HTML

Ha csak ezt az oldaldobozt látod, akkor egy olyan sablont választottál, amiben csak balhasáb van, az oldaldobozaid viszont alapértelmezésben a jobbhasábba kerülnek. Menj be az Oldaldobozszerkesztőbe (Megjelenítés / Oldaldobozok), és kattints a Hasábcsere gombra!

Itt az írás, forgassátok...

közélet-közerkölcsök-magánbűnök- egy magyartanár emlékiratai Egerből

Oszd meg, és uralkodj magadon!

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Idő van

Friss topikok

  • pushup: Tanár úr! azért én szívesen olvasnám a mostani véleményét is. Lehet, én értelmeztem félre, de korá... (2016.02.16. 11:02) Búcsú az olvasótól
  • Lordhell: @Csakazigazat!: A lényeg, hogy mind a kettő rossz. Ha már számokon lovagolunk 1 év alatt 44-45 15... (2014.05.14. 18:25) Na de kicsoda Lipusz Zsolt?
  • csakazolvassa: Műfarka kinek volt? Én értem, hogy aki hetero, annak nem probléma a melegek politikai emancipációj... (2012.08.13. 19:04) Az ember végül homokos? - (Értelmezési kísérlet)
  • gabcica: Sikerült ebben az évben és tavaly is részt vennem a rajz oktv-n. Ha megnézitek a témaadást és azt,... (2010.11.28. 16:29) Mit ér az OKTV?
  • zerge gorilla: "már két embernek is olcsóbb autóval közlekedni, mint tömegközlekedéssel..." Ezzel muszáj vitatko... (2010.11.07. 13:57) Buddhista közgazdaságtan

Felelőtlenségeink

2008.10.23. 11:22 sasika61

 

  Országunk azon kevés polgárai közé tartozom, akinek egyetlen fillérnyi hiteltartozása nincs. Persze nem akarom magam úgy bemutatni, mintha én lennék a mintahangya, az igazsághoz erősen hozzátartozik, hogy bár családi házunk, kocsink, nyaralónk is van, mindebben jelentős szerepet játszott a szülői segítség. Éppen ezért nincs jogom bírálni egyetlen embert sem, aki hitelből vesz házat, kocsit, egyebet. Mindössze rá szeretnék mutatni, hogy az ország lakosságának eladósodásában, eladósításában bizony a bankoknak is elévülhetetlen „érdemei” vannak, felelősségük megkerülhetetlen.
 
 Kisebbik lányom (9 éves) hetek óta azzal jön haza az iskolából, hogy osztálytársai csúfolják, mert egyedül neki nincs még az osztályban mobiltelefonja. Próbáljuk neki elmagyarázni, hogy azért nincs, mert nincs rá szüksége, sosem jár sehova egyedül, minden perce kontroll alatt van, mi hozzuk, mi visszük iskolától kezdve egyéb foglakozásokra mindenhová. (Kollégám hasonló korú lányát már azért csúfolják, merthogy milyen telefonja van…) Megkérdezi tőlünk a múltkor, hogy azért nem veszünk telefont, mert nincs pénzünk rá? Mondom neki ismét, hogy ha szüksége lenne rá, vennénk, mert annyi pénzünk azért van, de fölösleges dolgokra nem költünk, mert annyi viszont nincs. Mondja erre, hogy pedig ő látta a tv-ben valamelyik reklámban, hogy az ember bemegy a bankba, pénzt kér, s azonnal kap egy táskával néhány milliót, s felszólít, hogy mi is menjünk, s akkor lesz pénz „fölösleges” dolgokra is, pl. mobiltelefonra.
 
 Ennyit jegyzett meg a reklámból. Nyilván azért, mert az nem volt benne, hogy azt a pénzt vissza is kell fizetni, sőt, nem annyit. Próbálom neki elmagyarázni, hogyan működik ez, de látom, nem érti, vagy nem hiszi.
 
 Én viszont azt hiszem, a felnőttek közül is sokan Eszter lányom módján gondolkodnak. És itt látom a bankok felelőtlenségét. Ha kinyitunk egy újságot, ha csak egy órát tv előtt ülünk, ömlik ránk a felszólítás: vegyél, fogyassz, ha nincs pénzed, akkor hitelből, sőt, ez még jobb is, mintha készpénzzel fizetnél, s általában nyújtózkodj tovább, mint ameddig a takaród ér. Sehol nem látunk olyan reklámot, hogy elárverezik a meggondolatlanul vásárolt autót, luxuscikkeket. A gyermeknek nézett nép gyermekmódra is viselkedik: vásárol, fogyaszt, gyakran esztelenül. Azt műveli kicsiben, amit az ország egésze nagyban. Hitelből él, majd válságba sodródik, s összerogy alatta.
 
( Eszternek viszont karácsonyra talán mégis megveszem azt a rohadt telefont.)

12 komment

Címkék: hitel válság

fuggoagy.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sasika61mondja.blog.hu/api/trackback/id/tr58727844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

noob 2008.10.23. 12:38:41

Hasonló cipőkben jártunk pár éve a két kisebbik gyerekkel ( 6. ill. 8. osztály).

Megoldásként az javaslom, hogy kapjon a gyerek egy elég jó minőségú másik gadget-et (mi pld. MP3 lejátszót vettünk, ami természetesen USB csatlakozón adathordozónak is jó). EZZEL lehet a presztizsnyomás alól kivenni a gyereket, ( nem a trend után fut, hanem új trendet nyit) + ő is helyrebillent dolgokat a lelkében.

Ezt követően kb 2-3 hónapra persze meg kell venni a mobilt is, de ennek ára már (egy szint felett ) nem kritikus a presztizshez :))

Nálunk bevált. A telefonok legtöbbet otthon hevernek.:))

Az MP3-ra meg rengeteg hangoskönyv és vers is felfér.

sziligan 2008.10.23. 13:32:11

Próbáld meg a gyereket más csoportokba is integrálni, hogy ne legyen neki fontos csak egy közöség elvárásaihoz igazodni.
Amikor egy osztályközösségben elvárás, hogy csili-vili telefonja legyen, könnyebben elfogadja, hogy neki nincs, ha eközben egy másik közösség legértékesebb tagja lehet, mert ő zománcozik a legszebben (vagy ugrik a legtávolabbra). Ez talán még az MP3-nál is jobb lehet.

bs395 · http://killtheradical.blog.hu 2008.10.23. 14:49:15

az embernek megtiltani nem lehet, hogy hülye legyen. haelmúlt 18, fogja a személyit, és bemegy a providenthez 400%-os kölcsönre.

Cukorfalat 2008.10.23. 16:00:11

Sasika:

Remélem, hamarosan megváltozik a véleményed a gyermek mobil telefon tekintetében. Nem hátrány, ha el tudod érni a lányodat és viszont. Nem lehetsz mindig mellette. Még Egerben is előfordulhat, hogy valami miatt nem tudsz a megbeszélt időben odaérni. Adódhat a gyereknél is rendkívüli helyzet, és (sok szempontból) jobb, ha gyerek keres meg elsőnek.

Egy átlagos telefon (pl. Domino kártyával) havi költsége kb. 300 Ft, és nem kell a legdrágább telefon hozzá. Ennyit megér a biztonság.

(Később, úgy 16-18 évesen már esetleg neki lesz kellemetlen, hogy mindig elérhető.)

Cukorfalat 2008.10.23. 16:10:53

Nekem sincs hitelem már régóta. Igyekszem mindent akkor megvenni, amikor van rá keret. Mert megtehetem, pedig nekem nem segít senki, és nem is vártam el soha. Persze lakást nem tudtam volna annak idején hitel nélkül megvenni.

A hitel egyébként nem az ördögtől való dolog. Aki valamit előbb akar megoldani, de még nincs rá keret, az éljen vele. Természetesen csak akkor, ha gond nélkül vissza tudja fizetni. A cégek, a vállalkozások, és az országok nagy része így képes egyáltalán működni.

boka · http://csaszu 2008.10.23. 22:46:08

A pénz vagy az egészség a fontosabb ?

A porschés Pistivel vagy az alacsony koleszterin szintű Lajossal menjek el a buliba ?

king_aranarth 2008.10.24. 09:22:23

Nekem is csak az értelmetlen, felesleges dolgokra felvett hitelekkel van bajom. Lakást ma nem lehet hitel nélkül venni, hacsak az ember nem örököl, vagy nem dúsgazdagok a szülők. Mi is (Ft alapú)lakáshitelesek vagyunk, de akkora lakást vettünk és annyiért, amit biztosan tudunk törleszteni. De hogy LCD TV-re, meg Kanári-szigeteki seggsüttetésre vegyenek fel deviza alapú, méregdrága személyi hitelt emberek, az abnormális. És ezeknek ne is segítsen az állam az én adómból... Ők ugyanis nem a piacnak meg a Ft-árfolyamnak kiszolgáltatottak, hanem szimplán idióták. Akkor nyaraljon és akkor nézzen LCD TV-t, ha van rá pénze! Nem szégyen a szegénység, csak a bankok és a reklámok próbálják ennek ellenkezőjéről meggyőzni a csórókat.

sasika61 · sasika61mondja.blog.hu 2008.10.24. 09:43:31

king,
világos, én sem gondolom, hogy az emberek nagyobb része számára elérhető egy lakás hitel nélkül. Ezzel nincs is semmi baj, de ahogy írtad, más példáid mutatják, hogy a hitelfelvevés nemcsak a lakásra vált általánossá.

-éva- 2008.10.24. 10:44:32

Bocsánat, hogy magamat citálom, de így rövidebb: evablog.freeblog.hu/archives/2008/10/21/Az_emberiseg_ordogtol_valo/

Cukorfalat: Persze, jó dolog a mobil, de talán ne az legyen az értékmérő, hogy van-e, s milyen az a telefon. A suliban látom, a legapróbb tökmagnak is van mobilja.
Nem is tudom, anyámék hogy neveltek fel minket mobilpóráz nélkül! :)

Cukorfalat 2008.10.24. 12:32:25

A mobil nem értékmérő és nem is érték.

Mint írtam nálam kb. 300 Ft a mobilköltség (1 db dominókártya/év).

(Ebből is látszik, hogy mennyit, használom, de néha igenis szükségem van rá.)

Biztonságot és elérhetőséget ad.

Üzenetet küldhetsz akkor is, ha nem tudja adott helyzetben felvenni (tanul/tanít).

"Végszükség esetén" bemérhető, megtalálható.

Az értékmérő és státusszimbólum funkciója számomra nevetséges akkor, ha több a mobil előfizetések száma, mint az ország lakossága.

Cukorfalat 2008.10.24. 12:56:30

Éva:

A pénz is olyan mint a többi.

Pl. a szike lehet az orvos kezében is ...

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.10.27. 10:27:27

betiltanám az összes hitelreklámot. pont mint a cigireklámokat
süti beállítások módosítása