babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Flashback

2008.04.13. 12:48 sasika61

 

Már korábbi bejegyzésemben utaltam rá, mennyire zsákutcának látom a pénteki tüntetéseket (http://sasika61mondja.blog.hu/2008/04/10/faszistak_es_antifaszistak), nem foglakoznék ismét vele, ha nem jelent volna meg az iwiw-es felületemen ez a körüzenet:

Tegnap Budapesten az antifasiszták ismét számbeli fölénybe kerültek az UTCÁN (végre ott is). Tegnap Budapesten a Hollán Ernő utcában jó volt magyarnak lenni. Nagyon jó. Folytassuk! Folytatjuk!”

Aki az üzenetet küldte, másfél évtizede a tanítványom volt. Osztályfőnöke, magyar – és történelemtanára voltam négy évig. Nem lenne tisztességes, ha jellemét, egyéniségét bemutatnám, különben is mondhatná bárki: „Dudva lenne a dudvák / Közt az ananász: / Kanász marad, akinek / a nevelője kanász”. Tehát az én hibám is, hogy így gondolkodik.

Ha pedig a mondatait alaposan átgondolom, még igazat is adhatok neki: az antifasiszták valóban számbeli fölénybe kerültek. Merthogy a másik oldalon sem fasiszták voltak.

Az üzenet írójának persze nem ez a véleménye. Nem látja, hogy ugyanannak a meg nem gondolt gondolatnak áldozata ő is, mint az általa ellenségnek véltek. Nyilván úgy véli, akik ellen ő tüntetett, azok mind nácik, hordozható krematóriummal mászkálnak, amelyek egyelőre szolárium-fokozatra vannak beállítva, de Tomcat egy szavára bármikor feljebb tekerhető a skála. A vele szembenállók Buxbaum Ábrahám, Braun Lipót és Schwarz Salamon reinkarnációját fedezik fel minden balliberálisban, s meg van győződve, hogy zsidó sakterek állnak lesben minden utcasarkon Solymosi Eszterekre várva.

Valójában tanítványom és a vele tüntetők éppúgy szélsőségesek, mint a „nemzeti radikálisok”. Mondhatnám, ha nem fájna, hogy ők együtt a mi csőcselékünk. Mert magát „antifasisztának” nevező csőcselék is van. Aki Che Guevara arcképét hordja pólóján, semmivel nem különb szellemileg, mint aki Hitlerét.

A „számbeli fölény” pedig nagyon is relatív. A miniszterelnök korábbi tüntetések során gyakran hangoztatta, hogy a „békés többség” otthon maradt, ezért nem kell reagálni a tüntetők követeléseire.

A „békés többség” pedig most is otthon maradt. A két tábor együttesen kb. ötezer embert tudott mozgósítani. El tudja képzelni bárki is, hogy ha bármelyikőjüknek igaza lenne, ennyi ember mozdulna meg?

Úgyhogy én egyáltalán nem láttam egyik oldal győzelmét sem. Szánalmas vereséget szenvedte mindannyian.

12 komment

Címkék: tüntetés fasizmus antifasiszta antifasizmus

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr78423567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

másik néző 2008.04.14. 10:46:42

Igazad van. Nem fasiszták.
A Magyar Gárda nem fasiszta.
Szabó Albert sem volt fasiszta.
És ha igen, akkor sincs baj, a fasiszta tulajdonképpen nem is volt rossz. A náci: az igen.
Csak olvasni kell gyerekkori barátnőm, Schmidt Mari cikkeit. Mussolini egyenesen jó fej volt, nem keverendő össze Hitlerrel.
De azért azt megkérdezem, rosszul hallottam a tévében, hogy arról beszéltek, kétféle ember van: magyar és zsidó.
Vagy magyar valaki, vagy zsidó.
És nyilván ők mondják meg, ki melyik.
Na, ez a fasizmus.
Ami persze jó.
"Magyar költő vagyok, s nem érdekel, hogy mi a véleménye erről a mindenkori miniszterelnöknek. Ezek kitagadhatnak, befogadhatnak, az én nemzetem nem kiabál le a könyvespolcról, hogy mars, büdös zsidó, hazám tájai kinyílnak előttem, a bokor nem tép rajtam nagyobbat, mint máson, a fa nem ágaskodik lábujjhegyre, hogy ne érjem el a gyümölcsét."
(Na, ki írta? Mindenesetre arra válaszul, miért nem ad verset a magyarország zsidó költők antológiájába.)

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.04.14. 15:54:11

Kedves másik néző!
Bizonyos dolgokat összemosol, illetve olyat tulajdonítasz nekem, amit én soha nem mondtam:
a)A Magyar Gárda nem fasiszta, ezt így gondolom ma is; a szervezet rossz válasz egy kétségkívül létező problémára, amit te nem látsz, vagy nem akarsz észrevenni; sőt amint valahol írtam: a Gárda életre hívója éppen a problémának ez az állami szintű semmibe vevése.
b)Szabó Albert hülye-provokátor; érdekes azonban, hogy egyes hírek szerint kettős állampolgár, talán hallottad, melyik másik állam érintett még.
c)A fasizmusról soha nem állítottam, hogy menthető, még Mussolini-féle változatban sem, bár Hitler és M. közt jócskán volt különbség, ezt az olasz zsidók nyilván érezték.
d)A vizsgázató-idézeted természetesen R.M.-től származik (vihetem az indexet?); itt is megjegyezném azonban, hogy R.M. fényévekre van bőgatyázó és fütyülős barackozó Landeszmann rabbitól.

tomcat · http://www.bombagyar.hu 2008.04.14. 19:20:38

Örülök, hogy a média hazudozásai és a szándékos hisztériakeltés ellenére is leesett valakinek ez a kis apróság.

mayo 2008.04.15. 11:46:16

Tisztelt Tanár Úr!

Én Che Guevara-t nem mosnám össze azokkal, akik tévedésből vagy divatból ilyen pólót hordva képviselnek valami egészen mást. Latin Amerika egészen más mint Magyarország. Az egy másik világ, és a baloldaliság is más. Az egyik idealistából diktátor lesz, a másik meghal egy eszméért. De az ideológiák és azok megvalósítása mindenhol eltér. Sajnos Magyarországon is. Ez nem bal és jobboldal, hanem 2 különböző érdekcsoprt harca a hatalomért. Mindenki meg lett tévesztve, nemcsak az egyik oldal. És ez ennek a politikai elitnek a műve, mégha nem is láthatóan kacsintanak össze.
Elnézést ha némileg eltértenm a tárgytól.

neduddki 2008.04.15. 12:35:31

VIVA FIDEL, VIVA LA REVOLUCION....

Nicocollard 2008.04.15. 18:15:16

Szerintem látható h itt Che Guevara neve nem összemosásként szerepel, hanem csupán Hitlerrel együtt annak a két embernek a példája ahol a két eszme a legtisztábban megjelent. Ilyen tüntetésre elmenni egy színjáték (az ott lévők sem tudják igazán miért is tüntetnek) amivel magunkat szórakoztatjuk, tapasztalatom szerint ezek a nagy antifasiszta erkölcscsőszök az elsők, akik az orruk alatt elmormolják a büdös cigány, vagy a rohadt zsidó szavakat, ha úgy hozza az élet. (tévedés ne essék: teljes mértékben elítélem a fasizmust, de ne legyen már az új divattrend a rózsaszín után az antifasiszta, megszámolni se tudom hány hülyegyerek állította már ezt magáról miközben gőze sincs arról mit jelent). Az meg főleg szánalmas hogy Feri hallott egy jól hangzó fogalmat és úgy vélte kicsit jobb színben tűnik majd fel, ha családostul kivonul tüntetni. Nem véletlen az sem hogy Orbán Viktor kifejezte ugyan egyetértését az antifasisztákkal, mégsem ment el. A fasiszta oldal pedig inkább kiéli az agresszióját, eleve szánalomra méltó hogy büszkén kiállnak reklámozni ezt az undorító ítélkező és felszínes gondolatot, ha igazán értenék, miről van szó, ill. egy kevés élettapasztalatuk vagy empátiájuk lenne, mások iránt inkább hallgatnának. Nem a tüntetés teszi az antifasisztát.

neduddki 2008.04.16. 14:19:38

akkor H...L H...R hogy oldalhelyes legyek

neduddki 2008.04.16. 14:21:09

majd elfelejtettem: K....S É....N S....I valamint SZABADSÁG ELVTÁRSAK...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.04.16. 19:29:15

Kedves neduddki,
mi ez a betűrejtvény?
Nem értem.

neduddki 2008.04.17. 10:14:38

Az egyes eszmékhez tartozó üdvözlések szavainak első illetve utolsó karakterei...most inkább nem írom le....

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.04.17. 10:35:05

Kedves neduddki,
ott a pont.
(De legalább ebből is látszik, hogy nem ezt gyakorlom naphosszat.)

mayo 2008.04.18. 14:03:41

Szerintem nem sok értelme van az "antifasiszta" szónak. Ilyen alapon lehetne képezni egy csomó szót, fölöslegesen. Értelmes és humanista ember elitéli a fasizmust, éppúgy mint minden más diktatúrát....persze hozzáteszem, szerintem. Mert itt csak véleményeknek van helye, nem kinyilatkoztatásoknak.
süti beállítások módosítása