói kerülnek utcára, akik esetleg nem is vettek fel meggondolatlan hiteleket. Ha válság, hát legyen válság!

Majd szólj, ha megalakult Sipiland, a Világbank lehet nektek is ad hitelt ;)

Barátom. Én is olvastam a szép neoliberális eszmékről szóló regényeket. Szerettem Ayn Rand-et, szimpatikus a racionalizmus gondolata, de azért tegyünk már különbséget egy utópia és a valóság között. Te nem az utóbbiban élsz.

jozo 2008.11.01. 10:16:49

hi!

kössétek a választójogot érvényes adóbevalláshoz

máris kiesik aki a választásokon az aktivak terhére akar előrébb jutni

cigány, nyugdíjas, diák, adócsaló, csokolom

Sipi 2008.11.01. 10:17:19

Cseppem

lassabban irom, mert latom tul gyorsan gepelek a felfogokepessegedhez kepest...

ez nem sze-ren-cse

teccikerteni?
jozan gondolkodas, onmegtartoztatas, felelosseg.
nem szerencse.

Cseppem 2008.11.01. 10:19:26

Teljesen fölösleges magas lóról és lekezelően beszélni azokról akik eladósodtak. A Te homlokodra sincs ráírva, hogy mit hoz a jövőd. Szívből kívánom, hogy sose adósodj el, de ha mégis rászorulsz majd egyszer akkor jussanak eszedbe a mondataid, és szórjál hamuit a fejedre. Meg ne sértődj, mert nem bántó szándékkal mondtam.

Cseppem 2008.11.01. 10:21:22

Látom, tényleg nem ítéltelek meg tévesen.

Sipi 2008.11.01. 10:22:09

Watchman

ne abbol indulj ki, hogy en a te szelsosegeid tukorkepe vagyok.


tehat KELL allami felugyelet.
de nem kellene a maganszferat tamogatni - az adofizetok penzebol ugye, mert mas nincs - amikor baromsagot csinal. abbol fog tanulni, ha racseszik, ha mar annyi esze nem volt, hogy elore gondolkodjon.
nem hinnem, hogy ugyanez a versenyszfera amikor "bejon neki az elet", akkor tobbet akar majd adozni halabol. nem fog. es en nem azert fizetek adot, hogy a versenyszfera bakloveseit korrigaljam.
tessek szepen a nagyobb nyereseg remenyeben nagyobb kockazatot vallalni.

héhó! 2008.11.01. 10:29:34

jozo: milyen jó is lenne, ha a választójogot adóbevalláshoz kötnék. Csak amíg egyik oldalt a nyuggerek esnének ki (bár már abban sem vagyok biztos, hogy nyugger=mszp szavazótábor, elég megnézni 1-1 fidesz naggyűlést, az átlagéletkor bizny közelebb a 60-hoz, mint a 20-hoz, mondjuk főleg azért, mert a fiatalok se ide se oda nem mennek, beleuntak már), addig a másik oldalon a mélymagyar csürhétől kellene búcsúzni, aki szerint ő az ország lelke és lelkiismerete, csak éppen összesen nem fizetnek annyi adót, mint 1-1 normális polgár (legyen jobbos vagy balos).

Persze ha ez így lenne, akkor maradna a jobboldai és baloldali középosztály és felső osztály, azok meg nagyon gyorsan elzavarnák a narancsot meg a pirosat is a balfenébe Vikistül, Feristül, mivel látják, hogy mindkettő az ő hátukon keresztül akarja az országot eltartani, a jóságos osztogató Mikulás képében tetszelegni, akinek bármilyen levelet írsz, azt válaszolja, légy jó és magkapod karácsonyra...

Sipi 2008.11.01. 10:29:40

Cseppem...

olyan NINCS, hogy raszoruljak.
erted?

NINCS. nem letezik. vagy felfogom, meddig nyujtozkodhatok, vagy nem. ennyi.
most be fogok vallalni jovore egy aruhitelt. cirka havi 5k lesz a torlesztoreszlete. ilyeneket en is bevallalok kenyelmi szempontokbol.

de ennel tobbet nem vagyok hajlando. nem muszaj. elvisz a bkv barhova, tehat nem kell auto. plane, hogy kornyezettudatos vagyok, igy csakis valami hybridet, vagy full elekrotmosat tudok elkepzelni magam alatt. nem kell sok-sok negyzetmeteres lakas. nem kell nagy tv. nem kell olyan nyaralas, amit csak hitelbol tudok megfinanszirozni. nem kell semmi olyan tartos fogyasztasi cikk, ami leterheli a koltsegvetesemet.

mi masra kellene szerinted hitelt felvennem?
mi masra vesznek fel az emberek jellemzoen hitelt, mint ostob rongyrazasra?

ha csak azok vettek volna igenybe hiteleket, akiknek _tenyleg_ szukseges volt, mert jon a gyerek, kell a lakas, az auto munkaeszkoz, vagy barmi hasonlo, akkor azt mondom, oke.
de a valsagot nem ezek az emberek okoztak. a valsagot azok az emberek okoztak, akik a sajat lehetosegeiktol fuggetlenul luxuseletet kivannak es kivantak elni. es minden egyes olyan emberre, akiknek tenyleg letszukseglet volt egy hitel felvetele ezekbol a luxusmajmokbol 6-7 jut.

héhó! 2008.11.01. 10:36:02

sipi: a "luxusmajom" elég széles palettán mozog. Elég körülnéznem azokon a helyeken ahol a munkám miatt megfordulok.

A főnök 15 millás hitelből vett BMW-vel villog, és arról mesél, hogy nyaralni voltak valami egzotikus helyen, de hitelt kapott rá.
A beosztottnál ugyanezek a szavak hangzanak el, csak tv-vel, középkategóriás autóval.
De ne gondold, hogy az árumozgatók, vagy a bizt őrök akik a fizetési lista alján vannak máshogy csinálják. Csak ők nem egy BMW 120ezres törlesztőjét fizetik, hanem egy új trendy mobil (az egyik karbantartó srácnak olyan mobilja van, hogy lehidaltam amikor megláttam, szerintem be lehetne tolni a gépterembe azon is elketyegne a skull szerver :) havi 5000-es részleteit nyögik, ami az ő kereseti színvonalukon lehet, hogy ütősebb, mint a bömös.

Sipi 2008.11.01. 10:43:31

heho!

a luxusmajom nalam az, aki eron felul, hitelre vasarol meg olyan tartos fogyasztasi cikkeket, nyaralast, stb, amire igazabol nincs szuksege, csak viluxolni kell neki.

mint a karbantarto gyerek a tuti mobiljaval..
nekem mobilbol is ugyanaz a sharp 550sh van, amit ~2 eve vettem.
akkor is hasznaltan..

de imho az is eleg beszedes, hogy a kornyezo orszagokkal osszehasonlitva nalunk fogy a legtobb uj auto...

Cseppem 2008.11.01. 10:47:38

Ébredj fel kedves, mert van! És általában olyanok vesznek fel hitelt hosszútávra, akinek jön a gyerek, és a többi amit fentebb felsoroltál. Ezek hoszzútávú hitelek, és szerinted ha évről évre 10-20 ezer forintot rátesznek a törlesztőrészletre akkor hogyan fogják visszafizetni?? Életemben nem vettem még fel áruhitelt soha, és nem is fogok. Ha szerinted a válságot nem mi hosszútávú hitelesek okozzunk, akkor nekünk miért nő mindig a törlesztőrészletek? Ja és ez bizony forint alapu hitel. Esélyünk sincs arra, hogy ettől a hiteltől megszabaduljunk, a rövidlejáratútol, ha nagy a gáz, meg tudok szabadulni, de ettől? Hogyan tervezzen egy két gyerekes család előre, ha még hitele is van?? Mond meg ezt nekem.

héhó! 2008.11.01. 10:55:29

Cseppem: de ki tehet arról, hogy felvette a frank alapú hitelt, és most a pénzügyi bizonytalanságban bizony igen hektikusan mozog a forint (meg az összes többi valuta)?
Persze, tudom, erről is a kormány tehet, még véletlenül sem az, aki felvett egy árfolyam kockázatot rejtő hitelt úgy, hogy centire ki volt neki számolva, hogy mennyi törlesztőt tud fizetni.

A kormány nagyon sok mindenért felelős, például a 6 évnyi egyhelyben topogásért, azért, hogy a langyos, meleg, de rémsen büdös tócsát csak néha óvatosan megfodrozzák, de figyelnek, nehogy felkeveredjen, mert akkor oda minden. Van amiért viszont az embereknek is jó lenne vállalni a felelősséget, hülyén döntöttek, most ne az én adómból várják, hogy megmentik őket. A hitel nélküliek, és azok akiknek forint hitele van miért fizessék annak a hitelét (adó forintokon keresztül), akik előbb "okosan" frankban adósodtak el, mert az milyen jó, ott fele a törlesztő mint a HUF-nál, most meg csodálkoznak, hogy nő nekik, és nem tudnak előre számolni vele.

Sipi 2008.11.01. 10:57:46

Cseppem..
megis kinek a dolga lenne helyettuik gondolkodni, tervezni, elni az eletet?

azok az idok elmultak, maikor ez allambacsi feladat volt.
az volt a kadari cuclizmus. akkor megmondtak, mit tehetsz, mit nem, milyen hitelt vehetsz fel es mennyit.

a szabadsag viszont az, hogy akar hulyeseget is csinalhatsz. eron felul.
csak akkor leszel szives sajat magad okolni miatta, nem masokat. ugyanis ha nincs felelossegvallals, akkor a szabadsag sem jar. marpedig en nem hagyom magam olyanok miatt korlatozni, akik nem tudnak elni a szabadsagukkal es elcseszik az eletuket.

ertheto, amit irok?
tudod mit jelent az a szo, hogy felelosseg?
tudod mit jelent az, hogy barmit teszel, annak neked kell viselni a kovetkezmenyeit? nem nekem. nem az en adomra kell szamolni, ha valaki nem tudja fizetni a torlesztoreszleteket.

az ilyen thaigetos-pozitiv embereket parezer eve meg megette valami. vagy lebunkozta a masik torzs.
ahhoz kepes sokkal jobb lehetosegeik vannak...
nem lesz auto, nem lesz lakas, nem lesz nagykepernyos tv, amin lehet nezni a gyoziket.

de eletben maradnak.

de tessek szepen felfogni, nem azert fizetnek masok adot, hogy abbol a hulyek is ugyanolyan szinvonalon eljenek.
egyszeruen nem jar. .

Watchman 2008.11.01. 10:59:50

Sipi 2008.11.01. 10:22:09

Sajnos a magánszféra támogatása nélkül a recesszió elkerülhetetlen. Ugye nem akarsz utcára kerülni, csak azért, hogy megvalósuljon a liberális utópia? Az meg már külön téma, hogy ha a bankot megmentjük állami pénzen a csődtől, akkor még kit illet meg ez a nagylelkűség? Jelenleg a magánszemélyt nem nagyon, de ezen Pista bácsi valljuk be, jogosan háborodik fel.

(Hazai példával illusztrálva az Audi elbocsájtott dolgozói nem a hiteleik miatt vannak bajban, a te utópiádban az ilyen emberek száma milliós nagyságrendű lenne.)

Egyébként ha ma történetesen az USA-ban élnél akkor tudod kitől függne az állásod? Nem az államtól, de nem is a főnöködtől. Jack-től és Joe-tól függene, és a plazmatv-hitelüktől. Pontosabban a lakóssági hitelezés mértékétől, mert ők már rég átálltak a termelésközpontú gazdaságról a fogyasztásközpontúra. Ha máról holnapra a te általad megkövetelt életstílusra térne át az amerikai lakosság nagy része, a banki hitelezés bedőlne, a vállalatok nem jutnának pénzhez, és a hozzád hasonló "nem veszek fel hitelt" informatikus kerülne először az utcára.

Tehát óvatosan ostorozzad az "ostoba fogyasztókat", mert hiteligénylő magatartásuk elég sok fejlett államban jelenti ma a stabilitás kulcsát. Ha történetesen multinak dolgozol, akkor már most az ostoba, hitelre plazmatv-t és suzukit vevők kezében van a te állásod. Ha ők a te példádat követnék, nem sokára már BKV bérletre sem lenne pénzed.

U.I.: Szélsőségeseim meg nincsenek...

Cseppem 2008.11.01. 11:01:29

Te sipi, most komolyan, te akarsz felelősségre tanítani engem?????

héhó! 2008.11.01. 11:04:10

Sipi: nálunk a szociális hálót jobb és baloldalt is nagyon félreértelmezik. Ahogy mondod, egyszerűen nem jár! Ha valaki szerencsétlen körülmények közé kerül, annak jár egy tál meleg étel, meg egy pár szelet zsíroskenyér, és némi tüzelő. Nálunk valahogy úgy gondolják, hogy aki rossz sorba került, annak jár ugyanaz, mint a szerencsésebb társaiknak, és az állam feladata a kiegyenlítés.

Kicsit más: Pedagógus ismerős meséli, hogy mostanában az esélyegyenlőség és a felzárkóztatás az egyetlen, amiről hallanak, amire a tanterv készül. Tehát a cél nem az, hogy legyenek jobb képességűek, akikből majd lesz tanár/orvos/mérnök/jogász meg legyenek átlagos és rosszabb képességűek, akik szintén megtalálhatják a helyüket a társadalomban (legfeljebb takarítók, bolti eladók, operátorok, adminisztrátorok lesznek, nem pedig nagyságosjogászurak), hanem az, hogy mindenki fel legyen zárkóztatva esélyegyenlőként.
Emiatt aztán a jó képességű diákok egész nap a lábukat lóbálják, mert a gyengébbek sebessége a meghatározó mindenben.
Ezek szerintem alaposan félreértelmezett szerepkörök, az állam (a kommenizumust leszámítva) sosem fog tudni a tömegekből egyforma képességű embereket csinálni, akiknek aztán kiutal 1 kocsit, 1 hűtőt, 1 szobág/fő, és mindenki boldog lesz, mert nincsenek élősködők, nincsenek jobban élők, nincsenek sikeresebbek.

Sipi 2008.11.01. 11:06:39

nagyon helyes
legyen recesszio
hulljon a fergese. ha en is utcara kerulok, akkor ezexerint nem voltam eleg ugyes, eleg okos. tehat akkor meg erosodnom es fejlodnom kell.

de abbol nem fogok tanulni, ha allandoan megvedenek a donteseim/hulyesegeim kovetkezmnyeitol.

tudod mi fog tortenni, ha az allamok most megsegitik az adofizetok penzebol a maganszferat?elodazzak a recessziot. ugyanugy be fog kovetkezni 10 ev mulva, csak mivel nem hullottak ki azok, akiknek ki kellett volna, hatvanyozottan fog lesujtani a valsag. a valsagnak ugyanis az a szerepe, hogy kiszorja a piacrol az oda nem valokat, valamint a vagyon ujrafelosztasa.


igy viszont mit tanulnak meg a balfaszok?
hogy azt csinalnak, amit akarnak, mert ugyis kihuizzak oket a szarbol kozpenzen.
hat ez mekkora tutisag, aztaqrwa...


Ui.: szerintem az egy szelsoseges nezet, hogy az allamnak mindenaron segitenie kell.

Sipi 2008.11.01. 11:08:35

Cseppem

muszaj, mert a jelek szerint nem sok kozod van hozza.

ha szerinted az a normalis, hogy ha valaki elcseszi az eletet, akkor az allam, mint egy ingyenes hulyeseg elleni biztositas majd karpotolja, akkor bizony van mit tanulnod felelosseg kerdeseben.

Cseppem 2008.11.01. 11:10:15

Én nem okoltam senkit semmiért, nyugodtan vissza is lehet olvasni, én csak a kezelési móddal nem értettem egyet. Azt azért szabad ugye? Az én életemért és döntéseimért én vállalom a felelősséget. Nem kell helyettem senki megtegye. De ne próbáljon már meg olyan felelősségre oktatni aki max. magáért felelős. A kormány eddigi rossz politikája is sajnos belejátszott a dolgok elfajulásába. Talán nem tetszik, de ez van. És ezt az én családom is megérzi tetszik- nem tetszik. Gondolom, hogy ezért nem kell nekik tapsolnom.

Cseppem 2008.11.01. 11:13:33

.Elég elcseszett életed lehet, ha szerinted az a felelőtlenség, ha valaki családot nevel, dolgozik, nem áll sorban segélyért, de panaszra meri nyitni a száját -jogosan-, mert már nem bír megélni. Tanulj barátom, mert rád fér.

héhó! 2008.11.01. 11:16:33

Cseppem: én például egy szóval sem mondtam sohe, hogy a kormány olyan frankón csinál bármit. Sőt, én még olyat sem szoktam mondani (tudom emiatt komcsi vagyok), hogy bezzeg a másik milyen jól csinálná. Ez egy elkúrt ország, elkúrt politikai döntéshozókkal (itt is, ott is).
Sajnos ez ellen egy átlag ember, mint én (vagy gondolom, mint Te) 1 módon védekezhet jelenleg, hogy megpróbál nagyon erősen a saját lábán állni, és véletlen sem olyan helyzetbe kerülni, hogy a politikusok segítségére kelljen várnia. Inkább óvatos legyen valaki, mint bátor, amiről könnyen kiderül, hogy vakmerőség.

A legnagyobb félelmem egyébként az, hogy ezen a vonalon a következő 10-15 évben semmi változás nem lesz, azok az emberek, akik tenni tundnának valamit túlzottan benne vannak ebben a mi vagyunk a jó fiúk, ők meg a hazáruló aljadékok, így aztán bármi áron meg kell semmisíteni (szó szerint) a másik oldalt, és ha valakinek 10 gondolatából 9 erről szól, az nem fog tudni kiegyezni, az nem fog tudni hirtelen az ország érdekében 1 irányba húzni. Jelenleg ha valamelyik politikai erő azt mondja fehér a másik rávágja, hogy fekete... :/

Sipi 2008.11.01. 11:24:59

Cseppem

"A kormány eddigi rossz politikája is sajnos belejátszott a dolgok elfajulásába. "


ezert kell az embernek fuggetlenitenie magat.
nem arra varni, hogy majd jon egy messianisztikus miniszterelnok, aztan majd megcsinalja nekem a tutit.

Watchman 2008.11.01. 11:26:26

Sipi 2008.11.01. 11:06:39
Azért érdekes, hogy a fejlett világ New York-tól Párizsig nem ért veled egyet... Biztos, hogy Merkel és Brown a hülye, és egyedül te vagy helikopter?

Egyébként még nem válaszoltál kérdésemre, hogy ha Mo.-on kommunizmus van, mert az állam beavatkozik a versenyszférába, akkor most mindenki vörösödik Washingtontól Tokióig? Szerintem szóljunk Sztálinnak! Megcsináltuk :)

Watchman 2008.11.01. 11:30:48

héhó! 2008.11.01. 11:04:10

Azért nem ártana belátni, hogy itt nem csak a kicentizett hitelek dőltek be.
Meg kellene érteni, hogy a hitelezés önmagában nem rossz, sőt! Lehet azon vitatkozni, hogy az állam milyen szinten szóljon bele a pénzügyi szféra működésébe, mi a túl erős állami beavatkozás, és mi a kevés. De ez a jöjjön a recesszió, senki ne vegyen fel hitelt, mert az a jó mentalitás (kövezzetek meg de szerintem) alapjaiban, és teljesen téves.
És most köszönöm a vitát, de mennem kell. :)

Cseppem 2008.11.01. 11:31:36

Pontosan, de én nem a saját hibámból kerültem ebbe a helyzetbe, és nem állambácsi segítségét várom. De azért az ellen lehet tiltakozni, amikor ellehetetleníti az életemet vagy nem? Nem gondoljátok komolyan, hogy hamut szórok a fejemre, hogy milyen hülye voltam, hogy hitelt vettem fel - amit akkori körülmények között simán fizettem és még élni is tudtunk és gyereket is nevelni-, a munkahelyeink a párommal megmaradtak, fizetésemelés minimális, de a törlesztőrészletek évről évre nőnek. Nem keseredtünk el emiatt, hanem plusz munkát vállaltunk. És minden megy tovább.

Cseppem 2008.11.01. 11:33:15

Sipi kedves szállj le rólam, érdemi dolgot még nem hallottam tőled. Lehet, hogy te sem tőlem, de nem igazán izgat.

Cseppem 2008.11.01. 11:34:27

Én is lemondok most az épületes beszélgetésről, mennem kell ugyanis.

Sipi 2008.11.01. 11:37:50

Watchman

ez nem kommunizmus, hanem siman ostobasag. egyfajta vallas, aminek az allam az istene.

egyebkent nagyon sokan nem ertenek egyet vele, hogy az adofizetok penzebol finanszirozzak meg az elerulhetetlen elodazasat.
a valsag a kapitalizmus velejaroja. resze a rendszernek. ha pedig egy rendszernek az egyik reszet megpiszkaljuk, az az egesz rendszer mukodesere kihat. a kapitalizmus arra epul, hogy az eletkepesebbek masok fole emelkednek. fuggetlenul attol, hogy valaki hova szuletett, milyen csaladba, milyen osoktol, foldrajzilag hol, ha a kepessegeit jol fejleszti, jol kamatoztatja, akkor eredmenyesebb lesz a versenyben. ez az, ami motival, ez a rendszer "uzemanyaga". de ha mestersegesen felemeljuk azokat, akik ezt nem erdemlik meg es tesszuk ezt azok rovasara, akik nem sajnaljak az erejuket, idejuket, energiajukat aldozni egy jobb eletert, akkor oda lesz a motivacio.
minek tanuljak, minek fejlodjek, ha akkor is a gyoztesek kozott lehetek, ha nem erdemlem meg, mert megvedenek a hulyesegem, a lustasagom kovetkezmenyeitol? azert, hogy aztan masok eljenek jol belole erdemtelenul?

Sipi 2008.11.01. 11:39:12

"de én nem a saját hibámból kerültem ebbe a helyzetbe"

ahha
es akkor te aztan qrwara mindent tudsz a felelossegrol..

nekem ugy tunik, a haritasarol inkabb:-D

Cseppem 2008.11.01. 11:46:40

Légyszíves hagyj engem jó. Mit tudsz te ezekről a sok ezer ember érintő dolgról?? Tálon most azért is hibás leszek, mert gyereket vállaltam?? Kérdezd meg anyukádat, talán téged levegőből nevelt fel?? Kis tacskó vagy még ezen a téren, ne próbálj már meg engem okítani plííííz. Abból te jól nem jöhetsz ki. Nem jöttél még rá, hogy amit ma jónak gondolsz az lehet, hogy holnap rossz lehet?? Gratulálok a makulátlan előrelétó életedhez, de nekem te ne okoskodj.

boka · http://csaszu 2008.11.01. 11:51:39

"máris kiesik aki a választásokon az aktivak terhére akar előrébb jutni

cigány, nyugdíjas, diák, adócsaló, csokolom "


Ezzel a négy népréteggel ki is merült a magyar társadalom !

Sipi 2008.11.01. 11:54:20

cseppem

ha teher a gyerek, minek vallatad?
ha nem okoz oromet?
azt hitted, hogy majd minden ugy lesz, mint elotte? hogy nem kell lemondani, aldozatokat hozni?
a szuleim megtettek. es soha nem panaszkodtak amiatt, hogy le kell mondaniuk bizonyos dolgokrol miattam, vagy a hugom miatt.
de ok vallaltak a dontesuk kovetkezmenyeit.

te miert nem akarod?


es az, hogy kinek irok, az en dolgom. nem szabod meg. ha ide beirsz, egyszeruen jogomban all reagalni ra.
ha nem tetszik, nem kell irnod. de azt nem szabod meg, hogy en mire es mit reagalok.

boka · http://csaszu 2008.11.01. 11:58:51

Gyerekeket vállalni nem onánia, de majd öregkoromra lehet, hogy megdob egy kis zsebpénzzel valamelyik utód ! Nem a gyerekvállalás a legnagyobb kisértés, hanem a gyerekes anyukák a játszótéren!

belizar 2008.11.01. 12:12:34

Sipi: A "kinek hány pofon jár" kérdésében:
A balga állampolgárok elég nagy pofonokat kapnak éppen most, sőt még az unokáik is kapnak majd a szeléből.Ha minden okok ősokát keresnénk, akkor eljutnánk Ádámig és Éváig.
A lényeg: ha valakit megbíz az ország, hogy ő azt vezesse, akkor az a valaki a lopás/lenyúlás mellett idejének legalább 10%-át arra kéne fordítsa, hogy azért még menjen az ország szekere. Az MSZPSZDSZ-nek az utóbbi 6 évben ezt a 10%-ot nem sikerült erre fordítania. Ezért kerültünk másodszor is államcsőd közelébe. (szerintem 2006-ban már ott voltunk)

Cseppem 2008.11.01. 12:16:55

A gyerek már előtte is megvolt te tudálékos. Nyugodtan felfoghatod, hogy a világ nem úgy működik mint egy számítógép. És miből gondolod, hogy ma eltartani egy-két gyereket nem jár lemondással?? Biztos tudod, igaz? Én úgy vállaltam a gyerekeimet, hogy el is tudom tartani őket, képzeld. Nem járok segélyért, hanem lemondok egy rakat dologról, és mivel ma már ez sem elég akkor pluszmunkát vállalok Tudod, amíg vannak akik így gondolkoznak mint te, addig egy család nevelése, és normális eltartása sosem lesz érték. Csupán annyit kellene tenned, hogy megérted azt, hogy másmilyen gondjaim vannak mint neked (jaj, persze bocsi, neked nincsenek), és más az értékrendem. És ez nem azt jelenti, hogy én bárkitől elvárnék bármit, de azért azt sem tudom megtenni, hogy éjt-nappallá téve dolgozzak, fogjam be a számat, és lelkesen fogadjak el mindent ami az életünket és a megélhetésünket negatív irányba befolyásolja. A te felfogásod szerint azt kellene tennem igaz? Aztán meg jól dögöljek meg, mert megérdemeltem?? Kérlek gondolkozz, és ne mindenáron rám akard hárítani a létező összes felelősséget.

Sipi 2008.11.01. 12:19:27

belizar

leszarom, kinek hany pofon jar
az mszp es az szdsz kepviseloit nem az ufok tettek le az alfoldi ronasagon.
mi valasztottuk oket magunk kozul. tehat kar ezzel takarozni.

mellesleg tovabbra sem az mszp es az szdsz kepviseloi felelotlenek, hanem a polgarok
olyannyira, hogy akar le is nepszavazzak a felelosseget, akar a koztv szekhazat is felgyujtjak csak azert, hogy ne kelljen szembenezniuk azzal, hogy a sajat eletuk az o dolguk, nem akormanyoke, allamoke, nemzeteke, onjelolt messiasoke.

soha nem fog senki gondoskodni rolatok.
tessek szepen megtanulni a sajat labatokra allni.

Sipi 2008.11.01. 12:24:07

Cseppem

en nem ezt mondtam

en azt mondtam, hogy kar a felelosseget a sajat eleted alakulasaert masokra kenni.
egyedul rajtad mulik, hogy milyen lesz. es ha valamit bevallaltal, akkor legy kovetkezetes.

en ugy gondoltam, nem akarok lemondani. ezert vagyok notlen 35 evesen. nekem ez igy jo. majd kesobb, amikor neked lesznek gyerekeid, akik tamogatnak ugy, ahogy en tamogatom az en szuleimet es nekem nem, akkor en majd tudomasul fogom venni, hogy en nem szenvedtem meg a yereknevelessel fiatal koromban, ahogy te.

de semmikeppen nem foglak ezert teged, vagy kormanyokat hibaztatni.

neked ezt kellene felfogni vegre.
bevallaltad, akkor csinald. es ne mastol vard, hogy megoldja azokat a gondokat, problemakat, amiket te vallaltal fel. es azert se masokat hibaztass, ha rosszul merted fel a lehetosegeidet es az elotted allo feladatot.

Cseppem 2008.11.01. 12:31:36

Ennyi erővel magyar állampolgároknak sem kellene lennünk. De ezt sajnos nem választhattam meg. Ha ennyire csak és kizárólag magunkra vagyunk utalva, akkor minek szükséges államban élnünk, és miért kell ide adóznunk??

Cseppem 2008.11.01. 12:32:36

Nem az én felvevőmmel van baj.

boka · http://csaszu 2008.11.01. 12:48:25

"akkor minek szükséges államban élnünk, és miért kell ide adóznunk?? "

Ahogy a fidesz mondta a Magyar Postának: Tartozni kell valahová !

Sipi 2008.11.01. 12:51:51

Cseppem

dehogynem valaszthatod meg.
ne aggodj, ha tovabb megy a nepnemzeti adocsalojatek, akkor majd en valasztok magamnak masik allampolgarsagot.

ugyanis el lehet innen menni, ha nem tetszik.
ez a kulonbseg a diktatura es a szabadsag kozott. a kadari szocializmusbol nem mehettel el.

es nem vagy magadra utalva teljesen. ha elut egy auto, akkor felszed a mento. a gyereked tanitjak az adofizetok penzebol. uzemeltetik az onkormanyzatokat. vannak utak.

az allam feladata nem az egyenek boldogsaganak elhozatala, mivel nem alkalmas erre a feladatra, mert ami neked boldogsag, nekem nem biztos,hogy az. az az en dolgom.

az allam feladata a tarsadalomnak, mint egyseges rendszernek a mukodtetese.


egyebkent megkerdezhetem, ha forditva sul el a dolog es a deviza alapu hiteleden egy hirtelen es tartos forinterosodes miatt nyersz parszazezret, akkor mennyit adnal abbol az allamnak?
semennyit, ugye..?

Pelso 2008.11.01. 12:56:52

"akkor minek szükséges államban élnünk, és miért kell ide adóznunk?? " Hát persze, éljen az anarchia

boka · http://csaszu 2008.11.01. 12:59:29

"tartos forinterosodes miatt nyersz parszazezret, akkor mennyit adnal abbol az allamnak?"

Rögtön befekteted túrórudiba, villanyszámlába, benzinbe stb., tehát abból is részesül az állam és a versenyszféra is. Amikor kamuból ( hitelből )pörög a gazdaság, akkor a megnövekedett versenygazdasági igényekből meg kell növelni az államapparátus létszámát ( vagy a hatékonyságot növelni, de az tabu ), amikor kipukkad a lufi, akkor mi van !?

Sipi 2008.11.01. 13:05:01

"amikor kipukkad a lufi, akkor mi van !?"

ez van, ami most van:-D

Attila 2008.11.01. 13:13:20

Pfff, eléggé felforrósodott itt a hangulat. Az ember kedvét elveszi a véleményének a leírásától, amikor a cikket jegyző "író" nemes egyszerűséggel lebarmozza az ellenvéleményen lévőket. Azt hiszem, ilyenkor már felesleges vitatkozni.
A másik, ami mindig lenyűgöz, az az, hogy egyesek bármilyen témát laza egyszerűséggel vezetnek át egy jó kis lucskos zsidózásba. Az ilyen emberekkel kár vitatkozni, ha a történelem nem tanította meg őket, arra, hogy a rasszizmus miért zsákutca, akkor én pár hozzászólással tuti nem fogom őket meggyőzni.

boka · http://csaszu 2008.11.01. 13:18:18

"bármilyen témát laza egyszerűséggel vezetnek át egy jó kis lucskos zsidózásba"

Mert mindenki tudja, hogy a zsidóknak nagy az orruk és van egy titkos kézfogásuk :D

Sipi 2008.11.01. 13:30:28

boka

ezek az emberek ilyen "power save' ozemmodban mukodnek..
megsporoljak a gondolkodas megterhelo es energiaigenyes feladatat.
ugye a belelegzett oxigen 20, az energiaforraskent szolgalo glukoz 25%-at hasznalja el az agy annak ellenere, hogy a test tomegenek mindossze 2%-at teszi ki. az antiszemitak ennek akar a felet is kepesek megsporolni, hiszen barmilyen problemaval talaljak magukat szemben, nem kell a lehetseges megoldasokon gondolkodni, vagy tobb megoldas kozul valasztani;-)

ott van keznel a megoldas. lehet reflexbol tolni, mint a kutyak a nyaladzast pavlovnal;-)

boka · http://csaszu 2008.11.01. 13:36:52

"kutyak a nyaladzast pavlovnal;-)"

A tehenek meg kakálás közben nem kérődznek !

Bevallom, én is felfelé sikítok a hullámvasúton !

Corry 2008.11.01. 14:39:35

Érdekes volt ezt mind végigolvasni, Sasika, igazad van, sajnos ugyan a Népszava cikket nem tudtam elolvasni, de sejtem a tartalmát. Fletó barátunk megpróbálja a Fideszre kenni az egészet, ez legalább akkora baromság, mint a "Gyurcsány a hibás".
Mosolyogtam egy jót a felháborodáson, amikor a népet is felelőssé tették az egészért. Merthogy a magyar nép úgy jó, ahogy van ez a hozzáállás a dolgokhoz úgyszólván tökéletes.
Ugyan már 11 éve nem dolgozom a közszférában, de zavar még mindig, amikor a közszférában dolgozókat eltartottaknak tüntetik fel. Mert nem kéne azok legyenek, de hát a sajátos magyar helyzet szerint mégis azok, Másképpen, számokkal a 800 ezer közszolgából 400-450 ezerre kábé szükség van, ha csak ennyien lennének, akkor minden rendben is lenne. De most a 800 ezren nem tudják, csak sejtik, ki tartozik a 450 ezerbe...

Azt hogy ki a felelős, nehéz megmondani és azt hiszem minden, mindenki elhangzott már, csak a súlyozás más.

Nézzünk egy példát:

Vegyünk egy autógyárat, vagy valami más gyárat és tegyük le gondolatban egy olyan régióba, ahol nagy a munkanélküliség. Ez a gyár igényeljen egyrészt fegyelmezett, szaktudással rendelkező szakmunkásokat és mérnököket, valamint olyan melósokat is, akiknél a szaktudás kevésbé fontos, de a megbízhatóság és a munkabírás fontos.
Képzeljük magunkat a cég HR igazgatója helyébe, irigylésre méltó helyzetben van, hiszen nagy a munkanélküliség, sok ember akar dolgozni, tehát válogathat a jobbnál jobb emberek között...
Abba is hagyom, mert Andersen volt a nagy mesemondó és nem én. A HR-es alig fogja tudni összeszedni a munkaerőt a gyárhoz.
A munkanélküliség kicsit fog csökkenni, mert a munkanélküliek nagyobbik része nem fog tudni elhelyezkedni.

Hitelt viszont ez a munkanélküli réteg is tud felvenni, lásd a TV2 riportját, ahol bemutatták, hogyan kell jövedelempótló és egyéb segélyből autót lízingelni.

Na erre jön rá a politikai, aki mindenkit hülyít, de a legfogékonyabbak azok, akik nem a gyárban dolgoznak, hanem a politikai helyzettől függ a segélyük, majd az állam ad nekünk kolbászból kerítést jelszóval.

Jelzem, hogy a választójog általános, tehát láttunk arra is biztatást a közelmúltban, hogy a jólétet meg lehet szavazni magunknak.

Majd azok a rohadt gazdagok mint példul én befizetem adóban az ehhez szükséges pénzt, mert mint adófizető én is kisebbségben vagyok, a hátrányos megkülönböztetés esetemben is megvan, meg az előítélet is.

Na akkor itt ki is a felelős?

Corry 2008.11.01. 14:43:37

Egy kimoderálásra váró alapigazság a következő:
szerintem minden társadalom annyira sikeres, amennyire a hülyéket/lustákat is meg tudja mozgatni.

Sokan röhögtünk még a cócalizmus vége felé az amerikai user manualokon, hogy milyen hülye emberek részére írhatták, pedig van benne valami: ha minden lépést leírnak lépésről lépésre, akkor a hülye amerikai titkárnő is meg fogja tudni csinálni a dolgot, hasonlóképpen leírva a dolgokat, a gyári munkás is.
No comment.

boka · http://csaszu 2008.11.01. 14:59:34

"rohadt gazdagok mint példul én befizetem adóban az ehhez szükséges pénzt"

pontosítsunk: a jövedelem adók 70 %-át a bevallást készítő magán adózók 30%-a fizeti be.
Az áfa és egyéb járulékok 80%-át az 1000 legnagyobb vállalat fizeti be. Ezen nem segít a fehérítés ! Arra jó példa, hogy a "középréteg " ne mondja már : hogy az én adómból .......

boka · http://csaszu 2008.11.01. 15:03:46

Talán ezért is mindegy, hogy a fodrász ad-e számlát, mert ha ad, akkor a felső 1000 vállalatnál tud kevesebbet vásárolni a fodrász és áldozata egyaránt. hatodik ötéves terv, vagy ötödik hatéves terv ugyanaz

Corry 2008.11.01. 15:24:17

Valahol annál a mozzanatnál kell keresni az igazi "elqrtuk" -at és a felelősöket, hogy az elébb emlitett gyárba (de ne legyen gyár, hanem bármely tevékenység, amely értéket termel és folyamatosan kell végezni, nullától különböző sziínvonalú munkavégzés mellett)
tehát az említett gyárba egyre kevesebben tudnának elmenni közülünk dolgozni, míg a gyárból kirekedtek igényei is igencsak magasak ahhoz képest, hogy mit is érnek.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.11.01. 16:15:58

Attila,
nem a más véleményen lévőkre mondtam, hogy barmok, hanem az anyázókra, törpe Orsóst emlegetőkre stb.

jozo 2008.11.01. 20:06:00

boka · csaszu 2008.11.01. 14:59:34

szeretnélek javítani:

az áfát mi fizetjük, 10 millióan

nem a cégek - ők a járulékot utánad, de végülis helyetted (ha a főnök szán rád 100e Ft, akkor rögtön 75-ről kezdi a szöveget, hisz 32% megy a közösbe -> neked a 75nettója, talán 40 ha jut, amiből 1/6od a 20%os áfa, vagyis szumma 32-35Ftot költesz el szabadon, de ez messzire visz)

a cégek és nagy foglalkoztatók érdeme, hogy sok embernek adnak munkát, Így sok a járulék, adó
de a multi qrvára nem fizet adót, mert kapott annyi kedvezményt, segélyt, támogatást, hogy pár %os a kötelezettsége
az igazi teherviselők a KKV-k és a magyar cégek -> de ők is inkább a felvidéket és erdélyt segítik, mert ott veszik az autót, ott tankolnak, ott vásárolnak be, abból se áfa, se más adó nem jut az APEH-hez... (paradox, hogy minimális az állami segítség a szomszédos magyaroknak, de az ő országjaiknak viszont már súlyos MRD-ban segít így Gyurcsány, mindegy, ez is messzire visz)

az áfa viszont azért jó, mert azt megfizeti az is, aki feketén dolgozott, hisz a cigi, benzin adóját ők is fizetik...

boka · http://csaszu 2008.11.02. 00:10:00

"az áfát mi fizetjük, 10 millióan"

Mégegyszer: Nem ! A legtöbb áfát az ezer legnagyobb adóteljesítménnyel bíró vállalat fizeti !

jozo 2008.11.02. 12:32:23

boka · csaszu 2008.11.02. 00:10:00

sziasztok!

Boka: általános forgalmi adó

www.penzugysziget.hu/ado/altalanos-forgalmi-ado.html

az adóterhet a végfogyasztó fizeti meg: ezért jó az áfa a plazmatévénél, a BMW-nél, a ciginél, a kenyérnél és a benzinnél: lehet hogy adót csalok, de ezt meg kell fizetnem, amint elköltöm a pénzemet

a végfogyasztó fizeti meg, nem a multi

a multi (és minden más cég itthon, a kicsi, a nagy és az indián) nagy többségében visszakéri (=igényli)

mert megteheti!

meg is teszi (kivétel aki alanyi vagy tárgyi jogon áfamentes, de ez részlet kérdés)

illetve, most hogy mondod: technikailag az államnak a cég fizeti be (mert TE neki fizeted), de mert ő meg a visszaigényelhető részét vissza is kapja, szóval helyetted a bolt (=Tesco, Cba és Media Markt) fizeti be az apehnek

de se az audi, se az otp nem fizet áfát

komment 2008.11.02. 20:36:11

Te boka, tudod te egyáltalán mi az az áfa? Komolyan kezdek kételkedni..

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.11.02. 21:10:13

"de se az audi, se az otp nem fizet áfát "

éppenséggel, ha az otp vesz egy audit, akkor de.

és éppenséggel pl. a cégem nettó áfa befizető és bizony jóval többet fizet be, mint amennyi a dolgozók fogyasztása együtt.

funkc. analf. rulz.

jozo 2008.11.03. 09:00:29

re, hi!

nem akarom hosszúra fogni, tényleg utoljára irok ide, ezzel kapcsolatban

az, hogy nettó áfa befizető vagy, végül is jó, ugyanis azt jelenti a hozzáadottérték után fizetendő adód (ez az áfa) pozitiv

vagyis a visszaigényelhető áfád (veszel valamit, abból igényled vissza) és a fizetendő áfád (eladod a termékedet, az után) különbségét kell befizetned (vagy visszaigényelned): amit megtermelsz, többért adod el, mint amennyiért vetted (bérköltséget és egyebeket most kihagynám a számításból)

de azt az áfát, amit Te befizetsz, a számláid alapján a vevőidtől Te már megkaptad

Gyakorlatilag ez az összeg "csak" átfolyik rajtad (maradjunk legálisak), mert nettóról alkudtok a vevőddel, aki számla alapján az áfát majd visszaigényli (ha pl csavart adsz el egy polcgyártó cégnek)

ha viszont ő a végfogyasztó (mert te vagy a Cba, tesco, media markt, ahogy fenn írtam), akkor neki nincs mi alapján visszaigényelnie...
süti beállítások módosítása