HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Szülői alkalmassági vizsga

2009.10.26. 16:01 sasika61

 

„Egyre több sajtóhír szól arról, hogy alkoholizáló, drogfogyasztó, pedofil, gyermekeivel szerelmi viszonyt létesítő, gyermeket verő (hajhúzó), gyermekeket molesztáló, munkahelyi számítógépen szexfilmet néző, magánéletében sztriptíz táncos „szülő” veszélyezteti a gyermekeinket otthon, a családi házban.
A tanár kötelessége megvédeni a gyermeket a szülői túlkapásokkal (testi, lelki erőszak) szemben. De a tanárok félnek. Félnek, hogy a szülő megbosszulja, ha véleményt mernek nyilvánítani munkájáról, magatartásáról.”
 
Akár teljesen át lehetne írni ilyen szellemben azt a közleményt, amit a Magyar Szülők Országos Egyesülete adott ki, melynek egyik fontos eleme, hogy a szervezet alkalmassági vizsgára küldenék a pedagógusokat. Önmagában ezzel még egyet is lehetne érteni, bár aligha hiszem, hogy a nyilvánvalóan őrültek kivételével komoly szűrőt jelente az efféle vizsgálat. A közlemény hivatkozik orvosokra, ügyvédekre: ki nem találkozott még a pályájukra alkalmatlan doktorokkal?
 
A közlemény hangneme azonban teljességgel elfogadhatatlan, lényeges tartalmi elemei, javaslatai is sértőek: „Be kell vezetni a pedagógusok egészségügyi, mentálhigiénés állapotának vizsgálatát. A pszichológiai vizsgálat tárgya lehet többek között: az érzelmi negativitás, depressziós tünetek, pszichés distressz mérése, a kiégés (burnout) jelenségének vizsgálata. Be kell vezetni a pedagógus kompetenciamérést, amelynek célja a pedagógusok szakmai felkészültségének vizsgálata” – ilyesmikkel kívánják megvédeni gyermekeiket a tisztelt szülők. A szöveg hangneme lekezelő, azt a véleményt sugallja, mintha itt a tanárok többsége gyermekmolesztáló, pedofil, szakmailag alkalmatlan, kiégett, depressziós stb. lenne.
 
Megkíséreltem visszalőni a labdát: a közleményt bevezetőjében kicseréltem a pedagógus kifejezést a szülő szóra: teljes egészében megállja a szöveg a helyét. Sőt, megkérdezhetném: az alkoholizálók, drogfogyasztók, pedofilok, gyermeket verők, munkahelyi számítógépen szexfilmet nézegetők stb. között a pedagógusok vagy a szülők vannak-e többségben? Javasolhatnám, hogy gyereknemzés előtt a leendő szülőket is el kellene küldeni pályaalkalmassági vizsgálatra, az érzelmi negativitás, depressziós tünetek, pszichés distressz mérésére, a kiégés (burnout) jelenségének vizsgálatára, vagyis mindarra, amit ők szeretnének bevezetni.
 
Megkérdezhetném, javasolhatnám – de minek? Előbbre vinne ez valamit? Előbbre visz a szülők közleménye bármit is? Ezt a közleményt olvasva lélekszakadva menekül a pályáról, aki oda nem alkalmas? Ugyan, dehogy. Legfeljebb elmormol egy káromkodást. Négygyermekes magyar szülőként ezt teszem én is…

9 komment

Címkék: oktatás közélet iskola magyar szülők országos egyesülete

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr441476565

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérges gomba 2009.10.26. 22:23:12

Ez a szülők országos egybesülete egyre jobban kezd meggyőzni engem arról hogy inkább a "hisztis mimózák hisztis mimóza szülei" című teadélután lehet sajnos túl nagy anyagi sé szabadidős háttérrel, az utóbbi időben amit éán hallotta róluk nem tanúskodik túlzott épelméjűségről

Anand 2009.10.26. 23:22:26

Tény, hogy a pedagógus pálya sem mentes a komoly stressztől, és az is tény, hogy nem egy kiégett, alkalmatlan, depis stb. pedagógust ismerek. Meg orvost meg buszvezetőt meg politikust meg postást is. Akik mind szülők is egyébként, és mint ilyenek erősítik a visszadobott labdádat.
A kedves szülőnek otthon lenne érdemes előbb szétnéznie, bár a kezdeményezésből jóakarattal azt is leszűrhetem ha akarom, hogy ezek a szülők legalább ilyen szinten törődnek az utódaikkal.

Corry 2009.10.27. 14:15:11

Először a globál intoleranciát és a médiahisztit kéne mederbe terelni és utána jöhetne esetleg a pályára nem való szakmabeliek rostálása.
Attól tartok, hogy az első pont (globál intolerancia visszaszorítása, stb.) nagyon jót tenne a szakmabéliek szűrésének is, mert nem maradna kit kiszűrni...

Chalabre (törölt) 2009.10.27. 17:27:59

"Javasolhatnám, hogy gyereknemzés előtt a leendő szülőket is el kellene küldeni pályaalkalmassági vizsgálatra"..

Ez valóban sokkal, de sokkal égetőbb probléma... Boldog-boldogtalan potyogtathatja a gyerekeket és nevelhet belőlük lelkileg kiégett, egy életre sérült betegeket. Nemzeni és szülni a legtöbben képesek, azonban tisztességben-szeretetben nevelni???

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2009.10.27. 18:15:47

@Chalabre: @Corry:
Az fáj ebben a nyilatkozatban legjobban, hogy a tanárokat szinte ellenségként kezelik benne, akiktők óvni kell a gyerekeket, így aztán nehéz elfogadni azt is, aminek egyébként lenne értelme.

Corry 2009.10.27. 20:10:52

@sasika61:
Egy ilyen országos szerv mint a szülők országos "önszerveződése", szükségszerűen valami politikai dolog, és ebben most az oktatásban még a liberális tanok dominálnak sajnos (ezt mint 4 gyermekes apa írom).

Neked Sasika a következő megközelítést gondolom járhatónak: koncentrálj azokra az osztályokra, ahol tanítasz és főleg ahol ofő vagy, az ottani véleményekkel foglalkozz reagálj rájuk, a többit sz.rd le nagy ívben. (Bocs a vulgáris kifejezésért, de ez illik legjobban az egészhez).

Most a liberálisok agonizálnak és ebbe sok minden belefér, többek között ez is.

Corry 2009.10.28. 09:11:10

Erről beszéltem, majd ők "fent" szépen elvitatkozgatnak a dologról.

www.inforadio.hu/hir/belfold/hir-311415

Chalabre (törölt) 2009.10.29. 15:43:14

Magyar Szülők Országos Egyesülete.
Mostanában egyre többször hallok róluk, míg korábban soha.
Elsősorban nem a szülőket kellene helyretenniük? Először a saját portájukon kellene talán rendet tenni, ellenőrzést gyakorolni...

Ezt a szülővé válás kérdéskörét sohasem értettem...

Múltkor olvastam egy tesztet. Rengeteg gyerek sodródik a folyóban, ki kell őket menteni, s egyre többen vannak. A legnagyobb hős nem az lesz, aki lélekszakadva menti őket, hanem aki felmegy a folyón és a probléma gyökerét írtja ki, állítja le, vagyis azokat, akik dobálják be a gyerekeket a folyóba. Márpedig jelenleg amit látok, szinte több gyerek úszik az árral, magára hagyva sodródva a fennmaradásért, mint akik a parton a szülők által terelgetve, kézenfogva sétálnak és nyugodtan szemlélhetik, megismerhetik a világot, felkészülhetnek a nagybetűs életre.

Sasika tudja, hogy nem vagyok elégedett a tanárok munkájával, de minden viszonylagos... A szülőkéhez képest kiemelkedőek, mivel a szülők nagy része, mint szülő számomra a béka segge alatt van.

A tanár titulusért legalább tanulni kell, felvételizni, jónéhány vizsgát sikeresen letenni, gyakorlati hozzáértést is felmutatni, készülni az órákra, a szakfelügyeleti ellenőrzésekre stb. Oké nincsenek olyan intenzíven, olyan mélységgel ellenőrizve, átvilágítva később, mint mondjuk a versenyszférában sok pozícióban dolgozók: üvegfalú irodák, telefonos beszélgetésekbe, elektronikus levelezésekbe napi szinten bármikor belehallgatva,belenézelődve, napi menetrend követése, riportolása stb (a ló másik oldala, szélsősége bizalom nélkül), vagy ahogy mondjuk orvos egyedül nem állíthat diagnózist, terápiát egyetlen beteggel szemben sem (ahogy tanár már inkább mit hogyan tanít napi szinten), mert egy egész kollektíva, vizitelő csapat főorvossal átnézi, véleményezi, felülbírálja minden áldott munkanap stb...

Értem én, hogy a szülők nagyobb kontrollt, több ellenőrzési pontot, jobb visszaigazolást várnak. Csak az a furcsa, hogy ők meg szinte semmilyennel nem rendelkeznek. Legalábbis szülővé válni 18 év felett semmilyen ellenállásba nem ütközik, amennyiben a természet ennek nem áll útjába.

Állítólag 6 milliárdan élünk e golyóbison... Mondjuk megközelítőleg 3 milliárd férfi és 3 milliárd nő. Ebből több milliárdan képesek nemzeni és több milliárdan szülni, s ehhez semmilyen tehetség, érzék, külön képesség, vizsga stb nem szükségeltetik. Mindenki számára nagy eséllyel elérhető. Nincs tiltás, bukás társadalmilag. Ha azonban megszületett a gyerek, az egyetlen kontroll a gyerekvédelem, a gyámügy, amely elvehet, ellenőrizhet. Csak menti a gyerekeket a folyóból, ahogy tudja, de nem megoldja, ne adj isten megelőzi a problémát, vagy csírájában szabályozná.

Hányszor halljuk gyerekektől, de felnőttektől is, hogy nem is érti miért szülte meg az anyja, ha eldobta, vagy jobb lett volna, ha nem hozza világra.

Ehhez a problémakörhöz senki nem mer hozzányúlni (pedig nemcsak hitleri mód lehet), még olyan szinten sem, hogy az iskolák az életre készítenének fel, vagy akár előbb utóbb a szülővé válásra, utódnevelésre. Hitelt nem tudunk ésszerűen felvenni, az adóbevallásunkat nem tudjuk egyedül kitölteni, szakértők szerint pénzügyi analfabéták vagyunk stb... A szülővé válást sehol sem tanítják. Max utánozzuk, amit láttunk, kaptunk a szüleinktől példát, vagy épp nem, mert isten mentsen, inkább új utakat próbálgatunk. Totál képzavar van.

Szerintem minden ember életének legnagyobb kihívása, legnagyobb és legnehezebb feladata gyermekének felnevelése felelősségteljesen, példaértékűen, tiszteletben-szeretetben. De ez semmibe van véve. Mintha ez a feladat tök egyszerű lenne, mindenki képes lenne rá, ösztönszerűen jön a megoldás stb... Pedig nem, mint az esetek igazolják.

Szerintem maguk a szülők sokkal nagyobb károkat képesek okozni a gyerekeknek, mint a tanárok. Nagy felelőtlenség az egyiket póráz és szájkosár nélkül szabadon hagyni kószálni, és szagolni a hátrahagyott kutyagumik bűzét, és listázni az általuk okozott károk és szétszaggatott áldozatok maradványait, míg a másikat láncra verve regulázzuk, apportírozzuk.

SLacc 2009.10.29. 17:13:35

Az iskolánkban részben problémás gyerekek sokkal-sokkal problémásabb szüleivel foglalkozom. Meglátásom szerint sokkal nagyobb az arányuk, mint a problémás tanároknak. Sokkal. Ez persze nem mentség. Ez csak arra mutat rá, hogy a szülőket kellene hamarabb "nyakon vágni".
Persze az alkalmatlan tanároknak helye nincs az iskolában. Menjen máshova. De sajnos nem teszik...
süti beállítások módosítása