babtabla.hu

HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

III/III-as lennék?

2008.10.08. 19:30 sasika61

 

  1980 őszén történt, hogy elsős egyetemistaként összetalálkoztam azzal a tanárral, akinél történelemből felvételiztem. Megismert, üdvözölt, udvarolt egy kicsit, hogy nagy reménységgel tekint rám, majd megkért, hogy keressem meg egy adott időpontban este az irodájában. Örültem persze, hogyisne, hiszen nagy dolognak tartottam, hogy egy évnyi katonaság után is emlékszik rám, ő, aki az én szememben majdnem az istennel volt egy magasságban. Megkerestem, beszélgettünk, elmondta, hogy tudna nekem segíteni, összejárhatnánk alkalmasint egy-egy történelmi téma megbeszélésére, s adott egy-két könyvet azzal a megjegyzéssel, hogy ezek nem nyilvánosak, olvassam el, ne mutassam meg senkinek, s majd megbeszéljük a legközelebbi alkalommal. Így olvastam el Németh Lászlótól a Kisebbségben-t, Szabó István történész tanulmányait, Bibótól néhány művet – ezekre emlékszem. Hogy jobban értsük: ezek akkor tiltott könyvek voltak, s én marha azt hittem, hogy a tanár úr segíteni akar, hogy a hivatalos szakirodalom mellett másból is tájékozódhassam. Nem így volt.
 
 Egy alkalommal – már tél volt – szokásos megbeszélésünkön felvetette, hogy ismeri baráti kapcsolataimat, tudja, milyen körökben forgok (pl. Csengey Dénes), s szeretné, ha  beszámolnék róla, mi hangzik el közöttünk, mi érdekel bennünket, miről beszélgetünk, milyen állásponton vagyunk…
 
 Még nem voltam húsz éves ekkor, alig végeztem el a gimnáziumot, utána a világtól lényegében elzárva katona voltam, szóval meglehetősen zöldfülű minden tekintetben. Máig nem tudom, hogyan, de abban a pillanatban megértettem, mit kíván valójában a tanár úr. Besúgónak akart beszervezni. Úgy gondolta, hogy én, mint népi származék, általa tehetségesnek gondolt, jó kapcsolatokkal rendelkező egyetemista megfelelő leszek a szerepre. Azt sem tudom, honnan vettem a bátorságot, miből merítettem az erőt, de nemet mondtam. Nem akarom hősnek beállítani magam, talán nagyobb volt a félelmem, mint a bátorságom, de azt mondtam, hogy én többet ide nem jövök. Sajnálkozva vette tudomásul, de – „becsületére” mondva - többet nem zaklatott, sőt, amikor a 4. év végén többek között nála szigorlatoztam, oda se figyelt, csak bólogatott, s a végén jelest adott.
Most akkor nem tudom, van-e rólam hatos karton? Besúgó lennék?
 
 Mindez azért jutott eszembe, mert olvasom, hogy Kárpáti György, vízilabdázó olimpiai bajnokunk állítólag III/III-as volt: http://index.hu/politika/belfold/ugynok2513/.
Ezekből az ügynökügyekből – az előbb leírt emlékeim miatt - kurvára elegem van. Évek óta csepegtetnek itt hol ezt, hol azt befeketítő, alig ellenőrizhető információkat. Elegem van abból, hogy azt sem tudom, ki az előző mondat alanya. Ki az, aki csepegtet, s hogyan jut bizonyos információk birtokába? Még inkább elegem van abból, hogy miközben jót csámcsogunk / szörnyülködünk, hogy ez is, az is ügynök / besúgó volt, nem vesszük észre, hogy a fő bűnösök nem ők, hanem akik a rendszert kitalálták és működtették. Akik beszerveztek. Akik elvárták, hogy bárkit is beszervezzenek. Akik jelentéseket vártak, s azokat használták. Hányingerem van. Ugyan már? Kárpáti itt a bűnös? Nem az, aki egy ilyen kiváló sportolót  valamilyen módon megkörnyékezett? (Ha egyáltalán.)
 
 Ha bármit is szóltam volna húszévesen szeretett tanáromnak, akkor most én lennék a bűnös?
Na elmegy mindenki a jó édes anyjába! A végét járó Horn Gyula, Pozsgay, Csehák, Németh, a sok fasztudjakiferi, aki ilyen vagy olyan tisztséget viselt pártban, KISZ-ben, szakszervezetben s egyéb csatolt részekben, ezerszer bűnösebb, mint én vagy Kárpáti György. Róluk akarok hallani. A többi nem érdekel!
 

116 komment

Címkék: közélet iii/iii kárpáti györgy

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr60703875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

beavereater 2008.10.08. 21:16:18

sasika61: lehet hogy meglep, de a világ minden országában működött és működik most is III/III, legfeljebb nem így hívják. Tetszik, nem tetszik, szükséges.
Szerintem ne rugózz ezen a "megrendelők a bűnösök, más nem" témán, mert egész egyszerűen egy államszervezetnek ezek kötelező részei. Valamint: ebben a szakmában nem lehet négy, de még tizennégy évente sem lecserélni az embereket...

Ja, és igen: ha lenne rólad hatos karton, te is bűnös lennél. Ennyi.
A méricskélésről (meg kell vizsgálni, ki mit is csinált) meg annyit, hogy vagy mindenkit kidekázunk, vagy mindenkit egyben elmeszelünk. A "mi ügynökünk jó ügynök volt" c. műsortól mindig is hánytam...

pupak30 2008.10.08. 21:18:51

beavereater azt akarod mondani, hogy járhattak nyugatra és nem környékezték meg őket?
ez szerintem a rendszer természetét ismerve elég nagy ellentmondásnak tűnik...

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.08. 21:19:59

Beavereater,
hanyadjára mondjam, hogy nem írtam ilyet, hogy a mi ügynökünket felmentem, a másokét nem. Ezt ti képzelitek bele, de egyetlen mondatot sem tudsz idézni, amiben ezt állítom. A nevek idézése kényszer: fájdalom: ők voltak vezető pozícióban, nem mondjuk Orbán Viktor vagy Fodor Gábor.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2008.10.08. 21:20:00

A megrendelőkről meg amúgy mindenki tud, és ennek a fényében tartanak ma ott, ahol.

okoska 2008.10.08. 21:21:00

Ajánlom mindenki figyelmébe a Mások élete c. német filmet. Felfoghatatlan számomra, hogy nálunk az ügynököt "leplezik" le, arról, akik az egészet mozgatták pedig egy szó sem esik. Sőt, élnek, mint hal a vízben.

Könnyű lenne mások felett ítélkezni, de senki sem tudja, hogy kit hogyan, mivel vettek rá az "együttműködésre". HA Te lettél volna ott, mit csináltál volna?

beavereater 2008.10.08. 21:22:21

sasika61
"(...)De azt sem fogadom el, hogy miközben rájuk húzzák a vizes lepedőt, a fent nevezettek mossák kezeiket.(...)"

Még egyszer elmondom: a fent nevezettek a hazájukat szolgálták. Ugyanúgy, mint például a Horthy-rendszer tisztjei. Egy a világ minden országa által elismert, legitim, nemzetközileg is elfogadott kormány (Kádárral szívfájdalom nélkül kezet fogott minden demokratikus ország vezetője pl.) alkalmazottai voltak, akik magas színvonalon ellátták a feladatukat. Ezt lehet szeretni vagy nem szeretni, de az akkor hatályos törvények szerint végezték a munkájukat. Éppen ezért nem lehet elmeszelni őket.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.08. 21:23:16

Okoska,
kösz, hogy itt voltál, kb. én is ezt írtam meg. A film pedig nagyon jó, nemcsak témája, hanem a zseniális színészi játék miatt.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.08. 21:27:00

Beavereater,
a magas színvonalhoz beletartozik az ország eladósítása, a korszerűtlen termelési struktúra fenntartása, működtetése, azt a fullasztó rohadtságszag, ami napjainkig bűzlik: ez mind a Kádár-rendszer magas színvonalú összetevője volt?
Ráadásul a hatályos törvények szerint hatalomra jutásuk eleve illegitim volt (56 novemberére gondolok).

Veér Farkas 2008.10.08. 21:28:03

Jaja, szar dolog, amikor főjobbosról derül ki, hogy azért könyékig benne volt a szarban, annyira kavarta.
Amikor Novák Dezsőről derült, ki, akkor ugye Gyurika is hogy pofázott, hogy hát ilyet, ő többet szóba sem áll vele...

Egyébként tök érdekes, hogy eddig senki nem mert önként kiállni, hogy basszátok meg, én is az voltam.
Amúgy meg azt kellett volna csinálni, amit az NDK-ban: MINDEN ügynök aktáit nyilvánosságra hozni. És hopp, máris nem lehetett senkit zsarolni, igaz, nagyon sokan csalódtak nagyot a barátaikban vagy akár a házastársukban (aki róluk jelentett).
Aztán egy év eleinte heves, majd egyre lanyhulóbb kurvaanyázás után lecsillapodtak az indulatok, és végül nyugalom lett. Pont. Azóta sem bukkan elő semmi kényes cucc senkiről.
Csak hát Antalléknak ugye jól jött ez a kis zsarolósgatósdi, ezért nem tették. Aztán azóta az utódaik sem.
Igaz, hogy eltelt 18 év, de még ma sem lenne késő.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2008.10.08. 21:30:00

Az a fura, hogy ezek a hangok (mármint az az igazi bűnös, akinek jelentettek, nem aki jelentett) akkor kezdtek feltünedezni, amikor először bukkantak elő jobbos potentátokról ilyen iratok. Érdemes mondjuk Pokorni témába vágó beszédeit elolvasni, meg azt, amit akkor mondott, amikor az orra elé tették az apja aktáját.
Ettől függetlenül egyetértek, kurvára unalmas és abba kéne hagyni, de talán ott kéne kezdeni, hogy a jobboldal mondjuk leszállna a másik fél egységes, kollektív komcsi bűneinek folyamatos sugalmazásával és emlegetésével. Szerintem.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.08. 21:32:50

Na jó, elmegyek olvasni, azt hiszem, reménytelen meggyőzni a kommentelőket, hogy miről is szól ez a poszt.
Jó éjt.

Veér Farkas 2008.10.08. 21:32:58

sasika, te túl sok agymosáson estél át.
Annyira, hogy már gondolkozni sem tudsz magadtól.

beavereater 2008.10.08. 21:33:40

pupak30: akkor elmesélem, mi volt. Olyanoktól hallotta első kézből, akik megélték ezt, ma idős, megbecsült akadémiai professzorok műszaki területeken.
1. Ha minden szempontból távol tartottad magad a politikától, akkor apolitikusnak minősültél.
2. Ha ez igen magas szintű szakmai munkával párosult, akkor már önmagában hasznos voltál a rendszernek, hiszen alkotó munkát végeztél.
3. Egy idő után azért "illendő" volt belépni a pártba, a forma kedvéért.
4. Ha olyan szinten produkáltál, akkor bizony mehettél nyugatra-keletre-északra-délre.
5. Útijelentést valóban kellett írni, és figyelni kellett arra, hogy kint be ne szervezzenek. És ha itthon apolitikus voltál, ott sem volt szerencsés a konferencia mellett mondjuk ötvenhatos magyarok szervezte eseményen megjelenni.

Ezek az emberek a szakmai munkájuk miatt sokkal hasznosabbak voltak a rendszernek és hazánknak, mintsem hogy érdemes lett volna nagyon baszogatni őket. Egyébként is, egy geológus, bányamérnök, villamosmérnök, sebészprofesszor, gyógyszerész, vegyész mi a fenét tudott volna jelenteni, ha csupa magafajtával volt körülvéve, akik mind a szakmának éltek.
Mert akkor is az volt, hogy aki tehetséges volt, az dolgozott és nem a száját tépte.
Azaz kétféle ember volt:
A) aki politikával csinált karriert;
B) aki a szakmájával (tehetségével).
'90 után az A) típusú emberek közül nagyon sokan elkezdtek "partizánok" lenni, akik "belülről" bomlasztották a rendszert. Ez nem meglepő. Végül is nem volt pofájuk azt mondani: igen, szoptam-nyaltam-jól éltem, na és?
Ami sokkal szomorúbb, hogy a B) csoportból is vannak páran, akik nem merték azt mondani: igen, apolitikus voltam, a szakmámnak éltem, politikailag leszartam az "elnyomó Kádár-rendszert", na és? És ők is elkezdtek "partizánok" lenni. És mindkét ilyen afterpartizán csapat kikötött a jobboldalon... milyen meglepő...

Veér Farkas 2008.10.08. 21:36:26

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.08. 21:32:50

Dehogynem. Arról szól, hogy próbálsz mosdatni egy bemocskolódott jobbos potentátot.

Érdekes módon amikor Tarr Sándorról, Szabó Istvánról stb. derült ki ilyesmi, nem nagyon írtál ilyeneket.

beavereater 2008.10.08. 21:37:01

sasika61: hiába csűröd-csavarod, a Kádár-kormány legitimitását más kormány sosem vonta kétségbe. Egyik égtáj felől sem.

beavereater 2008.10.08. 21:38:24

Before és Veér Farkas: ott a pont.

Loga 2008.10.08. 21:44:58

Érdekes, nálunk, a családunkban valahogy nem voltak besúgók, annak ellenére, hogy szüleim környezetében voltak ilyen "barátok" (mint utólag kiderült, azért pár régi jó barát apámról, anyámról is jelentett), szóval Hofi után szabadon megkérdezem, hogy azért lehetünk mi még magyar emberek?
"Vagy ez már kizáró ok?"

Mégis volt, aki nemet tudott mondani?

Én nem tudom se sajnálni, se megérteni egyik beszervezett "áldozatot" sem.

pupak30 2008.10.08. 21:45:04

beavereater: köszi a leckét. én is ezt szeretném hinni, csak tudod amikor az ember látja, hogy a korábban bálványozott és általam is tisztelt emberek gyakorlatilag emberileg egy nagy nullák, akkor ezeket a tündérmeséket én nem hiszem el.

Az egyik rokon katonatiszt volt, a légierőben szolgált, paraszti származású, sosem volt a párt a tagja. sosem vették fel a katonai főiskolára, nyíltan származása miatt. na most ezek után nekem senki ne mondja, hogy létezett olyan az átkosban, hogy érdemei szerinte elismerni.

Veér Farkas 2008.10.08. 21:56:48

pupak30 2008.10.08. 21:45:04
Akkoriban a paraszti származás kifejezetten előnynek számított a katonai főiskolára való felvételnél. Az értelmiségi származás jelentett némi - hansúlyozom: NÉMI - hátrányt, de ha valaki jó volt azon a területen, amire jelentkezett, akkor is felvették.
És még csak párttagnak sem kellett lennie, ismertem személyesen olyan ezredest, aki nem volt párttag egy percig sem.
Ja, és pont repülős volt, oktató Szolnokon a főiskolán. Mindezek mellett kint tanult repülőmérnöknek a SZU-ban egy katonai egyetemen.

(Az mondjuk külön érdekelne, hogy hogy lett katonatiszt, ha nem vették fel a főiskolára. Az meg a másik, hogy a szocialista Magyarországon sosem volt olyan, hogy légierő.)

zero · http://vastagbor.blog.hu/ 2008.10.08. 21:58:21

A Heti Válasz vagy valamelyik másik újság ha jól emlékszem régebben szépen közzétette az összes nevet akik megrendelték és olvasták a titkos jelentéseket .

Az MSZMP KB tagjai alapból kaptál ezeket, pár ott ül az MSZP frakcióban ...

Én megmondtam: 1989-ban lett elrontva az egész ...

Koor 2008.10.08. 21:58:55

Hello!
A Zádor-levél óta látom és egyszerűen meggyőződésem volt hogy KGY egy sunyi görény.Feltettem sokszor barátaimnak a kérdést hogy ebben az álszent társ-ban mi kell ahhoz hogy vki szalonképtelen legyen,hogy ne ő vigyorogjon a tv-ben. Rájöttem semmi, csak ha vki ügyetlen, és mond 1 félreérthetőt(ez is álszentség) .Az ő kis politikai céljaiért VISSZAÉLT egy tisztességes ember nevével,ALÁÍRÁST HAMISÍTOTT, aztán mikor kiderült összevissza HAZUDOZOTT,még Gyarmatira is hivatkozott,mentegette a saját kis szánalmas történetét, de rábaszott mert Gyarmati nem falazott ennek KIS GÖRÉNYNEK( "nem tudok mást mondani, hazudott" lehet nem pontos de kb ezt nyilatkozta). És ő van a jobboldalon mint erkölcscsősz!
Kb ettől fogva mondogattam szinte az összes barátomnak(nem vicc!) : ez az ember tuti egy kis görény, aki a mocskos kis dolgaiért bárkit elárul, és meg van győződve róla, hogy jót tett, tuti ügynök volt. És lőn!
( egyébként biztos vmi kisebbségikomplexusa van, és állandóan törleszt)

Ted Striker 2008.10.08. 22:15:13

Kedves blogszerző!

Ha már ír valamiről - mégha személyes árnyalatát is domborítja ki - legalább elolvashatná a közvetlen forrást (segítek www.hirszerzo.hu):

"A tokiói küldöttség tagjai körében végzett operatív munkát Stoll Dániel rendőr őrnagy koordinálta, aki a játékok lezárása után így összegezte tapasztalatait: "több olyan kapcsolatunk volt, akik igen eredményesen és odaadóan segítették az operatív munkát. Így nagyon lelkiismeretesen és jól dolgoztak a többi között az alábbiak: 'Pataki', 'Balaton' és 'Balogh' fedőnevű hálózati személyek a vívók körében, 'Lovas' és 'Halasi' fedőnevű hálózati személyek a vízipólózok körében, 'Sipos', 'Pék' fedőnevű hálózati személyek a kajak-kenu versenyzők körében".

A Stoll összefoglalójában kiemelt ügynökök közül "Halasi" 1964 januárja óta tartozott a Belügyminisztérium III/II 6/b, kémelhárítással foglalkozó alosztályához. Előtte, 1962. decemberi, "hazafias alapon" történt beszervezése óta a belső reakció elhárításával foglalkozó III/III-as osztállyal állt kapcsolatban. Tartótisztje ebben az időszakban Huszár Sándor rendőr százados volt; Stoll Dániel "Halasi" kémelhárításhoz történt átkerülése után lett utóbbi tartótisztje."

Szóval itt vannak a tartótisztjei teljes névvel, várom a szerecsenmosdatás következő fázisát

inuit 2008.10.08. 22:15:35

zero:

pár meg megtért fideszesnek, mdf-esnek, vagy kurvára jobboldali véresszájú újságírónak.

bár tudom, ezt elhesegeted gyorsan, mint a piaci legyet, de attól még sokak szemében tagságát tekintve nem lesz komcsibb az mszp, mint a fidesz.

csiribi (törölt) 2008.10.08. 22:16:07

Veér Farkasnak...
Meg persze minden állami vezetőt be kellett volna baszni a börtönbe, mint azt az általad emlegetett NDK-ban tették, csak te elfogultságodban - vagy mert te is valamilyen szinten közéjük tartoztál - erről "elfeledkeztél".
És nemcsak az NDK-ban, valamennyi un. szocialista - nálam komcsi - országban a vezetőket oda tették, ahová valók, pontosabban kicsit feljebb is tehették volna őket, azért, amit tettek, és nem a mai jobboldalt kellene felelőssé tenni mindazért, amit ugyanazok a komcsi vezérek és "utódaik" a parlamentben a "nép nevében", a nép ellen, saját zsebük teletömésével tesznek.
De nem lehet rajtad csodálkozni, a megnyilvánulásaidon, a zsíros koncot amit kaptál, jól megszolgálod.
Mindezt nem az ügynökök védelmében írom, nehogy félremagyarázd, hanem a hozzád hasonlók "elcsendesítésére". mert én is a hozzád hasonlóknak köszönhetem amivel a komcsi rendszer "megkínált", nem az "ügynökeiknek"...NEKTEK!!! és a hozzád hasonlóknak:(

Top secret 2008.10.08. 22:16:18

Újabb gumicsont. Újabb csontváz! Újabb személy akit meg lehet hurcolni.Szerintem már nevetséges.

A HVG honlapján megjelent egy névsor, na és . Most előásott a média egy köztiszteletben álló személyt, aki most éppen nem a kormánypárti oldalon legyeskedik. Boross Péter, Gálszécsi András és utódjaik már többször elmondták a nagy nyilvánosságnak, hogy az állambiztonsági szervek voltak a múltban, vannak a jelenben és lesznek a jövőben. A működésük mindig is minden korban államtitkot képezett és képez ma is. A világ minden országában működik egy belső és egy külső elhárírás és ez természetes. Egyszerűen kifejezve a mindenkor hatalmon lévő rendszernek az érdekeit kell , hogy szolgálja, enélkül a hatalmat gyakorló Kormányok nem tudnának létezni, és szűkebb érteleben Magyarország kerülhetne veszélybe..

"Az alábbi jegyzet egy eredeti magnófelvételről készült dolumentum. Maga "néhai" Horváth József tábornok rögzítette III/III-asok felszámolása előtti utolsó parancsnoki értekezleten....." (részletek) A teljes anyag az Interneten fellelhető.

"...........Tehát miközben azt mondtuk, hogy a munkásosztály, a parasztság, az elnyomott néptömegek jutnak hatalomhoz, aközben ténylegesen felszabadítottuk, de csak egy pontig engedtük el ezeket a rétegeket. És egy bizonyos pont után az élre került emberek elkezdték a saját kis szocializmusukat kiépíteni, amelyben nagyon jól tudjuk, hogy mi minden belefért. Ugyanakkor milyen kevés jutott azokból a bizonyos javakból a munkások, a parasztok, az egyszerű emberek részére. És közben a kiépített apparátussal, törvénysértésekkel olyan dolgokat is elvégeztettek, amelyek alapján most nekünk kell szégyenkezni, nekünk az állambiztonsági szolgálatnak kell a bűnbak szerepét elvállalni. Világosan kell látni, hogy a rendszerváltás kétirányú lehet. És itt most ez a kérdés, hogy mi a magunk részéről hisztérikusan elkezdünk-e sopánkodni azon, hogy itt most egy polgári demokrácia lesz. Vagy azon gondolkodjunk inkább, hogy ezután is meg kell védeni a társadalmat és a hatalmat valakinek, s ahogy a rendőrségre, a bíróságokra, és az ügyészségekre ezután is szükség lesz, úgy a titkosszolgálatokra is. Közben nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a többi hatalmat gyakorló szervvel együtt mi voltunk a rendőrállam, mi voltunk a szélsőségesen törvénysértők. Az a kérdés, képesek leszünk-e a társadalommal megértetni azt, hogy mi is a rendszerváltás hívei vagyunk, s hogy mi a rendszerváltás alatt azt értjük, hogy az új rendszer is a társadalom alapvető érdekviszonyainak szellemében fog működni. A legitim hatalom is a rendőrségre, a hadseregre, az állambiztonsági szolgálatra, bíróságra, ügyészségre fog támaszkodni."............... "Én csak elmondom, hogy így látom, és nem kell nektek minden dolgot elfogadni. De amennyiben úgy érzitek, hogy ebben van valami igazság, akkor érdemes erre a hullámhosszra ráhangolódni, mert nem lehet az állambiztonsági munkát teljes bizonytalanságban végezni. Nem tudom elképzelni, hogy valaki ezt a legfontosabb dolgot nem tisztázza önmagában, és nem hisz abban, hogy van értelme a cselekvésnek, ha nem hisz abban, hogy ez a rendszerváltás és ezek a politikai harcok valahol egy mederbe terelődnek. Úgy gondolom, hogy a társadalomban minden egyes ember, minden egyes csoport, minden egyes párt valamilyen érdeknek az élére áll, de senkinek az akarata nem teljesülhet, ha a többiét nem veszi figyelembe. Tehát vegyük tudomásul, hogy ez már társadalmi harc, politikai harc, ami azt eredményezheti, hogy a jogállamiságot fogjuk megközelíteni. Minél magasabbra emelkedik a politikai kultúra színvonala, minél inkább politikai harcokká válnak a pártok közötti küzdelmek, nekünk annál inkább tartózkodnunk kell attól, hogy a korábbi állambiztonsági eszközökkel befolyásoljuk ezeket, vagy bármibe is beavatkozzunk. Ugyanakkor rá kell hangolódni ezekre a folyamatokra és el kell gondolkozni azon, mit csináljon az állambiztonság, különösen a belső biztonság. Erről beszélnünk kell. Nemcsak azért, mert mondjuk Lengyelországban, a Szovjetunióban és a kelet-európai féltekén, ahol jól értenek ehhez a szakmához, s már mindenütt alkotmányvédő csoportfőnökségnek, vagy alkotmányvédő hivatalnak kezdik nevezni őket, hanem azért is, mert nyugaton, az NSZK-ban, Angliában is megvan ez a szervezet, és ott is jól működik. Az alkotmányvédelem az alapvető funkciója. Angliában például nem téma a belső biztonság. Thatcher 10 év óta konzekvensen visszautasít mindenfajta ezzel kapcsolatos kíváncsiskodást. Azt sem tudják, hogy hol a központja, ki a vezetője az ottani belső biztonsági szervnek. És azt sem tudják, mi a fő funkciója. Csak mozaikokként összerakják a cselekvéseiből. Tehát azt, hogy Észak-Írországban az IRA ellen tevékenykedik, vagy azt, hogy a szélsőséges, alkotmányellenes erők felderítésével foglalkozik, vagy azt, hogy folyamatosan helyzetelemzéseket ad a kormány első emberének a fasiszta nézetekről, a fasiszta csoportosulások felderítéséről, a terrorizmusról, a diverziós kísérletekről. Ez egyértelmű ott is.
Valami oka kell, hogy legyen, hogy ezt a szervezetet ott is életben tartják. Egy biztos: ha a Magyar Köztársaság a nemzetközi érdekérvényesítésben azt akarja, hogy súlya legyen, akkor a belső biztonságára felügyelő, a belső biztonságáért felelős állambiztonsági operatív szerveket, vagy az alkotmányvédő hivatalt nemcsak hogy meg fogja tartani, hanem a saját helyére és rangjára fogja emelni."

Ennyi a közel húsz éve ,az akkori titkoszolgálatokat irányító legmagasabb beosztályú személy által a munkatársai előtt elmondott utolsó parancsnoki értekezlet anyagából. Tisztelt kommentelők el lehet gondolkodni azon, hogy a beszervezet segítők hazafiak voltak - e akkor, amikor más politikai rendszer volt hatalmon. Vagy most egyes történészek és meggondolatlan médiaszemélyek által kikiátott besúgók, vagy hazaárulók. Az NBH ma is működik hazánkban, a feladataik amik a köznépre tartoznaka honlapjukon elolvashatók. A többi az most is Top secret ( állam, vagy szolgálati titok) . Ugyanúgy mint a Világ Összes Országában.

Nem szakértő állampolgárként ennyit akartam leírni, innetől kezdve lehet tovább kommentelni, ez egy magyar állampolgár egyéni vélenye. Hozzáteszem nem szentírás csupán egy vélemény.

pekmester 2008.10.08. 22:24:34

egyetértek a poszt írójával!
a sok ballibes meg nézzen körül a saját portáján, mielőtt egy jobbos "lebukott ügynökre" acsarkodik.

Rwindx 2008.10.08. 22:28:21

Egyszerű:
Mindenki aki poltikai vezető tisztséget töltött be a rendszerben, mindenki aki besúgó volt, belső elhárítással foglalkozott, nyilvánosságra kell hozni. Továbbá eltiltani minden köztisztviselői állástól, a választhatóságát megvonni, a nyugdíját felülvizsgálni, az esetleges bűncselekményekért mind a rendszerben esetlegesen elkövetett jogsértések miatt, mind pedig az esetleges emberiség és emberiesség ellen elkövetettek miatt bíróság elé állítani.

Leszarom ki "jobboldali" és ki baloldali. Utána már úgyis csak az fog hőbörögni akinek vaj van a fején.

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.10.08. 22:31:29

1. Az msz(m)psek Gál belügyminiszterrel az élen 199Oben megsemmisítették és eltűntették az iratokat. ( Ha jól tudom, erre egy akkori állambizt. örnagy segítségével derült fény ).
Mi a garancia arra, hogy nem vittek el üres kartonokat, amit bárki ellen ( utólag kitöltve ) felhasználhatnak ?

2. Én is azon a véleményen vagyok, hogy mindenféle ügynököt ki kell söpörni. Egyet is értek az ilyen irányú hozzászólásokkal.
Ezekben a hozzászólásokban csak azt nem találom, hogy a hozzászóló egy füst alatt az mszp törvéneyn kívül helyezését is szorgalmazná.
Holott ez lenne a logikus : hiszen ők voltak a legfőbb haszonálvezők, az Alkotmánybíróság 1993ban ki is mondta, hogy az mszp az mszmp vagyoni örökösének tekinthető. Tehát a betiltása ( az ügynökök kiseprőzésével egyidejűleg ) kívánatos lenne.

Amikor az mszp az ügynöktörvényról beszél, az arra emlékeztet, mintha a fekete pestis baktériuma a közegézségügyi és járványügyi helyzet javításáért szállna síkra.

roccobarocco 2008.10.08. 22:34:03

Lassan az összes besúgó nevét megtudjuk, mikor olvashatjuk a beszervezők nevét is?

agond 2008.10.08. 22:36:09

A gond csak az, hogy Kárpáti György mégiscsak hazaáruló, ehhez képest ő akarta megmondani egy jópárszor, hogy ki a jó magyar és ki nem.

heh 2008.10.08. 22:40:36

"Tévedsz barátom. A rendszer bizony azért működött, mert a "kisemberek" (mint akár Kárpáti György) működtették."

Ja persze, az állambiztonsági szolgálat, az egy főre eső szovjet laktanyák magas aránya és a 40-es,50-es években megtört emberek rettegése meg smafu.

Idióta vagy beavereater, de nagyon.

csiribi (törölt) 2008.10.08. 22:48:27

És persze azokat, akik fiatal koruk ellenére, anélkül, tudnák, mit is jelentett abban a korban, az ötvenes-hatvanas években "célkeresztbe kerülni", és most havi ötszázezerért úgy kutakodnak, ahogyan az aktuális politika, de leginkább a tömeggyilkos mszmp jogutódja megkívánja, nos, meg tudnám határozni az ő helyüket is.
Nem győzöm hangsúlyozni: aki bűnös volt az ügynökvádakban, el kell marasztalni, de ma is úgy gondolom, aláíratlan kartonokat bárkiről lehet tömegével gyártani. Van rá példa bőven...
Ami pedig a nyolcszázezer mszmp tagot illeti: bizonyára sok tisztességes ember volt köztük. Kivéve - nálam! - aki arra hivatkozik, hogy neki "be kellett lépnie, mert különben elveszítette volna a beosztását". És ezzel fel is mentette az ügynököket!!! Mert vajon ha őt megkínálták volna öt-tíz év börtönnel, visszautasította volna? Ha még a "belépésnek" sem tudott ellenállni?
És végül: Ha nem lett volna nyolcszázezer párttag, nem lett volna mszmp, nem lett volna III/III stb.
A párttagok voltak, akik havi fizetésük néhány százalékát odaadták annak a rendszernek a működéséért!!! Az ő felelősségüket firtatja valaki?
Pedig a belépéssel aláírták a "jelentési kötelezettséget", csak ők éppen nem jelentettek, hanem "pártszerűen viselkedtek"... hol rója ezt fel valaki nekik?
Jóéjt

Koor 2008.10.08. 22:53:53

Én megértem ( de nem fogadom el)azokat akik súgtak, mert nagyon féltek, talán sokan maiak közül szintén megtörnének.
DE! A papoknál NEM LEHET MEGBOCSÁTANI, nekik a létükből, erkölcsi vezetői posztjukból adódóan nem lehet, ők vmire felesküdtek! Álszent banda,akkor miért lett pap, ha nincs erkölcsi tartása, nem kötelező annak menni, vagy legalább amikor szabadság van vallja be!Én még csak szánalmas kimentéseket hallottam."Természetesen" mindenki kényszer alatt állt.Ja persze!(ld Gyulay érsek makogását,mikor kiderült, és SENKI se mondta a hívek-vezetők közül h ez gáz.Inkább embernek nézem azt aki kiáll és bevallja amit tett,se többet se kevesebbet, meg fogok bocsátani talán, de így nem!Így lenézem.
Tehát papok + KGY, aki tök ugyanezt azt erkölcs piedesztált játssza, neki sem tudom ezt elfogadni.
Amúgy ez az ő bajuk, szar lehet így élni.

gratula · http://xirtaebi 2008.10.08. 22:56:47

Sasi! Értjük, miről ír. Csak az a bibi, hogy "fasztudjakiviktor"-t (az eleje a maga szóhasználata) kifelejti, a többi ma már ún. Viktor...Viktor-ozóval együtt. Gyurika kiáll és azt mondja "kicsi vagyok, de normális". Vajh kire gondolt, hogy nem normális? Tán a mögötte állóra?

vagye · http://www.popeyelesko.hu 2008.10.08. 23:04:01

Azért egy dolog feltűnt. Amikor Kárpátit szembesítették a váddal, akkor nem is kívánta megtekinteni a hatos kartont. Én pl. ha engem ilyennel vádolnak, azonnal látni akartam volna. Azután megtudta( valószínű a cikket olvasva), hogy a hatos karton önmagában nem bizonyíték, és volt már olyan, hogy a bíróság a megvádoltnak adott igazat. Jogiag legalábbis, mert azért mindenki látja amit látni lehet. Egyből perrel fenyegetőzött. Csakhogy itt van egy jelentés is, amelyik a Halasi nevű ügynöknek értékeli Tókióban végzett jó munkáját. Márpedig ilyent a bolsik nem hamisítottak 44 évvel ezelőtt. Meg azután gondoljunk csak bele egy-két dologba. Kárpáti 56-ban disszidált. Majd visszajött, haja szála sem görbült meg, és minden további nélkül újra válogatott lett. Majd pályafutása után minden évben hónapokat tölthetett barátainál ( akik a disszidálásában segítették anno ) Ausztráliában, amikor nemigen adtak nyugati útlevelet. No és a Zádor levél ! ha ezek alapján gerinces, akkor én dombon ülő vadászkutya legyek. persze bizonyítékom nincs. Vau vau !

hatláb · http://ebenci.blog.hu 2008.10.08. 23:05:06

Az egyik nagyapám nem lépett be a pártba, bárhogy kérték. Nem lett baja, de nem is léptették elő soha. Ő Ötvenhatban sem ment ki az utcára tüntetni. A másik nagyapám belépett, de nem lett besúgó. Ő kutathatott, de nem lett vezetője egy kutatócsoportnak sem. A nagyanyám bátyja besúgó volt, mert akkoriban, amikor beszervezték, épp kisgyereke született, és megfenyegették, hog kirúgják, ha nem köp. Valamiből el kellett tartani a családját.

Természetesen a rokoni szálak fiktívek, de az élettörténetek igazak. Három különböző sors, egyiket sem lehet elítélni.

6-os karton 2008.10.08. 23:11:14

Kárpáti ügye lényegében egybe esik a Kenedi-bizottság megbízásának lejártával. Le merem fogadni, hogy a hetekben még egy-két ügynök le fog bukni. Persze csak a jobboldalon...

looser 2008.10.08. 23:11:41

Mindig van egy jó kis gumicsont...

Most hogy Schmuckkék "kihúzták" az MDF-et a konnektorból, nyitottá téve ezzel a költségvetési szavazás kimenetét, furcsa egyidejűséggel máris terem egy tematizált "balhé", amivel el lehet terelni a figyelmet... S miután idehaza nem történt meg a "Vergangenheitsbewáltigung" , azaz ki kit vert át 89-92 között, a közönség hálásan ugrik a témára...

Minek kellene a címoldalakon szerepelni?

- Hogyan csökkent a tavalyi hiány 450 Milliárddal, ill. hol is van most ez a pénz?
- Miért is nem dolgozzák át a költségvetést az óránként érkező pénzpiaci hírek alapján:
- Hogyan beszélhet a pénzügyminiszter növekedési pályáról 2009-re, mikor a világ recesszió felé halad
- Mi a stratégia, ha a multik Szentgotthardhoz hasonlóan bezárják a termelést?
- Hogyan tervezhetnek liberális magánosítást, amikor az európai FELJETT világ éppen gőzerővel visszaállamosít.

EZEK a dolgok fogják meghatározni a következő évek lehetőségeit és mozgásterét.

Ami az átkost illeti "beavereater" tökéletesen összefoglalta a lényeget.

Akik nem éltek itthon, s azok, akik nem éltek még akkor, azok csak másodkézből ismerik azt a világot.. A különbség kb. hasonlú mint ha a repülést könyvből tanultad volna és fecskének képzelnéd magad.

Mit várunk egy olyan országban, ahol feljelentősdi külön irodalmi kategóriává lett Metternichtől Münich-ig, s az "átállósdiban" Talleyrand-nak is tudnánk újdonságot mutatni? Miért gondoljuk, hogy ezek az emberek nem egyenletesen terültek szét itthon és külföldön, jobbra és balra? Olyan qrva nagy tolongás volt a damaszkuszi úton, hogy a mai pesti dugó kismiska ahhoz képest.

Hazaáruló? Melyik? Melyik hazáját árulta el? Ferenc Jóska K.u.k-ját, a Horthy-félét, a Rákosiét, a Kádárét, az Antallét vagy a Horn Gyuláét? Mert mindegyik alatt felnőtt egy generáció, aki bevette az aktuális maszlagot, ahogy a 30 alattiaknak is megvan ma az aktuális maszlagjuk...

Vagy csak sehonnai, szar ember volt? Na ja. Business as usual. Globális nyelven : "A konzekvens magatartás az alkalmazkodás hiányát jelzi ". Vagy hogy is van ez?

Hogy van ez, ha ma egy multinál dolgozol, aki a nyereséget viszi ki az országból? S mivel "nigger" maradsz mindig Te taposod a honfitársaidat, hogy megmaradhass az állásban? Mert ott a a család, ott a hitel....

Hogy van ez, ha behúzod a farkad, mert a hazai vállalkozó naponta az orrod alá dörzsöli, hogy 10 hasonlót kapna holnap helyetted,úgy hogy tessék csak túlórázni, meg vasárnap dolgozni?

"A becsület nem ismer enyhítő körülményeket." - mondta Mark Twain.Igaz, neki volt humora

Vérnűsző Barom 2008.10.08. 23:14:36

Hm-hm. Aszongya: "mint Vikidál Gyula, aki most melldöngető jobboldali, miközben minden kétséget kizáróan kiderült, hogy aktív besúgó volt a régi rendszerben, és jelentett is zenésztársairól."
Jelentett, ahogy páran mások is. Más kérdés az, hogy mit, hogyan, és annak mi értelme volt? Páran részletesen, másokat rendesen áztatva, mások békés sörözés közben összevissza kamuzva, a légynek se ártva. Ez utóbbiak szívnak is vele rendesen ma is, akkor is (nem tudom, hogy Vikidál hogy csinálta, akkor se, most se tűnt olyan nagyon izének).

Érdekes módon azok, akik vastagon komolyan vették magukat, és szétfúrtak mindenkit, akit lehetett, illetve főnökeik, azok slepje meg valahogy remekül érzi magát. Ahogy akkor is.
Lehet belőlük miniszter, meg elnök, meg NATO-góré, meg mindenféle jeles potentát, nem probléma a múltjuk, hiába van rá jó kis törvény, amit akár alkalmazni is lehetne.

A Vikidál meg áruló...

Hát, tudja a fene, akárhogyis, valami nagyon nem stimmel mifelénk.

boka · http://csaszu 2008.10.08. 23:26:13

A Vikidállal és Kárpátival nem az a baj, hogy besúgott ! Az a baj, hogy úgy nevelt ki egy fiatal generációt, hogy az elhitte, hogy az előző rendszer fekete volt. A ma 30-40- 50 évesek milyen jogon anyázzák véres szájjal az elnyomó rendszert, amikor ők is,Mi is láncszemek voltunk. Ez csupán a sors fintora, hogy kiderült a véresszájuakról, hogy volt egy kis folt a multjukban.Olyan, mint aki nagyon buzizik és kiderül, hogy a gyereke is meleg. A Szabó Istvánt felmentették az emberek, mert nem köpködött visszafelé. Köpködjön az, aki akkor is köpködött.

Ez egy kínos magyarázkodós blokk lett.

A Nép Te vagy (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.08. 23:29:00

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.08. 21:13:04

Egyetértek azzal amit írsz. Az, meg hogy kangörény hülye, axiomatikus. Ő az akit említettem, hogy leférgezett mindössze azért, mert linket látott tőlem. Ezt egyébként:

www.kibulizottorszag.net

Nagyon idetartozik, mert a szélesebb összefügések között szó van arról is benne, hogy az ügynök kérdés egyike az álproblémáknak amikkel izgalomban tartjék és megosztják a társadalmat az egymással ellentltet megjátszó, de közben összedolgozó álpártok.

Árpi 2008.10.08. 23:36:05

Azért ne keverjük már a 80-as éveket a 20 évvel korábbi időkkel! 80-ban már messze nem kellett akkora jellem ellenállni! 62-ben talán sasika sem lett volna annyira hősies.
Szóval nekem az a véleményem, nem takargatni kell a dolgokat, hanem tényleg mindenkiről ki kellett volna teregetni, hogy ha besúgó volt. Persze ez a hatalomba bekerülőknek nem lett volna jó, hiszen egy halom zsarolható vazallustól estek volna el.

Béla 2008.10.08. 23:41:31

"A fő bűnösök azok, akik a rendszert kitalálták és működtették. Akik beszerveztek."

Olyan érdekes, hogy amikor Medgyessyről kiderült, hogy III/II-es volt (azaz nem III/III-as!!!), akkor egyetlen jobboldalinak sem jutott eszébe ez a mondat. Most viszont, hogy talán egy FIDESZ-es az érintett, így már meg is van bocsátva minden. Pedig ha igaz, akkor ő nem is III/II-es, hanem III/III-as volt...

Vérnűsző Barom 2008.10.08. 23:44:45

Van egy olyan aspektusa is ennek a besúgósdinak, amiről eddig nem esett szó. Ma is, régebben is volt egy rakat ember, aki függetlenül a mindenkori politikai beállítottságtól, rendszertől, hatlamon lévő párttól, konkrétan nem az aktuális hatalmi elittet, hanem az ország biztonságát próbálta lehetősége szerint védeni. Ezek között akadt rendőr, katona, de még kémelhárító is. Ők speciel nem besúgók, provokátorok voltak, hanem profi szakemberek. Akik történesen akkor éltek, dolgoztak, amikor. Na, nekik nagyon nem jó azóta.

Veér Farkas 2008.10.08. 23:55:17

zero · vastagbor.blog.hu/ 2008.10.08. 21:58:21
"Az MSZMP KB tagjai alapból kaptál ezeket, pár ott ül az MSZP frakcióban ..."

Legalább ugyanannyi meg a Fidesz-frakcióban.
Sőt, inkább több.

Veér Farkas 2008.10.09. 00:07:37

csiribi 2008.10.08. 22:16:07

Édes gyerekem, te ugyan nagyon hülye vagy, de nem baj.
Egyrészt az NDK-ban SEM zárták börtönbe a korábbi állami vezetőket.

Másrészt meg anyád-apád biztos jobban benne volt a komcsi vezetésben, és biztos több zsíros koncot kap a mostaniaktól is, mint én.

Gondolkozzál, hülye gyerek. Nem fáj, hidd el. Életedben egyszer megpróbálhatnád.

Veér Farkas 2008.10.09. 00:08:39

Mellesleg ahogy látom, te is ügynök voltál a komcsi rendszerben, és ezért másra vagy dühös?

Nem röhejes ez kicsit?

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.10.09. 00:13:44

vérfarkas,
csak azt kérdezem, hogy miért van akkor az, hogy
1. a kommunisták 199O előtt is uralkodtak ( pl apró antal )
2. és az ú.n. +rendszerváltás+ után is uralkodnak ?

szerintem ez a fő botrány. mert milyen jogon ?
miért van az, hogy nekik mindig jó, igaz, hogy tönkretették az országot min. kétszer ( 198O as eladósítás, meg a 2OO2es eladósítás ), és NEKIK megvan a látbiztonságuk, ők az "elit".
Nekünk meg külföldre kell menni, ha fele annyi pénzt akarunk keresni a szaktudásunkból és szorgalmunkból, mint az a niemand, senkiházi Cuslág 3 év alatt összelopott ?

Miért nem EZEKET hozod fel ? Nem ez a legfőbb botrány ?
A Fidesz ( annyiban, amennyiben árt a kommunistáknak , de csak annyiban ) hasznos. Mert az alapvető igazságot azért érvényesíteni kellene.
( Mondjuk, majd meglátjuk, mit csinál, ha nyer. Kétséges szvsz, hogy ezeket a senki "szociáldemokratákat" oda rakja ahova valók, a rács mögé. Mert az lenne az igazi, ne csak nekünk legyen rossz, hanem nekik is. Milyen kár, hogy megszűnt a halálos ítélet. )

Invictus 2008.10.09. 00:18:31

Röhejes inkább az, ahogy a bejáratott hülyeségekkel (több MSZMP-fejes ül a Fidesz-frakcióban, mint a kormányoldalon? aha...) vicsorogva véditek a gazdáitokat...
Medgyessy meg SZT-tiszt volt, az nem ugyanaz, mint az ügynök... Értem?
Lehet ezekről "vitatkozni", de tényleg nem érdemes. A ballerek szemében természetesen a múlt rendszer bűnei is a jobboldalt terhelik kizárólagosan, a Fidesz a posztkomcsi párt, míg az MSZP az úgy lett modern európai demokrata izé, hogy közben azért hálásnak is lehet neki lenni a Kádár-rendszer jótéteményeiért :)))

Veér Farkas 2008.10.09. 00:26:06

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.10.09. 00:13:44

Hallottál már olyanról, hogy demokratikus választások? Hát azért uralkodnak, mert őket választotta az ország népének többsége. Ez már csak így megy jobb helyeken.
Sőt, amikor Orbánék uralkodtak, a többség akkor is a komcsikat választotta, csak a választókörzetek elosztása miatt kerülhettek hatalomra.

Az meg az ő szégyenük, hogy helyettük mégis inkább "ezeket", az állítólag mindenki által utált, 41 éven át elnyomó komcsikat választották inkább. Valamit nagyon el kellett ehhez baszniuk. Meg is tették.

Mellesleg az elit esetén nem tudom, kire gondolsz, ugyanis ennek a jelenlegi elitnek a jobboldali része legalább annyira komcsi volt, mint a baloldali.

Amúgy meg arról nem a kormány tehet, hogy ennyire szarok itt a fizetések. Az egész régióban azok. Menj ki panaszkodni nyugatra, hogy miért nem hajlandók a magyar vagy szlovák munkaerőnek annyit fizetni, mint a franciának.

Veér Farkas 2008.10.09. 00:28:01

Invictus 2008.10.09. 00:18:31
Hát, ahogy látom, gazdád inkább neked van.
És véded is.

Csak nézz utána Mikola, Stumpf és társaik múltjának. De akár Orbán Viktorénak is - ugyebár ő is KISZ-titkár volt.

Invictus 2008.10.09. 00:31:07

Nincs kedvem vitatkozni egy drágabolgárúr-rajongó szellemi szintjén álló entitással de jó.
Két nevet mondtál, jaj de sok.
Orbán milyen szinten volt KISZ-titkár? Biztos a KISZ KB-ben ült, vagy egy egyetem KISZ-führere volt, mint Fletó, mi?
Nem védem őket, de azért ez az "érvrendszer" szánalmas. A jobboldal komcsija rossz komcsi, az utódpárt meg en bloc nem komcsi mi? :))

Invictus 2008.10.09. 00:36:00

Az ország népe meg sajna, igen, hülye, megvezethető, idióta többségében (nézd meg miket adnak a kereskedelmi TV-k, azt amire a "bölcs" népnek - aki megválasztotta 3x a szocikat - igénye van). Ha nem így lenne, akkor már nem létezne az MSZP, vagy max. 10%-os pártként. Ahogy normálisabb helyeken, ahol volt egy rendszerváltás (Csehországban, Lengyelorszában hány KB, PB-tag politizálhatott 90 után? és ma?). Sajnos a gulyásszocializmus kajakra elhülyítette a népet, ez van. Megválasztottátok nekünk Fletót is, ez a demokrácia, valóban :]

dinoszaurusz 2008.10.09. 00:40:13

engem a sereg alatt akartak valami szarba belekeverni, megmondtam, hogy nem és kész
megfenyegettek, hogy akkor majd elvisznek 9 hónap futkosóra, mondtam oké, és nem vittek el
aztán valakik csináltak nekem kisz igaziolványt, amiről nem is tudtam.
nekem kisz, nekem, akihez képest még csurka is szélsőbalos?

nem volt kötelező belépni a trágyába, aki megtette, az vállalja az akkori előnyei után most a hátrányait is!
na ez lenne a tisztességes
ebből a szempontból nézve pl Szabó István kifejezetten korrekten viselkedett szerintem

pappito · http://pappito.com 2008.10.09. 01:05:08

a németek csinálták jól, minden aktát nyilvánossá tettek. nem kell kutatói engedély meg babámfasza. Csak ők nem gyávák.

Ti meg azon maszatoltok, hogy ki ül jobbra ki balra, és ki jelentett igaziból és ki volt a gerincbajnok aki jelentett, de nem úgy, csak izé...

vakablak 2008.10.09. 01:18:09

sasika61: "hanyadjára mondjam, hogy nem írtam ilyet, hogy a mi ügynökünket felmentem, a másokét nem. Ezt ti képzelitek bele, de egyetlen mondatot sem tudsz idézni, amiben ezt állítom."

De én azt állítom, hogy igencsak szerecsent mosdatsz. Ezt csak a hülye nem venné észre. Íme:

"Mindez azért jutott eszembe, mert olvasom, hogy Kárpáti György, vízilabdázó olimpiai bajnokunk állítólag III/III-as volt [...] Ezekből az ügynökügyekből – az előbb leírt emlékeim miatt - kurvára elegem van. Évek óta csepegtetnek itt hol ezt, hol azt befeketítő, alig ellenőrizhető információkat. [...] Ki az, aki csepegtet, s hogyan jut bizonyos információk birtokába? Még inkább elegem van abból, hogy miközben jót csámcsogunk / szörnyülködünk, hogy ez is, az is ügynök / besúgó volt, nem vesszük észre, hogy a fő bűnösök nem ők, hanem akik a rendszert kitalálták és működtették. Akik beszerveztek. Akik elvárták, hogy bárkit is beszervezzenek. Akik jelentéseket vártak, s azokat használták."

Jön a Kárpáti-féle ügy, amit aztán már a következő mondattól fogva folyamatosan relativálsz. Hogy neked mennyire kibaszottul eleged van ebből az egészből, csepegtetnek, befekítenek (most ugye épp szegény Kárpátit, aki igazából csak a rendszer áldozata, mint azonnal kiderül), és kilyukadsz oda, hogy na ki a fő bűnös: "akik a rendszert kitalálták és működtették". Amivel nagy bakot nem lősz persze, valóban azok a főgenyók. Csakhogy ezzel máris elvenni igyekszel az élét a Kárpáti-féle besúgásnak, mondván, ő nem bűnös, a bűnösöket (nyilván) a mai MSZP-sek között kell keresni (hol máshol), Kárpáti kvázi egy áldozata a rendszernek, akit nyilván aljasul kényszerítettek. EZ kérlek maga a szerecsenmosdatás. Hogyhogy ez pont most jutott eszedbe? Pont egy Fidesz-prominensnél? Legalább valamennyi hiteled lenne, ha ezt a tirádát egy ma MSZP-közeli egykori besúgónál adtad volna elő, de így borzasztóan kilóg a lóláb.

Csatlakozom azokhoz, akik szerint a rendszer törzsét az a sok mocsok, korrumpálható, gerinctelen "kisember" alkotta, aki ténylegesen jelentett. Ha mindenki olyan karakánul elutasította volna a beszervezési kísérletet, mint ahogy te önmagadról itt előadod (és felőlem a történet akár igaz is lehet), akkor ma nem volna miről beszélnünk. Akárhány "működtető" és "beszervező" lehetett volna, ők önmagukban a rendszert működtetni nem tudták volna.

Takács Bálint 2008.10.09. 01:22:35

Nem mindíg lehetett nem et mondani, volt akit a családjával zsaroltak, de ez azért nem menti fel őket teljesen.

A kérdés az, hogy miért nem állították a falhoz a beszervezőket és azokat, akik nekik parancsokat adtak?

tökfej 2008.10.09. 01:32:46

Mindössze annyit fűznék hozzá, hogy azok, akik most anyázzák az előző rendszer politikai berendezkedésének támaszait, azokat csapja pofán pár éven belül az akkori aktuális politikai rendszer szájtépő seggfej serege ... Mondom ezt úgy, hogy soha sem voltam semmilyen pártnak tagja - de éppen eleget éltem az előző rendszerben. És azt merem állítani, hogy a bűnös, szemét, embereket sárbatipró átkosban rend és nyugalom volt ... Ma azt sem tudod, hogy holnap kitesznek-e a munkahelyedről, egyáltalán befogadnak-e egy kórházban, valami elbaszott tahók gyülekezete ünneplés jeligére felgyújtja-e a kocsidat, házadat - mindezt szabadon és büntetlenül ... Lassan beköltözik a félelem a mindennapokba, de miért is ? Mert politikailag erre van szüksége az ország vezető pozícióiban levő társulatnak, függetlenül a párttagságától.
Hát akinek ez jobb, az rendelje meg pszichiátriai kivizsgálását.

Árpi 2008.10.09. 01:34:35

"Orbán milyen szinten volt KISZ-titkár? Biztos a KISZ KB-ben ült, vagy egy egyetem KISZ-führere volt, mint Fletó, mi?"
Valami olyan jelent meg róla (a hvg-ben, és cáfolatot sehol nem olvastam), hogy a gimiben volt tagja annak a kisz. biz.-nek, amelyik valamikor a 70-es években, amikor már marhára nem vette ezt komolyan senki (mifelénk legalábbis) nem támogatta valakinek a továbbtanulását, mert nem volt elég elvhű...
Persze ez bizonyára csak a szélsőbalos propaganda...

Lord_Cica (törölt) 2008.10.09. 01:34:38

Fura, hogy James Bond menő, a 3/3-as meg nem.

Vérnűsző Barom 2008.10.09. 03:58:24

"Hát azért uralkodnak, mert őket választotta az ország népének többsége. Ez már csak így megy jobb helyeken."
Hát, nem. De valami baromira nem így van, volt ez mifelénk, itt a magyar ugaron.
Ugyanis - ha már visszaemlékszünk a választásokra -, valahogy darabra konkrétan több szavazatot kapott a Fidesz, mint az MSZP. Emelett kapott párat az SZDSZ is. No, az, aki az SZDSZ-re szavazott, az NEM az MSZP-re, vagy a Fideszre szavazott...
Ezzel együtt a konkrétan leadott szavazatok száma szerint még így se érte el =darabra( az MSZP-SZDSZ a Fidesz darabszámát.
Viszont van mifelénk egy remek demokratikus találmány, a lista. Ezen kerülnek be az olyan tuti potentátok a parlamentbe, akikre senki sem szavazott. Ilyen pl. Gyurcsány is...

No, ezek a listák az un. töredékszavazatokra épülnek, azok számolgatása meg egy elég fura algoritmus szerint történik a lakhely (város/vidék), megjelenő szavazók száma, stb. figyelembevételével.

Onnantól kezdve tehát, hogy valaki egy békésen összeállított listán kerülhet be a parlamentbe, talán nem kéne demokratikus választásokról beszélni.

Ha a bekerült képviselő, aki ugye egy adott terület lakosságát képviseli (nem pártot, vallást, mifenét, hanem a VÁLASZTÓIT), nem hívható vissza a választóai által, noha annyira nem őket, hanem a pártérdekeket képviseli, hogy konkrétan büntetést fizet a pártkasszába, ha másképp szavaz, mint a pártja (leszarva a választói érdekeit), akkor talán nem kéne sem demokráciáról, sem szabad választásokról beszélni, a legkevésbé arról, hogy ezt mi, a választóképes lakosság hoztuk össze, és most örvendjünk neki.

Úgy egyébként kicsit visszatérve a blog eredeti felvetéséhez: az a mókus, aki politikai, vagy egyéb csoportérdekből a lakosság ellenőrzésért, és a saját anyagi, "erkölcsi" haszna, előmenetele érdekében tevékenykedik, az egy rühes besúgó, és BÁRMILYEN rendszerváltáskor azonnal, és nyomtalanul eltüntetendő.

Ezzel szemben az a profi kémelhárító, aki legjobb tudása szerint védi hazája érdekeit mindenki mással szemben, legyen a működési területe az országon belül, vagy kívül, az a mi szempontunkból hősnek, tulképp valóban egyfajta jamesbondnak tekinthető. Pártállásától függetlenül...

Na, ez utóbbiak lettek kiirtva (azóta sincs rendes pótlásuk), és az előbbiek pereputtyostól magyarázzák a demokráciát. Néha szipogva, mély átéléssel, néha szigorúbb tanárbácsisan.

Szerintetek pl. az Arató, a Medgyessy, vagy bármelyik KISZ KB titkár melyik csoportba tartozhatott?

Vérnűsző Barom 2008.10.09. 04:09:42

Na, egy kicsit pontosítsuk még ezt a demokratikus választást... Bassza a csőröm a hülyeség, na!

Szóval. Jó miniszterelnökünk felesége volt annak idején Medgyessy kabinetfőnöke. Így, tulképp dobrevkláránéként került képbe, mint makulátlan múltú, megbízható, ifjú káder (KISZ-titkárság, utolsó KISZ KB-góréság, kipróbált gazdasági szaktekintélység, egyben az Apró-família tündöklő ágacskája).
Speciel SENKI sem szavazott rá az akkori választások idején, lévén nem volt választható (nem jelölte senki sehova) a legtöbben nem is tudtak a létezéséről.

Na, igen hamar rájött arra, hogy egykori profi kiszes múltja kötelezi, és kár lenne az egykori tapasztalatokat veszni hagyni, így aztán izibe megfúrta az általa alaposan ismert pártszervezet lehetőségeivel (emlékezhettek a Leisztinger által támogatott dunántúli fantomszervezetekre) mentorát.

Majd jól a helyére ülve, hol pityogva, hol hajlongva, igazi ripacsként azóta is boldogítja jelenlétével még ezt a blogot is.

Vérnűsző Barom 2008.10.09. 04:19:20

Na, még egy kis gizdázás a "demokráciánkról". Szerintetek darabra hány képviselő kerül be a parlamentbe egyéni jelöltként, és mennyien listáról?
Na, ennek kiderítése a házi feladat a politikailag elkötelezett, hivatásos kommentelők kivételével mindenki más számára.

Vérnűsző Barom 2008.10.09. 04:27:11

Súgok egy kicsit. 176 darab egyéni választókörzet van Magyarországon. A parlamentben viszont 386 képviselő üldögél.
Aszem, csak az Arató (véletlen lehet) és James Bond hiányzik közölük. Sanszos, hogy az összes többi "kolléga" ott van...

lee 2008.10.09. 07:12:45

Teljes mértékben egyetértek Sasikával. Az igazi bűnösök lapítanak, mint szar a fűben.
Ha a rendszerváltozáskor nem volt leleplezés, akkor , most minek szivárogtatni. Kb. azok szívárogtatnak, akik akkor beszerveztek, zsaroltak. A kis ügynökök, akiket zsarolással és egyébbel beszerveztek, itt most megint szívnak és ki vannak kíálltva bűnösnek röhej.
Persze köztük is lehet sok szar alak.

A rendszerváltozás fő bűne, hogy nem volt felelősségre vonás. Akik az előző rendszer szekértolói voltak , a mostani rendszerben is jól megvannak és valószínűleg mindenkin jót röhögnek.

A balos kommentelők meg játszák az eszüket itt, de hát ezért fizetik őket, kedves ügynökök ugye , ugye. Önként és dalolva írtatok alá.

Aham 2008.10.09. 07:13:10

"Onnantól kezdve tehát, hogy valaki egy békésen összeállított listán kerülhet be a parlamentbe, talán nem kéne demokratikus választásokról beszélni."

tehát szerinted az összes eddigi választás antidemokratikus volt.
Ugye a fideszlista is éppen ilyen antidemokratikus... értem.

Barnabás 2008.10.09. 07:13:12

Sasika!
Életem háromnegyedét Kádár alatt éltem le,mint velem egykorú honfitársaim,és ez nem bűn.Mint,ahogy nem bűn napjainkban élni sem.Minden rendszernek megvan a maga besúgó hálózata.Biztos vagyok benne,hogy manapság több a besúgó, mint akkor(majd egyszer ez is kiderül).Kádár alatt is azokat szervezték be,akik hajlandóságot mutattak erre.Engem soha nem akart beszervezni senki ,és sok millió honfitársamat sem,ha nem akartuk,ez ilyen egyszerű.

Aham 2008.10.09. 07:15:18

"A balos kommentelők meg játszák az eszüket itt, de hát ezért fizetik őket, "

Így van, mindenki tudja, hogy egyetlen igazság van, és annak te vagy a birtokában. Aki mást mond, az nyilván azért teszi, mert megfizetik.Egyszerű ez.

Berkamp 2008.10.09. 07:17:52

>Sasika: 1980 őszén történt, hogy elsős egyetemistaként összetalálkoztam azzal a tanárral, akinél történelemből felvételiztem. Megismert, üdvözölt, udvarolt egy kicsit, hogy nagy reménységgel tekint rám...

Sajnos engem viszont le se szartak a tanáraim az egyetemen, akkor most én lúzer vagyok, te meg győztes?

lószarnagy 2008.10.09. 07:23:19

Koor - amit írtál, az valóban így van. Hogy ki milyen ember, gerinc kérdése, de akinek HIVATÁSA az erkölcsiség (a papok), azok tudjanak ellenállni minden kísértésnek, bibliai szellemben, hiszen írva vagyon, boldogok, akiket üldöznek az igazságért. Meg a keresztény etika szerint rosszat akkor sem lehet tenni, ha jó származik belőle. Ez az undorító a besúgó papokban: megbotlottak (emberi gyengeség, gyarlóság, zsarolhatóság, előnyszerzés okán), de nincs bennük annyi gerinc, hogy vállalják is, ami történt. Nincs bennük jellem, gerinc. Undorító. És sajnos kollektíven takargatják az elkövetett erkölcsi bűnt a püspökök, nincs megtisztulásra irányuló folyamat, jel. Így nem lehet erkölcsi vezetőjévé válni egy közösségnek, ha maguk a vezetők morális halottak.
Hozzájuk képest a KGY félék csak szánalmas figurák, akik minden földi jóért az anyjukat is feljelentették volna, most meg tagadnak és feljelentenek. Nekik nem HIVATÁSUK az erkölcsi iránymutatás, viszont ugyanúgy hányingert keltő a tettük.

Atesz 2008.10.09. 07:29:55

Felröppennek ismert,szerintem elég tisztességes emberek nevei,mint beszervezett jelentőké (spicli).A legszebb az egészben,hogy egyetlen egy III/III-as tiszt neve nem ismerhető meg,tehát pont a beszervezők,a rendszert működtetők neve örök homályban marad,sőt igen magas,200e ft-ot meghaladó nyugdíjkával élvezik "demokratikus" rendszerünk ostoba politikusainak kényeztetését.Pontosan ezeket az igazi besúgókat kell elővenni,minimálnyugdíjjal jutalmazni,nevüket közzé tenni,hadd tudja meg mindenki.

sunci 2008.10.09. 07:37:29

Nevetséges hogy a jobb oldal mit művel.
Amikor egy baloldali emberkéről derül ki , hogy besúgó volt arról nagyon lehúzzák a vizes lepedőt, de amikor az ő kis kirakatemberükről, akkor az más.
Indexen is csak egy kis mentegető blogbejegyzésként szerepel, nem is a hírek között.
Gratulálunk az indexnek igazán szíynvonalas független média. (Mindamellett nem KGY-val van bajom személy szerint)

limonade joe 2008.10.09. 07:47:57

Egyszerúen csodálatos!
Írtam egy hozzászólást,amelyben megkérdőjeleztem a szerző történelmi ismereteinek mélységét.
Leszedték.Pedig nem volt szalonképtelen.
Úgy látszik ide csak olyanok írhatnak, akik egyetértenek a szerzővel.
Ílyen a demokráciaképetek is. Nem szeretnék ilyan országban élni. Úgy látszik már kicsiben nem megy korrekten.
Nem kell spiclikből erkölcsi hősöket faragni, mert nem azok. És nem kell akadályozni az ügynöklista nyilvánosságra hozatalát.
Ez az ősbűn.

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.10.09. 07:49:41

vérfarkas,
1."Hallottál már olyanról, hogy demokratikus választások?"

Erről csak annyit, hogy Nyugat Németországban 196Oas évekig, ha lett volna, a Nemzetiszocialista Párt nyerte volna meg a választásokat.
Az a párt, amely addigra be lett tiltva, sőt, 16ukat felaggatták Nürnbergben. Mert emberiség elleni bűntettet követtek el.
Ennyi a választásokról.

2. "Tehet e a kormány arról, hogy ilyen alacsonayk a fizetések?"

Tehet
2.1. Nem kellett volna elkúrni, és ennek folyományaként adót emelni. Az egy röhej, hogy már HARMINCEZER euro bruttót is 52%os effektív adókulcs terhel.
Csak azért, hogy a kedvenc nyugdíjasainkak és kisebbségeiknek pénzt tudjanak adni, minket, akik sem nyugdíjasok sem kisebbség nem vagyunk , agyonadóztatnak.
2.2. HAT évük lett volna arra, hogy egy gazdasági stratégiát implementáljanak, hogy ide a magas hozzáadott értékű termelés jöjjön.
Tudod : bankok, ipari tervezőközpontok, ilyesmi.
Erre fel ? Redves INDIAI gumigyárakat akarnak idehozni.
Hát igen : a gumigyártásból már nem egy nemzet meggazdagodott. például Svájc, Svédország meg a Benelux államok.

Más bajom a "szociál" "demokratákkal" nincs : emberiség elleni bűnökkel ( 199O elött , 2OO6 ) terhelt banda, aki az országot eladósí1tja ( 17 ezer MdHUF adósság ) és a nem "elitet" adókkal sanyargatja ( L. az említett 52% ), míg ők , személy szerint basznak az adókat megfizetni ( L. NOMENTÁNA, Fittelina, és társaik ).

Semmi, de SEMMI jót és pozitív dolgot nem csináltak. Elszartunk egy évtizedet !!!

Silcon 2008.10.09. 07:53:09

"aki ilyen vagy olyan tisztséget viselt pártban, KISZ-ben, szakszervezetben s egyéb csatolt részekben, ezerszer bűnösebb, mint én vagy Kárpáti György. Róluk akarok hallani. A többi nem érdekel!"

sasika61 a lehetséges 10 pontból 20-at ért el.
Gratulálok. és köszönöm.

Power Reverse Dual Currency Swap 2008.10.09. 07:55:55

Mégegyszer.
Akinek ennyire nem tetszenek a jobboldali ügynökök, azok miért nem szólalnak fel azellen, akik ( Gyurcsány és Apró ) és amik ( mszp ) kormányoznak.
Az egyiknek igen jó kapcsolata van a kémekkel ( ifj Apró Antal ),
a másik meg a kémeket üzemeltető rezsim anyagi örököse, az Alkotmánybíróság szerint.

Nem az a fontosabb, hogy
1. Először ezektől szabaduljunk meg
2. és utána a jobboldali kémektől ?
Ha fordítva van, akkor vajon nem tesz e be a "haladó baloldal " ujabb kémeket a jobboldalra ?

Sorredniség, elvtársaim, sorrendiség.

m_agyar 2008.10.09. 08:00:18

Görgey Gábor: Végül is megérte

Éjjel rosszul aludt, fájt minden csontja, de hajnal felé mély álomba merült. Ezért aztán reggel nehezen ébredt, ahogy föltápászkodott, berozsdásodott és kenetlen izületei alig bírták eljuttatni vén testét a fürdőszobáig. Utált tükörbe nézni, különösen reggel. Hideg vizzel jól lecsutakolta arcát, hogy a vértelen pofába egy kis életet galvanizáljon. A hideg víz hatására kiderült, hogy az egymásra torlódott bőrtáskák mélyén egy szem is lapul.
Kicsoszogott a konyhába és kezdte elkészíteni a kávéját. Ezt maga csinálta, évtizedek óta, akkor is, amikor még élt a felesége, és akkor is, amikor állam- és pártkarrierje csúcsán járt. Nem bízott a más kávéjában. Bár nála alkalmazkodóbb funkcionáriust elképzelni aligha lehet, büszkén szokta emlegetni, hogy még az ötvenes években Rákosi Mátyás dolgozószobájában, egy rikácsoló letolás alkalmával, és egy ízben Kádár Jánosnál is - volt mersze visszautasítani a reprezentatív kávét. Mert még a pártközpont kávéjában se bízott. - ez azért mégiscsak valami! - gondolta. - Ez már majdnem civil kurázsi! - És kitöltötte csészéjébe a feketét.
A reggeli kávéhörpölgetés mindig a nap fénypontja volt. Ilyenkor kizárólag kellemes gondolatokkal foglalkozott. Most is végignézett a lakáson, mely nagy volt és tágas, talán túlságosan is tágas már, most, hogy egyedül maradt. Egyik fele a kertre nézett, a másik az előkelően kis forgalmú rózsadombi utcára. De a fák és a bukszusok a kis forgalom zaját is megszűrték. 1951-ben költöztek ide a feleségével, a belügy utalta ki nekik a villát. Akkoriban éppen belügyi főmufti volt. A villa eredeti tulajdonosát nem sokkal azelőtt családostul kitelepítették valahová Szabolcsba.
Később aztán, 1956 után, jelentkezett a régi tulajdonos, egy roskatag, fehérhajú aggastyán, de ő be sem engedte a lakásba. Az illető ott ácsingózott egykori háza küszöbénél, amíg ő kioktatta. Hogy neki itt ne járjon a nyakára, mert a történelem kerekét nem lehet visszaforgatni. Igen, a történelem kereke, ez nagyon jól jött mindig az elmúlt negyven évben, rengeteg mindenfélére kínált mentséget és igazolást. Mindig kéznél volt, bármikor elő lehetett venni, és ügyesen forgatni, mint a történelmi materializmus fegyverét.
Később aztán, potom pénzért, meg is vették az államtól az 1951-ben elkonfiskált villát. Mely ezáltal ismét magántulajdonná vált, de ez más, ez szocialista magántulajdon! Biztos, ami biztos jobb a békesség, sosem lehet tudni, mi jön. Nehogy még a végén kiköltöztessék őt az ő meleg otthonából, valami váratlan politikai fordulat következtében. Ahol '56 megeshetett, ott sok minden elképzelhető. És tessék, bekövetkezett, amire senki nem számított, az 1990-es fordulat.
Lám, most milyen megnyugtató érzés, hogy bár öreg lett, egyedül maradt, de övé a ház. Most, hogy megszűnt a régi jó pártállam, milyen biztonságot jelent ebben a nagy bizonytalanságban, hogy ha minden kötél szakad, legfeljebb eladja ezt a luxusvillácskát, vesz magának egy garzonlakást, az árkülönbözetét beteszi a bankba, és csupán a kamatokból úgy élhet, mint egy Krőzus. Tulajdonképpen máris megtehetné, hiszen annak idején ugyan mesés volt, mostanra azonban eléggé összezsugorodott a nyugdíja. De öreg ember már nem szívesen költözik. Pocsék érzés elhagyni a megszokott környezetet.
Mikor ideért gondolataiban, egyszer csak megjelent lelki szemei előtt a ház eredeti tulajdonosának aggastyánfeje, amikor becsöngetett '56 után, ő meg elküldte a fenébe. Jó-jó, 1951-ben kikergették azt az embert az otthonából, de személy szerint nem ő kergette ki, ugyebár. Gyorsan el is hessegette a rémlátomást. Az egészséges lelki egyensúly megőrzése mindig nagy erőssége volt egész életében.
Kávéja utolsó kortyainál tartott, élvezte, ahogy aromája szétterül a szájpadlásán. Megint legeltette szemét a lakáson. Csupa antik bútor. Ő nem sodródott a változó divatokkal. Sem a hatvanas évek szegényes, vacak anyagokból készült, jellegzetesen kelet-európai, vidéki modernizmusával. Sem a későbbi kombináltszekrény-, majd koloniálbútor-hullámmal. Ők ketten a feleségével sorra járták az ötvenes években a bizományi áruházakat. Csupa aranybánya, tele antik holmikkal. Részben a kitelepítettek lakásaiból zúdították ide az illetékesek. Részben azok a régi polgári lakások, melyeknek lakói valahogy megúszták a kitelepítést, de osztályidegenként nehezen vergődtek a proletárdiktatúra nyomása alatt, kényszerűen ontották kincseiket a bizományi boltokba. Lakóik úgy próbálták túlélni a zord időt, hogy eladogatták a régi családi holmit. Ő viszont, akinek e zord időben is pompás fizetése volt, fillérekért fejedelmien rendezte be az egykor elkonfiskált lakást.
Később is mindig fontos állásokban feszített. Néha persze megfordult a fejében: nem lesz ennek rossz vége? Nem kellene jobban vigyázni, nem mindig előtérben lenni, inkább kicsit visszahúzódni? Hátha egyszer megint kitör valami, mint '56-ban? De aztán elhessegette kételyeit. Csupán a nyolcvanas évek második felében, amikor már lehetett érezni, hogy készül valami, mert Gorbacsov és Reagan túl sokat üldögél mosolyogva a kandalló mellett, akkor lassan jónak látta kifarolni a partvonalra. A belügyből amúgy is rég átment a kultúrába, egy ideje már fontos kulturális intézmény igazgatója volt. Pár évvel túl a hatvanon gyorsan nyugdíjaztatta magát. Nyugdíjának összege akkor mesebelinek volt mondható.
Csészéjéből kiszürcsölte az utolsó kortyot is. Belelapozott a reggeli újságokba. Tele volt parlamenti perpatvarokkal, pártzűrökkel, marakodással. Rengeteg sötét ügy mindenfelé, bankok és bankárok tündöklése és bukása, drog és maffia, kultúrharc, médiabotrányok. De azért demokrácia van, szabad vállalkozás, piacgazdaság, verseny, óriási gründolások. Akiben van egy kis szufla és nem teljesen tökkelütött, az előtt hatalmas lehetőségek nyílnak. Gazdagság, fény, pompa, hatalom. Mennyire más világ! Más, mint az ő szürke, de biztonságos negyven éve.
Megfordult az agyában, hogy nem kellett volna esetleg kivárni? Nem elfogadni mindent, amit a letűnt hatalom kínált? Kicsit ellentmondani, kicsit küzdeni, kicsit nélkülözni, ha úgy hozza a sors?
De aztán eszében jutott a szomszédból Karsai. Mért ő ezt csinálta. Tanárember, de származása miatt a Rákosi-rezsimben csak segédmunkás lehetett. Ötvenhatban felvonult, a Sztálin-szobor ledöntésénél lefűrészelt magának emlékül egy darabkát, '57-ben följelentették, jó néhány év börtön következett. Amikor szabadult, egy ideig csak segédmunkásként tengődött, és később se jutott semmire. A rendszerváltás után kapott egy polgári középkeresztet, melyhez nem járt pénz, mint a díjakhoz. Körülbelül egykorú vele, van még pár éve, akárcsak neki. Aztán kész.
Az ő negyven-egynéhány gondtalan évével szemben mi áll Karsai térfelén? Negyven-egynéhány év hányattatás. No meg a tisztessége. Amit szépen bekeretezhet. És egy középkereszt. Azt meg kitűzheti.
Neki nincs középkeresztje, viszont jól élt negyven éven át. Végül is sokkal inkább megérte.

(Népszabadság, 1999. április 24.)

retroflexus 2008.10.09. 08:02:57

és akkor mi van, ha valaki besúgó lett és jelentett? Országunkat leszarta a világ a régi időkben és most is. Hogy ebben a kis hangyabolyban hogyan másztak egymásra az ízeltlábúak, az csak annak jelentett valamit, aki alul maradt és annak, aki felülkerekedett. Néhány here persze kihasználta ezt a helyzetet a hatalma érdekében.
Engem katonaként próbált beszervezni egy későbbi évfolyamtársam. Nem kellett volna harcászkodni, csak a politikai tiszt irodáját rendben tartani és hetente hangulatjelentést írni. Nem is gondoltam akkor arra, hogy ez beszervezési kísérlet volt. Kiröhögtem a gyereket és inkább lógtam a haverokkal a prérin. De msot legalább semmi karton nem kerül elő rólam, Az a görény meg reszkessen polgármesterként, hogy mikor hozzák nyilvánosságra az adatait.
De ezt vállalni kell. Ha valaki egy kis előnyhöz jutott a besúgás által, akkor azt nem kell letagadni. Pláne, hogy öreg emberekről van jobbára szó, szarni rá...

Silcon 2008.10.09. 08:03:00

Még valami: koromnál fogva nem vagyok érintett, mielőtt valaki félreértené az előző hsz-t.
Az ügynök hibás/nem hibás verziót sosem fogjuk tudni korrekten eldönteni, hiszen nem biztos, hogy feltüntették a zsarolás mikéntjét, ld. Pokorni apukája esetét.
Viszont ott, ahol nem kell túl sokat keresgélni - az MSZMP elit környékén - azért hiba volt szemet hunyni. Alapvetően békés embernek tartom magam, de kinyílik a bicska a zsebemben, ha Lendvai Ildikó kioktat valakit demokráciából.

adrienn 2008.10.09. 08:26:56

Érdekes, hogy akiről kiderül hogy besúgott,azt most ott látjuk a Fidesz dísztribünjén magyarkodni (vagy a MIÉP-ben, mint vikidál gyulát).
Mellesleg '88-89 ben már nem hihető hogy "kötelező" volt körmölni, jelenteni. Se a Pokorni apjának, se KGY-nek.

Ezek jellemnélküli emberek, akik ahogy másként fúj a szél, törlik a múltat....

Berkamp 2008.10.09. 08:27:11

>emberiség elleni bűnökkel ( 199O elött , 2OO6 ) terhelt banda,

Atyavilág, és ilyen józan ítélőképességű emberek szabadon mászkálhatnak...!!! :-(((((((
Szegény Magyarország....

jozo 2008.10.09. 09:27:26

hi!

kedves baloldaliak!

valahogy azt kellene megértenetek, hogy ha valami gond van, akkor azonnal előrántják az ügynökkártyát

azonnal

x-ről, y-ról

miközben akik ezt megszervezték, azok elbújnak, mert "fontos munkát végeztek az ország érdekében"

a lófaszt, már bocs

volt egy rendszerváltás, mert tönkretették az országot: ha jól müködött volna, akkor még ma is Kádár képe alatt vonulnák máj 1én...

és ezek után bármikor, bárkiről elővehetnek valami lapot, és nem tudjuk igaz-e, valós-e, még kiről derül ki

Derüljön ki minnél hamarabb mindenkiről hogy ki volt

és akkor zavarják el a jobboldaliak közül akit kell

jahhh kérem, hogy akkor beaver és barátai már nem szidhatnak, no, kérem az már más kérdés...

Taz member of JFK Borad™ 2008.10.09. 10:46:56

sziasztok

visszaolvasva azt látom, hogy megint megette mindenki az alapátvágó leckét, mindenki a másik torkának esik egy ilyen hír olvasásakor.
részemről nem foglalkozom belpolitikával, max tanulok róla, külpolitikával egyetemben.
az viszont felmerül bennem kérdésként, hogy - igaz nagyon rövid ideig, de - voltam úttörő, akkor már nálam is rezeg a léc?
még egy kérdés, ami foglalkoztat:
- ha már az adófizetők pénzén, bizalmán alapulva került valaki a bizonyos székbe (most az egész Parlamentről beszélek, nem személyekről), akkor miért nem várható el, hogy az egész ügynök-nem ügynök dolgot napvilágra hozzák? nekem spec kezd elegem lenni ezekből az infocsepegtetésekből, aminek nem más a célja, mint a figyelemelterelés...
az emberek nagy részét nem érdekli a gazdaság? a pénzügyi / jóléti jövőjük alapja? nem bírom elhinni, hogy a médiából töményen ömlő valami hatására az embereknek elég a mindennapi egymásnak esés, és nem látnak tovább...

miért van az, hogy - hol bal, hol jobb oldali személyről lévén szó - a másik oldal rögtön felhördül, és olvashatunk olyan örökbecsű hozzászólást, hogy az embernek kettéáll a füle tőle...

Nyomek 2008.10.09. 11:06:14

Ja. Hát azt tudni kell, hogy ha 15 vízilabdás (tartalék, edző, gyúró, kísérő) szabadon utazgathatott a világban versenyről-versenyre, abból az következett egyenesen, hogy 2-3 embert tuti be KELLETT szzervezni. Ez egy ilyen rendszer volt. Ha Kárpáti nemet mond, biztos nagyon gerinces lett volna attól, de lehet, hogy most nem hallanánk róla, mert kerettag sem lett volna. Ki tudja? Te ott voltál bazmeg? Én sem tudom!

Egy biztos, hogy az igény a besúgásra ma pontosan úgy megvan beszervezett és beszervező oldalról, mint rég. Sőt! Némi készpénz vagy ingatlan előnyös vásárlása fejében bárki bárkit bármikor... Becsület? Bah!

Lehet, hogy az a rendszer nagyon gusztustalan volt, de ez a mostani, amit mi építettünk, amit EZEK hoztak össze, ez valami hányinger!!!

Már hányadszor írom le, hogy megint egy ügynök, de nincs még vége! Holnap lesz új, nyugi. Pedig ojan eccerű lenne: Csak számba kellene venni, hogy ebben a rendszerváltásban mit kúrtunk (kúrtak) el olyan nagyon és azokat újra, már hibamentesen véghez vinni! Lásd "A mások élete".

Miért nem csináljuk ezt meg? Azért, ami miatt 385-en ülnek a Parlamentben, nem pedig százan. Azért, mert nálunk a legdrágább az autópálya, de senkit nem érdekel, viszont a 300.-Ft-os vizitdíjat leszavazzuk. Sorolhatnám, de nem teszem. Konlkúzió: Gyurcsány, Orbán, és a többi díszfaszunk sajnos MI VAGYUNK. Ők a mi kiválasztottaink, a hőseink, a sorozatsztárjaink.
Legyünk büszkék rájuk, meg magunkra is.

Árpi 2008.10.09. 11:40:32

Az meg nekem külön tetszik, amikor valaki (különösen abból az időből, amire már én is emlékszem, csak kissé máshogy...) azzal büszkélkedik, hogy őt be akarták szervezni, de ellenállt. Meglehetősen aktív közösségi életet éltem kisiskolás korom óta. Az egyetemen még újságot is szerkesztettem, sőt, még az évfolyam ballagó újságjának felelős szerkesztője is voltam. Ennek ellenére nemhogy besúgónak nem próbáltak meg beszervezni, de még a másik hősiességre sem adtak lehetőséget (pedig milyen nagy arcom lehetne tőle), a pártba sem próbáltak beléptetni. Akkor én most hős vagyok? Frászt. Csak túl nagy volt a pofám mindig, így eleve tudták, hogy használhatatlan vagyok minden céljukra (nem voltam ideológiailag eléggé fejlett). Akiről meg úgy gondolták, hogy "jól alkalmazkodik", azt megkeresték... De volt itt pár millió ember, akiről ezt nem is feltételezték.

vakablak 2008.10.09. 12:02:10

Nyomek, ez jó volt.

Azon is érdemes elgondolkodni, hogy bár pl. az itt kommentezők között szinte bizonyosan 100%-os volna az elvi egyetértés azzal kapcsolatban, hogy a maszatolós-kiszivárogtatós-zsarolós gyakorlatot be kellene szüntetni, mégpedig úgy, hogy az összes III/III-as és III/II-es beszervező, tartótiszt és ügynök (beleértve a "hazafias alapon" jelentőkét - ilyen volt Kárpáti is, ld: www.hirszerzo.hu/cikk.karpati_gyorgy_ket_elete_25_even_at_volt_kadarek_besugoja_a_legendas_vizilabdazo.82372.html ) aktájáit nyilvánosságra kellene hozni, hogy gyakorlatilag ezzel kapcsolatban szinte teljes a társadalmi egyetértés, a két nagy párt ezt a törekvést folyamatosan blokkolja. (Az SZDSZ folyamatosan szorgalmazza, de ez megintcsak kínos olyanoknak, akiknek az SZDSZ "szélsőséges törpepárt".) Még ennél is érdekesebb, hogy pont ezzel kapcsolatban soha sincs semmilyen "civil" mozgalom, szerveződés, utcára vonulás, tüntetés, sztrájk, tiltakozás, abszolúte semmi. Gyúúúúcsáááány ta-ka-roggy van rogyásig (kinek-kinek ízlése szerint jogosan vagy sem, egyre megy), ha alacsony a dinnye vagy a meggy ára vagy magas vagy túl alacsony a gabonáé, vagy hogy jelképes vizitdíjat bevezetnek-e, vagy hogy a Tilos rádió részeg barma mit böfög a mikrofonba, na ezek hatására üvöltő tömegek vonulnak az utcára, félpályás útlezárnak, ha kell, és hadd ne soroljam tovább. De azért, hogy becsülettel lezárjuk a múltat, és egységesen szembenézzünk azzal, hogy kik volt a diktatúra titkosszolgálatának üzemeltetői és kiszolgálói, na azzal kapcsolatban csak a szánkat jártatjuk, de az olyannyira bevett utcai tiltakozás szóba sem jön.

Miért is nem?

vakablak 2008.10.09. 12:03:55

jav. "aktájáit" -> aktáit
"kik volt" -> "kik voltak"
gondosabban kellene írnom

neutrinoo 2008.10.09. 12:44:11

Kedves Sasika!

"A mi kutyánk kölyke" alapon kár védeni Kárpátit.
Inkább vallja be,hogy igen az voltam,és magyarázza el mi, hogy történt és miért?

Ma reggel hallgattam erről nyilatkozni az "olimpiai bajnok vízilabdázónkat". Teljesen világos volt az érveiből,a hanghordozásából, hogy hazudik.

Ez a szánalmas igazán.

.

Árpi 2008.10.09. 12:53:23

Hát ez az. Ha annyira ártatlan valaki, mert kényszer alatt állott, akkor miért nem vállalja fel? Miért nem áll ki, hogy "Igen! Jelentettem! Mert megfenyegettek, hogy ha nem teszem, akkor..." Vagy netán ő is érzi, hogy nem is olyan fehér az ő lelke sem?

neutrinoo 2008.10.09. 12:58:23

vakablak · vakablak.blog.hu 2008.10.09. 12:02:10
Felfríssitem a memóriád!

A Tilos rádió elött volt tüntetés. Izraeli zászlót is égettek. Emlékszel?
Bár gondolom sose hallgatsz Tilost. Javaslom hallgass meg egy két beszélgetős műsort, és rájössz,hogy semmi értelme egy régi baki miatt elítélni egy rádiót.

vakablak 2008.10.09. 13:05:44

neutrinoo, félreértesz. Én pont arról írtam, hogy az már elég egy őrjöngő tüntetés kirobbanásához, hogy egy egyébként eléggé kis réteg által hallgatott rádióban egyszer, egy darab részeg ember bemond egy egymondatos nettó hülyeséget. Ehhez képest furcsa, hogy sosem tudott tüntetés szerveződni annak a mindenféle értelemben sokkal relevánsabb célnak érdekében, hogy legyen nyilvánosak az ügynök-akták. Így már világos?

pupak30 2008.10.09. 13:06:31

veér farkas: hát látszik, hogy közöd nem volt a katonasághoz.....

neduddki - az idealista balf@sz 2008.10.09. 16:00:27

Úgy látom a jelenlévők két csoportra oszthatók. A mocskos baloldali zsidóbérenc komenistákra (hogy dögölne meg mind "lógni fogtok") és jobboldali rohadt fasiszta, nyilas bandatagokra. (nekik meg ajánlom figyelmükbe Nürnberg városát)
Most ezek alapján gondolkodjatok el egy kicsit, Aki itt él (és nem külföldről ugat bele a hazai élet dolgaiba) dolgozik, adót fizet stb. mindenki felelős azért ami ma a politikai életben folyik. MI küldtük őket oda. MI akartunk demokráciát. Hát tessék. Kicsit sárga, kicsit savanyú..de a miénk.
Besúgó volt? Igen. Csak így tudott előre jutni.
Jelentett? Igen. Csak így jutott külföldi ösztöndíjhoz.
Kinek mi a fontosabb. Van akinek az egyéni boldogulás, van akinek a közösségi.

neutrinoo 2008.10.09. 16:25:23

vakablak · vakablak.blog.hu 2008.10.09. 13:05:44

Igazad van. Pont fordítva írtad.

Sztem is nagyon izgalmas kérdés,hogy egyes dolgok miatt, miért tüntetnek, másokért miért nem. megérne egy posztot.

Abban is egyetértek,hogy ez azért alakult így annak ellenére,hogy mindenki elismeri,h ez így nem jó, mert a pártok szabotálják mind2 oldalon.
Egyiknek sem jönne jól,ha besározódna, így marad minden a régiben.

Én elmennék tüntetni,de sztem ennek nem sok értelme lenne. Nem tudom milyen nyomásgyakorlási eszköz állna rendelkezésre a lista nyílvánosságra hozatalára. Etikai, jogi problémára hivatkozva elutasítanák a pártok közösen. Másrészt ehhez sokkal nagyobb öntudat kell a társdalom részéről, olyan ügyekben, ahol ugyan nem a saját bőrükre megy a játék "csak" az erkölcsi érzéküket sérti.
Gondold el,hogy azért sem mennek ki az emberek az utcára, amikor a fél nemzetgazdaság egy merő korrupció. Pedig,ha valami akkor ez nagy baj.

Amúgy ez a 3/3 as téma meg egyik oldalhoz sem köthető, mert mind2 oldalon megtalálhatóak a személyek + az egyházakban.
Miért menne ki tüntetni vki a saját pártja, egyháza ellenében?

king_aranarth · http://kingaranarth.blog.hu 2008.10.09. 19:49:36

Sasika, ez szép volt! Aki most annak örül, hogy egy "jobboldaliról is kiderült", az nem normális. Milyen papírt vettek elő? Honnan? Kitől? Ki lesz a következő? Kiket nyomorítanak meg és tesznek tönkre érdekből, figyelemelterelés szándékával? Nem volt itt rendszerváltás, mert minden ugyanúgy működik mint az átkosban: egy szempillantás alatt tönkretehető bárki. Legyen egy háromszoros olimpiai bajnok, egy Zrt., egy zenész, vagy egy egyszerű senki. A gépezet a régi.

vakablak 2008.10.09. 20:02:45

Te miről beszélsz? Ki örül itt annak, hogy Kárpáti lebukott? Aminek itt sokan nem örülnek, az a szerecsenmosdatás. Ne akkor tessék elkezdeni ábrándozni azon, hogy milyen igazságtalan dolog is ez a lebukás, amikor a saját kutyánk kölke bukik le, míg ha a másik oldal embere, akkor meg üvölteni tele torokból, hogy komenistáááák lóóógni fogtok!

Te is szerecsent mosdatsz. Ilyeneket írsz, hogy "milyen papírt vettek elő? Honnan? Kitől? Ki lesz a következő?", mintha az előkerült bizonyítékok alapján nem volna tök egyértelmű, hogy mi történt. Miért olyan nehéz belátni, hogy a jobboldalon nagyjából ugyanolyan arányban vannak mocskok és normális emberek, mint az általatok gyűlölt ellenoldalon?

king_aranarth · http://kingaranarth.blog.hu 2008.10.09. 20:39:32

Holnap rólad is legyártanak egy kartont, ha nem tetszel nekik, vagy éppen ez szükségs ahhoz, hogy ne - teszem azt - az ország gazdasági helyzetéről beszéljünk.
Novák is addig volt tiszta, amíg el nem ismerte. Szabó is. Mert a kartont arról írják, akiről akarják. Ennyi.

vakablak 2008.10.09. 20:48:19

Ez nincs így. Nincsenek véletlenszerűen megjelenő kartonok, ez paranoia. Ahogy a hírszerző cikkében is van - és ezt eddig senki sem vitatta - eddig egyetlen egy 6-os kartonról sem derült ki, hogy az hamisítvány volna. Kárpáti esetében pedig több évtizedes feljegyzést is találtak arról, hogy milyen jól jelentett. Azt is hamisították? Mindent? Ugyan már.

Nincs kartongyártás. Egyébként ha valaki előjönne egy ilyen kartonnal és az én nevemmel rajta, kacagva és könnyű szívvel vinném bíróság elé a dolgot, ahol a kirendelt szakértő azonnal kimutatná, hogy az irat hamis. Miért is nem teszi ezt Kárpáti?

vakablak 2008.10.10. 19:17:01

Ehhh. :) Ide kapcsolódó mai hír az indexen:

"Kondor Katalin elállt az ügynökügyben általa indított perektől

Kondor Katalin, a Magyar Rádió volt elnöke elállt az állítólagos ügynökmúltjával kapcsolatos cikkek miatt indított magánvádas eljárásoktól - erősítette meg a Fővárosi Bíróság a Népszava pénteken közölt értesülését. "Szombathy Pál és dr. Varga László ellen Kondor Katalin által rágalmazás vétsége miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt indított magánvádas eljárásokat a bíróság 2008. október 9. napján megszüntette" - válaszolta írásban az MTI megkeresésére a bíróság. A tájékoztatás szerint a magánvádló csütörtökön - a tárgyalásokat megelőzően - küldte el faxüzenetét, melyben jelezte, hogy a magánvádat elejti, nem kéri az eljárások folytatását. Erre tekintettel a bíróság a büntetőeljárásokat megszüntette.

A Népszava pénteken azt írta: a volt rádióelnök, Kondor Katalin a Magyar Hírlap korábbi főszerkesztőjét, Szombathy Pált és Varga László történész-levéltárost perelte be, amiért Varga a lapban 2006 márciusában megjelent cikkében, majd júniusban az Élet és Irodalomban publikált írásában is említést tett Kondor vitatott ügynökmúltjáról. A lap közlése szerint ezekben a perekben eddig csak eredménytelen békéltetési eljárás volt, csütörtökön kezdődtek volna érdemben, ám Kondor Katalin indoklás nélkül váratlanul visszavonta keresetét."
index.hu/politika/belhirek/366087/

Ez azért mókás, nem? Nagypofával tajtékzani, hogy csalááááás, nemúúúúúgy vóóóót, én soseeeeee!!! aztán amikor nyitnánk a befőttet a bíróság előtt, hogy meglássuk közösen, szar van-e benne vagy baracklekvár, akkor gyorsan visszakozunk, csak úgy - engem már nem érdekel, nem ér a nevem, vár a mamám. Valami ilyesféle lefolyása lesz a Kárpáti-féle ügynek is.

vakablak 2008.10.10. 23:47:21

Nahát. Nem bírok magammal, pedig ide már biztos többet senki vissza nem jön a kihűlt kommenteket olvasgatni. Én meg azóta nyálazom a besúgós témákat, és most megleltem az egyik legszenzációsabbat.

KUKORELLY ENDRE: Rom. A komonizmus történetéből
www.es.hu/pd/display.asp?channel=PUBLICISZTIKA0611&article=2006-0319-2045-51VKAQ
Irtó hosszú, természetesen irtó kukorellis, és végtelenül lebilincselő. Az elejéről egy idézet:

"1997. október 1-jén tekintési kérelmet nyújtottam Be egy saját maga által Történeti Hivatalnak becézett intézményhez. Ott összefutottam Ungváry Rudolffal, aznap ketten nyújtottunk be. Üldögéltünk a váróban, meglepően zavarban voltunk. Ez a hivatal bír jogosítvánnyal arra, hogy a velem foglalkozó titkosszolgálati följelentések ügyében kutakodjon, és számomra kiadja.

Szóval odamentem. A Belügyminisztérium épületében székelnek, a József Attila utcában, már ez kisebbfajta vicc, pont József Attila, mintha hülyéskednének, "Számon tarthatják, mit telefonoztam / s mikor, miért, kinek. / Aktába írják" satöbbi. Kedves hölgy fölvette az adatokat, aztán hazamentem. Másfél hónap múlva értesítést kapok, megkezdett kutatás és szíves türelmét kérjük. 1998. február 20-án újabb levél, eredménnyel jártak, a "fellelt iratok azonban "Szigorúan titkos", illetve "Titkos" minősítésűek, ezért betekintés előtt előzetes titokszakértői véleményezésre kell azokat felterjeszteni." Mi a szösz, titokszakértő, ilyen veszélyes vagyok, csak nem kémkedtem esetleg? Nehogy már titokban én döntöttem volna! És újabb szíves türelmem mellett még a megértésemben is bíznak.

Hát, szíves türelem, az van. De megértés? Mégis, mit értsek meg? Hogy - végiggondolni sincs kedvem - jelentgetnek rólam, azt megtalálják, de nem adják ide azonnal, hanem hónapokig szarakodnak azon, hogy titok-e vagy nem. Előttem titok, amit rólam jelentgetnek, ők tudhatják, és én nem? Mert, ugye, a feljelentő kibaszott személyiségi jogai a feljelentettel szemben.

December tizedikéig türelmeskedtem, akkor, nem tudom, miért pont akkor, megint bementem. Kedves hölgy kezdi újra, titokvédelem satöbbi, a feloldás időbe telik, értsem meg, oda van írva, mire azt találtam mondani, nem volt előre elhatározva, hogy oké, oldják föl vagy meg, addig ide leülök, és kivárom. Hoztam magammal szalámis zsömlét és olvasnivalót. Voltak székek is. Erre mérsékelten riadt telefonok, végül is az történt, hogy ugyan nem adják ide a fénymásolatokat, viszont betekinthetek.

Betekintettem. Semmi elementáris, nem döntöttem meg a rendszert, piti följelentgetések irodalmi ügyekben, milyen műsorokat szerkesztek, miről ellenzéki beállítottságú beszélek az isaszegi könyvtárban, mikről beszélgetünk a Művelődési Minisztériummal szembeni Borsodi Sörözőben, tárgyalás végeztével, nyolc-tíz roppant jelentéktelen, szigorúan titkos ügy. Följelentők neve kipemzlizve. Kikalkulálható a pemzlizés hosszából.

Jött később még néhány kisebb paksaméta, elküldték a dossziém fedőlapját, az állt rajta, hogy LIDI.

Az lennék én. Hogy miért pont Lidi, arra nem én jöttem rá, pedig költőiségében is roppant egyszerű megoldás: Kukorelli Bandi, apró átírással. Lírai, kollégát alkalmazhattak, kis szeretet is van benne, gondolom. Ugye, hogy van, nem igaz, hogy nincs! Hogy mikor lesz elég ok, / előkotorni azt a kartotékot?, soha, világos, mulatságosan idejét múlta a dolog. Egy valami azonban nem múlt el, méghozzá megmondom, mi nem múlt el, a komonizmus nem múlt el. Megjegyzem, anélkül, hogy ezzel kapcsolatban a jövőről bármi elképzelésem lenne.

Amíg nem derül ki, nem mondják meg, hogy kik jelentgettek, nem állítják elő azokat, akik följelentéseket tettek, nem állnak elő ők maguk, nem hangoznak el legalább elnézést kérő szavak, addig ez nekem még bőven a szovjetónió. Óh, én nem így képzeltem el a rendet, na igen, bár olyan nagyon azért nem képzelegtem."

Olvassátok. Zseniális.
süti beállítások módosítása